1991 - 1992 - 1993 - ... lazi i istine

Post Reply
harisl

Post by harisl »

Hej ba magnifico, pokusaj se zadrzati na necemu za sta imas vjerodostojne dokaze (mani se SRNE i tako toga). Neznam ja cije su ruke kopale tunel, a ti neznas pogotovu (gdje si bio?, jesi li ga ti kopao?). Imena, slike... pokazi nesto da potkrijepis svoju pricu. Do juce ste negirali Srebrenicu, a ni danas niste sigurni.
Drugo, tunel je bio koristen u raznorazne svrhe i normalno je da je vecim dijelom bio pod kontrolom vojske (pa rat je...). Kako si krenuo jos ces tvrditi da bi nam bolje bilo da su obicni civili zapucali preko Grbavice. Mani se suplje price, Boga ti, i pokusaj iskopati neki clanak, sliku... bilo sta. Prema onome sto je dosada otkriveno, sasvim je jasno sta je ko radio. A vi koji se hranite sa "urban legends" o patnji Srpskog nebeskog naroda tokom rata, o desetinama hiljada ubijenih Srba u Sarajevu .... i mnogim drugim - nema vam lijeka.
magnifico

Post by magnifico »

jaruga moj, upravo si se nasupljiro, masala :oops:

umjesto toga kazi sta sam to slago i za sta ti trebaju dokazi :

1. da je postojao tunel :?
2. da je vojska iz opsjednutog sarajeva, bez problema isla po drugim ratistima :?
3. da su civili iz opsjednutog sarajeva, jako tesko dobivali dozvole da izadju :?
4. da su radni vodovi sastavljeni vecinom od srba kopali tunel :?

sto se tice ubijenih srba u sarajevu ja to nisam ni pomenuo, a prije sam cuo "urban legends" o hiljadama ubijenih,
a evo ti sada rece, bez da te iko ista pito, o desetinama hiljada :oops:
harisl

Post by harisl »

A reci ti meni sta je to neobicno u tome.
Prvo, tunel je postojao jer smo mi drzali i jednu i drugu stranu i u tome nema nista neobicno. Tvrdis da grad nije bio opsjednut jer se kroz taj tunel moglo izaci - i tu ti nesto ne stima. Reci mi koliko je to samo slepera moglo proci kroz taj tunel. Ni jedan - prema tome grad je bio opsjednut jer u njega nije moglo nista znatno doci. Ako tako nastavis, onda ces reci da nam je bilo bas fino jer smo dobivali humanitarnu pomoc - prema tome imali smo hrane. De Boga ti, nemoj se provaljivati.
Drugo, tunel nije iskopan zato sto su svi radni vodovi u Sarajevu bili sastavljeni od Srba. To ti je notorna laz za koju nemas niti jedan dokaz. Ali istina je da je civilna zastita bila sastavljena od velikog broja Srba (koji nisu htjeli puske), i ako su oni ucestvovali u kopanju tunela, onda moze, ali znam, kao sto znas i ti da ga nisu iskopali radni vodovi sastavljeni iskljucivo od "Srpskih ruku" (znam ljude koji su bili u takvim vodovima, a nisu bili Srbi).
Trece, definisi sta znaci civil - onaj koji radi (radna obaveza) i nije u vojsci. Da bi se iz Sarajeva evakuisali civili (stare zene i djeca) kroz tunel 1.5x1 metar trebalo bi par godina - a tunel nije ni iskopan zbog toga, iskopan je za vojne svrhe prevashodno (pa dobro, poslije se koristio i za neke druge stvari. ali necemo sada o tome). Nebuloze o Sarajevu koje nije bilo opsjednuto zbog tunela su stvarno smijesne.
manijak1

Post by manijak1 »

