down, dje bona ti se necje svidjat vodic
rikardo, ti su ok
za danas
Moderator: Chloe
e, ekranizacije, uvijek pomislim kako bi trebo otvorit tu temu pa zaboravimrikardoreis wrote:ja sam samo Ime ruze procitao i dobar je... film takodjedanas wrote:
PPS uhhh... eko... moram priznati da najvise volim ime ruze![]()
(mrzim film
)... fukoovo klatno sam procitala samo na engleskom, i to odavno, pa mislim da bih trebala to uciniti opet; sad kad mi je engleski kao maternji i kad ne moram mozgati nad svakom recenicom... ne smatram ga turbo-folkom, ali mislim da ima kamara ljudi koji se furaju na njega a da ga nisu ni procitali ni razumijeli... eto...
![]()
jedna od rijetkih ekranizacija koja mi se svidjela...
sta hos ovim da reknes irfoirfan2 wrote:
za danasvrijedi ko i u filmovima ..nista za sta od njenih nabrojanih ni cuo nisam
..osim jane ostin, i slozio bi se da je malo jace od azre, al nije na nivou dostojevskog
..
za mene je ime ruze vise stvaec kako je crkva zladanas wrote:sta hos ovim da reknes irfoirfan2 wrote:
za danasvrijedi ko i u filmovima ..nista za sta od njenih nabrojanih ni cuo nisam
..osim jane ostin, i slozio bi se da je malo jace od azre, al nije na nivou dostojevskog
..
![]()
![]()
PS glede ekranizacije... ime ruze je ok kao film, ali je sveden na 'detektivsku pricu', sto je najmanje bitan aspekt knjige. za mene, ime ruze je esej o vaznosti i znacenju humora, a ne o tome ko je koga ubio u tamo nekom manastiru...
irfan2 wrote:
rikardo, ti su ok..ni ja ne volim ruse isto, gogolj, puskin, tolstoj dostojevski ...procitah neka djela samo zato sto sam cuo da valjaju, u sta se ne uvjerih ...
Film je loša ekranizacija - reducirani sadržaj knjige. Ali koga bi zanimale rasprave o izgubljenim spisima, biblioteci, Borgesu i ostalom... Srednji je vijek, Crkva mora biti zla, ako se hoće dobiti na uvjerljivosti...irfan2 wrote:za mene je ime ruze vise stvaec kako je crkva zladanas wrote:sta hos ovim da reknes irfoirfan2 wrote:
..
![]()
![]()
PS glede ekranizacije... ime ruze je ok kao film, ali je sveden na 'detektivsku pricu', sto je najmanje bitan aspekt knjige. za mene, ime ruze je esej o vaznosti i znacenju humora, a ne o tome ko je koga ubio u tamo nekom manastiru......
pa za mene, ime ruze je malo vise nego -- crkva je zla... crkva je zla (da se okoristim tvojim izrazom) jer sistematski suzbija i unistava ono najljudskije u ljudima, izmedju ostalog, potrebu za ljubavlju i smijehom... time ime ruze daje svoju definiciju onoga sto nas cini ljudima... ime ruze je takodje traktat u nadmoci intelektualnog, znanstvenom metodu dedukcije, i sta sve ne... a nista od ovoga se ne da vidjeti iz ekranizacije...irfan2 wrote:za mene je ime ruze vise stvaec kako je crkva zladanas wrote:sta hos ovim da reknes irfoirfan2 wrote:
..
![]()
![]()
PS glede ekranizacije... ime ruze je ok kao film, ali je sveden na 'detektivsku pricu', sto je najmanje bitan aspekt knjige. za mene, ime ruze je esej o vaznosti i znacenju humora, a ne o tome ko je koga ubio u tamo nekom manastiru......
vidi se da me ne znasrikardoreis wrote:irfan2 wrote:
rikardo, ti su ok..ni ja ne volim ruse isto, gogolj, puskin, tolstoj dostojevski ...procitah neka djela samo zato sto sam cuo da valjaju, u sta se ne uvjerih ...
![]()
to, braleposteno pa kakogod
![]()
a Kuma sam smetn'ocak mi je film bolji od romana, ne sjecam se ni ko je napisao..zapravo sjecam-Puzzo?
