Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Jazz_Junkie

#76 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Jazz_Junkie »

lipakaja wrote: Ti buncas o kakvoj Bosnjackoj mitomaniji ti pricas ovo sto ja govorim se uci u svim zapadnim sveucilistma, historiju koju propovjeda pjo i njemu slicni znaju vise i babe oko Capljine, hoces da kazes da su Fine, Riedlemayer, Malcolm, Marco Atilla Hoare, Rober J. Donia, George Newenham, Thomas Gordon, John R.Lampe, Nada Klaic, Ivan Lovreovic(a i stariji Lovrenovic), Relja Novakovic... sve ljude koje ja citiram Bosnjacki mitomani i propagandisti, navedi mi jednog Bosnjackog historicara da sam citirao makar jednog, mene poistojecivati sa mitomanijom je isto kao poistojecivati majku Terezu sa fasizmom nigdje veze.
Kao prvo za Riedlemayera cujem prvi put. A da si zbilja citao Noela Malcolma, naisao bi na kapitel gdje on postavlja pitanje "Jesu li Bosnjaci Srbi ili Hrvati?", nesto sa cime sa ja npr. nisam slozio. To ces naci u njegovoj knjizi "Povijest Bosne", no ne znam na kojoj stranici, jer sam knjigu citao 2001. godine.
Nada Klaic je jedna od onih povjesnicara koji su stali u obranu BiH kada joj je bilo tesko, a govorimo o skoro cijelom periodu 80ih kada su Hamdija Pozderac i Branko Mikulic bili izlozeni raznovrsnim napadima velikosrpskih demagoga iz Beograda. Klaicka u svojoj knjizi "Srednjovjekovna Bosna" determinira tezu da BiH nikada nije bila hrvatska, pa da se cak ni Tomislavova Hrvatska nije prostirala do Drine sa cime je slazem. No, kada kazemo "nije bila hrvatska", onda ostajemo na tlu drzavnih ekspanzija. Nacionalno bice nije postojalo, znaci nije bilo Hrvata, Srba i Bosnjaka. Nada Klaic se suprotstavila nacionalistickoj historiografiji i to sto ti sada cinis je zloupotreba njezinog imena.
Ivan Lovrenovic je posebno u svojoj knjizi "Bosanski Hrvati - Agonija jedne mikroorijentalne kulture" pisao o nacionalnom pojmu. U BiH nije bilo Hrvata zato sto nije postojala narodnost. Ljudi su se razlikovali po sloju i vjeri. Ono sto Lovrenovic kritikuje je odnos bosanskih Hrvata prema BiH, domovini kojoj su uvijek bili lojalni i koju sada unistavaju. Negiranja Hrvata u njegovim djelila neces naci, a prije svega se i sam izjasnjava kao Hrvat. Sto si htio reci sa ostalim povjesnicarima koje si naveo? John R.Lampe je napisao samo jedno interesantno djelo uvezi Balkana. Svi oni naravno nisu bosnjacki mitomani, ali zato si ti bosnjacki mitoman. A iovako neces moci navesti jednog bosnjackog historicara, jer ih nema. Imas Imamovice koji vazda pisu o slavnom i junackom bosnjackom narodu koji je kroz skoro cijelu svoju povijest proljevao krv za tudje interese.
Hrvazijati u Bosni a i sire su vjestacki napravljeni, sve do 1911 neki katolici tamo nisu ni znali sta to znaci, oni su mislili da je to neki alat za okopavanje zemlje, :lol:.
Od 1862. god. u Sarajevu i drugim vecim bosanskim gradovima, pazarnim (pijacnim) danima izlazili su pred pravoslavne seljake agitatori obuceni od Teofila Petranovica, a svi placeni i instruirani iz Beograda, i seljake ubjedivali da oni vise ne treba da sebe nazivaju „riscanima“ ili „Vlasima“, kako su do tad sami sebe imenovali, nego da treba da govore da su oni Srbi.
Pa tako se i sirila nacionalna svijest. Nacionalnost je izmislila elita, jedna grupa ljudi viseg sloja koja je studirala po raznim univerzitetima i po uzoru na njemacki nacionalizam pokusala i kod nas "prosvijetliti" narod. Sto je obicni seljak znao sto je bosnjastvo, srpstvo ili hrvatstvo? Ti izgleda slabo ista znas o romantizmu odnosno evropskom nacionalizmu. Pronadji mi jedan historijski izvor koji dokazuje da se najmanje 100 bosanskih muslimana na pocetku 20. vijeka izjasnilo kao Bosnjaci. Cak i politicke stranke govore koliko je bosnjastvo bilo ukorijenjeno: Muslimanska Narodna Organizacija, Muslimanska Napredna Stranka/Muslimanska samostalna stranka. Basagic je pokusao ozivjeti ideju bosnjastva, ali je to muslimanski narod odbio i islam drzao za glavni identifikator.
ZVALI SU SE VLASIMA ZATO STO SU SE TAKO OSJECALI I BILI SU PONOSNI NA TO IME DOK DANAS SE STIDE TOGA
Jedini razlog zasto ne koristite to ime danas je zbog Srpske propagande. O tome u zasebnoj temi.
otvoriti cu posebnu temu o Srbima u Dalmaciji sve skenirane stranice iz D.A.I na engleskom, normalno ukoliko se pjo ne izvine zbog vrijedanja Bosnjaka necu biti primoran da to ucinim, ocekuje ga gora golgota nego sto ju je do sada dozivio.
Bolje mu je da ne dolazi na forum.
Treca tema ce biti o Siptarskoj propagandi u vezi Ilira gdje cu skenirati stranice iz knjige John Wilksa i dokazati da su Bosanci Iliri. Dosta je bilo Siptarske propagande.
SVE STO JA GOVORIM IMA KREDBILITET I PRIHVACENO JE NA NAJVECIM FAKULTETIMA NA ZAPADU.
Vlaski element je u BiH i Hrvatskoj daleko siri i ne ostaje samo prisutan medju pavoslavnim stanovnistvom. Ima Vlaha i medju danasnjim Bosnjacima i Hrvatima. Dobar broj Vlaha se moguce odlucio za srpstvo, ali kako objasnjavas nestanak njihovog jezika, koji je romanski umjesto slavenski? Postoji teorija da su Vlasi potekli od samih Ilira i ako je to tocno, onda im je ovo treci maternji jezik. :-)
Bosanci su dijelom Iliri kao i Hrvati i Srbi. Pridosli Slaveni su se pomijesali sa domacim Ilirima. Porijeklo Albanaca ostaje jos nerazjanjeno, jer bazira samo na istrazivanju jezika koji vjerojatno jeste neka moderna varijanta jednog od ilirskih jezika.
lipakaja

