Sta volite da jedete

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
danas

Post by danas »

anais_nin wrote:
danas wrote:
kakav cervis :? ovo su juvarlaci :D
fino ti na stranici pise hercegovacko jelo :lol: :D mi one mesne kuglice koje idu u cervis zovemo juvarlacima, ali one se mogu jesti i bez tirita i bez preljeva od jogurta... :D kad se sve zajedno sastavi jelo se naziva "cervis" :D

a takodje ludo volEm "chimbur" :D vi sjeverno od Ivana garant opet imate neko lijevo ime i za to :lol: :D
juvarlaci su bas ovo, sa ovim sosom, cak sam ih i spomenula u mom prvom postu na ovoj temi :D :D nisam niakd vidjela da se jedu same, bez sosa... to je jelo...

a cimbur je cimbur :lol: :lol: :lol:
anais_nin

Post by anais_nin »

danas wrote:
anais_nin wrote:
danas wrote: kakav cervis :? ovo su juvarlaci :D
fino ti na stranici pise hercegovacko jelo :lol: :D mi one mesne kuglice koje idu u cervis zovemo juvarlacima, ali one se mogu jesti i bez tirita i bez preljeva od jogurta... :D kad se sve zajedno sastavi jelo se naziva "cervis" :D

a takodje ludo volEm "chimbur" :D vi sjeverno od Ivana garant opet imate neko lijevo ime i za to :lol: :D
juvarlaci su bas ovo, sa ovim sosom, cak sam ih i spomenula u mom prvom postu na ovoj temi :D :D nisam niakd vidjela da se jedu same, bez sosa... to je jelo...

a cimbur je cimbur :lol: :lol: :lol:
pa sta cu ja kad ste preimenovali jelo :lol: :D

http://www.recepti.co.ba/popup.php?sb_id=242

sto se inace cesto desava u nasim krajevima, zato kad pricam o hrani s ljudima iz razlicitih regija uvijek pazim da govorimo o istoj stvari jer cesto to nije slucaj :D uostalom zovi ga i magarac, ali mi ga napravi tj pozovi me na veceru :lol: :D

@povjetarac kod nas je chimbur spanak ili blitva preliven jajima i bijelim lukom i zapecen u rerni :D

P.P.S. ne znam kako sam zaboravila spomenuti ICHIJU - zbog bratove neogranicene ljubavi prema istoj sam i naucila razvlaciti jufke :lol:
SaraLe

Post by SaraLe »

Jel ima neko sirnice, a da mi je blizu :? :D :-)
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

zahvaljujuci linku koji anais stavi skontah da volim i tarhanu domacu, koja se na onom linku naziva trahana :-)

p.s cimbur je kad "ubijes" par jaja i stavis malo sira :D
danas

Post by danas »

anais_nin wrote:
@povjetarac kod nas je chimbur spanak ili blitva preliven jajima i bijelim lukom i zapecen u rerni :D

:? :? :? :?

cimbur je mljeveno meso (ili suho meso) u jajima jebo ga ti :roll: :roll: :D :D
anais_nin

Post by anais_nin »

vidis da je kod povjetarca cimbur verzija sirnica, kod tebe burek verzija, a kod mene zeljanica verzija :lol: :lol: :lol: :D
callmethebreeeze

anais_nin wrote:vidis da je kod povjetarca cimbur verzija sirnica, kod tebe burek verzija, a kod mene zeljanica verzija :lol: :lol: :lol: :D
jesmo naopaki :D
danas

Post by danas »

callmethebreeeze wrote:
anais_nin wrote:vidis da je kod povjetarca cimbur verzija sirnica, kod tebe burek verzija, a kod mene zeljanica verzija :lol: :lol: :lol: :D
nekad pomislim da nam je drzava velicine indije :-) :-) :lol:
anais_nin

Post by anais_nin »

danas wrote:
callmethebreeeze wrote:
kulinarska komunikacija :oops: :lol: baj d vej kod nas na jugu je "buranija" jelo od krompira pravljeno u rerni :D moze dovesti do konfuzije kad pozoves na rucak nekog iz drugog kantona :D takodje pojmovi "ustipaka" i "peksimeta" su dosta razliciti s jedne i s druge strane ivana :D to sam u sarajevskim kafanama/restoranima naucila :lol:
Neelix

