dzipalo, ne mozemo svi pratiti Al jazzeru, prema tome, izvjestavaj prijatelju to ti je obavezadzipalo_junuz wrote:Niste ostavili normalnog posta a tema je zanimljiva samo tako...Evo upravo gledam na Al jazzeri da je masina konacno startala i da su prvi protoni pusteni brzinom svijetlosti, po njima sve ide kao sto su planirali i svi su u genevi prezadovoljni. Sutra ce biti ispustena veca kolicina a simulacija Big Banga se moze ocekivati za nekih mjesec dana...
Zeneva 10.09.2008.
- BarbaDue
#76 Re: Zeneva 10.09.2008.
- shiljak
#77 Re: Zeneva 10.09.2008.
Ovdje je trebao biti live prenos, ali izgleda da im je opterecen server
http://webcast.cern.ch/
-
sarlo
#78 Re: Zeneva 10.09.2008.
Znaci jos se ceka da crna rupa ..proradi.
- BarbaDue
#79 Re: Zeneva 10.09.2008.
Sta se desava u CERN-u, ima li novosti 
- macan prvi
#80 Re: Zeneva 10.09.2008.
Ima. Evo ti live webcam:BarbaDue wrote:Sta se desava u CERN-u, ima li novosti
http://www.cyriak.co.uk/lhc/lhc-webcams.html
- ljubav_aha
#81 Re: Zeneva 10.09.2008.
raja,histerisete bez razloga,projekat ce trajati mnogo duze no sto mislite
- Sensei
#82 Re: Zeneva 10.09.2008.
seshat wrote:prejako je ovo za Federaciju! bićemo, nakon 10.09. u novoj dimenziji najjačijedva čekam

- clav
#83 Re: Zeneva 10.09.2008.
hahahahah
neko bas ima vremena za ove zajebancije
neko bas ima vremena za ove zajebancije
- shiljak
#84 Re: Zeneva 10.09.2008.
haknuse nam cern
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080913034
-
Leonid Breznjev
#85 Re: Zeneva 10.09.2008.
pape, evo stigoh nazad, u cernu nicega novega..pape wrote:Lave, ... ako se ne javis, ... uleshit cemo se u tvoje ime, ....Arslan wrote:uglavnom, ja sutra odoh u zenevu pa cu javiti sta se dogadja na licu mjesta.. ako se vise ne javim, znajte sta je bilo..![]()
![]()
- _veleposlanik
#86 Re: Zeneva 10.09.2008.
hajde da probamo i koju ozbiljnu, mada ste me posteno nasmijali...
evo samo neke cinjenice objelodanjene vezane za projekat:
- 12.000.000$ vrijedan projekat koji se razvija duze od decenije
- najveci naucni poduhvat svih vremena
- cilj: rekreiranje nastanka svemira na znatno umanjenoj skali
- drugi ciljevi projekta:
* razumijevanje svemira i materije
* postizanje nevjerovatnog IT napretka
* i jos desetine hiljada podataka i analiza uz svaki obavljeni eksperiment...
dakle, radi se o velicanstvenom projektu - pazite sad ovo - oko kojeg se najvise pricalo o crnim rupama i smaku svijeta!
milijarde dolara "nasih" poreza!
http://www.sciam.com/article.cfm?id=how ... e-internet - Kako LHC moze promijeniti Internet
ne da mi se prevoditi dijelove, ukratko: radi se o unistavanju ovo malo privatnosti, ako ista uopste postoji, na internetu omogucavajuci "bilo kome da dodje do podataka bilo koga sa svog racunara"...
to bi bilo jos jedno dostignuce "najveceg naucnog poduhvata danasnjice"
i jos dosta toga sto ne znamo...
dakle, radi se o velicanstvenom projektu - pazite sad ovo - oko kojeg se najvise pricalo o crnim rupama i smaku svijeta!
http://www.sciam.com/article.cfm?id=how ... e-internet - Kako LHC moze promijeniti Internet
ne da mi se prevoditi dijelove, ukratko: radi se o unistavanju ovo malo privatnosti, ako ista uopste postoji, na internetu omogucavajuci "bilo kome da dodje do podataka bilo koga sa svog racunara"...
to bi bilo jos jedno dostignuce "najveceg naucnog poduhvata danasnjice"
- macan prvi
#87 Re: Zeneva 10.09.2008.
