Sarajevo - mitovi i zablude
- stochar
#1 Sarajevo - mitovi i zablude
koga mi vise lazemo? grad nam je u totalnom penisu, a mi se vadimo na neke izlizane vadione. evo nekih:
olimpijski grad - koji ba olimpijski grad? olimpijada je bila 1984. a mi od tada nismo imali veceg sportskog takmicenja! u americi pored tabli na ulazu u gradove pise ako se tu rodio neki country pjevac ili ako tu raste ljuta paprika ili prolazi tornado, a mi nemamo velike table s natpisom 'Dobro dosli u Olimpijski grad'. duh olimpizma tesko je ranjen jos 1992. na trebevicu, a dokrajcili su ga kojekakvi sumnjivi likovi koji nam se iz dana u dan infiltriraju u drustvo!
multikulturan grad, grad tolerancije - koja multikultura? iz ovog grada odlazi sve vise njegovih autohtonih gradjana, srba, bosnjaka i hrvata, a ostaju uglavnom 'naseljenici' koji nam vec odredjuju kad ce se sta organizovati. pretuceni su cak i pripadnici hare krishna.
autohtoni sarajlije - nema ih puno. i ovo sto ih ima, vecina je podlegla ideologiji pklatova i nimalo se ne razlikuje od 'naseljenika', sta vise, u mnogim stvarima su i gori. sad oni mogu bacat' smece s balkona jer su se tu rodili, mogu iz auta odvrnuti cece, seke, dare, jane... jer - oni su se tu rodili...
prvi vodovod u evropi - jeste, imali smo prvi vodovod, ali i sad nam voda s jahorinskih vrela u grad dolazi kroz taj isti vodovod. to isto k'o da se moj dedo hvali da je prvi im'o TV Ei-Nis u mahali, a da ga i danas gleda...
prvi tramvaj - slicno k'o i sa vodovodom. nista nam ne znaci kad smo imali tramvaj prije Beca, kad Bec sad ima 1000 puta bolje tramvaje od nas.
urbani centar BiH - vidjeti pod 'autohtoni sarajlije'
metropola: vidjeti pod 'multikulturan grad'
grad fudbala - dva najtrofejnija tima u bivsoj Jugi za 45 godina osvojili tri titule. nakon rata nam najveci dometi trece pretkolo lige prvaka.
cisto i lijepo moje Sarajevo - pogledajte na sta nam lice ulice, vidjecete da nije cisto. pogledajte grad sa Tabije po danu, i vidjecete strsecu arhitekturu s kojom je sve manje lijepo cak i izdaleka
toliko za sad od mene, ko ima sta dodat', bujrum!
olimpijski grad - koji ba olimpijski grad? olimpijada je bila 1984. a mi od tada nismo imali veceg sportskog takmicenja! u americi pored tabli na ulazu u gradove pise ako se tu rodio neki country pjevac ili ako tu raste ljuta paprika ili prolazi tornado, a mi nemamo velike table s natpisom 'Dobro dosli u Olimpijski grad'. duh olimpizma tesko je ranjen jos 1992. na trebevicu, a dokrajcili su ga kojekakvi sumnjivi likovi koji nam se iz dana u dan infiltriraju u drustvo!
multikulturan grad, grad tolerancije - koja multikultura? iz ovog grada odlazi sve vise njegovih autohtonih gradjana, srba, bosnjaka i hrvata, a ostaju uglavnom 'naseljenici' koji nam vec odredjuju kad ce se sta organizovati. pretuceni su cak i pripadnici hare krishna.
autohtoni sarajlije - nema ih puno. i ovo sto ih ima, vecina je podlegla ideologiji pklatova i nimalo se ne razlikuje od 'naseljenika', sta vise, u mnogim stvarima su i gori. sad oni mogu bacat' smece s balkona jer su se tu rodili, mogu iz auta odvrnuti cece, seke, dare, jane... jer - oni su se tu rodili...
prvi vodovod u evropi - jeste, imali smo prvi vodovod, ali i sad nam voda s jahorinskih vrela u grad dolazi kroz taj isti vodovod. to isto k'o da se moj dedo hvali da je prvi im'o TV Ei-Nis u mahali, a da ga i danas gleda...
prvi tramvaj - slicno k'o i sa vodovodom. nista nam ne znaci kad smo imali tramvaj prije Beca, kad Bec sad ima 1000 puta bolje tramvaje od nas.
urbani centar BiH - vidjeti pod 'autohtoni sarajlije'
metropola: vidjeti pod 'multikulturan grad'
grad fudbala - dva najtrofejnija tima u bivsoj Jugi za 45 godina osvojili tri titule. nakon rata nam najveci dometi trece pretkolo lige prvaka.
cisto i lijepo moje Sarajevo - pogledajte na sta nam lice ulice, vidjecete da nije cisto. pogledajte grad sa Tabije po danu, i vidjecete strsecu arhitekturu s kojom je sve manje lijepo cak i izdaleka
toliko za sad od mene, ko ima sta dodat', bujrum!
