Benzinske pumpe u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

poznanik

#76 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by poznanik »

emko1234 wrote:
poznanik wrote:
emko1234 wrote:u januaru ove godine, poznaniku Q7 3.0tdi s cr motorom stao u hrvatskoj. auto nasuto do vrha na omvu u barama. nisam siguran jel sipao obicni ili premium dizel. uglavnom bilo je do goriva...
Da je "do OMV goriva", stao bi još na semizovačkoj raskrsnici :-) Prije će biti da mu je rezervoar muljav, da je vožnjom iscrpio gorivo do dna... :D
sasvim lose razmisljanje. ne mora znacit da u autu nije bilo goriva nikako pa je trebao stat u semizovcu. moze li biti da je covjek nasuo 3/4 rezervara, i da je s onom cetvrtinom dosao do hrvatske, kad je u autu ostalo samo gorivo s omva, dizne se zacepile i auto stalo?
Naravno da može. Q7 3.0 tdi ima ugrađen senzor koji determinira različita goriva: u karburator unose prvo gorivo koje je utočeno prije, pa kad se to gorivo potroši, onda mu daje sljedeće, sve tako... neovisno što je gorivo utočeno u isti rezervoari :D
emko1234

#77 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by emko1234 »

nema sta determinirat, moguce je da je gorivo u autu bilo cisce od onog nasutog. ono se tehnicki moze pomijesat, al s obzirom da je tank od 80 litara upitanju, nikad ne moze bit izmjesano skroz. elem kad je potroseno gorivo koje je bilo u autu, i kad je poceo trosit ono koje je dosuo, auto je zastopo. na kraju, cinjenica je da je gorivo na omvu prilicno lose u zadnju godinu-dvije.
koji je razlog tome, ne znam. :D
poznanik

#78 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by poznanik »

emko1234 wrote:nema sta determinirat, moguce je da je gorivo u autu bilo cisce od onog nasutog. ono se tehnicki moze pomijesat, al s obzirom da je tank od 80 litara upitanju, nikad ne moze bit izmjesano skroz. elem kad je potroseno gorivo koje je bilo u autu, i kad je poceo trosit ono koje je dosuo, auto je zastopo. na kraju, cinjenica je da je gorivo na omvu prilicno lose u zadnju godinu-dvije.
koji je razlog tome, ne znam. :D
I to si čuo od auto-dilera? :D :lol: :lol: A on savjetuje HIFA pumpe, garant :-) :D
lajkujMe

#79 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by lajkujMe »

Redoslijed najboljih pumpi po meni:

Energopetrol (auto mi prodise kad sipam kod njih)
OMV
Selex (jednostavno ja nisam imao problema s njima)
INA (auto mi se gusi kod njih)
Brkič petrol (ili kako se vec zove gore u nedjaricima kod studentskog doma, auto mi se skoro pokvarilo)

Svi nabavljaju u Hrvatskoj meni se čini ali tu nešto bude u prevozu dospu neke pumpe vode npr i eto belaja.
emko1234

#80 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by emko1234 »

nisam cuo samo od auto dilera. cuo sam s vise stana.
bilo kako bilo prelazim na el tarik sigurno.
poznanik

#81 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by poznanik »

lajkujMe wrote:Redoslijed najboljih pumpi po meni:

OMV
Brkič petrol (ili kako se vec zove gore u nedjaricima kod studentskog doma, auto mi se skoro pokvarilo)

Svi nabavljaju u Hrvatskoj meni se čini ali tu nešto bude u prevozu dospu neke pumpe vode npr i eto belaja.
Svi benzine kupuju od HoldIne, najčešće iz skladišta u Podlugovima, a dizel u Brodu, ili opet u Podlugovima, zavisno od Ininog sedmičnog rabata
goran16v

#82 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by goran16v »

