Vidi se ko ima muda pa smije da priznazambaklija wrote:E, JA je baš volim
POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
-
#76 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
-
Fikret_ZE
#77 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
Pozivati se na "antiamerikanizam" kao neku rasirenu, neracionalnu, populisticnu pojavu ti nije fer. Ne radi se o tome. Ne radi se o fanaticnom "antiamerikanstvu" bez ikakvog razloga, cilja i osnove.simpozijum delirijum wrote:antiamerikanizam je danas "popularan" ,
Mislim da ne mozes sebi dopustiti da pojednostavljujes stvari na takav nacin. Ili, ti mozda mozes, ali Amerika kao nacija sigurno to pojednostavljivanje ne moze sebi dopustiti.
Ljudi su ti dobro odgovorili na prvih par stranica ove teme, nemam sta dodati, samo ponoviti: ako si mocan, moras biti odgovoran. Inace te snalazi nesto nepozeljno....
- jeza u ledja
#78 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
Ako se vec pozivate na kojekakve imperije iz historije, onda se nemojte pozivati na 'odgovornost mocnih nacija', barem ne u smislu o kojem se ovdje govori. Upravo, ako si mocan ne moras odgovarati nikome i nemas, barem ne kratkorocno, nikakvu potrebu da budes odgovoran. Ako si mocan mozes komotno otvoreno vladati svima, ubijati, zatvarati, milione ljudi. Tako su to radile mocne sile tokom vijekova.Fikret_ZE wrote:Pozivati se na "antiamerikanizam" kao neku rasirenu, neracionalnu, populisticnu pojavu ti nije fer. Ne radi se o tome. Ne radi se o fanaticnom "antiamerikanstvu" bez ikakvog razloga, cilja i osnove.simpozijum delirijum wrote:antiamerikanizam je danas "popularan" ,
Mislim da ne mozes sebi dopustiti da pojednostavljujes stvari na takav nacin. Ili, ti mozda mozes, ali Amerika kao nacija sigurno to pojednostavljivanje ne moze sebi dopustiti.
Ljudi su ti dobro odgovorili na prvih par stranica ove teme, nemam sta dodati, samo ponoviti: ako si mocan, moras biti odgovoran. Inace te snalazi nesto nepozeljno....
Ta 'odgovornost' na koju se pozivate je nov pojam, a opet proizasao iz sistema i nacina vladanja kakav je opet iznikao medju prvima u SAD.
Niko nije pozivao SSSR na odgovornost, ili danas Kinu, mada su oni bili, a i danas su mnogo manje odgovorni, da ne kazem da ih boli chuna.
Ako neko tvrdi neminovnost postojanja 'mocnih' sila, onda ne znam cemu ima da se raduje, valjda tome sto ce umjesto Amerike na vlasti biti Kina pa ce nam svima biti bolje?
-
Fikret_ZE
#79 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
Bas tako jeza u ledja!jeza u ledja wrote: Upravo, ako si mocan ne moras odgovarati nikome i nemas, barem ne kratkorocno, nikakvu potrebu da budes odgovoran.
- jeza u ledja
#80 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
E pa eto, onda nema razloga za brigu. Za sto godina ko ziv ko mrtav. 
-
simpozijum delirijum
#81 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
moj stav je ; "antiamerikanizam" je kontraproduktivan , Amerikanci samo postaju jos veci ksenofobi, to je u stvari mrznja , a mrznja stvara mrznju , komunikacija je rijesenjeFikret_ZE wrote:Pozivati se na "antiamerikanizam" kao neku rasirenu, neracionalnu, populisticnu pojavu ti nije fer. Ne radi se o tome. Ne radi se o fanaticnom "antiamerikanstvu" bez ikakvog razloga, cilja i osnove.simpozijum delirijum wrote:antiamerikanizam je danas "popularan" ,
ogromna je ovo drzava, ovdje imate mix svih svjetskih kultura , i svi amerikanci ne misle isto , a i dalje su vise otvoreni nego evropljani koji jos uvijek zatrovani nacionalizmom, i USA ce platiti cijenu svoje suludih avantura , cijenu ce platiti oko 80% prosjecnih gradjana ( mnogo imigranata takodjer ) za te vrlo skupe pogreske , rekoh , ekonomska kriza lupa na vrata , i ne budimo zlobni ! jer ako USA potone , tonemo svi !
