Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post Reply
palermo

#76 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

elSaik wrote:

Znači važnije je i istinitije ono što kaže holandski sud od onoga što govore oni koji su preživjeli zločine? :-?
Jesam li ja dobro upratio el saik da si ti momak od dvadesetak godina i možda kusur.Ako sam dobro upratio, onda moram reći da te ne mogu smatrati relevantnim sugovornikom za temu, je li Alija dijelio Bosnu (i hercegovinu, naravno). Jednostavno, ne pamtiš ta vremena, mnogo su bila zajebana.

P.S
Ako sam se sefio u godinama onda se unaprijed izvinjavam
Vozdra raja :-)

#77 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vozdra raja :-) »

Alija nije dijelio BiH! Alija je bio na braniku odbrane nase drzave i braaniku svih civilizacijskih vrijednost!

I kakav god da je Alija bio, iza njega je ipak ostala medjunarodno priznata drzava BiH u svojm prijeratnim granicama, a Velika Srbija i Hrvatska Banovina su ostali samo mrtvo slovo na smetljistu historije!

P.S. I zaista je komedija i bezobrazno raspravljati o tome "dali je Alija dijelio bih" kada se jasno zna od koga smo morali da se branimo i sta su bili stavovi i zelje nasih susjednih dzelata! :x :!:

Milosevi je ostao upamcen kao balkanski kasapin.
Tudjman je ostao upamcen po tome sto je od zrtve postao agresor.
Alija je ostao upamcen po borbi za istinu i pravdu, ...i pravo na zivot i opstojnost!
jajce32

#78 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

Vozdra raja wrote:Alija nije dijelio BiH! Alija je bio na braniku odbrane nase drzave i braaniku svih civilizacijskih vrijednost!

I kakav god da je Alija bio, iza njega je ipak ostala medjunarodno priznata drzava BiH u svojm prijeratnim granicama, a Velika Srbija i Hrvatska Banovina su ostali samo mrtvo slovo na smetljistu historije!

P.S. I zaista je komedija i bezobrazno raspravljati o tome "dali je Alija dijelio bih" kada se jasno zna od koga smo morali da se branimo i sta su bili stavovi i zelje nasih susjednih dzelata! :x :!:

Milosevi je ostao upamcen kao balkanski kasapin.
Tudjman je ostao upamcen po tome sto je od zrtve postao agresor.
Alija je ostao upamcen po borbi za istinu i pravdu, ...i pravo na zivot i opstojnost!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
elSaik

#81 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by elSaik »

palermo wrote:
elSaik wrote:Znači važnije je i istinitije ono što kaže holandski sud od onoga što govore oni koji su preživjeli zločine? :-?
Jesam li ja dobro upratio el saik da si ti momak od dvadesetak godina i možda kusur.Ako sam dobro upratio, onda moram reći da te ne mogu smatrati relevantnim sugovornikom za temu, je li Alija dijelio Bosnu (i hercegovinu, naravno). Jednostavno, ne pamtiš ta vremena, mnogo su bila zajebana.

P.S
Ako sam se sefio u godinama onda se unaprijed izvinjavam
Nisi pogriješio u godinama.

Međutim, analogno tvojoj konstataciji, ako se kompetentnim za rasprave mogu smatrati samo oni koji su živjeli u doba određenog događaja, historija kao nauka ne bi postojala.

I hoću da se raspravljam na ovu temu, bio u tvojim očima kompetentan ili ne, jer je tvoja "generacija" (ako ćemo se već tako grupisati) u mnogome uništila moj život. Zbog svih vas koji ste glasali za koga ste glasali tad, i zbog svih vas koji ste nas odveli kolektivno u rat, moja "generacija" nije imala prošlosti kako treba, nema sadašnjost kako treba, a i budućnost je upitna.

edit: I kakve zapravo veze ima moje pitanje sa tvojim odgovorom? Holandski sud je dosudio i da Srbija nije kriva za rat u BiH, a opet, možda je i upravu sud, s obzirom da se ne sjećam šta se dešavalo između 92. i 95., bijah još dijete...
Vodenjak

#82 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

ld wrote:
jajce32 wrote:
ld wrote:jajce 32
ako si ti djedovi bili bosnjaci,kako ti posta hrvat u bosni???
pa prešao sam iz Islama na katolicizam :D
ok,znaci bosanski katolik
bas nedavno sam i ja upoznao jednog sarajliju,bio je katolik i hrvat,sad je musliman i bosnjak,vraca se istinskim korijenima
valjda ces i ti uvijdjeti svoju zabludu i vratiti se gdje ti je mjesto i gdje pripadas