.Znaš šta Magnifico :D :D slažem se s tobom :D trebali smo biti kao ovce :D :D i čekati da nas ukopaju oni koji su kopali tunel. :D
Stvarno si uporan u besmislicama :D :D
Samo mi nije jasno što se ti Hare natežeš s njim jer sve ovo o čemu on priča sve je pokrenuto iz mašine Dedinje , a opšteprihvaćeno na Palama i u ostalim glavama koji su mislili da sila može sve što bolesnik zamisli.
Ako se iko našupljiro i išupljiro u jarugama :D to ste vi Magnifico ali :D :D iznenadio bih se da je drugačije :D :D
Zašto je postojao tunel ?
Zašto je uopšte vojska ratovala i izlazila ?????
Zašto civili nisu bili u vojsci ?????? :D :D
Ratno stanje ratna opasnost agresija na međunarodno priznatu državu.
Radni vodovi su bili sastavljeni od civila koji su bili na radnoj obavezi a Srbi na kraju krajeva bolje i da su kopali rovove; bolje su prošli od na hiljade Bošnjaka u logorima koje su im ustoličili Srbi , pa da se vraćam na mrtve , silovane , ubijene , mučene ............fakat volite jahat Burek :D :D Magnifico.
manijak1

Post by manijak1 »

Ali hajde de :D :D preskačete ovo :D
Generali JNA, kao i oficirski sastav, koga cine vecinom Srbi, iz nacionalnih, pa i nacionalistickih razloga - pogotovo kad im se sa najviseg mesta porucuje da treba kao Srbi i samo sa Srbima da ocuvaju Jugoslaviju - postaju ne samo protivnici nuzne demokratizacije i samostalnosti drugih naroda vec to shvataju kao borbeni zadatak u uspostavljavanju hegemonije nad drugim narodima. Sve to u ime onog najbrojnijeg, pa ako treba i ratnim pohodima. Tako je, zahvaljujuci i tome, JNA postala celicna pesnica u razbijanju vlastite drzave. Izgleda da su generali JNA hteli da repriziraju ulogu sovjetskih, ruskih generala u slucaju invazije na CSSR, kojih su se posle dve decenije, u procesu mirne dezintegracije SSSR-a, i sami Rusi odrekli. Za razliku od ruskih, nasi generali nisu politicki razumeli novo vreme niti su mu bili dorasli. Onda je doslo i njihovo tragicno postrojavanje pred Milosevicem.
Ovo nisam ja rekao niti neki mudžahidić .
manijak1

Post by manijak1 »

Ali ja sam rekao da će početkom 2005 Crna Gora postati samostalna Republika Crna Gora .
magnifico

Post by magnifico »

pa ti potvrdi skoro sve sto sam reko :D
harisl wrote:Drugo, tunel nije iskopan zato sto su svi radni vodovi u Sarajevu bili sastavljeni od Srba. To ti je notorna laz za koju nemas niti jedan dokaz. Ali istina je da je civilna zastita bila sastavljena od velikog broja Srba (koji nisu htjeli puske),
to je dokaz da je to jedan miroljubiv narod ;)
harisl wrote: i ako su oni ucestvovali u kopanju tunela, onda moze, ali znam, kao sto znas i ti da ga nisu iskopali radni vodovi sastavljeni iskljucivo od "Srpskih ruku" (znam ljude koji su bili u takvim vodovima, a nisu bili Srbi).
bio je i po koji hrvat, posebno poslije bratskog razoruzavanja HVO, ali to je vec slijedeci predmet razgovora,
ali jarane da su to bosnje kopale, i dalje bise sprintalo preko piste, zar ne :D
harisl wrote:Trece, definisi sta znaci civil- onaj koji radi (radna obaveza) i nije u vojsci. Da bi se iz Sarajeva evakuisali civili (stare zene i djeca) kroz tunel 1.5x1 metar trebalo bi par godina - a tunel nije ni iskopan zbog toga, iskopan je za vojne svrhe prevashodno
u vezi civila, ti bi to vidim ovako,
kad treba izaci iz grada onda zena, koja nije stara :D nije civil,
a kada zijani glavu onda je civil :(

nego da se ne lazemo, opsada je postojala, to niko ne spori, kako vanjska, tako i unutrasnja :shock:
jer je vlastima odgovaralo da drzi narod kao klasicne taoce :-?
manijak1

Post by manijak1 »

nego da se ne lazemo, opsada je postojala, to niko ne spori, kako vanjska, tako i unutrasnja
jer je vlastima odgovaralo da drzi narod kao klasicne taoce
:D :D :D :D Svakako :D :D :D :D ali kojim vlastima ????
Unutrašnjim jel' da :D :D .........
magnifico

