Beograd ili Zagreb???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
upravnik

#76 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by upravnik »

KatarinaKosaca wrote: ...od strane profesora... nikada ništa nisam osjetila...
morao sam :run:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#77 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by KatarinaKosaca »

upravnik wrote:
:-) :-) Samo da nisi falsifikovao, pa bih se i nasmijala
upravnik

#78 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by upravnik »

KatarinaKosaca wrote:
upravnik wrote:
:-) :-) Samo da nisi falsifikovao, pa bih se i nasmijala
pa zato i kažem da sam morao (zloćo po prirodi) :-)
veljaca

#79 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by veljaca »

upravnik wrote:
Ih i ti tako ..... Osjetice svakako .....
do_tokija

#80 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by do_tokija »

Beograd!

U Zagreb niposto!
TheWatcher

#81 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by TheWatcher »

Maja_XXX wrote:E ovako, :D imam mogućnost da nastavak svog studiranja, tj. da na dvije godine odem u Zagreb ili Beograd,a planovi su mi zatim da odem u SAD. Zanima me koji bi mi grad vi preporučili,a pritom bi vas najljubaznije zamolila da se manite politike kao i da budete krajnje objektivni i da govorite iz ličnog iskustva( da ne bude ono Sarajlija glasa protiv Beograda, a (istočno)Mostarac protiv Zagreba).
Nikad nisam bila ni u ZG ni u BG duze od 1-2 sata, i iskreno, nemam pojma sta da očekujem. Znam vec ono standardno- da je Zagreb cistiji, uredniji, bolji standard (i traNvaji) dok je BG haotičan, nesređen ali ima strašan noćni život, kulturnu ponudu i sl. Da li su ovo stereotipi i kakva su vasa iskustva.

Napominjem da imam neutralno ime (nije Maja) te da me postedite prica kako će me tamo ili vamo zbog toga krivo gledati.

Hvala :D

Poznato je da su sarajevo i beograd uvijek bili bliski (i kao gradovi i kao ljudi) dok se nije zaratilo u bih ... imao sam priliku zivjeti i u zg i u bg ... iz svog iskustva ti mogu reci da su beogradjani mnogo topliji i ljubazniji ljudi (ja sam inace iz sarajeva) nego piceki iz zg ... ljudi iz zagreba su jednostavno hladni ljudi neljubazni jako i oni ne trpe nikoga ko im dodje sa strane u zg (cak ni svoje hrvate iz recimo slavonije i dalmacije) ... sto se tice grada kao grada varas se da je bg prljav ... beograd je jednostavno velegrad i metropola i samim tim je tempo zivota mnogo brzi i jednostavno se moras uklopiti u to ako mislis tamo zivjeti i studirati ... moj ti je prijedlog bg (govorim iz iskustva) :thumbup:
7paviljon

#82 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by 7paviljon »

Ja sam iz bosne ali sam dosao studirati u Zagreb, inace bio sam jedan semestar na razmjeni u Bg..pa ajde dat cu ti neko bar po meni objektivno misljenje kao pravo Zagreb je ZAPAD a Beograd ISTOK u svakom pogledu...
sto se tice studiranja u Zg, ja sam na pravu... faks je jaci od beogradskog sto se vidi po natjecanjima na kojem redovito pobjedjujemo i predstavljamo ovaj dio Europe...
Ja inace vec 4 godine zivim u Zg u SD Stjepan Radic ilegalno, znaci nadem nekog tko mi mjesto proda za neki 300 eura i jos ja mjesecno placam stanarinu od 15 eura.. stanovi su ovdje za razliku od bg jaaako skupi garsonjere su ti oko 250 eura... hrana u menzama je vise nego izvrsna i raznolika imas od junk fooda do vegeterijasnkih menija dobar rucak sa juhom, glavnim jelom, salatom, sokom, kolacem i voce dodje ti neki 1.25 eura ... imas dosta popusta sto si student tipa besplatni javni prijevoz, odlicno zdrastveno, popuste u nekim trgovinama i kazalistima... nocni zivot u Zg je siromasan ako se pita prosjecnog studentka koji mjesecno ima 250 eura na raspolaganju... imas izbor izmedju jeftinih cajki i house i rnb klubova gdje su cijene da padnes sa stolice i tu zlatna mladez izlazi... rockerskih mjesta je sve manje i manje...
kako je Zg u biti reginalni centar uvijek iam posla bar za prevoditelje stanica ti se krece nekih 6 eura..bar sto sam ja dosad radio

