dzesi inspektore, nismo te prepoznalichuchumbamayumbe wrote: A sada im je lokacija, vjerovali ili ne, na pravoslavnom groblju u naselju.
Otvorili su jednu plocu i zashtekaju se u grobu i tu se ubiVaju gudrom.
Droga na sarajevskim ulicama
- rado_vidjen
#76 Re: Droga na sarajevskim ulicama
- chuchumbamayumbe
#77 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Sta je to toliko smijesno momak?rado_vidjen wrote:dzesi inspektore, nismo te prepoznalichuchumbamayumbe wrote: A sada im je lokacija, vjerovali ili ne, na pravoslavnom groblju u naselju.
Otvorili su jednu plocu i zashtekaju se u grobu i tu se ubiVaju gudrom.![]()
- rado_vidjen
#78 Re: Droga na sarajevskim ulicama
pa kako to sve znas...jesi li se maskirao u zbun i sacekao ih na groblju?
osim ako je vasa mahala radio mileva
- chuchumbamayumbe
#79 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Otkopali su grob mog pradjeda...rado_vidjen wrote:pa kako to sve znas...jesi li se maskirao u zbun i sacekao ih na groblju?
- rado_vidjen
#80 Re: Droga na sarajevskim ulicama
e jbg onda
-
Ripicipi
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#82 Re: Droga na sarajevskim ulicama
ja bi im svima sije zavrnula...chuchumbamayumbe wrote:Otkopali su grob mog pradjeda...rado_vidjen wrote:pa kako to sve znas...jesi li se maskirao u zbun i sacekao ih na groblju?
- Fiore
#83 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Korisno -drustveni rad.. Kakve ameri imaju zakone.. eee davno bi ovaj auto-put bio zavrsen.. 
Ja sam odrsato u onoj pravoj mahali., gdje su letjeli i nozevi i oruzje za sitnicu.. jedini od 9 iz raje koji je ostao cist u pravom smislu.. a sta mi je bila vodilja.. vjerujte.. S.S Lazio i jedna knjiga.. jako vazna..
Ja sam odrsato u onoj pravoj mahali., gdje su letjeli i nozevi i oruzje za sitnicu.. jedini od 9 iz raje koji je ostao cist u pravom smislu.. a sta mi je bila vodilja.. vjerujte.. S.S Lazio i jedna knjiga.. jako vazna..
-
BajrinNajmladji
#84 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Ja Benitto? Ja Dobrica? Ja Berlusconi?Fiore wrote:Korisno -drustveni rad.. Kakve ameri imaju zakone.. eee davno bi ovaj auto-put bio zavrsen..
Ja sam odrsato u onoj pravoj mahali., gdje su letjeli i nozevi i oruzjeza sitnicu.. jedini od 9 iz raje koji je ostao cist u pravom smislu.. a sta mi je bila vodilja.. vjerujte.. S.S Lazio i jedna knjiga.. jako vazna..
- Nekako s proljeća
#85 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Boro Dukanovic je bez sumnje zdravstveni radnik sa golemim radnim iskustvom sa ovisnicima o psihoaktivnim supstancama.Napisao je knjigu o toj problematici , preventivnog karaktera.Ukljucen je u odredene opcinske komisije za mlade a koje se bave i ovom problematikom u lokalnoj zajednici.Iskreno, moje je misljenje da on ne moze navesti ni par slucajeva ovisnika, za koje moze tvrditi da su se izlijecili primjenom metoda lijecenja koji se prakticira u ustanovi u kojoj je dugo godina aktivan (Dr. Nedo Zec mislim da se zove ona dnevna bolnica).HAVANA wrote:
Ljudi koji znaju nešto o tome su degradirani i na ta mjesta su takođe došli novokomponovani i nestručni.
Šta radi Boro Đukanović,izvrstan doktor,čovjek i stručnjak za ovu oblast.Ništa u vezi toga,nije podoban.
Dakle, legalno je drogirao ovisnike, dajuci im Metadon-sku terapiju, kao zamjenu za Heroin i to u slucajevima kada ovisnik nema novaca za Heroin.
P.S.
Metadsonska terapija je najveci domet zvanicne medicine po ovom pitanju.Za proces detoksikacije (skidanje sa heroina metadonom) koji traje oko mjesec dana, se od Javnog zdravstva naplati oko 5 000 KM po pacijentu-osobi.Isti dan po zavrsenoj detoksikaciji ce takav pacijent uzeti heroin, ukoliko ga ne primi neka od (oko 15-tak poznatih) terapijskih zajednica u BiH.
