Mali navijacki kuriozitet

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

ponosna_manjina

#76 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by ponosna_manjina »

Nosferatu wrote: ali ne moze mi nicim spocitavati neki Mostarac koji dodje u Sarajevo da nema nacijaca FKS. Ako nema navijaca - to su oni Velza, a nema ni Veleza, pa niko to ne govori, suti se na tu sramotu, suti se na livadu na koju igraju, suti se na ispadnje po drugoj ligi i kad su ih automatima docekivali sirom Herceg Bosne, suti se na to sve
Nije mi bila namjera spocitavati da nema navijaca FKS, spomenuo sam da imam osjecaj da je grad podijeljen pola - pola po navijackoj brojnosti, ali jednostavno me uvijek zanimalo kako na tu podjelu gledaju ljudi iz grada , cisto hajmo reci socioloski ali iz neke ljudske perspektive da stvorim sliku o tome. S nekim opaskama koje sam ubacio slozili su se donekle navijaci i jednog i drugog tima, znaci ima tu nesto, a cijela tema mi je stvarno pomogla da razumijem malo te odnose.
Sto se tice Veleza nema se tu sta sutiti, mislim barem ja ne sutim. Za mene je Velez umro zajedno sa bivsom Jugoslavijom i ciao. Sve ovo sto se desava s klubom koji nosi to ime u poslijeratnom periodu je samo blacenje i srozavanje nekada legendarnog tima. Medjutim ne bih se slozio s tobom da Velez nema navijace, naprotiv, sumnjam da bi navijaci bilo kojeg drugog kluba ostali vjerni do te mjere unatoc svemu sto se desava s klubom. Ne pratim bas pomno tifo scenu ali znam da je Red Army pratio Velez i kroz drug ligu i kroz sva sranja. To je ekipa koja se izborila da se petokraka vrati tamo gdje i pripada i koja je bez obzira na sve okolnosti ostala CRVENA. I politicki i svakako.
Last edited by ponosna_manjina on 29/11/2008 22:56, edited 1 time in total.
Cafe Camargue

#77 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Cafe Camargue »

JThomas wrote:i ono, nick si baš neofirno odabrao, a šatro mi se busamo u prsa, a vi šutite ;-)
evo glava ako pet ljudi s ovog foruma zna o čemu je riječ
uvijek dobar post

#78 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by uvijek dobar post »

dragi moj ponosna manjina
iako me ova tema interesuje, ja kao dugogodisnji navijac veceg, slavnijeg i uspjesnijeg sarajevskog kluba, zelio bih podosta napisati na istu, ali ipak, necu sebi dozvoliti da se spustam tako nisko i da odgovaram na nebuleozne postove kao sto je npr post ovog plitkoumnog "nosferatu"-a a pogotovo ne ovog sto mu jos cestita na ovakvom postu i jos pri tome pita sta nije u redu. kakav uzas. to dovoljno govori o pitarcicima, mada se nebi trebalo zakljucivati na primjeru plitkih pojedinaca jer s druge strane libero, iako pitar, pise suvislo i jasno, te da su i ostali kao on ili ona, bilo bi mjesta i zelje za raspravom.
svako od nas moze iznijeti brdo argumenata pro et contra i opet neces znati ko je u pravu a u stvari je jednostavno. ovoj prici nema kraja i nikad ga nece biti, i dokle god je tako, znaci da duh derbija zivi. onog trenutka kad ovakve rasprave prestanu, to ce znaciti da je dosao kraj i da je sarajevski derbi umro, sto niko od nas, bio pametan ili glup, plitak ili dubokouman, zeljovac ili pitarcic ne zeli!
ono sto ti jos mogu reci je da ti u dodatnom objasnjenju tvoje dileme i uvidu u duh derbija moze pomoci opet jedna podjela a to je ona na "jagodase" i "minjonase". idemo zajedno ako zelis u jagodu i u minjon i sve ce ti se kazati i svi odgovori ce ti sami doci....
Cape

#79 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Cape »

Peppers wrote: O tome ko bolje reprezentira grad bi se moglo diskutovati, mada mislim da s tobom kao takvim to nebi imalo smisla. Navijaci Zelje, bas kao i navijaci Sarajeva, su branili ovaj grad kad je najvise trebalo i jednog od najhrabrijih branitelja koji je zivot dao da bi spasio drugi ti prozivas i pljujes po njemu govoreci da je time ostavio svoju djecu da se drugi skrbe o njima...toliko o tebi kao licnosti.
Koliko sam ja uspio shvatiti on nije mislio na branjenje grada u ratu, nego poslije rata tj. na navijačke skupine koje su se pored vas mogle šetati kako su htjele i slikavati po gradu. Ja evo pokušavam ali nikako da se sjetim neke akcije manijaka u kojoj bi stali u odbranu časti ovog grada ( nemoj mi spominjati Delije i Holiday Inn ), dok sa druge strane Horde Zla...

JThomas siguran sam da 90% ljudi ovdje veze nema na šta se odnosi njegov nick! ;-)

Edit: Eto reče ti isto i @Cafe Camargue :mrgreen:
JThomas

#80 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by JThomas »

pa možda i ne zna...ali neka vrsta hvaljenja jeste, itekako ;-) a on upravo o tome piše da mi to radimo, a vi kao ne...

