Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nevenkagaragic

#76 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by nevenkagaragic »

Latina wrote:
nevenkagaragic wrote:Ovo je izgleda neko takmicenje iz profesionalne etike, ili je tek STIDLJIVI pokusaj obracuna sa svim mogucim vrstama kriminalnim radnjama u "obrazovnim" javnim ustanovama (na budzetu - iz nasih dzepova)? Dokle cemo stici s povezom na ocima i tamponima u usima?
Nemoj brinuti previse, sve ce to ekonomska kriza pozlatiti ( pogledaj temu o plinu kojeg nema u Sa ). :wink: U hijerarhiji potreba moras prvo zadovoljiti fizicke, da bi stigla do etickih. Moja procjena je da ce stvari krenuti nabolje nakon sto svi skupa dotaknemo dno. Ne mozes pojmiti koliko mi je muka zbog toga, ali izgleda da je pohlepa tesko izljeciva boljka.

pozz
Ma ne brinem ja vise uopste, jer mislim da smo vec na dnu. Jednostavno mi ovi skandali samo potvrdjuju da sam u pravu.

Sto se tice plina, palo mi je na pamet ono : „pokrij se koliko ti je jorgan dug“. Zalosno je sto gradjani zavise od necije dobre volje ili hira.

A u Tuzli se nastavlja skandalozni (ne)profesionalizam pravosudnih organa.
Interesantno je da moj komentar treci sat ceka „odobrenje“ redakcije portala, iako su vec pusteni vrlo „kulturni“ komentar na nekoj drugoj temi (o Adnanu). Poslala sam im e-mail trazeci objasnjenje, zanima me hoce li moj komentar ipak biti cenzurisan iako je pod punim imenom i nije nekulturan, samo ISTINIT.

“IZ PRAVOSUĐA NEMA ODGOVORA O POSLJEDNJEM SKANDALU: GDJE JE NESTAO SUDSKI POZIV ZA TUŽITELJICU DIJANU MILIĆ?”

Općinski sud Tuzla i Kantonalno tužilaštvo Tuzla nisu dali odgovor gdje je nestao poziv za glavni pretres protiv vozača Vlade TK, Jasmina Mašića upućen tužiteljici Dijani Milić. Umjesto objašnjenja ko je napravio propust, pokušalo se ispraviti opravdanjem da je tužiteljica bolesna i da se zbog toga odgađa početak suđenja. Neslužbeno doznajemo da se, ipak, u tuzlanskom pravosuđu zbog propusta digla prašina, ali se to pokušava sakriti.
Nakon jutrošnjeg sastanka sudije Alme Mulabdić i glavnog tuzlanskog tužioca, Šesenama Ćosića stiče se utisak da se sva krivica prebacuje na, sada već nepodobnu, Dijanu Milić,iako ona nije ni luk jela, ni luk mirisala.
Sudija Mulabdić tvrdi da je sve naredbe, što uključuje i poziv tužiocu, vezane za pomenuti slučaj izdala još 23. decembra. Međutim, danas je iz tuzlanskog tužilaštva saopšteno da oni nisu dobili poziv, te da se za termin suđenja saznalo tek u ponedjeljak, nakon interesovanja novinara za ovaj predmet.
Umjesto da se pozabave pitanjem zašto nema pismenog poziva ( a u ZKP-u FBIH, član 189.st.1 stoji “Tužitelju se odluke i druga pismena ili obavještenja dostavljaju predajom pisarnici tužilastva” i član 182. “Pismena se dostavljaju, po pravilu, preko pošte. Dostavljanje se može obavljati i preko službene osobe organa koji je odluku donio ili neposredno kod tog organa. (2) Poziv za glavni pretres ili druge pozive sud može i usmeno saopćiti osobi koja se nalazi pred sudom. Usmeno pozivanje zabilježit će se u zapisniku koji će pozvana osoba potpisati, osim ako je to pozivanje zabilježeno u zapisniku o glavnom pretresu.”) , glavni tužilac je tražio odgodu suđenja.
U današnjem saopćenju Tužilaštva navedeno je da je predmetna tužiteljica od ponedjeljka, kada joj je rečeno da u utorak ima suđenje Mašiću, na bolovanju, a da nije bilo vremena za pripremu drugog tužitelja za suđenje.
U tuzlanskom sudu i tužilaštvu i dalje ne vide nikakav problem u tome što nije došao poziv za suđenje. Doznajemo da je na odgovornost pozvana tužiteljica Milić, kojoj je sudija, prije dvije sedmice, usput usmeno obavijestila da je zakazala suđenje Mašiću. Kako se nije radilo o situaciji opisanoj u članu 182. ZKP FBIH, to se ne može smatrati službenim pozivom.
Osim toga, spis ‘Jasmin Mašić’ je sve do ponedjeljka stojao u pisarnici, odakle ga je izuzeo tužilac Ćosić. A po proceduri, njegovi zamjenici su dužni spise dostaviti predmetnim tužiocima, kako bi se mogli pripremiti na suđenje.

