Djeca u dijaspori

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Eweleen

#76 Re: Dijasporčad

Post by Eweleen »

Vares City wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Eweleen wrote:
evo njega opet, pa ovaj je za ban zajedno sa jednosmjernom kartom za kirgistan :-D
Prijavljen putem trokutića,...Internet je takav, kupiš sebi jedan za kod kuće i nikada ne znaš ko će da isprede crne pixele na ekranu ispred tebe.
Niko vama dvoma ne moze zabraniti da mrzite dijasporu i da njihovoj djeci dajete pogrdna imena,jel' tako?
E onda morate racunati s tim da roditelji te djece to ne vole,...
Imate li djecu? :x
Da ti mene nisi s nekim zamijenio pa me mrziš zbog tuđih aferima :thumbup:

Čovječe ja ne mogu da vjerujem da imaš djecu a ponašaš se tako kako se ponašaš se tako kako se ponašaš prema drugim ljudima?

Jarane vamo kod nas u Bosni to nije lijepo. Ne znam kako je tamo kod vas... ;-) :razz:
neprilagodjena

#77 Re: Dijasporčad

Post by neprilagodjena »

Moram reci da mi se naslov teme ne svidja,meni pogrdno zvuci.

Ja svog ljepotana tek treba da rodim i jedino o cemu razmisljam je da mi ako bog da bude zdrav i ziv.
O odgoju cu da razmisljam malo kasnije,kad za to bude vrjeme.

Hoce li moje djete pricati Bosanski,Njemacki,Holandski ili sva tri ta jezika ne razbijam sad glavu.

A kome se moj nacin odgoja mog djeteta ne svidja to je do njega a ne do mene ili mog djeteta,
moze slobodno da nas zaobidje.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#78 Re: Dijasporčad

Post by PipiDugaDevetka »

Imao sam sina, rodjen 20. marta 1992.g.. Nedonošče, od sedam mjeseci. Bio je u ''Zehri'' u inkubatoru, a pored njega su bile ostale bebe, nedonoščad.

''Zehra Muidović'', poveliko porodilište na prvoj liniji odbrane Sarajeva izgorjelo, sprženo od strane velikosrpskih velikočetnika Joje Tintora, zločinca.

Kao što je poznato, četnici su ljudi bez glave. Tako je rečeno u filmu ''Savršeni krug'' kada je dijete, ispod stola ili kreveta skriveno, gledalo kako četnici kolju njegove roditelje. Sve je vidio, ali glavu četničku nije. Tako je on postao jetim, siroče. On i njegov brat, siročad/jetimčad, su iz svog sela sišli u Sarajevo kroz sve borbene linije da traže tetku, ali tetke nije bilo. ''Ispalila'' se na vrijeme u dijasporu.

Sarajevo je bilo tužan grad 1992.g. u jesen i zimu bez mačaka i pasa lutalica. Gdje i kako su sva ta paščad i mačad završila, ja ne znam. U pomenutom filmu sam vidio kako se pecaju golubovi.

Kada je golub mlad, lako se može zamijeniti za čavče, pa od tuda izraz da mi ''ne prodaješ čavče pod golupče'', odnosno, čavčad pod gulupčad. Oko ću ti izbiti ako je zečić bolestan. To je jedan drugi film.

Moj sin je, u stvari, bio moj pastorak.
1996.g., nakon rata, njegovi biološki roditelji su došli da ga vrate u svoju porodicu. Ostala nedonoščad koja su bila ostavljena u inkubatorima nisu imala sreću da im roditeji prežive. Oni su i danas nečija pastorčad.
Vares City

#79 Re: Dijasporčad

Post by Vares City »

@Eweleen,dijete drago,imas li ti ikakvog drugog posla,sjasi vise,.....ako si musko trazi sebi neku,..a ako si zensko trazi nekog maconju,...
Ili diskutuj normalno,....bez uvreda,...ili kukaj ,......"U Kirgistan,......"
A to je sto si vidio/la ono "Vares",pa kontas=papak,..jel' de?
Jest,imam djecu,Hvala Bogu,...BOSANCI SU i nisu nikakva DIJASPORCAD!!!!!!
Ovo vazi i za tebe iza @Pipi duga.....jel' ono bi devetka :shock:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#80 Re: Dijasporčad

