STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Rasprave o vjerskim temama.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

fia wrote:e.. to moraš ti sam potražit, :D ako se dobro sječam nešto tako mi je pisao Ahmmed, bila je to odluka nekog halife Osmana,da se spale neke privatne primjerke..... još poslije sam ostale detaile čitala sad ne znam gdje

Bilo bi dobro da pronađeš taj post u kojem sam ja o tome pisao...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

poslije mene će doći mnogo lažnih proroka odjevenih u jareće kože a zapravo su grabežljivi vuci

a kako ćemo ih prepoznati učitelju

po djelima njihovim ćete ih prepoznati

:D
chinese_water

Post by chinese_water »

komi wrote:poslije mene će doći mnogo lažnih proroka odjevenih u jareće kože a zapravo su grabežljivi vuci

a kako ćemo ih prepoznati učitelju

po djelima njihovim ćete ih prepoznati

:D
Po djelima... ili po zlodjelima?
:-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

najvise je krvi proliveno za kraljevstvo isusovo :(
pa unutrvjerski međuvjerski ratovi
ovi oni sukobi lažni proroci cijepanje crkava sekte...

sve te vođe su lažni proroci :(

pa uzmimo današnji svijet...

više samozvanih vođa nego ikad :x
fia

Post by fia »

Ahmmed wrote:
fia wrote:e.. to moraš ti sam potražit, :D ako se dobro sječam nešto tako mi je pisao Ahmmed, bila je to odluka nekog halife Osmana,da se spale neke privatne primjerke..... još poslije sam ostale detaile čitala sad ne znam gdje
Bilo bi dobro da pronađeš taj post u kojem sam ja o tome pisao...
ma nije problem pronači tvoj post, problem su te ostale izvore :D
Ahmmed Upisano: 06/02/2007 23:21

A najpraktičniji dokaz za priiču o autentičnosti, jeste taj što danas postoji više verzija Biblije, dok to sa Kur anom, nije slučaj:

"Tada je Osman (umro/preselio 8. zul-hidžeta 35.po hidžri) zatražio od Hafze (Poslanikove supruge kod koje je bio pohranjen primjerak Kur'ana napisan u vrijeme prvog halife Ebu Bekra, preselio/umro 21. džumadel-ahira, 13. godine po hidžri ) da mu pošalje taj primjerak Kur'ana. Zatim je Osman odredio komisiju za ovo umnožavanje i kodifikaciju, a sačinjavali su je:

1. Zejd ibn Sabit

2. Abdullah ibn Zubejr

3. Seid ibn As i

4. Abdurrahman ibn Haris ibn Hišam.

Ovaj posao je obavljen, prepisano je nekoliko primjeraka i poslano u pokrajine Mekku, Basru, Kufu, Damask, Jemen i Bahrejn. Jedan primjerak je ostao u Medini. Kasnije se pisanje Kur'ana proširilo, a u svim pokrajinskim centrima djelovali su i znalci Kur'ana napamet, tako da se u ovom ranom periodu još nije u jačoj mjeri osjećala potreba za uvođenjem vokala i dijakritičkih znakova.

Jedna od važnih fetvi-odluka halife Osmana bila je i ta da se spale svi privatni primjerci i zbirke Kur'ana. Halifa je dobro znao do čega dovode religiozne relikvije, a privatne zbirke ashaba bi se mogle vremenom u to pretvoriti od budućih generacija muslimana
jedino što sam našla, su moje bilježke da su te exemplare bile kod Hafse, Hafs Ubajje ibn Ka´ba, Abdalláha ibn Mas´úda, Abú Músy al-Aš´ařího a Miqdada ibn ´Amra, da su bile neke razlike u njima i da je grozila opasnost od sukoba zbog toga. I još da su šííte imali neke prigovorke i da su optužili Uthmana da je nešto pobrisao.... ali gdje je izvor, to stvarno već neznam, izgleda da mi se činilo, da je opče poznata činjenica i da ne treba bilježiti izvore. Što je sigurno - da je to bila neka seriozna literatura, jer ako nije, bilježim izvore...