Koliko sam uspio da doznam, prica, kako se ovdje tvrdi, da proizvodjaci autmobila zvanicno preporucuju benz. pumpe u BiH odnosno osporavaju garanciju ako je gorivo toceno mimo preporuke, nema nikakve veze. Prije svega to je krsenje zakona. Drugo, sve i da zakon dozvoljava, proizvodjaci koji izvoze u BiH se moze zastititi tako sto modele sa odredjenim motorima nece isporucivati u BiH, sto se sporadicno i desava. Posto nema proizvodjaca u BiH, postoje samo trgovci i serviseri, a njima je u interesu da se auti propravljaju bez obzira na garanciju ili ne. U slucaju garancije sva steta ide na proizvodjaca, a ne na trgovca tj servisera buduci da se garancija odnosi i na njih, jer ce serviser od proizvodjaca dio pod garancijom dobiti besplatno, a "ruke" tj troskove ugradnje ce fakturisati proizvodjacu. Kad se vozilo popravlja u garanciji servis je u minusu samo za marzu na reklamirani dio. Serviserima cak sta vise ova situacija odgovara jer cinjenicu da je drzava propisala niske standarde za kvalitet goriva (za ovaj apsurd hvala Dodiku koji je ovo progurao da Brod i Modricu moze prodati Rusima) iskoristili kao opravdanje da preporuce skracene servisne intervale i uberu dodatni kamjak.
Takodjer, poznato je da su vlasnici odredjenih benz. pumpi, koji su potpisali sa ambasadama ekskluzivne ugovore o isporuci goriva (da ne ulazim da li je to bilo zbog kvalitete goriva ili jaranskih odnosa), placali skupe popravke dizni i ubrizgavanja svojim musterijama nako sto su im one donosile filtere goriva.
johntra

#83 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by johntra »

Znaš šta si ti doznao? Baš ništa...Budući da si nam ti opet to statistički bacio na papir i upakovao u duge traktate, neko bi kao mogao skontati kako si ti pametan...
Da li si možda ikada pomislio da naredba, molba, uvjerenje ili kako god, dolazi iz centrale određenog proizvođača, a ne od strane lokalnog trgovca? vidi se da nisi, prema tome ne bi kakio bezveze o tome kako će sve proizvođač platiti, a trgovca boli briga...hem trgovca ne boli briga, jer direktnim kršenjem preporuka centrale gubi franšizu i zastupništvo, hem i proizvođača ne boli briga, jer gubi novac popravkama automobila...nema veze što se radi o garanciji, a nema ni veze što bi to na tvom toliko obožavanom bh. tržištu, značilo samo nekoliko automobila, pare se opet gube...
kako vidim da ništa nisi dobro doznao ili saznao, bolje se raspitaj, a iz istog razloga zbog kojeg je Toyota branila prodavanje najjačeg 2.2 dizelaša, Hyundai također na početku prodaje novih modela u BiH ne nudi dizele...tako je bilo sa i40 modelom, a evo sada je i sa novim i30 isti slučaj...
i da, u pravu sam, pa ne očekujem nikakav odgovor od tebe...
goran16v

#84 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by goran16v »

johntra wrote:Znaš šta si ti doznao? Baš ništa...Budući da si nam ti opet to statistički bacio na papir i upakovao u duge traktate, neko bi kao mogao skontati kako si ti pametan...
Da li si možda ikada pomislio da naredba, molba, uvjerenje ili kako god, dolazi iz centrale određenog proizvođača, a ne od strane lokalnog trgovca? vidi se da nisi, prema tome ne bi kakio bezveze o tome kako će sve proizvođač platiti, a trgovca boli briga...hem trgovca ne boli briga, jer direktnim kršenjem preporuka centrale gubi franšizu i zastupništvo, hem i proizvođača ne boli briga, jer gubi novac popravkama automobila...nema veze što se radi o garanciji, a nema ni veze što bi to na tvom toliko obožavanom bh. tržištu, značilo samo nekoliko automobila, pare se opet gube...
kako vidim da ništa nisi dobro doznao ili saznao, bolje se raspitaj, a iz istog razloga zbog kojeg je Toyota branila prodavanje najjačeg 2.2 dizelaša, Hyundai također na početku prodaje novih modela u BiH ne nudi dizele...tako je bilo sa i40 modelom, a evo sada je i sa novim i30 isti slučaj...
i da, u pravu sam, pa ne očekujem nikakav odgovor od tebe...
Da ne citam.. U pravu si...
johntra

