Prevara studenata!!!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
something

#76 Re: Prevara studenata!!!

Post by something »

vjesticanametli wrote:ma da niko nije ucio nista :roll: zezno si se i to dobro. nisam imala nikad nikakve stele i dobro sam se namucila da diplomiram. ovo me podsjeti na izjavu jedne profesorice sa filozofskog fakulteta: "Pa Vjestice ne mozes se i udati i dijete imati a uz sve to i studirati i raditi" :roll: Svaki put predavanja subotom i to jednom mjesecno.......... tu mozes dobiti upute a nikako nesto nauciti.........imas i konsultacije ali nemas s kim jer stoke nikad nema.............svaki ispit je bio radnim danom i mogu se bogu zahvalit sto su moji sefovi imali razumijevanja za to i sto sam imala fleksibilno radno vrijeme.............ipak sam polagala po 5 ili 6 ispita u januarsko-februarskom roku a ostatak u aprilu.............i zato kada danas vidim "studente" koji moljakaju za socijalu i kojima 5 god. nije dovoljno da poloze 8 ispita povraca mi se..........moze se moze al se treba dobro zadat............ta ti prica da je studentima po starom NPP-u bilo lakse ne stoji
pozz
Nisam rekao da niko nije ucio, ali je cinjenica da predavanjima i vjezbama prisustvuje svega 5%-10% studenata, na ispitima prolazi 10%-20%. Stvar je sto "po bolonji", frustracije profesora manje dolaze do izrazaja, jer su profesori duzni unaprijed dati plan ocjenjivanja i bodovanja. Poredjenja radi, ispit iz Finansijskog racunovodstva, od 130 "bolonjaca" polozilo je oko 90 studenata (u junsko-julskom roku), po starom sistemu ih polozi 10 po roku. Ne zato sto su nizi kriteriji, ili sto je laksi ispit bolonjcima, naprotiv, radi se o istom ispitu, istoj formi, istim zadacima. Pa ti skontaj do koga/cega je tu?

Sto se tice prepisivanja (na EFSA) znam masu ljudi koji su pokusali prepisati, dobili pola godine kazne nemogucnosti izlaska na ispit (automatsko ponavljanje godine ako se radi o predmetu iz drugog semestra). Ne kazem da studenti ne uspijevaju prepisati, ali reci da studenti "samo prepisuju/nista ne uce" je apsurd. Ja ne tvrdim da studenti "bolonjci" pametniji ili vrijedniji sami od sebe, nego da ih novi sistem tjera da to budu. Stari sistem je nagradjivao kampanjsko ucenje i bubanje napamet (ne kazem da nema predmeta/profesora koji to forsiraju i danas), dok po novom sistemu ipak moras raditi citav semestar.
ProbuseniDolar wrote:Ako u prvom semestru niste polozili Uvod u Ekonomiju, u drugom automatski ne mozete polagati ni Mikroekonomiju ni Makroekonomiju ....
Zao mi je, ali kolege sa EFSA koji u prvom semestru ne poloze Uvod u ekonomiju su zalutali na ekonomski fakultet. Kako ces dalje usvajati znanja ako ne poznajes osnove?
Malaa

#77 Re: Prevara studenata!!!

Post by Malaa »

Meni samo nije jasno odakle pravo studentima koji studiraju po starom sistemu, a koji su u tom parlamentu studenata, da se uopste pitaju za nas (bolonjce)? Ko im daje to pravo? Pa oni ce dobti svoje znanje i diplome, sto nas moraju nazadovat? Tipicni balkanski mentalitet, a gori su oni kojim jos daju pravo glasa...Treba se prije svega protiv toga buniti...Nemaju oni za nas pravo odlucivat kakvo cemo mi zvanje imati. Oni nista ne gube, al ocigledno imaju neke komplekse ili su ljubomorni, pa ne mogu podnijeti da budemo na istom...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#78 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