Za tebe prelazak na islam znaci vracanje korijenima, @Id? :shock:
ld

#83 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by ld »

[
quote]pa prešao sam iz Islama na katolicizam :D
ok,znaci bosanski katolik
bas nedavno sam i ja upoznao jednog sarajliju,bio je katolik i hrvat,sad je musliman i bosnjak,vraca se istinskim korijenima
valjda ces i ti uvijdjeti svoju zabludu i vratiti se gdje ti je mjesto i gdje pripadas[/quote]

Za tebe prelazak na islam znaci vracanje korijenima, @Id? :shock:[/quote][/quote]

[/quote]
:lol: :lol: :lol: :lol:
dobar si,trebas da se vratis malo i da procitas od doticnog jajca komentare
sa nekim ljudima jednostavno ne treba ulaziti u raspravu
Vodenjak

#84 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

ld wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:
I te kako ih citam...
Ali, ako on lupa kako lupa ne znaci da i ti trebas njegovim stopama! :wink:
ld

#85 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by ld »

Vodenjak wrote:
I te kako ih citam...
vjeruj mi da sa nekim ne moze drugacije
to je kad bi htjeo da normalno diskutujes i sa argumntima sa ,,pjo-om,, doduse sto je diskutovao,to je i diskutovao,otisao je u banovice
neki ljudi se nasilje i koliko god da mu dokaza i argumenta podastres,djaba pa hajd
air ramiz stvarno se trudi i sve sto napise argumetira i opet djaba
doduse,znam da to ne radi radi jajca,vec radi nas koji citamo i pratimo forum i hvala mu
Air Ramiz

#86 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Air Ramiz »

jajce32 wrote:
Air Ramiz wrote: bosanski jezik je zamienjen srpsko-hrvatskim 1910 godine itd. To su barem poznate cinjenice.
pravi bosanki jezik je napravljen u riječniku iz 17.stoljeća i nema po gramatici,jeziku,riječima veze sa ovim iz 1910.
ovaj iz 1910. je prepis srpskih i hrvatskih riječnika.naime,austrougarska je htjela napravit bosansku naciju da uništi srpski nacionnalizam u BIH i velikosrpske pretenzije.
Bosanski jezik nije "napravljen". Rjecnik, pravopis ili gramatika je samo nacin standardizacije jezika, nista drugo. Jezik ne moze biti prepis "sprkih i hrvatskih rjecnika" :lol: :-) ovo sto si rekao je budalastina broj 1. Austrougarska se generalno borila protiv velikohrvatskog i velikosrpskog nacionalizma, a ne samo protiv srpskog, kao i bošnjački intelektualci:

Pjesma Bošnjaku
Safvet-beg Bašagić, časopis Bošnjak 2. VII 1891.
Znaš Bošnjače, nije davno bilo, sveg mi svjeta nema petnaest ljeta.

Kad u našoj Bosni ponositoj, I junačkoj zemlji Hercegovoj, od Trebinja do Brodskijeh vrata,

Nije bilo srba ni hrvata. A danas se kroz svoje hire, oba stranca ko u svome šire.

Oba su nas gosta saletila, da nam otmu najsvetije blago, naše ime ponosno i drago.
Vodenjak

#87 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

ld wrote:
Vodenjak wrote:
I te kako ih citam...
vjeruj mi da sa nekim ne moze drugacije
to je kad bi htjeo da normalno diskutujes i sa argumntima sa ,,pjo-om,, doduse sto je diskutovao,to je i diskutovao,otisao je u banovice
neki ljudi se nasilje i koliko god da mu dokaza i argumenta podastres,djaba pa hajd
air ramiz stvarno se trudi i sve sto napise argumetira i opet djaba
doduse,znam da to ne radi radi jajca,vec radi nas koji citamo i pratimo forum i hvala mu
Jedini nacin da se diskutuje sa onakvima je da ih se ignorise!
Totalno!
Tretirati ih kao vazduh, zrak...
Zagadjeni!
Zaobilaziti ih u luku! :D
Air Ramiz

#88 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Air Ramiz »

jajce32 wrote:
Air Ramiz wrote:No medjutim, ako zelis da se bavis i ustasama iz Drugog svjetskog rata nemam nista protiv:

Blazeni Stepinac - Heil Hitler

Image

A evo nam ovdje i saveznika, braca u onom, braca u ovom bratu - ustase i cetnici nazdravljaju:

Image

A evo jos nekih blazenika:

Image

Pa onda "blazenih" akcija u Jasenovcu u kojem je ubijeno 1.500 Bosnjaka, sto je jedini precizan podatak o svim narodnostima ubijenim u Jasenovcu, po imenu i prezimenu, dakle nedvojbeno tacan i pouzdan:

Image

Naravno logor lici na logor, kad ideologija lici na ideologiju:

Image

Kako za mlade:

Image

Tako i za stare, nazalost i u 21. vijeku:

Image

Onda jos jedan poznati lik:

Image

Koji ima ulicu danas, u gradu u kojem je srusen ovaj most:

Image

itd.

kao prvo Stepinac tu ne diže ruku u zrak.Ivo Goldsten,židov i povjesničar tvrdi da je nevin.
Nevin kao beba. Inace ovdje Pavelic dize ruku, a Stepinac i ostali biskupi su slucajno u kadru. Kao i uvijek ugrozeni, jer tako kazu "povijesnicari".

:lol:
Air Ramiz

#89 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Air Ramiz »

Pietje_Bel wrote:
Air Ramiz wrote:
jajce32 wrote:i onda ispadne Alija koji je etnički Srbin veliki Bošnjak,a ja,što neki kažu da su mi djedovi do 1870. bili etnički Bošnjaci,ispadnem protiv BIH.
Alija nije etnicki Srbin, Alija se izjasnio nacionalno kao Srbin, jer nije bilo druge opcije, osim Srbin ili Hrvat ili Slovenac, s obzirom da je Alija iz Beograda porijeklom, iz aristokratske beogradske begovske porodice, sto je bilo vrlo logicno u to vrijeme, medjutim niko nije dovodio u pitanje njegove etnicke korijene. Nauci razlikovat pojmove, etnicko porijeklo i nacionalno opredjeljenje, jedno je stvar rodjenja, drugo je odabira sto opet zavisi od konteksta, licnih interesa, ljubvi prema nekom, pragmatizma, hiljadu i jedan razlog. Bosnjaci su odlaskom Austro Ugarske izgubili pravo na nacionalno izjasnjavanje, bosanski jezik je zamienjen srpsko-hrvatskim 1910 godine itd. To su barem poznate cinjenice.
Neko ciji su preci bili Islamizirani Srbi moze samo biti etnicki Srbin. Isto tako jedan katolik iz kaknja moze samo biti etnicki Bosnjak pa cak i ako se on nacionalno izjasnjava kao Hrvat. Etnos nije osjecaj vec je to porijeklo koje je duboku ukorijenjeno.
Ko kaze da su Alijini preci bili islamizirani Srbi?!
Air Ramiz

#90 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Air Ramiz »

jajce32 wrote:
nokia6170 wrote:
jajce32 wrote:
JESI TI ČITAO PISMO MAJKI IZ SREBRENICE ALIJI 1998.?AKO NISI PROČITAJ I SHVATIT ĆE KO JE KRIV ZA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
jesil ti citao presude umjesto pisama?

kako te nije sramota da realitiviziras genocid. za genocid su krivi rs i vrs. oni su ga izvrsili i srbija je kriva sto ga nije sprijecila niti kaznila najodgovornijeg za genocid.

za sve ostalo se obrati medj, sudu pravde.
ja ne relativiziram genocid.ti relativiziraš moje izjave.za stradanje nevinih po podrinju su krivi četnici.
ali reći narodu da RATA BITI NEĆE,DA ĆE JNA BRANITI NAROD itd.,je ne pripremiti narod na obranu da bude lakši plijen zločincima.a ne samo to,nego mnogo toga
Pa ljudi u istocnoj bosni i jesu stradali zato sto je Tudjman otvorio drugi front, odnosno napao s ledja Bosnjake odnosno HOS kad je likvidirao Kraljevica i co., u momentu kad je Armija BiH pocela da vraca dio izgubljenih teritorija u istocnoj Bosni. Srebrenica je prvo pala 1992, pa je vracena, pa je tek 1995 ponovo pala.
turban

#91 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by turban »

Koliko ima ovakvih tema?
palermo

#92 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

elSaik wrote:
Nisi pogriješio u godinama.