ali ponavljam, meni nije problem u tome da je neko radio recenziju nečega, naglasak na mom kratkom komentaru je bio u rečenici : "svaka od te dvije grupice to vlastite spaljivanje uvijek objašnjava plemenitim razlozima, dok kod to drugog to je „likvidacija dokaza"."
Last edited by fia on 20/12/2007 08:52, edited 3 times in total.
fia

Post by fia »

hvala ti :), baš interesantna stranica...
LSD

Post by LSD »

A najpraktičniji dokaz za priiču o autentičnosti, jeste taj što danas postoji više verzija Biblije, dok to sa Kur anom, nije slučaj:

"Tada je Osman (umro/preselio 8. zul-hidžeta 35.po hidžri) zatražio od Hafze (Poslanikove supruge kod koje je bio pohranjen primjerak Kur'ana napisan u vrijeme prvog halife Ebu Bekra, preselio/umro 21. džumadel-ahira, 13. godine po hidžri ) da mu pošalje taj primjerak Kur'ana. Zatim je Osman odredio komisiju za ovo umnožavanje i kodifikaciju, a sačinjavali su je:

1. Zejd ibn Sabit

2. Abdullah ibn Zubejr

3. Seid ibn As i

4. Abdurrahman ibn Haris ibn Hišam.

Ovaj posao je obavljen, prepisano je nekoliko primjeraka i poslano u pokrajine Mekku, Basru, Kufu, Damask, Jemen i Bahrejn. Jedan primjerak je ostao u Medini. Kasnije se pisanje Kur'ana proširilo, a u svim pokrajinskim centrima djelovali su i znalci Kur'ana napamet, tako da se u ovom ranom periodu još nije u jačoj mjeri osjećala potreba za uvođenjem vokala i dijakritičkih znakova.

Jedna od važnih fetvi-odluka halife Osmana bila je i ta da se spale svi privatni primjerci i zbirke Kur'ana. Halifa je dobro znao do čega dovode religiozne relikvije, a privatne zbirke ashaba bi se mogle vremenom u to pretvoriti od budućih generacija muslimana
Mozete li mi reci ko je autor ovog texta :?
Mislim ovdje se pominje (neko je iznad napisao) da je bilo vise verzija Kur'ana :shock: ,pa da je neka komisija zasjedala i odlucivala koji ce biti usvojen :shock: ,da su se spaljivali i oduzimali neki Kur'ani (ako sam dobro shvatio) :shock:
Sve ovo ja prvi put cujem (tacnije vidim) u zivotu,pa me zanima odakle vam te informacije...bas me zanima ovo.
kolega

Post by kolega »

Moje srce tužno je
što neimade sreće te
da druguje uz tebe,
Ahmede, Muhammede.

Kao naj kad zaplače,
moje oči zarose
željne tvoje blizine,
Ahmede, Muhammede.

Aškom srce mi gori,
željno tebe da vidi,
naš dragi Pejgambere,
Ahmede, Muhammede.

Mojoj duši mehlem je
kad salavat donese,
kad ti ime spomene,
Ahmede, Muhammede.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Sta ce kazat, kad se Muhamed A.S. pojavio sa svojim ucenjem znatno kasnije.
bego_26

#86 Re: STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Post by bego_26 »

sirotanovic wrote:
eugen-magic wrote:
ibrik wrote:Tekst je poprilicno dug, ali pravo interesantan...sta mislite o ovome???

STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S
Šta Biblija kaže o Muhammedu s a v s
.
e moj prijatelju, ako misliš da ćeš na taj način nekoga obratiti u islam, pišući ove kilometarske postove, grdno se varaš.

pokušaj ti ovim svojim prijateljima na forumu malo ukazati na ponašanje, možda ćete tako više imati uspjeha.

Biblija ništa ne govori o muhamedu, doduše nešto malo. ali ne bih o tome. drugom prilikom možda.

ajd zdravo.
Nadji mi mjesto gdje se jednim slovom spominje Muhamed u Bibliji?

Znaci ni malo!

Da malo probudim temu, ali nema veze.

Evo nesto trazim po internetu o ovome i dodjem na ovu temu. Svaka cast svim ucesnicima, bar ja nisam vidio direktne uvrede kako mi to na Balkanu znamo kad je vjera u pitanju.