fAAm wrote:Upravo cekam svoje prvo dijasporce /jucer trebala a jos je nema;)/ i vec odavno razmisljam o istom pitanju... Plasi me pomisao da odraste ovdje kako god to zvucalo. Bojim se da mi je ne uzme amerika kao sto je uzela svu ovu djecu, bez obzira sta roditelji htjeli, pricali ili radili. Vecina djece uopste nece govoriti nas jezik cak i ako se roditelji trude, cak i ako se kuci strogo govori bosanski jezik. Djeca uce u skoli i oni ne znaju i nece drugacije.Moj muz je dosao ovdje sa 12g. i njemu je prvi jezik engleski, on se ne ne zna izrazavati na bosanski koliko god pokusavao. Nije krivica njegovih roditelja, nije ni njegova.. nicija... jednostavno je tako.
Ja sam tu samo 3g. pa ponekad ne mogu da se sjetim kako se nesto kaze na nas jezik..
Ne zelim da dodjem u situaciju da moji roditelji ne razumiju moju djecu i obrnuto, da budu stranci koje cemo posjecivati jednom godisnje.. da placu kad kazemo da idemo u bosnu, jer tamo je tako dosadno i ona djeca su drugacija... nemaju cak ni kompjuter, wii, playstation, niti imaju ipod.. njihove igre su dosadne..
Niti jedno dijete mi jos nije reklo da mu je bilo lijepo na odmoru u bosni, to nije njihova zemlja, to je zemlja njihovih roditelja..
Mozda pretjerujem, mozda sam samo nostalgicna.. cinjenica je da je ovo pitanje jedan od mojih najvecih strahova.
Znam da ce mnogi reci sto se ne vratis ako je tako... ta opcija je otvorena. A s obzirom da smo ovdje skolovani ko zna sta mozemo s tim uraditi tamo i kakvu buducnost pruziti ovom nasem dijasporcetu.. koje se vrti, moglo bi veceras izaci...
@Vares-City,
Možda tvoja djeca nisu ovakva (Vidi boldirano), pa stvarno jesu Bosanci. Jesi li pomislio šta je sa ovim Bosancima koji uče USA školu i ''NE ZNAJU DRUGAČIJE I NEĆE DRUGAČIJE''.
Pa, kada se vrate iz posjete Bosni govore da im tamo NIJE BILO LIJEPO.

Naziv DIJASPORČAD ima i dozu humora što su neki diskutanti na ovoj temi shvatili i prihvatili, a neki nisu.

Tvoja djeca nisu DIJASPORČAD, nego BOSANCI. OK. Popusti sada malo, dosta si diskutovao, pusti sada nas ostale da vidimo ima li načina da se djeca vraćaju u dijasporu i da izjavljuju da im je ''tamo, dolje u Bosni'', bilo lijepo.

Još bolje, ispričaj nam kako si uspio da živeći u stranoj zemlji odgajaš i obrazuješ djecu, pa su ostali BOSANCI, a ne DIJASPORČAD koju do u detalje opisa @fAAm (Čim se ne javlja, rodila je-SRETNO!).
Eweleen

#81 Re: Dijasporčad

Post by Eweleen »

Vares City wrote:@Eweleen,dijete drago,imas li ti ikakvog drugog posla,sjasi vise,.....ako si musko trazi sebi neku,..a ako si zensko trazi nekog maconju,...
Ili diskutuj normalno,....bez uvreda,...ili kukaj ,......"U Kirgistan,......"
A to je sto si vidio/la ono "Vares",pa kontas=papak,..jel' de?
Jest,imam djecu,Hvala Bogu,...BOSANCI SU i nisu nikakva DIJASPORCAD!!!!!!
Ovo vazi i za tebe iza @Pipi duga.....jel' ono bi devetka :shock:
ti fakat baš ništa ne kontaš :shock:

ništa nećemo više pričat kad nema fajde

vozdra :bih:
safran

#82 Re: Dijasporčad

Post by safran »

Fakat ne kontam šta je pogrdno u izrazu "dijasporče" - pa ja tako svojim nećacima tepam otkako su se ispilili tamo daleko. Draže mi reći moje dijasporče nego moji Amerikanci jer tada su strani - isto kao da više nisu moji. A teško mi je palo kada je moje najstarije dijasporče (tada 8 godina) boravilo 15-ak dana sa nama. Iako sam se potrudila da mu to vrijeme bude lijepo, da ima audio/video komunikaciju sa porodicom kad god želi (živio Skype), da baš tada odemo na more (katastrofa - bijaše to ona godina i ono vrijeme kada je gorilo zaleđe Dubrovnika), da šetamo, da se družimo, da ponovo učimo da se volimo - malo sam osmijeha vidjela na njegovom licu. Iako razumije i govori (malo teže) naš jezik radije sa mnom priča na engleskom. Konačni zaključak je bio da je u Americi i kečap crveniji. Mada, njegova mama mi je poslije pričala da se mjesecima poslije ipak prisjećao nekih lijepih stvari koje su mu se ovamo desile i da dan danas kaže "hoću ove pahuljice - njih mi je tetka kupila kada sam bio u SarajevO"
Lelli

