Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nudis verbis

#76 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by nudis verbis »

mirelaaaa wrote:
Better Man wrote:Da kažem nešto realno u vezi teme, a ne da slušam ovdje razne dezinformacije. Radim u Federalnoj instituciji i topli obrok je 2% prosječne plate u Federaciji BiH po danu, kako je propisano Uredbom o naknadama i drugim materijalnim pravima koji nemaju karakter plaće. Prema novoj Uredbi koja tek treba da se razmatra i usvoji neka prava će biti reducirana, a tiću se naknada za slučaj bolesti i smrti. Što se tiće naknade za topli obrok ona će ostati na istom nivou, tj. 2% prosječne plate u Federaciji BiH. Isto tako naknada za troškove prevoza će ostati na istom nivou i na isti način će se ostvarivati, osim što se ukida ostvarivanje naknade za troškove prevoza na način: 20% cijene litre utrošenog goriva po prijeđenom kilometru na odobrenoj relaciji, a najviše do cijene jedne i pol dnevne karte na odobrenoj relaciji. što se tiće oporezivanja oprezuje se samo plaća, dok se topli obrok i troškovi ne oporezuju. Zato ne širite dezinformacije o oporezivanju toplog i troškova prevoza. Decembarsku platu sam dobio u 2009. godini i primjenjuje se novi propis o oporezivanju, ali samo na plaću, topli i troškovi prevoza se ne oporezuju se. I neko spomenu umanjivanje za 2-3 KM naknade za troškove prevoza što je smiješno i u instituciji kojoj ja radim nije tako. Što se tiće toplog od 8 km kako neki navode, vjerovatno je riječ o osobama koji rade u privatnom sektoru, a ne u državnom, odnosno Federalnim institucijama.

Pošto prvi put ovo pišem, nadam se da sam dobro citirala. :D ,Znači po ovim informacijama topli obrok ostaje isti, tj. neće se smanjivati :) :) .Daj Bože da bude tako,Da li se to odnosi i na općinske nivoe vlasti i kantonalne? Zaista sam se razočarala kad sam čula za to, al eto šta bude biće. U svakom slučaju bilo bi lijepo da si upravu.
:? :? :?
na-na-na-na-na :x la-la-la-la-la-la-la :x na-na-na-na-na-na :x "bit ce sto ce biti", "bas sam bila tuzna", "bas sam se razocarala" "bas bih se razocarala"

a mircerka ju jos stedi, pa bira rijeci...

evo nam ljudi, prototip bosanskog intelektualnog narastaja :-x poletnog, hrabrog, cestitog, velikog srca, eticnog, a nadasve - dostojanstvenog :cry:
Better Man

#77 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by Better Man »

mirelaaaa wrote:
Better Man wrote:Da kažem nešto realno u vezi teme, a ne da slušam ovdje razne dezinformacije. Radim u Federalnoj instituciji i topli obrok je 2% prosječne plate u Federaciji BiH po danu, kako je propisano Uredbom o naknadama i drugim materijalnim pravima koji nemaju karakter plaće. Prema novoj Uredbi koja tek treba da se razmatra i usvoji neka prava će biti reducirana, a tiću se naknada za slučaj bolesti i smrti. Što se tiće naknade za topli obrok ona će ostati na istom nivou, tj. 2% prosječne plate u Federaciji BiH. Isto tako naknada za troškove prevoza će ostati na istom nivou i na isti način će se ostvarivati, osim što se ukida ostvarivanje naknade za troškove prevoza na način: 20% cijene litre utrošenog goriva po prijeđenom kilometru na odobrenoj relaciji, a najviše do cijene jedne i pol dnevne karte na odobrenoj relaciji. što se tiće oporezivanja oprezuje se samo plaća, dok se topli obrok i troškovi ne oporezuju. Zato ne širite dezinformacije o oporezivanju toplog i troškova prevoza. Decembarsku platu sam dobio u 2009. godini i primjenjuje se novi propis o oporezivanju, ali samo na plaću, topli i troškovi prevoza se ne oporezuju se. I neko spomenu umanjivanje za 2-3 KM naknade za troškove prevoza što je smiješno i u instituciji kojoj ja radim nije tako. Što se tiće toplog od 8 km kako neki navode, vjerovatno je riječ o osobama koji rade u privatnom sektoru, a ne u državnom, odnosno Federalnim institucijama.