http://tuzlalive.ba/portal/2009/01/iz-p ... anu-milic/
nevenkagaragic

#77 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by nevenkagaragic »

Image
"Dnevni avaz", 18.01.2009.godine

Moze li se ovo uopste komentarisati?
Totalni raspad sistema, stvarno. Ko je vise u ovoj drzavi LUD, a ko NORMALAN?
Ne samo na fakultetima, nego u svim strukturama, pocevsi od GRAFITA i prenmijera, pa zamenika ministra SIGURNOSTI... da ne idem dalje.
zonbirile

#78 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by zonbirile »

pa totalni raspad nije,ali da će biti hoće i letjeće košpice na sve strane.
Prezioso

#79 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by Prezioso »

elSaik wrote:Ma daj da ja položim taj predmet, pa nek se buni poslije ko hoće... :mrgreen:
Generalno ovakav je stav kod studenata. Svako svoju muku muci. Zajedno mozemo mnogo vise i mnogo lakse! :zoka:
Incub

#80 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by Incub »

Jucer je sudnica bila zatvorena za medije e bas kako se i pretpostavljalo.
Bajro se na tv-u iskesio koda je Bajram a ne citava sramota za jednog "profesora".\Nista njima nece biti dobro je Baljagic rek'o-loglo mafije i korupcije i sudstvo i policija.
Zalosno ali ni ovaj ocigledan slucaj za koji cak imaju i djevojke svjedoke nisu u stanju privesti kraju.
Ne smiju podignuti optuznicu protiv "profesora"... :bih: :bih: :bih:
JThomas

#81 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by JThomas »

kako je krenulo, dabogda da i vozač jasko padne, a ne oni.

isto kao kad se lučiću sudilo u okviru afere lijanovići, samo je čović osuđen i samo na četiri godine...a 147 miliona pojela maca...matematika je jasna, crva nije ni bilo, rekao bi pijetao.
IBM

#82 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by IBM »

ladyblue18 wrote:
elSaik wrote:Ma daj da ja položim taj predmet, pa nek se buni poslije ko hoće... :mrgreen:
jes vala :mrgreen:
nego jel se 100% radi o njemu? :roll:
i jeste li polozili? :D
fukara_tz

#83 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by fukara_tz »

Image

Image

Image

Image

"Slobodna Bosna", 29.01.2009. godine
nevenkagaragic

#84 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by nevenkagaragic »

Evo jos jednog vidjenja profesorske afere i posebno odnosa tuzilac - sudija!

