IvanK wrote:.
e moj prijatelju, ako misliš da ćeš na taj način nekoga obratiti u islam, pišući ove kilometarske postove, grdno se varaš.
pokušaj ti ovim svojim prijateljima na forumu malo ukazati na ponašanje, možda ćete tako više imati uspjeha.
Biblija ništa ne govori o muhamedu, doduše nešto malo. ali ne bih o tome. drugom prilikom možda.
ajd zdravo.[/quote]
Nadji mi mjesto gdje se jednim slovom spominje Muhamed u Bibliji?
Znaci ni malo![/quote]
Da malo probudim temu, ali nema veze.
Evo nesto trazim po internetu o ovome i dodjem na ovu temu. Svaka cast svim ucesnicima, bar ja nisam vidio direktne uvrede kako mi to na Balkanu znamo kad je vjera u pitanju.
Trazeci o ovome procito sam dosta pa mozda imam na odgovor na gore citiranog gospodina, a odgovr je ustvari moje pitanje njemu.
Kako je moguce da je Biblija predvidjela mnoge manje dogadjaje a nije predvidjela da ce u svijetu nastati vijera koju ce sljediti 1.6 milijardi ljudi, izvor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_world
Zar ne izgleda da je uradjena cenzura...
Molim vas samo da se zna da ovdje ne vrjedjam niti jednu vjeru, naprotiv misljenja sam da svako licno ima pravo da odabere svoju vjeroispovjest, samo mi se cini zanimljivim za raspravu.[/quote]
Jedno mi nije jasno, pa bih te zamolio da mi odgovoris.
Za muslimane Biblija je bezvrijedna, tj. vi kazete da je Biblija "iskvarena" i da nije vjerodostojna.
Zasto onda traziti bilo kakve dokaze u Bibliji o Muhamedu?[/quote]
Ivane, ja ne bih bas upotrijebio te izraze: bezvrijedna, iskvarena, nevjerodostojna.....to je prevelika generalizacija. Mozda je najbolje reci - manipulisana. Npr. Isus (mislim da je u pitanju evandjelje po Matiji) kaze da "nije dosao da mijenja zakon, nego da ga potvrdi". Medjutim, kasnije imamo sv. Pavla (koji nikada nije bio sa Isusom, niti s njim govorio) koji jedini u Bibliji tvrdi "da je Isus dosao da promijeni zakon, jer je taj zakon prokletstvo". Nesto je vjerodostojno - ali sta? Kome vjerovati - Matiji ili Pavlu?
Osim evandjelja po Barnabi (koje nije proslo na glasanju u Nikeji), Biblija ne pominje eksplicite Muhameda s.a.v.s. Ali govori o poruci koju Svevisnji upucuje Mojsiju (Musi a.s.) "da ce podici i poslati vjerovjesnika izmedju vase (jevrejske) brace, koji ce biti nalik Mojsiju" - Isus nema niti jednu slicnost sa Mojsijem, a Muhamed ima sve. Zasto nije receno "izmedju vas"?
Isus takodjer govori ucenicima "da poslije njega slijede onoga kojem cak ni on (Isus) nije vrijedan da skine prasinu sa obuce".
Biblija kaze da je Sara Abrahamu dala svoju sluskinju Hagar ZA ZENU, a ne za ljubavnicu, niti za konkubinu. Biblija dalje govori da, ako muskarac ima dvije zene, od kojih jednu voli, a drugu ne podnosi, te ako je prvorodjeno dijete dobio sa onom koju ne podnosi - to dijete ima pravo prvenstva. Eksplicitno! Kako onda Isak ima prednost pred Ishmaelom? Sve sto u Bibliji stoji o Ishmaelu (dvanaest kraljeva, potomci koji ce naseljavati svetu zemlju i sl.) se ostvarilo. Bog je i u Bibliji blagoslovio Ishmaela, zar ne? To sto ga "prepisivaci" nazivaju tvrdoglavim magarcem je njihov problem i onih koji ne vide pored ociju. Zar bog nije jevrejima zabranio povratak u svetu zemlju, te da ce ih u nju vratiti iskljucivo mesija? Oni su se vratili, ali gdje je mesija? Ko je on?