Sarajevo - mitovi i zablude
-
šega
#76 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Stvar je u tome ,što neke ,očite loše stvari, kada kritikuješ ispadaš puno bolji(to je sada cool) a ti isti šaraju ili su šarali po tramvajima.Zato @Loreley udaraš u zid.
-
Loreley
#77 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Ne smetaju mi. Smeta mi što forumaši ovog foruma uživaju sadistički u tome da neko nekome čini nešto što ga iritira, da Romi lupaju pod prozorima u osam ujutro, da se bacaju petarde, da se bacaju bombe. Smeta mi zlo u ljudima koje vidim uvijek kad dođem na ovaj forum. Primitizam i nekultura ne. Volim ljude koji imaju srce na pravom mjestu, makar bili seljačine.chuchumbamayumbe wrote:Hajde, molim te, ako mozes, navedi mi gdje sam ja to napisao da imam gadjenje prema "dosljacima"?!Loreley wrote:Pretpostavljam da je tvoj predak doselio u Sarajevo za vrijeme krapinskog covjeka (najstariji skelet nadjen na podrucju ex YU) pa zato imas takvo gadjenje prema dosljacima. Ivo Andric je bio dosljak iz Travnik, u Zagrebu ga nisu bas lijepo primili, predrasude, dosljo, seljak, pa je covjek otisao u Beograd i tamo postao jedan od najvecih pisaca ovih prostora. I Mesa Selimovic je bio dosljo, i njega su ljudi poput tebe otjerali iz Sarajeva, imena im necu spominjati, ali bas je bilo gadno, pa i on postade jedan od najvecih.
Meni smetaju "dosljaci", isto kao i ovi "domaci", sve dok se ponasaju kao seljacine, primitivci i nekulturno, kao da je cijeli grad samo njihov.
Toliko o dosljacima, nadam se da me sada shvatas?!
Ako tebi takvi "dosljaci", a i "domaci", ne smetaju, onda mora da si jedan/jedna od njih.
I prestani spominjati krapinskog covjeka, pogresna ti je furka skroz.
-
Loreley
#78 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Ja zivim u Sarajevu ali nisam nikad cula za bracu Gegaj. Ali letu stukeLuke Perry wrote:Nisam nikad bio u Sarajevu, ali braca Gegaj![]()
- Luke Perry
#79 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Dobre su stuke, ali kada bi bili tako dobri kao sto su Gegaji losi e to bi bilo nesto 
- stochar
#80 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
najpametnije je da se ovaj forum samoukine. pa o cemu god krene prica zavrsi se na nekakvoj svadji i uvredama. meni to samo pokazuje da je prica o tolerantnosti u ovom gradu takodjer jedan veliki mit.
tema je 'mitovi i zablude o sarajevu'. zivimo u proslosti, 'hranimo' se olimpijadom i busamo u prsa da smo imali prvi vodovod i tramvaj, a od tih dostignuca niti idemo ka gore niti stagniramo, vec se strmoglavljujemo ka dnu. vidim, poredis nas sa ukrajinom i zemljama u tranziciji. boli me qratz za ukrajinu i zemlje u tranziciji! hocu da se poredim sa razvijenim svijetom i hocu da tezim zapadu! prije rata su ljudi iz rumunije uzimali azil u Jugoslaviji, danas nam oni odredjuju hoce li nas pustiti u EU.
nemam namjeru ni sa kim se ubjedjivati i dokazivati ocito, vidim da neki 'imaju svoj mali svijet i oko njega kineski zid' (fakat moras gledati zatvorenih ociju da ne vidis sav uzas koji nas okruzuje inkluding i gegaj bradrse i sarajevsku koridu), a ja nemam namjeru nikome kvariti iluziju da zivi u jednoj evropskoj metropoli i da je bitnije to sto smo imali olimpijadu 1984. i prvi vodovod kroz cije azbestne cijevi nam i danas voda dolazi u grad, nego to sto danas nemamo nista, odnosno sto imamo vjerske policije i kojekakve utjerivace morala!