#85 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by johntra »

ja ti fino napisah da ne moraš odgovarati, a ti opet po starom...haj napiši još jedan post, eto, nek tvoja bude zadnja...
goran16v

#86 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by goran16v »

Zapravo, izvini, predomislio sam se... Navedi ijedanu zvanicnu informaciju, odnosno daj link ili drugi izvor podlozan prvjeri sa zvanicnom preporukom/instrukcijom/naredbom ijednog proizvodjaca/koncesionara/trgovca automobil u BiH da vlasnici vozila kupljenih kod njih moraju sipati gorivo iskljucivo na jednom lancu benz. pumpi kao da zvanicnu informaciju da se razlog za nepriznavanje garancije bilo iskljucivo to gdje je gorivo sipano. Do tad, sve je pisanje namapet i neke rekla-kazala informacije ili , da upotrijebim tvoj rijecnik, seruckanje...
azdralovic

#87 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by azdralovic »

priijedlog koji smo mi dobili kada smo kupovali u Audi salonu ASA auta, je bio da benzin tocimo na pumpama tipa Energopetrol, Petrol, INA i tim da kazem vecim benzinskim pumpama, jer je kod njih kvalitet goriva, necu reci dobar, nego konstantan,tj nemaju vecih oscilacija u kvalitetu. Kod manjih pumpi i pogotovo ovih privatnika, oscilacije su znatno vece i cesce se desava da jedna tura bude "dobra" a sljedeca losa, pa tako neki imaju odlicna iskustva sa istima a neki veoma losa.
lajkujMe

#88 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by lajkujMe »

poznanik wrote:
lajkujMe wrote:Redoslijed najboljih pumpi po meni:

OMV

Svi benzine kupuju od HoldIne, najčešće iz skladišta u Podlugovima, a dizel u Brodu, ili opet u Podlugovima, zavisno od Ininog sedmičnog rabata
Mislio sam na rafinerije iz Hrvatske ne iz rezervoara....
goran16v

#89 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by goran16v »

azdralovic wrote:priijedlog koji smo mi dobili kada smo kupovali u Audi salonu ASA auta, je bio da benzin tocimo na pumpama tipa Energopetrol, Petrol, INA i tim da kazem vecim benzinskim pumpama, jer je kod njih kvalitet goriva, necu reci dobar, nego konstantan,tj nemaju vecih oscilacija u kvalitetu. Kod manjih pumpi i pogotovo ovih privatnika, oscilacije su znatno vece i cesce se desava da jedna tura bude "dobra" a sljedeca losa, pa tako neki imaju odlicna iskustva sa istima a neki veoma losa.
To je prijednog i sto je vrlo bitno nezvanican, odnosno proizvoljan i nicim obavezujuci (kad bi se pravno tjerao mak na konac pitanje je ima li trogvac uposte pravo na to), kojim su obuhvaceni svi lanci i to isljucivo zbog pouzdanosti po pitanju prevara prilikom prodaje a ne zbog deklarisane kvalitete goriva koja prodaju, i daleko od toga da su ti rekli da nece priznati garanciju ako budes sipao u Ljakse Petrolu iz Vucije Luke.
Eto zamilsi situaciju, prodavac ti u uslovima gaancije jasno definise gdje smijes i gdje ne smijes sipati gorivo i sutra propadne taj trgovac/vci ili bude/budu prodat/i (kao sto se govorka da je OMV na prodaju, i kao sto je prodato mali milion individualnih pumpi i malih lanaca), znaci da neces moci sipati nigdje jedno 1/2 godine dok trgovac opet ne iradi istrazivanje i odredi nove? Ili, niko ne propadne, ali se desi cudo pa Shell ili neko takav otvori lanac pumpi sa dokazano najboljim gorivima, ti neces smjeti sipati jer ti ne dozvoljava garancija...
daxon

#90 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by daxon »

Evo jedno moje saznanje, naime, pored "energopetrola", gorivo sipam i na pumpi "green" (mala zabačena pumpa pored uniprometa). Sasvim slučajno, nakon što je kolega otišao u peugeot servis na barama zbog paljenja lampice "chek engine", u servisu je dobio preporuku da nakon što potroši gorivo u rezervoaru, gorivo natoči na pomenutoj pumpi, nakon toga nije imao više problema. Na ovoj pumpi, jedne prilike, uposlenik pumpe mi je omogućio ulazak u ured, gdje sam na monitoru mogao vidjeti parametre o količini vode u gorivu i sl. koji dolaze od sondi koje se nalaze u rezervoarima.