što je opet šuplja i generalizacija...
ibizza

#81 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by ibizza »

pirmin wrote:Opet se dzabe kacite - mali ste i jedni i drugi u poredjenju na Lesinare. :D

Minut peti, sekunda peta :D :

http://www.youtube.com/watch?v=I2xyfSuIKto

...jos da nema one okupatorske zastave i da je sva ona prognana raja na tribini - ne bi se ni vidjeli. 8-)

Salim se ;) ....odlicno izdanje Hordi!
Lesinari ove sezone odmah iza Hordi
Peppers

#82 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Peppers »

@Cape...on nije govorio za branjenje grada u ratu, ali je naglasio da mu je stalo do branjenja grada i reprezentacije grada, a u istom postu govori ono sto je i rekao za rahmetli Djildu. Sta god ja uradim za ovaj grad, pa i to da se tucem po Zagrebu, Beogradu, Banja Luci itd. nece biti ni priblizno onome sto je uradio Djilda i jos na hiljade drugih djildi. Ti ljudi su stvarni branitelji ovog grada, a ne neko ko se u ime navijacke grupe tuce po raznim vukojebinama.

Sto se tice ovog drugog, ja vrlo dobro znam sta znaci nik Cafe Camargue bas zbog tih koji "ne vole da se hvale i naglasavaju za koji klub navijaju"
Cafe Camargue

#83 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Cafe Camargue »

JThomas wrote:pa možda i ne zna...ali neka vrsta hvaljenja jeste, itekako ;-) a on upravo o tome piše da mi to radimo, a vi kao ne...

Pogrešno si me shvatio, ja bih čak i volio da je situacija obratna, da se sa malo više ponosa izgovara i govori za koga se navija. Ovako se stiče pogrešan utisak. Ovaj grad nije podjeljen na pola, večina navija za Sarajevo to je činjenica, to govore derbiji, evropske utakmice, stadioni... I nije nikakvo hvaljenje, već samo asocijacija na nešto lijepo i nezaboravno.

@Pepers, nije sve u tuči, ima nešto i u gardu.
Cape

#84 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Cape »

Mislim da ste se vi uhvatili za tu njegovu rečenicu o rahmetli Djildi i ne popuštate ko sivonje. Ono što je on želio da kaže ( mada je to rekao na loš način ) jeste da ste nakon svega toga igrali PRIJATELJSKU utakmicu sa Partizanom na GRBAVICI. No, ovo nije tema o @nosferatu-u... :mrgreen:

I ne brani se čast grada tako što ćeš praviti belaje po Tuzli ili ne znam ti ja gdje. Pročitaj opet moj prethodni post i vidi šta sam napisao, mada sam siguran da si vrlo dobro shvatio... ;-)
JThomas

#85 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by JThomas »

Cafe Camargue wrote:
JThomas wrote:Ovaj grad nije podjeljen na pola, večina navija za Sarajevo to je činjenica, to govore derbiji, evropske utakmice, stadioni
eh, evo ga opet...veČina fine gradske raje navija za sarajevo :roll: hajde pravopis na stranu, nemojmo se lagati...

i kako čovjek da vaše postove uzme za ozbiljno? od svih vas, od svih vas, koliko god vas ima, @libero je napisao jedini realan post bez gluposti, izmišljotina, zaključaka iz
dino84

#86 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by dino84 »

Tesko je uopste i nabrojati sve lazi,gluposti i nebuloze koje je kolega iz dijaspore naveo u prvom tekstu,a drugi tekst je pranje savjesti kada je vidio sta je napisao u prvom.Koliko samo gadarija,dok su neke toliko gadljive da ne znam kako ti normalan covjek ne bi pozelio nesto lose.Ja ti ne zelim nista lose vjeruj mi,cak ne zelim vjerovati da sve sto si napisao i mislis,samo cu te podsjetiti na neke stvari.

Ta rupa od 5m od granate koju spominjes...Evo je drug...

Image
Image

Evo i unistene i okupirane Grbavice u ratu...

Image
Image

Evo i zgrade Lorisa koja je bila nicija zemlja,dok su cetnicki bunkeri bili na Juznoj tribini stadiona...Jel lijepa,zar ne?
Image
Image

A evo i mape opsade grada,dobro pogledaj naselje Pofalici.Dobro pogledaj...

Image
Image

Najvaznija bitka ovog grada je bila Pofalicka bitka.Grad je trebao biti presjecen,srpske snage su se trebale spojiti na liniji Grbavica - Pofalici - Hum i grad bi pao bez dileme.Nasi borci su znali cak i plan nakon pada grada,moj otac koji je bio na Mojmilu na polozaju mi je licno pricao kada su presreli radio talase,sabirni centar je trebao biti na Otoci,na Hepoku.To su svi znali.Tada bi pala i citava drzava sigurno,jednostavno bi potpisali kapitulaciju,to je cinjenica pred kojom moze ko god hoce zatvarati oci.Da su ti Pofalici pali,ni ti danas ne bi bio u Americi vjeruj mi na rijec.
Na tim Pofalicima je 11 jula 1992 g. zivot izgubio i Dzevad Begic Djilda.Heroj odbrane ovog grada,dobitnik priznanja Zlatni ljiljan,obicni momak sa asfalta Sarajeva koji je branio svoj grad od prvog dana.Poginuo je od snajperskog metka dok je pomagao ranjenoj zeni na pofalickoj raskrsnici.Bio je legendarni vodja navijaca Zelje,covjek koji je pokazao toliku kolicinu hrabrosti i humanosti u ratu.Po njemu i njegovom bratu danas nosi ime i jedna sarajevska ulica,a na mjestu njegove pogibije navijaci Zelje su podigli spomenik - svom jedinom istinskom vodji koji je bio simbol svega dobrog i cestitog u tom ratu.