#77 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

Jazz_Junkie wrote:
lipakaja wrote: Ti buncas o kakvoj Bosnjackoj mitomaniji ti pricas ovo sto ja govorim se uci u svim zapadnim sveucilistma, historiju koju propovjeda pjo i njemu slicni znaju vise i babe oko Capljine, hoces da kazes da su Fine, Riedlemayer, Malcolm, Marco Atilla Hoare, Rober J. Donia, George Newenham, Thomas Gordon, John R.Lampe, Nada Klaic, Ivan Lovreovic(a i stariji Lovrenovic), Relja Novakovic... sve ljude koje ja citiram Bosnjacki mitomani i propagandisti, navedi mi jednog Bosnjackog historicara da sam citirao makar jednog, mene poistojecivati sa mitomanijom je isto kao poistojecivati majku Terezu sa fasizmom nigdje veze.
Kao prvo za Riedlemayera cujem prvi put. A da si zbilja citao Noela Malcolma, naisao bi na kapitel gdje on postavlja pitanje "Jesu li Bosnjaci Srbi ili Hrvati?", nesto sa cime sa ja npr. nisam slozio. To ces naci u njegovoj knjizi "Povijest Bosne", no ne znam na kojoj stranici, jer sam knjigu citao 2001. godine.
Nada Klaic je jedna od onih povjesnicara koji su stali u obranu BiH kada joj je bilo tesko, a govorimo o skoro cijelom periodu 80ih kada su Hamdija Pozderac i Branko Mikulic bili izlozeni raznovrsnim napadima velikosrpskih demagoga iz Beograda. Klaicka u svojoj knjizi "Srednjovjekovna Bosna" determinira tezu da BiH nikada nije bila hrvatska, pa da se cak ni Tomislavova Hrvatska nije prostirala do Drine sa cime je slazem. No, kada kazemo "nije bila hrvatska", onda ostajemo na tlu drzavnih ekspanzija. Nacionalno bice nije postojalo, znaci nije bilo Hrvata, Srba i Bosnjaka. Nada Klaic se suprotstavila nacionalistickoj historiografiji i to sto ti sada cinis je zloupotreba njezinog imena.
Ivan Lovrenovic je posebno u svojoj knjizi "Bosanski Hrvati - Agonija jedne mikroorijentalne kulture" pisao o nacionalnom pojmu. U BiH nije bilo Hrvata zato sto nije postojala narodnost. Ljudi su se razlikovali po sloju i vjeri. Ono sto Lovrenovic kritikuje je odnos bosanskih Hrvata prema BiH, domovini kojoj su uvijek bili lojalni i koju sada unistavaju. Negiranja Hrvata u njegovim djelila neces naci, a prije svega se i sam izjasnjava kao Hrvat. Sto si htio reci sa ostalim povjesnicarima koje si naveo? John R.Lampe je napisao samo jedno interesantno djelo uvezi Balkana. Svi oni naravno nisu bosnjacki mitomani, ali zato si ti bosnjacki mitoman. A iovako neces moci navesti jednog bosnjackog historicara, jer ih nema. Imas Imamovice koji vazda pisu o slavnom i junackom bosnjackom narodu koji je kroz skoro cijelu svoju povijest proljevao krv za tudje interese.
Hrvazijati u Bosni a i sire su vjestacki napravljeni, sve do 1911 neki katolici tamo nisu ni znali sta to znaci, oni su mislili da je to neki alat za okopavanje zemlje, :lol:.
Od 1862. god. u Sarajevu i drugim vecim bosanskim gradovima, pazarnim (pijacnim) danima izlazili su pred pravoslavne seljake agitatori obuceni od Teofila Petranovica, a svi placeni i instruirani iz Beograda, i seljake ubjedivali da oni vise ne treba da sebe nazivaju „riscanima“ ili „Vlasima“, kako su do tad sami sebe imenovali, nego da treba da govore da su oni Srbi.
Pa tako se i sirila nacionalna svijest. Nacionalnost je izmislila elita, jedna grupa ljudi viseg sloja koja je studirala po raznim univerzitetima i po uzoru na njemacki nacionalizam pokusala i kod nas "prosvijetliti" narod. Sto je obicni seljak znao sto je bosnjastvo, srpstvo ili hrvatstvo? Ti izgleda slabo ista znas o romantizmu odnosno evropskom nacionalizmu. Pronadji mi jedan historijski izvor koji dokazuje da se najmanje 100 bosanskih muslimana na pocetku 20. vijeka izjasnilo kao Bosnjaci. Cak i politicke stranke govore koliko je bosnjastvo bilo ukorijenjeno: Muslimanska Narodna Organizacija, Muslimanska Napredna Stranka/Muslimanska samostalna stranka. Basagic je pokusao ozivjeti ideju bosnjastva, ali je to muslimanski narod odbio i islam drzao za glavni identifikator.
ZVALI SU SE VLASIMA ZATO STO SU SE TAKO OSJECALI I BILI SU PONOSNI NA TO IME DOK DANAS SE STIDE TOGA
Jedini razlog zasto ne koristite to ime danas je zbog Srpske propagande. O tome u zasebnoj temi.
otvoriti cu posebnu temu o Srbima u Dalmaciji sve skenirane stranice iz D.A.I na engleskom, normalno ukoliko se pjo ne izvine zbog vrijedanja Bosnjaka necu biti primoran da to ucinim, ocekuje ga gora golgota nego sto ju je do sada dozivio.
Bolje mu je da ne dolazi na forum.
Treca tema ce biti o Siptarskoj propagandi u vezi Ilira gdje cu skenirati stranice iz knjige John Wilksa i dokazati da su Bosanci Iliri. Dosta je bilo Siptarske propagande.
SVE STO JA GOVORIM IMA KREDBILITET I PRIHVACENO JE NA NAJVECIM FAKULTETIMA NA ZAPADU.
Vlaski element je u BiH i Hrvatskoj daleko siri i ne ostaje samo prisutan medju pavoslavnim stanovnistvom. Ima Vlaha i medju danasnjim Bosnjacima i Hrvatima. Dobar broj Vlaha se moguce odlucio za srpstvo, ali kako objasnjavas nestanak njihovog jezika, koji je romanski umjesto slavenski? Postoji teorija da su Vlasi potekli od samih Ilira i ako je to tocno, onda im je ovo treci maternji jezik. :-)
Bosanci su dijelom Iliri kao i Hrvati i Srbi. Pridosli Slaveni su se pomijesali sa domacim Ilirima. Porijeklo Albanaca ostaje jos nerazjanjeno, jer bazira samo na istrazivanju jezika koji vjerojatno jeste neka moderna varijanta jednog od ilirskih jezika.
Halo glupko, kako bih skenirao stranice iz knjige da ga nisam citao, nije bilo Bosnjaka u danasnjem smislu ljudi su
se i tada najcesce izjasnjavali Muslimanima, Tursko osvajanje je parcijalno prekinula kontinuitet Bosnjastva ali kada bi sebi narod u Bosni odredio etnicku odrednicu to je bio BOSNJAK, zato je Prof. Dr. Darko Tanasković, najpriznatiji jugoslovenski orijentalist u pravu kada govori o bosnjastvu kao nazivu kojim se oznacava etnopolitička koncepcija, kaze da je “sustina u stavu da u staroj istorijskoj zemlji Bosni, starijoj i od Srbije i od Hrvatske, kao njeno autohtono stanovnistvo, s neprekinutim etnickim, kulturnim, psihicckim, pa i drzavotvornim kontinuitetom od ranog srednjeg vijeka do danas, zive Bosnjaci i da je to jedino njima odgovarajuce narodno i nacionalno ime.” To i Fajn govori, pogledaj skenirane stranice na 1 strani mislim.
Moze li propali student iz Beca ovo shvatiti, hmm mislim da ne moze, jeli i Tanaskovic Bosnjacki mitoman sada.
Glupko nemas pojma o Vlasima, nikada se Bosnjaci nsu nazivali Vlasima dok Srbi i Hrvati jesu citaj Bosanske povelje i vidi sta pise o stanovnicima Dalmacije, i citaj putopis Alberta Fortisa i vidi kako govori o stanovnistu tamo, mi jesmo Vlasi u smislu da medu nama ima pred-slavenskog stanovnistva, ali mi se nikada nismo tim imenom zvali dok Srbi i Hrvazijati jesu.
Turci su imali ogroman znacaj za ocuvanje Bosnjastva:
"...the Manichees,who were almost majority in his Kingdom,preffered Turks to the Christians." ("The Bosnian Church : A New Interpretation",John V.A. Fine Jr.,Columbia University Press,1975.,stranica 328.)