tema je 'mitovi i zablude o sarajevu'. zivimo u proslosti, 'hranimo' se olimpijadom i busamo u prsa da smo imali prvi vodovod i tramvaj, a od tih dostignuca niti idemo ka gore niti stagniramo, vec se strmoglavljujemo ka dnu. vidim, poredis nas sa ukrajinom i zemljama u tranziciji. boli me qratz za ukrajinu i zemlje u tranziciji! hocu da se poredim sa razvijenim svijetom i hocu da tezim zapadu! prije rata su ljudi iz rumunije uzimali azil u Jugoslaviji, danas nam oni odredjuju hoce li nas pustiti u EU.
nemam namjeru ni sa kim se ubjedjivati i dokazivati ocito, vidim da neki 'imaju svoj mali svijet i oko njega kineski zid' (fakat moras gledati zatvorenih ociju da ne vidis sav uzas koji nas okruzuje inkluding i gegaj bradrse i sarajevsku koridu), a ja nemam namjeru nikome kvariti iluziju da zivi u jednoj evropskoj metropoli i da je bitnije to sto smo imali olimpijadu 1984. i prvi vodovod kroz cije azbestne cijevi nam i danas voda dolazi u grad, nego to sto danas nemamo nista, odnosno sto imamo vjerske policije i kojekakve utjerivace morala!
-
MokeQc
#81 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
@Loreley
Kao sto si i sama rekla, nije SA 5 ulica... to sto su na Bascarsiji gostoljubivi, ne znaci da su svuda, dovoljno je da se obratis na primjer na salter za filateliju male poste u ferhadiji, banalan primjer i banalna stvar, ali kad izadjem odatle, pitam se sta sam ja onoj zeni za salterom skrivio...
I da zaboravimo i doslje i sve predrasude, samo pogledajmo cistocu grada i infrastrukture, samo cinjenice. Koliko je smeca po ulici, prenatrpanih hajfisa, u mojoj ulici nisu vise rupe na cesti nego bunkeri
Sto se tolerancije tice znam primjer i profesorice i ucenice koje su, u dvije razlicite gimnazije, zbog razlicitog imena najele se provokacija za citav zivot. I povrh svega, ucenica jeste od roditelja muslimana, samo sa "nemuslimanskim imenom". Prijeklo je nije spasilo primitivizma. Sve je vrlo relativno...
Mislim da postoji i multi-kulti SA i kaSAba, diskutabilno je sta danas preovladava. Nazalost, ja bih se morao sloziti sa inicijatorom teme...
Kao sto si i sama rekla, nije SA 5 ulica... to sto su na Bascarsiji gostoljubivi, ne znaci da su svuda, dovoljno je da se obratis na primjer na salter za filateliju male poste u ferhadiji, banalan primjer i banalna stvar, ali kad izadjem odatle, pitam se sta sam ja onoj zeni za salterom skrivio...
I da zaboravimo i doslje i sve predrasude, samo pogledajmo cistocu grada i infrastrukture, samo cinjenice. Koliko je smeca po ulici, prenatrpanih hajfisa, u mojoj ulici nisu vise rupe na cesti nego bunkeri
Sto se tolerancije tice znam primjer i profesorice i ucenice koje su, u dvije razlicite gimnazije, zbog razlicitog imena najele se provokacija za citav zivot. I povrh svega, ucenica jeste od roditelja muslimana, samo sa "nemuslimanskim imenom". Prijeklo je nije spasilo primitivizma. Sve je vrlo relativno...
Mislim da postoji i multi-kulti SA i kaSAba, diskutabilno je sta danas preovladava. Nazalost, ja bih se morao sloziti sa inicijatorom teme...
- Luke Perry
#82 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Zanimljiva cura ova Loreley
Sjecam je se sa ove teme http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=50
Zašto ljudi nisu iskreni pa mi bar ne kažu da se s ovim imenom i prezimenom nikada neću zaposliti u ovom gradu ...