Malaa wrote:Meni samo nije jasno odakle pravo studentima koji studiraju po starom sistemu, a koji su u tom parlamentu studenata, da se uopste pitaju za nas (bolonjce)? Ko im daje to pravo? Pa oni ce dobti svoje znanje i diplome, sto nas moraju nazadovat? Tipicni balkanski mentalitet, a gori su oni kojim jos daju pravo glasa...Treba se prije svega protiv toga buniti...Nemaju oni za nas pravo odlucivat kakvo cemo mi zvanje imati. Oni nista ne gube, al ocigledno imaju neke komplekse ili su ljubomorni, pa ne mogu podnijeti da budemo na istom...
Ti si im dala to pravo. KAko? Tako sto se zalis na forumu umjesto da organizujes kolege bolonjce da se izborite makar da vam studentski predstavnici nisu onako smotani i dupeuvlakacki raspolozeni.
:D
Malaa

#79 Re: Prevara studenata!!!

Post by Malaa »

ProbuseniDolar je napisao/la:
Ako u prvom semestru niste polozili Uvod u Ekonomiju, u drugom automatski ne mozete polagati ni Mikroekonomiju ni Makroekonomiju ....
Zao mi je, ali kolege sa EFSA koji u prvom semestru ne poloze Uvod u ekonomiju su zalutali na ekonomski fakultet. Kako ces dalje usvajati znanja ako ne poznajes osnove?
Ne studiras ekonomiju prema tome ne znas nista o tom predmetu. Predmet je super, zanimljiv, knjiga fino napisana, sve sjajno...al kakvog asistenta imamo na tom predmetu, bar kakvog sam ja imala....uzas...ni on sam ne zna odgovore na ono sto pita, a na vjezbama se rade prezentacije studenata. Medjutim, nije to poenta, ja sam polozila taj predmet iz prve i evo hvala Bogu dogurala sam do diplomskom (po bolonji), ali vjeruj mi da mi taj predmet nije imao nikakve koristi ni za mirkoekonomiju, niti za makroekonomiju. Ti uslovi su naravno postavljeni da bi se na kraju sto vise para uzelo za koliziju. Ako je to tako, zasto su onda studenti po starom sistemu mogli uzeti smjer racunovodstvo i revizija i polagati sve strucne predmete iz te oblasti, a jos nisu polozili osnovu stvar, tj. racunovodstvo...Znaci njima nije trebalo to predznanje i sve predmete polazu bez problema, a osnove jos nisu polozili?

Pozdravvv
Malaa

#80 Re: Prevara studenata!!!

Post by Malaa »

Ti si im dala to pravo. KAko? Tako sto se zalis na forumu umjesto da organizujes kolege bolonjce da se izborite makar da vam studentski predstavnici nisu onako smotani i dupeuvlakacki raspolozeni.
Odakle ti znas jesmo li se nesto organizovali? Je li planiramo nesto? Btw u grupi sam studenata sa efsa koji namjeravaju nesto uciniti po ovom pitanju, ali sam samo pitala ko njima daje pravo u startu.
mIRCerka

#81 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

Malaa wrote:
Odakle ti znas jesmo li se nesto organizovali? Je li planiramo nesto? Btw u grupi sam studenata sa efsa koji namjeravaju nesto uciniti po ovom pitanju, ali sam samo pitala ko njima daje pravo u startu.
Opet kazem, pravo im dajes ti i iskljucivo ti. Oni su TVOJI PRESTAVNICI. Ako vec ne mozemo skinut Taju i Mamu sa vlasti, valjda se mozemo organizovati u svojoj mahali.
Mi smo nedavno imali sastanak kucnog savjeta, dosli predsjednik kucnog i moji starci. Ostatka komsiluka nema. Fino im okacili na oglasnu plocu da nece imati pravo zalbe ako nastave da ignorisu te sastanke, jer se radi o prodaju zgrade u kojoj su nam stanovi.
Sve se moze kad se hoce.
PS Provjeri na svom faksu kako se bira to vodjstvo, i kod nas na FF su ih onako instalirali s neba u rebra, nit je bilo osnivacke skupstine, nit je bilo sastanka kakvog, vec ko je veci turoljub, taj vecu fju dobije :D
olduser

#82 Re: Prevara studenata!!!