Pošto prvi put ovo pišem, nadam se da sam dobro citirala. :D ,Znači po ovim informacijama topli obrok ostaje isti, tj. neće se smanjivati :) :) .Daj Bože da bude tako,Da li se to odnosi i na općinske nivoe vlasti i kantonalne? Zaista sam se razočarala kad sam čula za to, al eto šta bude biće. U svakom slučaju bilo bi lijepo da si upravu.
Uredba koja je sada na snazi i nova koja treba de se donese je na Federalnom nivou i Federalne institucije i organi je primjenjuju. Sad kako je u Općini i dali Općina ima svoje propise po kojima to reguliše ili koristi Federalne ne znam. Ako koristite Federalne propise, odnosno ako vam je topli u visini kakao sam naveo onda će vam ostati na istom nivou, ali ako imate vlastiti propis u Općini koji to reguliše onda ne znam. Recimo na državnom nivou u državnim institucijama je topli manji nego u Federalnim. I da navedem primjer za obračun poreza na platu po novom sistemu. Moja plata se prelaskom na novi obračun uvečala za određeni iznos i kad se obračuna porez od 10% i odbije plata mi bude manja za nekih 20 KM nego prije. Upravo tim uvečanjem se postiglo da bude manja samo za nekih 20 KM, a ne više, jer kad se na neto platu doda iznos koji sa neto platom čini bruto platu i kad se odbiju doprinosi iznos neto plate po novom načinu bude veči nego prije i kad se na iznos neto plate obračuna porez ispadne kako sam prije naveo.
G.O.D.

#78 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by G.O.D. »

hajde da svi skupimo kakve sadakice za ove sto rade po INSTITUCIJAMA i sto im se od plata ne skida.... evo ja prvi prilazem 40 pfeninga, jer mi je samo toliko i ostalo u novcaniku....

DOG...mother....
homar

#79 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by homar »

Ja ću ovdje iznijeti svoje mišljenje koje se malo razlikuje od većine dosadašnjih diskutanata. U državnim institucijama topli obrok do sada je bio oko 15 KM, dok u proizvodnim firmama koje stvaraju višak vrijednosti(izdvajaju za budžet) topli obrok je oko 5 km i niži. Znači za proizvodnog radnika koji radi i izdvaja za administraciju, njemu je topli obrok tri puta manji od onog koji prima Branković i cio administrativni establišment. Mislim da je došlo vrijeme da se neke potrebe administracije "presaberu" i dovedu u realne okvire, kako bi se malo novca prelilo i u socijalne fondove, kako bi se rasteretila proizvodnja. Mi možemo u administraciju trpati koliko hoćemo, ali ne možemo do kad hoćemo, ekonomske zakonitosti su tu neumoljive. Znam da ću biti kritikovan od strane državne birokratije, al tako je to gospodo, treba malo dati i sirotinji.
tech10

#80 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by tech10 »

Najvaznije je da sada imas pristup Internetu. :D
mirelaaaa

#81 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mirelaaaa »

Better Man wrote:
mirelaaaa wrote:

Uredba koja je sada na snazi i nova koja treba de se donese je na Federalnom nivou i Federalne institucije i organi je primjenjuju. Sad kako je u Općini i dali Općina ima svoje propise po kojima to reguliše ili koristi Federalne ne znam. Ako koristite Federalne propise, odnosno ako vam je topli u visini kakao sam naveo onda će vam ostati na istom nivou, ali ako imate vlastiti propis u Općini koji to reguliše onda ne znam. Recimo na državnom nivou u državnim institucijama je topli manji nego u Federalnim. I da navedem primjer za obračun poreza na platu po novom sistemu. Moja plata se prelaskom na novi obračun uvečala za određeni iznos i kad se obračuna porez od 10% i odbije plata mi bude manja za nekih 20 KM nego prije. Upravo tim uvečanjem se postiglo da bude manja samo za nekih 20 KM, a ne više, jer kad se na neto platu doda iznos koji sa neto platom čini bruto platu i kad se odbiju doprinosi iznos neto plate po novom načinu bude veči nego prije i kad se na iznos neto plate obračuna porez ispadne kako sam prije naveo.

