Punto ili Clio?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

johntra

#76 Re: Punto ili Clio?

Post by johntra »

FIAT Punto je smeće, otkazuju mu osigurači kočnica :lol:

ma to su tako dva slična auta, da ih čovjek može samo izabrati na osnovu izgleda i ništa drugo...pokušaću biti subjektivan, al brate Punto meni izgleda puno bolje...da li zato što volim malo viša auta ili je onako baš opasan na izgled...najviše me privlače farovi kod prve generacije dvojke ili verzija Sporting sa škrgama na branicima za hlađenje kočnica, baš je ludilo...
Clio je također dobar autić, ali mu fali prostora, to je jedina mana...i niži je od Punta...ima i njih jako lijepih, al meni se ne sviđa oblik sjedišta kod njih, jesu udobni, i komandna tabla, koja je haman u ravni sa koljenima...a inače, autić je fakat bez mana...nađi očuvano auto i jedini razlog izbora je ovdje izgled, ništa drugo...
vrlo je realno, bar što se tiče Punta...ispod je fakat smiješno ići, a da na nešto liči...
olensoner

#77 Re: Punto ili Clio?

Post by olensoner »

ma clio je po meni jedan od najboljih gradskih auta, punto ima fin izgled, ali nema udobnost i kvalitet clia...
Sarajevski

#78 Re: Punto ili Clio?

Post by Sarajevski »

znam johntra
procitao sam to na jednom topicu, nisam znao da se o tome vec raspravljalo. meni je to glupo, jer danas svi prave dobra auta. ok, gotovo svi, ne uzimam u obzir ruse. ja sam se navozao hyundaia i bio bi mi petica, da je makar mrvu udobniji. punto je meni skroz ok, nema predrasuda, pogotovo ne sto mi je covjek koji mi odrzava sadasnje auto kazao kako uopce nije los. a svasta mu prodje kroz radionu, zna sta valja a sta ne. opet ponavljam, za te pare, to godiste, tu opremu i tu cijenu odrzavanja ne mozes naci kod konkurencije
johntra

#79 Re: Punto ili Clio?

Post by johntra »

kvalitet Punta i Clia je u potpunosti isti...imaju iste mane i dječije bolesti kao i sva vozila u tom segmentu...prema tome glupo je tvrditi šta je bolje...ovdje samo pomažu emocije i ranija iskustva, naravno ukoliko ih je vlasnik imao....
IRONMAN

#80 Re: Punto ili Clio?

Post by IRONMAN »

moj ti je savjet da uzmes clio, ja imam clio 99 godina, 1.9 dizel, autic je straha, udoban je, sto se tice odrzavanja malo je skuplji al se zato ne kvari toliko.ja sam 190 cm visok i nemam nikakvih problema u voznji,skoro sam isao iz bihaca do sarajeva i stvarno se nisam nimalo umorio.a sto se tice punta dobri su al su i malo tjesni,to je moje mišljenje.imas cak reno clio za 7.500,00 KM, 2002 godina, 1.5 dci.odi na brent.com i vidjeces, jest jedina mana sto je zuta boja :-D
dastonja

#81 Re: Punto ili Clio?

Post by dastonja »

Punto definitivno!
saim_adka

#82 Re: Punto ili Clio?

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 22:08, edited 1 time in total.
ninja-san

#83 Re: Punto ili Clio?

Post by ninja-san »

Nije puno bitno je li Punto ili Clio.
Bolje je Punto koji je presao 108 000 km i redovito odrzavan nego Clio koji sav klepece, presao 200 000 i samo mu ulje mijenjano.

Takodjer vazi i obratno.

Budi pazljiv kod auta koja se uvoze iz Italije ( a vecina Puntaca od tamo dolazi) jer talijani imaju lose vozacke navike (antipod su od Njemaca) i auta maksimalno cijepaju a minimalno odrzavaju i sva auta koja se uvoze iz Italije (a primjetices da puno dilera u SA uvozi auta bas iz Italije) su 10-30% u losijem stanju od istih auta , godista i kilometraza uvezenih iz Njemacke, gdje je odrzavanje auta i redovni servis stvar kulture zivljenja.