- Nekako s proljeća
#86 Re: Droga na sarajevskim ulicama
chuchumbamayumbe wrote:Gledam ih svaki dan sa balkona, okupljaju se iza zgrada tamo u B Fazi, kod one "pijace" a glavni su u "kaficima" na trgu, iznad Drvoprometa.
Policija sve to zna, ali svaki dan sa njima piju kafe i na dobar dan su.
Zato sto su svi u talu.
I sta ja da radim, kome da prijavim "eno dilera i narkomana" pored ljuljacki i tobogana?
Pa da dobijem po pichci!
NAZOVI BROJ TELEFONA 122 reci sta imas i sacekaj par minuta...
- HAVANA
#87 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Nekako s proljeća wrote:Boro Dukanovic je bez sumnje zdravstveni radnik sa golemim radnim iskustvom sa ovisnicima o psihoaktivnim supstancama.Napisao je knjigu o toj problematici , preventivnog karaktera.Ukljucen je u odredene opcinske komisije za mlade a koje se bave i ovom problematikom u lokalnoj zajednici.Iskreno, moje je misljenje da on ne moze navesti ni par slucajeva ovisnika, za koje moze tvrditi da su se izlijecili primjenom metoda lijecenja koji se prakticira u ustanovi u kojoj je dugo godina aktivan (Dr. Nedo Zec mislim da se zove ona dnevna bolnica).HAVANA wrote:
Ljudi koji znaju nešto o tome su degradirani i na ta mjesta su takođe došli novokomponovani i nestručni.
Šta radi Boro Đukanović,izvrstan doktor,čovjek i stručnjak za ovu oblast.Ništa u vezi toga,nije podoban.
Dakle, legalno je drogirao ovisnike, dajuci im Metadon-sku terapiju, kao zamjenu za Heroin i to u slucajevima kada ovisnik nema novaca za Heroin.
P.S.
Metadsonska terapija je najveci domet zvanicne medicine po ovom pitanju.Za proces detoksikacije (skidanje sa heroina metadonom) koji traje oko mjesec dana, se od Javnog zdravstva naplati oko 5 000 KM po pacijentu-osobi.Isti dan po zavrsenoj detoksikaciji ce takav pacijent uzeti heroin, ukoliko ga ne primi neka od (oko 15-tak poznatih) terapijskih zajednica u BiH.
Metadonsku terapiju nije Boro izmislio,postojala je i prije postoji i danas,nikakvo rješenje osim prva pomoć i onom koji hoće da se skine sigurno će pomoći.Ima dosta slučajeva koji su uspješno izlječeni a bili su njegovi pacijenti.Znam o čemu ti pričam,dosta ljudi iz moje generacije je pomogao i danas odlično funkcionišu ,čak neke možeš vidjeti svaki dan na radiu,televiziji,raznim organizacijama,firmama...Sve je na tim ljudima i isključivo zavisi od njih samih hoće li se izvaditi pa onda dolazi porodica,prijatelji i stručno osoblje a on sigurno može pomoći.
- Nekako s proljeća
#88 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Ja se slazem da je Boro i kao covjek i kao strucnjak na onoj strani na kojoj sam i sam.O ostalom, tipkamo se...
-
darkpitar
#89 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Nekako s proljeća wrote:chuchumbamayumbe wrote:Gledam ih svaki dan sa balkona, okupljaju se iza zgrada tamo u B Fazi, kod one "pijace" a glavni su u "kaficima" na trgu, iznad Drvoprometa.
Zato sto su svi u talu.
I sta ja da radim, kome da prijavim "eno dilera i narkomana" pored ljuljacki i tobogana?
Pa da dobijem po pichci!
NAZOVI BROJ TELEFONA 122 reci sta imas i sacekaj par minuta...
-
GaRGa
#90 Re: Droga na sarajevskim ulicama
bierkof wrote:Nismo svi dobili iste karte... Ali jednostavno ne mozes imati dovoljno jak izgovor da se pocnes drogirati.uvjek dobar gost wrote:Samo da podsjetim da svi nismo dobili iste karte na dijeljenju i da su ovisnici posljedica sredine, vremena, društva i svih okolnosti u kojima živimo ! Samim tim ne slažem se naravno sa ovim radikalnim rješenjima..!bierkof wrote:Nemam ni malo suosjecanja sa osobama koje su se navukle na bilo koji oblik droge...
