bila je muka citati ih...

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
irfan2

Post by irfan2 »

i molim, bez "o ukusima se ne treba raspravljat" :D .

down, dje bona ti se necje svidjat vodic :x :x :D ..

rikardo, ti su ok :D ..ni ja ne volim ruse isto, gogolj, puskin, tolstoj dostojevski ...procitah neka djela samo zato sto sam cuo da valjaju, u sta se ne uvjerih ...

za danas :D vrijedi ko i u filmovima ..nista za sta od njenih nabrojanih ni cuo nisam :D ..osim jane ostin, i slozio bi se da je malo jace od azre, al nije na nivou dostojevskog :D ..
irfan2

Post by irfan2 »

rikardoreis wrote:
danas wrote:

PPS uhhh... eko... moram priznati da najvise volim ime ruze :D :D (mrzim film :-) )... fukoovo klatno sam procitala samo na engleskom, i to odavno, pa mislim da bih trebala to uciniti opet; sad kad mi je engleski kao maternji i kad ne moram mozgati nad svakom recenicom... ne smatram ga turbo-folkom, ali mislim da ima kamara ljudi koji se furaju na njega a da ga nisu ni procitali ni razumijeli... eto... :D
ja sam samo Ime ruze procitao i dobar je... film takodje :P :D jedna od rijetkih ekranizacija koja mi se svidjela...
e, ekranizacije, uvijek pomislim kako bi trebo otvorit tu temu pa zaboravim :D .. meni se svidio kum (nemoj zezat :D)
danas

Post by danas »

irfan2 wrote:
za danas :D vrijedi ko i u filmovima ..nista za sta od njenih nabrojanih ni cuo nisam :D ..osim jane ostin, i slozio bi se da je malo jace od azre, al nije na nivou dostojevskog :D ..
sta hos ovim da reknes irfo :D :D

PS glede ekranizacije... ime ruze je ok kao film, ali je sveden na 'detektivsku pricu', sto je najmanje bitan aspekt knjige. za mene, ime ruze je esej o vaznosti i znacenju humora, a ne o tome ko je koga ubio u tamo nekom manastiru... :wink:
Faust

Post by Faust »

dawn_upon_dawn wrote: ono sto je turbofolk u folk muzici, to je eco u elitnoj knjizevnosti, jel jasno ili da otvaram paint? :D
Otvori paint. Nije jasno nikako, nikako da povežem tvoje poređenje... :?
irfan2

Post by irfan2 »

danas wrote:
irfan2 wrote:

PS glede ekranizacije... ime ruze je ok kao film, ali je sveden na 'detektivsku pricu', sto je najmanje bitan aspekt knjige. za mene, ime ruze je esej o vaznosti i znacenju humora, a ne o tome ko je koga ubio u tamo nekom manastiru... :wink:
za mene je ime ruze vise stvaec kako je crkva zla :? ...

ps nebitno je sta sam htio rec, ja ionako mislim da velika vecina klasika ne bi trebala bit klasici, al nisam dovoljno emancipovan da to argumentujem :D ..
Last edited by irfan2 on 14/10/2007 17:52, edited 1 time in total.
rikardoreis

Post by rikardoreis »

irfan2 wrote:

rikardo, ti su ok :D ..ni ja ne volim ruse isto, gogolj, puskin, tolstoj dostojevski ...procitah neka djela samo zato sto sam cuo da valjaju, u sta se ne uvjerih ...
:D
to, brale :D posteno pa kakogod :D

a Kuma sam smetn'o :D cak mi je film bolji od romana, ne sjecam se ni ko je napisao..zapravo sjecam-Puzzo? :D
Faust

Post by Faust »

irfan2 wrote:
danas wrote:
irfan2 wrote:

Film je loša ekranizacija - reducirani sadržaj knjige. Ali koga bi zanimale rasprave o izgubljenim spisima, biblioteci, Borgesu i ostalom... Srednji je vijek, Crkva mora biti zla, ako se hoće dobiti na uvjerljivosti... :D Prvi turbofolker kojem je stalo do toga... :P
danas

Post by danas »

irfan2 wrote:
danas wrote:
irfan2 wrote:

pa za mene, ime ruze je malo vise nego -- crkva je zla... crkva je zla (da se okoristim tvojim izrazom) jer sistematski suzbija i unistava ono najljudskije u ljudima, izmedju ostalog, potrebu za ljubavlju i smijehom... time ime ruze daje svoju definiciju onoga sto nas cini ljudima... ime ruze je takodje traktat u nadmoci intelektualnog, znanstvenom metodu dedukcije, i sta sve ne... a nista od ovoga se ne da vidjeti iz ekranizacije... :)
irfan2