Sretno drugar.
Better Man

#84 Re: Punto ili Clio?

Post by Better Man »

Lesli Eldridž wrote:@better man: Uspoređujem klio i punto iz iste generacije i slične klase, a novi klio je već klasa više u odnosu na stari i tu je po veličini dostigao golfa. Nisam se u cliu III vozio, ali sumnjam da je udobniji od punta. Punto je puno mekši i ima bolja sjedala. Ako već upoređuješ clio III i punto, onda tu treba staviti grande punto. Toliko o tvojoj objektivnosti.
Da si se vozio uvjerio bi se. Putovao sam sa njim na duge staze i apsolutno dođeš na cilj bez da te bilo šta boli (od leđa nogu itd.). A da ne govorim kad voziš u dugim kolonoma gdje je jedna noga non-stop na kvačilu, a druga gas, kočnica i da nakon toga uopće ne osjetiš umor ili bol u nogama, odnosno noge ti se ne ukoće. Punto jeste fim autić, ali smatram da je Clio ipak udobniji i mekši, a posebno mislim na mekoću komandi koje su kod Punta malo tvrđe u što se uvjerila i moja sestra kad ga je isprobala i uporedila sa svojim punotm (mislim na komande). Ima tu i do navike možda si se navikao na Fiatova sjedišta, pa ti više leže od Renault-ovih.
amrica

#85 Re: Punto ili Clio?

Post by amrica »

4 stranice ste se napisali, nista konkretno niste zakljucili. Ja sam za Francuze uvijek, tako da, teoretski, navijam za Clio, ali to nista ne znaci, vise forumasa napisalo da je to tu negdje, najvaznije kako je auto odrzavan. Moj stari R5 presao preko 150.000 km, kad sam ga prodala u odlicnom stanju, samo zamijenila razvodnu kapu, uz uredno odrzavanje.
Shvatam sarajevskog u kakvim je problemima, predlazu mu isprobaj i jedan i drugi, a to je mission impossible, ako naruci, napr. Punto preko neke auto kuce, mora ga kupiti, ako ga nadje na pijaci, pa ga uspije isprobati, gdje ce naci Clio da ga uporedi? Ili cak nadje Clio, pa skonta da je Punto bolji, otisao taj Punto ...
Sretno
madner

#86 Re: Punto ili Clio?

Post by madner »

amrica wrote:4 stranice ste se napisali, nista konkretno niste zakljucili. Ja sam za Francuze uvijek, tako da, teoretski, navijam za Clio, ali to nista ne znaci, vise forumasa napisalo da je to tu negdje, najvaznije kako je auto odrzavan. Moj stari R5 presao preko 150.000 km, kad sam ga prodala u odlicnom stanju, samo zamijenila razvodnu kapu, uz uredno odrzavanje.
Shvatam sarajevskog u kakvim je problemima, predlazu mu isprobaj i jedan i drugi, a to je mission impossible, ako naruci, napr. Punto preko neke auto kuce, mora ga kupiti, ako ga nadje na pijaci, pa ga uspije isprobati, gdje ce naci Clio da ga uporedi? Ili cak nadje Clio, pa skonta da je Punto bolji, otisao taj Punto ...
Sretno
Pa obiđe jednu autokuću, kaže želio bi probnu vožnju sa autom. Proba, zahvali se i ode. Obiđe drugu i isproba drugo auto. Neće kupiti auto na sljepo.
stachu

#87 Re: Punto ili Clio?

Post by stachu »

Moja preporuka, Punto 1.2 16V, neces se pokajati! :)
amrica

#88 Re: Punto ili Clio?

Post by amrica »

madner wrote:
amrica wrote:4
Sretno
Pa obiđe jednu autokuću, kaže želio bi probnu vožnju sa autom. Proba, zahvali se i ode. Obiđe drugu i isproba drugo auto. Neće kupiti auto na sljepo.
Bojim se da nase auto kuce nemaju takvu ponudu koja bi to zadovoljila. Nekoliko poznatih osoba je u zadnje vrijeme kupovalo auto 8-10.000 KM, slicna dilema, ukljucujuci i manje aute, cula sam od njih koliko je tesko naci i jedan auto fin da bi se probao, pa onda naci jos drugi, a u medjuvremenu prvi se proda, uglavnom to trazenje auta traje po par mjeseci.
ado-šampion

#89 Re: Punto ili Clio?

