Kao prvo za Riedlemayera cujem prvi put. A da si zbilja citao Noela Malcolma, naisao bi na kapitel gdje on postavlja pitanje "Jesu li Bosnjaci Srbi ili Hrvati?", nesto sa cime sa ja npr. nisam slozio. To ces naci u njegovoj knjizi "Povijest Bosne", no ne znam na kojoj stranici, jer sam knjigu citao 2001. godine.lipakaja wrote: Ti buncas o kakvoj Bosnjackoj mitomaniji ti pricas ovo sto ja govorim se uci u svim zapadnim sveucilistma, historiju koju propovjeda pjo i njemu slicni znaju vise i babe oko Capljine, hoces da kazes da su Fine, Riedlemayer, Malcolm, Marco Atilla Hoare, Rober J. Donia, George Newenham, Thomas Gordon, John R.Lampe, Nada Klaic, Ivan Lovreovic(a i stariji Lovrenovic), Relja Novakovic... sve ljude koje ja citiram Bosnjacki mitomani i propagandisti, navedi mi jednog Bosnjackog historicara da sam citirao makar jednog, mene poistojecivati sa mitomanijom je isto kao poistojecivati majku Terezu sa fasizmom nigdje veze.
Nada Klaic je jedna od onih povjesnicara koji su stali u obranu BiH kada joj je bilo tesko, a govorimo o skoro cijelom periodu 80ih kada su Hamdija Pozderac i Branko Mikulic bili izlozeni raznovrsnim napadima velikosrpskih demagoga iz Beograda. Klaicka u svojoj knjizi "Srednjovjekovna Bosna" determinira tezu da BiH nikada nije bila hrvatska, pa da se cak ni Tomislavova Hrvatska nije prostirala do Drine sa cime je slazem. No, kada kazemo "nije bila hrvatska", onda ostajemo na tlu drzavnih ekspanzija. Nacionalno bice nije postojalo, znaci nije bilo Hrvata, Srba i Bosnjaka. Nada Klaic se suprotstavila nacionalistickoj historiografiji i to sto ti sada cinis je zloupotreba njezinog imena.
Ivan Lovrenovic je posebno u svojoj knjizi "Bosanski Hrvati - Agonija jedne mikroorijentalne kulture" pisao o nacionalnom pojmu. U BiH nije bilo Hrvata zato sto nije postojala narodnost. Ljudi su se razlikovali po sloju i vjeri. Ono sto Lovrenovic kritikuje je odnos bosanskih Hrvata prema BiH, domovini kojoj su uvijek bili lojalni i koju sada unistavaju. Negiranja Hrvata u njegovim djelila neces naci, a prije svega se i sam izjasnjava kao Hrvat. Sto si htio reci sa ostalim povjesnicarima koje si naveo? John R.Lampe je napisao samo jedno interesantno djelo uvezi Balkana. Svi oni naravno nisu bosnjacki mitomani, ali zato si ti bosnjacki mitoman. A iovako neces moci navesti jednog bosnjackog historicara, jer ih nema. Imas Imamovice koji vazda pisu o slavnom i junackom bosnjackom narodu koji je kroz skoro cijelu svoju povijest proljevao krv za tudje interese.
Pa tako se i sirila nacionalna svijest. Nacionalnost je izmislila elita, jedna grupa ljudi viseg sloja koja je studirala po raznim univerzitetima i po uzoru na njemacki nacionalizam pokusala i kod nas "prosvijetliti" narod. Sto je obicni seljak znao sto je bosnjastvo, srpstvo ili hrvatstvo? Ti izgleda slabo ista znas o romantizmu odnosno evropskom nacionalizmu. Pronadji mi jedan historijski izvor koji dokazuje da se najmanje 100 bosanskih muslimana na pocetku 20. vijeka izjasnilo kao Bosnjaci. Cak i politicke stranke govore koliko je bosnjastvo bilo ukorijenjeno: Muslimanska Narodna Organizacija, Muslimanska Napredna Stranka/Muslimanska samostalna stranka. Basagic je pokusao ozivjeti ideju bosnjastva, ali je to muslimanski narod odbio i islam drzao za glavni identifikator.Hrvazijati u Bosni a i sire su vjestacki napravljeni, sve do 1911 neki katolici tamo nisu ni znali sta to znaci, oni su mislili da je to neki alat za okopavanje zemlje,.
Od 1862. god. u Sarajevu i drugim vecim bosanskim gradovima, pazarnim (pijacnim) danima izlazili su pred pravoslavne seljake agitatori obuceni od Teofila Petranovica, a svi placeni i instruirani iz Beograda, i seljake ubjedivali da oni vise ne treba da sebe nazivaju „riscanima“ ili „Vlasima“, kako su do tad sami sebe imenovali, nego da treba da govore da su oni Srbi.
Vlaski element je u BiH i Hrvatskoj daleko siri i ne ostaje samo prisutan medju pavoslavnim stanovnistvom. Ima Vlaha i medju danasnjim Bosnjacima i Hrvatima. Dobar broj Vlaha se moguce odlucio za srpstvo, ali kako objasnjavas nestanak njihovog jezika, koji je romanski umjesto slavenski? Postoji teorija da su Vlasi potekli od samih Ilira i ako je to tocno, onda im je ovo treci maternji jezik.ZVALI SU SE VLASIMA ZATO STO SU SE TAKO OSJECALI I BILI SU PONOSNI NA TO IME DOK DANAS SE STIDE TOGA
Jedini razlog zasto ne koristite to ime danas je zbog Srpske propagande. O tome u zasebnoj temi.
otvoriti cu posebnu temu o Srbima u Dalmaciji sve skenirane stranice iz D.A.I na engleskom, normalno ukoliko se pjo ne izvine zbog vrijedanja Bosnjaka necu biti primoran da to ucinim, ocekuje ga gora golgota nego sto ju je do sada dozivio.
Bolje mu je da ne dolazi na forum.
Treca tema ce biti o Siptarskoj propagandi u vezi Ilira gdje cu skenirati stranice iz knjige John Wilksa i dokazati da su Bosanci Iliri. Dosta je bilo Siptarske propagande.
SVE STO JA GOVORIM IMA KREDBILITET I PRIHVACENO JE NA NAJVECIM FAKULTETIMA NA ZAPADU.
Bosanci su dijelom Iliri kao i Hrvati i Srbi. Pridosli Slaveni su se pomijesali sa domacim Ilirima. Porijeklo Albanaca ostaje jos nerazjanjeno, jer bazira samo na istrazivanju jezika koji vjerojatno jeste neka moderna varijanta jednog od ilirskih jezika.