(da i trava je droga, licno znam nekoliko slucajeva koji su pusili travu i sada sigurno vise ne mogu da funkcionisu kao normalne osobe)
Sto se mene tice, ja bi sve te narkomane pozatvarao u 'komunu' i dao im droge koliko im srce zeli, dok se sami ne uniste... To je komuna koju bih ja otvorio..
Recimo drzava kupi drogu, i otvori centre u kojima ce se moci drogirati narkomani do smrti (koja nastupi poprlicno brzo), recimo da droga bude na esencijalnoj listi... Nece vise biti dilera, da regrutuju nove narkomane jer im se ne isplati prodavati drogu, a sam broj trenutnih narkomana bi exponencijalno opadao... U kratkom roku rjesio bio se problem narkomana na ulicama, kao i trgovaca drogom.
Jeftinija alternativa, i bolje rjesenje je da im svima damo po jednu 9 milimetarsku tabletu u potiljak.
Ako neko ne cuva svoje zdravlje, ne vidim razloga zbog kojeg bi mu ga ja cuvao?!
Smrtna kazna je jedino rjesenje za konzumente i dilere.
Evo ja cu da postavim svoje karte na stol, ako mislis da sam imao vise srece od drugih...
Imam 2 mladje sestre, oca i mamu. Imam sada 22 godine. Prije pocetka studija u Sarajevu sam zivio u Mostaru.
Poceo sam da zaradjujem vlastiti dzeparac u 5-6 tom razredu (klinac od 14 god). Poslije rata u Mostaru je bilo jako puno videoteka a ja sam dizajnirao i pravio clanske kartice i one kartone za videoteke, biblioteke vizit kartice, cjenovnike i ta sranja... Kao klinac sam podmicivao jednog radnika u IC stampariji Mostar pa sam dobijao jeftino razne vrste finog papira, imao sam smisla za dizajn jer sam to volio i bio sam povoljniji od ostalih, dok su ti videotekari isto trazili da prodju jeftinije pa su mene cesto zvali. Imao sam i stelu za jeftinu stampu. Jos sam popravljao kompjutere i tako te gluposti....
Kao malac od 14 god sam vec poceo da pomazem u kuci. Pocetkom srednje sam poceo da radim u jednoj agenciji i prerastao sam ove sitne poslove, a radio sam poslije skole i do 3 sata na vecer.
Tokom raspusta sam pomagao i oko nekih gradjevinskih radova, i nekih fizickih poslova... Krecenje, gulio zidove, teglio karijole na radilistu, radio sam i oko stolarije... Tokom fakulteta i srednje skole sam samo jednom otisao na more na samo 1 dan. Najdalja destinacija mi je bila kupaliste na Buni. Stara mi je radila i po 3 posla istovremeno, da bih ja mogao da odem na fakultet i Sa. Nisam isao na ekskurzije...
U dosadasnjem zivotu nisam probao ni cigare, droge cak niti kap alkohola...
Sljedeci mjesec se spremam na nastavak studija (master) na jednom od zaista elitnih, vodecih tehnoloskih fakulteta na citavom svjetu.
I nemoj da mi pricas o kartama i kako je njihov zivot nesretan... Najlakse se praviti zrtva.
Zajedno samnom u osnovnu su isli i oni ciji su ocevi bili na visim funkcijama, koji su mogli sebi da priuste sta su god zeljeli. I opet su zavrsili jadno iako su dobili bolje karte...Prema tome nisu bitne karte. Mnogo vaznije je kako ih ti odigras. Prema tome, sami su krivi, to su odabrali, ja nisam odgovoran za njihove greske... 90% ih to radi u pocetku iz objesti. Ko ih j*be...
Dok je njima najveci problem bio gdje otici ljeti na more, ja sam na 70° u Mostaru nosio nekakve sanduke, gulio zidove, nosio daske i elemente, kopao i trjebio kamenje... 1000 puta sam se zakleo sam sebi da cu zavrsiti fax makar morao prodat bubreg.
Sada kad prodjem srecem iste ljude, 50% ih nista ne radi, igraju kladionicu dok im vrijeme prolazi... Roditelji ostarili ne mogu vise, a ambicija imaju manje nego para. Ostali su na drogama. Oni koji uce, rade i trude se da uspiju su oni koji nisu bas imali karte za igranje.
Ja imam privilegiju da ucim i radim u laboratorijama sa vodecim svjetskim strucnjacima na razvoju tehnologije... Vecinu moje generacije sad mogu da citiram u duhu ove druge teme: lako je njima za mene...