-
fixer
#2 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
najbolji cevapi na svijetu.....hm, ovo je diskutabilno 
- stochar
#3 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
sarajevska pop skola - koja ba pop skola? merlin, hari, tifa, crvena jabuke? de ba!
(Neću imenovati, ali ja znam ko je izmišljao takve škole i sve. Ako je škola, onda to sve generacije uči istome, a pop vrijedi samo ako je različit. Prema tome: kakva škola? - Željko Bebek,Start)
sarajevska publika - hahahaha, grohotom se smijem kad kazu pjevaci 'ako prodjes u Sarajevu, prosao si svugdje'. vec vidim kako Iggy Popu niko ne dolazi na sljedeci koncert u nekom evropskom gradu...
(Neću imenovati, ali ja znam ko je izmišljao takve škole i sve. Ako je škola, onda to sve generacije uči istome, a pop vrijedi samo ako je različit. Prema tome: kakva škola? - Željko Bebek,Start)
sarajevska publika - hahahaha, grohotom se smijem kad kazu pjevaci 'ako prodjes u Sarajevu, prosao si svugdje'. vec vidim kako Iggy Popu niko ne dolazi na sljedeci koncert u nekom evropskom gradu...
-
ksarajlija
#4 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Gdje nas nađe tako oblatiti na lijepi Bajram pa ti ne mogu odgovoriti. Sačekaj me iza blagdana pa ću ti (a i drugima) održati čas na temu "Sarajevo za početnike prije kolonizacije".
- stochar
#5 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
ne znam za vas, ali ja se najezim od ovih stihova:
Pklatovi imaju i oci i usi i noge i ruke i ledeni dah,
Samo im je dodir potpuno mek, a korak previse lak.
Zauzeli su cijeli nas grad i poceli sebi ljude zvat'
Nisi vise znao ko je covjek, a ko je pklat.
Ubrzo su usli u svaki nas dom i ljudima spustili zavjese.
Svak je mogao da vidi samo unutra, niko nije gledao napolje.
Na ulice su pustili bjele medvede, cija je dlaka sjajna.
Dosli su iz dalekog svemira, njihovo porijeklo mora ostati tajna.
Mi smo pklatovi i nemojte nam sta zamjeriti,
Mi samo zelimo da mislite kao mi.
Izmedju nas draga ne postoji nista otkako su na nasa vrata kucali.
Ne cujemo vrisak komsinice, niti smo plin osjetili.
Prazne su case, puna pepeljara, nestaju boje,
Moje srce kuca sporo tika-tat-ta.
Nema vise poljupca, ni svadje, ni samara.
Tvoga tijela draga ja se vise ne secam.
II
Predvece su poslali bijele medvede
Htijeli da te oni otmu od mene.
Ubrao sam strijele sa najveceg bora
I gadjao ih posred glavuse.
I osijetismo opet onaj stari fol
Iz srca sto je davno otisao
Dok smo sjedeli kraj vatre na staroj tvrdjavi
Izgrebanih nogu i lica prljavih.
Ovo nije kraj price o Pklatovima…
Oni zive skriveni duboko u nama i cekaju svoj trenutak…
Pklatovi imaju i oci i usi i noge i ruke i ledeni dah,
Samo im je dodir potpuno mek, a korak previse lak.
Zauzeli su cijeli nas grad i poceli sebi ljude zvat'
Nisi vise znao ko je covjek, a ko je pklat.
Ubrzo su usli u svaki nas dom i ljudima spustili zavjese.
Svak je mogao da vidi samo unutra, niko nije gledao napolje.
Na ulice su pustili bjele medvede, cija je dlaka sjajna.
Dosli su iz dalekog svemira, njihovo porijeklo mora ostati tajna.
Mi smo pklatovi i nemojte nam sta zamjeriti,
Mi samo zelimo da mislite kao mi.
Izmedju nas draga ne postoji nista otkako su na nasa vrata kucali.
Ne cujemo vrisak komsinice, niti smo plin osjetili.
Prazne su case, puna pepeljara, nestaju boje,
Moje srce kuca sporo tika-tat-ta.
Nema vise poljupca, ni svadje, ni samara.
Tvoga tijela draga ja se vise ne secam.
II
Predvece su poslali bijele medvede
Htijeli da te oni otmu od mene.
Ubrao sam strijele sa najveceg bora
I gadjao ih posred glavuse.
I osijetismo opet onaj stari fol
Iz srca sto je davno otisao
Dok smo sjedeli kraj vatre na staroj tvrdjavi
Izgrebanih nogu i lica prljavih.
Ovo nije kraj price o Pklatovima…
Oni zive skriveni duboko u nama i cekaju svoj trenutak…
-
Tisina
#6 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
meni pade na pamet jedna Djoletva pjesma koju je uputio studetima u Srbiji, a moze se kod nas primjeniti itekako
To više nije stvar pacijenata
Prerušenih u stranačke Lidere...