Post by irfan2 »

rikardoreis wrote:
irfan2 wrote:

:D
to, brale :D posteno pa kakogod :D

a Kuma sam smetn'o :D cak mi je film bolji od romana, ne sjecam se ni ko je napisao..zapravo sjecam-Puzzo? :D
vidi se da me ne znas :D ..to je bio pokusaj zaebancije :D (rec da mi se svidio film koji je ustvari najbolji film 20og vijeka :D)
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Faust wrote:
irfan2 wrote:
danas wrote: sta hos ovim da reknes irfo :D :D

Film je loša ekranizacija - reducirani sadržaj knjige. Ali koga bi zanimale rasprave o izgubljenim spisima, biblioteci, Borgesu i ostalom... Srednji je vijek, Crkva mora biti zla, ako se hoće dobiti na uvjerljivosti... :D Prvi turbofolker kojem je stalo do toga... :P

ajd' da se sad vadim malo :D

film mi je uvjerljiv, docarao mi je atmosferu srednjeg vijeka, najvise sam na to mislio kad sam rekao da je dobar... plus dobra gluma od SC :D
naravno da nije poenta u otkrivanju ubistva, al' eto, moglo se vala :D saznat neko naravoucenije i iz filma o (ne)znanju crkve kako da sakrije i unisti znanje :D, pa i taj humor, koji se sudio prestrogo :D
irfan2

Post by irfan2 »

danas wrote:
irfan2 wrote:
danas wrote: sta hos ovim da reknes irfo :D :D

pa za mene, ime ruze je malo vise nego -- crkva je zla... crkva je zla (da se okoristim tvojim izrazom) jer sistematski suzbija i unistava ono najljudskije u ljudima, izmedju ostalog, potrebu za ljubavlju i smijehom... time ime ruze daje svoju definiciju onoga sto nas cini ljudima... ime ruze je takodje traktat u nadmoci intelektualnog, znanstvenom metodu dedukcije, i sta sve ne... a nista od ovoga se ne da vidjeti iz ekranizacije... :)
sto rece jednom lisac :D ..ne trazi dubinu u casi :D:D ..
zezam se, tesko je takve stvari prenjet na film ..mada nisam gledo pa necu dalje ulazit u raspravu
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Faust wrote:
dawn_upon_dawn wrote: ono sto je turbofolk u folk muzici, to je eco u elitnoj knjizevnosti, jel jasno ili da otvaram paint? :D
hm, dakle, ne pretendiram da sam u pravu, a svakako sam misljenja da o ukusima treba raspravljati, pa tako i o mom. znam da mnogi eca jako cijene,pa vrijedi truda pokusati objasniti :D

imas folk muziku, koja se obraca odredjenoj pubilci. nekad su to bile semsa, hanka, halid &co i danas su. najveca masa slusalaca su bili, recimo, ozbiljniji ljudi, ali po defaultu, njihova djeca, opet malo kasnije. cesto su vrli prodavaci muzike na muzickim piratskim standovima govorili meni, kad bih trazila neku stranu grupu, pa se zarovim medju CD-ove: nemoj prema tamo kopati sine, tamo ces kad budes malo starija, to ti je za mamu :D naravno, tamo su bili svi halidovi albumi.

sta se u medjuvremenu desilo? folku je dodat turbo zvuk. tehnika. potpuno novi dozivljaj. turbofolk se naglo i gromovito obraca masama tinejdzera, djece, studenata, urbanih i urbaniziranih, ulijece u moderne diskoteke. njihove pjevacice i pjevaci nisu vise tete i cike u bezveznim cipelama i babastim kostimima, sa zaokrugljenim trbuscicima. to su silikonske starlete savrsenih tijela, nasminkane, od glave do pete markirane. njihove su pjesme himne gay parada, one su ikone drag queenova.