Hvala ti sto si ovo podjelio sa nama ali ti nemas pojma o zivot.
-
GaRGa
#91 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Velika vecina Vas prica o tome kako je tesko hodati po Marsu a da pri tome nikad nisu nogom krocili na Mars...
- chuchumbamayumbe
#92 Re: Droga na sarajevskim ulicama
@bierkof,
Nadam se da ti djeca jednog dana nece imati problema sa drogom, jer kada bi imala, cisto sumnjam da bi napisao i razmisljao onako kako si gore napisao.
Nadam se da ti djeca jednog dana nece imati problema sa drogom, jer kada bi imala, cisto sumnjam da bi napisao i razmisljao onako kako si gore napisao.
- Van Halen
#93 Re: Droga na sarajevskim ulicama
E vala ako ti je S.S. Lazio bio vodilja nisi mogo ostat čist nikako. Da si Romanista i povjerovao bih.Fiore wrote:Korisno -drustveni rad.. Kakve ameri imaju zakone.. eee davno bi ovaj auto-put bio zavrsen..
-
shalaedin
#94 Re: Droga na sarajevskim ulicama
hhhhhhhh... kraljica si ... hhhhhhhhhhmIRCerka wrote:chuchumbamayumbe wrote:Gledam ih svaki dan sa balkona, okupljaju se iza zgrada tamo u B Fazi, kod one "pijace" a glavni su u "kaficima" na trgu, iznad Drvoprometa.
Zato sto su svi u talu.
Pa da dobijem po pichci!![]()
![]()
![]()
![]()
ama javis krimolovcima (valjda tamo nisu sve taldzije) da se tu okupljaju pederi, i da vidis s balkona vehabije kako se krecu prema njima, eto drame, dok se svi snadju da si slagao, valjda ce neko biti uhapsen.
- zlatiborka
#95 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Je li se neko zapitao sto je toliko droge na nasim ulicama? Zasto je droga sve dostupnija i jeftinija, narocito sto se tice HEROINA? Ko su glavni dileri heroina i ko su njohovi politicki i vjerski pokrovitelji u FBiF?chuchumbamayumbe wrote:@bierkof,
Koga to malo podrobnije zanima neka otidje na http://www.narkomanija.ba, neka procita komentare na tom forumu, neka odvoji malo vremena da se upozna sa tim zlom koje hara i kod nas naveliko i jer ima puno diskutanata bas iz BiH, a isto tako i mnogo izlijecenih.
Ja postavljam pitanje:
Kome je u interesu da se mladi drogiraju a istovremeno krupni dileri i cak i sitni zaradjuju krvav novac na nesreci konzumenata i njihovih clanova porodice? Ko ima koristi da drogira omladinu?
Evo da vam kazem svoje misljenje:
Najcesce pocinje ovako:
dijele se bobice pred skolama besplatno u pocetku, kasnije za pare. Oni koji probaju bobice osjete nesto neobicno, nepoznato i pozele da opet to probaju. Sljedeci dan ili za koji dan opet dodje neko da im da bobice par puta besplatno, a poslije ima da se plati.
Ko ne uzme bobice nije COOL u ocima svoje raje, pa tako mnogi uzmu samo da budu u raji. Sve ovo potraje jedno vrijeme, djeca porastu, odlaze na razne partije, surfaju internetom i upoznaju se carima ovih bobica.
Za to vrijeme jadni roditelji muku muce da zarade koju paru i prehrane porodicu i nemaju vremena da razgovaraju sa djecom sta im se desava, djeca nastavljaju da budu COOL u svojoj raji, a roditelji nemaju pojma sta se desava....
Ovdje moram da stanem. Roditelji moraju imati vremena za svoju djecu i moraju znati sta djeca rade! Za to moraju imati vremena i nema izgovora. No postoji nesto stu ih tu blokira a to je sljedece:
U mnogim nasim medijima se organizovano i namjerno umanjuje ili negira ovaj problem! Problem koji je svjetskih razmjera, kada preko nase BiH prolaze i ostaju tone DROGE? Zasto? Evo da pokusam odgovoriti zasto:
Zato sto mnogi ucesnici ove sejtanske rabote iz svih struktura vlasti i policije dobro profitiraju na dilanju droge. U pitanju su pojedinci koji sa kojima su nasi lokalni narko-bosovi i povezani su sa vlastima (neka ih istrazni organi tretiraju! Nedavno ih je 6 uhvaceno)
Vlast zna za problem droge, zna koliku to stetu nanosi BiH, zna koliko je zivota time nepovratno unisteno i ugrozeno, ali jok, briga vlasti za to, njima je najvaznije da vladaju i da sto vise pokradu od naroda i
da sto vise zarade od DILANJA DROGE, cije ce pare utrositi da naprave fildzan-islamsku-repuliku po viziji naseg dede ALJE.....(knjiga Islamska deklaracija, sponzorinana i stmapana od Seselja i Dobrice Cosica....onomad u Srbiji)
Sta da se vise rekne da se narodu otvore oci, nema nista vise, nego da policija (STRANCKA od SDA i SBiH) pocne da marise narod, mozda i ubija po potrebi, a po naredbi buduceg potencijalnog bega-gospodara i njegovog vjerskog povjerenika i istovremeno mentora.