Kako je iz prethodnog clanka vidljivo ("Slobodna Bosna") sve je vrlo lepo povezano.
Isto kao sto su svi POVEZANI - UVEZANI kada je u pitanju ISTRAGA i KAZNJAVANJE lekarskih greski (i to sa smrtnim ishodom) gde se u TK isticu posebno Ivo Iveljic i Slaven Koval sa sudskim vestakom Cihlarz Zdenkom. A Cosic Sesenam je pompezno nastupio kad je preuzimao duznost Glavnog tuzioca TK. U TK je bas SVE interesantno (i optuznica protiv ministra MUP-a). Dakle : "SVE JE ISTO ... "

Image

Image
"DANI", 30.01.2009.godine
nevenkagaragic

#85 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by nevenkagaragic »

Svjedoci potvrdili druženja profesora i studentkinja

Datum: 31.01.2009 19:35
Autor: J. Šarac

TUZLA - Jasminu Mašiću sam platila 800 KM za test iz predmeta ekonomska politika kod profesora Bajre Golića i urađeni test podmetnula na ispitu i dobila osmicu. Rečeno mi je da moram i usmeno odgovarati, a Mašić mi je tražio još 700 KM kako bi mi osmica bila upisana na usmenom. Nisam imala taj novac i pala sam na ispitu.

Ovo je izjavila studentica 4. godine tuzlanskog odjeljenja Pravnog fakulteta Sarajevo Belma Balijagić na suđenju Jasminu Mašiću, optuženom za posredovanje u korupciji i navođenju na prostituciju. Balijagićeva je izjavila da je Mašić, kojeg je Vlada TK angažovala da prevozi sarajevske profesore u Tuzlu, bio blizak sa Golićem i da mu je često asistirao na ispitima, iako je i sam student.

"Svi na fakultetu su znali da lijepe djevojke za prolaz trebaju ili spavati sa profesorom Golićem ili platiti. Ja sam odlučila da platim", izjavila je Balijagićeva, kojoj je Kantonalno tužilaštvo Tuzla dalo imunitet od krivičnog gonjenja. Branilac optuženog Mašića, Tomislav Ljubić, tokom unakrsnog ispitivanja potencirao je da je neznanje Balijagićeve razlog za konstruisanje priče o plaćanju ispita.

Mašićev kum Ivo Antić, inače zaposlen u MUP-u TK, potvrdio je postojanje veze između studentica i sarajevskih profesora. Potvrdio je da je profesora Zdravka Lučića, Sanjina Omanovića i Bajru Golića viđao u društvu studentica u motelu "Jet star" u Živinicama i restoranu "Plaža" na jezeru Modrac.
("Nezavisne novine")

http://www.nezavisne.com/hronika/vijest ... kinja.html
Incub

#86 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by Incub »

Pustili nam Jasmina Masica-kako divna vijest.Sad moze sjesti sa profesorima na kaficu i mezence kasnije da bi dogovorili buducnost procesa ukoliko ga i ima jer ovo je farsa kakva samo u Bosni moze biti.
Saovim svim samo Tuzla kao grad demokratije najvise gubi.
Umjesto i profersore u pritvor cijenjena sudinica pusti svog miljenika Jasmina.
Cestitam Bajri Golicu,Fuadu Saltagi,Sanjinu i ostalim na uspjesnom radu i samo tako nastavite i educirajte buduce pravnike na vama svojstven nacin-odlican rad koji vec daje rezultate jer "vas" vec vasi studenti brane po insitucijama (generacije koje rade),pruzili ste pipke sirom Bosne-niko vam nista ne moze.
Respect
zonbirile

#87 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by zonbirile »

koji odron.Za pravne profe i prava mjera,onako narodski-tamna mraka i uska sokaka,pa neka se jadaju poslije,ako ih imalo nije stid.
nevenkagaragic

#88 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by nevenkagaragic »