#83 Re: Dijasporčad

Post by Lelli »

Stvarno ne kontam citavu ovu pricu..ljudi se boje odgajati svoju djecu,jer neki drugi nisu uspjeli usmjeriti svoju na '' pravi pu''-a ustavri sta je pravi put?? I zar nije bitnije da ti je djete zdravo,sretno i zivo a ne to da li i koliko zna dobro pricati nas jezik?? Naucice ako bude htjelo,a ne zato sto ga ti prisiljavas na to! I svi strepe od tog odgoja u ''stranjskim'' zemljama(ovo mi je tako lud naziv..heheheh :lol: )! Sto?? Zato sto djete nece znati nas jezik ili sta? Kao da je eto bajno odgajati djecu u Bosni-truditi se,najbolje,sto covjek moze i nadati se da ce sve biti ok!
Uzimam za primjer neke svoje rodjake i rodice koji zive u dijaspori,neki su od njih rodjeni gore drugi otsili kada su bili vrlo mali (4,5 godina). Ti isti ljudi mjesecima unaprijed pricaju i jedva cekaju da dodju u Bosnu,placu kada trebaju da odu iz iste, jer im je svako ljeto super ovdje. I ne samo da dolaze ljeti,nego dolaze i zimi,kad god imaju vremena!Ovi stariji,mislim na ove sto su imali 4,5 godina kada su otisli (jao stariji..heheh) pricaju odlicno bosanski jezik, cak i rodica koja je rodjena gore prica bosanski jezik, zato sto oni svi medjusobno pricaju na bosanskom,jer tako to zele-a znam i za djecu koja se roditeljima obracaju na ''stranjskom'' :D a oni njima na nasem!
Sve je to individulano,od porodice do porodice. Ne osudjuem nikoga,ljudi zive onako kako zele i smatraju da trebaju ziviti,da je taj nacin zivota za njih najbolji. I ko sam ja da nekome kazem da je neko manji bosanac od mene jer ne zivi ovdje,ili da drzim predavanja nekome sto ne dolazi u Bosnu ljeti jer moze da ide na odmor u Spaniju-neka ljudi idu gdje hoce da idu,i neka rade ono sto hoce da rade, i neka bude bosanci i hrecegovci koliko to oni zele biti!
A sto se tice naziva teme...znam da nekim ljudima smeta to jer se ne osjecaju da pripadju bilo gdje,znaci ni ovdje kod nas a ni tamo gdje zive,ali to je druga tema! Dijasporcad mi nekako zvuci malo..pa eto semi pogrdno!
Jara

#84 Re: Dijasporčad

Post by Jara »

Mnogo frke ni oko šta...tj. oko termina "dijasporčad" ( koji je nekima simpa :) , a nekima je pogrdan). Riječ je zgodna jer se odmah vidi "o čemu se radi"( ne bih mogla trenutno smisliti adekvatniji izraz :) ). Može bit' da su oni kojima ima negativne konotacije imali ovdje neugodna iskustva "apropos"... pa ih ovo podsjetilo. :sad:
Meni je "dijasporčad" simpa isto kao "maksumčad". :)
cHupjahalic@

#85 Re: Dijasporčad

Post by cHupjahalic@ »

.....................................
Last edited by cHupjahalic@ on 13/06/2009 22:51, edited 1 time in total.
cHupjahalic@

#86 Re: Dijasporčad

Post by cHupjahalic@ »

..................................................................................
Last edited by cHupjahalic@ on 11/06/2009 15:20, edited 1 time in total.
Vares City

#87 Re: Dijasporčad

Post by Vares City »