Trazeci o ovome procito sam dosta pa mozda imam na odgovor na gore citiranog gospodina, a odgovr je ustvari moje pitanje njemu.

Kako je moguce da je Biblija predvidjela mnoge manje dogadjaje a nije predvidjela da ce u svijetu nastati vijera koju ce sljediti 1.6 milijardi ljudi, izvor:http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_world

Zar ne izgleda da je uradjena cenzura...

Molim vas samo da se zna da ovdje ne vrjedjam niti jednu vjeru, naprotiv misljenja sam da svako licno ima pravo da odabere svoju vjeroispovjest, samo mi se cini zanimljivim za raspravu.
IvanK

#87 Re:

Post by IvanK »

rmesa wrote:Svi Poslanici su dolazili sa istom vjerom odnosno pozivali su u vjeru u jednog boga Allaha dz.s. i da mu se ne cini sirk
-indzil je predzadnja knjiga
-indzil je izgubio svoju vjerodostojnost odnosno ,ovaj postojeci su napisali ljudi i ubacili u njega sto su htjeli
-ovaj danasnji indzil tzv biblija poziva u vjeru trojstva (otac,sin,duh) i samim tim poziva u sirk tj nevjerstvo.
-svaka objava je mjenjala predhodnu ,pa tako je Kuran zadnja objava citavom covjecanstvu i on mjenja sve do tadasnje objave
-Kuran je jedina knjiga koja se 1430 godina prenosi, od prvih dana kako je objavljenja i ljudi je znaju napamet (hafizi). Tako je Allah dz.s. dao do znanja svima ostalima da je ona vjerodostojna i da se ne mjenja.I takva ce ostati do sudnjeg dana.
-nema ni jednog covjeka da zna indzil napamet..............
Da li znas da neki kazu da je Kur'an svojevrsna arapska redakcija i interpretacija Biblije, a na toj su podlozi nastali islamski zakoni i ucenje kao korektiv zidovskom i krscanskom „odmetnistvu i nevjeri"?
Neka novija istrazivanja govore da su prvi zapisi Muhamedovih tekstova bili zapisani na aramejskom jeziku, a potom prevedeni na arapski (nakon Muhamedove smrti, za vrijeme Osmana, trecega kalifa (644.-656.), Kur'an je slozen i redigiran na arapskom jeziku).
IvanK

#88 Re: STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Post by IvanK »

.[/quote]

e moj prijatelju, ako misliš da ćeš na taj način nekoga obratiti u islam, pišući ove kilometarske postove, grdno se varaš.

pokušaj ti ovim svojim prijateljima na forumu malo ukazati na ponašanje, možda ćete tako više imati uspjeha.

Biblija ništa ne govori o muhamedu, doduše nešto malo. ali ne bih o tome. drugom prilikom možda.

ajd zdravo.[/quote]

Znaci ni malo![/quote]

Evo nesto trazim po internetu o ovome i dodjem na ovu temu. Svaka cast svim ucesnicima, bar ja nisam vidio direktne uvrede kako mi to na Balkanu znamo kad je vjera u pitanju.

Trazeci o ovome procito sam dosta pa mozda imam na odgovor na gore citiranog gospodina, a odgovr je ustvari moje pitanje njemu.

Kako je moguce da je Biblija predvidjela mnoge manje dogadjaje a nije predvidjela da ce u svijetu nastati vijera koju ce sljediti 1.6 milijardi ljudi, izvor:http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_world

Molim vas samo da se zna da ovdje ne vrjedjam niti jednu vjeru, naprotiv misljenja sam da svako licno ima pravo da odabere svoju vjeroispovjest, samo mi se cini zanimljivim za raspravu.[/quote]

Jedno mi nije jasno, pa bih te zamolio da mi odgovoris.
Za muslimane Biblija je bezvrijedna, tj. vi kazete da je Biblija "iskvarena" i da nije vjerodostojna.
Zasto onda traziti bilo kakve dokaze u Bibliji o Muhamedu?
ravno

#89 Re: STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Post by ravno »

IvanK wrote:.

ajd zdravo.[/quote]

Znaci ni malo![/quote]

Molim vas samo da se zna da ovdje ne vrjedjam niti jednu vjeru, naprotiv misljenja sam da svako licno ima pravo da odabere svoju vjeroispovjest, samo mi se cini zanimljivim za raspravu.[/quote]

