Izgradnja objekata - sve o tome
-
Broj 1
#76 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Jedino Fudo lakira stolariju sa dvokomponentnim poliuretanskim lakovima i koristi dvokomponentna ljepila kao i prirodno susenu gradju. Nema bolje stolarije u BiH nego kod njega.
-
ernasa
#77 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
[quote="Broj 1"]Kao prvo da vas pohvalim i da kazem da imate talenta. Nadam se da ce arhitekta udovoljiti vasim zeljama i ovu osnovu uklopiti u situaciju terena ovisno o prilazu i osuncanju prostorija.
Mislim da se ovi hodnici trebaju smanjiti a sobe povecati jer je previse izgubljenog prostora .
Pazite da dimnjak bude u sredini kuce tako da toplota dimnjaka zraci u kuci a ne vani ako se postavi uz fasadni zid. Recimo mogao bise postaviti u ugao izmedju dnevne sobe i dodatne sobe.
Eee hvala, hvala
Danima i nocima smo sjedili i crtali ovo (i jos uvjek crtamo) i mislili na sve detalje, gdje je koja soba okrenuta i pogled i odakle sunce dolazi iako su nam mnogi govorili da o tome ne mislimo sada, ali zaboga pa kada onda?! Dimnjak je na sredini kuce, stoji u nacrtu, nisi primjetio...
Od sutra pocinjemo raditi na projektu kuce...bilo je tu jos dosta izmjena, ali je u biti raspored ostao isti. Slazem se da je hodnik OGROMAN i vjeruj da smo se smorili dok smo na ustrb hodnika povecali djeciju i gostinjsku sobu, ali uspjeli smo..i jos koji savjet od arhitekte i mislim da cemo na kraju dobiti tacno sto smo htjeli.
Do sada smo dobili 3 ponude i razlike u cijenama su tako drasticne da se jedan dan smijem a drugi placem ....sva razocarana
i nikako da dodjemo do neke konacne i zvanicne ponude ali eto...blizi se i to.
Vidim da vas par preporucuje drvenu stolariju, kako se krecu cijene (otprilike)?
Pozz
Mislim da se ovi hodnici trebaju smanjiti a sobe povecati jer je previse izgubljenog prostora .
Pazite da dimnjak bude u sredini kuce tako da toplota dimnjaka zraci u kuci a ne vani ako se postavi uz fasadni zid. Recimo mogao bise postaviti u ugao izmedju dnevne sobe i dodatne sobe.
Eee hvala, hvala
Od sutra pocinjemo raditi na projektu kuce...bilo je tu jos dosta izmjena, ali je u biti raspored ostao isti. Slazem se da je hodnik OGROMAN i vjeruj da smo se smorili dok smo na ustrb hodnika povecali djeciju i gostinjsku sobu, ali uspjeli smo..i jos koji savjet od arhitekte i mislim da cemo na kraju dobiti tacno sto smo htjeli.
Do sada smo dobili 3 ponude i razlike u cijenama su tako drasticne da se jedan dan smijem a drugi placem ....sva razocarana
Vidim da vas par preporucuje drvenu stolariju, kako se krecu cijene (otprilike)?
Pozz
-
Broj 1
#78 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Jel govoris o cjenama za projekat ili za izgradnju?
Cijene za izgradnju moraju biti nerealne ako nemas izvedbeni projekat, jer ako su cijenu pravili po skicama koje si ovdje prikazala to ti je onako odokativno i zato padas u nesvijest kada vidis cijene.
Najbolje ti je da uradis izvedbeni prjekat i predmjer radova pa onda kreni sa zahtjevima za ponude. Do proljeca imas dosta vremena da sve pripremis. da li ces traziti gradjevisnku dozvolu ili onako radis pa sta Bog da?
Cijene za izgradnju moraju biti nerealne ako nemas izvedbeni projekat, jer ako su cijenu pravili po skicama koje si ovdje prikazala to ti je onako odokativno i zato padas u nesvijest kada vidis cijene.