PipiDugaDevetka wrote:
fAAm wrote:Upravo cekam svoje prvo dijasporce /jucer trebala a jos je nema;)/ i vec odavno razmisljam o istom pitanju... Plasi me pomisao da odraste ovdje kako god to zvucalo. Bojim se da mi je ne uzme amerika kao sto je uzela svu ovu djecu, bez obzira sta roditelji htjeli, pricali ili radili. Vecina djece uopste nece govoriti nas jezik cak i ako se roditelji trude, cak i ako se kuci strogo govori bosanski jezik. Djeca uce u skoli i oni ne znaju i nece drugacije.Moj muz je dosao ovdje sa 12g. i njemu je prvi jezik engleski, on se ne ne zna izrazavati na bosanski koliko god pokusavao. Nije krivica njegovih roditelja, nije ni njegova.. nicija... jednostavno je tako.
Ja sam tu samo 3g. pa ponekad ne mogu da se sjetim kako se nesto kaze na nas jezik..
Ne zelim da dodjem u situaciju da moji roditelji ne razumiju moju djecu i obrnuto, da budu stranci koje cemo posjecivati jednom godisnje.. da placu kad kazemo da idemo u bosnu, jer tamo je tako dosadno i ona djeca su drugacija... nemaju cak ni kompjuter, wii, playstation, niti imaju ipod.. njihove igre su dosadne..
Niti jedno dijete mi jos nije reklo da mu je bilo lijepo na odmoru u bosni, to nije njihova zemlja, to je zemlja njihovih roditelja..
Mozda pretjerujem, mozda sam samo nostalgicna.. cinjenica je da je ovo pitanje jedan od mojih najvecih strahova.
Znam da ce mnogi reci sto se ne vratis ako je tako... ta opcija je otvorena. A s obzirom da smo ovdje skolovani ko zna sta mozemo s tim uraditi tamo i kakvu buducnost pruziti ovom nasem dijasporcetu.. koje se vrti, moglo bi veceras izaci...
@Vares-City,
Možda tvoja djeca nisu ovakva (Vidi boldirano), pa stvarno jesu Bosanci. Jesi li pomislio šta je sa ovim Bosancima koji uče USA školu i ''NE ZNAJU DRUGAČIJE I NEĆE DRUGAČIJE''.
Pa, kada se vrate iz posjete Bosni govore da im tamo NIJE BILO LIJEPO.

Naziv DIJASPORČAD ima i dozu humora što su neki diskutanti na ovoj temi shvatili i prihvatili, a neki nisu.

Tvoja djeca nisu DIJASPORČAD, nego BOSANCI. OK. Popusti sada malo, dosta si diskutovao, pusti sada nas ostale da vidimo ima li načina da se djeca vraćaju u dijasporu i da izjavljuju da im je ''tamo, dolje u Bosni'', bilo lijepo.

Još bolje, ispričaj nam kako si uspio da živeći u stranoj zemlji odgajaš i obrazuješ djecu, pa su ostali BOSANCI, a ne DIJASPORČAD koju do u detalje opisa @fAAm (Čim se ne javlja, rodila je-SRETNO!).
@Pipi duga devetka,...Hajde da redom,..
Moja djeca su prije svega BOSANCI,ida ti je samo vidjeti izraz njihovih lica,gestikulaciju,i intonaciju,...
U skoli uce nastavni program ove zemlje,a nema dana da pri polasku u istu ne obuku neki dio odjece koja ima bilo kakvo obiljezje BiH,i ja im prilikom svakog boravka na odmoru ponesto od toga kupim,ili kad idemo zajedno sami biraju,...
Kad se priblizi vrijeme god.omora broje dane k'o ja kad sam tek dosao prije 21 godinu,..
Dok smo u Bosni,oni pisu dnevnike,prave video zapise(imaju kamaru materijala),ja ih vodim gdje god oni pozele,cesto puta im i ja predlozim,...
NIKAD nisu rekli da im nije BILO LIJEPO,na protiv :bih:
Uspio tako sto sam im od pocetka pricao,pricao,...o BiH,dogadaje i dozivljaje iz mog djetinjstva,pionirskog,omladinskog,momackog doba,i dobro i ono lose,...
Od samog osnivanja clanovi su: http://www.kud-luzern.ch redovno vjezbaju,imaju nastupe,druze se sa drugim BOSANCIMA i HERCEGOVCIMA i sa svicarcima,italijanima,spancima,....
Sobe su im prepune BOSNE i HERCEGOVINE :bih:
I nisu vise mali,ON ima 16 a ONA 13 godina i evo sad dodose,bili u KUD-u,pa im ja pokusah objasniti sta su to DIJASPORCAD,...
Da si malo blize,da im vidis face,....
Jara

#88 Re: Dijasporčad

Post by Jara »

