Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
fino ti na stranici pise hercegovacko jelo mi one mesne kuglice koje idu u cervis zovemo juvarlacima, ali one se mogu jesti i bez tirita i bez preljeva od jogurta... kad se sve zajedno sastavi jelo se naziva "cervis"
a takodje ludo volEm "chimbur" vi sjeverno od Ivana garant opet imate neko lijevo ime i za to
juvarlaci su bas ovo, sa ovim sosom, cak sam ih i spomenula u mom prvom postu na ovoj temi nisam niakd vidjela da se jedu same, bez sosa... to je jelo...
fino ti na stranici pise hercegovacko jelo mi one mesne kuglice koje idu u cervis zovemo juvarlacima, ali one se mogu jesti i bez tirita i bez preljeva od jogurta... kad se sve zajedno sastavi jelo se naziva "cervis"
a takodje ludo volEm "chimbur" vi sjeverno od Ivana garant opet imate neko lijevo ime i za to
juvarlaci su bas ovo, sa ovim sosom, cak sam ih i spomenula u mom prvom postu na ovoj temi nisam niakd vidjela da se jedu same, bez sosa... to je jelo...
sto se inace cesto desava u nasim krajevima, zato kad pricam o hrani s ljudima iz razlicitih regija uvijek pazim da govorimo o istoj stvari jer cesto to nije slucaj uostalom zovi ga i magarac, ali mi ga napravi tj pozovi me na veceru
@povjetarac kod nas je chimbur spanak ili blitva preliven jajima i bijelim lukom i zapecen u rerni
P.P.S. ne znam kako sam zaboravila spomenuti ICHIJU - zbog bratove neogranicene ljubavi prema istoj sam i naucila razvlaciti jufke
anais_nin wrote:vidis da je kod povjetarca cimbur verzija sirnica, kod tebe burek verzija, a kod mene zeljanica verzija
jesmo naopaki
nekad pomislim da nam je drzava velicine indije
kulinarska komunikacija baj d vej kod nas na jugu je "buranija" jelo od krompira pravljeno u rerni moze dovesti do konfuzije kad pozoves na rucak nekog iz drugog kantona takodje pojmovi "ustipaka" i "peksimeta" su dosta razliciti s jedne i s druge strane ivana to sam u sarajevskim kafanama/restoranima naucila
kulinarska komunikacija baj d vej kod nas na jugu je "buranija" jelo od krompira pravljeno u rerni moze dovesti do konfuzije kad pozoves na rucak nekog iz drugog kantona takodje pojmovi "ustipaka" i "peksimeta" su dosta razliciti s jedne i s druge strane ivana to sam u sarajevskim kafanama/restoranima naucila
buranija
peksimet se valja oklagijom i sijece a onda przi, dok je tijesto za ustipke zitko, vadi se kasikom...
danas wrote:
buranija
peksimet se valja oklagijom i sijece a onda przi, dok je tijesto za ustipke zitko, vadi se kasikom...
vasa "buranija" ili "boranija" su kod nas mohune a buranije je jelo od krompira, izrezanih na ploske duzinom (ne predebele, samo da ostane malo "mesa" u sredini da ne budu ko chips) i uvaljane u brasno, zatim pecene u rerni jede se s vruce preliveno jogurtom
a u vecini sarajevskih restorana u kojima sam bila zadnji godina ono sto na meniju stoji pod "ustipci sa kajmakom" su u stvari peksimeti s kajmakom (da u teoriji to sto si napisala je isto i kod nas )
anais_nin wrote:vidis da je kod povjetarca cimbur verzija sirnica, kod tebe burek verzija, a kod mene zeljanica verzija
jesmo naopaki
nekad pomislim da nam je drzava velicine indije
kad spomenu indiju. neki dan pricam ja sa starim i rekoh mu "odoh si naruciti nesto iz indijskog restorana za veceru".
na to ce moj stari:
"fino, ali nema nista bolje od nase bosanske hrane".
to mi bi i tuzno i simpaticno, mislim ovdje se radi o kulinarskoj tradiciji hiljadama godina staroj, ali dzaba, bosnjo je to
prosle godine, ili kada vec, dvoumili smo se hocemo li u tajlandski restoran ili kod kibeta. prevagnuo je glas mog starog da se ide kod kibeta. sto je sigurno, sigurno je.