Post by olduser »

vjesticanametli wrote:ma da niko nije ucio nista :roll: zezno si se i to dobro. nisam imala nikad nikakve stele i dobro sam se namucila da diplomiram..imas i konsultacije ali nemas s kim jer stoke nikad nema.............svaki ispit je bio radnim danom...........i zato kada danas vidim "studente" koji moljakaju za socijalu .........moze se moze al se treba dobro zadat............ta ti prica da je studentima po starom NPP-u bilo lakse ne stoji
pozz
hoces rec da ovi koji studiraju po bolonji ne uce, tek tako se polazu ispiti, ovo govorim za EFSA, lakse je polozit ispit, al sad da se ne uci i ne stoji
hoces rec da mi koji studiramo po bolonji mozemo nac prof, ass u kabinetu za vrijeme konsultacija
stela ima i na bolonji i na starom, to se ne moze iskorijenit
mozda nisi upoznata, al na bolonji ima par ispita, evo npr. racunovodstvo, nedeljom u pola8 pocinje ispit, i sta sad mislis ko vozari, mora krenut na ispitu 4..i to je OK..valjda znas kakav je red voznji nedeljom a kakav radnim danom, znaci moglo ti je i gore bit..
o kakvoj socijali ti pricas, za socijalu moljakaju oni koji studiraju po starom sistemu, npr. neki ispiti na bolonji, ev npr. mikroekonomija, ne mozes je polagat integralno, imas dvije parcijale, padnes li obje, ne mozes izac u julskom roku integralno, moras ic na ljetnu skolu koja se naravno placa, ako nemas za ljetne ko te *ebe..mada po zakonu bi trebalo da se ima integralni, gdje ces polagat u jednom danu i prvi i drugu parcijalu..
something wrote: Stvar je sto "po bolonji", frustracije profesora manje dolaze do izrazaja. Poredjenja radi, ispit iz Finansijskog racunovodstva, od 130 "bolonjaca" polozilo je oko 90 studenata (u junsko-julskom roku), po starom sistemu ih polozi 10 po roku.

Sto se tice prepisivanja (na EFSA) znam masu ljudi koji su pokusali prepisati, dobili pola godine kazne nemogucnosti izlaska na ispit (automatsko ponavljanje godine ako se radi o predmetu iz drugog semestra). Ne kazem da studenti ne uspijevaju prepisati, ali reci da studenti "samo prepisuju/nista ne uce" je apsurd. Ja ne tvrdim da studenti "bolonjci" pametniji ili vrijedniji sami od sebe, nego da ih novi sistem tjera da to budu. Stari sistem je nagradjivao kampanjsko ucenje i bubanje napamet (ne kazem da nema predmeta/profesora koji to forsiraju i danas), dok po novom sistemu ipak moras raditi citav semestar.
vecina ti toga stoji, samo to za fin. racunovdstvo je bilo prosle godine, kad su gotov svi polozili, pitaj kolko je ove godine polozilo taj ispit ;-)
Malaa

#83 Re: Prevara studenata!!!

Post by Malaa »

Opet kazem, pravo im dajes ti i iskljucivo ti. Oni su TVOJI PRESTAVNICI.
Hmm...stvarno nemam namjeru da se raspravljam, jer ova prica ovdje nikome ne pomaze. Javila sam se na temu cisto da vidim, da li neko ima nekih ideja i kakva je situacija uopste. Medjutim, naletim na tebe, inace poznata samo po raspravljanju i kritikovanju (bar sam tako primjetila na forumu). Slijedeci put kad budes htjela da kritikujes ljude na teme koje se ticu obrazovanja, bar malo obrati paznju na svoju nepismenost (zbog sebe)i malo vise vremena posveti tome, a ne gubljenju vremena na forumu i kritikovanjem drugih.

