morao samKatarinaKosaca wrote: ...od strane profesora... nikada ništa nisam osjetila...
Beograd ili Zagreb???
- upravnik
#76 Re: Beograd ili Zagreb???
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#77 Re: Beograd ili Zagreb???
upravnik wrote:morao samKatarinaKosaca wrote: ...od strane profesora... nikada ništa nisam osjetila...
- upravnik
#78 Re: Beograd ili Zagreb???
pa zato i kažem da sam morao (zloćo po prirodi)KatarinaKosaca wrote:upravnik wrote:morao samKatarinaKosaca wrote: ...od strane profesora... nikada ništa nisam osjetila...![]()
Samo da nisi falsifikovao, pa bih se i nasmijala
- veljaca
#79 Re: Beograd ili Zagreb???
Ih i ti tako ..... Osjetice svakako .....upravnik wrote:morao samKatarinaKosaca wrote: ...od strane profesora... nikada ništa nisam osjetila...
- do_tokija
#80 Re: Beograd ili Zagreb???
Beograd!
U Zagreb niposto!
U Zagreb niposto!
- TheWatcher
#81 Re: Beograd ili Zagreb???
Maja_XXX wrote:E ovako,imam mogućnost da nastavak svog studiranja, tj. da na dvije godine odem u Zagreb ili Beograd,a planovi su mi zatim da odem u SAD. Zanima me koji bi mi grad vi preporučili,a pritom bi vas najljubaznije zamolila da se manite politike kao i da budete krajnje objektivni i da govorite iz ličnog iskustva( da ne bude ono Sarajlija glasa protiv Beograda, a (istočno)Mostarac protiv Zagreba).
Nikad nisam bila ni u ZG ni u BG duze od 1-2 sata, i iskreno, nemam pojma sta da očekujem. Znam vec ono standardno- da je Zagreb cistiji, uredniji, bolji standard (i traNvaji) dok je BG haotičan, nesređen ali ima strašan noćni život, kulturnu ponudu i sl. Da li su ovo stereotipi i kakva su vasa iskustva.
Napominjem da imam neutralno ime (nije Maja) te da me postedite prica kako će me tamo ili vamo zbog toga krivo gledati.
Hvala
Poznato je da su sarajevo i beograd uvijek bili bliski (i kao gradovi i kao ljudi) dok se nije zaratilo u bih ... imao sam priliku zivjeti i u zg i u bg ... iz svog iskustva ti mogu reci da su beogradjani mnogo topliji i ljubazniji ljudi (ja sam inace iz sarajeva) nego piceki iz zg ... ljudi iz zagreba su jednostavno hladni ljudi neljubazni jako i oni ne trpe nikoga ko im dodje sa strane u zg (cak ni svoje hrvate iz recimo slavonije i dalmacije) ... sto se tice grada kao grada varas se da je bg prljav ... beograd je jednostavno velegrad i metropola i samim tim je tempo zivota mnogo brzi i jednostavno se moras uklopiti u to ako mislis tamo zivjeti i studirati ... moj ti je prijedlog bg (govorim iz iskustva)
-
7paviljon
#82 Re: Beograd ili Zagreb???
Ja sam iz bosne ali sam dosao studirati u Zagreb, inace bio sam jedan semestar na razmjeni u Bg..pa ajde dat cu ti neko bar po meni objektivno misljenje kao pravo Zagreb je ZAPAD a Beograd ISTOK u svakom pogledu...
sto se tice studiranja u Zg, ja sam na pravu... faks je jaci od beogradskog sto se vidi po natjecanjima na kojem redovito pobjedjujemo i predstavljamo ovaj dio Europe...
Ja inace vec 4 godine zivim u Zg u SD Stjepan Radic ilegalno, znaci nadem nekog tko mi mjesto proda za neki 300 eura i jos ja mjesecno placam stanarinu od 15 eura.. stanovi su ovdje za razliku od bg jaaako skupi garsonjere su ti oko 250 eura... hrana u menzama je vise nego izvrsna i raznolika imas od junk fooda do vegeterijasnkih menija dobar rucak sa juhom, glavnim jelom, salatom, sokom, kolacem i voce dodje ti neki 1.25 eura ... imas dosta popusta sto si student tipa besplatni javni prijevoz, odlicno zdrastveno, popuste u nekim trgovinama i kazalistima... nocni zivot u Zg je siromasan ako se pita prosjecnog studentka koji mjesecno ima 250 eura na raspolaganju... imas izbor izmedju jeftinih cajki i house i rnb klubova gdje su cijene da padnes sa stolice i tu zlatna mladez izlazi... rockerskih mjesta je sve manje i manje...