I ti da se nadjes tako pisati o njemu,da imas imalo pameti bio bi ponosan sto je bio gradjanin tvoga grada.

I ja sam dan nakon reintegracije bio na Grbavici sa ocem,18 marta 96g. U neselju gdje se branio i odbranio moj grad i moja drzava.I to ne jedanput.Znaju ljudi ko su beli orlovi,i kako su zaustavljeni u pokusaju presijecanja grada.Plakao sam od srece sto sam ponovo na svom stadionu,zapaljenom i unistenom,sa bunkerima i tromblonima svuda po sljaci i Jugu,ali beskrajno sretan u isto vrijeme jer sam znao da ce se ponovo igrati fudbal na njemu,I igrao se,tri mjeseca poslije,u derbiju sa vama...Evo ti i te fotografije...

Image
Image

Pogledaj samo sta si ti napisao - tetovaze,da navijaci Zelje ne vole reprezentaciju (pardon minimalno),pogibiju momka u Zenici i gadljivo spominjanje Shakespearea,zeljeznicke linije za grad,otpor jednog dijela grada bez kojeg ti ne bi sada grijao guzicu vani,Djildu za kojeg kad spomenes malo bi bilo i da ustanes,neizbjeznog Zubana i godine Zeljine dominacije koje su te izgkeda ubile u pojam zoves nekim fazonom kad je reprezentacija bila slaba pa tada Zeljo bio u modi,i na kraju svih bisera navodis jarana koji je poceo za Zelju navijati i to navodis kao primjer,dok je vas legendarani clan uprave poznat po konju i kocijama svojevremeno napravio instant klub i uzeo pola igraca Sarajeva,pa valjda su svi njegovi prijatelji trebali za Zelju poceti navijati.

Reci cu ti za kraj da te razumijem,valja ubiti vrijeme,ali stvarno pola dana potrositi na nebuloze govori dosta toga,cak i polupismeno napisano kao tvoj tekst.Govoreci o drugima,momku koji je postavio ovu temu dao si sliku o samom sebi kao o jednom navijacu.Ja sam te samo podsjetio na neke stvari zahvaljujici kojima si tu gdje jesi.

Golema je tuga pitarska.Pa i u Americi. :thumbup:
Cafe Camargue

#87 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Cafe Camargue »

JThomas wrote:
Cafe Camargue wrote:
JThomas wrote:Ovaj grad nije podjeljen na pola, večina navija za Sarajevo to je činjenica, to govore derbiji, evropske utakmice, stadioni
eh, evo ga opet...veČina fine gradske raje navija za sarajevo :roll: hajde pravopis na stranu, nemojmo se lagati...
ponosna manjina, ovo ti je tipični manijak. ne trebaš ga ni pitat za koga navija, samo provjeriš imal sve petice :D

dino, kad si se već ovako fino potrudio, šteta je da ostaneš nedorečen. samo još na kraju ubaci onu zajedničku sliku sa partizanom iz 2001, i što bi monteno reko- sve će ti se samo kazati. valjda... :bih:
Peppers

#88 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Peppers »

Cafe Camargue wrote:
JThomas wrote:pa možda i ne zna...ali neka vrsta hvaljenja jeste, itekako ;-) a on upravo o tome piše da mi to radimo, a vi kao ne...

Pogrešno si me shvatio, ja bih čak i volio da je situacija obratna, da se sa malo više ponosa izgovara i govori za koga se navija. Ovako se stiče pogrešan utisak. Ovaj grad nije podjeljen na pola, večina navija za Sarajevo to je činjenica, to govore derbiji, evropske utakmice, stadioni... I nije nikakvo hvaljenje, već samo asocijacija na nešto lijepo i nezaboravno.

Stvarno ove navedene stvari koristis kao argumente ili se radi o gresci?
Peppers

#89 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Peppers »

I da, ultrapatrioti, vi koji ne zaboravljate sta nam se desavalo, sta radi Miskovic u posljednje vrijeme?

Kako nas nije stid i sramota, igrali prijateljsku sa Partizanom. Ugledajmo se na prave probosanske patriotske ekipe koje su pronosile slavu grada i drzave po Saudijskoj Arabiji dok je ovdje bjesnio rat.
bos

#90 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by bos »

Jednostavno mora se reagovati. Nosferatu, nesretni covjece, ti ne pripadas nikome. Bukvalno. Nema ekipe na svijetu kome takvi pacenici trebaju. Navijac si FKS-a koliko i onaj el saik manje popularnog sarajevskog premierligasa (za sada :D ) Ne mogu da vjerujem da ga pojedinci pokusavaju cak i odbraniti. Koliko od vas se prosle hefte ibretilo zastavama sa ljiljanima na sjeveru, koliko vas nije znalo ni himnu odpjevati? Kakva je razlika izmedju ovog bolesnika i onih kojima su 3 prsta i markale zivotna filozofija? Sramota.