A o beogradu...
grad fakat lici na metropolu za razliku od zg bar po zgradama i prometnicama ali imas osjecaj da je sve stalo u 90 god...dok Zg sve vise buja...
hrana u bg je jeftinija i smjestaj...taxi pogotovo... ali kave i nocni izlasci su ima u rangu zg cak na splavovima i skuplji, nocni zivot je neuporedivo bolji nego u zg...osjeti se ta neka balkanska srdacnost (ovdje mislim na ljude koji su liseni svih predrasuda) inace imao sam u 6 mj samo jedan incident u bg zbog jezika jer se fakat sve vise pocinjemo razlikovati
domovi i hrana u bg su jeftiniji i losiji... i tamo rijetko tko kupuje mjesto u domu...
cijene u soping centrima su skuplje nego u zg bar sto se tice markirane robe i nema soping centara ni blizu kao u Zg...

sve u svemi zagreb je nekako blizi europi...osjeti se to odmah kad izadjes iz vlaka i pogledas oko sebe... mada su ljudi u bg vise srdacniji i hoce pomoci...
U zg su ljudi vise otudjeni i gledaju svoja posla , naravno ako budes u domu ili se uclanila jednu od bh udruga mi se dobro zajedno drzimo i potpomazemo...zajedno sa dalmatincima :-D
7paviljon

#83 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by 7paviljon »

oprosti na greskama u pisanju žurio sam se idem vanka na Rujanfest :D
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#84 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Halleluhwah »

Odluči li se, Majo?
Masimea

#85 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Masimea »

Zagreb naravno ;-)
elSaik

#86 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by elSaik »

BG!
osa

#87 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by osa »

majo, beograd, jer kako ti mnogi rekoše , zagrebčani su hladni prema došljacima, zato danas došljaka ne možeš naći u zagrebu, ima ih samo 70-80 % ukupnog stanovništva, kakve nebuloze, ali ako si iz sarajeva, onda ponavljam beograd, mentalitetom je svakako bliži, a fakulteti su sigurno kvalitetni.
Junuz Djipalo

#88 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Junuz Djipalo »

osa wrote:majo, beograd, jer kako ti mnogi rekoše , zagrebčani su hladni prema došljacima, zato danas došljaka ne možeš naći u zagrebu, ima ih samo 70-80 % ukupnog stanovništva, kakve nebuloze, ali ako si iz sarajeva, onda ponavljam beograd, mentalitetom je svakako bliži, a fakulteti su sigurno kvalitetni.
Najveći bosanski grad na svijetu je Zagreb, točnije u njemu živi najviše Bosanaca rođenih u Bosni i djece istih (na pr. Livno ima više stanovnika u Zagrebu nego u općini Livno). A tek Hercegovci...

Sad ćete naravno reći: a Sarajevo.

Oduzmite Sarajevu sve koji su rođeni južno i jugoistočno od njega, dakle izvan Bosne, i njihovu djecu bit će manji broj od zagrebačkog broja "Bosanaca".

Doduše ti zagrebački Bosanci su vremenom promijenili puno toga i djelom se i prilagodili ali osjeti se Bosna u njemu, pogotovo u istočnom dijelu, koliko (?) to je ipak stvar osobnih afiniteta.