imas zabavnu literaturu. odbijam da je zovem takozvanom. ona to jeste. dakle, jedan nivo za analizu. likovi-funkcije. radnja po obrascu blabla bla. onda se dogodi umberto. erudit, znalac, vrsni poznavalac srednjeg vijeka. jako obrazovan covjek i talentiran pisac. i u obrazac zabavne literature upregnuta je kompletna masinerija jednog ogromnog mozdanog kapaciteta. dobijemo romane nad kojima se znoje studenti i kriticari, niko se vise ne srami zabavne knjizevnosti, ona je prodrla na univerzitete. elitizam je out, jer je elita tako rekla :D filozofi se loze na Ime ruze i Fukoovo klatno, a Gricka im je vjestica zabavna literatura. s druge strane, Baudolina i Ruzu citaju djaci, kucanice, inzinjeri i doktori. i jako uzivaju, vecina njih. eco je cool.

u cemu je problem tu, licno za mene? zato sto, ne znam da cime popunis zacrtani, cvrsti obrazac krimi romana (cinio je to i dostojevski) ili pustolovnog romana, nista drugo ne cinis osim sto opterecujes strukturu, odgadjas smisao, koji na kraju i nije nesto posebno komplikovan. ne stvaras nikakve dublje nivoe.

eto, :D
danas

Post by danas »

pa jeste tesko, zato film posebno vole oni koji nisu knjjigu procitali.. :-) ili oni koji je nisu shvatili -- bolje receno dozivjeli -- kao nesto vise od murder misterije... neise... u globalu ne volim ekranizacije jer uvijek nesto fali... ima razlog zasto su to dva posebna medija, ne moze se svaka rijec prenijeti u sliku... :-)
irfan2

Post by irfan2 »

dawn_upon_dawn wrote:
Faust wrote:
hm, dakle, ne pretendiram da sam u pravu, a svakako sam misljenja da o ukusima treba raspravljati, pa tako i o mom. znam da mnogi eca jako cijene,pa vrijedi truda pokusati objasniti :D

imas folk muziku, koja se obraca odredjenoj pubilci. nekad su to bile semsa, hanka, halid &co i danas su. najveca masa slusalaca su bili, recimo, ozbiljniji ljudi, ali po defaultu, njihova djeca, opet malo kasnije. cesto su vrli prodavaci muzike na muzickim piratskim standovima govorili meni, kad bih trazila neku stranu grupu, pa se zarovim medju CD-ove: nemoj prema tamo kopati sine, tamo ces kad budes malo starija, to ti je za mamu :D naravno, tamo su bili svi halidovi albumi.

sta se u medjuvremenu desilo? folku je dodat turbo zvuk. tehnika. potpuno novi dozivljaj. turbofolk se naglo i gromovito obraca masama tinejdzera, djece, studenata, urbanih i urbaniziranih, ulijece u moderne diskoteke. njihove pjevacice i pjevaci nisu vise tete i cike u bezveznim cipelama i babastim kostimima, sa zaokrugljenim trbuscicima. to su silikonske starlete savrsenih tijela, nasminkane, od glave do pete markirane. njihove su pjesme himne gay parada, one su ikone drag queenova.

imas zabavnu literaturu. odbijam da je zovem takozvanom. ona to jeste. dakle, jedan nivo za analizu. likovi-funkcije. radnja po obrascu blabla bla. onda se dogodi umberto. erudit, znalac, vrsni poznavalac srednjeg vijeka. jako obrazovan covjek i talentiran pisac. i u obrazac zabavne literature upregnuta je kompletna masinerija jednog ogromnog mozdanog kapaciteta. dobijemo romane nad kojima se znoje studenti i kriticari, niko se vise ne srami zabavne knjizevnosti, ona je prodrla na univerzitete. elitizam je out, jer je elita tako rekla :D filozofi se loze na Ime ruze i Fukoovo klatno, a Gricka im je vjestica zabavna literatura. s druge strane, Baudolina i Ruzu citaju djaci, kucanice, inzinjeri i doktori. i jako uzivaju, vecina njih. eco je cool.

u cemu je problem tu, licno za mene? zato sto, ne znam da cime popunis zacrtani, cvrsti obrazac krimi romana (cinio je to i dostojevski) ili pustolovnog romana, nista drugo ne cinis osim sto opterecujes strukturu, odgadjas smisao, koji na kraju i nije nesto posebno komplikovan. ne stvaras nikakve dublje nivoe.