Hvala na informacijama. :-D :-D :-D :-D
hamdija

#82 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by hamdija »

Her Flick wrote:
besana wrote:
tech10 wrote:Najvaznije je da sada imas pristup Internetu. :D

NAPOKON :lol: Došlo mojih 5 minuta... ne bu mene više niko jebal 8-)
khm khm , jel neko nekog kmh da izvinete

ma ja bi to sve ukino
kako drugacije natjerati narod na ulice
evo ja nemam toplog obroka
Jebes topli obrok imas internet :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
tech10

#83 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by tech10 »

Imas internet , povrati topli obrok! :D
vjesticanametli

#84 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by vjesticanametli »

besana wrote:

:lol: :lol: :lol: :thumbup: ne daj da te jebal
homar

#85 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by homar »

Ako im Branković ne smanji topli obrok glasat će ponovo svi za njega. Čestitam Premijeru povlačiš prave poteze, zategli, narod gunđa, sad popuštaj došli izbori i opet na bijelom konju.
DobroJutroKolumbo

#86 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by DobroJutroKolumbo »

besana wrote:

Ma isto ti je to , jal privatnik , jal drzava... Uvijek te neko jebe...Isto kao i u zivotu...osim ako dobijes na lotu ili si Barack Obama!
DobroJutroKolumbo

#87 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

besana wrote:Kad se samo sjetim :roll: Prvi maj ... svi na more, na izlet, ja na posao ... kod privatnika :roll: sad kad sastavim po 5-6 dana. JBMS :D

Drago nam je zbog tebe , ali mozes li se samo malo odmaknuti od teme ili reci nesto vezano za istu...Posto ovde nije pitanje gdje si zaposlen i kako zivis danas ili "kucamo na vrata zaboravljenih asova" , vec je tema da li ce biti smanjenje primanja radnika u BiH!
DobroJutroKolumbo

#88 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

besana wrote:Niasm ja prva počela nego ona što podjebava sve koje rade u državnim firmama, a ona jadnica kod privatnika. Imam ustavno pravo da se branim. A tema je "Ako smsnje topli obrok" koliko ja vidjeh, a pošto o tome mjesecima pričaju u našoj firmi, i pošto se radi o samnjenju od 100 KM, što ,, priznaj nije malo para, osjetila sam želju a i potrebu da učestvujem na ovoj temi... ravnopravno. I drugi put nekog drugoj tjeraj sa teme, mene nećeš, nije ti ovo babovina! :x
I nisam ja jedina koja zachatava ovu TVOJU temu, koliko vidim nisu ni ostli pisali doktorske desartacije na TVOJU temu :roll: :x :x :x :x :x :x

Boze sacuvaj da te tjeram , samo reci nesto konkretno, makar kako ce se to smanjenje odraziti na tvoj zivot , jer danas je 100 KM puno, pogotovo kad ih nemas...
Topla voda

#89 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by Topla voda »

pa odrazice joj se tako da nece 6 dana biti na moru za prvi maj,nego pet :D
G.O.D.

#90 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by G.O.D. »

nisam znao da 1 Maj traje 5-6 dana :shock: :shock: ja ne pamtim kad sam zadnji put bio slobodan za 1 Maj!!! :x :x :x ne bojim se ja za "drzavne ustanove" neko ce izglasati povisice za njih da se namiri smanjeni TO....
FUJ!!! GADI MI SE!!!!
TheGodfather001

#91 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by TheGodfather001 »