kako je Zg u biti reginalni centar uvijek iam posla bar za prevoditelje stanica ti se krece nekih 6 eura..bar sto sam ja dosad radio
A o beogradu...
grad fakat lici na metropolu za razliku od zg bar po zgradama i prometnicama ali imas osjecaj da je sve stalo u 90 god...dok Zg sve vise buja...
hrana u bg je jeftinija i smjestaj...taxi pogotovo... ali kave i nocni izlasci su ima u rangu zg cak na splavovima i skuplji, nocni zivot je neuporedivo bolji nego u zg...osjeti se ta neka balkanska srdacnost (ovdje mislim na ljude koji su liseni svih predrasuda) inace imao sam u 6 mj samo jedan incident u bg zbog jezika jer se fakat sve vise pocinjemo razlikovati
domovi i hrana u bg su jeftiniji i losiji... i tamo rijetko tko kupuje mjesto u domu...
cijene u soping centrima su skuplje nego u zg bar sto se tice markirane robe i nema soping centara ni blizu kao u Zg...
sve u svemi zagreb je nekako blizi europi...osjeti se to odmah kad izadjes iz vlaka i pogledas oko sebe... mada su ljudi u bg vise srdacniji i hoce pomoci...
U zg su ljudi vise otudjeni i gledaju svoja posla , naravno ako budes u domu ili se uclanila jednu od bh udruga mi se dobro zajedno drzimo i potpomazemo...zajedno sa dalmatincima
sto se tice studiranja u Zg, ja sam na pravu... faks je jaci od beogradskog sto se vidi po natjecanjima na kojem redovito pobjedjujemo i predstavljamo ovaj dio Europe...
Ja inace vec 4 godine zivim u Zg u SD Stjepan Radic ilegalno, znaci nadem nekog tko mi mjesto proda za neki 300 eura i jos ja mjesecno placam stanarinu od 15 eura.. stanovi su ovdje za razliku od bg jaaako skupi garsonjere su ti oko 250 eura... hrana u menzama je vise nego izvrsna i raznolika imas od junk fooda do vegeterijasnkih menija dobar rucak sa juhom, glavnim jelom, salatom, sokom, kolacem i voce dodje ti neki 1.25 eura ... imas dosta popusta sto si student tipa besplatni javni prijevoz, odlicno zdrastveno, popuste u nekim trgovinama i kazalistima... nocni zivot u Zg je siromasan ako se pita prosjecnog studentka koji mjesecno ima 250 eura na raspolaganju... imas izbor izmedju jeftinih cajki i house i rnb klubova gdje su cijene da padnes sa stolice i tu zlatna mladez izlazi... rockerskih mjesta je sve manje i manje...
kako je Zg u biti reginalni centar uvijek iam posla bar za prevoditelje stanica ti se krece nekih 6 eura..bar sto sam ja dosad radio
A o beogradu...
grad fakat lici na metropolu za razliku od zg bar po zgradama i prometnicama ali imas osjecaj da je sve stalo u 90 god...dok Zg sve vise buja...
hrana u bg je jeftinija i smjestaj...taxi pogotovo... ali kave i nocni izlasci su ima u rangu zg cak na splavovima i skuplji, nocni zivot je neuporedivo bolji nego u zg...osjeti se ta neka balkanska srdacnost (ovdje mislim na ljude koji su liseni svih predrasuda) inace imao sam u 6 mj samo jedan incident u bg zbog jezika jer se fakat sve vise pocinjemo razlikovati
domovi i hrana u bg su jeftiniji i losiji... i tamo rijetko tko kupuje mjesto u domu...
cijene u soping centrima su skuplje nego u zg bar sto se tice markirane robe i nema soping centara ni blizu kao u Zg...
sve u svemi zagreb je nekako blizi europi...osjeti se to odmah kad izadjes iz vlaka i pogledas oko sebe... mada su ljudi u bg vise srdacniji i hoce pomoci...