Sto,u prijevodu na bosanski znaci:

"...Maniheji,kojih je uglavnom vecina u njegovom Kraljevstvu vise vole Turcima nego krscanima."

O tome kako se Bosnjaci masovno okrecu protiv Kralja Tomasevica i prelaze na stranu Sultana Fatiha,i da su time sticali SLOBODU,imamo vise historijskih svjedocanstava,od kojih je najkonkretnije napisano rukom samog Kralja Tomasevica:

U svom pismu papi,obavjestavajuci ga o tome,Kralj Stjepan Tomasevic kaze:

"The Turks have built a number of fortifications in my kingdom and are showing kindly disposition toward the peasants.They promise that all who desert to them shall be free and they welcome them graciously.The inexperienced rustics do not understand their wiles and think their liberty will last forever.The people will be easily induced by such tricks to desert me unless they see me fortified by your aid,and the nobles,if they are deserted by the peasants will not hold out long in their fortress"(Citat iz pisma Bosanskog Kralja Tomaseica papi naveden u knjizi:"The Late Medieval Balkans:",John V.A. Fine Jr.,The University of Michigan Press,2006,stranica 583.)

Sto,u prijevodu na bosanski,znaci:

"Turci su izgradili vise utvrda u mom kraljevstvu i ponasaju se dobro prema seljacima. Obecavaju im da ce svi oni koji predju na njihovu stranu biti SLOBODNI i ljubazni su prema njima.Neiskusni nitkovi ne razumiju njihove podlosti i misle da ce njihova SLOBODA trajati zauvijek.Narod ce biti vrlo lako naveden takvim trikovima da me napusti osim ako me ne vide utvrdjena tvojom pomoci,a ako plemici budu napusteni od strane seljaka nece moci dugo izdrzati u tvrdjavama."

Dakle, oni su nam pruzali zastitu u vrijeme najzescih krstaskih pohoda na crkvu Bosansku, za koju su Madzari govorili da je hereticka iz politickih razloga.
lipakaja

#78 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

zoom66 wrote:lipakaja, prestani vrijedjati, inache ti je ban. :)

pjoo, i ostali,, de malo popustite, zivi bili. :)

jah, jes pripeklo ovdje. :D

Ja to vise gledam kao cinjenicu nego kao uvredu, ali dobro, bicu dobar obecavam od sad pa nadalje i ubuduce. :mrgreen: mislim moderatori pripazite malo ovaj pjo nas vrijeda govori da smo Hrvati, dok i ovaj sada pocinje insinuirati da smo Vlasi, mislim dokle vise sa uvredama.
Jos samo da se nade neki pametnjakovic popljuje nas sve redom i optuzi da smo pokatoliceni i islamizirani Srbi, to bi bio vrhunac ja mislim. :lol:
pjo

#79 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

lipakaja wrote: Ja to vise gledam kao cinjenicu nego kao uvredu, ali dobro, bicu dobar obecavam od sad pa nadalje i ubuduce. :mrgreen: mislim moderatori pripazite malo ovaj pjo nas vrijeda govori da smo Hrvati, dok i ovaj sada pocinje insinuirati da smo Vlasi, mislim dokle vise sa uvredama.

Daj ne filozofiraj, mislis da ljudi nemaju mozga kao ti, prvi si otvorio sezonu i svi se sjecaju kako se nasladjivao kad si Hrvate nazvao Turcima, Srbima a i sad spominjes Hrvazijati.

lipakaja wrote: Jos samo da se nade neki pametnjakovic popljuje nas sve redom i optuzi da smo pokatoliceni i islamizirani Srbi, to bi bio vrhunac ja mislim. :lol:
Sumnjam da ces ovdje dobiti popust na osnovu nacionalnog bratstva. Razgovaraj normalno i ne optuzuj druge za ono sto sam cinis.
Hodidjed

#80 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Hodidjed »

pjo wrote:
Hodidjed wrote: COOL :)
Gdje su se javili, na koju temu?
Bas me interesuje................
Ja znam nekih muslimana ciji su pretci bili katolici, ali niko od njih ne tvrdi da se radilo o hrvatima.
Prijatelju, zahtjevni ste postali, mogao bi malo i sam malo pretrazivati forume. Koliko vidim serach je dosta dobro napravljen:
kad si vec bosnjak-dodji malo u bihac-pa ces vidjeti da ce ti svako reci za fethiju da je "osvojena",da je crkva,da je glavni spomenik-crkva svetog ante-naravo-mi izmedju sebe jako dobro znamo koje su porodice bihacke (hrvatske i muslimanske) koji su hrvati potomci kapetana,da je bio hrvatski slobodnikraljevski grad (kao i jajce) itd.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... p=1888590&

Evo nesto malo sam nasao o covjeku, koji je cini se Muliman i zalaze se za ujedinjenje BiH i Hrvatske:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=48394

Vidio sam i na povijest pdf-u neke koji su to napomenuli ali evo ti ovo na brzinu...
:lol: :lol: Dobar onaj fol o pripajanju FBIH Hrvatskoj :lol: :lol:
Samo, to bi moglo nekako ovako: pripajanje komplet BIH, a ne samo FBIH, i mijenjanje naziva drzave u "Bosna i Hrvatska" ili mozda cak Jugoslavija, jer ima smisla.