Dosta Histeričnih, Klimakteričnih...
Sami su stekli Duhovne Midere...
To više nije pitanje Gadosti
Profita, prevare i Mutne Vode...
Ne, deco, To su Kradljivci Mladosti...
Za vas je to već problem Slobode...
Svakom svoj tropar. I svoji gresi...
Dosta se brukala ova Nacija...
Krajnji je čas da se Srbiji desi
I jedna čestita generacija...
Balasevic
Balasevic
-
fixer
#7 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Tisina wrote:meni pade na pamet jedna Djoletva pjesma koju je uputio studetima u Srbiji, a moze se kod nas primjeniti itekako
Balasevic
ovaj drugi stih bi mladi trebali ponavljati kao mantru
-
klixober
#8 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Halo ba! Rizzo Ruza,Don Almir,Sejo boy,Izoni...sarajevska pop skola ba!stochar wrote:sarajevska pop skola - koja ba pop skola? merlin, hari, tifa, crvena jabuke? de ba!
Hej ba shta ima ba,hej ba hairlija...djes ba Sarajlija
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#9 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
komeba wrote:Halo ba! Rizzo Ruza,Don Almir,Sejo boy,Izoni...sarajevska pop skola ba!stochar wrote:sarajevska pop skola - koja ba pop skola? merlin, hari, tifa, crvena jabuke? de ba!
Hej ba shta ima ba,hej ba hairlija...djes ba Sarajlija![]()
jjjoooooooojjj dje me naaadjeeee !!!!!!!
Ado Gegaj&Nazovi zbog nas
-
klixober
#10 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Ta dvojica su braca,Izo i Ado Gegaj
A vidi lafa,je li to spot snimao na Kalemegdanu u Beogradu.. 
-
The 51st State
#11 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
bilo bi mnogo bolje da egzistira samo jedan, a to je sarajevo, tako da ti ovaj argument ne stoji, vi ste krivigrad fudbala - dva najtrofejnija tima u bivsoj Jugi za 45 godina osvojili tri titule. nakon rata nam najveci dometi trece pretkolo lige prvaka.
e da, jos jedan trendovski, na par kafa tokom ramazana uho cuje par razgovora sarajevske omladine i glavna tema je "gdje ce ko za 1, 2 i 3 noc Bajrama, ko Nova godina jebote, to mi je onako frisko i konkretno u prilog temi.
- Luke Perry
#12 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Izoni, Ado gegaj
Kakvi likovi 
-
ljubilac
#13 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Potomci sarajevskih begova.Luke Perry wrote:Izoni, Ado gegaj![]()
Kakvi likovi
-
d2
#14 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
a Hajrija ? 
-
callmethebreeeze
#15 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
sva je prica u dure, samo ja sam malo alergican na pricu o "autohtonim" sarajlijama. mislim, rodjen sam i ja u sa, i drago mi je zbog toga, ali takodjer smatram da samo budala moze da se ponosi rodnim listom. niko od nas nije mogao uticati na mjesto rodjenja.
- piupiu
#16 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
viDJu nasih metroseksualaca!pici wrote:komeba wrote:Halo ba! Rizzo Ruza,Don Almir,Sejo boy,Izoni...sarajevska pop skola ba!stochar wrote:sarajevska pop skola - koja ba pop skola? merlin, hari, tifa, crvena jabuke? de ba!
Hej ba shta ima ba,hej ba hairlija...djes ba Sarajlija![]()
jjjoooooooojjj dje me naaadjeeee !!!!!!!![]()
Ado Gegaj&Nazovi zbog nas
- johnnykola
#17 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
more li gore:
-
Judge_Dread
#19 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:05, edited 2 times in total.
-
Vertigo
#20 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Sarajevo je....jedina polumilionska mahala na svijetu 
- pike
#21 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
...joj znao sam da ce se na ovoj temi pojaviti izoni...bilo je samo pitanje vremena... 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#22 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Polumilionsko Sarajevo - to je 10 predizbornih skupova (Zborova birača) u 7 dana, a onda, 4 godine: Niko - niko, kao ja,...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#23 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
Vedo Hamšić, sarajevski student Kornelije Kovač: Četiri mladića idu s planine iznad Sarajeva i mnogi drugi.Giordano wrote:![]()
De ba,ne stidi se,kazi,ko je izmisljao te "skole",da i ja nesto naucim!?![]()
![]()
Hajd' sad probaj u ranu zoru na vrh Trebevića na područje ''Srpskih šuma'', pa popodne u Grad na tekmu.
Ne može se porediti 1967.g. sa 2008.g.!
- ljubav_aha
#24 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
stocah,ti si maher u otvaranju odlicnih tema
-
Celly
#25 Re: Sarajevo - mitovi i zablude
sarajevski jet set (iliti Rizzo, Omco, Gegaji i sl.), crveni tepisi, VIP, glamour...