Međutim, analogno tvojoj konstataciji, ako se kompetentnim za rasprave mogu smatrati samo oni koji su živjeli u doba određenog događaja, historija kao nauka ne bi postojala.

I hoću da se raspravljam na ovu temu, bio u tvojim očima kompetentan ili ne, jer je tvoja "generacija" (ako ćemo se već tako grupisati) u mnogome uništila moj život. Zbog svih vas koji ste glasali za koga ste glasali tad, i zbog svih vas koji ste nas odveli kolektivno u rat, moja "generacija" nije imala prošlosti kako treba, nema sadašnjost kako treba, a i budućnost je upitna.edit: I kakve zapravo veze ima moje pitanje sa tvojim odgovorom? Holandski sud je dosudio i da Srbija nije kriva za rat u BiH, a opet, možda je i upravu sud, s obzirom da se ne sjećam šta se dešavalo između 92. i 95., bijah još dijete...
Naravno da ti ne mogu zabraniti da učestvuješ u diskusiji, nije mi to ni bio cilj, ja sam samo rekao da što se mene tiče nisi relevantan za diskusiju, vjerovatno ima onih kojima jesi.
I da, onaj ko ti je rekao da sam ja i slični koji su glasali tada, odveli kolektivno u rat, taj te je slagao.
Ti naravno, ako želiš, možeš vjerovati holandskom sudu da Srbija nije kriva za rat.Tu ti ne mogu pomoći
iznobed

#93 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by iznobed »

Nešto mi nikako ne ide u glavu: Pojedinci jedan dan dižu dreku da je Alija dijelio BiH, a drugi dan, sa istim entuzijazmom, optužuju ga da želi unitarnu BiH. Isto vrijedi i za Hareta. Dakle, molio bih nadobudne nacionaliste da se konačno opredijele: da li Bošnjaci dijele BiH ili je žele unitarnu ? Problem je što se silnom drekom pokušava umiriti nečista savjest, iskamčiti koji metar zemlje, e, ne bi li se što miraza matici ponijelo. I u tim htijenjima izgubio se moral, obraz, čast i sve ono ljudsko. A bar za slijedećih par generacija svi ćemo i dalje biti bosanci. Herce neka se ne bune - oni kotiraju još niže. I nije baš za nas demokracija - nema demosa, samo nacije :D
jajce32

#94 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

Air Ramiz wrote:
jajce32 wrote:
ja ne relativiziram genocid.ti relativiziraš moje izjave.za stradanje nevinih po podrinju su krivi četnici.
ali reći narodu da RATA BITI NEĆE,DA ĆE JNA BRANITI NAROD itd.,je ne pripremiti narod na obranu da bude lakši plijen zločincima.a ne samo to,nego mnogo toga
Pa ljudi u istocnoj bosni i jesu stradali zato sto je Tudjman otvorio drugi front, odnosno napao s ledja Bosnjake odnosno HOS kad je likvidirao Kraljevica i co., u momentu kad je Armija BiH pocela da vraca dio izgubljenih teritorija u istocnoj Bosni. Srebrenica je prvo pala 1992, pa je vracena, pa je tek 1995 ponovo pala.
SAMO TI BUDI U SVOJOJ FANTAZIJI.JA SA TOBOM NEĆU IĆI MAK NA KONAC.1992 U 4 MJESEC JE RAT POČEO A HRVATSKO BOŠNJAČKI RAT JE KRAJ ILI POČETAK 12. MJESECA.A ŠTO SE TIČE STEPINCA,MISLIM DA JEDAN PROF DR. GOLDSTEIN JE MERITORNIJI OD TEBE.

KAO DRUGO KO SU BILI USTAŠE A KO PARTIZANI:

Po narodnosti NOV je sastavljena od 44% Srba, 30% Hrvata, 10% Slovenaca, 4% Crnogoraca, 2,5% muslimana, dok ostale narodnosti, ubrajajući tu i Talijane sačinjavaju 6%.32

32 - Tito, Govori i članci. I., Beograd, str. 174.-175
jajce32

#95 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

Air Ramiz wrote:
jajce32 wrote:
a ko je naoružao armiju BIH,ako preko Hrvatske ili Srbije je moglo doći oružje?Znači kad je počeo rat između Hrvata i Bošnjaka nije moglo doći oružje preko Hrvatske,već preko Srbije!!!na ovom forumu sam čuo da Istočni Mostar bez Srba ne bi mogao opstati.
Luke Perry