Po meni ono najvaznije je, da uprkos svemu i danas vjerovatno preko 90% sarajlija ako nista simpatise jedan od klubova. Znaci ta prica i dalje je "ziva". Od tih 90% velika vecina je to simpatisanje naslijedila od roditelja i porodice. Ostatak obicno odabere tim za koji vecina raje iz mahale navija. To je to. Budalastine o partizanima i mladim muslimanima negdje drugo pricajte. Posebno danas...
Cafe Camargue

#91 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Cafe Camargue »

Peppers wrote:
Cafe Camargue wrote:

Stvarno ove navedene stvari koristis kao argumente ili se radi o gresci?
jest, jest...
Šibicar

#92 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Šibicar »

Nosferatu wrote:

Koji je to selektor Zelje - bio - selektor reprezenacije BiH? Jedan. Ni Saner Bajramovic, ni Fuad Muzurovic, ni Faruk Hadzibegic ni Ciro Blazevic (nesto mrljavio za FKS kao igrac prije selektorske karijere) nisu iz Zeljeznicara. Blaz Sliskovic i Meho Kodro, zna se za koga su igrali. .
Ne želim da citiram cijeli tekst,jer ne zaslužuje uopšte da se nalazi na ovoj temi,ali samo da pitam nosferatua(inače velikog poznavaoca uslova u Sarajevu iz prekooekanske Amerike).Koji je trener postigao najviše uspjeha sa bivšom Jugoslavijom i koji je trener najcjenjeniji sa ovih prostora u svijetu?
Iako mislim da znaš o kome je riječ,zamolio bi te da ne odgovaraš jer takav "čovjek" ne zaslužuje da spomene ime tako velikog čovjeka... :wink:

P.S.A zaboravio si jednog vašeg velikog asa koji je bio selektor BiH i koji je ujedno bio ubjedljivo najgori selektor svih vremena i pod čijim smo vodstvom izgubili od jedne velesile Malte i remizirali sa još jednom velesilom Farskim Ostrvima a to je naravno Džemaludin Mušović...Zato nosferatu varti se u rupu iz koje si izašao i ne javljaj se na neku temu samo da pljuješ i pokazuješ mržnju prema nekome,kad već nemaš blage veze o čemu pišeš,već idi u školu i uči možda će ti nekad zatrebati... :wink:
Last edited by Šibicar on 30/11/2008 11:53, edited 1 time in total.
dino84

#93 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by dino84 »

Cafe Camargue wrote: dino, kad si se već ovako fino potrudio, šteta je da ostaneš nedorečen. samo još na kraju ubaci onu zajedničku sliku sa partizanom iz 2001, i što bi monteno reko- sve će ti se samo kazati. valjda... :bih:
Drug,pazi nesto,ja uopste ne kazem da smo mi cvjecke i da mi nije krivo zbog nekih stvari koje su vezane za moj klub.Ali ovdje se radi o necem drugom,morao sam reagovati na stvari koje te vrijedjaju kao covjeka koji je bio u ovom gradu za vrijeme rata.Morao sam reagovati na hrpu ne kompleksa,nego bolesnih nebuloza.Covjeka to vrijedja jednostavno...

A sto se tice Partizana,da je samo Partizan u pitanju,pa ni pola muke,ima tu jos dosta toga sramotnog vezano za Zelju cega se pametan navijac stidi,ali to ne cini navijaca navijacem.Kakve ja veze imam ako Zeljo dodje na Sokolac kod Glasinca u goste,ljudi nas ponude ruckom a nasa Uprava pristane?Kakve ja veze imam sa tim...Vjeruj mi da se ne bi daleko doguralo kad bi se i u tudju avliju zavirilo.Jebo Miskovica i njegove pare,ili npr. 2002g. u novinama izlazi poster igraca i strucnog staba i Zelje i Sarajeva,od 27 ljudi na slici nema nijednog covjeka da nije Bosnjak (Musliman) kod pitara,nemoj da sliku postavljam,u to vrijeme se dizu parole "bolje treci uz Allaha nego prvi uz pomoc Vlaha",da bi se par godina poslije toga hvalilo sa Mackicem,Milosevicem itd.Ili cuvena turneja i izlazak iz grada FK Sarajeva kada su i Bolic i Baljic spasili svoje guzice,mislis da se bez Srba to moglo uraditi?Mogu jos nabrajati,ima primjera na bacanje ali ne vodi nicemu.Niti je tebi niti meni bilo lakse sto je jedan Baljic otisao iz grada u Arabiju ili neki drugi igrac Sarajeva.
Ali ovdje se radi o liku koji bukvalno pljuje "pa kako vam Srbi okupirase naselje Grbavicu i stadion",koji bez postovanja govori o covjeku koji je dao zivot za odbranu ovog grada i njega samog koji je valjda bio tada u tom gradu,pa to moze samo bolestan um.Dira me to covjece,a valjda bi i tebe ako si bio tu u ratu.Ne dira me to sto je njemu sve zapadno od Marin dvora seljakluk i sto je Ivica Osim u Japanu zaboga trener,znam dosta likova koji od okretaljke na Skenderiji ne idu dalje prema Novom Sarajevu,najmanji je to problem...