Pozdrav ;)
mIRCerka

#84 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

Malaa wrote:
Opet kazem, pravo im dajes ti i iskljucivo ti. Oni su TVOJI PRESTAVNICI.
Hmm...stvarno nemam namjeru da se raspravljam, jer ova prica ovdje nikome ne pomaze. Javila sam se na temu cisto da vidim, da li neko ima nekih ideja i kakva je situacija uopste. Medjutim, naletim na tebe, inace poznata samo po raspravljanju i kritikovanju (bar sam tako primjetila na forumu). Slijedeci put kad budes htjela da kritikujes ljude na teme koje se ticu obrazovanja, bar malo obrati paznju na svoju nepismenost (zbog sebe)i malo vise vremena posveti tome, a ne gubljenju vremena na forumu i kritikovanjem drugih.

Pozdrav ;)
Obzirom da radim i ne studiram na racun svojih roditelja, nemam kad spelcekovat ono sto pisem :D a to sto si se nasla prozvanom i sto to boli, to je cisto problem tebe i tvoje generacije :D Ali nek si ti nasla da meni fali jedno D, to ce rijesiti sav problem studenata kojima se za diplome bore roditelji, staratelji, amidze i dajdze.
Aferim kceri :D

PS Slijedeci - kad nekoga slijedis
SLJEDECI je naredni. Cisto informativno. :D
Malaa

#85 Re: Prevara studenata!!!

Post by Malaa »

Pa "i" je slucajno kao i kod tebe "d" draga...prema tome..., blago tebi kad imas takav posao pa imas cijeli dan da surfas po netu...stvarno u ovoj nasoj drzavi niko nista ne radi ;)
mIRCerka

#86 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

Malaa wrote:Pa "i" je slucajno kao i kod tebe "d" draga...prema tome..., blago tebi kad imas takav posao pa imas cijeli dan da surfas po netu...stvarno u ovoj nasoj drzavi niko nista ne radi ;)
Blago nama sa studentima koji radije surfaju i ne zele da prime kritiku na svoj racun nego sto uce i sto se bore :D
Malaa

#87 Re: Prevara studenata!!!

Post by Malaa »

Broj tvojih postova dovoljno govori o tebi...mozda bi vec bilo stvarno pametnije da radis ono sto vec "radis", nego da se javljas na sve zive teme, pa cak i ove koje te se ne ticu...a neki svoje obaveze zavrse prije julskih rokova i pisu diplomski, te s toga hvala Bogu imaju vremena da ubiju vrijeme i da se cude ljudima kao sto si ti i za razliku od nekih imaju "drugi" zivot osim ovog ovdje, pa ovo dodje cisto kao relaksacija ;) Vidim da ti to sve fino ozbiljno shvatas pa imas cca 30000 postova, a za ostale ljude kao ja, Bog zna kad ce opet bit online na ovom forumu ;) enjoy...
Malaa

#88 Re: Prevara studenata!!!

Post by Malaa »

A sad cemo fino ljude pustit da nastave da seraspravljaju na vec postavljenu temu, jer nije akademski raspravljat se na ovaj nacin. Nadam se da ce neko nesto pametno i konstruktivno ovdje napisat, ne bi li se na kraju doslo do nekog prijedloga i zakljucka ;)
mIRCerka