Jedno mi nije jasno, pa bih te zamolio da mi odgovoris.
Za muslimane Biblija je bezvrijedna, tj. vi kazete da je Biblija "iskvarena" i da nije vjerodostojna.
Zasto onda traziti bilo kakve dokaze u Bibliji o Muhamedu?[/quote]

Ivane, ja ne bih bas upotrijebio te izraze: bezvrijedna, iskvarena, nevjerodostojna.....to je prevelika generalizacija. Mozda je najbolje reci - manipulisana. Npr. Isus (mislim da je u pitanju evandjelje po Matiji) kaze da "nije dosao da mijenja zakon, nego da ga potvrdi". Medjutim, kasnije imamo sv. Pavla (koji nikada nije bio sa Isusom, niti s njim govorio) koji jedini u Bibliji tvrdi "da je Isus dosao da promijeni zakon, jer je taj zakon prokletstvo". Nesto je vjerodostojno - ali sta? Kome vjerovati - Matiji ili Pavlu?
Osim evandjelja po Barnabi (koje nije proslo na glasanju u Nikeji), Biblija ne pominje eksplicite Muhameda s.a.v.s. Ali govori o poruci koju Svevisnji upucuje Mojsiju (Musi a.s.) "da ce podici i poslati vjerovjesnika izmedju vase (jevrejske) brace, koji ce biti nalik Mojsiju" - Isus nema niti jednu slicnost sa Mojsijem, a Muhamed ima sve. Zasto nije receno "izmedju vas"?
Isus takodjer govori ucenicima "da poslije njega slijede onoga kojem cak ni on (Isus) nije vrijedan da skine prasinu sa obuce".

Biblija kaze da je Sara Abrahamu dala svoju sluskinju Hagar ZA ZENU, a ne za ljubavnicu, niti za konkubinu. Biblija dalje govori da, ako muskarac ima dvije zene, od kojih jednu voli, a drugu ne podnosi, te ako je prvorodjeno dijete dobio sa onom koju ne podnosi - to dijete ima pravo prvenstva. Eksplicitno! Kako onda Isak ima prednost pred Ishmaelom? Sve sto u Bibliji stoji o Ishmaelu (dvanaest kraljeva, potomci koji ce naseljavati svetu zemlju i sl.) se ostvarilo. Bog je i u Bibliji blagoslovio Ishmaela, zar ne? To sto ga "prepisivaci" nazivaju tvrdoglavim magarcem je njihov problem i onih koji ne vide pored ociju. Zar bog nije jevrejima zabranio povratak u svetu zemlju, te da ce ih u nju vratiti iskljucivo mesija? Oni su se vratili, ali gdje je mesija? Ko je on?
IvanK

#90 Re: STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Post by IvanK »

Ravno,

Ti si napisao sljedece: "nije dosao da mijenja zakon, nego da ga potvrdi" A evo sta pise Matej o tome: ''Nemojte misliti da sam dosao ukinuti Zakon i proroke! Ne dodoh da ih ukinem, vec da ih ostvarim.'' (Matej 5,17) Znaci Isus kaze On nije dosao da ih potvrdi vec da ih ostvari. U SZ ima 40 opsirnih i preko 200 kracih prorocanstava koja se sva ispunjavaju u samo jednoj osobi, a to je Isus Krist. Proroci SZ zivjeli su izmedu 1500. i 500. godine prije Krista, ali su iznijeli tacne pretpostavke o zivotu Mesije. Vec na samom pocetku Isusove sluzbe na zemlji neki ljudi su, usporedujuci Njegov zivot sa starozavjetnim prorocanstvima, dosli do sljedeceg zakljucka: "Filip susretne Natanaela i rekne mu: „Nasli smo onoga o kome je Mojsije pisao u Zakonu, i Proroci takoder! To je Isus, sin Josipa iz Nazareta.“ (Ivan 1,45). Sam Isus je to potvrdio svojim prvim javnim nastupom u sinagogi: „Danas se ovo Pismo, koje ste culi svojim usima, ispunilo.“ (Luka 4,21).