-
jefferson
#83 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Potpuno se slazem sa stocharom!stochar wrote:najpametnije je da se ovaj forum samoukine. pa o cemu god krene prica zavrsi se na nekakvoj svadji i uvredama. meni to samo pokazuje da je prica o tolerantnosti u ovom gradu takodjer jedan veliki mit.
Problem je sto su nasi ljudi zatvoreni u BiH. Nemju para da putuju, nemogu bez viza itd. Nasoj vlasti to odgovara na svaki nacin, jer, sto bi neko isao u Bratislavu da vidi kako Slovaci zive? Mislim, mi smo za njih svijet izmislili! Sto bi neko isao u Bukurest, to su "prljavi" Rumuni, valjda mi bolje znamo.
Ma mi smo najpametniji narod na svijetu.
I da, Sarajevo je imalo tramvaj i vodovod, ali smo bili okupirani, tj. opet nam je neko drugi to napravio!
Mi stvarno nista nismo u stanju napraviti. Ja mislim da je Sarajevo jedini grad koji "spicka" stotine hiljada na godisnjice olimpijade, dok se ceste urusavaju do olimpijskih staza!
- neprilagodjena
#84 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Ova tema je za plakanje a ne za smijjanje

-
in33sa
#85 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Sarajevo je jedna velika zabluda.
-
Rambo-Amadeus
#86 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Kako su se piramide nasle, propade Sarajevo...sta ces, nicija nije do zore...

- chuchumbamayumbe
#87 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Ne znam da li je kada je pisala taj post bila ne ljutim drogama, ili je sada, dok jede baklave.Luke Perry wrote:Zanimljiva cura ova LoreleySjecam je se sa ove teme http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=50
Zašto ljudi nisu iskreni pa mi bar ne kažu da se s ovim imenom i prezimenom nikada neću zaposliti u ovom gradu ...
Kako god, izvuce joj ti iz gliba ofirazu.
Cestitam.
- Banksy
#88 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Banksy wrote:Ne razumijem temu ...
Tuzla prije 20, 30 godina nije ova današanja. Zagreb je danas prepun svakodnevnog, policijski neriješenog nasilja, prepun došljaka, ni traga više miru i purgerskoj gospoštini. Beograd postao leglo balkanskog papanluka i mafije, a umjesto u Skadarliju ide se na splavove. Vjerujem da se i stari Parižani s nostalgijom sjećaju boljih vremena.
Svi ovi gradovi su nekad, nekome, bili bolji. Tako ni Sarajevo ne može ostati zamrznuto u '68.
Ako mislite da može biti bolje - eto vam u nedjelju prilike da ga napravite boljim.
Angažujte se, umjesto što se sklanjate i prepuštate 'papcima' da ga vode.
Ako je, kako kažete, 'u penisu', upitajte se kolika je vaša zasluga što je to tako.
Popustite malo tastaturu, pravi je svijet je vani, borite se za njega i svoje mjesto u njemu.
- stochar
#89 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
ne znam zasto pises ako ne razumijes. evo da ti pojasnim:Banksy wrote:Banksy wrote:Ne razumijem temu ...
Tuzla prije 20, 30 godina nije ova današanja. Zagreb je danas prepun svakodnevnog, policijski neriješenog nasilja, prepun došljaka, ni traga više miru i purgerskoj gospoštini. Beograd postao leglo balkanskog papanluka i mafije, a umjesto u Skadarliju ide se na splavove. Vjerujem da se i stari Parižani s nostalgijom sjećaju boljih vremena.
Svi ovi gradovi su nekad, nekome, bili bolji. Tako ni Sarajevo ne može ostati zamrznuto u '68.
Ako mislite da može biti bolje - eto vam u nedjelju prilike da ga napravite boljim.
Angažujte se, umjesto što se sklanjate i prepuštate 'papcima' da ga vode.