#89 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

Malaa wrote:Broj tvojih postova dovoljno govori o tebi...mozda bi vec bilo stvarno pametnije da radis ono sto vec "radis", nego da se javljas na sve zive teme, pa cak i ove koje te se ne ticu...a neki svoje obaveze zavrse prije julskih rokova i pisu diplomski, te s toga hvala Bogu imaju vremena da ubiju vrijeme i da se cude ljudima kao sto si ti i za razliku od nekih imaju "drugi" zivot osim ovog ovdje, pa ovo dodje cisto kao relaksacija ;) Vidim da ti to sve fino ozbiljno shvatas pa imas cca 30000 postova, a za ostale ljude kao ja, Bog zna kad ce opet bit online na ovom forumu ;) enjoy...
Kakav shuk :D I de mi reci kakve to veze ima sa bolonjom i skoro pa bezvrijednim diplomama? Sto je fakticki tema? Koje se ne drzis :D ali si za 10 dana clanstva na forumu sve uspjela upratiti :D osim pravila, al nejse :D ti pises diplomski, ti si Visha klasa :D
Naklon :D

PS Sta ces ti biti kad diplomiras?
Malaa

#90 Re: Prevara studenata!!!

Post by Malaa »

da ne bi bilo zabune "se raspravljaju"...brzina cuda cini :wink:
Malaa

#91 Re: Prevara studenata!!!

Post by Malaa »

Pa kad diplomiram,vidjecemo....ne nerviram se nesto previse, jer mi znanje (koej imam za razliku od nekih) i polozene ispite niko ne moze uzeti...dodiplomski mi sigurno nije granica, jer steta je sa nepunih 21 godinu ne nastaviti dalje...
mIRCerka

#92 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

Malaa wrote:Pa kad diplomiram,vidjecemo....ne nerviram se nesto previse, jer mi znanje (koej imam za razliku od nekih) i polozene ispite niko ne moze uzeti...dodiplomski mi sigurno nije granica, jer steta je sa nepunih 21 godinu ne nastaviti dalje...
Jesi li spremna platiti 5 hiljada maraka za semestar studija?
Malaa

#93 Re: Prevara studenata!!!

Post by Malaa »

Koliko znam odluka o postdiplomskom jos nema...nigdje ne pise da ce se placati i da se nece placati....samo mozemo bubati cifre tipa 5000 po semestru (pa to ni na ekonomiji nece biti-za koju se pika da uzima najvise para)...neku razumnu cijenu (ako bude)...kao sto je do sada bilo 9000 za 2 godine...da....al to je stari sistem....
mIRCerka

#94 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

Malaa wrote:Koliko znam odluka o postdiplomskom jos nema...nigdje ne pise da ce se placati i da se nece placati....samo mozemo bubati cifre tipa 5000 po semestru (pa to ni na ekonomiji nece biti-za koju se pika da uzima najvise para)...neku razumnu cijenu (ako bude)...kao sto je do sada bilo 9000 za 2 godine...da....al to je stari sistem....
To je informacija koja trenutno kruzi, kao sto je onomad kruzila informacija da ce se uvesti ljetna skola, pa se svi smijali i salili i onda plakali kad su placali 150-200 KM po ispitu tu ljetnu skolu, koja bjese nekadasnji junsko-julski rok.

Sretno tebi sa tvojom diplomom :D Sretno svim bolonjcima :D

I hvala rektoratu i senatu sarajevskog univerziteta koji su cudnim metodama preplasili silnu masu koja im vrlo lako moze j. m. al' nesto nece.

vjesticanametli

#95 Re: Prevara studenata!!!

Post by vjesticanametli »

jel neko narucio pure :D

Image
MUNAFIK

#96 Re: Prevara studenata!!!