Post by Neelix »

imal neko da mu nije potekla voda na usta

Image

:D
danas

Post by danas »

anais_nin wrote:
danas wrote:
callmethebreeeze wrote: jesmo naopaki :D
kulinarska komunikacija :oops: :lol: baj d vej kod nas na jugu je "buranija" jelo od krompira pravljeno u rerni :D moze dovesti do konfuzije kad pozoves na rucak nekog iz drugog kantona :D takodje pojmovi "ustipaka" i "peksimeta" su dosta razliciti s jedne i s druge strane ivana :D to sam u sarajevskim kafanama/restoranima naucila :lol:
buranija :?
peksimet se valja oklagijom i sijece a onda przi, dok je tijesto za ustipke zitko, vadi se kasikom... :-)
Tesssa

Post by Tesssa »

danas wrote: peksimet se valja oklagijom i sijece a onda przi, dok je tijesto za ustipke zitko, vadi se kasikom... :-)
:kravata:
anais_nin

Post by anais_nin »

danas wrote: buranija :?
peksimet se valja oklagijom i sijece a onda przi, dok je tijesto za ustipke zitko, vadi se kasikom... :-)
vasa "buranija" ili "boranija" su kod nas mohune :D a buranije je jelo od krompira, izrezanih na ploske duzinom (ne predebele, samo da ostane malo "mesa" u sredini da ne budu ko chips) i uvaljane u brasno, zatim pecene u rerni :D jede se s vruce preliveno jogurtom :D

a u vecini sarajevskih restorana u kojima sam bila zadnji godina ono sto na meniju stoji pod "ustipci sa kajmakom" su u stvari peksimeti s kajmakom (da u teoriji to sto si napisala je isto i kod nas :D) :D
callmethebreeeze

danas wrote:
callmethebreeeze wrote:

kad spomenu indiju. neki dan pricam ja sa starim i rekoh mu "odoh si naruciti nesto iz indijskog restorana za veceru".
na to ce moj stari:
"fino, ali nema nista bolje od nase bosanske hrane".
to mi bi i tuzno i simpaticno, mislim ovdje se radi o kulinarskoj tradiciji hiljadama godina staroj, ali dzaba, bosnjo je to :D

prosle godine, ili kada vec, dvoumili smo se hocemo li u tajlandski restoran ili kod kibeta. prevagnuo je glas mog starog da se ide kod kibeta. sto je sigurno, sigurno je. :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

callmethebreeeze wrote:zahvaljujuci linku koji anais stavi skontah da volim i tarhanu domacu, koja se na onom linku naziva trahana :-) p.s cimbur je kad "ubijes" par jaja i stavis malo sira :D
u Krajini kazu trahana. Za cimbur kazu cilbur :roll: ja i muz se nekad tesko sporazumjevamo :D

btw. upravo imam domace tarhane :D svekriva sama gazala pa poslala :D
mamica papucarka

dinchy84 wrote:
danas wrote: peksimet se valja oklagijom i sijece a onda przi, dok je tijesto za ustipke zitko, vadi se kasikom... :-)
:kravata:
ja te peksimete najvolem, samo sto ja to zovem ROGACI :kravata:
to mi je 100 puta draze nego janjetina :)
Ereinion

Post by Ereinion »

callmethebreeeze wrote:
dinchy84 wrote:joj ja te smokvare nikad nisam volila :-? Jos mi u Hercegovini imali veliku smokvu ispred kuce, sa navodno vrhunskim plodovima. Al ja nikad ni smokve ni njene produkte nisam gotivila :-?
smokve ne volis :-)
ja volim svjeze smokve,
suhe smokve,
dzem od smokava
nisam pio i nisam ni siguran da ima ali bih sigurno volio i rakiju liker od smokava.
kad bolje razmislim smokve su mi omiljeno voce, na zalost rijetko naletim na ukusne ovdje u svedskoj.
o, prokleta tudjina :D
Ima rakija, na jesen sam od prijatelja dobio par litara, al do sad nije ostalo nista od nje, pravo je dobra, barem ova koju sam imao priliku probati. :D
Last edited by Ereinion on 21/01/2008 20:38, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

mamica papucarka wrote:
callmethebreeeze wrote:zahvaljujuci linku koji anais stavi skontah da volim i tarhanu domacu, koja se na onom linku naziva trahana :-) p.s cimbur je kad "ubijes" par jaja i stavis malo sira :D
u Krajini kazu trahana. Za cimbur kazu cilbur :roll: ja i muz se nekad tesko sporazumjevamo :D

e, bravo i ja sam kraijski zet. sto su tek oni naopaki :-) :D kada su jela u pitanju, hercegovci su mila majka. ali ne smijem na glas jer su i opasni :D
p.s od krajiskih jela ima ono, kako se zove sa pecenom piletinom u tijestu, koje je jako ukusno.
danas