A sto se tice ovih iz Bihaca, to je sve jasno ko dan. Bihac je bio dio Hrvatske, a postao je dijelom Bosne tek kada su Turci dosli ovdje.
Tu nema dvojbe ko je sta i sta je ko. Medjutim, sve od Bihaca, pa do Crne Gore i Sandjaka su sama naklapanja i podmetanja "ko je kojeg porijekla", sem ako neko vec nije 100% siguran u to ko su mu bili pretci.
pjo

#81 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

Hodidjed wrote: :lol: :lol: Dobar onaj fol o pripajanju FBIH Hrvatskoj :lol: :lol:
Fol nije moj prijatelju, nego po svemu sudeci covjek je Musliman. Nick mu je Haris sto je muslimansko ime ako nije, dozvoljovam i tu mogucnost nekakav provokator. Istina je ono sto pise, pretrazivao sam forum i istu je temu otvorio i prije godinu i pol.

Inace tema sa istim naslovom je bila otvorena i avazovom forumu.
Samo, to bi moglo nekako ovako: pripajanje komplet BIH, a ne samo FBIH, i mijenjanje naziva drzave u "Bosna i Hrvatska" ili mozda cak Jugoslavija, jer ima smisla.
Prvo ime je manje problematicno ali drugo bi tesko doslo u obzir. To ne bi bila Jugoslavija niti bi tezila za tim.
A sto se tice ovih iz Bihaca, to je sve jasno ko dan. Bihac je bio dio Hrvatske, a postao je dijelom Bosne tek kada su Turci dosli ovdje.
Tu nema dvojbe ko je sta i sta je ko. Medjutim, sve od Bihaca, pa do Crne Gore i Sandjaka su sama naklapanja i podmetanja "ko je kojeg porijekla", sem ako neko vec nije 100% siguran u to ko su mu bili pretci.

Eto, i koliko je na kraju bilo tesko bilo reci da ima takvih ljudi u BiH ?
Hodidjed

#82 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Hodidjed »

pjo wrote:

Eto, i koliko je na kraju bilo tesko bilo reci da ima takvih ljudi u BiH ?
:-? Eh, sad, niti sam izricito to tvrdio "da ima takvih ljudi" niti si ti izricito rekao "neki su ljudi". Izgleda da smo se negdje razisli izmedju Platona i Aristotela.
Jazz_Junkie

#83 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Jazz_Junkie »

lipakaja wrote: Halo glupko, kako bih skenirao stranice iz knjige da ga nisam citao, nije bilo Bosnjaka u danasnjem smislu ljudi su
se i tada najcesce izjasnjavali Muslimanima, Tursko osvajanje je parcijalno prekinula kontinuitet Bosnjastva ali kada bi sebi narod u Bosni odredio etnicku odrednicu to je bio BOSNJAK, zato je Prof. Dr. Darko Tanasković, najpriznatiji jugoslovenski orijentalist u pravu kada govori o bosnjastvu kao nazivu kojim se oznacava etnopolitička koncepcija, kaze da je “sustina u stavu da u staroj istorijskoj zemlji Bosni, starijoj i od Srbije i od Hrvatske, kao njeno autohtono stanovnistvo, s neprekinutim etnickim, kulturnim, psihicckim, pa i drzavotvornim kontinuitetom od ranog srednjeg vijeka do danas, zive Bosnjaci i da je to jedino njima odgovarajuce narodno i nacionalno ime.” To i Fajn govori, pogledaj skenirane stranice na 1 strani mislim.
Moze li propali student iz Beca ovo shvatiti, hmm mislim da ne moze, jeli i Tanaskovic Bosnjacki mitoman sada.
Glupko nemas pojma o Vlasima, nikada se Bosnjaci nsu nazivali Vlasima dok Srbi i Hrvati jesu citaj Bosanske povelje i vidi sta pise o stanovnicima Dalmacije, i citaj putopis Alberta Fortisa i vidi kako govori o stanovnistu tamo, mi jesmo Vlasi u smislu da medu nama ima pred-slavenskog stanovnistva, ali mi se nikada nismo tim imenom zvali dok Srbi i Hrvazijati jesu.
Turci su imali ogroman znacaj za ocuvanje Bosnjastva:
"...the Manichees,who were almost majority in his Kingdom,preffered Turks to the Christians." ("The Bosnian Church : A New Interpretation",John V.A. Fine Jr.,Columbia University Press,1975.,stranica 328.)

Sto,u prijevodu na bosanski znaci:

"...Maniheji,kojih je uglavnom vecina u njegovom Kraljevstvu vise vole Turcima nego krscanima."

O tome kako se Bosnjaci masovno okrecu protiv Kralja Tomasevica i prelaze na stranu Sultana Fatiha,i da su time sticali SLOBODU,imamo vise historijskih svjedocanstava,od kojih je najkonkretnije napisano rukom samog Kralja Tomasevica:

U svom pismu papi,obavjestavajuci ga o tome,Kralj Stjepan Tomasevic kaze:

"The Turks have built a number of fortifications in my kingdom and are showing kindly disposition toward the peasants.They promise that all who desert to them shall be free and they welcome them graciously.The inexperienced rustics do not understand their wiles and think their liberty will last forever.The people will be easily induced by such tricks to desert me unless they see me fortified by your aid,and the nobles,if they are deserted by the peasants will not hold out long in their fortress"(Citat iz pisma Bosanskog Kralja Tomaseica papi naveden u knjizi:"The Late Medieval Balkans:",John V.A. Fine Jr.,The University of Michigan Press,2006,stranica 583.)

Sto,u prijevodu na bosanski,znaci:

"Turci su izgradili vise utvrda u mom kraljevstvu i ponasaju se dobro prema seljacima. Obecavaju im da ce svi oni koji predju na njihovu stranu biti SLOBODNI i ljubazni su prema njima.Neiskusni nitkovi ne razumiju njihove podlosti i misle da ce njihova SLOBODA trajati zauvijek.Narod ce biti vrlo lako naveden takvim trikovima da me napusti osim ako me ne vide utvrdjena tvojom pomoci,a ako plemici budu napusteni od strane seljaka nece moci dugo izdrzati u tvrdjavama."