A ovo kaze apostol Pavle o Zakonu:
Nase opravdanje je steceno time cto je Krist, primivsi na sebe grijehe svijeta, bio razapet na kriz. Tu tvrdnju Pavao ovako izrazava: "Grijeh, naime, nece gospodariti nad vama, jer niste pod Zakonom, vec pod miloscu." (Rim 6,14)
Ipak, apostol ne tvrdi da je Zakon, kao mjerilo pravde, prestao djelovati. To, uostalom, jasno proistjece iz ovoga: "Pa sto? Da grijesimo, kad nismo pod Zakonom, vec pod miloscu? Daleko od toga!" (Rim 6,15) Ne grijesiti znaci zivjeti u skladu s Bozjom voljom i Njegovim Zakonom; a vjera sto zivi u nama kroz Isusa Krista, potice nas na poslusnost bozanskim zapovijedima (Rim 8,3). Ono sto smo ranije cinili iz sebicnosti i pod prisilom, cinit cemo ubuduće pokrenuti ljubavlju prema Bogu i bliznjima. Ta poslusnost proistekla iz vjere ne dolazi od covjeka: ona je plod Bozje milosti. Ne smijemo se hvaliti svojim izmijenjenim nacinom zivota: hvalu dugujemo samo Kristu koji je rekao: "Jer bez mene ne mozete nista uciniti." (Iv 15,5) Biti slobodan od Zakona nikako ne znaci biti osloboden obaveze pokoravanja Zakonu, nego biti osloboden njegove osude. Smrt Isusova oslobodila nas je, jednom zauvijek, vjecnog prokletstva. Tuzba podignuta protiv nas, na osnovu Zakona, obesnazena je zato sto je Spasitelj platio nas dug i zato sto svatko ko vjeruje u Njega biva osloboden suda i kazne. Pavao nas ne ostavlja ni u kakvoj dvojbi o smislu izraza "ne biti pod zakonom" ili "umrijeti zakonu". On izjavljuje u svojoj Poslanici Galacanima: "Krist nas je otkupio od prokletstva Zakona postavsi mjesto nas proklet." (Gal 3,13)
IvanK

#91 Re: STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Post by IvanK »

Ravno, evo tebe citiram: "Biblija kaze da je Sara Abrahamu dala svoju sluskinju Hagar ZA ZENU, a ne za ljubavnicu, niti za konkubinu. Biblija dalje govori da, ako muskarac ima dvije zene, od kojih jednu voli, a drugu ne podnosi, te ako je prvorodjeno dijete dobio sa onom koju ne podnosi - to dijete ima pravo prvenstva. Eksplicitno! Kako onda Isak ima prednost pred Ishmaelom? Sve sto u Bibliji stoji o Ishmaelu (dvanaest kraljeva, potomci koji ce naseljavati svetu zemlju i sl.) se ostvarilo. Bog je i u Bibliji blagoslovio Ishmaela, zar ne? To sto ga "prepisivaci" nazivaju tvrdoglavim magarcem je njihov problem i onih koji ne vide pored ociju."

Ako zelis da diskutujes i da se koristi citatima iz Biblije onda barem radi kako treba, a ne na takav nacin.
Pogledaj sta pise u Pismu o tome i nemoj da valjas budalastine.
"I reče Bog: zaista Sara žena tvoja rodiće ti sina, i nadjećeš mu ime Isak; i postaviću zavjet svoj s njim da bude zavjet vječan sjemenu njegovu nakon njega. A i za Ismaila uslišio sam te; evo blagoslovio sam ga, i daću mu porodicu veliku, i umnožiću ga veoma; i rodiće dvanaest knezova, i učiniću od njega velik narod. A zavjet svoj učiniću s Isakom kad ti ga rodi Sara, do godine u ovo doba." (Postanak 17, 19-21)
ArtemisFowl

#92 Re: STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Post by ArtemisFowl »

