Peppers wrote:@Nosferatu
Vjerujem da si ti ostao nedorecen, a ne "ne dorecen"
Govoris da to sto se desilo Aneru se moglo desiti svakoj navijackoj skupini, pa onda zamjera sto se to desilo nama

Mozda da kazemo da su i navijaci recimo Lazia ckepi jer im je policija ubila navijaca
O tome ko bolje reprezentira grad bi se moglo diskutovati, mada mislim da s tobom kao takvim to nebi imalo smisla. Navijaci Zelje, bas kao i navijaci Sarajeva, su branili ovaj grad kad je najvise trebalo i jednog od najhrabrijih branitelja koji je zivot dao da bi spasio drugi ti prozivas i pljujes po njemu govoreci da je time ostavio svoju djecu da se drugi skrbe o njima...toliko o tebi kao licnosti.
Ja sam odrastao u Sarajevu i zivim u Sarajevu i u mjestu odakle sam ja (Opcina Centar) su uvijek navijaci Zelje bili na tribini.
Govoris da je nama jedan gol protiv Sarajeva bitniji od svega, pa bi mozda bilo pametno za tebe da na jednostavnom primjeru poput teme o Zelji na ovom forumu pogledas broj postova tvojih istomisljenika i da uvidis ko je kome veci trn u oku
To sto ti ne gotivis Zelju zbog tvog prijatelja koji je zbog promjene mjesta prebivalista (tacnije konacnog prosvjetljenja) mi je narodski receno nidje veze.
Ne znam sta si htio reci sa tim o broju navijaca Sarajeva u gradi i spominjanjem oblacenja dresa i sala Sarajeva u Chicagu

Vjerujem da bas i nisi upucen u ulogu i znacaj Zeljinih navijaca iz SAD na rad danasnje tribine
Na osnovu cega tvrdis da Sejino ili Djurino dijete nece navijati za Zelju, a tvoje hoce? Zasto bi oni nosili pusku u ratu? Mozda da poginu, pa da im ti onda zamjeris jer su ostavili svoju djecu kao sirocad. Ako cemo kao prave navijace i Zelje i Sarajeva uzimati samo one koji idu na gostovanja, onda je i jednih i drugih jako malo.
A Sarajevo kao redovno igra utakmice u Srbiji, koje nisu prijateljske i u kojim ide 400 navijaca da ih bodri?
Znaci mi nismo dobri reprezenti naseg grada jer ne idemo na gostovanja s namjerom da pravimo belaj? Zanimljivo, vecina nam prebacuje bas suprotno. Ne sjecam se nesto ni belaja koje su HZ pravile izvan Sarajeva.
Pokusao sam malo hronoloski odgovoriti na tvoj post i sto se tice veceg dijela tvog posta, napisane su blago receno besmislene stvari, stvari koje nemaju ama bas nikakve veze sa temom i sa mozgom.
Nemaju veze s mozgom?