Međutim, ono zbog čega pišem ovaj post, a potaknut sa prethodnih par postova je slijedeće:
Na pomenutoj pumpi ima da se kupi motorno ulje "Repsol" i "Mobil 1", cijena tog ulja je znatno niža nego što je inače po ostalim trgovinama, zanimljivo je to da na deklaracij za "Repsol" stoji da je uvoznik Ford autocentar, a za mobil uvoznik je ASA auto, dakle, ovlašteni "dileri" Forda i VW.
Na moj upit, kako je moguće da je to ulje kod njih toliko jeftinije nego kod samih uvoznika, dobio sam odgovor, kako oni to ulje dobivaju kao kompenzaciju za gorivo koje od njih uzimaju FAC, odnosno, ASA, te se zbog toga mogu uklopiti i sa znatno nižom cijenom ulja.
johntra

#91 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by johntra »

goran16v wrote:Zapravo, izvini, predomislio sam se... Navedi ijedanu zvanicnu informaciju, odnosno daj link ili drugi izvor podlozan prvjeri sa zvanicnom preporukom/instrukcijom/naredbom ijednog proizvodjaca/koncesionara/trgovca automobil u BiH da vlasnici vozila kupljenih kod njih moraju sipati gorivo iskljucivo na jednom lancu benz. pumpi kao da zvanicnu informaciju da se razlog za nepriznavanje garancije bilo iskljucivo to gdje je gorivo sipano. Do tad, sve je pisanje namapet i neke rekla-kazala informacije ili , da upotrijebim tvoj rijecnik, seruckanje...
Na žalost odlični 1.7 litreni CRDi sa 136 KS još nije dostupan (postoji i slabija verzija sa 115 KS). Zašto? Zato što centrala u Koreji ne želi dati „zeleno svjetlo" zbog navodno lošeg goriva. Pomalo je to čudna odluka budući da se u salonu Kije koji je od Hyundaijevog udaljen 30 sekundi, isti dizelaš može nabaviti bez problema. Tek informacije radi, recimo da je i u svim zemljama u okruženju dizelaš već dostupan.
http://auti.ba/#index.php?sel=news&type=2&view=4549

znači, ono o čemu ja najviše govorim jeste da neki proizvođači nisu htjeli ovdje uvoditi dizel motore dok se ne uradi analiza goriva, a ne o tome da se nekome naređuje gdje će sipati gorivo...Toyota je to radila i onda te informacije prenosila na svoje zastupnike u BiH...nigdje nisam napisao da se kupac nekog vozila morao držati tih pravila, ali im je na fin način rečeno gdje da sipaju gorivo, nije im naređeno...ako si iole pametan kupac, poslušaćeš te savjete, čisto da bi izbjegao eventualne probleme koje stvaraš sebi, tipa da ostaneš bez auta neki period...kad se kvaliteta goriva dovela na određeni nivo, Toyota je dozvolila uvođenje i najjačeg dizela...tvoja logika o propadanju nekog prodavača goriva, ipak spada u ŠBB-KBB, ali ako si pametan kupac, onda na osnovu jednog tel poziva nazoveš dilera i pitaš za dalje upute po pitanju goriva...to je bar jako lako...
ovaj link je vezan za Hyundai i ove informacije su dobijene od zvaničnog dilera Hyundai BH i prenesene u tekst, kao što sam i ja dobio iste informacije na pitanje o nepostojanju dizel motora u ponudi...ako ti nije mrsko, provjeri i sam...sada postoji dizel u ponudi i40, dok će i30 imati isti tretman, što znači da se uvijek prije toga uradi analiza goriva na pumpama, te da se krajnjem kupcu savjetuje gdje će sipati gorivo...
što se tiče Toyote, te analize su rađene prije nekoliko godina, otprilike 2006-07, tako da linkova nema, ali vidim da ima ljudi koji ovo još znaju, tako da ne seruckam napamet...
ovo je logičan nastup i rezon, jer na taj način proizvođači sebi smanjuju glavobolju sa zamjenom dijelova motora zbog goriva u garanciji, što opet ne znači da zbog toga nijedno auto neće doći na servis u garantnom roku...
imaš li još kakvih pitanja, statističar?
goran16v