I na kraju da i ja kazem da je Libero definitivno najobjektivniji navijas FCS na forumu,ima se sta i nauciti i procitati od covjeka,vidi se da je starija garda. :thumbup:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#94 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Nosferatu »

Peppers wrote:@Nosferatu

Vjerujem da si ti ostao nedorecen, a ne "ne dorecen" ;-)

Govoris da to sto se desilo Aneru se moglo desiti svakoj navijackoj skupini, pa onda zamjera sto se to desilo nama :-) Mozda da kazemo da su i navijaci recimo Lazia ckepi jer im je policija ubila navijaca :-)

O tome ko bolje reprezentira grad bi se moglo diskutovati, mada mislim da s tobom kao takvim to nebi imalo smisla. Navijaci Zelje, bas kao i navijaci Sarajeva, su branili ovaj grad kad je najvise trebalo i jednog od najhrabrijih branitelja koji je zivot dao da bi spasio drugi ti prozivas i pljujes po njemu govoreci da je time ostavio svoju djecu da se drugi skrbe o njima...toliko o tebi kao licnosti.

Ja sam odrastao u Sarajevu i zivim u Sarajevu i u mjestu odakle sam ja (Opcina Centar) su uvijek navijaci Zelje bili na tribini.

Govoris da je nama jedan gol protiv Sarajeva bitniji od svega, pa bi mozda bilo pametno za tebe da na jednostavnom primjeru poput teme o Zelji na ovom forumu pogledas broj postova tvojih istomisljenika i da uvidis ko je kome veci trn u oku ;-)

To sto ti ne gotivis Zelju zbog tvog prijatelja koji je zbog promjene mjesta prebivalista (tacnije konacnog prosvjetljenja) mi je narodski receno nidje veze.

Ne znam sta si htio reci sa tim o broju navijaca Sarajeva u gradi i spominjanjem oblacenja dresa i sala Sarajeva u Chicagu :roll: Vjerujem da bas i nisi upucen u ulogu i znacaj Zeljinih navijaca iz SAD na rad danasnje tribine ;-)

Na osnovu cega tvrdis da Sejino ili Djurino dijete nece navijati za Zelju, a tvoje hoce? Zasto bi oni nosili pusku u ratu? Mozda da poginu, pa da im ti onda zamjeris jer su ostavili svoju djecu kao sirocad. Ako cemo kao prave navijace i Zelje i Sarajeva uzimati samo one koji idu na gostovanja, onda je i jednih i drugih jako malo.

A Sarajevo kao redovno igra utakmice u Srbiji, koje nisu prijateljske i u kojim ide 400 navijaca da ih bodri? :-D

Znaci mi nismo dobri reprezenti naseg grada jer ne idemo na gostovanja s namjerom da pravimo belaj? Zanimljivo, vecina nam prebacuje bas suprotno. Ne sjecam se nesto ni belaja koje su HZ pravile izvan Sarajeva.

Pokusao sam malo hronoloski odgovoriti na tvoj post i sto se tice veceg dijela tvog posta, napisane su blago receno besmislene stvari, stvari koje nemaju ama bas nikakve veze sa temom i sa mozgom.
Nemaju veze s mozgom?

Nema veze da jedan Nele Karalic ode u Beograd, jedan Djuro ode u Sloveniju, jedan Davor Sucic ode u Zagreb a jedan Dzevad Begic Dzilda izgubi glavu. Sto to Dzevad nije otisao u Beograd, Zagreb ili Ljuljanu? I Nele i Djuro i Davor danas zive od Sarajeva. Sarajevo im je stvorilo karijeru, i stvorilo renome - koji je samo unutar granica ex-Yu, oni dalje nisu ni mogli otici. Sto? Pa valja krenutio od nule. Ti mislis - da to neko ne zna, ili da se to ne vidi. Ali nisu se mogli vratiti u Sarajevo. Doduse - oni su samo mali primjer te neke ratne tragedije. Sad ce Davor Sucic da pjeva iz Zagreba - dok igra Zeljo - i bog postoji, ili kako li se zove nova pjesma - koja ce mu biti na albumu? Pa ce Djuro da zapjeva sa Bombaj Stampom - Zeljo, Zeljo, Zeljo to je moj tim. Pa kako bi bilo da ja iz Amerike napisem jednu himnu Sarajeva, ono, dok ima FKS - posaljite mi pare na ovaj racun. Sto se mog dijeteta tice - nece navijati za FKS. To ti odmah garantiram. Sto? Jer nisam ni ja navijao za Jedinstvo iz Bihaca, kao dijete. Svako dijete svoju sudbu kroji, ali - kad neko kesira na Sarajevu, red bi bilo i da se sta vrati, u njega, ja mislim barem. Mozda se ti ne slazes, mozda ti mislis - da bez Sarajeva bi bili i Djuro, i Nele i Davor - ono sto jesu - ali ja u tome samo vidim nas ukradeni mozak, koji nije udostojio se ni da ode iz bivse drzave pa se proda nekom drugom, vec je svaki odabrao svoju stranu, od kojih je danas svaka na svoj nacin dopadljivija od te tu - jel - u Sarajevu?