Mislim da je Beograd zanimljiviji, živopisniji i ljudi topliji ali ko voli red, dostojanstven život nekako bliži evropskom - Zagreb...
Dee dee zagreb

#89 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Dee dee zagreb »

Kao prvo ideš studirati prema tome prvo gledaš kvalitetu studija a ne noćne izlaske, osim ako ne misliš stalno tulumarit, a u tom slučaju ti preporučujem da ne ideš nigdje jer trošiš i vrijeme i novac :D
A o kojem fakultetu je uopće riječ? To je jako važno, jer npr. u Zagrebu je to različito od fakulteta do fakulteta. Napiši o kojem se faksu radi i ja ću ti u detalje napisati sve važno o njemu barem što se tiče Zagreba, za Beograd nisam baš upućena.
Abacija

#90 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Abacija »

Dee dee zagreb wrote:Kao prvo ideš studirati prema tome prvo gledaš kvalitetu studija a ne noćne izlaske, osim ako ne misliš stalno tulumarit, a u tom slučaju ti preporučujem da ne ideš nigdje jer trošiš i vrijeme i novac :D
A o kojem fakultetu je uopće riječ? To je jako važno, jer npr. u Zagrebu je to različito od fakulteta do fakulteta. Napiši o kojem se faksu radi i ja ću ti u detalje napisati sve važno o njemu barem što se tiče Zagreba, za Beograd nisam baš upućena.
:thumbup:
jeza u ledja

#91 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by jeza u ledja »

Nema nista vise netacno od te lazne tvrdnje o srdacnosti Beogradjana.
Pravi Beogradjani su ufurani kao i Zagrepcani. To je tako bilo i prije rata. Znalo se.
Sad je Beograd preplavljen dosljacima, kod kojih se srdacnost najcesce oslikava agresivnim papanlukom.

Zagreb je blizi zapadu, na sve nacine. Ako zelis u jedan od ova dva grada kao odskocnu dasku za Zapad - odgovor ti se sam namece.

Oba univerziteta su u kurcu. (u odnosu na zapadne naravno, ne u odnosu na SA univerzitet) Generalno mislim da su inzinjerinzi jaci u Bg, ali sad pojedinacno kako koji ne znam. Ako ides na humane znanosti - onda definitivno u Zg. Ako ides na pravo - ne idi uopste. (jer s tim neces moci na zapad, kao ni na medicinu). Matematika, fizika, geografija i to - Beograd. Ekonomiju u Zg takodje.

Jos nesto, bio sam u Bg i u Zg mnogo mnogo puta, na duze i krace vremenske periode, pa mislim da sam malo bolje upoznao mentalitet, koja su baj d vej oba razlicita od naseg. Nesto sto se mene uvijek dojmilo u Bg je jedna nevjerovatna konzervativnost, religioznost i nacionalizam. Kod svih. I pod tim ne mislim na ono, da te neko mrzi sto si takav i takav (mada je takvih 10 puta vise nego u ZG sigurno), nego mislim na jedno generalno shvatanje sebe kao prvo Srbina pa onda sve ostalo. To zadire u sve pore zivota, u razgovore, ma bilo sta, od kulture, do nauke, do sporta, do uopste ponasanja. Ma tesko je to objasniti ako u sebi imas sliku o Beogradjanima kao 'party goers' ili slicno. Meni je to npr. strasno smetalo, a slican mentalitet sam primjetio u Grckoj i Turskoj. Jednostavno, neka agresivna nacionalna i religiozna samosvjesnost, ma ne gumo ja to. Ne mora on tebe uopste mrziti ili nista ruzno ti reci ni misliti, znam jer ja imam tamo jako dobre prijatelje i gomilu familije. Ali mentalitet taj, uh ubi.
Toga u Sarajevu nema ni 20%, a jos manje u Zg.

Samo, Zagreb ti je mnogo skuplji moja ti, cak skuplji nego neki zapadni gradovi.

Jedna prednost Beograda - tamo su ljudi stvarno prelijepi. U Zagrebu, jebiga ono , ne moze sve kod njih da je bolje... :D

Inace smatram da je taj stav o tome gdje je bolje po "srdacnosti ljudi" - vise govori o individualnim nesigurnostima, nego o stvarnom stanju.

