kockica_kockica wrote:Imati dijete od 2 do 5 godina nije lako..

zato sam i navela da mama ili tata sjede sa andjelcicem i dive se remek djelu...
Pisanje flomasterom po zidu.. sorry ali tu dijete nije krivo... ma majka mu stara ljudi moji kao da imate monstrume a ne djecu u stanovima... naucis dijete da se flomasterima sluzi samo na papiru ... kako.. tako sto sjedis s tim djetetom.. propustis utakmicu.. ispijanje kafe.. propustis najdrazu seriju... ne pustas dijete da ti ga odgaja vaspitacica, nana, dedo, komsinica, ulica, vec TI
Djetetu do 5 godina nadjes vrijeme kad ce gledati crtane a ne pustas ga da gleda TV po cijeli dan

pa nisu djeca ta koja odgajaju roditelje vec su roditelji ti koji odgajaju djecu.. medjutim ja dolazim do zakljucka da roditelji svojoj djeci ne smiju nista uskratiti pa vise djeca odgajaju roditelje nego obratno
E sad oni klipani koji imaju vise od 8 godina... a igraju lopte... hmmmm.. sta reci kakvi su roditelji takva su djeca... ono sto im roditelji dopustaju djeca to i rade... najlakse je pustiti dijete da urla i skace po kuci a pri tome ti radis nesto drugo tebi mnogo vaznije...
Svi smo mi bili djeca... meni moji roditelji nisu dali da brze hodam po stanu da se ne bi komsinica bunila... o biciklu i lopti smo moj brat i ja mogli sanjati jer se znalo gdje vozi biciklo i igra lopte... i dan danas hodam na prstima po kuci uvece nakon 22.00 i nedjeljom od 2 do 5 ... ne busim rupe nedjeljom u 9.00 po zidovima... ne kucam cekicem i ne pilim drva iza 22.00 sata... kad imam dernek najavim komsiluku da cu biti glasnija... i nikad se niko nije bunio... ne sviram klavir i ne duvam u trubu u 5 ujutro ... ne bacam smece s prozora.. ne kupam se na plocicama... ne urlam u kuci da me komsiluk cuje niti TV pojacavam da i oni cuju koji program gledam... muziku slusam za sebe a ne za komsiluk... ovo je umijece zivljenja sa ljudima oko sebe... sve ima svoje mjesto i vrijeme...
Hm...
pa haj posto vidim da imas recept za uspjesno odgajanje djeteta, odgovori mi ???
Haj zamisli da imas djete od 2-5 god.
jesi li zamislila
dan ti pocinje kad god djete ustane to znaci od 6h do pola 9h
ustajes obavis licna ligijena, ako je djete od 3 god. onda mu pomazes da skine pidzamu oblacis mu dnevnu odjecu, spremas dorucak.
dorucak spreman djete sjedi za stolom pocinje da naprdzuje hoce ovo, hoce ono. a ti se vec ubila pola sata dok si napravila, sta vec.
nekon 20min. ubjedzivanja djete jede, e onda krenes u pospremanju kuce(posteljina,kuhinja,usisavanje itd.)a mamin hairlija se razleti po kuci a ti sve ono mu govoris" pa nemoj ljubi te majka , evo mama pusti jagodicu bobicu da gledas dok zavrsim pa idemo malo u park a djete sjedne 10/15 min i ponovo po starom.
i onda ponovo ti pokusavas da objasnis djetetu, nevalja to mamina ljepoto, haj sjedi sine fino i ne kvari mami da sto prije zavrsim pa da idemo setati.
i ti to nekako zavrsis, obuces se i jutarnja kupovina i setnja. nakon sat/dva setnje stizes kuci, i pocinjes s pripremom rucka a malac radi sta hoce.
odes pogledas on nasao alat ti priletis sklonis alat, on pocinje da vristi ti se ubjedzujes s njim 14min. sto nemoze da se igra s alatom
nakon toga zuris u kuhinju da vidis moze li se sta spasiti, a malisa otisao u kupatilo usao u tus kabinu i sav se umazao losionima i samponom.
uzimas djete presvuces, ufatis se posla da pocistis kupatilo. dok ti cistis malac uzeo u dnevnom da jede smoki, vise smokija na podu nego u kesi
ti to nabrzinu sve pocistis i pocnes da objasnjavas djetetu da se igra fino da mozes ti rucak spremiti i sve ostalo sto treba a ako bude slusao tata ce mu donjeti svasta kad stigne s posla.
a djete po starom
ovo je samo jedan dan a sad zamisli da ti je svaki dan ovako raznolik.
pa me zanima sad...
tvoje misljenje u vezi tvog malog, kako bi se ti postavila prema njemu a da pri tome ne udzes u peglanciju s njim i ovim situacijama i kako bi pored svega nasla vremena za sebe.