Kako dozivljavate raj ?
-
H2SO4
Cini mi se da pripadas onima koji ispravno shvacaju?Drvosjeca iz Dejcica wrote:A sto ne bi moglo...horns&drums wrote:Smijemo li se saliti na ovoj temi?![]()
Po meni nakon smrti nema nicega, nema osjecaja, nema saznanja da smo mrtvi sve do sudnjeg dana. Na sudnjem danu cemo na osnovu nasih postupaka u prozivljenom zivotu biti upuceni u raj ili pakao. Raj ne smatram univerzalnim mjestom podjednakim za sve. Ono sto neko smtra rajem ne mora biti raj za mene ili za nekog drugog. Tako recimo ja vidim raj kao neogranicen zivot sa svojom porodicom, znanom i neznanom, prijateljima i dragim osobama, sve to "zacinjeno" visim nivoima stanja i svijesti, oslobodjeni ovozemaljskih zudnji, potreba i strasti. Mozda je tako, mozda i ne, bog zna najbolje.
Da kada umremo dusa se vraca u onu dimenziju iz koje je i dosla prije rodjenja.A kada dodje kraj ovog materijalnog svijeta,a svi znamo da hoce-sudnji dan,onda ce se i "umrli probuditi iz sna" pa na osnovu nasih postupaka u prozivljenom zivotu biti upuceni u raj ili pakao.
Raj ili pakao se ne moze objasniti jer je to nesto novo sto nikada nismo ni culi ni vidjeli.
-
The_Fluid
ispade da se vjernici na ovom svijetu odrichu poroka, da bi ih porocima nagradili na onom svijetu.vjernicima kao nagrada u raju obechana velika zadovoljstva i da je smisao raja nagraditi vjernike za njihovu istrajnost i odricanja zbog vjere za dunjaluka.
Jednako kao i citat iznad, u kojem se ljudi ne sjetjaju nichega, i u raju zhive tretju dimenziju.
--
Preporuchujem da se ne chitaju i ne uche naslijepo slova iz svetih knjiga.
-
A shta ako je raj mjesto gdje su ljudi skromni, gdje nema sjaja, nego je sve napravljeno iskljuchivo od funkcionalnih materijala???
Gdje ne postoje rijechi poput zlata, djevice, itja i pitja, shta ako je to mjesto gdje nema zavisti, zajedljivosti, zlobe??
-
vodolija_33
blenta wrote:horns&drums wrote:I nema na silu u Raj, odmah vas patrola vrati i morate kod njih na ispitivanje![]()
![]()
![]()
![]()
prosjechan mushkarac...![]()
a svi bi da su iznad prosjeka![]()
a mnogi od njih ispod...![]()
su tog nivoa sa svojim moguchnostima![]()
...sigurno tako zamislja![]()
![]()
ako ta slika ne iskljuchuje upotrebu...sivog organa![]()
![]()
...raj na zemlji![]()
![]()
![]()
ipak, ako iskljuchimo hedonistichki teizam![]()
![]()
raj na zemlji je poput...![]()
![]()
snjeshka bijelicha![]()
![]()
ergo...privremenog karaktera
kazhu...![]()
![]()

Carica, definitivno!!!!
-
The_Fluid
H2SO4
kao shto vetj rekoh i napisah:

kao shto vetj rekoh i napisah:
Plus materijalisti zamishljaju nematerijalni svijet, ne ide to....
A shta ako je raj mjesto gdje su ljudi skromni, gdje nema sjaja, nego je sve napravljeno iskljuchivo od funkcionalnih materijala???
Gdje ne postoje rijechi poput zlata, djevice, itja i pitja, shta ako je to mjesto gdje nema zavisti, zajedljivosti, zlobe??
I Vjechnost je ogranichena i ima pochetak i kraj kao i beskonachnost, samo je to dovoljno dugo razdoblje da ljudi ne mogu doprijeti do istih, krajeva.
"raj na zemlji" je vremenski ogranicen i zapitaj se sta je 60 ili 100 godina spram vjecnosti?
-
vodolija_33
Zili, da li si zaista pročitala navedenu knjigu? Malo mi je nelogično to što ti pričaš, jer Islam ne zabranjuje načine vođenja ljubavi između dvoje ljudi koji su sexualno zreli (i u braku, naravnozili wrote:aha, umalo da zaboravim, što se tiče "Vrta milovanja", to mi dođe kao neka izvitoperena verzija Kama Sutre, tj. Kama Sutra al' sa još malo predrasuda - žena nipošto ne smije biti gore jer bi to simbolički bila dominacija nad muškarcem i slične gluposti.I nevjerovatno je kako je dominantan fetiš velikih pozadina u tom vrtu. Idealni tip žene ima guzu kao trokrilni ormar i mali mali mali tanki struk.
Eh, vidiš tu ti je negdje suština...
Nije ni Kama Sutra besprijekorna, ali se u njoj ipak održava neki stepen razuzdanosti koji se u Vrtu milovanja uglavnom gubi jer se sve tako šturo definiše i postavlja se hiljadu malih zabrana. Tako je nekako i s tim rajem. Raj bi trebao biti nešto razuzdano i euforično, a ne fini mirni život sa svojom porodicom. Mislim, jel' raj ili je viza za budućnost
- Baghira
A da li je svemir ogranicen? Ima li on pocetak i kraj? A ako ima, sta je iza tog kraja?The_Fluid wrote:I Vjechnost je ogranichena i ima pochetak i kraj kao i beskonachnost, samo je to dovoljno dugo razdoblje da ljudi ne mogu doprijeti do istih, krajeva.