Zeljo za mene zbog svog kokretiranja sa ustasama i cetnicima je izgubio kredibilitet. Ja ne bih nikad zvao ljude cetnicima i ustasama ako se sami tako ne predstavljaju ali se zna koje na tribini i da je to sama desnica i kod Srba i kod Hrvata. Pokusali ste sa njima biti slizani, i nakon X godina - niste uspjeli napraviti nista osim ispasti budale, da neko koje ovaj grad drzao opkoljenim 3 i pol godine, vam sad zeli - biti sportski partner, da neko ko je iz Kiseljaka upravljao sa svim sverc komercom i dok je Sarajevo postalo selo, Hercegovina postala Zapadna Europa, zajedno s Vitezom, to su vam kolege i jarani. Ja znam - da se moraju imati odredjene veze, ali samo ako su 50-50% i ako se postujemo, a ne 80-20% i mi se volimo. Nema toga burazeru. I zbog toga reagovacu uvijek - kad vidim da Zeljini giganti pricaju price o tome - kako navijaci FKS su na nekim bazenima i Cecama i Sekama, a oni - u rock teatru i slicno, to i jest zajebancija koja zasluzuje da vas se podsjeti da imate vi dosta domace zadace za odraditi.

Ali - jebo kredibilitet. Zeljo je izgubio i sam samog sebe jer nema vizije vise. Zeljo hoce da bude stari Zeljo, ali - taj Zeljo ne treba onima vise - jer ima i nekih koji su bivsi Zeljovci. Ljudi prebolovali. Vise ih to ne veze. To je uspomena, ali ko ste im vi? Pitaju ljudi - imali tu dje mene bolan, danas se to gleda. Mozemo mi pricati sta hocemo, ali ima li tu dje mene. Ima li kakvih para i to. Ivica Osim je tragicna jedna figura - koji najbolje oslikava i samu tragediju Zeljeznicara, tragicna jer - bio je selektor drzave koje se je raspala, zbog toga nikad nije mogao proci kod "svojih" na kraju, a u BiH se racunalo, nije ni vrijedilo vracati i ostajati. Zato je covjek tragicar.

Zeljini navijaci su teatralno - dramaturski nastrojeni. Uvijek je radije pricati i naprdjivati a ne delati. Ili vas ima 20, ili 4000. Kad vas je 20 onda ste pravi, ali hajde sa 20 predji na 500, kad vas ima 4000, krnjavi ste, sve neke slikice, zunzice, suljice, hool, pa ako ces furati da si hul, moras dvije stvari. Moraju postojati neki mi i oni. I morate znati i zadati ali i primiti batina. Kad primite batine ne trebate se slikati ispendrecenih ledja ko po Mostaru, jer je to smijesno drugim navijacima, kad je meni koji nisam navijac vise nicega smijesno - zasto - zato sto to djeluje tako djetinjasto, i placi-picno, da je skoro tipicno za vas, trebate to copy-right, mislim, original placi-picke. Drugo, ja sam vise slika ove sezone vidjeo Zeljinih navijaca koji nekakve patriotsko-politicke duznosti obavljaju od slikanja sa Zelenim bertkama po Lavu i Kovacima do otvarnjem bista i slicno, meni nije jasno, jel to ono zaljenje za proslim godinama, jel to neki novi fazon, jel to nedostatak iceg drugog konstruktivnog, pa ste postali jedan pokret dosta ovako, interesantan, jer nidje ja tu tribine ne vidim, a to bi bilo valjda prvo.

I na kraju - ne interesuje mene sport, niti Zeljo, Zeljo je jedan nesretni kolektiv koji je zaostao iz one zemlje, kao pruzni saobracaj koji ne funkcionira, ali nauciti trebate - da postujete FKS. Jer - ako je vama FKS sprdnja, onda ste i sami sebi sprdnja. 90% vizije Zeljeznicarovih navijaca barem - je kontra FKS-u, i to je ono sto najvise smeta, a to je da se mozes lizati s onim koje srusio Grbavicu i ubio Djildu, da je vama cast u goste primati ljude - s kojima Hrvati u Hrvatskoj imaju problema - pogledaj zadnju epizodu Latinice - tema Ustastvo i mlade narastaje, ljudi u prolazu tuku od Rogatice do Konjica - ako nista gradjane BiH, ostavljau iza sebe parole ispisane po zidovima, ali vama nista ne smeta - osim kad vam ja sjednem i napisem, ono sto nema veze s mozgom.

