Ma ne brinem ja vise uopste, jer mislim da smo vec na dnu. Jednostavno mi ovi skandali samo potvrdjuju da sam u pravu.Latina wrote:Nemoj brinuti previse, sve ce to ekonomska kriza pozlatiti ( pogledaj temu o plinu kojeg nema u Sa ).nevenkagaragic wrote:Ovo je izgleda neko takmicenje iz profesionalne etike, ili je tek STIDLJIVI pokusaj obracuna sa svim mogucim vrstama kriminalnim radnjama u "obrazovnim" javnim ustanovama (na budzetu - iz nasih dzepova)? Dokle cemo stici s povezom na ocima i tamponima u usima?U hijerarhiji potreba moras prvo zadovoljiti fizicke, da bi stigla do etickih. Moja procjena je da ce stvari krenuti nabolje nakon sto svi skupa dotaknemo dno. Ne mozes pojmiti koliko mi je muka zbog toga, ali izgleda da je pohlepa tesko izljeciva boljka.
pozz
Sto se tice plina, palo mi je na pamet ono : „pokrij se koliko ti je jorgan dug“. Zalosno je sto gradjani zavise od necije dobre volje ili hira.
A u Tuzli se nastavlja skandalozni (ne)profesionalizam pravosudnih organa.
Interesantno je da moj komentar treci sat ceka „odobrenje“ redakcije portala, iako su vec pusteni vrlo „kulturni“ komentar na nekoj drugoj temi (o Adnanu). Poslala sam im e-mail trazeci objasnjenje, zanima me hoce li moj komentar ipak biti cenzurisan iako je pod punim imenom i nije nekulturan, samo ISTINIT.
“IZ PRAVOSUĐA NEMA ODGOVORA O POSLJEDNJEM SKANDALU: GDJE JE NESTAO SUDSKI POZIV ZA TUŽITELJICU DIJANU MILIĆ?”
Općinski sud Tuzla i Kantonalno tužilaštvo Tuzla nisu dali odgovor gdje je nestao poziv za glavni pretres protiv vozača Vlade TK, Jasmina Mašića upućen tužiteljici Dijani Milić. Umjesto objašnjenja ko je napravio propust, pokušalo se ispraviti opravdanjem da je tužiteljica bolesna i da se zbog toga odgađa početak suđenja. Neslužbeno doznajemo da se, ipak, u tuzlanskom pravosuđu zbog propusta digla prašina, ali se to pokušava sakriti.
Nakon jutrošnjeg sastanka sudije Alme Mulabdić i glavnog tuzlanskog tužioca, Šesenama Ćosića stiče se utisak da se sva krivica prebacuje na, sada već nepodobnu, Dijanu Milić,iako ona nije ni luk jela, ni luk mirisala.
Sudija Mulabdić tvrdi da je sve naredbe, što uključuje i poziv tužiocu, vezane za pomenuti slučaj izdala još 23. decembra. Međutim, danas je iz tuzlanskog tužilaštva saopšteno da oni nisu dobili poziv, te da se za termin suđenja saznalo tek u ponedjeljak, nakon interesovanja novinara za ovaj predmet.
Umjesto da se pozabave pitanjem zašto nema pismenog poziva ( a u ZKP-u FBIH, član 189.st.1 stoji “Tužitelju se odluke i druga pismena ili obavještenja dostavljaju predajom pisarnici tužilastva” i član 182. “Pismena se dostavljaju, po pravilu, preko pošte. Dostavljanje se može obavljati i preko službene osobe organa koji je odluku donio ili neposredno kod tog organa. (2) Poziv za glavni pretres ili druge pozive sud može i usmeno saopćiti osobi koja se nalazi pred sudom. Usmeno pozivanje zabilježit će se u zapisniku koji će pozvana osoba potpisati, osim ako je to pozivanje zabilježeno u zapisniku o glavnom pretresu.”) , glavni tužilac je tražio odgodu suđenja.
U današnjem saopćenju Tužilaštva navedeno je da je predmetna tužiteljica od ponedjeljka, kada joj je rečeno da u utorak ima suđenje Mašiću, na bolovanju, a da nije bilo vremena za pripremu drugog tužitelja za suđenje.
U tuzlanskom sudu i tužilaštvu i dalje ne vide nikakav problem u tome što nije došao poziv za suđenje. Doznajemo da je na odgovornost pozvana tužiteljica Milić, kojoj je sudija, prije dvije sedmice, usput usmeno obavijestila da je zakazala suđenje Mašiću. Kako se nije radilo o situaciji opisanoj u članu 182. ZKP FBIH, to se ne može smatrati službenim pozivom.
Osim toga, spis ‘Jasmin Mašić’ je sve do ponedjeljka stojao u pisarnici, odakle ga je izuzeo tužilac Ćosić. A po proceduri, njegovi zamjenici su dužni spise dostaviti predmetnim tužiocima, kako bi se mogli pripremiti na suđenje.
http://tuzlalive.ba/portal/2009/01/iz-p ... anu-milic/