Dakle, oni su nam pruzali zastitu u vrijeme najzescih krstaskih pohoda na crkvu Bosansku, za koju su Madzari govorili da je hereticka iz politickih razloga.
Dajes dobar doprinos sopstvenom kraju karijere na ovom forumu. Koliko si spreman za jednu debatu si upravo dokazao sa najprimitivnijim i ulicarskim vrijedjanjem. O povijesti nemas pojma, amateru. Kopiras stranice i vadis stvari iz konteksta (kao u slucaju Malcolma) kako tebi odgovara. Heinz von Foerster, jedan od pionira kibernetike i konstruktivizma, je rekao da svi mi kreiramo svoju realnost, pa izgleda i ti. No, poenta je u tome da povijest ne mozes kreirati kako tebi odgovara, jer postoje cinjenice. Foerster je takodjer rekao da objektivnost ne postoji, pa cu to svesti na tebe, jer si ocigledno jedan isfrustrirani kriptofasist sa foruma tzv. Patriotske Lige gdje je polupismenost najvisi intelektualni nivo. Da se ozbiljno bavis historijom ne bi nekoga nazivao glupkom ili propalicom, niti bi jedan narod pogrdno nazivao "Hrvazijatima". Imas ogromne probleme momcino i lijeci se.
Kakav bolan bosnjacki kontinuitet u osmansko doba? Pa ljudi su sebe zvali Bosnjanima, identificirajuci se sa ognjistem. Posto je islam dominirao u svim sferama drustvenog zivota u BiH tokom osmanske okupacije, nikakav se nacionalni identitet nije mogao ukorijeniti posto islam odbija nacionalnost, iako su stanovnici BiH bili svjesni svog porijekla. Jedino sto su ocuvali je jezik i nista vise. Nikakav povijesni ili kulturni kontinuitet. I opet spominjes Tanaskovica i izvrces njegove teze i djela. Tanaskovic je cetnik koji se orijentalistikom bavi da bi istu popljuvao. On je orijentalist po "zadatku". Da li si svjestan kojeg si od sebe clowna napravio, Bosnjacino? Tanaskovic je cetnik jos iz SFRJ dana. On nije nikakav mitoman nego jedan od ideologa istrebljenja tvojih Bosnjaka.

I nisam ni rekao da su se Bosnjaci smatrali Vlasima, ne znam na cemu si :lol: , nego da vlaski etnicki element ima takodjer svoje mjesto medju Hrvatima i Bosnjacima. Ne idem ja tako daleko do Ilira nego govorim o novijem dobu covjece. I Vlasi su islamizirani, a ne samo oni koji se danas zovu Bosnjacima. Nema vece Vlahadije od Hercegovaca, Dalmatinaca, Crnogoraca i Sandzaklija. I kakav su znacaj Turci imali u ocuvanju nepostojuceg bosnjastva? Zahvali im da su ti naselili Srbe po Posavini i sjeverozapadnoj Bosni, pa danas imas Republiku Srpsku. Djaba ti i to pozivanje na Crkvu bosansku koja je do pada Bosne maltene nestala. Jesil´ ti jedan od onih koji "bogumile" vole porediti sa islamom? I sto si htio reci sa citatom da maniheji vise vole Turcima nego svom kralju? Sam si dokazao da nacionalna svijest uopce nije postojala, jer inace bi se suprotstavili Turcima. Nije Bosna preko noci pala nego je to bila dugogodisnja borba. Turci su mudro cekali dok se bosanske velmoze izmedju sebe pokolju pa da mogu bez problema provaliti. 1463. godina je pocetak kraja Bosne i Huma. Od tada pa do danas se BiH bori za svoju opstojnost, a ti dalje prdi o bosnjastvu od unazad 50.000 godina.
Tocno je da je za pripadnike Crkve bosanske sigurno bila zagarantovana vjerska sloboda, pa su iz tog razloga po tvojoj logici i presli na islam da bi ocuvali krstjansku vjersku slobodu. :lol: Turci su vodili mudru politiku kao i svaka sela kako bi pridobili seljake. Obecavali su im kule i gradove da bi sto vise destabilizirali zemlju koju su namjeravali osvojiti. U tome je kriv i sam bosanski kralj koji je narod zahvaljujuci tvrdoglavoscu potisnuo od sebe.

Sve u svemu, ti si bas ono o cemu govorim: onaj korpus ljudi koji glorifikuje okupatore i slavi propast BiH 1463. godine. U politici velikih sila nema mjesta za tzv. nacionalni kontinuitet pokorenih naroda. To dobro upamti.
Hodidjed

#84 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Hodidjed »

Jazz_Junkie wrote: Sve u svemu, ti si bas ono o cemu govorim: onaj korpus ljudi koji glorifikuje okupatore i slavi propast BiH 1463. godine. U politici velikih sila nema mjesta za tzv. nacionalni kontinuitet pokorenih naroda. To dobro upamti.
Slazem se 100%. Ko god glorifikuje vladavinu Osmanlija nad Bosnom, nije sav svoj.
Real Khan

#85 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Real Khan »

Aha, tu ste se skrili... :D

@lipakaja,

Dugo te nema na politici :) a od tamo mi duguješ nekoliko odgovora.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=50785

U dodatku, hajde ti meni objasni nešto, ali samo iskreno, jer sam jako zbunjen tvojim postovima: ŠTA SI TI? Jesi li muško ili žensko, Srbin, Hrvat, Bošnjak, Bosanac, ....? Hajde se jednom odluči.