#92 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by goran16v »

@johntra

Ovo si ti napisao:

Postao/la johntra dana 31/05/2012 11:07

Nije ovo prvi slučaj da je OMV kritičan zbog goriva, masu prodavača novih auta u posljednje vrijeme ne preporučuje OMV gorivo, pogotovo što se još ne zna ko će ih preuzeti...

I ja sam te samo "prozvao" da u prilog ove tvrdnje navedes ijednu zvanicnu informaciju koja ce potvrditi ovo sto si napisao, odnosno da je ijedan proizvodjac u BiH ikad zvanicno preporucio ijednog konkretnog trgovca gorivima, ili jos gore zvanicno ne preporucio i to nema veze sa tvojim supljiranjem. Kad smo vec kod supljiranja, u pravu si: Posto si ti izgleda pametan kupac ajd nazovi dilera i reci mu da ti da zvanicnu preporuku kod koga da (ne) sipas gorivo (znas kako izgleda zvanicno, memorandum, na koga je naslovljeno, mjesto i datum, protokol, na dnu ime, prezime, pecat, potpis, kome je dostavljeno), skeniraj i podlijeli s nama glupim kupcima.
Ja nisam napisao da najveci prodavac goriva propada nego da je OMV na prodaju, a sad se vrati na post koji sam citirao.
Ipak seruckas...
johntra

#93 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by johntra »

goran16v wrote: Nije ovo prvi slučaj da je OMV kritičan zbog goriva, masu prodavača novih auta u posljednje vrijeme ne preporučuje OMV gorivo, pogotovo što se još ne zna ko će ih preuzeti...

I ja sam te samo "prozvao" da u prilog ove tvrdnje navedes ijednu zvanicnu informaciju koja ce potvrditi ovo sto si napisao, odnosno da je ijedan proizvodjac u BiH ikad zvanicno preporucio ijednog konkretnog trgovca gorivima, ili jos gore zvanicno ne preporucio i to nema veze sa tvojim supljiranjem. kad smo vec kod supljiranja, u pravu si: Posto si ti izgleda pametan kupac ajd nazovi dilera i reci mu da ti da zvanicnu preporuku kod koga da (ne) sipas gorivo (znas kako izgleda zvanicno, memorandum, protokol, ime, prezime, pecat potpis), skeniraj i podlijeli s nama glupim kupcima.
Ja nisam napisao da najveci prodavac goriva propada nego da je OMV na prodaju, a sad se vrati na post koji sam citirao.
Ipak seruckas...
kad budem kupovao novo auto, rado ću ti snimiti šta mi je rekao prodavač istog...na kraju krajeva, što ti ja moram išta dokazivati? jesi li to ti toliko glup da ne možeš sam nazvati i pitati koje su preporuke o sipanju goriva?..podvlačim, ovdje pričamo samo o preporukama, što nisu zvanična naređenja sa informacijama, memorandumima, pečatima i slično...zašto se to zovu preporuke i zašto to proizvođači rade, napisao sam ti već ranije, čitaj ponovo...znači, svaki prodavač, koji iole drži do sebe i profita će ti reći preporuku (pazi, i dalje govorim preporuka, ne zvanično naređenje...ako ti je lakše možemo preporuku zvati i savjetom) o sipanju goriva...sad, da li to neko priča napamet ili to neko radi zato što je platio masne pare i uradio analize, u to ne ulazim, samo je bitno da ćeš vjerovatno dobiti taj savjet..
jbga, nisam znao da ti spadaš u taj segment glupih kupaca, očekivao sam od tebe više, pogotovo nakon ovoliko postova sa suhom statistikom...
goran16v