Post by magnifico »

ko je naplacivo raji 100 maruna kilo ovoga ili onoga, u stvari ko je bijo kalifa
manijak1 wrote:... jer sve ovo o čemu on priča sve je pokrenuto iz mašine Dedinje , a opšteprihvaćeno na Palama...
slazem se djelimicno, ali moram da dodam da je drugi dio poceo pisanjem manifesta, pardon deklaracije :skoljka:
da bi se nastavio osnivanjem prve nacionalne stranke u bih, zatim paravojnih organizacija te iste stranke itd itd

kolega, jope emocije :(
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D Ko je kupov'o ?????? :D :D
Ja nisam .
Nego i pokojni Ivan Stambolić ima slične emocije.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Jaka diskusija nema sta...

A sto ima ispranih ljudi ko da su ih sad iz ves masine izvukli...

I to Gorenje...

...na 1200 obrtaja u minuti...

...a tu je i Arix...

...koji fakat mirise bijelo (malo da dizem Tuzlu!) :D

"Seks, seks, seks

masina je od sudja..."

Neki se ljudi nikad nece opametit, dzaba vam sto pricate s takvim, bolje gledat Bingo, il u grad isfurat ! :D
manijak1

Post by manijak1 »

Svašta :D moramo opsluživati opsesiju da nas neko loži :D ložeći njega.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

magnifico wrote:ko je naplacivo raji 100 maruna kilo ovoga ili onoga, u stvari ko je bijo kalifa
manijak1 wrote:... jer sve ovo o čemu on priča sve je pokrenuto iz mašine Dedinje , a opšteprihvaćeno na Palama...
slazem se djelimicno, ali moram da dodam da je drugi dio poceo pisanjem manifesta, pardon deklaracije :skoljka:
da bi se nastavio osnivanjem prve nacionalne stranke u bih, zatim paravojnih organizacija te iste stranke itd itd

kolega, jope emocije :(
Jasta care, mi smo sve poceli, izvini !
Evo, trazim oprost, za sve...

Za sve granate sto padose na Banja Luku i Beograd, za pun stadion Tusanj Srba - logorasa u mojoj Tuzli, za onu djecu sto su ih bacali lavovima u Pionirskoj, za opsadu Pala i stravicne zlocine nad Srbima u Podrinju, molim te oprosti ! (zamisli sad kako padam na koljena ko Vili Brant u Varsavi)

Jel uredu sad sve ? Ako jest, molim te prekini s ovim nebulozama, eto sve priznajem i molim za oprost ! :D
magnifico

Post by magnifico »

manijak1 wrote::D :D Ko je kupov'o ?????? :D :D
Ja nisam :D
kolega, nisam nikada prije pomislio da ste bili profiter :shock:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

manijak1 wrote:Svašta :D moramo opsluživati opsesiju da nas neko loži :D ložeći njega.
:lol:

Ja se ponekad zapitam... Dje je tu insanu ceif, al haman je to jedan od onijeh sto vole da hin bicuju i vezu u krevetu, kako se ono kaze u nas u selu to, jah, Sado-mazo na krisku moj sinko :D
manijak1

Post by manijak1 »

kolega, nisam nikada prije pomislio da ste bili profiter
Hvala vam na konstataciji , znao sam da će biti takav zaključak ali u cilju prelaska u 2004 -oj :D preko cener tisuća :D oglašavanja pružate mi priliku da kažem da nisam dobar u trgovačkim operacijama , pogotovo u nedostatku dovoljnih količina robe :D u ovom slučaju šećera kafe ,svih prehrambenih namirnica ......... :D :D ali ako opet krene po zlu :D :D uz vaše instrukcije i pomoć :D mogao bih biti :D .
dalton

Post by dalton »

moram samo da reagujem na tvrdnju harisl da su srbi koji nisu htjeli oruzje isli u radne vodove
ma gdje si ti zivio majke ti ???
jel to ko oni meni poslali poziv za vojsku i ja reko ja necu pusku pa me onda oni ubacili u radni vod?
da je tako bilo nebi niko bio u vojsci nemislim na srbbe nego na sve ostale
hoces da znas kako su mobilisali srbe u armiju?
samo reci vrlo rado cu ti objasnit :x :x
manijak1