Sumnjam da "vazni" politicari ovo citaju jer su oni informaticki nepismeni, poneki znaju poslati sms, a oni "advanced" znaju i MMS. Uglavnom, radio sam 2 godine kod privatnika u spediciji. Topli obrok?? Dir.odgovor: pa sacekaj dok kuci dodjes, mama ce ti sigurno nesto skuhati, a imas finu platu (513KM + 37KM za troskove goriva, radno vrijeme od 7h do 16,30h) pa naruci nesto. 1.Maj?? hmm... Dir.odgovara: ja idem sa porodicom na more, 4 dana, a ti mozes vala ustati ranije otici do Zenice da prevezes robu, a onda rahat sa rajom iza 12h se naci... A kad smo se kolega i ja snishodljivo upustili u razgovor da nam poveca platu bar 50KM, kaze direktor: Ma sta se zalite, pa vidite vi imate 550KM, izlazite, sta vama vise treba?? Kako vasi vrsnjaci piju kafe, hodaju po gradu sa mnogo skromnijim primanjima. Eh sada, digresija, dovoljno je da polupismeni politicar prodje Ferhadijom oko 12h, i da baci pogled u par "elitnih kafica" i vidi sve te mlade ljude, lijepo obucene, sa skupim telefonima, sa skupim autima parkiranim ispred, i da pocne rezonovati kao moj bivsi direktor, i udari po "sitnicama" od 100 KM, ili 50 KM koje nazivamo "topli obrok" i kad vidi tu " mladu kriticnu masu", sasvim zadovoljnu, koja pije kafu od 3KM, sjedi i voza se u skupom vozilu, naravno da ga nece biti strah niti ce prezati da napuni svoj dzep jos vise.
Eh mozda jedino rjesenje, da se digne bunt, i da se nesto desi nabolje jedino da Reisu smanje topli obrok, a onom pedofilu iz G.Bukovice na nepravomocnu presudu od 18 mjeseci, dodaju jos 6-7 mjeseci.
Moje skromno vidjenje.
Pozzic:))
mostarac

#92 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mostarac »

Kod privatnika niko ne prima topli obrok i svi su osigurani na minimalac, plate NIKAD ne rastu, a cijene itekako rastu. Vrijednost moje plate danas je otprilike 60% vrijednosti moje plate prije dvije godine.
Ako nista ovi na drzavnim jaslama ugledaju nekad i povecanje plate makar za marku, sasvim sigurno imaju dnevnice ako negdje idu i placen prevoz. Oni koji rade kod privatnika to nemaju.
Ne bi da me se pogresno shvati, al ono vazda ima gore od goreg, al da ovoj zemlji treba socijalni bunt svakako da joj treba i zalosno je da se uzima obicnim ljudima i ono malo sto primaju dok dijete bandita Brankovica iskesira 4 prosjecne federalne plate dnevno za telefone.
mostarac

#93 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mostarac »

TheGodfather001 wrote:Sumnjam da "vazni" politicari ovo citaju jer su oni informaticki nepismeni, poneki znaju poslati sms, a oni "advanced" znaju i MMS. Uglavnom, radio sam 2 godine kod privatnika u spediciji. Topli obrok?? Dir.odgovor: pa sacekaj dok kuci dodjes, mama ce ti sigurno nesto skuhati, a imas finu platu (513KM + 37KM za troskove goriva, radno vrijeme od 7h do 16,30h) pa naruci nesto. 1.Maj?? hmm... Dir.odgovara: ja idem sa porodicom na more, 4 dana, a ti mozes vala ustati ranije otici do Zenice da prevezes robu, a onda rahat sa rajom iza 12h se naci... A kad smo se kolega i ja snishodljivo upustili u razgovor da nam poveca platu bar 50KM, kaze direktor: Ma sta se zalite, pa vidite vi imate 550KM, izlazite, sta vama vise treba?? Kako vasi vrsnjaci piju kafe, hodaju po gradu sa mnogo skromnijim primanjima. Eh sada, digresija, dovoljno je da polupismeni politicar prodje Ferhadijom oko 12h, i da baci pogled u par "elitnih kafica" i vidi sve te mlade ljude, lijepo obucene, sa skupim telefonima, sa skupim autima parkiranim ispred, i da pocne rezonovati kao moj bivsi direktor, i udari po "sitnicama" od 100 KM, ili 50 KM koje nazivamo "topli obrok" i kad vidi tu " mladu kriticnu masu", sasvim zadovoljnu, koja pije kafu od 3KM, sjedi i voza se u skupom vozilu, naravno da ga nece biti strah niti ce prezati da napuni svoj dzep jos vise.
Eh mozda jedino rjesenje, da se digne bunt, i da se nesto desi nabolje jedino da Reisu smanje topli obrok, a onom pedofilu iz G.Bukovice na nepravomocnu presudu od 18 mjeseci, dodaju jos 6-7 mjeseci.
Moje skromno vidjenje.
Pozzic:))
ovo je dobro napisano :thumbup: :thumbup: :thumbup:
karanana