Post by danas »

callmethebreeeze wrote:
prosle godine, ili kada vec, dvoumili smo se hocemo li u tajlandski restoran ili kod kibeta. prevagnuo je glas mog starog da se ide kod kibeta. sto je sigurno, sigurno je. :D
pa pazi, bolje odlicna bosanska nego prosjecna tajlandska :D :D

a o ukusima ne vrijedi raspravljati :D
ja ne volim francusku i kinesku kuhinju, prekomplikovane su mi... jebo to kad ja trebam pravit 4 neka sosa, pa vako nako... prodje me zelja da jedem... tajlandska je recimo jednostavna, sve se radi na visokoj vatri i sa 5-6 osnovnih zacina -- koje kad imas, na konju si... tajlandska mi je najdraza 'ethnic food' :-)
mamica papucarka

callmethebreeeze wrote:
mamica papucarka wrote:

e, bravo i ja sam kraijski zet. sto su tek oni naopaki :-) :D kada su jela u pitanju, hercegovci su mila majka. ali ne smijem na glas jer su i opasni :D
p.s od krajiskih jela ima ono, kako se zove sa pecenom piletinom u tijestu, koje je jako ukusno.

kvrgusa :D
callmethebreeeze

danas wrote:
callmethebreeeze wrote:
pa pazi, bolje odlicna bosanska nego prosjecna tajlandska :D :D

a o ukusima ne vrijedi raspravljati :D
ja ne volim francusku i kinesku kuhinju, prekomplikovane su mi... jebo to kad ja trebam pravit 4 neka sosa, pa vako nako... prodje me zelja da jedem... tajlandska je recimo jednostavna, sve se radi na visokoj vatri i sa 5-6 osnovnih zacina -- koje kad imas, na konju si... tajlandska mi je najdraza 'ethnic food' :-)
ne znam. "kineska" tj, ovo sto prodaju ovdje kao kinesku je sranje, to kazu i sami kinezi. medjutim ja sam jednom bio na nekom rucku gdje su kineski biznismeni bili pocasceni ruckom koje je pravila kineskinja koja drzi restoran ovdje, u svetckoj.
e, to je bilo veselje i za oko i za stomak.
a, i njih masalllah, ima, pa su i razlike ogromne, kao izmedju hercegovine i zenicko-dobojskog kantona u nas :D

meni je isto thai super, ali su me vijetnamci razocarali :(
callmethebreeeze

mamica papucarka wrote:
callmethebreeeze wrote:
mamica papucarka wrote: u Krajini kazu trahana. Za cimbur kazu cilbur :roll: ja i muz se nekad tesko sporazumjevamo :D

kvrgusa :D
jes, jes :)
mrs. zurbrigen

Post by mrs. zurbrigen »

Neelix wrote:imal neko da mu nije potekla voda na usta

Image

ova slika me je neki dan potjerala u balkan grill na dijasporaske cevape. :x jos uvijek se nisam skroz oporavila. :x
callmethebreeeze

dijasporski grilevi su uzas :-)
mrs. zurbrigen

Post by mrs. zurbrigen »

callmethebreeeze wrote:dijasporski grilevi su uzas :-)
ali zasto?!?! zasto se u dijaspori ne mogu peci dobri cevapi? zasto svi restorani - barem u njemackoj - misle da se balkanska kuhinja sastoji samo od raznjica, cevapa (koji ni ne zasluzuju ime cevapi) i pljeskavica. balkan-teller, pola-pola, vucko-teller, zagreb/beograd/sarajevo-teller, balkanbalkan-teller dupla porcija, tito-teller, tudjman/izetbegovic/milosevic-teller, i na svakom telleru isto. pljeskavica, cevap i raznjic. super... boze sacuvaj... :x
Post Reply