Dok god ne dokazu ogranicenost svemira, ja ne prestajem vjerovati u postojanje raja
-
no sikiriki
Ja mislim da ce raj biti tek poslije sudnjeg dana i poslije prozivljenja svih umrlih.
Jedni ce biti prozivljeni da zive u vjecnost a drugi zbog svojih grijeha biti ce ponovno vraceni u nistavilo, ato nistavilo ili trajna smrt je u stvari pakao.
Raj ce biti na zemlji.
Jedni ce biti prozivljeni da zive u vjecnost a drugi zbog svojih grijeha biti ce ponovno vraceni u nistavilo, ato nistavilo ili trajna smrt je u stvari pakao.
Raj ce biti na zemlji.
- Ivy
NEMA RAJA...
...vjecnost je JAKO duga i nema kraja, tako da bi vjecni orgazam (pa makar i samo cetvrtkom) postao dosadan nakog jedne godine. I sve bi djevice, nakon odredjenog vremena, postale kurve...zlato bi dosadilo, a i svi ljudi oko vas...vjecnost, halo? koja dosada.... uzivajte u ovom zivotu i manite se praznih prica...
...vjecnost je JAKO duga i nema kraja, tako da bi vjecni orgazam (pa makar i samo cetvrtkom) postao dosadan nakog jedne godine. I sve bi djevice, nakon odredjenog vremena, postale kurve...zlato bi dosadilo, a i svi ljudi oko vas...vjecnost, halo? koja dosada.... uzivajte u ovom zivotu i manite se praznih prica...
Last edited by Ivy on 11/11/2004 19:55, edited 1 time in total.
-
blenta
horns&drums wrote:Ocito ti treba malo darova od ma kojeg muskarca, haman prosjecnog. Cemu mrznja prema muskom rodu blento?
Pogledaj sto sam napisao pa onda daji komentare
horns&drums wrote:Smijemo li se saliti na ovoj temi?
prva rechenica ti je malo mushko-shovinistichka.
druga odaje tvoje pogreshno shvatanje mog posta.
a haman se trebash nachi u rechenici kojom si sebe citirao
-
blenta
zili wrote:blento, hvala na izdašnom objašnjenju, iako možda nije bilo neophodno. Ja sam više karikirala. Vidim ja da sve to ima svoju logiku, ja sam samo htjela izraziri da se meni ta logika uopšte ne sviđa. Na svijetu ima toliko različitih ljudi, a raj se uvijek predstavlja kao nešto istovijetno za sve, pretpostavlja se da ćemo svi voljeti isto, ili da će u raju biti samo oni ljudi koji vole stvari poput "buđenja u 9 pored svoje vjerne žene", nije nam svima to ideal, nit nam je zlato svima ideal.Ali kao što kažeš, mjerila su drugačija, pa kad stignemo do raja onda će nam se svima takve stvari sviđati. E, pa u tom slučaju, neka hvala
Ne bih mogla sebi dopustiti da postanem tako jedna isprazna i dosadna i nadasve predvidiva osoba pa makar i u zagrobnom životu.
![]()
Čudno je to, vidiš šta uradi pretjerana izloženost modernim reklamama.Više se na raj ne dobijaju poeni. Zapravo jedan od najsigurnijih načina da se mene odbije od bilo koje od ovih nam bliskih religija je da mi se predoči raj - bljak.
"budjenje u 9 pored svoje zhene" nisi dobro shvatila, jer to nije opis raja, vech poredjenje mrava koji se budi kao chovjek da bi ti prikazala shta znachi "druga mjerila" o kojima sam govorila.
samo sam htjela na tvoje karikiranje pokazati i drugu stranu i da nije bash tako kako si karikirala.
chitajuchi tvoj komentar vrta milovanja, pomislim da smo chitale razlichite knjige sa istim naslovom. vrt milovanja je jako suptilna knjiga o seksualnosti u islamu. insan je stvoren sa seksualnoschu kao dijelom njegove prirode i ona je zhivotna chinjenica. muslimani se ne prave da goli car ima divno ruho. po islamu, seks je dozvoljen samo u braku. u braku chovjek i zhena imaju prava i obaveze, i seksualnom smislu je zhena potpuno ravnopravna. naravno, imash pravo na svoju percepciju vrta milovanja, kao i svako na svoju.zili wrote:aha, umalo da zaboravim, što se tiče "Vrta milovanja", to mi dođe kao neka izvitoperena verzija Kama Sutre, tj. Kama Sutra al' sa još malo predrasuda - žena nipošto ne smije biti gore jer bi to simbolički bila dominacija nad muškarcem i slične gluposti. I nevjerovatno je kako je dominantan fetiš velikih pozadina u tom vrtu. Idealni tip žene ima guzu kao trokrilni ormar i mali mali mali tanki struk.
Eh, vidiš tu ti je negdje suština...
Nije ni Kama Sutra besprijekorna, ali se u njoj ipak održava neki stepen razuzdanosti koji se u Vrtu milovanja uglavnom gubi jer se sve tako šturo definiše i postavlja se hiljadu malih zabrana. Tako je nekako i s tim rajem. Raj bi trebao biti nešto razuzdano i euforično, a ne fini mirni život sa svojom porodicom. Mislim, jel' raj ili je viza za budućnost
ukupno govorechi, centar tvog svijeta si ti, a mog je Bog. svachiji se zhivot vrti oko svog centra/osi.
ti svijet prilagodjavash sebi, a ja se trudim sebe i svoj svijet prilagoditi Bogu.
to shto imamo drugachije poglede na svijet ne znachi da ne mozhemo skupa pjevati refren bajagine pjesme "verujem-ne verujem". ja chu pocheti, a ti preuzmi i zavrshi.