wow, that was deep :D ..(sto bi reko ladlam, to je duboko-odgovor plicine)

ma i ti malko :D .. mislim roman je dobar, a to sto je on poceo predstavljati i sto su ga prigrlili elitisti nije problem samog romana ...
Last edited by irfan2 on 14/10/2007 18:18, edited 1 time in total.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

danas wrote:pa jeste tesko, zato film posebno vole oni koji nisu knjjigu procitali.. :-) ili oni koji je nisu shvatili -- bolje receno dozivjeli -- kao nesto vise od murder misterije... neise... u globalu ne volim ekranizacije jer uvijek nesto fali... ima razlog zasto su to dva posebna medija, ne moze se svaka rijec prenijeti u sliku... :-)
ekranizacija je odron :-) :-) vidim vi se o tome raspricali, dok sam ja Faustu pisala esej :D

nisam ni drugo ocekivala, jer su ljudi blesavo i po inerciji pomislili da, upravo zbog osobina koje sam navela a koje se ne mogu poreci (zabava, entertainment faktor kod eca) ce Ime ruze biti dobra ekranizacija.

u sustini jako je tesko sve stvari koje si jako lijepo navela a koje su upisane u povrsinsku strukturu krimi price prenijeti na ekran a da dobijes i dramu i da se ne izgubi zaplet i da ne dobijes previse art film, a znamo da to ne zeli nijedan box office :roll: :roll: i onda tako, cut cut - do obicne detektivske price.
tech10

Post by tech10 »

Ja sam se sa "Vjecnikom" dobro napatio i sto je najgore dosao me 30 i koju maru.
Faust

Post by Faust »

dawn_upon_dawn wrote:
Faust wrote:

Ok, jasna mi je sad tvoja veza Eco - turbo folk, mislim jasno mi je šta si htjela reći... :D No, ne mogu se složiti (bar do sada nisam naišao na takav podatak) da Ecove romane čitaju i u njima uživaju svi mogući slojevi društva. Ime ruže je u lektiri i to, recimo, pročitaju svi (koji čitaju lektiru). Ostale romane - teško. Hajde eto, nekako mogu priznati i da je Fukoovo klatno pitkije za čitatelje (samo površno, na nivou forme), ali da će ljubitelji krimića i ostalih formi "niske književnosti" uživati u: Ostrvu dana pređašnjeg, Baudolinu ili Tajanstvenom plamenu kraljice Loane nisam baš nešto siguran, jer toga tamo i nema... Ili makar te forme ne domoniraju cijelim djelom.
E sad, tvoj prigovor na miješanje "niske" i "visoke" književnosti (ako se o nečemu takvom danas može uopće govoriti) je zapravo prigovor postmoderni. I nijedna od tih formi "petoparacne književnosti" nije prenesena u svom potpunom obliku, u bilo kojem postmodernom djelu, nego je modifocirana (vjerujem da o tome znaš više i od mene). I naravno da takav izbor forme ne opterećuje strukturu književnog djela (posebno ne u Ecovim ostavrenjima), jer postoje razlozi za njihovo uključivanje.
Ovo nije tema o Ecou da bih sad potvrdjivao to s njegovim nekim stavovima i izjavama i tekstovima...
Eto :D
Faust

Post by Faust »

tech10 wrote:Ja sam se sa "Vjecnikom" dobro napatio i sto je najgore dosao me 30 i koju maru.
To jeste već patnja... Posebno prve dvije trećine...
EdVi

Post by EdVi »

Meni je Sekspir pravo peglativan..... :zzzz: :zzzz: :zzzz:
irfan2

Post by irfan2 »

ps zar nije prigovor mijesanju niske i visoke knjizevnosti upravo odlika elitista :D ..(ovo samo dodajem malo na vatru :D)
Last edited by irfan2 on 14/10/2007 18:23, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

irfan2 wrote:ps zar nije prigovor mijesanju niske i visoke knjizevnosti upravo odlika elitista :D ..
zato ja volEm harry pottera :D :D :P
Faust

Post by Faust »

irfan2 wrote:ps zar nije prigovor mijesanju niske i visoke knjizevnosti upravo odlika elitista :D ..
dawn je elitistica.... u književnosti :P
irfan2

Post by irfan2 »

elitistica :D ..i ti si od onih sto dodijeljuju rodove :D ..
kamilu jedan :P :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Faust wrote:
dawn je elitistica.... u književnosti :P
dobro je to :D samo nek nije snob :D
irfan2

Post by irfan2 »

danas wrote:
zato ja volEm harry pottera :D :D :P
hari poter je zakon :D ..cak sam dobio dvije knjige od profesorice knjizevnosti u srednjoj :D ..
Post Reply