@Vares City, bas lijepo :) jer nije viška imati veze sa još jednom kulturom, bez obzira koja je...slučajno je bosanska, ti si im to omogućio a nisi morao :thumbup:
PipiDugaDevetka

#89 Re: Dijasporčad

Skoro svi najbolji Bosanci i Hercegovci su došli iz malih mjesta, sa sela,...Tako da nemam nikakve predrasude ako neko ima nick @Vares City ili @Cazin. Uostalom, Vareš je stariji od Sarajeva (Nisam čitao o istoriji Vareša, ali s obzirom na rudnike, kovačke radionice i kasnije, metalurgiju, pretpostavljam da je tako).

Dobro sam zapamtio da si karijeru počeo kao rudar (Na nekoj temi si to izjavio), pa sam tebe kasnije na drugoj temi pozvao za svjedoka da se specijalna rudarska lopata ne zove sirotanovićka, nego babajićka. Novinar Gojko Berić tvrdi da jeste sirotanovićka.

Evo imamo tvoje iskustvu i mogu samo zamisliti koliko je rada, truda, novca, neprospavanih noći,...iza uspjeha da su ti djeca pravi Bosanci. Dabogda, da kada završe škole, pa da ovdje kod nas postanu dio vlasti (Krenemo li u EU, nema šanse da uspijemo bez stručnih ljudi koji govore +2 svjetska jezika) sa svim tim jezicima koje već sada znaju (Tri švicarska, engleski i naša tri,...), te tako ''izvuku'' BiH iz ove baruštine.

Medjutim, vidi ostale diskusije, ima i drugačijih sudbina, pa ljudi od silnog rada i trke za opstankom u dijaspori, nemaju vremena za dijasporčad,...Što neko reče, neka su mi djeca živa i zdrava, prvo su ljudi, pa tek onda Amerikanci, Bosanci,...
Vares City

#90 Re: Dijasporčad

Post by Vares City »

Jara wrote:@Vares City, bas lijepo :) jer nije viška imati veze sa još jednom kulturom, bez obzira koja je...slučajno je bosanska, ti si im to omogućio a nisi morao :thumbup:
@Jara,...
Bosanska kultura,i sve ostalo sto se moze povezati sa BiH je bio moj CILJ,..
Djeca su to od samog pocetka prihvatila,...zagrizla u tu Bosnu koju ja neizmjerno volim,i ostacu je zeljan,...
Njima sam takode govorio i o drugim kulturama,naravno to je bilo i ostalo u drugom planu,...
Prvo Bosna,pa onda deset mjesta prazno,.....pa druge kulture :dance:
Vares City

#91 Re: Dijasporčad

Post by Vares City »

PipiDugaDevetka wrote:Skoro svi najbolji Bosanci i Hercegovci su došli iz malih mjesta, sa sela,...Tako da nemam nikakve predrasude ako neko ima nick @Vares City ili @Cazin. Uostalom, Vareš je stariji od Sarajeva (Nisam čitao o istoriji Vareša, ali s obzirom na rudnike, kovačke radionice i kasnije, metalurgiju, pretpostavljam da je tako).

Dobro sam zapamtio da si karijeru počeo kao rudar (Na nekoj temi si to izjavio), pa sam tebe kasnije na drugoj temi pozvao za svjedoka da se specijalna rudarska lopata ne zove sirotanovićka, nego babajićka. Novinar Gojko Berić tvrdi da jeste sirotanovićka.

Evo imamo tvoje iskustvu i mogu samo zamisliti koliko je rada, truda, novca, neprospavanih noći,...iza uspjeha da su ti djeca pravi Bosanci. Dabogda, da kada završe škole, pa da ovdje kod nas postanu dio vlasti (Krenemo li u EU, nema šanse da uspijemo bez stručnih ljudi koji govore +2 svjetska jezika) sa svim tim jezicima koje već sada znaju (Tri švicarska, engleski i naša tri,...), te tako ''izvuku'' BiH iz ove baruštine.