Zeljin jedini nacin (ustalom i jedini nacin mnogih klubova, osim onih nacionalno filanih kao Zrinjski) da nadje viziju je da ga neko kupi, i od toga ce zavisiti sve. Bez toga - Zeljo ce lutati i traziti se, i samo nalaziti u jednom - antagonizmu Sarajeva, onim sto je danas postalo, kad je svako naostrio karu na njim. A ne vidite da gdje god odete prvo vas primaju kao Sarajlije, i tu nema razlike mnogo izmedju Zelje i FKS, osim sto s FKS odmah znaju, sta ima i nema prodju i ja ne branim Sarajevo, ima Sabana, Saban-ali je folklor, i kad su postali sampioni zadni put - ona proslava sa narodnjacima - me je podsjecala na to da se mora odrzati jerbo tako je i Zeljo slavio svoje sampionate, sve u svemu, sta se ima slaviti vise, moja djeco, sto god vi stvorite neko konvertira u lovu i prodao, a ti skontaj dje je otislo. Ali - to nije bitno, to vama nikad nije bilo bitno, bilo je bitno biti iznad FKS. Misija numero uno. Ako nista - imali ste derbi, pokazali ste svoje, imate uvijek priliku doci da se vidi koja ste hul ekipa - znate da Sabani sa bazena ako nista znaju kosti da lome, tu ne pomaze Fred Perry kosuljica, sta jos treba?

Na kraju, branite Zelju bolan od mene, i ovakvih kao ja. Kako ti nije jasno da je meni za Zelju sve-jedno. Samo hocu da FKS respektujete i da umjesto kurcenja se kaze Mostarcu - ima itekako mnogo navijaca FKS. Oni idu na neke derbije. Oni nisu internet navijaci koji s nekim iz Amerike se mogu u nedosvjest prepirati. Slika i ton ne mogu da lazu. Neka vas voli Nele, Davor i Djuro. De malo za pare pitajte - da vas posalju jedno po 10.000 evra svaki. Da to cujem, ako ces vec pjevati o Zelji, valjda je red, da se i plati? A, ako je Zeljo referenca po kojom su - uspjeli - valjda je red i da se nesto vrati danas? Meni je barem to neki rezon. Tek kad to otaljate, moci cete kao mljecnu sisu cjediti ove sirotane po Americi koji se nisu nasli u nekom drugom fazonu nego guraju Zelju, sto to? Pa to im je dokaz da su Sarajlije, one od Ilidze i Hrasnice, meni bolan to sve nekako, sta ja znam, ili bi plakao covjek ili bi se smijao. Najcesce necu nista da kazem jer nemam nista ljepo, ali brate, satkani ste od iluzija koji se tesko ruse. Rucice drhte da se napise stogod o tome koliko je Zeljovaca Zelju iznevjerilo, zaboravilo, promjenilo, i koliko je novih Zeljovaca medju Zeljovcima, i koliko je laznih Zeljovaca, to je najbitnije, koliko je laznih Zeljovaca, koji se "Zelje" tj. krevelje kad su sa vama, ali ih boli Nurko da Kurko, za Zelju, to je ono sto mene boli, jer tako dodjosmo gdje smo danas. Ceneksa nema kosarkaskog giganta. Zeljo je 7-8 na tabeli, pobjedio ga predzadnji tim iz Travnika. Jugoslavije nema, a drzava Zeljo jos nije konstitutivna. Nema vise para iz Kiseljaka, i navijaca iz Konjica. Slabo salju i oni iz Amerike, kazu kriza, a i ima neki high school soccer team koji idu gledati, i izgleda im ko Zeljo, cak neka zavicu Zeljo...

U Mostaru vise Nultrasa nego Red army-ija, mene interesuje kako to postadose svi Nultrasi ako moze da mi kolega koji je ponosna manjina, da mi kaze, ja kad sam bio u Mostaru nije mi jasno sto su Zrinjevci svi gospoda (tako se furaju), a vas satjerali na onu poljanu ili u emigraciju pa im ne dozvoljavate na Vrapcice ni da dodju (a ocekujete da vas prime u 2 ligi kad budete isli igdje) i zasto ispadate u drugu ligu po ko zna koji put i ako ima veze s politikom, da mi se objasni kako to kroz politicku prizmu vide Mostarci Zeljeznicara kao najtrofenijeg Bosnjackog tim-a, da li je to sto je Zeljo najprihatljiviji i Nultrasima i Sokolima i ako jest, zbog cega im smeta Velez, a Zeljo im ne smeta? Da li su prosla vremena kad je Zeljo bio prihvatljiv? I s kim/cim se zavrsi ta epoha? Da li ce Velez nestati? Hocete li konacno prihvatiti neminovnost Nultralizacije? Ili cete ici sve do kantonalne lige, pa ne lipisaj tovare do zelene trave.

To mene malo interesuje, jeli Zeljo bio sampion politickim putem, da li su Hercegovci podrzali kandidaturu, zbog cega se crvene ledja Manijaka u Mostaru, jel od sunca i na koji nacin je Zeljo to zasluzio, na kraju, od kako manijaci obilaze Zelene Beretke, i podizu spomen ploce spade nesto na tabeli, a i nema se sta prodati, kupiti od Zrinjskog ili Partizana, pa me i to interesuje, ta neka nova vizija, hoce li da kosta, onako, dovoljno, da bude npr. neka Sloboda novi Zeljeznicar. Da li su blizu vremena kad ce Zeljo biti kupljen i da li na zalost, nema vise zainteresovanja za takvog nesto u Hercegovini ili Srednjoj Bosni, a i kad ga bude - ko ima najboljse sanse da kupi Zelju?