Post by MUNAFIK »

E ova tema je dokaz kakav smo mi puk... ona zivina... ovce... ne znam ni ja sta vec sve nismo, zeznu nas maximalno, prave nas budalama 3 godine, i kada se treba diploma dobiti nema diplome, nema nicega i MI PUSTAMO I DALJE DA NAS PRAVE BUDALAMA... nikad nama nece iz guzice u glavu!!!!

sto se tice STUDENTSKOG PARLAMENTA, zao mi je sto sam bio upravu nekad prije mjesec-dva kada sam napisao sljedece:

Upoznat sam dosta u situaciju, i da ti odmah kazem Od PREDSJEDNIKA parlamenta (haris) ne ocekuj puno.... Previse je on blizak sa REKTORATOM, male su sanse da se on pobuni protiv njih.... Gdje je bio studentski parlament kada u zadnja 2 mjeseca kada su protestvovali i obespravljeni radnici i penzioneri i logorasi i kada se zahtjevala odgovornost politicara i sve ostalo.... GDJE JE BIO Studentski Parlament,

ja tu organizaciju vidim kao projekat Rektorata pa da se PREKO NJE USUTKAJU STUDENTI, vrlo mudro skrojeno, Ima parlament koji je u sebe uvukao odredjen broj studenata zeljnih rada ali im je onda zavezao ruke gdje oni mogu da rade samo ono sto im Predsjednik kaze, a predsjednik koliko znam cesto cesto ide u rektorat na razgovore.... NADAM SE DA GRIJESIM upoznao sam neke ljude iz parlamenta Dobri ljudi, al kazem ti, NADAM SE DA GRIJESIM, ali tesko ce ti Parlament dici IKAKAV PROTEST!!! Preporucujem ti da pokusas, da seobratis nekim ljudima, ali ako ti se pocne supljirati znaj DA NEMA NISTA OD TOGA, ako ti se pocne pricati kako imaju neka obecanja rektorata i ministara i sl... ZNAJ NISTA OD TOGA!!! Kazem ti pokusajnazovi covjeka mozda i bude nesto od toga, a ako bude suplja to ti znaci da cemo se mi morati sami ORGANIZOVATI!!! imam ja nekoliko brojeva ljudi iz parlamenta pa eto ako zelis....
Za ovu nasu situaciji krivi su Politicari, cijela akademska zajednica na celu sa REKTORATOM i onda mi studenti, vise se gadim sam sebi kao student obicni METILJ...

I prema onoj emisiji sto je bila na TVSA jasno je da sam NAZALOST bio upravu, studentski parlament je organizacija koja radi za ministre rektore i dekane a ne za STUDENTE!!! Nadao sam se da nije tako ali oni su nam svima javno pokazali da jeste!!!

zao mi je sto se Bolonjac vise ne javlja, ponudio sam mu pomoc da se organizujemo i da pokusamo nesto uraditi da BAR POKUSAMO ali covjek mi se nije javio...

Jasno je svima da OVE DIPLOME ne znace puno, u drzavi u kojoj postoje 2 entiteta 10 kantona i distrikt i gdje savi djelic teritorija ima svoje zakone... ove diplome ne znaci puno. One ce napraviti jeftinu radnu snagu, gdje ce te svaki poslodavac moci handrti koliko god hoce i uvjek ti nabadat na nos ono BAKALEURAT i to ti debelo natovarit na grbacu... Ali to je sve opet do nas studenata, zaista ne mogu da vjerujem da svi sute pa kad im je i diploma radi koje su upisali fax ne vrijedi!!!
mona.mona

#97 Re: Prevara studenata!!!

Post by mona.mona »

Skolstvo u Bosni je takvo i meni je to jednostavno vise postalo normalno...
Student sam Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i ne pitam se kakvu cu diplomu dobiti jer sam svjesna cinjenice da sa jakom stelom poslije zavrsenog fakulteta mene nece biti nigdje...

to je meni jednostavno zalosno i ja tu ne mogu nista da uradim...
Alkos

#98 Re: Prevara studenata!!!

Post by Alkos »

something wrote:Inace sam SA-X forum samo citao, i nisam se upustao u rasprave, do ove teme.