Medjutim, vidi ostale diskusije, ima i drugačijih sudbina, pa ljudi od silnog rada i trke za opstankom u dijaspori, nemaju vremena za dijasporčad,...Što neko reče, neka su mi djeca živa i zdrava, prvo su ljudi, pa tek onda Amerikanci, Bosanci,...
@Pipi,...
Da nekim slucajem imam nick "Radonjici bb"sta bi to tebi znacilo?,...Nista kao ni Vares,....
Eto o Varesu znas vise od vecine,...
To je kasaba u slijepom crijevu,..mali prostor ali cetiri rudnika,zeljezara,livnica,tvornica rezervnih dijelova,..Kovacnice u Oceviji su na daleko poznate
Jest,...ja sam "karijeru" poceo kao RUDAR ali sa diplomom inzejera crne metalurgije,ako si upratio znas i zasto,ako nisi pitaj,..
Lopata je definitivno "Sirotanovicka"i to iz doba derbija Tuzla:Breza,..Breza je bila gornja,Alija heroj rada,rahmet mu dusi,HEROJ RADA
Ovo oko jezika,..."izvuku" iz BiH iz barustine,..jel'to ti mene zzzz
Ko nema vemena za djecu,a imao je vremena da istu "napravi",...E kad je imo vremena ,.....mora imati vremena da od te djece "napravi" BOSANCEi BOSANKE!!!!!
tempora

#92 Re: Dijasporčad

Post by tempora »

Vares City wrote:
Ko nema vemena za djecu,a imao je vremena da istu "napravi",...E kad je imo vremena ,.....mora imati vremena da od te djece "napravi" BOSANCEi BOSANKE!!!!!
Smatram da dobrano pretjerujes u ovoj recenici. Ako ti smatras da od svoje djece trebas praviti Bosance, ne znam odakle ti ocekivanje i po istome vrjednovanje da to trebaju/moraju ciniti i drugi roditelji? I na cemu se zasniva to "pravljenje" i na koji se nacin ono izvodi? Meni je nejasno, ali vrlo vjerovatno postoji taj nekakav nacionalni recept. Kod nekih, po tom receptu djeca od malih nogu nose obiljezja a po nekom je to jezik, po nekom trecem gajenje mrznje prema svemu sto nije bosansko.
Nije dijete snit iz Burde, da se kroji i prekraja kako je kome cejf. I sve da ga roditelj sam sije, u odredjenom zivotnom periodu djeteta, vanjski svijet ima vise utjecaja nego onaj unutrasnji, porodicni. Formule zasigurno nema, a meni je apsolutno svejedno, ko ce moje dijete i na koji nacin okarakterisati kao bosansko. Jedno je izvjesno, postoje ljudi, koji drugima uvijek nesto zamjeraju i petljaju se tamo gdje im uistinu nije mjesto. Ovom zadnjom recenicom ne mislim na tebe, vec govorim opcenito. Pun mi je kofer raznih definicija kada su djeca upitanju a kada se radi o polozaju djeteta, onda smo nijemi i neutralni.
Moje dijete nije rodjeno u Bosni nego u Holandiji. Sto ce reci da nije bosansko, ali nije ni holandsko. Mozda po nacionalnosti tj pasosu, ali u statistikama ono se vodi kao druga generacija stranaca, posto su joj oba roditelja stranci. I ma kako moje dijete mozda pricalo bosanski i volilo Bosnu u buducnosti ( njoj na izbor jer ljubav nije prisila i umjetna oplodnja) ili Holandiju smatralo svojom prvom domovinom, uvijek ce se naci neko ko ce je gurati u neki cosak i palamuditi sto je ona a sto nije. Na sto ima pravo a na sto nema.
I uopsteno, bezobrazne su mi price koje pricaju ljudi o drugima, smatrajuci kako su se ti drugi uhvatili zivota, trke za materijalnim i sta ti ja znam, a djecu ne uce bosanski, ne pricaju im ovo ili ono, pa ih kroz isto ismijavaju i njihovu polu-bosansku djecu koja na godisnjim odmorima pricaju njemacki, svedski ili holandski - pa je to dokaz koliko su roditelji a i sama djeca primitivni.
U mojoj porodici ima djece koja su rodjena u Hrvatskoj i tamo i odrasla, a Bosnu smatraju svojom jedinom domovinom. U mojoj porodici ima i djece koja znaju samo engleski jer im je to ipak maternji jezik, sobzirom da su tamo negdje dosli sa dvije godine zivota.A Bosne vise nikada nisu vidjeli. U mojoj porodici ima i djece cija je mati Norvezanka, a otac Bosanac, pa djeca znaju i pricaju samo norveski a u Bosni su za svoga zivota bili jedan jednom, drugi niti jednom. I? Sta sada? Hocemo li trgovati vrijednostima te djece i njihovih roditelja?
Nemam ja sta raspravljati o tvom izboru i tvojim pogledima na odgoj. To je za mene ipak nedopustiva rabota. A ujedno i znak nepostivanja tebe, kao covjeka, osobe. Ja mogu razumjeti potrebu i imam je i sama, da moje dijete zna odakle su joj roditelji, da zna zasto su tu i da sazna, kada za isto dodje vrijeme sto se desilo rodbini, prijateljima, komsijama i sunarodnjacima njenih roditelja. Ali isto tako, ja licno imam silnu potrebu da moje dijete postane posten covjek, covjek koji nece biti ogranicen, niti svojim porijeklom, svojim korijenima, svojom nacionalnoscu i svim onim sto ja smatram da ce je ostetiti i na taj nacin stetiti i nekim drugim ljudima.
I svjesna sam toga, da ce ono sto danas mi, njeni roditelji prezivljavamo a sto je vezano za Bosnu, na neki nacin obiljeziti njeno zivljenje, da ce utjecati na nju i mozda je na neki nacin formirati. Ja ne bih voljela da je sa istim opteretim, niti ostetim. A Bosni ce se davati koliko ona bude htjela nadam se, a ne koliko to drugi od nje budu potrazivali tj ocekivali.
sistem