Incub wrote:Pustili nam Jasmina Masica-kako divna vijest.Sad moze sjesti sa profesorima na kaficu i mezence kasnije da bi dogovorili buducnost procesa ukoliko ga i ima jer ovo je farsa kakva samo u Bosni moze biti.
Saovim svim samo Tuzla kao grad demokratije najvise gubi.
Umjesto i profersore u pritvor cijenjena sudinica pusti svog miljenika Jasmina.
Cestitam Bajri Golicu,Fuadu Saltagi,Sanjinu i ostalim na uspjesnom radu i samo tako nastavite i educirajte buduce pravnike na vama svojstven nacin-odlican rad koji vec daje rezultate jer "vas" vec vasi studenti brane po insitucijama (generacije koje rade),pruzili ste pipke sirom Bosne-niko vam nista ne moze.
Respect
Da "divna" vest, kao i vecina u poslednje vreme. To sam kod nas ima. U normalnim drzavama ovi akteri, ne samo profesori, vec i sudije i tuzioci, vise se ne bi bavili svojim (tradicionalno "porodicnim"') poslom. Evo zasto :

Prostitucija i mito na tuzlanskom odjelu Pravnog fakulteta iz Sarajeva

04.02.2009. 00:29

Činjenica da djeca čak sedam kantonalnih tužilaca iz Tuzle studiraju upravo na tuzlanskom odjelu Pravnog fakulteta iz Sarajeva pojašnjava kako je u slučaju prostitucije i mita optužen samo vozač u kantonalnoj vladi Jasmin Mašić, kao organizator i posrednik, ali ne i profesori koji su navodno primali mito i seksom naplaćivali ocjene.

Ured disciplinskog tužioca ne može iznositi u javnost informaciju je li dobio prijavu u ovom slučaju kao ni hoće li je oni pokrenuti po službenoj dužnosti ako prijava nema.

Podsjetimo da je jučer, iako Tužiteljstvo nije završilo izvođenje dokaza, sutkinja Općinskog suda u Tuzli Alma Mulabdić ukinula pritvor Jasminu Mašiću.

Mašić je optužen da je profesorima Pravnog fakulteta u Sarajevu omogućavao seksualne usluge sa prostitutkama i studenticama, a zauzvrat je dobijao ispitna pitanja koja je potom prodavao za oko 800 maraka.

Sutkinja Mulabdić je, radi zaštite privatnosti studentica, te profesora Bajre Golića, Fuada Saltage, Zdravka Lučića i Sanjina Omanovića suđenje Mašiću zatvorila za javnost, prenosi FTV.
(*** SPAM ***)
[Matrix]

#89 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by [Matrix] »

Hvala Allahu,nisu krivi.Rece vernik,koji veruje u djavla.Kvazi.zemlja,kvazi-ljudi,kvazi-vernici sve lazno
pa zar pravda da bude drugacija.Sad znate ako niste znali gdje zivite i s kim zivite.Tuzla Sodoma,Sarajevo Gomora
svakom je prica poznata i kako se zavrsava.Bajro je inace vernik,saginje se i spusta u dzamiji,nesta brabonja
dok to radi,valjda mu navika ostala da sapuce curicama na uvce dok ih handri za neku prolaznu ocenu.Svi cete
vi docekati svoga bajru da vas natjece sve dok ne uzemo neko vatreno neko hladno orudje i oruzje i utjeramo
parvdu u sudske klupe.
nevenkagaragic

#90 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by nevenkagaragic »

Citaju, citaju znaci komentare po raznim forumima?!

Saopćenja i informacije

TUŽITELJSTVO RADI SVOJ POSAO

Tuzla, 5. 2. 2009. godine - Zbog velikog interesa za sudski proces protiv Jasmina Mašića, vozača Vlade TK, kojeg je kantonalna tužiteljica Dijana Milić optužila zbog počinjenja produženih kaznenih dijela navođenja na prostituciju i davanja dara i drugih oblika koristi, u kojem postoje indicije da su i pojedini profesori Pravnog fakulteta Sarajevo – Odjeljenja u Tuzli, dovođeni u vezu s tim, pa su neki saslušani kao svjedoci, izvještavamo javnost da Tužiteljstvo i dalje intenzivno radi na prikupljanju dokaza o njihovoj, eventualnoj, povezanosti sa navedenim kaznenim djelima.