Post by manijak1 »

Skoro pa isto kao sve ostale. :D :D
Ćato iz opštine pošalje poziv pa ako kandidat smatra da može izlevatiti :D :D svetu dužnost da brani zemlju :D :D onda već nalog za privođenje stiže u Vojnu policiju i tako sve do :D :D mobilizacije pacifista. :D :D
I onda počinju bajke................
harisl

Post by harisl »

Dalton, nemam ja pojma gdje si ti zivio. Vjeruj mi da Armija nije nikoga vratila, koliko god godina imao i kakav god bio. E sad, Armija nije uzimala one koji su mogli da se proglase nesposobnim (iz bilo kojih razloga), ili su bili 'u godinama' . Normalno da nekome ko ima dvije ruke i dvije noge, a usput i 25 godina nije bilo mjesto u CZ-u, a Boga mi ni u radnom vodu, ali ako je mogao da isposluje to - 'nesposoban' (ili je to imao od prije rata), onda je moglo. E jeli ti sada jasno zasto je bilo puno Srba u CZ-u i vjerovatno (to neznam) u radnim vodovima.
dalton

Post by dalton »

nekontam sta je pisac htjeo da kaze ;-) (mislim na harisl)
i ta sveta duznost da branis zemlju.......hm ta recenica me povuce za jezik
ali neki drugi put
dosta je bilo za danas
cujemo se drugi put
pozdrav od bivseg sarajlije :-D :-D :-D :-D
nebi

Post by nebi »

dalton wrote:nekontam sta je pisac htjeo da kaze ;-) (mislim na harisl)
i ta sveta duznost da branis zemlju.......hm ta recenica me povuce za jezik
ali neki drugi put
dosta je bilo za danas
cujemo se drugi put
pozdrav od bivseg sarajlije :-D :-D :-D :-D
Dalton,da si bivsi sarajlija,shvatio sam iz animoziteta prema Sarajevu koji
se prelijeva po tvojim rijecima ko poljev po cevapima.Gdje blagoizvoljevas
lozirati trenutno?Srpsko ovo ili srpsko ono?Ili neki samoupravni grad u
Hepoklandu?
Fair Life

Post by Fair Life »

Tema:___1991 - 1992 - 1993 - ... lazi i istine

Image

Dr. Janja Beč, ugledna profesorica sociologije na više evropskih univerziteta, objavila je ovih dana knjigu «Arhipelag Atlantida» u kojoj je prezentirala rezultate svog istraživanja i razloge odlaska mladih sa prostora bivše Jugoslavije, naročito BiH, u ratnom periodu; Profesorica Beč u razgovoru za naš list zaključuje da se desio najveći ratni odliv mozgova u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata naovamo.
[size=150]ODLAZAK MLADIH IZ BiH DIO JE GENOCIDA POČINJENOG NAD BOŠNJACIMA![/size] wrote:Najveći odliv mozgova u novijoj historiji; U svijet je otišla najbolja generacija koju je BiH ikada imala; Od povratka u svoju zemlju iz svijeta mlade ljude rođene ovdje obeshrabruju primitivne političke elite; Nije došlo vrijeme za srpskog Willyja Brandta.

Razgovarala: Nidžara Ahmetašević

Arhipel Antlantida, knjiga prof. dr. Janje Beč, prva je studija koja istražuje razloge odlaska mladih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. Pod pokroviteljstvom Open Society Institute, New York, profesorica Beč je počela istraživanje 1994. Sudionici njenog istraživanja bili su mladi ljudi koji su u periodu od 1991. napustili svoje domove bježeći od rata. Najviše ih je iz Bosne i Hercegovine. Većina pripada generaciji rođenoj '73.-'74. godine. Među njima je najviše žena. Anketa koju im je poštom slala profesorica Beč pitala ih je odakle su, gdje su se rodili, kako su otišli, kako žive, šta im je teško, šta im je lijepo, koji su njihovi strahovi, šta im je nada, šta su im sjećanja, gdje im je kuća i kada i da li će se vratiti? Pored značajnih statističkih podataka, ova sociološka studija daje sliku o generaciji koja je djetinjstvo provela u blagostanju, a odrasla u totalnoj katastrofi uzrokovanoj ratom. Na osnovu ankete Janja Beč zaključuje da ovi mladi ljudi danas žive između svjetova.