#93 Re: Dijasporčad

Post by sistem »

@vares, svakom njegovo. zelim tvojoj djeci sve najbolje (kao i @pipi, kojem si odbrusio kao da te navrijedjao...) ali po mojim kriterijima ti si u djecu ugradio osjecaj da su rodjeni i da zive na tudjem tlu. vidis, za mene je to lose. tu ste gdje ste jer vam je dobro. cemu onda taj osjecaj privremenosti i nepripadanja tom podneblju, koji se prenosi na djecu?

i shvati me dobro - ne govorim sta biste vi trebali raditi, vec dajem oprecan stav, da vidis da ima i drugih stavova, jednako validnih kao sto su tvoji. samo sto ja sebi ne dam pravo da ti kazem 'ko ima djecu mora ih vaspitati kako ja mislim da je ispravno'.
Shoshana

#94 Re: Dijasporčad

Post by Shoshana »

Vares City wrote:
Eki sege covjeka... Meni apsolutno nije cilj da od svoje djece pravim bosance i bosanke. Meni je cilj da mi djeca budu prvenstveno dobri ljudi, a sto se tice plemenske pripadnosti, zelim da mi djeca pripadaju plemenu kosmopoliti, da poznaju sto je moguce vise kultura i govore sto je moguce vise jezika, a sve to u svrhu razvijanja sposobnosti da danas-sutra mogu donositi racionalne odluke o svojim zivotima. Pa ako odluce da idu zivjeti u Bosnu - bujrum. Na meni, kao roditelju je da ponudim izbor i da se potrudim da im dam potrebne mehanizme da taj izbor naprave, a ne da donosim odluke u njihovo ime...
Basta

#95 Re: Dijasporčad

Post by Basta »

Ja koja ljubomora vlada medu Bosnjama...Komedija je slusati ove domace sto im kao dijaspora smeta. A u sustini se radi o ljubomori, jer bi se oni rado mijenjali sa dijasporom ali su svjesni da je to nemoguce, pa onda projektuju mrznju prema istoj. A cini mi se da bas ti koji nevole dijasporu su isti oni koje je Njemacka deportovala nazad u BiH. ;-)
Prije par godina usao jedan iz dijaspore u jednu videniju banku na Ferhadiji. Za salterom ko klovn namazana teta ga pita. Izvolite sta zelite. Hocu da zamijenim devize kaze momak. OK. Imate li neki dokument veli ona. On joj da plastificiranu vozacku karticu. Sta je ovo zacudeno ga pita ona. Daj mi neki normalni dokument veli ona. Pa ovo je vozacka dozvola veli iznenaden momak. A ona sva uzbudena, razljucena, isfrustrirana, ma daj mi neki dokument. Momak ce opet, pa ovo je vozacka dozvola. Hajro... vidi im molim te vozacke dozvole. e pa jesu jadni i zalosni. E vala su bas naopaki veli natrcana gospoda za salterom.
Vares City

#96 Re: Dijasporčad

Post by Vares City »

sistem wrote:@vares, svakom njegovo. zelim tvojoj djeci sve najbolje (kao i @pipi, kojem si odbrusio kao da te navrijedjao...) ali po mojim kriterijima ti si u djecu ugradio osjecaj da su rodjeni i da zive na tudjem tlu. vidis, za mene je to lose. tu ste gdje ste jer vam je dobro. cemu onda taj osjecaj privremenosti i nepripadanja tom podneblju, koji se prenosi na djecu?