@pjo,

I ti mi nedostaješ na politici :lol: Da i tebe nešto pitam... Evo prislio sam se da pročitam čitav ovaj post od početka do kraja, i nešto mi nije jasno (kao laiku iz povijesti, ali relativno dobrom poznavaocu historije): ŠTA JE NA ONIM GRBOVIMA ISTO? Podsjećam te na jednu malu sitnicu - heraldika je ozbiljna stvarčica i tu DETALJI prave bitnu razliku. Položaj štitova i kaciga ništa ne govore (osim o tvom temeljnom nepoznavanju heraldike)

SADA PITANJE ZA OBOJICU STRUČNJAKA:

Da li slučajno imate negdje pri ruci originalnu (latinsku) verziju djela De administrando imperium, jer kako vidim ovdje svi to nešto tumače iz pete ruke, pa rekoh da vidimo malo taj original a ne prevode prevoda (obično začinjenih "historijskim činjenicama" iz glave prevodioca, nešto poput Sime Ćirkovića)? Ako ne znate dovoljno dobro latinski, onda ćemo naći nekakvu sisatu profesoricu latinskog, pa će nam ona prevesti...ili bolje, uzet ćemo po jednu profu iz sva tri "konstitutivna" naroda pa da vidimo razlike u prevodima... ;-)

Na kraju, ako je Bosna (po vama) bila HRVATSKA ili SRPSKA država (valjda je nesporno da je bila država, obojica ste navodili razne dokaze pa je to valjda apsolvirano)... ZAŠTO SE ONDA NIKADA NIJE ZVALA NI HRVATSKA NI SRBIJA NEGO JE STALNO POSTOJALA KAO BOSNA :?:

Eto, da vas ne pitam dalje da mi objasnite kako to da su Hrvati i Srbi čas stigli na Balkan sa sjevera u 7. vijeku, a onda se najednom pojavljuju "historijski" dokazi o imenima tih plemena iz starog RIMA (koji je već u tom vijeku razjeban na atome)...
Eto, ne zamjerite, i vratite se na politiku, jer sam tamo puno upućeniji sagovornik :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#86 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Chmoljo »

Hodidjed wrote:
Jazz_Junkie wrote: Sve u svemu, ti si bas ono o cemu govorim: onaj korpus ljudi koji glorifikuje okupatore i slavi propast BiH 1463. godine. U politici velikih sila nema mjesta za tzv. nacionalni kontinuitet pokorenih naroda. To dobro upamti.
Slazem se 100%. Ko god glorifikuje vladavinu Osmanlija nad Bosnom, nije sav svoj.
Da se i ja pridružim vašem "klanu" :lol:
Al' fakat to je tužna istina, da mnogi Bošnjaci, maltene, slave tu godinu (ne podsjeća li vas ovo na nekoga, :lol: :lol: :lol: );
Evo ja kažem, izuzetno mi je drago što sam "Mujo", ali Turci su bili ti koji su nam srušili državu, Turci su bili ti koji su nas slali u njihove vojske da ginemo, Turci su bili ti koji su nagrađivali "prekodrince" za ratovanje protiv nas, nas Bosanaca, Turci su bili ti koji su nas bukvalno prodali "Švabama", i onda eto im Turci kad ih toliko vole...da ne kažem nešto drugo...
Ako već ljudi imaju potrebu da slave neki događaj iz "slavne" prošlosti, nek slave 1737. tj. godinu u kojoj smo pokazali srednji prst sultanu i odbranili svoje, jer: "GLAVU DAM KAMENA NE DAM!"

:bih:
Hodidjed

#87 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Hodidjed »

Jazz_Junkie wrote:
Pa trebao si procitati sta dalje pise , a ne procitati naslov i zakljuciti da Bosanci moraju biti Srbi i Hrvati.
Hodidjed

#88 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Hodidjed »

Real Khan wrote:

Na kraju, ako je Bosna (po vama) bila HRVATSKA ili SRPSKA država (valjda je nesporno da je bila država, obojica ste navodili razne dokaze pa je to valjda apsolvirano)... ZAŠTO SE ONDA NIKADA NIJE ZVALA NI HRVATSKA NI SRBIJA NEGO JE STALNO POSTOJALA KAO BOSNA :?:

Eto, da vas ne pitam dalje da mi objasnite kako to da su Hrvati i Srbi čas stigli na Balkan sa sjevera u 7. vijeku, a onda se najednom pojavljuju "historijski" dokazi o imenima tih plemena iz starog RIMA (koji je već u tom vijeku razjeban na atome)...
Klanjamo se tebi gospodine :thumbup:
Hodidjed

#89 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Hodidjed »

Chmoljo wrote:
Hodidjed wrote:
Da se i ja pridružim vašem "klanu" :lol:
Al' fakat to je tužna istina, da mnogi Bošnjaci, maltene, slave tu godinu (ne podsjeća li vas ovo na nekoga, :lol: :lol: :lol: );
Evo ja kažem, izuzetno mi je drago što sam "Mujo", ali Turci su bili ti koji su nam srušili državu, Turci su bili ti koji su nas slali u njihove vojske da ginemo, Turci su bili ti koji su nagrađivali "prekodrince" za ratovanje protiv nas, nas Bosanaca, Turci su bili ti koji su nas bukvalno prodali "Švabama", i onda eto im Turci kad ih toliko vole...da ne kažem nešto drugo...
Ako već ljudi imaju potrebu da slave neki događaj iz "slavne" prošlosti, nek slave 1737. tj. godinu u kojoj smo pokazali srednji prst sultanu i odbranili svoje, jer: "GLAVU DAM KAMENA NE DAM!"

:bih:
I jos slave nekakvih 600 godina islama u Bosni :?: Halo :!: Kojih 600 godina? Koji je to nuklearni fizicar izracunao?
Citava plejada maloumnika se skupila. Slave propast Bosne, ubistva i progone Bosanaca. Slave odvodjenje Bosanaca u roblje i janjicare. Slave propast Kraljevine i egzekuciju bosanske vlastele. Slave podjelu Bosne na Bosnu i Hercegovinu (zna se ko je kumovao Hercegovini). Slave otudjenje Bosanskog teritorija od Omisa do Neuma. Slave crnilo koje se nadvilo nad Bosnom sve do danas.
lipakaja

#90 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

Pa te godine smo pobijedili zajedno sa Turcima Austrijance kod Banja Luke pod vodstvom Ali Pase Hecmoglu-a, o cemu ti.
pricas?!?
Niko ne slavi Turke, ali ako cemo birati izmedu genocidnog Vatikana koji je vodio bezbrojne ratove protiv krstjana koji nikada nisu ni bili heretici, nikada nije bilo traga nikakvoj herezi ili dualizmu, nego to su bili ratovi za uspostaljanje politicke prevlasti nad Bosnom pa im je trebala neka isprika ili Turaka ,ja bih uvjek izabrao Turke. :-D
pjo

#91 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

Real Khan wrote: I ti mi nedostaješ na politici :lol: Da i tebe nešto pitam... Evo prislio sam se da pročitam čitav ovaj post od početka do kraja, i nešto mi nije jasno (kao laiku iz povijesti, ali relativno dobrom poznavaocu historije): ŠTA JE NA ONIM GRBOVIMA ISTO? Podsjećam te na jednu malu sitnicu - heraldika je ozbiljna stvarčica i tu DETALJI prave bitnu razliku. Položaj štitova i kaciga ništa ne govore (osim o tvom temeljnom nepoznavanju heraldike)
Nije nuzno tako. To je vrijeme srednjeg vijeka, kad ne postoje strojevi za masovnu proizvodnju tako da je moguce i da svaki umjetnik radi svoju verziju ovisno o materijalu, velicini izrade (veci grbovi su naravno puniji detalja).

