Ne kupujem novine, nijedne. Nemam potrebe, imam internet. Dakle, moja marka na dan ide mojim ISP-ovima. Ipak s vremena na vrijeme prelistam nešto što pokupim kod kolega i razočaram se stanjem novinarstva u BiH. Mislim, ako nije u pitanju kolumna, novinari bi trebali prezentirati podatke a čitaocima ostavljati mogućnost kreiranja vlastitog mišljenja. Kod nas preovladava politika kreiranja mišljenja javnog mjenja, a to je loše.
Međutim, ovakvo pisanje (mislim na članak u AS-u) nije nešto što bi se moglo nazvati profesionalnim novinarstvom, mislim da bi se i žuta štampa vjerovatno postidila ovakvog članka.
Mislim:
1. Pogrešno navoditi podatke koji su javno dostupni za provjeru svima (statistike posjećenosti napr.).
2. Tvrditi, bez dokaza, da postoji nalogodavac za "plasiranje laži".
3. Kancelarijske pošalice nisu novinarstvo (usput baš me zanima postoje li email poruke od vlasnika SA-X, kao dokaz, u kojima isti traže financijsku pomoć od konkurencije)
4. Nevjerovatno mi je da neko u današnje vrijeme nije u stanju diferencirati između oficijelnih izjava vlasnika/osoblja portala i onoga što članovi istog pišu.
S druge strane,
Bilo je pitanje dana kada će se na nas okomiti ovaj dnevni list, koji je uzgred rečeno jedini medij u BiH koji do sada nikada nije objavio uspješnu priču o našem portalu, portalu koji je osam godina najposjećeniji i najuspješniji internet portal u Bosni i Hercegovini.
Ni pola godine nakon pokretanja svog portala Avaz, unatoč svim lažno plasiranim informacijama i amaterskim reklamama o posjećenosti svog portala, nije uspio ni blizu stići posjećenost portala Sarajevo-x.com. Da li će im to ikada uspjeti ostaje još da vidimo.
To je izgleda zasmetalo Avazu te je u svom sestrinskom izdanju magazinu "AS" 2. aprila objavio tekst pod naslovom "Braća Šimić siju laži i idu na sud".
Sudeći po tekstu objavljenom u "AS"-u ljudi koji uređuju taj medij su i dalje opsjednuti nacionalizmom.
Iako gore navedene izjave nisu ni napisane kao novinski članak, već kao izjava za javnost, ipak je SA-X trebao zadržati objektivnost i kada se radi o ovom slučaju (direktnog napada na vlasnike portala i portal u cjelini), te ostaviti čitaocu pravo da kreira vlastito mišljenje na osnovu podataka. Vjerujem da bi bilo slično vašem u svakom slučaju.