callmethebreeeze wrote:zahvaljujuci linku koji anais stavi skontah da volim i tarhanu domacu, koja se na onom linku naziva trahana p.s cimbur je kad "ubijes" par jaja i stavis malo sira
u Krajini kazu trahana. Za cimbur kazu cilbur ja i muz se nekad tesko sporazumjevamo
btw. upravo imam domace tarhane svekriva sama gazala pa poslala
dinchy84 wrote:joj ja te smokvare nikad nisam volila Jos mi u Hercegovini imali veliku smokvu ispred kuce, sa navodno vrhunskim plodovima. Al ja nikad ni smokve ni njene produkte nisam gotivila
smokve ne volis
ja volim svjeze smokve,
suhe smokve,
dzem od smokava
nisam pio i nisam ni siguran da ima ali bih sigurno volio i rakiju liker od smokava.
kad bolje razmislim smokve su mi omiljeno voce, na zalost rijetko naletim na ukusne ovdje u svedskoj.
o, prokleta tudjina
Ima rakija, na jesen sam od prijatelja dobio par litara, al do sad nije ostalo nista od nje, pravo je dobra, barem ova koju sam imao priliku probati.
Last edited by Ereinion on 21/01/2008 20:38, edited 1 time in total.
callmethebreeeze wrote:zahvaljujuci linku koji anais stavi skontah da volim i tarhanu domacu, koja se na onom linku naziva trahana p.s cimbur je kad "ubijes" par jaja i stavis malo sira
u Krajini kazu trahana. Za cimbur kazu cilbur ja i muz se nekad tesko sporazumjevamo
e, bravo i ja sam kraijski zet. sto su tek oni naopaki kada su jela u pitanju, hercegovci su mila majka. ali ne smijem na glas jer su i opasni
p.s od krajiskih jela ima ono, kako se zove sa pecenom piletinom u tijestu, koje je jako ukusno.
callmethebreeeze wrote:
prosle godine, ili kada vec, dvoumili smo se hocemo li u tajlandski restoran ili kod kibeta. prevagnuo je glas mog starog da se ide kod kibeta. sto je sigurno, sigurno je.
pa pazi, bolje odlicna bosanska nego prosjecna tajlandska
a o ukusima ne vrijedi raspravljati
ja ne volim francusku i kinesku kuhinju, prekomplikovane su mi... jebo to kad ja trebam pravit 4 neka sosa, pa vako nako... prodje me zelja da jedem... tajlandska je recimo jednostavna, sve se radi na visokoj vatri i sa 5-6 osnovnih zacina -- koje kad imas, na konju si... tajlandska mi je najdraza 'ethnic food'
e, bravo i ja sam kraijski zet. sto su tek oni naopaki kada su jela u pitanju, hercegovci su mila majka. ali ne smijem na glas jer su i opasni
p.s od krajiskih jela ima ono, kako se zove sa pecenom piletinom u tijestu, koje je jako ukusno.
callmethebreeeze wrote:
pa pazi, bolje odlicna bosanska nego prosjecna tajlandska
a o ukusima ne vrijedi raspravljati
ja ne volim francusku i kinesku kuhinju, prekomplikovane su mi... jebo to kad ja trebam pravit 4 neka sosa, pa vako nako... prodje me zelja da jedem... tajlandska je recimo jednostavna, sve se radi na visokoj vatri i sa 5-6 osnovnih zacina -- koje kad imas, na konju si... tajlandska mi je najdraza 'ethnic food'
ne znam. "kineska" tj, ovo sto prodaju ovdje kao kinesku je sranje, to kazu i sami kinezi. medjutim ja sam jednom bio na nekom rucku gdje su kineski biznismeni bili pocasceni ruckom koje je pravila kineskinja koja drzi restoran ovdje, u svetckoj.
e, to je bilo veselje i za oko i za stomak.
a, i njih masalllah, ima, pa su i razlike ogromne, kao izmedju hercegovine i zenicko-dobojskog kantona u nas
meni je isto thai super, ali su me vijetnamci razocarali
mamica papucarka wrote:
callmethebreeeze wrote:dijasporski grilevi su uzas
ali zasto?!?! zasto se u dijaspori ne mogu peci dobri cevapi? zasto svi restorani - barem u njemackoj - misle da se balkanska kuhinja sastoji samo od raznjica, cevapa (koji ni ne zasluzuju ime cevapi) i pljeskavica. balkan-teller, pola-pola, vucko-teller, zagreb/beograd/sarajevo-teller, balkanbalkan-teller dupla porcija, tito-teller, tudjman/izetbegovic/milosevic-teller, i na svakom telleru isto. pljeskavica, cevap i raznjic. super... boze sacuvaj...