Kada je pitate odakle je, Janja Beč kaže “živim u regionu koji je u tranziciji posle ratova i genocida”.

HLJEB JE MEKŠE OD HLEB

Šta Vas je dovelo u Sarajevo?

Moj boravak u Sarajevu razdvajam na dva nivoa. Onaj moj nivo je pozorišna predstava Pucanje duše (po istoimenoj knjizi ove autorice izdatoj u Beogradu 1997. godine o ženama, Bošnjakinjama, koje su na razne načine stradale u ratu, op.a) koju je radio Aleš Kurt po mojoj knjizi. Nekako me je to dovelo u Sarajevo. Drugi nivo vezan je za mog tatu koji je bio partizan u Bosni. Njegova priča, ona koju sam slušala i ne znam koliko je ona tačna, jeste da ga je spasio neki nepoznati Bosanac. Moj tata nije bio baš izuzetno fizički jak kada je otišao u partizane. U nekoj ofanzivi u kojoj su se partizani povlačili, on u jednom trenutku više nije mogao da hoda. Tada su naišle bosanske i hrvatske jedinice. Ljudi su prolazili pored njega, a on je sedeo. Naišao je neki krupni čovek i pitao ga šta radi. On mu je odgovorio da ne može dalje, a ovaj mu je rekao "pa ubiće te ako ne nastaviš’. Nije mogao ustati i to mu je i rekao. Bosanac ga je uzeo na leđa i izneo iz toga. Odrasla sam sa tom pričom. Nikada prije rata nisam bila u Bosni. Druga priča koja me veže za Bosnu je priča moje mame. Opet, u toku Drugog svetskog rata u Vojvodini, koja je tada bila jedina slobodna od četnika, sada ih nažalost ima puno, ali tada ih nije bilo, u Srem su dolazili Bosanci. Vojvođani su ih čekali sa punim korpama hleba. Mama mi je pričala da su oni bili stidljivi i nežni i kako joj je jedan prišao i pitao “Drugarice, mogu dobit malo hljeba?” Kod nas se kaže hleb, a hljeb je puno nežnija reč. To su neke dve priče o Bosni i meni. To spašavanje bića koje i ne znaš i taj hljeb. Živela sam svuda u svetu. Uvek sam tu negde. Ali, ma koliko ovo patetična bilo, jedina zemlja koja mi je u srcu je Bosna.

ČETRDESET POSTO MLADIH "ŽIVI I OVDJE I TAMO"

Prema istraživanjima Janje Beč, najviše mladih ljudi koji su otišli sa prostora bivše Jugoslavije pripadalo je nekadašnjoj srednjoj klasi. Na pitanja koja su njihova najvažnija iskustva u zemlji studiranja, četiri najčešća odgovora su: naučio/la sam novi jezik, stekao samostalnost, tolerantnost i borba za preživljavanje. U zemljama u kojima danas žive najviše im se dopada poštivanje rada i znanja, a najviše im smeta što se sve mjeri novcem. Na pitanje gdje je sada vaša kuća, čak 40 posto ispitanika odgovorilo je: “I ovdje i tamo”. Jedno od pitanja bilo je i da li će se ikada vratiti. Najveći dio, zaključila je profesorica Beč na osnovu ankete, racionalno odlaže donošenje odluke. Kada su prvi put dolazili u zemlju iz koje su otišli, najteže im je pala apatija, besperspektivnost i nacionalizam.

Povod našeg razgovora je Vaša nova knjiga Arhipelag Atlantida u kojoj prenosite rezultate svog istraživanja o «brain-drainu” sa prostora bivše Jugoslavije. Zbog čega Vas je taj fenomen privukao?