Sva prorocanstva koja su spomenuta u Starom Zavjetu, hriscani potvrdjuju. Oni osim starog veruju i u Novi Zavjet.
Kur'an kaze u suri Saff, ajet br. 5:"A kada Isa, sin Merjemin, rece:'O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku cije je ime Ahmed, koji ce poslije mene doci". Dakle, Kur'an u ovom ajet kaze da je poslanik Ahmed, tj. Muhammed s.a.w.s. najavljen u knjigama hriscana.
Osim sto je spomenut u Starom Zavjetu, on je spomenut i u Novom Zavjetu. U Evandjelju po Jovanu, 14:16, Isus kaze:"Ja cu se moliti svom Ocu da posalje nekog ko ce me potvrditi, i koji ce sa vama zauvek ostati..." U Jovanovom Evandjelju, 15:26, stoji:"Kada vam dodje taj poslanik koga ce poslati moj Otac, on ce me potvrditi!" U Jovanovom Evandjelju, 16:7, stoji:"Zaista, ja vam govorim istinu! To je dobro za vas sto ja moram da odem,
jer ako ja ne odem, nece moci da dodje onaj sto ce me potvrditi!"
Ako ove rijeci procitate kako pisu u originalnom, grckom izdanju, rijec koja se ovdje koristi je "PARAKLITIS".To je ustvari izmisljeni oblik originalne reci PERIKLITOS, koja u prevodu znaci "hvaljeni". Hvaljeni se na arapskom kaze Muhammed, odnosno Ahmed s.a.w.s.
Znaci, u originalu, u grckom citatu, koristi se rijec Periklitos, sto znaci Muhammed a.s. Pa iako tvrdite da nije Periklitos nego Paraklitis, tacan prevod nije Onaj koji potvrdjuje, vec -prijatelj ili branilac. Ipak, bez obzira kako hriscani prevodili da li je Paraklitis ili Periklitos, da li je Hvaljeni ili Zastupnik, ili Potvrdjivac, hvala Allahu -sva ova svojstva idu uz licnost Muhammeda s.a.w.s.
Hriscani govore da ovaj opis govori o Svetom Duhu, a ne o Muhammedu a.s. A prorocanstvo u Jovanovom Evandjelju, 16:7, kaze:"Zaista, ja vam govorim istinu!To je dobro za vas sto ja moram da odem, jer ako ja ne odem, nece moci da dodje onaj sto ce me potvrditi!" Znaci uslov da bi se taj naslednik pojavio jeste da Isus ode. A Sveti Duh o kome hriscani pricaju vec je bio tamo, jos prije nego sto se Isus pojavio! Bio je u Elizabetinoj sobi,
bio je tu prilikom Isusovog prociscenja u rijeci, i zato se ovo predanje ne moze odnositi na Svetog Duha, vec jedino na poslanika Muhammeda s.a.w.s.
IvanK

#93 Re: STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Post by IvanK »

Malo prije svoga uzasasca, Isus je rekao ucenicima: "Ja saljem na vas Obecanje Oca svojega" (Lk 24,49). To se ostvarilo na dan pedesetnice, kada su bili sabrani u molitvi u dvorani Posljednje vecere. Izlijevanje Duha Svetoga na Crkvu koja se radala bilo je ostvarenje prilicno staroga obecanja Bozjega, navijestenog i pripremanog u cijelome Starom zavjetu.
Zapravo, jos od prvih stranica Biblija o duhu Bozjemu govori kao o Duhu koji je "lebdio nad vodama" (usp. Post 1,2) te tacno navodi da je Bog udahnuo u covjekove nosnice dah zivota (usp. Post 2,7) ulijevajuci mu na taj nacin sam zivot. Nakon izvornoga grijeha, ozivljujuci duh Bozji vise ce se puta ocitovati u povijesti ljudi, poticuci proroke da bi ohrabrili izabrani narod da se vrati Bogu i da vjerno obdrzava njegove zapovijedi. U slavnome videnju proroka Ezekijela Bog svojim duhom ozivljava izraelski narod prikazan kao "suhe kosti" (usp. 37,1-14). Joel prorokuje "izlijevanje duha" na cijeli narod, pri cemu niko nece biti iskljucen: "Poslije ovoga – pise - izlit ću Duha svoga na svako tijelo… Cak cu i na sluge i sluskinje izliti Duha svojeg u dane one" (3,1-2).
U "punini vremena" (usp. Gal 4,4) andeo Gospodnji navijesta Djevici iz Nazareta da će Duh Sveti, "sila Svevisnjega", sici i nad nju nadviti svoju sjenu. Zato ce onaj kojega ce ona roditi biti svet i nazvan Sinom Bozjim (usp. Lk 1,35). Prema izreci proroka Izaije, Mesija ce biti onaj na koga će sici Duh Gospodnji (usp. 11,1-2; 42,1). Upravo je to prorostvo sto ce ga Isus ponoviti na pocetku svoga javnog sluzenja u sinagogi u Nazaretu: "Duh Gospodnji – rekao je uz cudenje prisutnih – na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti suznjima oslobodenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlacene, proglasiti godinu milosti Gospodnje" (Lk 4,18-19; usp. Iz 61,1-2). Obracajuci se prisutnima, na sebe ce primijeniti te prorocke rijeci ustvrdujuci: "Danas se ispunilo ovo Pismo sto vam jos odzvanja u usima" (Lk 4,21). K tome, prije svoje smrti na krizu, vise ce puta ucenicima navijestiti dolazak Duha Svetoga, "Tjesitelja", cije ce poslanje biti da dadne svjedocanstvo za njega i da pomogne vjernicima uceci ih i vodeci ih do cijele Istine (usp. Iv 14,16-17.25-26; 15,26; 16,13).
IvanK

