Iskreno premlad sam da bi mogao raspravljati kako je bilo, jer kad sam se rodio tita vec vise nije ni bilo, a ova juga od sredine 80-ih se i ne pika jer to vise nije bilo to, tako da o periodu II svjetskog i titove juge znam sto sam nacuo, procitao i sl. Medjutim mislim da je takva situacija i sa mnogim koji ovdje svim snagama pokusavaju odbraniti 'svoju' stranu.
NDH
Po svemu dosada sto se ovdje moglo procitati može se zaključiti sljedeće:
-Bosna je bila u sastavu NDH (koja je bila njemacki saveznik) i kao takva značajan broj stanovništva je bio svojevoljno ili primoran biti pripadnik te, mora se reći,
fašističke armije
-Jedinu pobunu u cijeloj njemačkoj armiji su uzrokovali upravo Bosanski vojnici (u Francuskoj), što ukazuje na njihovo nezadovoljstvo u učešću u ratu
Tako da mislim da se ne možemo osuđivati sve naše pretke, zbog toga što su neki bili na toj strani
Partizani
-Najveći broj tj. skoro sve značajne borbe partizana su vođene upravo na području BiH što opet ukazuje na značajno učešće Bosanaca i u ovoj vojsci i pokazuje zašto je Bosni prktično vračen status republike u novoj državi.To je predstavljao jedan vid zahvalnosti iz razloga što su najveća razaranja upravo pogodila taj prostor.
-Komunizam je sistem u kome su uskraćene mnoge primarne ljudske slobode, i kao takav je neodrživ, što pokazuje današnja svjetska situacija, gdje ne postoji ni jedna velika svjetska sila sa ovakvim režimom ( kinu ne ubrajajte jer tu jedini segment komunizma je u tome što je ostao jednopartijski sistem, ni jedan drugi osnov više nije zadržan, kao npr. da je sve državno i sl., tako da je to danas jedan mix komunizma sa kapitalizmom), jedina mogućnost za održavanje takvog sistema je uklanjanje svih neistomišljenika, što su radili svi komunistički lideri pa tako i tito- tako da se definitivno i partizanska strana može smatrati, jednim značajnim djelom
zločinačkom. Jer ako je meni zabranjeno reći da je sistem loš, da predsjednik ne valja, da ne želim biti ateista i ako će me zbog toga 'progutati mrak' kao mnoge u tom sistemu mislim da to dovoljno govori o titu i njegovoj vladavini. Jedan od pokazatelja ovakvih zločinačkih radnji su i trenutna iskopavanja u sloveniji i top lista najveći ubica gdje nam je tito u top10-jupi.
Mnogi će reći da je to propaganda, ali isto je tako 50 godina bila propaganda da je sve bajno i krasno u titovoj jugi i da su sva prava i slobode zagarantovane
-Lično mislim da je Tito jedan pametni
diktator,( mislim da se u slučaju njegove vladavine radilo o klasičnoj diktaturi), kojem se poklopila idealna situacija stanja u Evropi i koji je balansirao između istoka i zapada gdje su se i jedni i drugi lomili da nas pridobiju na svoju stranu, ili ako ništa da nas druga strana ne pridobije, i iz te situacije izvlačio maksimum u ekonomskom pogledu, tako da je država dobro stajala, međutim čim je pala željezna zavjesa, tj. Berlinski zid sve je palo u vodu, tako da nas '92 ni tito ne bi spasio.
Tako da je moj zaključak da je kompletno stanovništvo BiH bilo na krivome putu, jer pred svima su se nalazila dva izbora ili fašista ili komunista, što su gledajući iz današnje perspektive dvije jako loše opcije, u kojoj svi pokušavaju sada naći nešta pozitivno u jednoj od nih i to braniti, iako se jako malo pozitivnoga u tome svemu može naći, jer prema mojim zaključcima taj izbor je bio zločinac ili opet zločinac koji je u zabludi i na sve načine (slanja u logore, zatvore, radne akcije, ubijanja i sl) brani svoj režim i svoga vrlog vođu.