na-na-na-na-namirelaaaa wrote:Better Man wrote:Da kažem nešto realno u vezi teme, a ne da slušam ovdje razne dezinformacije. Radim u Federalnoj instituciji i topli obrok je 2% prosječne plate u Federaciji BiH po danu, kako je propisano Uredbom o naknadama i drugim materijalnim pravima koji nemaju karakter plaće. Prema novoj Uredbi koja tek treba da se razmatra i usvoji neka prava će biti reducirana, a tiću se naknada za slučaj bolesti i smrti. Što se tiće naknade za topli obrok ona će ostati na istom nivou, tj. 2% prosječne plate u Federaciji BiH. Isto tako naknada za troškove prevoza će ostati na istom nivou i na isti način će se ostvarivati, osim što se ukida ostvarivanje naknade za troškove prevoza na način: 20% cijene litre utrošenog goriva po prijeđenom kilometru na odobrenoj relaciji, a najviše do cijene jedne i pol dnevne karte na odobrenoj relaciji. što se tiće oporezivanja oprezuje se samo plaća, dok se topli obrok i troškovi ne oporezuju. Zato ne širite dezinformacije o oporezivanju toplog i troškova prevoza. Decembarsku platu sam dobio u 2009. godini i primjenjuje se novi propis o oporezivanju, ali samo na plaću, topli i troškovi prevoza se ne oporezuju se. I neko spomenu umanjivanje za 2-3 KM naknade za troškove prevoza što je smiješno i u instituciji kojoj ja radim nije tako. Što se tiće toplog od 8 km kako neki navode, vjerovatno je riječ o osobama koji rade u privatnom sektoru, a ne u državnom, odnosno Federalnim institucijama.
Pošto prvi put ovo pišem, nadam se da sam dobro citirala.,Znači po ovim informacijama topli obrok ostaje isti, tj. neće se smanjivati
![]()
.Daj Bože da bude tako,Da li se to odnosi i na općinske nivoe vlasti i kantonalne? Zaista sam se razočarala kad sam čula za to, al eto šta bude biće. U svakom slučaju bilo bi lijepo da si upravu.
![]()
![]()
a mircerka ju jos stedi, pa bira rijeci...
evo nam ljudi, prototip bosanskog intelektualnog narastaja