#94 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by karanana »

besana wrote:Čujem da je od 01. maja topli 11 KM, a da regresa nećemo ni vidjeti :roll:
ko? o kojem poslodavcu govoris? jeli to govoris o tvojoj firmi? pa nije sve univerzalno da to mozes reci za sve i jednu firmu.
Last edited by karanana on 23/03/2009 12:57, edited 1 time in total.
*mima*

#95 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by *mima* »

besana wrote:Čujem da je od 01. maja topli 11 KM, a da regresa nećemo ni vidjeti :roll:

Ko draga? Ko nece vidjet regres? Kome je topli 11 km?
*mima*

#96 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by *mima* »

DobroJutroKolumbo wrote:Vlada zeli da izglasa , smanjenje zakonski naknade "toplog obroka" na maximum od 8 KM , ako to urade tek ce u ovoj zemlji nastati haos! Ako ovo urade VLADA SIGURNO PADA ! Zasto ! Zato sto je 99% stanovnista zaduzeno kreditima , kod banaka i mikrokreditnih organizacija , i ljudi koji rade bilo u privatnom ili drzavnom sektoru , bukvalno zive od tog toplog obroka! Ljudi nece da idu na odmor ili bolovanje , rade bolesni , samo da bi donijeli kuci tu naknadu za "topli obrok"!

Cuj vlada pada radi toplog :? Nema sanse.
*mima*

#97 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by *mima* »

Draga moja.....i ja bih se sad smijala......sorry........Nemam pojma sta je regres....a topli obrok........ponekad...10 km............ :roll:
*mima*

#98 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by *mima* »

besana wrote:Jah, joj vas, to logika "meni nije dobro, dabogda nikokm ne bilo"? :roll:

Mah ... :roll:

Ne fakat, znate li koliko je to ljudi? Zdravstvo, školstvo, policija ? I koliko je to porodica? Meni fakat nije smješno, a ove moje na poslu se smiju jer su se dobro poudale, pa jebe im se, ukrašće ćo'jek, biće para :roll:

Greska.....nisam uopste tako mislila. Ali znas li da ima mnogo vise koji uopste ne primaju regres i koji primaju minimalni topli obrok.
black

#99 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by black »

mostarac wrote:Kod privatnika niko ne prima topli obrok i svi su osigurani na minimalac, plate NIKAD ne rastu, a cijene itekako rastu. Vrijednost moje plate danas je otprilike 60% vrijednosti moje plate prije dvije godine.
Ako nista ovi na drzavnim jaslama ugledaju nekad i povecanje plate makar za marku, sasvim sigurno imaju dnevnice ako negdje idu i placen prevoz. Oni koji rade kod privatnika to nemaju.
Ne bi da me se pogresno shvati, al ono vazda ima gore od goreg, al da ovoj zemlji treba socijalni bunt svakako da joj treba i zalosno je da se uzima obicnim ljudima i ono malo sto primaju dok dijete bandita Brankovica iskesira 4 prosjecne federalne plate dnevno za telefone.
upravo tako
evo ja radim svaki dan (i vikend naravno) plus sto i mimo redovnog posla uspijem po nesto odraditi, nemam niti jedne marke toplog obroka, a vecina ovih shto plachu, eto smanjice se na 11 km (jel to malo!?) ceshu dupe po citav dan u toplim i udobnim foteljama, i sto kaze mostarac ne bi da me neko pogreshno shvati...al shto je previshe, previshe je
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#100 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mIRCerka »

I tako, nemam ni regres ni TO, dobijem bozicnice 2 joje, odem na teren u Bugojno, konak dnevnica 50 maraka...idem u ameriku ...konak dnevnica 30 dolara...
:lol:

ala cemo biti vitki za koji mjesec :D
Post Reply