-
Fikret_ZE
#82 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
Bez apsolutno ikakve zlobe (naprotiv, sa zabrinutoscu): slazem se!simpozijum delirijum wrote:jer ako USA potone , tonemo svi !
Rekao bih, ako USA potone, i Evropa ce vjerovatno potonuti. Mislim da ce Istok ipak drzati glavu iznad vode.
-
convict
#83 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
Boze cuvaj Ameriku! ...i dovedi im Obamu za predsjednika 
- sabinaM
#84 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
Ne mrzim Ameriku kao drzavu, niti amerikance kao ljude (to mi je suludo razmisljanje da se moze mrziti drzavu ili narod)...ali mrzim pojedine americke politicare i vode koji namecu Ameriku kao superiornu zemlju koja mora krojiti sudbinu svim drzavama od kojih ima neke koristi
-
stari_sarajevski_gospodin
#85 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
convict wrote:Boze cuvaj Ameriku! ...i dovedi im Obamu za predsjednika
jesil ti svijestan da on nema sanse. Ovamo crnac nemoze da bude predsjednik. sto? Zato sto bijelci vode sve.
-
ld
-
dezurni_ucenik
#87 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
.
Last edited by dezurni_ucenik on 17/03/2016 03:14, edited 1 time in total.
- scooter21ba
#88 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
ameriku kao ameriku obicne ljude amere nemrzim zasto bih?
mrzim je u politickom smislu izigravanja svjetskog policajca
njihovih lobija globalnih korporacija jer ce sve uraditi za profit
neku demokratiju zagovaraju a krse je na svakom koraku od smrtnih kazni do iskoristavanja mali afrkinaca azijata i koga sve ne koji rade za njihove firme sa platom cca 30 dolara
itd itd
mrzim je u politickom smislu izigravanja svjetskog policajca
njihovih lobija globalnih korporacija jer ce sve uraditi za profit
neku demokratiju zagovaraju a krse je na svakom koraku od smrtnih kazni do iskoristavanja mali afrkinaca azijata i koga sve ne koji rade za njihove firme sa platom cca 30 dolara
itd itd
-
simpozijum delirijum
#89 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
kanditati za predsjednika po prvi put su bili; zena ( Hilari ) i sada zvanicni kandidat demokrata Obama ( garav )CVIKERASH wrote:ja iskreno vjerujem da ce obama uzeti bas iz razloga sto je crn,,,,americke crnje ce ga dovesti na vlaststari_sarajevski_gospodin wrote:convict wrote:Boze cuvaj Ameriku! ...i dovedi im Obamu za predsjednika
jesil ti svijestan da on nema sanse. Ovamo crnac nemoze da bude predsjednik. sto? Zato sto bijelci vode sve.
al sljedeci izbori tamo oni za 4 godine kad se bude kandidirao bushov buraz ,,onda je naje**bao uostalom kao i svi mi ako pobijedi...a vjerujem da hoce..al otom potom do tada ko ziv ko mrtav
i to je nesto , ljudi ovdje , vecina njih doista ne trpe bushiste , i zele promjene
kada u jednoj Njemackoj u kojoj ima oko 8 miliona gastarbajtera i sigurno jos vise naturalizovanih stranaca izaberu recimo Turcina za predsjednika ili u Francuskoj sa 5 miliona Francuza arapskoga porijekla izaberu arapa za predsjednika ili bar ministra , e ! onda nek se Evropljani jave !
