Nisam rekao da niko nije ucio, ali je cinjenica da predavanjima i vjezbama prisustvuje svega 5%-10% studenata, na ispitima prolazi 10%-20%. Stvar je sto "po bolonji", frustracije profesora manje dolaze do izrazaja, jer su profesori duzni unaprijed dati plan ocjenjivanja i bodovanja. Poredjenja radi, ispit iz Finansijskog racunovodstva, od 130 "bolonjaca" polozilo je oko 90 studenata (u junsko-julskom roku), po starom sistemu ih polozi 10 po roku. Ne zato sto su nizi kriteriji, ili sto je laksi ispit bolonjcima, naprotiv, radi se o istom ispitu, istoj formi, istim zadacima. Pa ti skontaj do koga/cega je tu?vjesticanametli wrote:ma da niko nije ucio nistazezno si se i to dobro. nisam imala nikad nikakve stele i dobro sam se namucila da diplomiram. ovo me podsjeti na izjavu jedne profesorice sa filozofskog fakulteta: "Pa Vjestice ne mozes se i udati i dijete imati a uz sve to i studirati i raditi"
Svaki put predavanja subotom i to jednom mjesecno.......... tu mozes dobiti upute a nikako nesto nauciti.........imas i konsultacije ali nemas s kim jer stoke nikad nema.............svaki ispit je bio radnim danom i mogu se bogu zahvalit sto su moji sefovi imali razumijevanja za to i sto sam imala fleksibilno radno vrijeme.............ipak sam polagala po 5 ili 6 ispita u januarsko-februarskom roku a ostatak u aprilu.............i zato kada danas vidim "studente" koji moljakaju za socijalu i kojima 5 god. nije dovoljno da poloze 8 ispita povraca mi se..........moze se moze al se treba dobro zadat............ta ti prica da je studentima po starom NPP-u bilo lakse ne stoji
pozz
Sto se tice prepisivanja (na EFSA) znam masu ljudi koji su pokusali prepisati, dobili pola godine kazne nemogucnosti izlaska na ispit (automatsko ponavljanje godine ako se radi o predmetu iz drugog semestra). Ne kazem da studenti ne uspijevaju prepisati, ali reci da studenti "samo prepisuju/nista ne uce" je apsurd. Ja ne tvrdim da studenti "bolonjci" pametniji ili vrijedniji sami od sebe, nego da ih novi sistem tjera da to budu. Stari sistem je nagradjivao kampanjsko ucenje i bubanje napamet (ne kazem da nema predmeta/profesora koji to forsiraju i danas), dok po novom sistemu ipak moras raditi citav semestar.
Zao mi je, ali kolege sa EFSA koji u prvom semestru ne poloze Uvod u ekonomiju su zalutali na ekonomski fakultet. Kako ces dalje usvajati znanja ako ne poznajes osnove?ProbuseniDolar wrote:Ako u prvom semestru niste polozili Uvod u Ekonomiju, u drugom automatski ne mozete polagati ni Mikroekonomiju ni Makroekonomiju ....