#94 Re:

Post by IvanK »

fia wrote:
fia wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:@fia kako i na osnovu chega mozemo danas znat koje je Evandjelje ispravno?
:D dobro pitanje... sad nemam vremena za to, gladni su mi ovdje svi... ali neću to zaboraviti...

Toliko je komplexna ta tema, da nije jednostavno jednostavno :D … obraditi, ipak ću probati pojednostavniti… :lol: :lol:

Kao prvo je treba shvatiti da je bitna razlika medju time kako vide muslimani „Božju riječ“ - kao direktno diktriranu svaku riječ i kako je napisana Biblija - gdje veči dio nije pisan na takav način, neke riječi je Bog direktno diktirao posredstvom andjela, u drugim prilikama Bog je zapovijedao ljudima da pišu vlastitim riječima o stvarima koje su vidjeli i čuli. Ljudi su pisali pod utjecajem Boga, zato se ponekad i koristi „Božja riječ“ za cijelu Bibliju. Ali opet to nije ništa neobično, jer ako mi je poznato i za muslimane je važno znati ne samo direktnu „Božju riječ“ nego takodjer praxu Muhammeda, koja je bila zabilježena.

Šta je evandjeljum? - izvorno to znači „dobra vijest“. U biblijskom smislu izraz „evandjeljum“ označava dobru vijest koju trebaju upoznati ljudi na čitavom svijetu, dobru vijest o Isusu, njegovoj ulogi u Božjem kraljevstvu i spasenju. Iz toga vidimo da evandjeljum je jedino. Ova „dobra vijest“ je jedina!
Tek kasnije počeo se taj izraz koristiti za opise života Isusa ovdje na zemlji, za izvještaj o njegovom životu. Zato se piše „Evandjeljum prema ..“ Isus nije ga napisao. Te izvještaje o njegovom životu koje su zapisali njegovi učenici - svaki od njih opisuje Isusov život s različitih gledišta i je prilagodjeno različitom publiku. Kad uzmemo u obzir da u hebrejskim spisima se govori da kod dokazivanja važnih stvari nije jedan svjedok dovoljan, jer je treba barem dvojica svjedoka, možemo vidjeti zašto nije dovoljan jedan izvještaj.

Istina je, da nisu se sačuvale originale. Ipak ima dosta prijepisa manuskripata, iz kojih možemo vidjeti, da li se današnje textove slagaju sa njima ili ne slagaju. Neke su velike dijelove, drugi su samo fragmente. Postoji oko 5000 manuskripta na izvornom grčkom, i uz to još preko 8000 na drugim jezicima. Napr. najstariji je papirusni fragment Ivanovog ev. koji je datiran u prvu polovicu 2. stolj. možda oko 125.n.e. Znači, bio je napisan otprilike samo 25 godina nakon izvornog texta. Imamo stvarno bogatstvo dokaza da se dodje do pouzdanog teksta Krščanskih grčkih pisama /tzv. Novog zavjeta/.