Usput, i mnogi Zagrepcani imaju pozitivno misljenje o Beogradu, u Bg nisam sreo nikoga ko gotivi Zg.
A i jedni i drugi gotive Sarajlije - to je zagarantovano. Ako nista, ono na povrsini. ;)
Junuz Djipalo

#92 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Junuz Djipalo »

jeza u ledja wrote: Jedna prednost Beograda - tamo su ljudi stvarno prelijepi. U Zagrebu, jebiga ono , ne moze sve kod njih da je bolje... :D
Ne bih se baš složio da su ljudi, precizirao bih djevojke. Ne znam zašto ali meni je dovoljno da progovore s onim svojom rastezanjem i ekavicom, odmah me neka magična sila vuče k njima, a i nekako su "krupnije" u pozitivnom kontekstu od Zagrepčanki.

Uh, ne smijem dalje, pročitat će ovo neko od "mojih"...
vivaldi

#93 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by vivaldi »

Junuz Djipalo wrote:
jeza u ledja wrote: Jedna prednost Beograda - tamo su ljudi stvarno prelijepi. U Zagrebu, jebiga ono , ne moze sve kod njih da je bolje... :D
Ne bih se baš složio da su ljudi, precizirao bih djevojke. Ne znam zašto ali meni je dovoljno da progovore s onim svojom rastezanjem i ekavicom, odmah me neka magična sila vuče k njima, a i nekako su "krupnije" u pozitivnom kontekstu od Zagrepčanki.

"Tvoji" izgleda nisu ni blizu stidljivi kao ti :-D , evo jedan danasnji text iz jutarnjeg
http://www.jutarnji.hr/nedjeljni_jutarn ... ,177696.jl
Dee dee zagreb

#94 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Dee dee zagreb »

Junuz Djipalo wrote:

A ja kad čujem ekavicu dođe mi da povratim :lol: :lol: Svaka država ima lijepe i ružne ljude. Osim toga ne vidim u kojem pogledu će ovo što ste vi napisali njoj pomoći da izabere gdje će studirati. Jedino ako misli pronaći dečka u Zagrebu ili Beogradu :lol:
Abacija

#95 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Abacija »

Dee dee zagreb wrote: Jedino ako misli pronaći dečka u Zagrebu ili Beogradu :lol:
Jesil' mala ljubila do sada?
Jesi, jesi... :D :dance: :run:
Dee dee zagreb

#96 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Dee dee zagreb »

Abacija wrote:
Dee dee zagreb wrote: Jedino ako misli pronaći dečka u Zagrebu ili Beogradu :lol:
Jesil' mala ljubila do sada?
Jesi, jesi... :D :dance: :run:
:lol: :lol: Inače još da joj pomognem ako baš želi nekog zgodnog tipa neka definitivno ode na ekonomiju u Zagreb. Jer očito je ovdje to kriterij za kvalitetan studij. Što se tiče drugih kvaliteta ekonomije u Zg-u mislim da to ne moram niti spominjati više manje su svi upućeni :D
nenadd

#97 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by nenadd »

Sarajevo je ipak zapad Beogradu, a Zagreb Sarajevu.
Erzsebet

#98 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Erzsebet »

nenadd wrote:Sarajevo je ipak zapad Beogradu, a Zagreb Sarajevu.
Što zapadnije, to nakaradnije i dosadnije.
mofo33

#99 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by mofo33 »

7paviljon wrote:oprosti na greskama u pisanju žurio sam se idem vanka na Rujanfest :D
sve u svemu :-) fino si naucio/la hrvatski, bravooooooooooo, napredujes u stranim jezicima
7paviljon

#100 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by 7paviljon »

a pogrijesio si brate, hrvatski mi je maternji jezik ali sam zato na razmjeni savladao odlično srpski i u govoru i u pismu :D
Locked