S obzirom na dosadašnji tijek postupka i složenost predmeta, te prikupljanja kvalitetnih dokaza i njihove analize, na čemu se radi intenzivno i kontinutirano, tužiteljica će donijeti odluku hoće li pokretnuti istrage protiv još nekih osoba sa tuzlanskog odjeljenja Pravnog fakulteta Sarajevo.

Ured glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva TK i ubuduće će omogućiti tužiteljici sve uvjete za rad i dati svu profesionalnu podršku kako bi se postupak na ovom predmetu što brže završio.

Istakli bi ovom prilikom da medijske spekulacije o pritiscima na rad, tužiteljica Dijana Milić odlučno demantira:

„Nitko nije na mene vršio bilo kakav utjecaj i pritisak u mom radu, jer ja to ne bih dozvolila, a ukoliko bi i bilo takvih pokušaja obratila bi se nadležnim institucijama“, izjavila je tužitljica.

http://www.tuzilastvotk.com.ba/indexb.p ... 9&newsid=1
nevenkagaragic

#91 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by nevenkagaragic »

Saopćenja i informacije

9 Feb 2009 - 13:11 by Admin
Informacija

Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli je 6.2. 2009. godine donijelo rješenje da se uvažava žalba Kantonalnog tužiteljstva Tuzla na ukidanje pritvora Jasminu Mašiću i ukinulo rješenje Općinskog suda u Tuzli, te je predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.
Protiv J. Mašića se vodi postupak zbog produženih kaznenih djela – navođenje na prostitituciju i davanje dara i drugih oblika koristi, a pritvor mu je ukinut 31.01.2009.godine
Slijedi odluka Općinskog suda u Tuzli.

http://www.tuzilastvotk.com.ba/indexb.php
fukara_tz

#92 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by fukara_tz »

Svjedokinja strahuje za život

TUZLA- "Bila sam izložena pritiscima i strah me za svoj život, da ne pošalju nekog da me ubije. Krila sam se u Zagrebu i zato se nisam odazvala na prvi poziv da svjedočim", izjavila je za "Nezavisne" Alisa Sarajkić koju je juče policija privela u Općinski sud Tuzla.

Ona je jedan od svjedoka na suđenju Jasminu Mašiću, vozaču Vlade TK, za učešće u seks aferi na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta Sarajevo.

Svjedočenje Sarajkićeve i Sandre Morankić, zbog zaštite morala, na zahtjev tužiteljice Dijane Milić bilo je zatvoreno za javnost.

U optužnici je navedeno da je Jasmin Mašić njih dvije od 2002. do 2008. godine slao u hotel "Tuzla" i motel "Jet star" u Živinicama, a Sandru Morankić je dovodio i u svoj stan, gdje su sarajevskim profesorima pružale seksualne usluge. Mašić je dio novca zadržavao za sebe ili bi od profesora dobijao ispitna pitanja, koja je kasnije prodavao studentima.

"Od Zdravka Lučića sam dobijala po 100 KM, kupovao mi je odijela kako bih dobro izgledala, jer sam ga pratila na razne sastanke. Mislim da me volio, jer kad sam zbog droge smršala na 46 kilograma, kad je vidio izbodene ruke, nije mogao više sa mnom imati odnose, ali mi je i dalje davao novac", izjavila je Sarajkićeva.

Ona tvrdi da je Mašić u igru, u kojoj je ona bila zbog nedostatka sredstava za život i potrebe za drogom, koju je prestala konzumirati prije 20 mjeseci, pokušao uvući i njenu 16-godišnju kćerku. Zbog straha je, priča, kćerku smjestila na sigurno, a i ona razmišlja o ponovnom odlasku iz BiH.

Kantonalni sud Tuzla u petak je uvažio žalbu tužiteljice Milić, na odluku sutkinje Alme Mulabdić da se Mašić u nastavku suđenja brani sa slobode, pa će sud ponovo razmatrati vraćanje u pritvor. Tužilaštvo smatra da i dalje postoje razlozi za zadržavanje u pritvoru, između ostalog i zbog pritisaka koje navode svjedoci.