- scooter21ba
#90 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
kad amerika bude imala sto europa ima onda nek se javisimpozijum delirijum wrote:kanditati za predsjednika po prvi put su bili; zena ( Hilari ) i sada zvanicni kandidat demokrata Obama ( garav )CVIKERASH wrote:
ja iskreno vjerujem da ce obama uzeti bas iz razloga sto je crn,,,,americke crnje ce ga dovesti na vlast
al sljedeci izbori tamo oni za 4 godine kad se bude kandidirao bushov buraz ,,onda je naje**bao uostalom kao i svi mi ako pobijedi...a vjerujem da hoce..al otom potom do tada ko ziv ko mrtav
i to je nesto , ljudi ovdje , vecina njih doista ne trpe bushiste , i zele promjene
kada u jednoj Njemackoj u kojoj ima oko 8 miliona gastarbajtera i sigurno jos vise naturalizovanih stranaca izaberu recimo Turcina za predsjednika ili u Francuskoj sa 5 miliona Francuza arapskoga porijekla izaberu arapa za predsjednika ili bar ministra , e ! onda nek se Evropljani jave !
a nisu li ameriku stvorili europljani?
zena je u americi bila kandidat u europi je vec premijer ili u njenom slucaju kancelarka angela merkel
- hik--meta
#91 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
ne razumijem nijesnog naseg covjeka koji mrzi ameriku kao drzavu poslije svega sto je clintonova administracija ucinila za bosnu, osim pojedinih crvljivih jabuka tipa holbrookea i jos nekih ljudi koji su se vodili cisto financijskim,a ne humanim motivima.
da nije clinton dobio izbore 1992 danas bosne kao drzave nebi ni bilo. ili bi postojala mala muslimanija na sa-ze podrucju.
da nije clinton dobio izbore 1992 danas bosne kao drzave nebi ni bilo. ili bi postojala mala muslimanija na sa-ze podrucju.
-
Barbarez
#92 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
Ne, zasto bih je mrzio?
Bez obzira na sve mislim da se treba posjetiti da su USA uvijek bile puno puno naklonjenije BiH nego evropske sile kao Francuska i Engleska. Mislim da bi stanje u BiH bilo jos gore da se USA nisu barem malo ukljucile. E sada sto je nasa steta sto nemam puno nafte pa da nas brane 92 kao Kuvajt to e vec nesto drugo.
Ako nista barem su malo zapucali po cetama. Englezi i Francuzi ne bi nikada.
Bez obzira na sve mislim da se treba posjetiti da su USA uvijek bile puno puno naklonjenije BiH nego evropske sile kao Francuska i Engleska. Mislim da bi stanje u BiH bilo jos gore da se USA nisu barem malo ukljucile. E sada sto je nasa steta sto nemam puno nafte pa da nas brane 92 kao Kuvajt to e vec nesto drugo.
Ako nista barem su malo zapucali po cetama. Englezi i Francuzi ne bi nikada.
-
ld
#93 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
meni se cini da su bas republikanci predvodnjeni wolfochem bili za to da se ukine embargo na oruzije na samom pocetku rata i konstantno su vrslili pritisak na klintonovu administraciju da ukine embargohik--meta wrote:ne razumijem nijesnog naseg covjeka koji mrzi ameriku kao drzavu poslije svega sto je clintonova administracija ucinila za bosnu, osim pojedinih crvljivih jabuka tipa holbrookea i jos nekih ljudi koji su se vodili cisto financijskim,a ne humanim motivima.
nama nije trebala strana intervencija,niti nato avioni,nama je trebalo samo naoruzanje da mozemo da se branimo,jer ne moze nas niko braniti,kao sto to mozemo sami
vidjelo sa na primjeru srebrenice,gdje nas je branio UN i poklali su 10 000 ljudi
a u gorazdu i bihacu nas nisu oni branili,pa je narod i prezivio i opstao
-
Barbarez
#94 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
Samo i ovo da dodam:
Ovo je valjda jedan od razloga zbog cega mi mogli mrziti USA:
http://www.youtube.com/watch?v=-8DN0tTcCQ8&NR=1
E sada je pitanje da li je Alija i ko li je vec komandovao HV-om i HVO-om ispravno postupio i poslusao Amerikance kada je bio napada nasih za oslobodjenje Banja Luke. Ja sam duboko uvjeren da USA ne bi bombardovali polozaje Armije BiH (ne znam koliko je HV i HVO uzestvovao u ovim bitkama).