Hvala ljepo, ja sam slabo informisan, u dijaspori, k tomu Pitar, imam tri zuba, celavica, znam samo za Bazene i Seku, svercam se uvijek u tramvajnu, imama neisplacen dug toplanama u Sarajevu i krivicno sam gonjen na svim terenima na kojima je gostovalo FKS za sanu, obijanje trafika i kradju gajbi pive i slicnih drugih djakonija.

I sto bi na BBC-iju rekli, 1st Gott, 2nd Zejlo, than everything else.
elSaik

#95 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by elSaik »

Da, da, obavezno spomeni prijateljsku sa Partizanom, a ne d'o Bog da spomeneš Miškovića... eh, to lijepo licemjerje... :mrgreen:

Lik ispiše 3 eseja o Želji sa jednim od zaklučaka da je 90% aktivnosti Želje i njegovih navijača kontra Sarajevu... :mrgreen:
nadgledach

#96 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by nadgledach »

tamooo dalekooo... :-) (razumijemo se a?)

btw. sto niko ne spomene onog alichica, sto je gostovao na grbavici? :D
ovaj sa-x treba zakonom zabraniti tita'm
rado_vidjen

#97 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by rado_vidjen »

amerikanac pogleda koji dokumentarac o americkim ulicnim banadama, pa onda tripuje :-)

neka izda knjigu eseja, a ne da zamara raju post-stranica, nijdje veze, pa cak i uvredljivih komentara

valjda se nece upalit na ovo
:D
Šibicar

#98 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Šibicar »

@nosferatu vidim da se trudiš i pokušavaš da sve što je Željo stvorio u svojoj istoriji,što više omalovažavaš i pljuješ po tome.Ti si neizliječiv,i nažalost za tebe nema nade.Zato te puštam da uživaš i pišeš polumetarske postove koji su prepuni mržnje i koji,ruku na srce,nemaju blage veze sa zdravim razumom a još manje sa otvorenom temom.A vidim da ima dosta i tvojih pristalica,koji te zastupaju i podržavaju,za koje se iskreno nadam da su samo ložioničari....
uzalud pitas

#99 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by uzalud pitas »

Ulicama glavnog grada, bordo boja sada vlada...
Cafe Camargue

#100 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Cafe Camargue »

dino84 wrote:
Cafe Camargue wrote: dino, kad si se već ovako fino potrudio, šteta je da ostaneš nedorečen. samo još na kraju ubaci onu zajedničku sliku sa partizanom iz 2001, i što bi monteno reko- sve će ti se samo kazati. valjda... :bih:
Drug,pazi nesto,ja uopste ne kazem da smo mi cvjecke i da mi nije krivo zbog nekih stvari koje su vezane za moj klub.Ali ovdje se radi o necem drugom,morao sam reagovati na stvari koje te vrijedjaju kao covjeka koji je bio u ovom gradu za vrijeme rata.Morao sam reagovati na hrpu ne kompleksa,nego bolesnih nebuloza.Covjeka to vrijedja jednostavno...

A sto se tice Partizana,da je samo Partizan u pitanju,pa ni pola muke,ima tu jos dosta toga sramotnog vezano za Zelju cega se pametan navijac stidi,ali to ne cini navijaca navijacem.Kakve ja veze imam ako Zeljo dodje na Sokolac kod Glasinca u goste,ljudi nas ponude ruckom a nasa Uprava pristane?Kakve ja veze imam sa tim...Vjeruj mi da se ne bi daleko doguralo kad bi se i u tudju avliju zavirilo.Jebo Miskovica i njegove pare,ili npr. 2002g. u novinama izlazi poster igraca i strucnog staba i Zelje i Sarajeva,od 27 ljudi na slici nema nijednog covjeka da nije Bosnjak (Musliman) kod pitara,nemoj da sliku postavljam,u to vrijeme se dizu parole "bolje treci uz Allaha nego prvi uz pomoc Vlaha",da bi se par godina poslije toga hvalilo sa Mackicem,Milosevicem itd.Ili cuvena turneja i izlazak iz grada FK Sarajeva kada su i Bolic i Baljic spasili svoje guzice,mislis da se bez Srba to moglo uraditi?Mogu jos nabrajati,ima primjera na bacanje ali ne vodi nicemu.Niti je tebi niti meni bilo lakse sto je jedan Baljic otisao iz grada u Arabiju ili neki drugi igrac Sarajeva.
Ali ovdje se radi o liku koji bukvalno pljuje "pa kako vam Srbi okupirase naselje Grbavicu i stadion",koji bez postovanja govori o covjeku koji je dao zivot za odbranu ovog grada i njega samog koji je valjda bio tada u tom gradu,pa to moze samo bolestan um.Dira me to covjece,a valjda bi i tebe ako si bio tu u ratu.Ne dira me to sto je njemu sve zapadno od Marin dvora seljakluk i sto je Ivica Osim u Japanu zaboga trener,znam dosta likova koji od okretaljke na Skenderiji ne idu dalje prema Novom Sarajevu,najmanji je to problem...
Ja bih volio da sam čuo zvižduke i vidio parole koje su mogle barem insinuirati da se vi ne slažete sa odigravanjem te prijateljske utakmice na tek deminiranom stadionu. Ali nisam! I mislim da ste vi time mnogo više uvrijedili Džildu, nego bilo kakve riječi ili negativne konotacije koje izvlačite iz nečijih postova.
Post Reply