Nema veze da jedan Nele Karalic ode u Beograd, jedan Djuro ode u Sloveniju, jedan Davor Sucic ode u Zagreb a jedan Dzevad Begic Dzilda izgubi glavu. Sto to Dzevad nije otisao u Beograd, Zagreb ili Ljuljanu? I Nele i Djuro i Davor danas zive od Sarajeva. Sarajevo im je stvorilo karijeru, i stvorilo renome - koji je samo unutar granica ex-Yu, oni dalje nisu ni mogli otici. Sto? Pa valja krenutio od nule. Ti mislis - da to neko ne zna, ili da se to ne vidi. Ali nisu se mogli vratiti u Sarajevo. Doduse - oni su samo mali primjer te neke ratne tragedije. Sad ce Davor Sucic da pjeva iz Zagreba - dok igra Zeljo - i bog postoji, ili kako li se zove nova pjesma - koja ce mu biti na albumu? Pa ce Djuro da zapjeva sa Bombaj Stampom - Zeljo, Zeljo, Zeljo to je moj tim. Pa kako bi bilo da ja iz Amerike napisem jednu himnu Sarajeva, ono, dok ima FKS - posaljite mi pare na ovaj racun. Sto se mog dijeteta tice - nece navijati za FKS. To ti odmah garantiram. Sto? Jer nisam ni ja navijao za Jedinstvo iz Bihaca, kao dijete. Svako dijete svoju sudbu kroji, ali - kad neko kesira na Sarajevu, red bi bilo i da se sta vrati, u njega, ja mislim barem. Mozda se ti ne slazes, mozda ti mislis - da bez Sarajeva bi bili i Djuro, i Nele i Davor - ono sto jesu - ali ja u tome samo vidim nas ukradeni mozak, koji nije udostojio se ni da ode iz bivse drzave pa se proda nekom drugom, vec je svaki odabrao svoju stranu, od kojih je danas svaka na svoj nacin dopadljivija od te tu - jel - u Sarajevu?
Zeljo za mene zbog svog kokretiranja sa ustasama i cetnicima je izgubio kredibilitet. Ja ne bih nikad zvao ljude cetnicima i ustasama ako se sami tako ne predstavljaju ali se zna koje na tribini i da je to sama desnica i kod Srba i kod Hrvata. Pokusali ste sa njima biti slizani, i nakon X godina - niste uspjeli napraviti nista osim ispasti budale, da neko koje ovaj grad drzao opkoljenim 3 i pol godine, vam sad zeli - biti sportski partner, da neko ko je iz Kiseljaka upravljao sa svim sverc komercom i dok je Sarajevo postalo selo, Hercegovina postala Zapadna Europa, zajedno s Vitezom, to su vam kolege i jarani. Ja znam - da se moraju imati odredjene veze, ali samo ako su 50-50% i ako se postujemo, a ne 80-20% i mi se volimo. Nema toga burazeru. I zbog toga reagovacu uvijek - kad vidim da Zeljini giganti pricaju price o tome - kako navijaci FKS su na nekim bazenima i Cecama i Sekama, a oni - u rock teatru i slicno, to i jest zajebancija koja zasluzuje da vas se podsjeti da imate vi dosta domace zadace za odraditi.
Ali - jebo kredibilitet. Zeljo je izgubio i sam samog sebe jer nema vizije vise. Zeljo hoce da bude stari Zeljo, ali - taj Zeljo ne treba onima vise - jer ima i nekih koji su bivsi Zeljovci. Ljudi prebolovali. Vise ih to ne veze. To je uspomena, ali ko ste im vi? Pitaju ljudi - imali tu dje mene bolan, danas se to gleda. Mozemo mi pricati sta hocemo, ali ima li tu dje mene. Ima li kakvih para i to. Ivica Osim je tragicna jedna figura - koji najbolje oslikava i samu tragediju Zeljeznicara, tragicna jer - bio je selektor drzave koje se je raspala, zbog toga nikad nije mogao proci kod "svojih" na kraju, a u BiH se racunalo, nije ni vrijedilo vracati i ostajati. Zato je covjek tragicar.
Zeljini navijaci su teatralno - dramaturski nastrojeni. Uvijek je radije pricati i naprdjivati a ne delati. Ili vas ima 20, ili 4000. Kad vas je 20 onda ste pravi, ali hajde sa 20 predji na 500, kad vas ima 4000, krnjavi ste, sve neke slikice, zunzice, suljice, hool, pa ako ces furati da si hul, moras dvije stvari. Moraju postojati neki mi i oni. I morate znati i zadati ali i primiti batina. Kad primite batine ne trebate se slikati ispendrecenih ledja ko po Mostaru, jer je to smijesno drugim navijacima, kad je meni koji nisam navijac vise nicega smijesno - zasto - zato sto to djeluje tako djetinjasto, i placi-picno, da je skoro tipicno za vas, trebate to copy-right, mislim, original placi-picke. Drugo, ja sam vise slika ove sezone vidjeo Zeljinih navijaca koji nekakve patriotsko-politicke duznosti obavljaju od slikanja sa Zelenim bertkama po Lavu i Kovacima do otvarnjem bista i slicno, meni nije jasno, jel to ono zaljenje za proslim godinama, jel to neki novi fazon, jel to nedostatak iceg drugog konstruktivnog, pa ste postali jedan pokret dosta ovako, interesantan, jer nidje ja tu tribine ne vidim, a to bi bilo valjda prvo.