Najbolje ti je da uradis izvedbeni prjekat i predmjer radova pa onda kreni sa zahtjevima za ponude. Do proljeca imas dosta vremena da sve pripremis. da li ces traziti gradjevisnku dozvolu ili onako radis pa sta Bog da?
-
Broj 1
#79 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Ako odlucis za drvenu stolariju onda radi obavezno od borovine, malo je skuplja ali je zato trajnost daleko veca. Za stakla uzmi stermoizolacijsko staklo punjeno Argonom ima daleko vecu izolacijki koeficijent . (U=1,1 W/m2K) za cijene nazovi ove proizvodjace koje sam naveo a valjda ima i u Tuzli istih.
-
ernasa
#80 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Broj 1 wrote:Jel govoris o cjenama za projekat ili za izgradnju?
Govorim o cijenama stolarije, za projekat vec znam cijenu..dogovorili smo..
I jeste fakat tesko dobiti pocetnu ponudu samo po skici jer ljudi lupaju takve cifre da je to smijesno, ali eto za pocetak sam trazila sam neku okvirnu cifru da se mozemo organizovati, a kada mi je covjek rekao brojku toliko sam se obeshrabrila da mi nije padalo na pamet da uopste pocinjem sa gradnjom kuce , da bismo sutra dobili ponudu koja je 50 hiljada manja od prve (pazi ..nije to mala razlika). Elem...na kraju smo dosli do neke realne cifre s tim da smo malo doradili nacrt (smanjili ponesto)
Sto se tice gradjevinske, na placu je vec legalizovana vikendica koja se rusi do temelja i dalje se veze kuca na postojeci temelj, tako da oko gradjevinske ne bi trebalo biti problema (ukoliko do proljeca ne izmisle novi zakon)
Pozz
- Drvosjeca iz Dejcica
#81 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Evo na sta bih ja obratio paznju prilikom gradnje kuce.
- Dobru drenazu i odvode oko kuce
- Izolaciju mrtve ploce i temelja kuce (ovo masa ljudi zanemari a jako je bitno)
- Izbjegavao bih gradnju betonskim blokovima, samo ciglani blokovi doleze u obzir
- Ne bih stedio na termoizolaciji zidova, stropova, minimalno 10 cm stiropora, pozeljno i 12cm
Stiropor kod investicije termoizolacije kuce je tek na 4-5 mjestu po cijeni, na prvom je zavrsni sloj i ljepilo.
- Dobre prozore po mogucnosti sa tri stakla gdje je međuprostor ispunjen neaktivnim gasom argonom ili slicnom cime se postize maksimalna termo izolacija
Ako imas para razmisli o alternativnom nacinu zagrijavanja kuce tzv. toplinskim pumpama.
Za vise pogledaj ovdje: http://hr.wikipedia.org/wiki/Toplinske_pumpe
I da, izgradi obavezno dva dimnjaka, jedan unutar kuce, drugi na nekom od vanjskih zidova, nikada ne znas kada i za sta ti moze zatrebati.
Ovo ti sve govorim iz licnog iskustva.
Sretno.
- Izolaciju mrtve ploce i temelja kuce (ovo masa ljudi zanemari a jako je bitno)
- Izbjegavao bih gradnju betonskim blokovima, samo ciglani blokovi doleze u obzir
- Ne bih stedio na termoizolaciji zidova, stropova, minimalno 10 cm stiropora, pozeljno i 12cm
Stiropor kod investicije termoizolacije kuce je tek na 4-5 mjestu po cijeni, na prvom je zavrsni sloj i ljepilo.
- Dobre prozore po mogucnosti sa tri stakla gdje je međuprostor ispunjen neaktivnim gasom argonom ili slicnom cime se postize maksimalna termo izolacija
Ako imas para razmisli o alternativnom nacinu zagrijavanja kuce tzv. toplinskim pumpama.
I da, izgradi obavezno dva dimnjaka, jedan unutar kuce, drugi na nekom od vanjskih zidova, nikada ne znas kada i za sta ti moze zatrebati.
Sretno.