Ovo je valjda jedan od razloga zbog cega mi mogli mrziti USA:
http://www.youtube.com/watch?v=-8DN0tTcCQ8&NR=1
E sada je pitanje da li je Alija i ko li je vec komandovao HV-om i HVO-om ispravno postupio i poslusao Amerikance kada je bio napada nasih za oslobodjenje Banja Luke. Ja sam duboko uvjeren da USA ne bi bombardovali polozaje Armije BiH (ne znam koliko je HV i HVO uzestvovao u ovim bitkama).
-
kijameta
#95 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
Volim USA
Dobio sam poklon za 4 juli

Dobio sam poklon za 4 juli
- scooter21ba
#96 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
da ti ne bude kao ono sa kanadomkijameta wrote:Volim USA![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Dobio sam poklon za 4 juli![]()
![]()
![]()
pismo od bratica
ne znam jesi cuo/la
- jeza u ledja
#97 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
'Wolfochem'?ld wrote:
meni se cini da su bas republikanci predvodnjeni wolfochem bili za to da se ukine embargo na oruzije na samom pocetku rata i konstantno su vrslili pritisak na klintonovu administraciju da ukine embargo
Clinton je dosao na vlast u januaru 93-e. Na samom pocetku rata, gotovo cijelu prvu godinu, na vlasti je bio Bush stariji.
-
kijameta
#98 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
Nisam,o cemu se radi ?scooter21ba wrote:da ti ne bude kao ono sa kanadomkijameta wrote:Volim USA![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
pismo od bratica
ne znam jesi cuo/la
- scooter21ba
#99 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
ma uglavnom kao dobio pismo od braticakijameta wrote:Nisam,o cemu se radi ?scooter21ba wrote:da ti ne bude kao ono sa kanadomkijameta wrote:Volim USA![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
pismo od bratica
ne znam jesi cuo/la
kanada to je tako lijepa zemlja volim kanadu
jeleni tako graciozne zivotinje ne znam kako ih neko moze ubiti volim kanadu
pao prvi snijeg sve je prekriveno bijelim snijegom tako je lijepo malo se grudvali ja pobjedio volim kanadu
ocistio sam snijeg ispred vrata malo sam se umorio
sljedeci dan opet snijeg opet sam cistio snijeg i dobio zuljeve
najavili su sutra da ce pasti 20 cm snijega palo je pola metra ocistio ispred vrata a ralica prosla i sve nabacala
sljedeci dan opsti snijeg opet ocistio i ponovo prosla ralica i nagrnula mi snijega kao da ceka kad cu ocistiti da bi prosao
januar opet cistim ispred kuce kad dolazi onaj sa ralicar da trazi lopatu zaglavila mu se ralica
zamalo mu je nisam otro o glavu jer sam vec 5 lopata slomio sklanjajuci snijeg sto je on nagrno ispred vrata
napokon sam mogao izaci sa autom
otisao sam u kupovinu i udario jelena steta na autu 3000$ sto ih oni lovci ne pobise ranije je*em li im sve
maj tek se otopio snijeg i auto vozio kod mehanicara so koju je posipala ralica razgrizla lim na autu popravak 5000$
mrzim kanadu selim se na floridu
-
#100 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?
Republikanci su stavili embargo ali nisu to zeljeli da urade kao prvu opciju. Cheney, Rumsfeld, i "Wolfochem"jeza u ledja wrote:'Wolfochem'?ld wrote:
meni se cini da su bas republikanci predvodnjeni wolfochem bili za to da se ukine embargo na oruzije na samom pocetku rata i konstantno su vrslili pritisak na klintonovu administraciju da ukine embargo![]()
Clinton je dosao na vlast u januaru 93-e. Na samom pocetku rata, gotovo cijelu prvu godinu, na vlasti je bio Bush stariji.