Post by ado-šampion »

Pusti što ti priačaju, Clio je puuuno udobniji, Leslie je pristrasan Fiatu. Clio je (bio) daleeko najudobniji u toj klasi. Moj prijatelj ima taj Clio i tim plastičnim blatobranom je udario u kontejner (odnio ga led kad je oštro skretao) i plastika nije pukla. Da je bio metalni blatobran to bi bile 2 glave štete.
Upoređujući ta dva auta, Punto ima prostraniju unutrašnjost, Clio za klasu bolje materijale, bolju izradu, 1.2 8v motori kod oba slabi za sve osim gradske vožnje, ovjes mekši kod Clia, oprema puuuno bolja kod Clia (iz tvornice dolazi 4 zračna, ABS, servo-volan podesiv po visini, vozačko sjedalo podesivo po visini, prednja električna stakla i retrovizori, centralno... dok kod Fiata iz tvornice dolazi upaljač). Oba su jako fina gradska autića, ali meni je Clio malo bolji. Kad biraš polovno auto ne možeš se ograničiti na jedan model, tako da uzimaš auto koje je bolje očuvano, a ja bih malu prednost dao Cliu. Isto tako, što se tiče pouzdanosti, iskustva mi govore da je Clio pouzdaniji.
Ova Xsara što je neko postavio je ekstra ako nije prešla 200000 km (a jeste), gledao sam nekad davno na jednom testu i buka 1.6 modela u unutrašnjosti pri 100 km/h bila je jednaka Mercedesu E klase V6. Respect.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#90 Re: Punto ili Clio?

Post by Romeo 80 »

ado-šampion wrote:Pusti što ti priačaju, Clio je puuuno udobniji, Leslie je pristrasan Fiatu. Clio je (bio) daleeko najudobniji u toj klasi. Moj prijatelj ima taj Clio i tim plastičnim blatobranom je udario u kontejner (odnio ga led kad je oštro skretao) i plastika nije pukla. Da je bio metalni blatobran to bi bile 2 glave štete.
Upoređujući ta dva auta, Punto ima prostraniju unutrašnjost, Clio za klasu bolje materijale, bolju izradu, 1.2 8v motori kod oba slabi za sve osim gradske vožnje, ovjes mekši kod Clia, oprema puuuno bolja kod Clia (iz tvornice dolazi 4 zračna, ABS, servo-volan podesiv po visini, vozačko sjedalo podesivo po visini, prednja električna stakla i retrovizori, centralno... dok kod Fiata iz tvornice dolazi upaljač). Oba su jako fina gradska autića, ali meni je Clio malo bolji. Kad biraš polovno auto ne možeš se ograničiti na jedan model, tako da uzimaš auto koje je bolje očuvano, a ja bih malu prednost dao Cliu. Isto tako, što se tiče pouzdanosti, iskustva mi govore da je Clio pouzdaniji.
Ova Xsara što je neko postavio je ekstra ako nije prešla 200000 km (a jeste), gledao sam nekad davno na jednom testu i buka 1.6 modela u unutrašnjosti pri 100 km/h bila je jednaka Mercedesu E klase V6. Respect.
Ti mora da si neki jako popularan lik, koje god auto da se ovdje spominje ti imaš nekog "jarana" koji je imao baš to auto!? :-)
Nego, imaš li kakvog jarana koji ima Bugatti Veyrona, čuo sam da taj hoće "povući" kad ga se nagazi?! Žale se ljudi što nije dizel... :D
madner

#91 Re: Punto ili Clio?