-
dimu
#96 Re: Droga na sarajevskim ulicama
chuchumbamayumbe wrote:Gledam ih svaki dan sa balkona, okupljaju se iza zgrada tamo u B Fazi, kod one "pijace" a glavni su u "kaficima" na trgu, iznad Drvoprometa.
Zato sto su svi u talu.
Pa da dobijem po pichci!
uzmi ultru pa prijavi policiji, ne moras im dati podatke ako ti je vec stalno da nesto prijavis... nemas se cega bojati
- Baltazar_khan
#97 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Interesantno je to kako većina tih ljudi koji su koristili vutru, pa prešli na heroin... Postanu na kraju vehabije
Poznajem dosta ljudi koji su to postali. Imao sam havera koji se pucao svime i svačim, i odjednom se pustila brada, skratile se pantole...
Poznajem dosta ljudi koji su to postali. Imao sam havera koji se pucao svime i svačim, i odjednom se pustila brada, skratile se pantole...
- Baltazar_khan
#98 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Locirat će ga satelitomdimu wrote:chuchumbamayumbe wrote:Gledam ih svaki dan sa balkona, okupljaju se iza zgrada tamo u B Fazi, kod one "pijace" a glavni su u "kaficima" na trgu, iznad Drvoprometa.
Zato sto su svi u talu.
Pa da dobijem po pichci!
uzmi ultru pa prijavi policiji, ne moras im dati podatke ako ti je vec stalno da nesto prijavis... nemas se cega bojati
-
sanasa
#99 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Doci napusen u srednju skolu na cas kao da postaje cool
Normalno je da ucenici cak kazu da su uzeli dzoint i ko da treba da regulise??? Jel to treba prijaviti policiji??? Sta moze uraditi centar za socijalni rad? Zar takvi trebaju ici u redovnu skolu jer obicno u tom stanju rade ispade na casu???
Toliko pitanja.....kod nas nema procedure i upustva sta uciniti u konkretnom slucaju...za sve treba jebeni dokaz
..
Toliko pitanja.....kod nas nema procedure i upustva sta uciniti u konkretnom slucaju...za sve treba jebeni dokaz
- Nekako s proljeća
#100 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Zloupotreba droga je fenomen koji je izrazen u urbanim sredinama.Na sarajevskim ulicama je prisutna jer je evidentna velika ponuda droge.To znaci da droga prolazi granicne kontrole i da je teritorija Bosne i Hercegovine ne samo kao do nedavno tranzitno podrucje, vec se tu zadrzava i rasparcava medu njenim gradanima.U suprotnom, da je manja ponuda droge, i konzumacija tj njena zloupotrba bi bila manja.
Svaki ovisnik je nasjeo na predrasudu da se njemu to ne moze desiti i da nece postati ovisan o drogi nakon eksperimentalnih tj rekreativnih konzumacija droge.Da se razumijemo, jedino se heroin moze nazivati ''dop-om'' i jedino on kod konzumenta ima izuzetno destruktivan ucinak na psihofizicke sposobnosti.Kada se postane ovisnikom , dode se u apsurdnu situaciju da '' diler postane doktor'' i svjesno ''placas dileru da te ubija''....
Tada vise nisu normalne, vec bolesne osobe.Upravo tako, bolesnici koji ocajnicki trebaju lijek.!!!
A da nije ni heroin,ni kokain, ni metadon, ni spid, ni alkohol....vec totalna apstinencija.A to za njih nije nimalo lako.
Nije ni za nas koji nemamo taj problem, ili imamo ali se pokrivamo njihovim, pa se zavaravamo u smislu:'' Hajd' Boga ti sta ima veze, sve u granicama...''