Student sam Ekonomskog fakulteta, zavrsna godina "po bolonji". Prilikom upisa pomenutog fakulteta, na snazi je bio Zakon o univerzitetu («Službeni list SR BiH», br. 39/90.) i («Službeni list RBiH», br. 3/93., 24/93. i 13/94.) iz 1993. godine te Zakon o stručnim nazivima koji se stiču u visokoškolskim ustanovama («Službeni list SR BiH», broj 14/67.) koji ne poznaje nikakve ci(r)k(l)use, sa bakalarima, tunama, pastrmkama i inim ribama. Sa pravnog aspekta, studenti koji su upisali ekonomiju od 1993. god - 2007. godine su upisali na osnovu pomenutog zakona iz 1993. godine. Imajuci to na umu, te cinjenicu da je upis na fakultet obavezujuci ugovor dvije strane (studenta i fakulteta), za mene sa pravnog aspekta nije upitna cinjenica koji ce status studenti koji zavrse studij po bolonji imati. Ukoliko nam odrede nizi status od obecanog, slijedi tuzba, pa nek se ganjaju sa advokatima po sudu, i vidjet cemo koliko ce studenata upisivati ekonomiju u buducnosti.

Neprihvatljivo je zahtijevati od studenata koji su ispunili svoje obaveze (ispolagali ispite, odbranili diplomske, itd.) da idu jos 2 godine na fakultet ako to oni ne zele. Sto se mene tice, nisam nikad niti imam u planu da svoj magistarski radim na EFSA, iz prostog razloga sto im je plan i program za magistarski smijesan, te sto strucne predmete predaju profesori koji nemaju ni dana radnog staza van fakulteta.
veljaca wrote: Po MENI ( ne kazem da sam najpametniji ) rjesenje je : Omoguciti studentima da ove dodatne 2 godine studiraju BESPLATNO. I VUK SIT I OVCE NA BROJU. E tu je onda SAMO problem fakulteta / Dekana i profesora ) koji GUBE DODATNU ZARADU.
TO JE SUSTINA SVEGA A SVE OSTALO JE ZA MALU DJECU.
Tvrditi ovo je apsurd. Finansiranje redovnog studenta iz sarajeva za jednu godinu kosta min 2.500 KM (pitaj roditelje studenata). Tako da bi u te dvije godine svaki student izgubio min. 5.000 KM, 2 godine zivota, 2 godine radnog staza (jer se planiraju predavanja svaki dan, a ne vikendom), te 24.000 KM koje bi kao diplomirani ekonomista zaradio u te dvije godine (uzimajuci prosjecnu mjesecnu platu ekonomista od 1.000 KM). Tako da se ta cifra popne sa 200 KM (upisnina za 2 godine studija) na +30.000 KM. Druga pitanje, po meni mnogo bitnije, je zasto bih trenutno vrsio usavrsavanje ako ne znam sta cu sutra raditi, te sta ce drzava sa x brojem magistara bez ijednog dana radnog staza (kako ces raditi ako su ti predavanja svaki dan od 8 do 16?)

Grupa studenata sa ekonomije je obavila razgovor sa "svojim predstavnicima" - studentskim parlamentom (marionetama rektorata) u srijedu 25.06.2008. god. Tom razgovoru je prisustovala i PR studentskog parlamenta Amra Zvizdić. Tu sam cuo i za stanje na Pravnom fakultetu (bolonja = 4+1) gdje studenti koji studiraju po starom sistemu "navijaju" da studenti 4+1 sistema ne dobiju isti status (iako studenti 4+1 sistema imaju vise ispita). Malo je reci da ovaj razgovor nije urodio plodom. Naprotiv, to je bio prvi put da sam u svojih 22. godine zivota okrenuo glavu ka nebu i rekao "Boze, zasto nisi dopustio cetnicima da zauzmu ovaj grad." Toliko je bilo moje razocarenje u ljudski rod, gradjane ovog grada, studente...