Ova temu je nastavak analiza o onome što se desilo u ovom regionu patnje. Moje prvo istraživanje je bilo o ratnim zločinima i genocidu. Ja kao osoba koja dolazi iz srpskog naroda istraživala sam ono što je taj srpski narod uradio Bošnjacima. Znači, istraživala sam genocid. Za sada sam jedina koja to i predaje studentima u celom regionu. Nažalost, profilirala sam se za to. Dok su ovde trajali ratovi, boravila sam u Nemačkoj i videla tu decu kako žive. Postala sam zabrinuta zbog toga što sam videla. Zašto? Pa kada jedan prostor ostaje bez mladih, obrazovanih, bez ljudi sa energijom, sa vizijom, dobrom voljom da nešto urade, onda je to mrtav prostor. Iz Irske je zbog gladi 1860. otišao milion ljudi i ta zemlja se nije nikada oporavila. To su procesi koji dugo traju. Drugo, bavim se ratom. Nisam radila bilo koji brain-drain, nego ratni. To je neka moja trilogija…

Kako definište ratni brain-drain?

Pa brain-drain je kada se vitalna, elitna generacija obrazovanih kreće iz uvek siromašnih zemalja, Indije, Brazila, Argentine, Sudana… Ja istražujem ratni brain-drain, dakle uzrok je nešto drugo za ovo što se nama dešava. Kada odlaze najvitalniji delovi populacije, koji pored inteligencije imaju volju da uče… U knjizi sam rekla da su ova deca najbolje što su ovi prostori ikada dali. U istorijskom smislu, u obrazovnom smislu, u emotivnom smislu, otvorenosti, neksenofobičnosti, ljubavi, odnosu prema seksu, u odnosima između muškarca i žene, prema deci, porodici… To je bila, za mene, najbolja generacija što su je ovi prostori ikada dali. Zato što je rođena u vreme najvećeg prosperiteta regiona, materijalnog, i strašno brzog razvoja i otvorenosti te zemlje. Ono što sam namerno pomenula u svojoj knjizi je da je, recimo, Bosna 1931. po popisu imala 80,5 posto nepismenih. I kada iz takve jedne zemlje ode ovoliki broj obrazovanih ljudi, koji su vrlo često bili tek prva generacija sa univerzitetskim diplomama, mislim da je to strašno. To je jako važno za zemlju periferije. Mi smo uvek bili zemlja periferije. Region koji je bio uvek periferija imperijama; turskog carstva, pa austrijskog, pa sada Evropske unije. Mi smo na čekanju i mi smo opet back yard jedne nove imperije. Bili smo i back yard komunizma. I uvek smo imali tu psihologiju back yarda. Psihologiju periferije, zadnjeg dvorišta. Ta psihologija ne stvara uslove za samopoštovanje, ali niti za poštovanje drugih, nego stvara uslove za najgore frustracije koje mogu da se izmanipulišu u konflikte.

PROMJENA REALNOSTI

Imaju li generacije o kojima govorite i pišete, koje su prošle ratove, genocid, snage da izvedu zemlju sa periferije? Oni koji su vani, s kojima ste Vi radili ovo istraživanje, imaju li snage da se vrate, a ovi koji su ostali žele li ostati i dalje na ovim prostorima i nositi se s tim?

Ja to stalno govorim mojim studenetima. Sve što ja radim je uzaludno. I moje knjige, i istraživanja, i intervjui i sve. Ali je mnogo bolje nego ne raditi ništa. Svi imamo svoje limite. Emotivne, intelektualne, fizičke… Ali mislim da svako ljudsko biće mora pokušati da napravi ono što može. Mislim da ima te snage, ali da je to posao za nekoliko generacija. Kroz patnju treba proći. Kod nas ako neko ide kod psihologa, reći će mu da je lud. Naravno da nije, nego traži pomoć. Dakle, ovo što se sada radi je, gledano krakoročno, uzaludno. Ali nije dugoročno, može imati efekta.

Da li je brain drain, to iseljavanje, odnosno raseljevanje mladih o kojem Vi pišete dio genocida ili njegova posljedica?