Nasao sam velike razlike u grbu obitelji Bourbon (francusko-spanjolska kraljevska obitelj):

http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Bourbon

http://www.houseofnames.com/xq/asp.fc/q ... -crest.htm

Kako vidim da se ovdje cesto mojim rijecima pridaje znacenje koje nisam napisao, moram odmah reci kako mi nije namjera prisvajati srednjovjekovnu Bosnu za Hrvatsku. Svejedno, slijedom informacije o Kotromanu kao zacetniku loze Kotromanic i njegovoj rodbinskoj vezi sa Subicima, lako je moguce da je njihov grb izvedenica Subiceva.

Primijetite da "lako moguce" nije konacna tvrdnja. Moguce da sam u krivu.

SADA PITANJE ZA OBOJICU STRUČNJAKA:

Da li slučajno imate negdje pri ruci originalnu (latinsku) verziju djela De administrando imperium, jer kako vidim ovdje svi to nešto tumače iz pete ruke, pa rekoh da vidimo malo taj original a ne prevode prevoda (obično začinjenih "historijskim činjenicama" iz glave prevodioca, nešto poput Sime Ćirkovića)? Ako ne znate dovoljno dobro latinski, onda ćemo naći nekakvu sisatu profesoricu latinskog, pa će nam ona prevesti...ili bolje, uzet ćemo po jednu profu iz sva tri "konstitutivna" naroda pa da vidimo razlike u prevodima... ;-)
Moje znanje latinskog se sastoji u poznavanju nekoliko uzrecica, a kako vidim da je slicno i tebi bojim se da nam original latinski ne bio previse pomogao. Svejedno, vec ima dovoljno prijevoda i sasvim sigurno mozemo reci kako je sustina DAI-ja tim prijevodom obuhvacena.

Kako to mislis nije nikad postojala kao Hrvatska ? Otkud ti to ?

Kako se vi razbacujete kartama napravljenim u 20. stoljecu tako cu i ja. Prema opisima ovo je Hrvatska u 10. stoljecu:

http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _0900.html

Kao sto vidis, Bosna je ukljucena

Ovdje imas o bitki Tomislava sa Bugarima na bosanskom terenu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_ ... _Highlands

Autenticnost DAI-ja je potvrdjena. Inace nije Porfirogenet rimski car, nego bizantski.
_tulumba_

#92 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by _tulumba_ »

Hodidjed wrote:
Jazz_Junkie wrote:
Pa trebao si procitati sta dalje pise , a ne procitati naslov i zakljuciti da Bosanci moraju biti Srbi i Hrvati.

evo link Noel Malcom "Povijest Bosne"
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

a evo link ove stranice na kojoj mozete naci jos djela i cjelokupnu historiju BiH :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

http://www.camo.ch/historija-bih.htm

Ovu stranicu obavezno dodajte u bookmarks, bar oni koji se interesuju za ovu zemlju, voljeli je ili ne....

Nadam se da je svima jasno da su Bosanci i Hercegovci samo bosanski katolici pravoslavci muslimani jevreji ateisti...
lipakaja

#93 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

Kakav bolan bosnjacki kontinuitet u osmansko doba? Pa ljudi su sebe zvali Bosnjanima, identificirajuci se sa ognjistem. Posto je islam dominirao u svim sferama drustvenog zivota u BiH tokom osmanske okupacije, nikakav se nacionalni identitet nije mogao ukorijeniti posto islam odbija nacionalnost, iako su stanovnici BiH bili svjesni svog porijekla. Jedino sto su ocuvali je jezik i nista vise. Nikakav povijesni ili kulturni kontinuitet. I opet spominjes Tanaskovica i izvrces njegove teze i djela. Tanaskovic je cetnik koji se orijentalistikom bavi da bi istu popljuvao. On je orijentalist po "zadatku". Da li si svjestan kojeg si od sebe clowna napravio, Bosnjacino? Tanaskovic je cetnik jos iz SFRJ dana. On nije nikakav mitoman nego jedan od ideologa istrebljenja tvojih Bosnjaka.

I nisam ni rekao da su se Bosnjaci smatrali Vlasima, ne znam na cemu si :lol: , nego da vlaski etnicki element ima takodjer svoje mjesto medju Hrvatima i Bosnjacima. Ne idem ja tako daleko do Ilira nego govorim o novijem dobu covjece. I Vlasi su islamizirani, a ne samo oni koji se danas zovu Bosnjacima. Nema vece Vlahadije od Hercegovaca, Dalmatinaca, Crnogoraca i Sandzaklija. I kakav su znacaj Turci imali u ocuvanju nepostojuceg bosnjastva? Zahvali im da su ti naselili Srbe po Posavini i sjeverozapadnoj Bosni, pa danas imas Republiku Srpsku. Djaba ti i to pozivanje na Crkvu bosansku koja je do pada Bosne maltene nestala. Jesil´ ti jedan od onih koji "bogumile" vole porediti sa islamom? I sto si htio reci sa citatom da maniheji vise vole Turcima nego svom kralju? Sam si dokazao da nacionalna svijest uopce nije postojala, jer inace bi se suprotstavili Turcima. Nije Bosna preko noci pala nego je to bila dugogodisnja borba. Turci su mudro cekali dok se bosanske velmoze izmedju sebe pokolju pa da mogu bez problema provaliti. 1463. godina je pocetak kraja Bosne i Huma. Od tada pa do danas se BiH bori za svoju opstojnost, a ti dalje prdi o bosnjastvu od unazad 50.000 godina.
Tocno je da je za pripadnike Crkve bosanske sigurno bila zagarantovana vjerska sloboda, pa su iz tog razloga po tvojoj logici i presli na islam da bi ocuvali krstjansku vjersku slobodu. :lol: Turci su vodili mudru politiku kao i svaka sela kako bi pridobili seljake. Obecavali su im kule i gradove da bi sto vise destabilizirali zemlju koju su namjeravali osvojiti. U tome je kriv i sam bosanski kralj koji je narod zahvaljujuci tvrdoglavoscu potisnuo od sebe.