Napala novinare

Svjedokinja Sandra Morankić reporteru Radija FBiH Omeru Hasanoviću na početku suđenja je istrgnula blok kada je zapisao njeno ime.

Poslije nekoliko minuta blok je vratila, ali je na hodniku bučno reagovala na izvještavanje novinara o ovom suđenju.

Izvor: http://www.nezavisne.com/hronika/vijest ... zivot.html
nevenkagaragic

#93 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by nevenkagaragic »

DEMANT Š.ĆOSIĆA magazinu STAV

Neistiniti su navodi objavljeni u magazinu STAV

U tekstu Sulejmana Hadžipašića objavljenog u Stavu broj 16. od 12.01.2009. godine, pod naslovom „Tužioci Ćosić i Bašić opstruiraju istragu u predmetu Pravni fakultet“ naveli ste niz netačnih i neistinitih tvrdnji.

Slijedom navedenog želim demantovati da sam se ikada, a posebno u posljednjih mjesec dana, intezivno družio sa advokatom Tomislavom Ljubićem.

Netačno je da sam prije petnaest dana sjedio u bilo kojem ugostiteljskom objektu, pa ni u restoranu „Lovac“ u društvu sa prof.Zdravkom Lučićem.

Takođe je netačno da sam kantonalnoj tužiteljici Dijani Milić promjenio saradnicu Suzanu Kahrimanović, jer je odlukom Ureda glavnog tužioca izvršna izmjena svih daktilografa u Kantonalnom tužilaštvu TK-a i nijedan tužilac više ne radi sa daktilografom s kojim je radio ranije.

Nije tačno da sam sakrio spis i poziv za suđenje Jasminu Mašiću, jer poziv u tužilaštvo nije došao, što se vidi iz sveske prijema pošte, upisnika i spisa, te sam provjerom utvrdio da u sudu nema povratnice kao dokaz da je tužilaštvo primilo poziv. Za suđenje sam saznao u ponedjeljak 05.01.2009. godine, od portparolke našeg tužilaštva Jasne Subotić, nakon čega sam izvršio uvid u spis i utvrdio da nema poziva.

Isto tako, zamjenik glavnog tužioca Stjepan Ćaćić nije ni mogao izjaviti prigovor na rješenje suda da se u roku od dva dana dostave imena svjedoka za pojedine tačke optužnice, jer je to trebalo uraditi u optužnici. Time odbrani nije otkrivena strategija tužilaštva u vezi sa izvođenjem dokaza, jer su odbrani ranije po zakonu date kopije svih dokaza.

Nadalje, kada je riječ o mojoj djeci: sin mi je završio Pravni fakultet 2005. godine, i kod navedenih profesora je više puta polagao ispite. Sada radi kao stručni saradnik u Općinskom sudu u Sarajevu. Takođe, je student postdiplomskog studija na Katedri za državno i međunarodno javno pravo na kojoj ne predaje nijedan od navedenih profesora. Kćerka je apsolvent Pravnog fakulteta u Sarajevu i student pet i po godina, a kod navedenih profesora ispite je polagala više puta.

Zahtjevam da u skladu sa zakonom o medijima objavite demant netačnih podataka objavljenih u tekstu, a sve ostale insinuacije i laži, bespredmetno je posebno demantovati.

Konačno predlažem, da se u vašem budućem radu, za tačne i istinite informacije obratite ovom tužilaštvu.
10 Feb 2009 - 10:02 by Admin Tuzilastvo TK |

http://www.tuzilastvotk.com.ba/indexb.p ... 9&newsid=4
nevenkagaragic

#94 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by nevenkagaragic »

Treba li ovde ista komentarisati? Pa dokle li ce razvlaciti ovu trakavicu? I mi od njih ocekujemo neku pravdu? Fuj!