Cinjenica jest da je za obradu ogromne kolicine podataka koji ce proizaci iz eksperimenta potrebna isto toliko ogromna baza podataka s nekom vrstom "nadogradenog" interneta koji treba omoguciti razmjenu podataka i rezultata izmedu raznih naucnih centara u svijetu. Ali nije krivica eksperimentatora s LHC-a ono sto bi se moglo dogoditi s internet-resursima koristenim kao sredstvo razmjene podataka..._veleposlanik wrote:hajde da probamo i koju ozbiljnu, mada ste me posteno nasmijali...
to bi bilo jos jedno dostignuce "najveceg naucnog poduhvata danasnjice"![]()
![]()
![]()
![]()
- madner
#88 Re: Zeneva 10.09.2008.
veleposlanik je freak koji je ubjedjen u 303 teorije zavjere. Ocekivati da ce zdrav razum imati bilo kakav efekat je kranje neralisticno.
- _veleposlanik
#89 Re: Zeneva 10.09.2008.
na srecu ili na zalost, _veleposlanik ti moze biti tata u znanju. mnogo stosta je _veleposlanik doznao, dozivio, odradio i postigao u ovom zivotu. zato ti ubjedjen kazem da nemas pravo tako pricati o _veleposlanikumadner wrote:veleposlanik je freak koji je ubjedjen u 303 teorije zavjere. Ocekivati da ce zdrav razum imati bilo kakav efekat je kranje neralisticno.
-
trag_u_pijesku...
#90 Re: Zeneva 10.09.2008.
Bio bih zahvalan svakome ko bi bio voljan ako ima bilo kakvu cinjenicu za podastrijeti kao dokaz kakvu stvarnu odnosno upotrebnu vrijednost ima covjecanstvo od ovoga tzv. kolosalnog naucnog pokusa. Premda nisam fizicar po profesiji niti genijalac po prirodi molio bih za objasnjenje.

- madner
#91 Re: Zeneva 10.09.2008.
Recu samo chemical trails._veleposlanik wrote:na srecu ili na zalost, _veleposlanik ti moze biti tata u znanju. mnogo stosta je _veleposlanik doznao, dozivio, odradio i postigao u ovom zivotu. zato ti ubjedjen kazem da nemas pravo tako pricati o _veleposlanikumadner wrote:veleposlanik je freak koji je ubjedjen u 303 teorije zavjere. Ocekivati da ce zdrav razum imati bilo kakav efekat je kranje neralisticno.
To su osnove fizike koje nisu u stanju da svatis.
Da sam upisao 2 razred osnovne, bili bi tu negdje sa znanjem. Ovako, ne lupetaj na ozbiljnim temama. Imas one svoje pa se tamo pravi klovn.
- _veleposlanik
#92 Re: Zeneva 10.09.2008.
hajd budi malo realan Madner. u isto vrijeme kada meni govoris da nisam "zavrsio" 2. razred, to govoris hiljadama strucnjaka, naucnika, analiticara, novinara, istrazivaca, i milionima ljudi.
tebi je jasno da avion leti i ispusta nekakav gas - i sta se imas dalje zamarati, jeli?
ja, pored citanja dosta alternativnog materijala, za ciju vjerodostojnost ne zelim razgovarati, zato sto je do tebe da sam to provjeris, izadjem u prirodu, i posmatram oko sebe. posebno gledam navise. i vjeruj da se svasta moze doznati samim posmatranjem. kada si zadnji put pratio nebo, kretanja oblaka, brojao avionski promet u inace rijetko preletnoj zoni? mozda nikada? svakako da nisi, ti imas prece stvari, a ja dosta slobodnog vremena...