Faust wrote:Film je loša ekranizacija - reducirani sadržaj knjige. Ali koga bi zanimale rasprave o izgubljenim spisima, biblioteci, Borgesu i ostalom... Srednji je vijek, Crkva mora biti zla, ako se hoće dobiti na uvjerljivosti...irfan2 wrote:za mene je ime ruze vise stvaec kako je crkva zladanas wrote: sta hos ovim da reknes irfo![]()
![]()
Prvi turbofolker kojem je stalo do toga...
sto rece jednom lisacdanas wrote:pa za mene, ime ruze je malo vise nego -- crkva je zla... crkva je zla (da se okoristim tvojim izrazom) jer sistematski suzbija i unistava ono najljudskije u ljudima, izmedju ostalog, potrebu za ljubavlju i smijehom... time ime ruze daje svoju definiciju onoga sto nas cini ljudima... ime ruze je takodje traktat u nadmoci intelektualnog, znanstvenom metodu dedukcije, i sta sve ne... a nista od ovoga se ne da vidjeti iz ekranizacije...irfan2 wrote:za mene je ime ruze vise stvaec kako je crkva zladanas wrote: sta hos ovim da reknes irfo![]()
![]()
hm, dakle, ne pretendiram da sam u pravu, a svakako sam misljenja da o ukusima treba raspravljati, pa tako i o mom. znam da mnogi eca jako cijene,pa vrijedi truda pokusati objasnitiFaust wrote:Otvori paint. Nije jasno nikako, nikako da povežem tvoje poređenje...dawn_upon_dawn wrote: ono sto je turbofolk u folk muzici, to je eco u elitnoj knjizevnosti, jel jasno ili da otvaram paint?
wow, that was deepdawn_upon_dawn wrote:hm, dakle, ne pretendiram da sam u pravu, a svakako sam misljenja da o ukusima treba raspravljati, pa tako i o mom. znam da mnogi eca jako cijene,pa vrijedi truda pokusati objasnitiFaust wrote:Otvori paint. Nije jasno nikako, nikako da povežem tvoje poređenje...dawn_upon_dawn wrote: ono sto je turbofolk u folk muzici, to je eco u elitnoj knjizevnosti, jel jasno ili da otvaram paint?
imas folk muziku, koja se obraca odredjenoj pubilci. nekad su to bile semsa, hanka, halid &co i danas su. najveca masa slusalaca su bili, recimo, ozbiljniji ljudi, ali po defaultu, njihova djeca, opet malo kasnije. cesto su vrli prodavaci muzike na muzickim piratskim standovima govorili meni, kad bih trazila neku stranu grupu, pa se zarovim medju CD-ove: nemoj prema tamo kopati sine, tamo ces kad budes malo starija, to ti je za mamunaravno, tamo su bili svi halidovi albumi.
sta se u medjuvremenu desilo? folku je dodat turbo zvuk. tehnika. potpuno novi dozivljaj. turbofolk se naglo i gromovito obraca masama tinejdzera, djece, studenata, urbanih i urbaniziranih, ulijece u moderne diskoteke. njihove pjevacice i pjevaci nisu vise tete i cike u bezveznim cipelama i babastim kostimima, sa zaokrugljenim trbuscicima. to su silikonske starlete savrsenih tijela, nasminkane, od glave do pete markirane. njihove su pjesme himne gay parada, one su ikone drag queenova.
imas zabavnu literaturu. odbijam da je zovem takozvanom. ona to jeste. dakle, jedan nivo za analizu. likovi-funkcije. radnja po obrascu blabla bla. onda se dogodi umberto. erudit, znalac, vrsni poznavalac srednjeg vijeka. jako obrazovan covjek i talentiran pisac. i u obrazac zabavne literature upregnuta je kompletna masinerija jednog ogromnog mozdanog kapaciteta. dobijemo romane nad kojima se znoje studenti i kriticari, niko se vise ne srami zabavne knjizevnosti, ona je prodrla na univerzitete. elitizam je out, jer je elita tako reklafilozofi se loze na Ime ruze i Fukoovo klatno, a Gricka im je vjestica zabavna literatura. s druge strane, Baudolina i Ruzu citaju djaci, kucanice, inzinjeri i doktori. i jako uzivaju, vecina njih. eco je cool.