#96 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Luke Perry »

Po narodnosti NOV je sastavljena od 44% Srba, 30% Hrvata, 10% Slovenaca, 4% Crnogoraca, 2,5% muslimana, dok ostale narodnosti, ubrajajući tu i Talijane sačinjavaju 6%.32

jajce32

* Pošalji privatnu poruku
Tih Hrvata i Srba dovoljno da popune svaki po dvije vojske. Srbi i Hrvati od 41-45 zivjeli valjda od vazduha.
nokia6170

#97 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nokia6170 »

elSaik wrote:
nokia6170 wrote:
jajce32 wrote:
JESI TI ČITAO PISMO MAJKI IZ SREBRENICE ALIJI 1998.?AKO NISI PROČITAJ I SHVATIT ĆE KO JE KRIV ZA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
jesil ti citao presude umjesto pisama?

kako te nije sramota da realitiviziras genocid. za genocid su krivi rs i vrs. oni su ga izvrsili i srbija je kriva sto ga nije sprijecila niti kaznila najodgovornijeg za genocid.

za sve ostalo se obrati medj, sudu pravde.
Znači važnije je i istinitije ono što kaže holandski sud od onoga što govore oni koji su preživjeli zločine? :-?
ne izvrci moje pisanje. moj osvrt se odnosio na ovo gore boldirano...krivi su srbi konkretno, odnosno vojska republike srpske i republika srpska..takodje ima tu i ruskih, ukrajinskih i grckih dobrovoljaca koji su ucestvovali sa snagama bosanskih srba u genocidu u srebrenici.

a sad da li alije snosi odgovornost i na koji nacin za desavanja...da li se moglo sprijeciti itd...o tome se mora raspravljati da bi se zaokruzila cijela cinjenicna slika o srebrenici..ali reci da je alika direktni krivac za genocid.. e to vec nece moci proci.
zonbirile

#98 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

air ramiz

Pa nije ni čudo iz teme u temu ,ti i mnogi imate problema ne da shvatite nego da i objasnite svoje stavove.Prvo jajce32 nebuloza je to što si napisao,ne znam šta si mislio do 1870g etnički Bošnjak.Drugo Alija tu nije bitan,ali eto može se i na njemu elaborirati.To što je on iz begovske porodice ne kazuje ništa("što je bilo logično u to vrijeme"-šta je pisac htjeo reći).Etničko porijeklo kazuje koje je nacionalne/narodne/plemenske/genetske pripadnosti.Ako je Srbin,vjera,begovska porodica,izjašnjavanje,nemaju veze.On je porijeklom Srbin i to ništa ne mjenja na stvari,niti dodaje niti oduzima i žalosno je što drugi to koriste,u idiotske floskule i akrobacije ,a Bošnjaci to zatomljuju.
Bosanski Šamac,gornje podrinje je naseljeno protjeranim muslimanima po odlasku Turske/otomanskog carstva iz Srbije.To je bilo prije 100g,a što je bilo još prije 100-200g je nebitno,pogotovo za pojedinca i njegov identitet.
seln

#99 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by seln »

jajce32 wrote:

...bas kao sto se i dobar dio muslimana tada izjasnjavao kao srbi ili hrvati.
feral.tribune

#100 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by feral.tribune »

jajce32 wrote:
Air Ramiz wrote:
jajce32 wrote:
SAMO TI BUDI U SVOJOJ FANTAZIJI.JA SA TOBOM NEĆU IĆI MAK NA KONAC.1992 U 4 MJESEC JE RAT POČEO A HRVATSKO BOŠNJAČKI RAT JE KRAJ ILI POČETAK 12. MJESECA.A ŠTO SE TIČE STEPINCA,MISLIM DA JEDAN PROF DR. GOLDSTEIN JE MERITORNIJI OD TEBE.

Bosanski muslimani su se izjasnjavali u tom i poslije tog perioda kao Srbi ili Hrvati ili neopredjeljeni tako da ti sastav u procentima oko bosanskih muslimana u drugom svj . ratu ne pije vode . Cista manipulacija . Sto se tice hrvatske agresije koju ti lijepo krstis kao bosnjako hrvtski sukob * naravno nesretni djava ga odnio ( on je poceo napadom Bobetka i vinkovackih brigada u junu mjesecu 6 ti mjesec na Gornji Vakuf//// 1992 godina je u pitanju8 naravno ........
Post Reply