I na kraju - ne interesuje mene sport, niti Zeljo, Zeljo je jedan nesretni kolektiv koji je zaostao iz one zemlje, kao pruzni saobracaj koji ne funkcionira, ali nauciti trebate - da postujete FKS. Jer - ako je vama FKS sprdnja, onda ste i sami sebi sprdnja. 90% vizije Zeljeznicarovih navijaca barem - je kontra FKS-u, i to je ono sto najvise smeta, a to je da se mozes lizati s onim koje srusio Grbavicu i ubio Djildu, da je vama cast u goste primati ljude - s kojima Hrvati u Hrvatskoj imaju problema - pogledaj zadnju epizodu Latinice - tema Ustastvo i mlade narastaje, ljudi u prolazu tuku od Rogatice do Konjica - ako nista gradjane BiH, ostavljau iza sebe parole ispisane po zidovima, ali vama nista ne smeta - osim kad vam ja sjednem i napisem, ono sto nema veze s mozgom.
Zeljin jedini nacin (ustalom i jedini nacin mnogih klubova, osim onih nacionalno filanih kao Zrinjski) da nadje viziju je da ga neko kupi, i od toga ce zavisiti sve. Bez toga - Zeljo ce lutati i traziti se, i samo nalaziti u jednom - antagonizmu Sarajeva, onim sto je danas postalo, kad je svako naostrio karu na njim. A ne vidite da gdje god odete prvo vas primaju kao Sarajlije, i tu nema razlike mnogo izmedju Zelje i FKS, osim sto s FKS odmah znaju, sta ima i nema prodju i ja ne branim Sarajevo, ima Sabana, Saban-ali je folklor, i kad su postali sampioni zadni put - ona proslava sa narodnjacima - me je podsjecala na to da se mora odrzati jerbo tako je i Zeljo slavio svoje sampionate, sve u svemu, sta se ima slaviti vise, moja djeco, sto god vi stvorite neko konvertira u lovu i prodao, a ti skontaj dje je otislo. Ali - to nije bitno, to vama nikad nije bilo bitno, bilo je bitno biti iznad FKS. Misija numero uno. Ako nista - imali ste derbi, pokazali ste svoje, imate uvijek priliku doci da se vidi koja ste hul ekipa - znate da Sabani sa bazena ako nista znaju kosti da lome, tu ne pomaze Fred Perry kosuljica, sta jos treba?