U zg su ljudi vise otudjeni i gledaju svoja posla , naravno ako budes u domu ili se uclanila jednu od bh udruga mi se dobro zajedno drzimo i potpomazemo...zajedno sa dalmatincima
-
7paviljon
#83 Re: Beograd ili Zagreb???
oprosti na greskama u pisanju žurio sam se idem vanka na Rujanfest 
- Halleluhwah
- Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen
#84 Re: Beograd ili Zagreb???
Odluči li se, Majo?
-
elSaik
- osa
#87 Re: Beograd ili Zagreb???
majo, beograd, jer kako ti mnogi rekoše , zagrebčani su hladni prema došljacima, zato danas došljaka ne možeš naći u zagrebu, ima ih samo 70-80 % ukupnog stanovništva, kakve nebuloze, ali ako si iz sarajeva, onda ponavljam beograd, mentalitetom je svakako bliži, a fakulteti su sigurno kvalitetni.
- Junuz Djipalo
#88 Re: Beograd ili Zagreb???
Najveći bosanski grad na svijetu je Zagreb, točnije u njemu živi najviše Bosanaca rođenih u Bosni i djece istih (na pr. Livno ima više stanovnika u Zagrebu nego u općini Livno). A tek Hercegovci...osa wrote:majo, beograd, jer kako ti mnogi rekoše , zagrebčani su hladni prema došljacima, zato danas došljaka ne možeš naći u zagrebu, ima ih samo 70-80 % ukupnog stanovništva, kakve nebuloze, ali ako si iz sarajeva, onda ponavljam beograd, mentalitetom je svakako bliži, a fakulteti su sigurno kvalitetni.
Sad ćete naravno reći: a Sarajevo.
Oduzmite Sarajevu sve koji su rođeni južno i jugoistočno od njega, dakle izvan Bosne, i njihovu djecu bit će manji broj od zagrebačkog broja "Bosanaca".
Doduše ti zagrebački Bosanci su vremenom promijenili puno toga i djelom se i prilagodili ali osjeti se Bosna u njemu, pogotovo u istočnom dijelu, koliko (?) to je ipak stvar osobnih afiniteta.
Mislim da je Beograd zanimljiviji, živopisniji i ljudi topliji ali ko voli red, dostojanstven život nekako bliži evropskom - Zagreb...
-
Dee dee zagreb
#89 Re: Beograd ili Zagreb???
Kao prvo ideš studirati prema tome prvo gledaš kvalitetu studija a ne noćne izlaske, osim ako ne misliš stalno tulumarit, a u tom slučaju ti preporučujem da ne ideš nigdje jer trošiš i vrijeme i novac
A o kojem fakultetu je uopće riječ? To je jako važno, jer npr. u Zagrebu je to različito od fakulteta do fakulteta. Napiši o kojem se faksu radi i ja ću ti u detalje napisati sve važno o njemu barem što se tiče Zagreba, za Beograd nisam baš upućena.
A o kojem fakultetu je uopće riječ? To je jako važno, jer npr. u Zagrebu je to različito od fakulteta do fakulteta. Napiši o kojem se faksu radi i ja ću ti u detalje napisati sve važno o njemu barem što se tiče Zagreba, za Beograd nisam baš upućena.
-
Abacija
#90 Re: Beograd ili Zagreb???
Dee dee zagreb wrote:Kao prvo ideš studirati prema tome prvo gledaš kvalitetu studija a ne noćne izlaske, osim ako ne misliš stalno tulumarit, a u tom slučaju ti preporučujem da ne ideš nigdje jer trošiš i vrijeme i novac![]()
- jeza u ledja
#91 Re: Beograd ili Zagreb???
Nema nista vise netacno od te lazne tvrdnje o srdacnosti Beogradjana.
Pravi Beogradjani su ufurani kao i Zagrepcani. To je tako bilo i prije rata. Znalo se.
Sad je Beograd preplavljen dosljacima, kod kojih se srdacnost najcesce oslikava agresivnim papanlukom.
Zagreb je blizi zapadu, na sve nacine. Ako zelis u jedan od ova dva grada kao odskocnu dasku za Zapad - odgovor ti se sam namece.