Mislim da će teoretičari genocida reći da ovo što ću sada reći nije tačno. Ali, mi koji radimo sa rečima, desilo nam se nešto. Promenila se realnost. Po čistoj definicija brain drain nije deo genocida, ali po meni jeste. Zato što on lišava narod njegovog najvitalnijeg dela i time mu smanjuje kapacitet za opstanak. Zato to za mene jeste deo genocida. Odnosno ovo je elitocid koji se desio na celom prostoru. U taj elitocid spada brain drain i on može da spada u neku novu poddefinciju genocida. Veliki deo elite, posebno bošnjačke, fizički je istrebljen. Planirano, organizovano, sistematično… Drugi deo je taj ratni brain drain. Oni su fizički izmešteni. Jedna moj student mi je rekao "nas je trebalo ili ubiti ovde ili ubiti s druge strane, ili nas je trebalo oterati odavde da se zaboravi da je ovo ikad bilo". Treći oblik elitocida je totalno ograničenje te intelektulane i kulturne elite. Naše su elite sada, ja nemam istraživanje o tome, ali one su sada daleko "niže’… Ne svi pripadnici, ali su svakako daleko niži nego ovi moji studenti koji su svuda u svetu, govore dva-tri strana jezika, odlični su studenti, usvojili su neke više standarde i u obrazovanju i životu. Znači, mislim da jeste ratni brain drain deo genocida. Po definicij je genocid kada namerno, planirano, hoćete da uništite jednu etničku grupu. Mislim da kada se menja realnost, treba da se menjaju i kategorije.

ODLAGANJE ODLUKE O POVRATKU

Na pitanje Da li vas postojeće političke i ekonomske elite u vašoj zemlji sa svojim idejama, vizijama i metodama privlače da se vratite nazad, skoro 40 posto ispitanika odgovorilo je da ih ne privlače i da ne misle uopće da se vrate dok su oni na vlasti. Ipak, njihova najveća nada je da će se ipak vratiti i uključiti u proces obnove i izgradnje, i da će neko iskoristiti njihovu stručnost.

Elite koje sada imamo su primitivno sebične, blede i loše kopije tih elita vani. I mi smo opet periferija tih nekih bogatih svetova i tu nema nekog osećaja za opšte dobro. Povratak tih ljudi to bi svakako promenio. Oni bi bili neki dobri mostovi jer imaju dobro i iz ovog i onog sveta. Bilo bi odlično da se vrate, ali oni moraju da rade, da imaju stan gde će da imaju decu. Najveći broj kaže da neće da se vrati jer se boje nekog novog rata. Takođe kažu da neće da se vrate jer ne razumeju nova pravila ponašanja. Oni su otišli iz jednog sveta koji je nestao, aklimatizirali se u jednom novom svetu i sada se vraćaju ovamo u neka druga pravila ponašanja.

Danas studentima u Sarajevu i Dubrovniku predajete o ratnim zločinima i genocidu. Da li je došlo vrijeme da o tome predajete u Banjoj Luci ili Beogradu?

Mene tamo niko nije zvao. Isto znam da tamo nisam dobila posao. Jedini koji mi je nuđen je bio u Sarajevu. U Dubrovniku sam od 1986. godine jer sam tamo studirala. Ta nesposobnost suočavanja u srpskom narodu s onim što se desilo blokira procese, sve procese ovde, i političke i emotivne. To je taj odnos dželat-žrtva. Dželat mora da kaže "jeste, to se desilo» i da zamoli za oproštaj žrtvu. To je moj primer. Zašto predajem to? Zato što mislim da tako treba i neću da se pravi ista greška koja se pravila nakon svakog rata. Da se to gura pod tepih, da se ne govori o tome.

SRBIJA JE TIŠINA

Da li u Srbiju razumiju to što vi radite, govorite, želite?

Ne!

Kako se osjećate zbog toga jer to je ipak Vaša zemlja?

Pa imate nešto što se zove tišina. Tamo je samo tišina o tome. Tišina. To se u sociologiji zove "ono o čemu se ne govori». Zna se i da ako se počne zaboravljati jedan genocid, odmah počinje drugi i onda imate ono što je davno rečeno: kada jedan narod nije u stanju da se suoči sa svojim zločinima, opet će da ih ponavlja. Ovo što radim je za, koliko god vam to zvučalo patetično, dva dečaka koji imaju 8 i 10 godina. Da oni znaju.