#94 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by goran16v »

Oprosti, izvini, ipak si u pravu!
johntra

#95 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by johntra »

Hvala, to mi od tebe zaista puno znači...
goran16v

#96 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by goran16v »

johntra wrote:
kad budem kupovao novo auto, rado ću ti snimiti šta mi je rekao prodavač istog...na kraju krajeva, što ti ja moram išta dokazivati? jesi li to ti toliko glup da ne možeš sam nazvati i pitati koje su preporuke o sipanju goriva?..podvlačim, ovdje pričamo samo o preporukama, što nisu zvanična naređenja sa informacijama, memorandumima, pečatima i slično...zašto se to zovu preporuke i zašto to proizvođači rade, napisao sam ti već ranije, čitaj ponovo...znači, svaki prodavač, koji iole drži do sebe i profita će ti reći preporuku (pazi, i dalje govorim preporuka, ne zvanično naređenje...ako ti je lakše možemo preporuku zvati i savjetom) o sipanju goriva...sad, da li to neko priča napamet ili to neko radi zato što je platio masne pare i uradio analize, u to ne ulazim, samo je bitno da ćeš vjerovatno dobiti taj savjet..
jbga, nisam znao da ti spadaš u taj segment glupih kupaca, očekivao sam od tebe više, pogotovo nakon ovoliko postova sa suhom statistikom...
Navedi ijednu preporuku, neki dokument, link, bilo sta, jer bi to, kako si predstavio i po vaznosti, moralo biti na internetu,, gdje se jasno moze procitati da taj i taj proizvodjac/trgovac vozila za svoja vozila kupljena u BiH preporucuje/savjetuje kupovinu goriva na tim i tim benz. pumpa ili prestani pisati gluposti napamet.
fidoremilienko

#97 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by fidoremilienko »

Ja kad tocim, tocim dizel na pumpama EP i nikad do sada nisam imao problema, hvala Bogu.
johntra

#98 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by johntra »

goran16v wrote: Navedi ijednu preporuku, neki dokument, link, bilo sta, jer bi to, kako si predstavio i po vaznosti, moralo biti na internetu,, gdje se jasno moze procitati da taj i taj proizvodjac/trgovac vozila za svoja vozila kupljena u BiH preporucuje/savjetuje kupovinu goriva na tim i tim benz. pumpa ili prestani pisati gluposti napamet.
očito ne znaš razliku između preporuke i savjeta, te između zvanične informacije ili naredbe...zovi i pitaj slobodno, toliko si barem pismen...
goran16v

#99 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by goran16v »

johntra wrote:
očito ne znaš razliku između preporuke i savjeta, te između zvanične informacije ili naredbe...zovi i pitaj slobodno, toliko si barem pismen...
Savjet i preporuka tog tipa ne moze biti drugaciji nego zvanican, jer je sve ostalo supljiranje "strucnjaka" po salonima bez znanja sefova koje obje strane te strucne konverzacije mogu okaciti macku o rep u svakom smislu. Da je postoji ijedan zvanican, osim sto bi se za njega odavno znalo (kad znamo syta nam strucnjaci savjetuju za detardzente, pelene, paste i cetkice za zube itd kako je moguce da ne znamo za gorivo?) ja bih vec citao tvoj link, a posto linka nema - zakljucak se sam namece. Ipak, u pravu si...
johntra

#100 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by johntra »

normalno da sam u pravu, jer preporuka ne mora biti obevazujuća i samo se posmatra kao savjet...također, bilo kakva analiza goriva koju je platio neki proizvođač, može se koristiti kao interni dokument, na osnovu kojeg se preporuke daju kupcima...što znači da taj dokument ne mora biti podložan objavljivanju u javnosti...nikako da izađeš iz one grupe glupih kupaca, šta ti je danas?
Post Reply