-
bhxxl
#82 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
samo bih jos nesto dodao ... znaci obavezno kada akb napravite kucu uplatite osiguranje ... jer gledam masa ljudi ima kucu ali niko ziv ne placa osiguranje na istu ... to je po meni jedna jako bitna stvar .... et izvinite ako sam promasio malo ...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Evo na sta bih ja obratio paznju prilikom gradnje kuce.
Sretno.
-
Broj 1
#83 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Ma to su lopine nisu majstori ili firme.
Poslusaj me i napravi projekat sa predmjerom radova pa onda trazi da ti daju cijene tacno po kolicinama iz predmjera.
Steta sto nemas nekog strucnog u familiji koji bi vodio radove!
da sam blize ja bih vam pomogao. Ako se covjek razumije u gradjevinu onda moze hiljade maraka ustediti. recimo stolarija u SA u grubo kosta oko 200 maraka po kvadratu ukljucujuci i staklo i borovo drvo. Potrazite u imeniku adrese i telefone stolarija iz Sa, semizovca, Tuzle itd.
U Tuzli ima arhitektica Alma muz joj je doktor specijalista u tuzlanskoj bolnici, jako fini ljudi. Znam ih od ranije ali sad sam izgubio njihov telefon.
Poslusaj me i napravi projekat sa predmjerom radova pa onda trazi da ti daju cijene tacno po kolicinama iz predmjera.
da sam blize ja bih vam pomogao. Ako se covjek razumije u gradjevinu onda moze hiljade maraka ustediti. recimo stolarija u SA u grubo kosta oko 200 maraka po kvadratu ukljucujuci i staklo i borovo drvo. Potrazite u imeniku adrese i telefone stolarija iz Sa, semizovca, Tuzle itd.
U Tuzli ima arhitektica Alma muz joj je doktor specijalista u tuzlanskoj bolnici, jako fini ljudi. Znam ih od ranije ali sad sam izgubio njihov telefon.
-
ernasa
#84 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Alma bez prezimena mi ne znaci mnogo, ali svjedno vec imamo arhitetku..od danas radimo sa njim, cini se kao jako fin covjek i on bi nam ujedno i nadgledao gradnju kuce kada pocnemo sa radovima.Broj 1 wrote:Ma to su lopine nisu majstori ili firme.
Sreca nasa pa imamo par prijatelja koji grade ili su frisko izgradili kuce pa imaju mnogo savjeta. Izmedju ostalog, cini se da je jako bitno biti upucen u cijene materijala sto i ovdje svi pisu, tako da se raspitujemo na sve strane koliko sta kosta.
Drvosjeca, sve sto si napisao stoji...iste savjete smo dobili i od ostalih a i firma koja ce graditi koristi iste te materijale i paze na standarde, ne idu ispod ni slucajno.I sami savjetuju da se ne stedi na temelju, stubovima, izolaciji i sl. ali se zato na drugim stvarima moze ustedjeti ako se zna. Sto se tice grijanja vec sam negdje napisala da cemo se grijati na eko pec (pelete) a za god.- dvije ide toplifikacija pa se prebacujemo na gradsko a ovo ostaje kao rezerva...a dimnjaka za sada imamo jedan..o drugom nismo ni razmisljali vjeruj. Pogledat' cemo ovaj link sto si poslao, hvala u svakom slucaju
I za kraj ... bhxxl, osiguranje ide obavezno, sto bi se reklo "zlu ne trebalo"
Pozz
-
mikasa
#85 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Evo da se i ja malo ukljucim i ako mogu da malo pomognem. Ipak, za pocetak, savjetujem da se vratimo na pocetak i da nam u nekoliko recenica kazes: STA ZELITE I i kakve su Vase financijske mogucnisti ( zalim ali to je jako bitan ulazni podatak). Zatim koliko osoba ce tu boraviti, Vase navike, specificnosti, sta volite, ...
Pogledao sam Vasu skicu i primijetio sam neke stvari :
-kuce ce biti stambena i samo sa prizemljem
-potrebne tri spavace sobe, veliki dn. boravak sa kuhinjom ( nisam primijetio neko pogodno mjesto za tr. stol)
-obavezna garaza i ulazak iz garaze u kucu ...