Post by madner »

amrica wrote: Bojim se da nase auto kuce nemaju takvu ponudu koja bi to zadovoljila. Nekoliko poznatih osoba je u zadnje vrijeme kupovalo auto 8-10.000 KM, slicna dilema, ukljucujuci i manje aute, cula sam od njih koliko je tesko naci i jedan auto fin da bi se probao, pa onda naci jos drugi, a u medjuvremenu prvi se proda, uglavnom to trazenje auta traje po par mjeseci.
Ja govorim o probnoj vožnji, čisto da se stekne osjećaj šta kako. Ja odma kažem, zanima me, ali nema teorije i da razmislim prije nego što ga provozam. :D

Pa nije 10 000 KM malo. :D
Epitop

#92 Re: Punto ili Clio?

Post by Epitop »

stachu wrote:Moja preporuka, Punto 1.2 16V, neces se pokajati! :)
Kada upali klimu neće se pokrenuti s mjesta.
Ako ćeš Punta uzmi samo s 1,9 JTD motorom to je nešto najbolje od Punta.
Moj favorit bi bio Clio 1,4 16V s 90-95 konja, ako se ne varam. Največa prednost je udobnost Francuskih automobila. Što se tiče motora mislim da su 1,4 16V sa nekih 66kW najbolji u ovoj klasi manjih motora do 1,6 zapremine, a pod ovim mislim na sve marke automobila.
dastonja

#93 Re: Punto ili Clio?

Post by dastonja »

stachu wrote:Moja preporuka, Punto 1.2 16V, neces se pokajati! :)
Imam taj motor u svoj Fiatu (Bravo) i moram priznati da je fenomenalan, tako da moram da potpisem to sto si rekao!!!

P.S. Ovaj ado-šampion je pojedinac cije savjete ni pod razno ne trebas prihvatati, jer pojedinim komentarima sam shvatio da nema blage o zivotu, tako da je potpuno bespredmetno i pricati o njegovim "iskustvima"...
Gorcilovic

#94 Re: Punto ili Clio?

Post by Gorcilovic »

Romeo 80 wrote:
ado-šampion wrote:Pusti što ti priačaju, Clio je puuuno udobniji, Leslie je pristrasan Fiatu. Clio je (bio) daleeko najudobniji u toj klasi. Moj prijatelj ima taj Clio i tim plastičnim blatobranom je udario u kontejner (odnio ga led kad je oštro skretao) i plastika nije pukla. Da je bio metalni blatobran to bi bile 2 glave štete.
Ti mora da si neki jako popularan lik, koje god auto da se ovdje spominje ti imaš nekog "jarana" koji je imao baš to auto!? :-)
Nego, imaš li kakvog jarana koji ima Bugatti Veyrona, čuo sam da taj hoće "povući" kad ga se nagazi?! Žale se ljudi što nije dizel... :D
Nemoj tako ... Sta ce covjek kad ima puno jarana,a dosta ih vozi kante od Fiata,tako da on uvijek ima informacije iz "prve" ruke! Cak se i desava,skoro kod svakog da ode "osigurac kocnica"! :lol: :lol: :lol: Mislim da bi tvoj najbolji izbor bio Daihatsu! Samo pitaj ada za savjet! :lol: :lol: :lol: :lol:
johntra

#95 Re: Punto ili Clio?

Post by johntra »

moj Ado, ti sada što si nabrojao opreme za tog Clia, može komotno biti paket opreme expression...ču fol u Fiatu samo upaljač...daj ba, nemoj zezat bezveze...
Lesli Eldridž

#96 Re: Punto ili Clio?

Post by Lesli Eldridž »