u cemu je problem tu, licno za mene? zato sto, ne znam da cime popunis zacrtani, cvrsti obrazac krimi romana (cinio je to i dostojevski) ili pustolovnog romana, nista drugo ne cinis osim sto opterecujes strukturu, odgadjas smisao, koji na kraju i nije nesto posebno komplikovan. ne stvaras nikakve dublje nivoe.
eto,
ekranizacija je odrondanas wrote:pa jeste tesko, zato film posebno vole oni koji nisu knjjigu procitali..ili oni koji je nisu shvatili -- bolje receno dozivjeli -- kao nesto vise od murder misterije... neise... u globalu ne volim ekranizacije jer uvijek nesto fali... ima razlog zasto su to dva posebna medija, ne moze se svaka rijec prenijeti u sliku...
Ok, jasna mi je sad tvoja veza Eco - turbo folk, mislim jasno mi je šta si htjela reći...dawn_upon_dawn wrote:hm, dakle, ne pretendiram da sam u pravu, a svakako sam misljenja da o ukusima treba raspravljati, pa tako i o mom. znam da mnogi eca jako cijene,pa vrijedi truda pokusati objasnitiFaust wrote:Otvori paint. Nije jasno nikako, nikako da povežem tvoje poređenje...dawn_upon_dawn wrote: ono sto je turbofolk u folk muzici, to je eco u elitnoj knjizevnosti, jel jasno ili da otvaram paint?
imas folk muziku, koja se obraca odredjenoj pubilci. nekad su to bile semsa, hanka, halid &co i danas su. najveca masa slusalaca su bili, recimo, ozbiljniji ljudi, ali po defaultu, njihova djeca, opet malo kasnije. cesto su vrli prodavaci muzike na muzickim piratskim standovima govorili meni, kad bih trazila neku stranu grupu, pa se zarovim medju CD-ove: nemoj prema tamo kopati sine, tamo ces kad budes malo starija, to ti je za mamunaravno, tamo su bili svi halidovi albumi.
sta se u medjuvremenu desilo? folku je dodat turbo zvuk. tehnika. potpuno novi dozivljaj. turbofolk se naglo i gromovito obraca masama tinejdzera, djece, studenata, urbanih i urbaniziranih, ulijece u moderne diskoteke. njihove pjevacice i pjevaci nisu vise tete i cike u bezveznim cipelama i babastim kostimima, sa zaokrugljenim trbuscicima. to su silikonske starlete savrsenih tijela, nasminkane, od glave do pete markirane. njihove su pjesme himne gay parada, one su ikone drag queenova.
imas zabavnu literaturu. odbijam da je zovem takozvanom. ona to jeste. dakle, jedan nivo za analizu. likovi-funkcije. radnja po obrascu blabla bla. onda se dogodi umberto. erudit, znalac, vrsni poznavalac srednjeg vijeka. jako obrazovan covjek i talentiran pisac. i u obrazac zabavne literature upregnuta je kompletna masinerija jednog ogromnog mozdanog kapaciteta. dobijemo romane nad kojima se znoje studenti i kriticari, niko se vise ne srami zabavne knjizevnosti, ona je prodrla na univerzitete. elitizam je out, jer je elita tako reklafilozofi se loze na Ime ruze i Fukoovo klatno, a Gricka im je vjestica zabavna literatura. s druge strane, Baudolina i Ruzu citaju djaci, kucanice, inzinjeri i doktori. i jako uzivaju, vecina njih. eco je cool.
u cemu je problem tu, licno za mene? zato sto, ne znam da cime popunis zacrtani, cvrsti obrazac krimi romana (cinio je to i dostojevski) ili pustolovnog romana, nista drugo ne cinis osim sto opterecujes strukturu, odgadjas smisao, koji na kraju i nije nesto posebno komplikovan. ne stvaras nikakve dublje nivoe.
eto,
dobro je toFaust wrote:dawn je elitistica.... u književnostiirfan2 wrote:ps zar nije prigovor mijesanju niske i visoke knjizevnosti upravo odlika elitista..