Oba univerziteta su u kurcu. (u odnosu na zapadne naravno, ne u odnosu na SA univerzitet) Generalno mislim da su inzinjerinzi jaci u Bg, ali sad pojedinacno kako koji ne znam. Ako ides na humane znanosti - onda definitivno u Zg. Ako ides na pravo - ne idi uopste. (jer s tim neces moci na zapad, kao ni na medicinu). Matematika, fizika, geografija i to - Beograd. Ekonomiju u Zg takodje.
Jos nesto, bio sam u Bg i u Zg mnogo mnogo puta, na duze i krace vremenske periode, pa mislim da sam malo bolje upoznao mentalitet, koja su baj d vej oba razlicita od naseg. Nesto sto se mene uvijek dojmilo u Bg je jedna nevjerovatna konzervativnost, religioznost i nacionalizam. Kod svih. I pod tim ne mislim na ono, da te neko mrzi sto si takav i takav (mada je takvih 10 puta vise nego u ZG sigurno), nego mislim na jedno generalno shvatanje sebe kao prvo Srbina pa onda sve ostalo. To zadire u sve pore zivota, u razgovore, ma bilo sta, od kulture, do nauke, do sporta, do uopste ponasanja. Ma tesko je to objasniti ako u sebi imas sliku o Beogradjanima kao 'party goers' ili slicno. Meni je to npr. strasno smetalo, a slican mentalitet sam primjetio u Grckoj i Turskoj. Jednostavno, neka agresivna nacionalna i religiozna samosvjesnost, ma ne gumo ja to. Ne mora on tebe uopste mrziti ili nista ruzno ti reci ni misliti, znam jer ja imam tamo jako dobre prijatelje i gomilu familije. Ali mentalitet taj, uh ubi.
Toga u Sarajevu nema ni 20%, a jos manje u Zg.
Samo, Zagreb ti je mnogo skuplji moja ti, cak skuplji nego neki zapadni gradovi.
Jedna prednost Beograda - tamo su ljudi stvarno prelijepi. U Zagrebu, jebiga ono , ne moze sve kod njih da je bolje...
Inace smatram da je taj stav o tome gdje je bolje po "srdacnosti ljudi" - vise govori o individualnim nesigurnostima, nego o stvarnom stanju.
Usput, i mnogi Zagrepcani imaju pozitivno misljenje o Beogradu, u Bg nisam sreo nikoga ko gotivi Zg.
A i jedni i drugi gotive Sarajlije - to je zagarantovano. Ako nista, ono na povrsini.
Pravi Beogradjani su ufurani kao i Zagrepcani. To je tako bilo i prije rata. Znalo se.
Sad je Beograd preplavljen dosljacima, kod kojih se srdacnost najcesce oslikava agresivnim papanlukom.
Zagreb je blizi zapadu, na sve nacine. Ako zelis u jedan od ova dva grada kao odskocnu dasku za Zapad - odgovor ti se sam namece.
Oba univerziteta su u kurcu. (u odnosu na zapadne naravno, ne u odnosu na SA univerzitet) Generalno mislim da su inzinjerinzi jaci u Bg, ali sad pojedinacno kako koji ne znam. Ako ides na humane znanosti - onda definitivno u Zg. Ako ides na pravo - ne idi uopste. (jer s tim neces moci na zapad, kao ni na medicinu). Matematika, fizika, geografija i to - Beograd. Ekonomiju u Zg takodje.
Jos nesto, bio sam u Bg i u Zg mnogo mnogo puta, na duze i krace vremenske periode, pa mislim da sam malo bolje upoznao mentalitet, koja su baj d vej oba razlicita od naseg. Nesto sto se mene uvijek dojmilo u Bg je jedna nevjerovatna konzervativnost, religioznost i nacionalizam. Kod svih. I pod tim ne mislim na ono, da te neko mrzi sto si takav i takav (mada je takvih 10 puta vise nego u ZG sigurno), nego mislim na jedno generalno shvatanje sebe kao prvo Srbina pa onda sve ostalo. To zadire u sve pore zivota, u razgovore, ma bilo sta, od kulture, do nauke, do sporta, do uopste ponasanja. Ma tesko je to objasniti ako u sebi imas sliku o Beogradjanima kao 'party goers' ili slicno. Meni je to npr. strasno smetalo, a slican mentalitet sam primjetio u Grckoj i Turskoj. Jednostavno, neka agresivna nacionalna i religiozna samosvjesnost, ma ne gumo ja to. Ne mora on tebe uopste mrziti ili nista ruzno ti reci ni misliti, znam jer ja imam tamo jako dobre prijatelje i gomilu familije. Ali mentalitet taj, uh ubi.