Image

Image

"Dani", 27.02.2009.godine
nevenkagaragic

#95 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by nevenkagaragic »

Tuzla: Završen dokazni postupak protiv Jasmina Mašića

objavljeno: 28. 02. 2009
U Općinskom sudu Tuzla završen je dokazni postupak protiv vozača Vlade TK, Jasmina Mašića, optuženog za navođenje na prostituciju i korupciju na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta Sarajevo. Danas su saslušani student 1.godine tog fakulteta, Muris Avdić i sekretar Vlade TK, Enver Ćosićkić

Avdić je prema optužnici koju je podigla kantonalna tužiteljica Dijana Milić dao 1.000 KM Mašiću da mu sredi ispit kod profesora Bajre Golića. Njegov je index pronađen u Mašićevom stanu.

Avdić, inače na privremenom radu u Afganistanu, danas je izjavio da je Mašiću prije dvije godine dao index i 1.000 KM, kako bi kod Golića sredio ispit, što mu je trebalo za upisa na drugu godinu studija. Naveo je da je Mašić predlagao da mu da ispitna pitanja i da izađe na ispit, a kako je tada dobio posao u Afganistanu, nije bio u prilici doći na fakultet, pa su se dogovorili da to Mašić sredi.

Iako ga je u protekle dvije godine vše puta kontaktirao u vezi s tim,kako bi realizirali dogovore, Mašić bi mu svaki put govorio da će sve uskoro biti sređeno.

No, nedavno mu je Mašić iz pritvora, tvrdi ovaj svjedok, preko mladića pod nadimku Ćevap poručio da nikome ne spominje pare, niti sređivanje ispita. Avdić je, prema tim uputama, trebao reći da se radilo o upisu studijske godine, ali je ovaj student odlučio progovoriti, jer Mašić nije pominjao povrat uzetog novca.

Sekretar Vlade TK, Enver Ćosićkić je svojim iskazom potvrdio da je Mašić do hapšenja bio u dobrim odnosima sa profesorima sarajevskog prava. U službenom automobilu Vlade TK, koje koristi Mašić, pronađena je uplatnica u iznosu od 20 KM, koje je Ćosićkić uplatio za potvrdu o prosjeku ocjenana Pravnom fakultetu Sarajevo.

-Jednom prilikom sam naše vozače pitao hoće li neko uskoro u Sarajevo, jer mi treba ta potvrda, pa se Mašić ponudio. Donio je potvrdu u roku od dva-tri dana-naveo je Ćosićkić.

Iako je odbrana nastojala osporiti istražni rad i prikupljanje dokaza, navađeno u skladu sa ZKP-om FBIH, te tražila da se materijalni dokazi (indexi, ispitna pitanja, telefoni i telefonske kartice) ne uvrštavaju u dokaze protiv mašića, sudsko vijeće je taj prijedlog odbilo.
(TuzlaLive)

http://tuzlalive.ba/portal/2009/02/tuzl ... na-masica/
nevenkagaragic

#96 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by nevenkagaragic »

SKANDALOZNO: U Općinskom sudu Tuzla rade po nevažećim zakonskim odredbama

objavljeno: 28. 02. 2009

Sudije Općinskog suda Tuzla protekle dvije sedmice, otkako je na snagu stupio izmijenjeni Zakon o krivičnom postupku F BiH, primjenjivali su stare zakonske odredbe. Ovaj skandal je otkriven na današnjem suđenju Jasminu Mašiću, kada je kantonalna tužiteljica Dijana Milić, nakon što je prvi svjedok pročitao tekst zakletve, sudskom vijeću sugerisala da je izmijenjen tekst i da je zapravo pročitani tekst- nevažeći.

Kako očigledno nisu upoznati sa tim dijelom izmjene ZKP-a, predsjednica sudskog vijeća, Alma Mulabdić je prekinula suđenje na pet minuta, radi konsultacije sa članovima tog vijeća. Zanimljivo je da su članovi predsjdnica Općinskog suda Tuzla, Biljana Novak, i sudija Samir Jusičić.