Na kraju, branite Zelju bolan od mene, i ovakvih kao ja. Kako ti nije jasno da je meni za Zelju sve-jedno. Samo hocu da FKS respektujete i da umjesto kurcenja se kaze Mostarcu - ima itekako mnogo navijaca FKS. Oni idu na neke derbije. Oni nisu internet navijaci koji s nekim iz Amerike se mogu u nedosvjest prepirati. Slika i ton ne mogu da lazu. Neka vas voli Nele, Davor i Djuro. De malo za pare pitajte - da vas posalju jedno po 10.000 evra svaki. Da to cujem, ako ces vec pjevati o Zelji, valjda je red, da se i plati? A, ako je Zeljo referenca po kojom su - uspjeli - valjda je red i da se nesto vrati danas? Meni je barem to neki rezon. Tek kad to otaljate, moci cete kao mljecnu sisu cjediti ove sirotane po Americi koji se nisu nasli u nekom drugom fazonu nego guraju Zelju, sto to? Pa to im je dokaz da su Sarajlije, one od Ilidze i Hrasnice, meni bolan to sve nekako, sta ja znam, ili bi plakao covjek ili bi se smijao. Najcesce necu nista da kazem jer nemam nista ljepo, ali brate, satkani ste od iluzija koji se tesko ruse. Rucice drhte da se napise stogod o tome koliko je Zeljovaca Zelju iznevjerilo, zaboravilo, promjenilo, i koliko je novih Zeljovaca medju Zeljovcima, i koliko je laznih Zeljovaca, to je najbitnije, koliko je laznih Zeljovaca, koji se "Zelje" tj. krevelje kad su sa vama, ali ih boli Nurko da Kurko, za Zelju, to je ono sto mene boli, jer tako dodjosmo gdje smo danas. Ceneksa nema kosarkaskog giganta. Zeljo je 7-8 na tabeli, pobjedio ga predzadnji tim iz Travnika. Jugoslavije nema, a drzava Zeljo jos nije konstitutivna. Nema vise para iz Kiseljaka, i navijaca iz Konjica. Slabo salju i oni iz Amerike, kazu kriza, a i ima neki high school soccer team koji idu gledati, i izgleda im ko Zeljo, cak neka zavicu Zeljo...
U Mostaru vise Nultrasa nego Red army-ija, mene interesuje kako to postadose svi Nultrasi ako moze da mi kolega koji je ponosna manjina, da mi kaze, ja kad sam bio u Mostaru nije mi jasno sto su Zrinjevci svi gospoda (tako se furaju), a vas satjerali na onu poljanu ili u emigraciju pa im ne dozvoljavate na Vrapcice ni da dodju (a ocekujete da vas prime u 2 ligi kad budete isli igdje) i zasto ispadate u drugu ligu po ko zna koji put i ako ima veze s politikom, da mi se objasni kako to kroz politicku prizmu vide Mostarci Zeljeznicara kao najtrofenijeg Bosnjackog tim-a, da li je to sto je Zeljo najprihatljiviji i Nultrasima i Sokolima i ako jest, zbog cega im smeta Velez, a Zeljo im ne smeta? Da li su prosla vremena kad je Zeljo bio prihvatljiv? I s kim/cim se zavrsi ta epoha? Da li ce Velez nestati? Hocete li konacno prihvatiti neminovnost Nultralizacije? Ili cete ici sve do kantonalne lige, pa ne lipisaj tovare do zelene trave.
To mene malo interesuje, jeli Zeljo bio sampion politickim putem, da li su Hercegovci podrzali kandidaturu, zbog cega se crvene ledja Manijaka u Mostaru, jel od sunca i na koji nacin je Zeljo to zasluzio, na kraju, od kako manijaci obilaze Zelene Beretke, i podizu spomen ploce spade nesto na tabeli, a i nema se sta prodati, kupiti od Zrinjskog ili Partizana, pa me i to interesuje, ta neka nova vizija, hoce li da kosta, onako, dovoljno, da bude npr. neka Sloboda novi Zeljeznicar. Da li su blizu vremena kad ce Zeljo biti kupljen i da li na zalost, nema vise zainteresovanja za takvog nesto u Hercegovini ili Srednjoj Bosni, a i kad ga bude - ko ima najboljse sanse da kupi Zelju?
Hvala ljepo, ja sam slabo informisan, u dijaspori, k tomu Pitar, imam tri zuba, celavica, znam samo za Bazene i Seku, svercam se uvijek u tramvajnu, imama neisplacen dug toplanama u Sarajevu i krivicno sam gonjen na svim terenima na kojima je gostovalo FKS za sanu, obijanje trafika i kradju gajbi pive i slicnih drugih djakonija.
I sto bi na BBC-iju rekli, 1st Gott, 2nd Zejlo, than everything else.