Ako je, kako kažete, 'u penisu', upitajte se kolika je vaša zasluga što je to tako.
Popustite malo tastaturu, pravi je svijet je vani, borite se za njega i svoje mjesto u njemu.
boli me falus za to sto se tamo negdje pogorsava situacija, ja ne zivim ni u Zagrebu ni u Beogradu ni u Parisu, vec u Sarajevu! drugo, kad si vec rekao da ne razumijes temu, da ti i ovo pojasnim: kazes da Sarajevo ne moze ostati zamrznuto u 68. e, pa o tome ova tema i govori!
nasi mozgovi su zamrznuti u vrijeme prvog vodovoda, prvog tramvaja i olimpijade. zavaravamo sami sebe mitovima i lazima, i sve sto nam ne valja pravdamo: Sarajevo je olimpijski grad, imali smo prvi vodovod, imali smo prvi tramvaj... a to sto sad nemamo sta da jedemo i profesori u penziji iz smeca vade jucerasnje novine ne vidimo. upravo o tome tema i govori. jebe mi se ba sta je bilo 68., ja zivim danas, i nista mi nece biti bolje zbog tog sto smo 1984. imali olimpijadu, kad to nismo znali i jos ne znamo iskoristiti, pa makar da stavimo faking tablu na ulazu u grad.
a ta zadnja recenica, hm... ima dosta ljudi na ovom forumu koji ne gledaju na vanjski sviojet, ali vjeruj mi da je moj uvodni post upravo iz vanjskog svijeta. i, ako vec pitas, borim se itekako u stvarnom svijetu, ali na zalost vecina je ovdje upala u kolektivnu svijest i ne zeli sebi priznati da zivi u losem, a mi koji smo s megafonima i transparentima hodali po gradu, pozivali ljude da izadju u stvarni svijet i ukazivali na sve sto nam se desavalo tad i upozoravali na ovo sto se desava sad, samo smo ismijani...
-
delightful
#90 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Luke Perry wrote:Zanimljiva cura ova LoreleySjecam je se sa ove teme http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=50
-
VjecitiStudent
#91 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
- Inzenjeri starog Rima su jos prije vise od 2000 godina pravili vodovode dugacke i po nekoliko desetina kilometara. Pompeji, jedan obicni mali grad Rimskog carstva, je imao i vodovod i kanalizaciju.
- Naravno da ce Bec prvo isprobati tramvaj u Sarajevu, i kao demonstraciju brige o novom dijelu carstva i kao test, jer potrebno je prvo isprobati novotariju prije no sto se primjeni i u Becu, da ne bi bilo blamaze u sjedistu carevine.
Nego, sta su ljudi sa ovih prostora uspjeli da sami naprave u ovom vremenu, nakon sto su dobili svoju drzavu i svoj budzet???
Zapadni izlaz iz grada?
- Naravno da ce Bec prvo isprobati tramvaj u Sarajevu, i kao demonstraciju brige o novom dijelu carstva i kao test, jer potrebno je prvo isprobati novotariju prije no sto se primjeni i u Becu, da ne bi bilo blamaze u sjedistu carevine.
Nego, sta su ljudi sa ovih prostora uspjeli da sami naprave u ovom vremenu, nakon sto su dobili svoju drzavu i svoj budzet???
Zapadni izlaz iz grada?
- kirby
#92 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
mozda se loreley javlja iz novog sada gdje je dobila posao.mozda je samo fulala forum.

-
Vertigo
#93 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
e nek ste je izofiralichuchumbamayumbe wrote:Ne znam da li je kada je pisala taj post bila ne ljutim drogama, ili je sada, dok jede baklave.Luke Perry wrote:Zanimljiva cura ova LoreleySjecam je se sa ove teme http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=50
Kako god, izvuce joj ti iz gliba ofirazu.
Cestitam.