Ali to nije dovoljno. Zamolio bi kolege: @broj1, @prolaznik, @drvosjeca, da ne raspravljamo o tome koji je materijal kancerogen, ili da li stakla treba puniti argonom ili ne, vec da savjetima pomognemo nasoj Ernasi da prvo uradi KVALITETAN idejni projekat. Predmjer radova je posljedna stavka koju cemo prilagoditi njenim finan. mogucnostima, a mislim da imamo iskustva da na osnovu tog podatka savjetujemo koji je to kvalitet radova : exstra, I klasa , II klasa.
Znaci, svi ulazni podaci su jako bitni, pisi sta ti padne na pamet, nema veza ( npr. muz voli da gleda TV u sp. sobi, kuhanje u kuci je samo nedjeljom,...) i na kraju: Koji je to iznos KM? Evo moja procijena je cca 150.000,00 KM.
I nemoj zuriti, molim te, kuca se, nazalost, pravi jednom u zivotu, a prozore mozes i promijeniti ako ti ne svidjaju.
Pogledao sam Vasu skicu i primijetio sam neke stvari :
-kuce ce biti stambena i samo sa prizemljem
-potrebne tri spavace sobe, veliki dn. boravak sa kuhinjom ( nisam primijetio neko pogodno mjesto za tr. stol)
-obavezna garaza i ulazak iz garaze u kucu ...
Ali to nije dovoljno. Zamolio bi kolege: @broj1, @prolaznik, @drvosjeca, da ne raspravljamo o tome koji je materijal kancerogen, ili da li stakla treba puniti argonom ili ne, vec da savjetima pomognemo nasoj Ernasi da prvo uradi KVALITETAN idejni projekat. Predmjer radova je posljedna stavka koju cemo prilagoditi njenim finan. mogucnostima, a mislim da imamo iskustva da na osnovu tog podatka savjetujemo koji je to kvalitet radova : exstra, I klasa , II klasa.
Znaci, svi ulazni podaci su jako bitni, pisi sta ti padne na pamet, nema veza ( npr. muz voli da gleda TV u sp. sobi, kuhanje u kuci je samo nedjeljom,...) i na kraju: Koji je to iznos KM? Evo moja procijena je cca 150.000,00 KM.
I nemoj zuriti, molim te, kuca se, nazalost, pravi jednom u zivotu, a prozore mozes i promijeniti ako ti ne svidjaju.
-
Broj 1
#86 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Slazem se kolega, ali krenula diskusija u pogresnom toku pa sam se nadovezo da odgovorim gospodinu u vezi izolacija.
Koliko vidim gospodja je nasla arhitektu pa mislim da ce on sve to postaviti na pravo mjesto, a ako zeli mozemo nesto posavjetovati i usaglasiti.
Uglavnom zelim joj puno uspjeha i srece!!!!
Koliko vidim gospodja je nasla arhitektu pa mislim da ce on sve to postaviti na pravo mjesto, a ako zeli mozemo nesto posavjetovati i usaglasiti.
Uglavnom zelim joj puno uspjeha i srece!!!!
- semmy
#87 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
za jos jedno kupatilo se slazem...to obavezno, ako niste u mogucnosti bar wc dodatno...
ono sto ti ja preporucujem je isto da dobro obratite paznju gdje i koliko uticnica i prekidaca za svjetla da postavite odma na startu...ako zelite poslije imati bojler plinski za grijanje mislite i na termostat gdje ce vam stajati i na uticnicu za bojler...stavite radije uticnicu dvije viska nego da vam poslije manjka...
kad budete radili struju da vam ujedno u zidove i provuce kablove za tv ( ja kablovsku ili sta vec ) ali da poslije nemas kablova po sobi...
ono sto ti ja preporucujem je isto da dobro obratite paznju gdje i koliko uticnica i prekidaca za svjetla da postavite odma na startu...ako zelite poslije imati bojler plinski za grijanje mislite i na termostat gdje ce vam stajati i na uticnicu za bojler...stavite radije uticnicu dvije viska nego da vam poslije manjka...
kad budete radili struju da vam ujedno u zidove i provuce kablove za tv ( ja kablovsku ili sta vec ) ali da poslije nemas kablova po sobi...