Toga u Sarajevu nema ni 20%, a jos manje u Zg.
Samo, Zagreb ti je mnogo skuplji moja ti, cak skuplji nego neki zapadni gradovi.
Jedna prednost Beograda - tamo su ljudi stvarno prelijepi. U Zagrebu, jebiga ono , ne moze sve kod njih da je bolje...
Inace smatram da je taj stav o tome gdje je bolje po "srdacnosti ljudi" - vise govori o individualnim nesigurnostima, nego o stvarnom stanju.
Usput, i mnogi Zagrepcani imaju pozitivno misljenje o Beogradu, u Bg nisam sreo nikoga ko gotivi Zg.
A i jedni i drugi gotive Sarajlije - to je zagarantovano. Ako nista, ono na povrsini.
- Junuz Djipalo
#92 Re: Beograd ili Zagreb???
Ne bih se baš složio da su ljudi, precizirao bih djevojke. Ne znam zašto ali meni je dovoljno da progovore s onim svojom rastezanjem i ekavicom, odmah me neka magična sila vuče k njima, a i nekako su "krupnije" u pozitivnom kontekstu od Zagrepčanki.jeza u ledja wrote: Jedna prednost Beograda - tamo su ljudi stvarno prelijepi. U Zagrebu, jebiga ono , ne moze sve kod njih da je bolje...
Uh, ne smijem dalje, pročitat će ovo neko od "mojih"...
- vivaldi
#93 Re: Beograd ili Zagreb???
"Tvoji" izgleda nisu ni blizu stidljivi kao tiJunuz Djipalo wrote:Ne bih se baš složio da su ljudi, precizirao bih djevojke. Ne znam zašto ali meni je dovoljno da progovore s onim svojom rastezanjem i ekavicom, odmah me neka magična sila vuče k njima, a i nekako su "krupnije" u pozitivnom kontekstu od Zagrepčanki.jeza u ledja wrote: Jedna prednost Beograda - tamo su ljudi stvarno prelijepi. U Zagrebu, jebiga ono , ne moze sve kod njih da je bolje...
http://www.jutarnji.hr/nedjeljni_jutarn ... ,177696.jl
-
Dee dee zagreb
#94 Re: Beograd ili Zagreb???
A ja kad čujem ekavicu dođe mi da povratimJunuz Djipalo wrote:Ne bih se baš složio da su ljudi, precizirao bih djevojke. Ne znam zašto ali meni je dovoljno da progovore s onim svojom rastezanjem i ekavicom, odmah me neka magična sila vuče k njima, a i nekako su "krupnije" u pozitivnom kontekstu od Zagrepčanki.jeza u ledja wrote: Jedna prednost Beograda - tamo su ljudi stvarno prelijepi. U Zagrebu, jebiga ono , ne moze sve kod njih da je bolje...
-
Abacija
#95 Re: Beograd ili Zagreb???
Jesil' mala ljubila do sada?Dee dee zagreb wrote: Jedino ako misli pronaći dečka u Zagrebu ili Beogradu
Jesi, jesi...
-
Dee dee zagreb
#96 Re: Beograd ili Zagreb???
Abacija wrote:Jesil' mala ljubila do sada?Dee dee zagreb wrote: Jedino ako misli pronaći dečka u Zagrebu ili Beogradu
Jesi, jesi...![]()
![]()
-
nenadd
#97 Re: Beograd ili Zagreb???
Sarajevo je ipak zapad Beogradu, a Zagreb Sarajevu.
- Erzsebet
#98 Re: Beograd ili Zagreb???
Što zapadnije, to nakaradnije i dosadnije.nenadd wrote:Sarajevo je ipak zapad Beogradu, a Zagreb Sarajevu.
- mofo33
#99 Re: Beograd ili Zagreb???
sve u svemu7paviljon wrote:oprosti na greskama u pisanju žurio sam se idem vanka na Rujanfest
-
7paviljon
#100 Re: Beograd ili Zagreb???
a pogrijesio si brate, hrvatski mi je maternji jezik ali sam zato na razmjeni savladao odlično srpski i u govoru i u pismu