Tanaskovic je rekao to sto je rekao, ne izvrcem ja nista, ja samo naglasavam da Bosnjastvo ima duze korjene i kontinuitet od Srpstva i Hrvatstva u Bosni MILIJARDU PUTA, to sam i dokazao i o tome nema potrebe vise ni raspravljati opet, drustvo je miletski podjeljeno, ljudi su se pretezno identifikovali sa religijom, ali ako bi sebi izabrali neku etnicku etiketu to je bio BOSNJAK, cesto bi sebe Bosnjaci nazivali Turcima kao religijskom afiliacijom(Turska vjera), kao sto su i Crnogorci nazivali svoju vjeru "Srpskom vjerom". Manihej je izmisljen pojam od genocidnog Vakitana koji je vodio istrebljivacke ratove protiv Bosnjana, to se najbolje vidi iz citata gore, mozes misliti kako im je ljepo bilo kada su im drazi Turci bili, Bogomili nisu nikada ni postojali medutim Fajn ostavlja mogucnost da ih je bilo mozda nesto malo, oko stotinjak.
Turci nisu nikada ni bli zainteresovani za Bosnu ni za Bosnjane, mi smo umislili da smo mi nesto bili kao strateski vazni za daljnje prodore osmanlija ,da je nas degenski ban Stjepan Tomasevic nastavio da placa harac imali bi status nesto kao Dubrovnik, ali on se uzdao u pomoc hriscanske koalicije.
Chmoljo

#94 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Chmoljo »

lipakaja wrote:

Pa te godine smo pobijedili zajedno sa Turcima Austrijance kod Banja Luke pod vodstvom Ali Pase Hecmoglu-a, o cemu ti.
pricas?!?
Niko ne slavi Turke, ali ako cemo birati izmedu genocidnog Vatikana koji je vodio bezbrojne ratove protiv krstjana koji nikada nisu ni bili heretici, nikada nije bilo traga nikakvoj herezi ili dualizmu, nego to su bili ratovi za uspostaljanje politicke prevlasti nad Bosnom pa im je trebala neka isprika ili Turaka ,ja bih uvjek izabrao Turke. :-D
jok jok jok... bome ja koliko znam sultan je IZRIČITO naredio da se ne pruža otpor austrijskim trupama, jer je vojska, u stvari vojno sposobni BOŠNJACI jel te 8-) , bila na drugim frontovima (Ukrajina čini mi se). Hećimoglu jeste bio Turčin i zato mu skidam kapu što je uradio tj. stao na stranu Bosanaca i ako mu je Porta NAREDILA suprotno.

a to da je Vatikan genocidan, u stvari, samo pokazuje tvoja uvjerenja. nije samo Crkva bila ta koja je vodila krstaške ratove. duhovno ih je "opremala", ali cijela Evropa je išla u te ratove i trijebila one nepoželjne, heretike - u stvari, u krajnjoj liniji, političke neistomišljenike. to je bilo takvo vrijeme, nažalost. ciljevi su se postizali na taj način. druga je stvar što su Arapi i Turci TADA bili tolerantniji u tom pogledu (na šta ti vjerovatno ciljaš).

samo da te pitam, al' da mi iskreno odgovoriš: da si Armenac, bi li onda izabrao Turke?
pjo

#95 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

Inace, cudno da kad spominjete krizarske ratove ne spominjete i Seldzucku invaziju svete zemlje, radi koje je i poceo rat izmedju ostalog ?

Ili su oni imali vece "pravo" na tu zemlju od krscana ?
lipakaja

#96 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

Ovo je tema o Bosni i Bosnjacima, Armenci i ostale stari me ne interesuje, pokrenite posebu temu o tome na odgovorajucem forumu, kao religija na primjer.
Chmoljo

#97 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Chmoljo »

lipakaja wrote:Ovo je tema o Bosni i Bosnjacima, Armenci i ostale stari me ne interesuje, pokrenite posebu temu o tome na odgovorajucem forumu, kao religija na primjer.
naravno da te ne interesuje, bitno je da te interesuje genocidni Vatikan...
Chmoljo

#98 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Chmoljo »

pjo wrote:Inace, cudno da kad spominjete krizarske ratove ne spominjete i Seldzucku invaziju svete zemlje, radi koje je i poceo rat izmedju ostalog ?

Ili su oni imali vece "pravo" na tu zemlju od krscana ?
kakav kadaif? :roll:

P.S. jesil' to ugrožen... :skoljka:
lipakaja

#99 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

Chmoljo wrote:
lipakaja wrote:Ovo je tema o Bosni i Bosnjacima, Armenci i ostale stari me ne interesuje, pokrenite posebu temu o tome na odgovorajucem forumu, kao religija na primjer.
Nomalno da me interesuje, jer genocidni krusejderi od 1203 vremena Bilinopoljske abjuracije govore nam da smo heretici, dualisti, bogomili, i to bez ikakve osnove, pokusavaju da nam nametnu molitve na njihovom jeziku, vode nemilosrdne ratove protiv nas, cak je dobar dio tzv heretika iz Dalmacije utekao u Bosnu da se spasi od golgote.
Ako cemo vec osudivati Turke hajmo to cinite za sve druge, ti sve probleme vidis u Turcima vjerovatno zbog patoloske mrznje prema Islamu.
Chmoljo

#100 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Chmoljo »

lipakaja wrote:
Chmoljo wrote:
Nomalno da me interesuje, jer genocidni krusejderi od 1203 vremena Bilinopoljske abjuracije govore nam da smo heretici, dualisti, bogomili, i to bez ikakve osnove, pokusavaju da nam nametnu molitve na njihovom jeziku, vode nemilosrdne ratove protiv nas, cak je dobar dio tzv heretika iz Dalmacije utekao u Bosnu da se spasi od golgote.
Ako cemo vec osudivati Turke hajmo to cinite za sve druge, ti sve probleme vidis u Turcima vjerovatno zbog patoloske mrznje prema Islamu.
da da ja inače kao musliman izrazito mrzim muslimane, a pogotovo Turke... :roll: da si pročitao, al baš pročitao moje prethodne postove otkrio bi tu zpanjujuću istinu da sam ja moš' mislit musliman.

al' kvragu kako mogu biti musliman i govoriti loše o Turcima jer su nam oni, bezbeli, braća?

ja sam ti dao primjere kad su nas vrli Turci koštali, čisto sam ih taksativno nabrojao
Turci su bili ti koji su nam srušili državu, Turci su bili ti koji su nas slali u njihove vojske da ginemo, Turci su bili ti koji su nagrađivali "prekodrince" za ratovanje protiv nas, nas Bosanaca, Turci su bili ti koji su nas bukvalno prodali "Švabama",
onda po tebi je vjerovatno i PROF.DR. ENVER IMAMOVIĆ patološki mrzitelj Islama, jer za Boga miloga rekao da su nam Turci srušili državu. :shock:
Post Reply