PROVJERI prije nego pocnes napadati
tebi je jasno da avion leti i ispusta nekakav gas - i sta se imas dalje zamarati, jeli?
ja, pored citanja dosta alternativnog materijala, za ciju vjerodostojnost ne zelim razgovarati, zato sto je do tebe da sam to provjeris, izadjem u prirodu, i posmatram oko sebe. posebno gledam navise. i vjeruj da se svasta moze doznati samim posmatranjem. kada si zadnji put pratio nebo, kretanja oblaka, brojao avionski promet u inace rijetko preletnoj zoni? mozda nikada? svakako da nisi, ti imas prece stvari, a ja dosta slobodnog vremena...
PROVJERI prije nego pocnes napadati
- madner
#93 Re: Zeneva 10.09.2008.
Kada tvrdis da je fenomen koji je moguce reproducirati u svakom laboratoriju nesto sasvim ljevo, onda gubis vjerodojstvenost.
Niti jedan naucnik, osim pseudo isti, ne moze tvrditi tako nesto.
- vox-populi
#94 Re: Zeneva 10.09.2008.
Imal te crne rupe? Ako se pojavi javite, blizu mi ta Zeneva pa da se preselim negdje istocnije. Kazu u Dresdenu nije lose.
- madner
#95 Re: Zeneva 10.09.2008.
Eksperiment jos nije u toj fazi, trenutno se samo "zagrijava".
- _veleposlanik
#96 Re: Zeneva 10.09.2008.
reproduciraj ti u laboratoriju prskanje naroda (mozes koristiti miseve, nprmadner wrote:Kada tvrdis da je fenomen koji je moguce reproducirati u svakom laboratoriju nesto sasvim ljevo, onda gubis vjerodojstvenost.
- macan prvi
#97 Re: Zeneva 10.09.2008.
Evo ti odgovor:trag_u_pijesku... wrote:Bio bih zahvalan svakome ko bi bio voljan ako ima bilo kakvu cinjenicu za podastrijeti kao dokaz kakvu stvarnu odnosno upotrebnu vrijednost ima covjecanstvo od ovoga tzv. kolosalnog naucnog pokusa. Premda nisam fizicar po profesiji niti genijalac po prirodi molio bih za objasnjenje.![]()
http://www.youtube.com/watch%3Fv%3Dj50ZssEojtM
Jos pitanja?
- ljubav_aha
#98 Re: Zeneva 10.09.2008.
astornauti ,astornomi su primjetili jedino prisustvo crnih rupa,samo na osnovu cinjenice momenta nestanka zvijezda,znaci koje se tokom gasenja, i raspada dosloovno krecu,tacnije "usisavaju" i odredjenom smjeru,zvuci vrlo bizarnotrag_u_pijesku... wrote:Bio bih zahvalan svakome ko bi bio voljan ako ima bilo kakvu cinjenicu za podastrijeti kao dokaz kakvu stvarnu odnosno upotrebnu vrijednost ima covjecanstvo od ovoga tzv. kolosalnog naucnog pokusa. Premda nisam fizicar po profesiji niti genijalac po prirodi molio bih za objasnjenje.![]()
svrha ekpserimenta je vise-strana,vjerovatno ne samo napokon dokazati da postoje crne rupe i nakonon shvatiti kako funkscioniraju,koliko shvatiti fore i fazone quantum fizike,koju i genijalci pokusavaju shvatiti
znate da postoji "naucna" bing beng teorija o nastanku svijeta,e pa prema toj filozofiji,postoji i teorija nestanka svijeta,koja se zove big crush,ako se dobro sjecam iz moje strucne i hobi literature ,a nije los ni drug google
-
vratnik
-
mojgrad
#100 Re: Zeneva 10.09.2008.
hahahahaha dobar fazon, mozda nam bas ovako i bude