Sarajevo je, zbog istorijskih okolnosti i utjecaja raznih kutura, "drugacije". Sarajevo posjeduje "personality" za razliku od mnogih drugih i vecih gradova.
Sta to imaju u svojoj "osobnosti" Beograd, Zagreb, Ljubljana, Skoplje, Podgorica, Novi Sad....
To se nekome moze svidati ili ne (sto je uglavnom slucaj), ali tako je.
Last edited by Vertigo on 01/10/2008 22:23, edited 2 times in total.
-
Abacija
#94 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Mislim da je o Subotici rijec.kirby wrote:mozda se loreley javlja iz novog sada gdje je dobila posao.mozda je samo fulala forum.![]()
![]()
![]()
![]()
- kirby
#95 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Abacija wrote:Mislim da je o Subotici rijec.kirby wrote:mozda se loreley javlja iz novog sada gdje je dobila posao.mozda je samo fulala forum.![]()
![]()
![]()
![]()
evo sta je napisala
SDS je bio krivac do sredine 90-ih kada je direktno ili indirektno pozivao Srbe da se iseljavaju iz Sarajeva, a kasnije su tu funkciju preuzeli neki drugi. Ne može niko živjeti tamo gdje ne može naći posao, gdje nema mogućnost da normalno živi. Ovdje na forumu se često citira Maslow i njegova piramida po kojoj je zadovoljavanje primarnih ljudskih potreba osnov ostalim. Ja nemam bošnjačko ime i prezime i ne mogu naći posao u Sarajevu. Kada pošaljem prijavu firme me jednostavno ignoriraju kao da im se nikad nisam obratila, kao da moj dopis, mail, pismo ... nikada nisu dobili. Imam diplomu elitnog stranog univerziteta, govorim nekoliko stranih jezika skoro pa bolje nego bosanski. Imam završene vrlo tražene kurseve SAP modula. U sportu sam postizala solidne rezultate univerzitetska prvakinja pokrajine u stranoj zemlji. Likom i prilikom slična Kate Moss, konfekcijski broj 36. Nakon šest mjeseci potrage za poslom u Sarajevu iskompleksirana skroz. Rezignirana. Sjebana. Javljam se na oglase u kojima traže samo poznavanje stranog jezika, ništa drugo ... nema odgovora. Javljam se "headhunterima" ... nema odgovora. Javljam se proaktivno svim većim firmama u Sarajevu ... nema odgovora. Odem na Exit, vidim slučajno oglas u kojem strana firma traži saradnike u Novom Sadu i prijavim se. Zovu me na razgovor i nude posao od 1.10. Vjerovatno nisu skontali sam Hrvatica. Kad je ovako meni u Federaciji u kojoj su Hrvati ravnopravni mogu misliti kako je Srbima
Loreley
-
Judge_Dread
#96 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:11, edited 1 time in total.
-
Abacija
#97 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Samo da ponovim prijedlog sa druge teme - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p2172785 
-
Judge_Dread
#98 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:12, edited 1 time in total.
-
Loreley
#99 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Nisam dobila posao i pomirila sam se s tim da ga ovdje necu dobiti. Skolujem se, radim doktorat, nema mi druge.Judge_Dread wrote:Ma bravo perry vidim poznato mi nestooooooLuke Perry wrote:Zanimljiva cura ova LoreleySjecam je se sa ove teme http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=50
tamo je drvila po tom kozmopolitizmu i multi kulti jer ne moze dobiti posao zbog toga kako se zove, a nedugo nakon toga nista kontra SA. E sad da li je L. napokon dobila posao ili je sada na nekim cudnim drogama sa amneziohalucinogenim efektom jer joj raniji postovi vise spadaju u ovu trenutnu temu?
Lorey fakat sam puzzled
-
Abacija
#100 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Neka ti je sretan rad.Loreley wrote:
Nisam dobila posao i pomirila sam se s tim da ga ovdje necu dobiti. Skolujem se, radim doktorat, nema mi druge.