- holowey
#88 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
semmy wrote: kad budete radili struju da vam ujedno u zidove i provuce kablove za tv ( ja kablovsku ili sta vec ) ali da poslije nemas kablova po sobi...
ili da provuku buzir (grkljan crijevo) po svim pravcima kuda pretpostavljaju da bi im nekad mogli zatrebati neki kablovi i stave unutra samo celicnu zicu, a onda je lako poslije provlaciti kablove...
- nexo
#89 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Ja sam zapoceo prvu fazu pripreme dokumentacije za izdavanje urbanisticke saglasnosti za gradnju kuce. Posjedujem azurirani geodetski izvjestaj i idejno rjesenje kuce koju zelim da pravim, ali su imperijalisticke mjere jer je ideja skinuta sa jednog americkog internet site-a. Potreban mi je arhitekta koji bi to idejno rjesenje prilagodio nasim standardima i terenu, a nakon, nadam se uspjesnog pribavljanja urbanisticke saglasnosti na osnovi uradjenog idejnog rjesenja izradio izvedbeni projekat. Nadam se da mi neko od vas moze preporuciti ozbiljnog arhitektu koji bi se prihvatio opisanog posla. Hvala unaprijed za eventualne preporuke.
- semmy
#90 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
nexo wrote:Ja sam zapoceo prvu fazu pripreme dokumentacije za izdavanje urbanisticke saglasnosti za gradnju kuce. Posjedujem azurirani geodetski izvjestaj i idejno rjesenje kuce koju zelim da pravim, ali su imperijalisticke mjere jer je ideja skinuta sa jednog americkog internet site-a. Potreban mi je arhitekta koji bi to idejno rjesenje prilagodio nasim standardima i terenu, a nakon, nadam se uspjesnog pribavljanja urbanisticke saglasnosti na osnovi uradjenog idejnog rjesenja izradio izvedbeni projekat. Nadam se da mi neko od vas moze preporuciti ozbiljnog arhitektu koji bi se prihvatio opisanog posla. Hvala unaprijed za eventualne preporuke.
imam super arhitektu, ako si u sarajevu javi se na pp i imat ces broj tel.
-
ibizza
#91 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Legendo,ovo je Bosna...ovdje rijetko ko gradi tako kuci...Prolaznik wrote:Izgradnja kuće je najveći životni projekta većine građana. Osim što ćeš potrošiti veliku količinu novca u takvoj kući treba da živiš i da imaš dom. S obzirom da je to previše ozbiljna stvar ja se na bih igrao sa samostalnim fazama, angažovanjem rodbine i komšija na mobu i slično. Ono što ćeš potrošiti svog vrmena, hrane i piva na rodbinu i komšiluk možeš sve za iste pare uraditi onako kako je to stručno zamišljeno. Osim što ćeš imati kvalitet ostaćeš u dobrim odnosima sa svima. Ovo se odnosi prije svega na osobe koje nisu građevinske struke. Poslušaj moj savjet građevinskog inžinjera i uradi slijedeće:
Uradi idejnu skicu kuće prema svojim željema i potrebama i daj nekom arhitekti da od toga napravi projektat.
On će ti iz projekta izvući automatski sve količine materijala.
Raspiši oglas i traži da ti građevinske firme ponude izgradnju kuće po fazama ili kako već želiš. Odabri najpovoljniju, potpiši ugovor i to dobar. Opet, ako nisi pravnik daj pravniku da ti sastavi ugovor.
Angažuj stručni nadzor koji će u tvoje ime kontrolisati kvalitet materijal i ugrađene količine a ti njega kontroliši da te ne bi zajedno sa izvođačem potkradao.
Srećno i želim ti da uživaš u svojom domu.
