simpozijum delirijum wrote:jedna od najmladjih drzava , jedan od najmodernijih ustava i drzavnih uredjenja , i treba li reci ; imperija po svojoj svekolikoj moci ( 300 miliona stanovnika , drzava koja se prostire na dva okeana ) i sa jos uvijek tolerantnom imigrantskom politikom i totalno rasno , nacionalno i religijski izmjesana
USA je zlo ? amerikanci su glupi i agresivni ? sta trenutna americka vrhuska na vlasti cini sa svojom sveobuhvatnim uticajem i ogromnom ekonomskom i vojnom mashinerijom , sto ne bi cinila bilo koja drzava na njenom mjestu ( Njemacka sa hitlerom tridesetih godina prosla vijeka , Britanska imperija , Francuska u doba napoleona ili Sovjetski savez prije raspada ) da ! USA vodi pogresnu politiku , krvavo pogresnu i ekonomska kriza kuca na vrata , ali ?
ne dajem nikakav zakljucak , svoje misljenje dajte vi stovani forumasi
ja cu ipak cestitati 4 Juli mojim americkim jaranima i vala popit' pive i zarostiljati u prirodi , jer ? dobrih ljudi ima vazda !
pozdrav!

Pa ne znam sta da ti kazem...
Ono sto Amerika radi kao drzava mi se nikako ne svidja, a kao narod, ne mogu i necu generalizovati, jer bi to bilo pogresno...
Nije da Amerika radi ovo sto radi tek otkako je vojna sila br.1 (od 2. Svjetskog rata), imali su oni i previse ispada za tako kratku povijest. Poceli su kao "novi Jerusalem", izbjegliste za raznorazne ljude koji su se osjecali ugrozenima u Evropi. Opet je veliki dio ljudi koji su isli tamo isao po nalogu krune. Prilikom naseljavanja, tj. sirenja prema zapadu uspjeli su da izbrisu 99% Indijanaca sa lica zemlje (Trail of tears). Pri tome su veoma uzivali u robovima koji su dolazili iz Afrike i obradjivali plantaze. Potpomogli su puc i stvaranje Paname da bi dobili jeftino zemljiste za gradjenje kanala. Crnci su se za njih borili u svjetskim ratovima, a nisu imali ni pravo glasa. Komuniste su pohvatali pod McCarthy-em, a Japance koji su im pomagali da desifruju poruke Japanaca tokom WW2, su takodjer hvatali i zatvarali u kampove... Dok su se drzali izolacionizma (WW1), to je bilo ograniceno na njihov kontinent, danas vise nije...
Takodjer ne volim sto su sekularna drzava a "In God we trust", itd.
Mislim da bi trebali puno ozbiljnije shvatiti svoju ulogu u svijetu, jer ako se ovako nastavi ne pise se dobro nikome...
Kazem, drzava k'o drzava, sila k'o sila, moze joj se. Nek' im je sretan 4. Juli i da vidimo sta ce Obama uradiit ako ga izaberu...