Zbog neinformisanosti tuzlanskih sudija, tužiteljica Milić se izvinjavala sudskom vijeću na sugestiji da se radi po važećim odredbama, na što je sudija Mulabdić kratko odgovorila “Sve je u redu”. Steklo se utisak da je pred novinarima i učesnicima u postupku nelagodnije tužiteljici, nego li sudijama koji su napravili propust.

S obzirom da se radilo o profesionalnom propustu , te da nije bilo isprintanog teksta zakletve za svjedoke, kako je to praksa u sudovima, svjedok Muris Avdić je za sutkinjom Mulabdić ponavljao tekst zakletve ”Zaklinjem se - izjavljujem da ću o svemu što pred sudom budem pitan govoriti istinu i da ništa od onog što mi je poznato neću prešutjeti.”

Da li će iskazi svjedoka u drugim postupcima pod nevažećom zakletvom,imati uticaja na te predmete, nismo uspjeli dobiti informaciju.
(TuzlaLive)

http://tuzlalive.ba/portal/2009/02/skan ... kp-a-fbih/

Izvinjavam se na kopiranju, vidim da sam prekrsila pravila (tek danas ukopcah). Ne vidim vise nigde nikakav smisao, sve je gore i gore, sve skandaloznije. Bila sam sokirana procitavsi ovo! Ovo stvarno ostavlja bez teksta!
Last edited by nevenkagaragic on 03/03/2009 14:25, edited 1 time in total.
Miki123

#97 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by Miki123 »

E, sramote Bože dragi....
Jedna od najstarijih pravnik izreka je iura novit curia tj. sud poznaje pravo.

Ovo ne treba nikog iznenaditi. Pretpostavljam da su sudince obrisale guzicu primjerkom Službenih novina u kojima su objavljene dotične izmjene..
Hoce li sloboda ...

#98 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by Hoce li sloboda ... »

Šteta. Nekome je bilo u interesu da uništi diskusiju i od teme napravi zidne novine. Znamo kako priča završava,
Mašić odlazi u zatvor, profesori i studentice na predavanja.
zonbirile

#99 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by zonbirile »

u Sarajevu Senko i Čola glavni za namještanje ispita.Molim lična iskustva,saznanja
nevenkagaragic

#100 Re: Tuzla: Profesor Pravnog fakulteta snimljen kako se drogira

Post by nevenkagaragic »

Hoce li sloboda ... wrote:Šteta. Nekome je bilo u interesu da uništi diskusiju i od teme napravi zidne novine. Znamo kako priča završava,
Mašić odlazi u zatvor, profesori i studentice na predavanja.
Potpuno ste u pravu za ovo "znamo kako prica zavrsava". To je ocekivano (nista nas vise ne moze iznenaditi).
Ne znam samo sta ste mislili pod "zidne novine", jer bez informacija (od novinara) ne moze ni biti diskusije. A i te informacije su bile sture, s obzirom da su sudske rasprave cesto bile zavorene za javnost (zbog zastite "morala" navodno??!) Eh, pa evo u zadnji cas je IZMENJENA optuznica, a danas ce biti presuda Masicu. Zasto je izmenjena optuznica? Pa, kao Masic je PREVARIO studentkinje jer je ZNAO da im nece moci obezbediti prolaznu ocenu!? Dakle, profesori "cisti"?

Image
"Dnevni avaz", 12.03.2009.godine

Steta je ne procitati i ovaj tekst tuzlanskih novinara, koji nam svojim izvestajem sa godisnje konferencije Tuzilastva TK prikazuju pravu SLIKU od onih od kojih ocekujemu nekakvu pravdu.

Novinari u Kantonalnom tužilaštvu Tuzla: O zlopotrebama tužilačkih funkcija, seks-aferi, ratnim zločinima…

Image
Celnici Tuzilastva TK : Cosic, Cacic, Radovanovic

http://tuzlalive.ba/portal/2009/03/novi ... zlocinima/
Post Reply