i shvati me dobro - ne govorim sta biste vi trebali raditi, vec dajem oprecan stav, da vidis da ima i drugih stavova, jednako validnih kao sto su tvoji. samo sto ja sebi ne dam pravo da ti kazem 'ko ima djecu mora ih vaspitati kako ja mislim da je ispravno'.
@Sistem,
Nisam ja "ugradio"taj osjecaj,cinjenica je da zivimo u tudoj zemlji.Jel' treba da im lazem da im je Svica domovina,...
Ja pisem o tome kako i u kom smjeru odgajam svoju djecu i nikom nista ne namecem ,..
Nek' svako svoju djecu odgaja onako kako misli da je najbolje.
ladyada

#97 Re: Dijasporčad

Post by ladyada »

dijasporcad bas zvuci odvratno i odbojno ................
aferim svim roditeljima koji svoju djecu vode pravim putem kroz ovu dzunglu na zapadu ...........
sa strane nase vlade nema nikakve podrske, kao sto je npr. za bivse juge bila dodatna nastava za nas jezik geografiju i istoriju ...........
djeca uce preko interneta o svojoj zemlji , mada je to diskutabilno i sami znamo sta se sve nadje na netu ...
kad pogledam familijarne strukture u bosni i nas u dijaspori dobro da su ova djeca i pametna ..........
rijetke su porodice da imaju dede i nene da daju podrsku roditeljima, obicno su te dede i nene daleko ...........
PipiDugaDevetka

#98 Re: Dijasporčad

Vares City wrote: ...
...
...
Pored ubijenih, BiH je ostala bez skoro 1,5Mega svojih gradjana koji su sada u dijaspori.Medju njima je i priličan broj onih najsposobnijih,...Stižu doznake Western Unionom ili na koji drugi način, ali fale i ljudi, sposobni,... Generacijama se BiH neće oporaviti od svega što se desilo i što se još uvijek dešava,...Neću dalje da pišem o ovome, samo sam htio reći da sam možda loše izrekao ovo i nije mi do zezancije,...

O babajićki vs. sirotanovićki:
http://www.garevac.net/tekst/92/
Tamo gdje sam ja počeo karijeru kao ložač tovario se u preradjene brodske kotlove banovićki ćumur, pa su stariji ložači lopate što imaju oblik kao kada bi kakva žena ''napravila sliku'' sjedajući golozadnjicasta u snijeg, zvali babajićke,... :mrgreen:
Kada sam pročitao ovo sa linka, sve mi je sada jasno otkud dilema babajićke vs. sirotanovićke.
Last edited by PipiDugaDevetka on 07/06/2009 02:03, edited 1 time in total.
zambaklija

#99 Re: Dijasporčad

Post by zambaklija »

e prijatelju,značilo tebi ovo moje šta ili ne JA TI OVO NIKADA HALALITI NEĆU!"dijasporčad"kao da si rekao kopilčad,tebi na dušu,al halala nejma :twisted:
PipiDugaDevetka

#100 Re: Dijasporčad

zambaklija wrote:e prijatelju,značilo tebi ovo moje šta ili ne JA TI OVO NIKADA HALALITI NEĆU!"dijasporčad"kao da si rekao kopilčad,tebi na dušu,al halala nejma :twisted:
Da promijenim naslov u Dijasporska maksumčad ? Bi li onda bilo halala?
Vidi šta žena napisa, pa rodi u dijaspori:
fAAm wrote:Upravo cekam svoje prvo dijasporce /jucer trebala a jos je nema;)/ i vec odavno razmisljam o istom pitanju... Plasi me pomisao da odraste ovdje kako god to zvucalo. Bojim se da mi je ne uzme amerika kao sto je uzela svu ovu djecu, bez obzira sta roditelji htjeli, pricali ili radili. Vecina djece uopste nece govoriti nas jezik cak i ako se roditelji trude, cak i ako se kuci strogo govori bosanski jezik. Djeca uce u skoli i oni ne znaju i nece drugacije.
Moj muz je dosao ovdje sa 12g. i njemu je prvi jezik engleski, on se ne ne zna izrazavati na bosanski koliko god pokusavao. Nije krivica njegovih roditelja, nije ni njegova.. nicija... jednostavno je tako.
Post Reply