- semmy
#92 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
zadnjih par godina vecina gradi bas ovako, arhitekta i strucni ljudi...bermiin wrote:Legendo,ovo je Bosna...ovdje rijetko ko gradi tako kuci...Prolaznik wrote:Izgradnja kuće je najveći životni projekta većine građana. Osim što ćeš potrošiti veliku količinu novca u takvoj kući treba da živiš i da imaš dom. S obzirom da je to previše ozbiljna stvar ja se na bih igrao sa samostalnim fazama, angažovanjem rodbine i komšija na mobu i slično. Ono što ćeš potrošiti svog vrmena, hrane i piva na rodbinu i komšiluk možeš sve za iste pare uraditi onako kako je to stručno zamišljeno. Osim što ćeš imati kvalitet ostaćeš u dobrim odnosima sa svima. Ovo se odnosi prije svega na osobe koje nisu građevinske struke. Poslušaj moj savjet građevinskog inžinjera i uradi slijedeće:
Uradi idejnu skicu kuće prema svojim željema i potrebama i daj nekom arhitekti da od toga napravi projektat.
On će ti iz projekta izvući automatski sve količine materijala.
Raspiši oglas i traži da ti građevinske firme ponude izgradnju kuće po fazama ili kako već želiš. Odabri najpovoljniju, potpiši ugovor i to dobar. Opet, ako nisi pravnik daj pravniku da ti sastavi ugovor.
Angažuj stručni nadzor koji će u tvoje ime kontrolisati kvalitet materijal i ugrađene količine a ti njega kontroliši da te ne bi zajedno sa izvođačem potkradao.
Srećno i želim ti da uživaš u svojom domu.
-
trinitrotoluol
#93 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Cini se da je dosta toga na temi apslovirano ali ono sto se meni cini jaaaaako bitno je kvalitetan majstor!!! Ima li takvih u Sarajevu i mozete li nekoga iskreno preporuciti? Kruzi fama da su svi lopine i da samo gledaju kako ce te zavaliti. Stvarno ne mogu da vjerujem da nema majstora kojeg ces posteno platiti da posteno uradi posao.
-
Vinetou
#94 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Ima moj stari , koji je majstor veoma kvalitetan , doduše radi samo tzv " grube radove" odnosno zidanje i pokrivanje ,finalne ili završne ne , mada je cijenovno skuplji jedno 20% od drugih : Ostao je dobar odnosno u prijateljskim odnosima sa svima kome je gradio što po meni govori dovoljno u kvalitet ,a i posla do sada je imao zaista mnogo i to sve na preporuku od predhodnih investitira , tj osoba koje grade. I još napome na u večini slučajeva gdje se da okvirna cijena troškovi se povečaju za jedno 25-30% od planiranog.trinitrotoluol wrote:Cini se da je dosta toga na temi apslovirano ali ono sto se meni cini jaaaaako bitno je kvalitetan majstor!!! Ima li takvih u Sarajevu i mozete li nekoga iskreno preporuciti? Kruzi fama da su svi lopine i da samo gledaju kako ce te zavaliti. Stvarno ne mogu da vjerujem da nema majstora kojeg ces posteno platiti da posteno uradi posao.
-
Broj 1
#95 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Ja znam jednog dobrog majstora, radi zajedno sa sinom koji ujedno prozivodi jako dobru stolariju. Javi se na PP ako zelis telefon.
-
emerik
#96 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Da ne otvaram temu... Zna li neko koliko bi me kostalo da napravim kucu (recimo da imam samo zemljiste i to je to) koja ima 2 sprata (prizemlje i sprat) i potkrovlje, garazu... znate, klasicna kuca. Cuo sam da postoje "kljuc-u-ruke" firme koje ti sve urade... pa me interesuje koliko bi me izaslo sve.
Primjer:

Primjer:
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#97 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Montažne vanjske stepenice.
Radi li iko u BiH čelične montažne stepenice?
Radi li iko u BiH čelične montažne stepenice?
-
mali_balon
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#99 Re: Izgradnja objekata - sve o tome
Hvala. Pogledat ću.
- mayab