I kako danas možemo znati da li su u današnjoj Bibliji baš one „ispravne izvještaje“? Morali su ispuniti odredjene uvjete.
Kao prvo - morali su tvoriti jednu cijelinu sa prijašnijim Pismama i biti u skladu zajedno. Morali su biti opčenito prihvačani skupštinama na tom području i biti javno čitana. Pisci morali su biti na ovaj ili onaj način povezani sa prvom vodječom skupštinom krščana, koja je uključivala apostole, koje je Isus osobno izabrao i koji su bili obdareni svetim duhom i posebnim sposobnostima.
Ostale spise, koje su bile odbačene, nisu ispunjavali te uvjete, unutarnje dokaze potvrdjuju jasnu podjelu, te spise su često nestvarni, djetinjaste i netačne -sad citiram stručnjake. Jedan stručnjak čak je napisao, da „nekanonska evandjelja, u stvari su najbolji dokaz za kanonska“ /G. Milligan/…baš zbog tih velikih razlika.
Neke primjere:
„Evandjeljum Egipčanina“ - nije se pronašlo, ali iz spisa Klemensa se vidi, da je podupiralo ideje „enkratita“, to je bila grupa koja je odbijala konzumaciju mesa, alkohola, i spolnih odnosa /time i plodjenje djece/ i propagirala je ideju da je treba da se ljudski rod vrati do androgynog stanja.
„Evandjelijum prema Judi Iškariota“ - tipično djelo „gnostično“, več ova činjenjica jer gnosticizam sa mistikom je direktno u suprotnosti sa biblijskim učenjem. Opet se čitalo tajno, nije bilo za javnost.
Možda najzanimljivije je „Evandjeljum prema Tomasa“, koje prema nekim stručnjacima možda sadržava autentičnije izvještaje o Isusovu životu nego prihvačena 4 Evandjelija. Ipak mnoge izreke, koje je navodno rekao Isus, su toliko u kontradikciji, napr. da Bog je unutra ljudi, i mnoge ostale,…. diskvalificira je iz „nadahnutih spisa“.
-------
I sad moj ličan komentar - svjesna sam toga da sad ću „dirati zmiju bosom nogom“ - :D
zar nije istina da je bilo nekoliko /4ili5?/ verzija Kurana i morala je neka komisija odrediti koja verzija je prava i ostale su spalili?
Samo da svaka od te dvije grupice to vlastite spaljivanje uvijek objašnjava plemenitim razlozima, dok kod to drugog to je „likvidacija dokaza“. /smiješno/
Mora se dodati nesto veoma bitno a sto mnogi ovdje ne pisu o tome ili jednostavno ne znaju.
Kanon Novog zavjeta nije odreden proglasenjem nekog crkvenog sluzbenika ili crkvenog tijela. Naprotiv, kanon je odreden tako sto su upravo knjige koje sadrzi Novi zavjet bile upotrebljavane sirom Crkve tokom prvog i drugog vijeka. Uspostava kanona bio je proces pri kojem je formalno priznanje dano onim knjigama Pisma koje su vec bile prepoznate kao mjerodavne. Jos jedan rani popis nalazi se u Kodeksu „Barococcio“ (206. god.), a u njega su ukljucene 64, od 66 knjiga koje sadrzi danasnja Biblija. Estera i Otkrivenje su izostavljeni, ali Otkrivenje su vec ranije kao dio Pisma smatrali Justin Mucenik, Irenej, Klement Aleksandrijski, Tertulijan i Muratorijev kanon.
fatamorgana

#95 Re: STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Post by fatamorgana »

Kanon Novog zavjeta je odredio Irenej ( 130 - 202) Lionski biskup i teolog izabravši koja će jevanđelja ući u sastav Novog zavjete a koja neće (ona koja je on smatrao heretička ili gnostička), dovoljno je znati da je u tom periodu postajalo bar dvadesetak raznih jevanđelja, znači nije riječ o apokrifnim srednjovjekovnim jevanđeljima koja su plod srednjovjekovne vjerske mašte. Ovo sam pročitao u knjizi Elaine Pagels, profesora sa Princetonskog univerziteta, jednog od eminentnih stručnjaka za rano kršćanstvo ....
Post Reply