Better Man wrote:
Lesli Eldridž wrote:@better man: Uspoređujem klio i punto iz iste generacije i slične klase, a novi klio je već klasa više u odnosu na stari i tu je po veličini dostigao golfa. Nisam se u cliu III vozio, ali sumnjam da je udobniji od punta. Punto je puno mekši i ima bolja sjedala. Ako već upoređuješ clio III i punto, onda tu treba staviti grande punto. Toliko o tvojoj objektivnosti.
Da si se vozio uvjerio bi se. Putovao sam sa njim na duge staze i apsolutno dođeš na cilj bez da te bilo šta boli (od leđa nogu itd.). A da ne govorim kad voziš u dugim kolonoma gdje je jedna noga non-stop na kvačilu, a druga gas, kočnica i da nakon toga uopće ne osjetiš umor ili bol u nogama, odnosno noge ti se ne ukoće. Punto jeste fim autić, ali smatram da je Clio ipak udobniji i mekši, a posebno mislim na mekoću komandi koje su kod Punta malo tvrđe u što se uvjerila i moja sestra kad ga je isprobala i uporedila sa svojim punotm (mislim na komande). Ima tu i do navike možda si se navikao na Fiatova sjedišta, pa ti više leže od Renault-ovih.
Nije tačno da je tvrđi ovjes i da su komande tvrđe. Ako imaš sreće može se naletiti i na punto sa city modom upravljača. Malim prstom se okreće volan. Super je za parkiranje i u gradu. I kad upoređuješ, onda uporedi grande punto i clio III. Puno su veči od starih verzija.
Last edited by Lesli Eldridž on 06/05/2008 10:42, edited 1 time in total.
CLIO

#97 Re: Punto ili Clio?

Post by CLIO »

Evo da i ja malo Clio nahvalim, jer ja ga licno vozim. :D

Mislim da kad se radi o 2001-2002. izgleda mi Punto malo veci, a covjek ima djecu pa bi mu svaki mm dobro dosao, kad su djeca u pitanju tu treba prostora jer sa djecom odmah ide tona prtljaga.

Ne znam za taj clio podavno sam ga vozio koliko ima prostora, da je novi u pitanju mozda bi bilo lakse jer je malo porastao.

Stvarno nema potrebe da pricamo kako jaran ima clia ili punta. Tu se javilo dovoljno vlasnika i jednog i drugog. I jedni i drugi su zadovoljni tako da mislim da nam ostaje jedino da napravimo kladionicu.
Sta ce postavljac teme kupiti :
CLIO ILI PUNTO.

Ja igram na Punta (Kontam lakse ce ga naci,cini mi se da ih ima vise), iako mu predlazem Clia. SRETNO. :thumbup: :bih:
Lesli Eldridž

#98 Re: Punto ili Clio?

Post by Lesli Eldridž »

CLIO wrote:Evo da i ja malo Clio nahvalim, jer ja ga licno vozim. :D

Mislim da kad se radi o 2001-2002. izgleda mi Punto malo veci, a covjek ima djecu pa bi mu svaki mm dobro dosao, kad su djeca u pitanju tu treba prostora jer sa djecom odmah ide tona prtljaga.

Ne znam za taj clio podavno sam ga vozio koliko ima prostora, da je novi u pitanju mozda bi bilo lakse jer je malo porastao.

Stvarno nema potrebe da pricamo kako jaran ima clia ili punta. Tu se javilo dovoljno vlasnika i jednog i drugog. I jedni i drugi su zadovoljni tako da mislim da nam ostaje jedino da napravimo kladionicu.
CLIO ILI PUNTO.

Ja igram na Punta (Kontam lakse ce ga naci,cini mi se da ih ima vise), iako mu predlazem Clia. SRETNO. :thumbup: :bih:
Da, i clio je preskup. Ne znam kako formiraju cijene, ali preskup je, može se uzeti za iste pare brava, xsara ili nešto slično.
CLIO

#99 Re: Punto ili Clio?

Post by CLIO »

Lesli Eldridž wrote:
CLIO wrote:Evo da i ja malo Clio nahvalim, jer ja ga licno vozim. :D

CLIO ILI PUNTO.

Da, i clio je preskup. Ne znam kako formiraju cijene, ali preskup je, može se uzeti za iste pare brava, xsara ili nešto slično.
Hajd prestani, reci na koje se auto kladis i koliko ulazes love. :lol: :lol: :lol:
Lesli Eldridž

#100 Re: Punto ili Clio?

Post by Lesli Eldridž »

Pa moj bi izbor bio punto (najprije ću njega i kupiti), ali sve je individualno. Neka čovjek sam proba i odluči.
Post Reply