Prošle godine su narodi Hrvatske i BiH doživjeli javno izvinjenja od političara iz Srbije i Crne Gore. Kako na to gledate?

Ja živim u dve kulture. U nemačkoj i ovoj. Iz tog života tamo sam naučila da su oni, barem većina, imali snage da se suoče s onim što se desilo. Tek druga, možda treća generacija u Nemačkoj imala je snage da se suoči sa onim što se desilo. Ne verujem u heroje i ne verujem da pojedinac može išta da uradi. Svi se pitaju gde je srpski Willy Brandt. Uopšte ne mogu da shvatim da se iko usuđuje to pitati. Zato što se Willy Brandt pojavio 30 godina posle rata, a prethodio mu je žestok studentski pokret u Nemačkoj gde su se deca obračunavala sa svojim roditeljima, pitala ih "Šta si ti radio?’. Bilo je puno građanskih inicijativa pre Willyja Brandta koji je imao pravo da to kaže. I kako neko ima pravo da to kaže sada? Gdje ste bili prethodnih deset godina? Reci, šta si radio? Gdje si bio prethodnih 20 godina, jer se rat pripremao 10? Veoma je infantilno što mi stalno čekamo neke spasioce i čuda i nekoga ko će da dođe i da nas spasi, a u isto vreme prođe nam život. Ja to neću! Hoću da nešto uradim. Moj tata je umro pre rata i rekao mi je: "Pazi šta radiš! Završit će se rat i morat ćeš ako ništa svojoj deci da kažeš gdje si bila i šta si radila". Poslednjih 10 godina svako zna šta sam ja radila.
manijak1

Post by manijak1 »

ta sveta duznost da branis zemlju.......hm ta recenica me povuce za jezik
ali neki drugi put
:D :D Pa da je kojim slučajem bila SFRJ :D ne bi te ništa povuklo ali ovako kako je u pitanju BiH :D navuče se :D .Da ti uštedim trud za neki drugi put.
I zar nije u Ustavu bilo koje zemlje :D :D bla bla :D čast dužnost i obaveza svakog građanina braniti zemlju od agresora :D mada je u ovom slučaju veliki dio populacije napadao svoju zemlju u želji da se nađe pod okriljem SRJ ???????
Haris je htio reći da se nisu htjeli rokačiti protiv Raše :D :D a nisu htjeli ni za Rašu pod nepovoljnim uslovima :D na ratištu ili su čekali da brđani trijumfalno uđu u Sarajevo, Bihać , Goražde .........pa da počnu bal već viđen u Bijeljini , Foči, Srebrenici...........i tako redom.
Gospođo,
Pa imate nešto što se zove tišina. Tamo je samo tišina o tome. Tišina. To se u sociologiji zove "ono o čemu se ne govori». Zna se i da ako se počne zaboravljati jedan genocid, odmah počinje drugi i onda imate ono što je davno rečeno: kada jedan narod nije u stanju da se suoči sa svojim zločinima, opet će da ih ponavlja. Ovo što radim je za, koliko god vam to zvučalo patetično, dva dečaka koji imaju 8 i 10 godina. Da oni znaju.
žalosna je naša sudbina i istina da ste u pravu.
margareta

Post by margareta »

Istine i zablude.......tako je samo lazite i sebe i sve druge.....jadno.
Last edited by margareta on 06/11/2004 10:47, edited 1 time in total.
zzzzz

Post by zzzzz »

dalton wrote:zasto prenj nemas komentara
jel hoces da kazes da su vikicevci isli i pravili neke spektakularne akcije? nisu . a znas li zasto? zato sto su bili skolovani policajci i znali su gdje se moze proci a gdje nemoze zato i nisu srljali ko budale.znas kad su doveli famozne djamijske golubove da uzmu spicastu stijenu (za koju je vikic rekao da je u tadasnjim uslovima neosvojiva) sjecas li se sta je bilo sa njima?
famozna akcija deblokade sarajeva?
Kome se ti prodajes sa kretenlucima. Ti si u Sarajevu mogo' biti samo po zadatku. Spicasta, Vikicevi, Labudovi sta ti znas o tome.
Ne spominji ljude kojima nisi ni do koljena, ili ih mozda bas zato spominjes.
Post Reply