Pomenuta grupa studenata sa EFSA je vec svom prodekanu zaprijetila tuzbom ukoliko ne ispostuju potpisani ugovor, i spremni su izaci u javnost, pozvati sve studente i roditelje studenata ekonomskog fakulteta na tuzbu. Vec se pokazalo prethodnim protestima na EFSA, kao i protestima koji se desavaju svako malo u nasoj drzavi, da oni ne piju vode. Jedini nacin je udariti ih po dzepu, kao sto oni to rade vec duze vrijeme studentima i njihovim roditeljima.

Price kako studenti po bolonji nista ne rade i polazu ispite bez imalo truda su za malu djecu. Znam kako se studiralo po starom sistemu (rijetki profesori su imali unarpijed odredjene kriterije za ocjenjivanje, masovno se islo na kafe, niko nije isao na predavanja/vjezbe, ucilo se kampanjski, i uvijek se govorilo "odoh izaci sada da vidim kakav je ispit, ako ne polozim, izaci cu na sljedecem roku" a prvi put se pogleda knjiga 2 dana pred ispit). Uspjesnost studenata "po bolonji", tj. procenat prolaznosti se moze dovesti u direktnu vezu sa obaveznim dolascima na predavanja/vjezbe, redovnim radom tokom semestra (zadace, seminarski radovi, prezentacije, itd.), te je za ocekivati da je student samim slusanjem predavanja vec usvojio znatan dio znanja iz predmeta koji polaze. Kada sam vec spomenuo seminarske radove, ako koga interesuje njihova "tezina" neka ode u biblioteku i uporedi diplomske radove studenata po starom sistemu sa seminarskim radovima studenata na II ili III godini. Sve gore navedene tvrdnje iznosim iz svog iskustva kao student EFSA, te za druge fakultete ne mogu govoriti jer nisam student na tim fakultetima.
Potpis od A do Z, osim dijela o zauzimanju grada od cetnika!
saga

#99 Re: Prevara studenata!!!

Post by saga »

kad vidim ove postove... kako ja voolim svoj fakultet :oops:
cohen

#100 Re: Prevara studenata!!!

Post by cohen »

Ovo sto sam procitao od postova predstavlja pravu gomilu nerazumijevanja Bolonje. Nijedna generacija koja je upisala studij po bolonjskom rezimu studiranja nece dobiti zvanje diplomirani (bilo sta) vec bachelor. To su mogli znati svi da su se raspitali na pravim mjestima a ne kod profesora koji jos uvijek nemaju pojma sta je Bolonja i mistificiraju te tri stranice teksta kao da se radi o nekoj knjizurini u kojoj je sve detaljno napisano. Naravno, oni nemaju vremena da citaju pa nisu procitali ni one tri stranice teksta Bolonjske deklaracije. Ja mislim da ce prednost ovoga sistema nakon sto zazivi biti u tome da ce vec prve generacije Bolonjaca dobiti dodatak diplomi na kojem ce stajati svi predmeti, ocjene i krediti pa vise nece biti svejedno da li ste nesto ucili na fakultetu i kakav ste prosjek imali. Treba uzeti u obzir da cijelo drustvo treba pratiti ovu reformu i izbrisati iz glave nazive VSS i VS. Netacno je da ce svi morati upisati postdiplomski cija je cijena 10 000 KM. Naime, svaki redovan student moci ce nastaviti master studij kao redovni oblik skolovanja i po istim cijenama.

Vase cudjenje zbog ulizivanja predstavnika studenata prorektoru i pomocniku ministra je "zacudjujuce". Pa ja jos nikada nisam upoznao pravog studentskog predstavnika. Oni su, uglavnom, rodbinski vezani za nekog sa univerziteta. Zako npr. predsjednik Unije sudenata Denis Camdzic bliski je rodjak bivseg rektora prof. dr. Hasana Muratovica. Pomenuti PR Studentskog parlamenta Amra Zvizdic kcerka je pravnice UNSA itd.
Post Reply