ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post Reply
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Earl wrote:
piskerernest wrote:
Earl wrote: Šta ima meni Jure Galić,egzekutor, pamet soliti imam ja primjer u obitelji: dvoje nevino ubijenih muškaraca( sad će mostarac reći "ustaše", a nisu bili, već regularna vojska, a to je velika razlika), trudna supruga jednog od njih i da ne nabrajam dalje, a svi ubijeni od strane partizana(čitaj Četnika). Fujjjj
šta podrazumijevaš pod regularnom vojskom.moraš znati da su prvo ustaše otvorile po ugledu na svoje saveznike nijemce konc.logore a poslije je vjerovatno dolazili do osvete.ustaše su za saveznike imale hitlera,treba li išta više reći o toj koljačkoj mašineriji
Mislim na regularnu vojsku NDH, momke od 18-19 godina koji su mobilizirani kao i u svakoj drzavi koja je u ratu. Nije se ni meni išlo u ovaj zadnji rat, a vjerujem i 90% ostalih ovdje, al natjera te muka ili poziv za mobilizaciju. Nemojte ,mješat kruške i jabuke
Pa što onda ne streljaše Franju Kluza i Rudija Čajavca? :?

Uglavnom Evropska unija nije bez razloga za svoj dan uzela 9.5. - Dan pobjede nad fašizmom. Vrlo dobro se zna ko je tog dana pobijedio a ko izgubio na ovim prostorima. Pokušaji da se od pobjednika naprave poraženi, a od poraženi pobjednici je poslije početnog uspjeha ipak globalno osuđen na neuspjeh.

Također skrnavljenje partizanskih grobalja i izbacivanje kostiju iz njih, rušenje partizanskih spomenika (oko 3.000) u Hrvatskoj i dijelovima BiH od strane potomaka poraženih snaga u II svjetskom ratu dovoljno govori protiv kakvih su se životinja partizani borili.

Čiča miča gotova priča.. :)
Vertigo

Post by Vertigo »

mostarac wrote:
_BosanaC wrote:Danas je ocito, a ocito je bilo i od Titove smrti pa na ovamo, da ako je i bilo tih zlocina bilo ih je premalo, jer zaista ne znam kako pored tolikih zlocina ovolika bagra ostade ziva.
amen :D
zacuduje me ucestala pojava postova u kojima se ponavlja jedna te ista teza.
Ona ugubo glasi: trebalo je sve pobiti, tebalo ih je vise pobiti, malo ih je pobijeno itd., a to pisu oni koji se izdaju za neku naprednu stranu foruma.
Pa koja je razlika izmedu ekstremista svih boja i njih ?
piskerernest

Post by piskerernest »

valterbranisarajevo wrote:
Earl wrote:
piskerernest wrote:šta podrazumijevaš pod regularnom vojskom.moraš znati da su prvo ustaše otvorile po ugledu na svoje saveznike nijemce konc.logore a poslije je vjerovatno dolazili do osvete.ustaše su za saveznike imale hitlera,treba li išta više reći o toj koljačkoj mašineriji
Mislim na regularnu vojsku NDH, momke od 18-19 godina koji su mobilizirani kao i u svakoj drzavi koja je u ratu. Nije se ni meni išlo u ovaj zadnji rat, a vjerujem i 90% ostalih ovdje, al natjera te muka ili poziv za mobilizaciju. Nemojte ,mješat kruške i jabuke
Pa što onda ne streljaše Franju Kluza i Rudija Čajavca? :?

Uglavnom Evropska unija nije bez razloga za svoj dan uzela 9.5. - Dan pobjede nad fašizmom. Vrlo dobro se zna ko je tog dana pobijedio a ko izgubio na ovim prostorima. Pokušaji da se od pobjednika naprave poraženi, a od poraženi pobjednici je poslije početnog uspjeha ipak globalno osuđen na neuspjeh.

Također skrnavljenje partizanskih grobalja i izbacivanje kostiju iz njih, rušenje partizanskih spomenika (oko 3.000) u Hrvatskoj i dijelovima BiH od strane potomaka poraženih snaga u II svjetskom ratu dovoljno govori protiv kakvih su se životinja partizani borili.

Čiča miča gotova priča.. :)
slažem se
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

registrovan wrote:
mostarac wrote:
_BosanaC wrote:Danas je ocito, a ocito je bilo i od Titove smrti pa na ovamo, da ako je i bilo tih zlocina bilo ih je premalo, jer zaista ne znam kako pored tolikih zlocina ovolika bagra ostade ziva.
Ona ugubo glasi: trebalo je sve pobiti, tebalo ih je vise pobiti, malo ih je pobijeno itd., a to pisu oni koji se izdaju za neku naprednu stranu foruma.
to i ja htjedoh napisati :roll:
Pusur

Post by Pusur »

Meni samo nije jasno zasto uvijek kad neko spominje TIta i partizane i ono sto su radili ljudi prebace lopticu na zadnji rat. Ja mislim da nije tema zadnji rat (u kome su ga opasno fasovali muslimani) i zlocini u njemu nego ono sta su radili partizani. Tesko je isto tako ne primjetiti da Tita pravo puno brane muslimani koji uvijek tvrde da je on bio stvarno legenda i da nam je donjio samo dobro, niko ga ne slavi kao bosnje iako ovo sto su se kola slomila na nama je isto tako indirektno prod njegove politike. Ocito da njegova teza o bratstvu i jedinstvu nije bas zazivjela tj zazivjela je najvise kod jednog naroda. Ja mislim da je imao pravo dobrih stvari ali isto tako te stvrai nikad nisu zazivjele u praksi I na kraju da kazem normala da ga slavimo jer kad se sjetim sebe ja nisam znao da ima Bog nego samo Tito i on je bio the thing, to je bila propaganda u kojoj smo odgajani a ipak svijet ga vidi kao diktatora (uvrsten medu najvece ubice 20 stoljeca, Bild) i ja sam se uvijek cudio i pomalo ljutio kad oni tako kazu pa ga kao krenem i braniti i onda skontam da fakat ta propaganda je bila pravo jaka i da i dan danas zivi.

P.s. osoba koja je napisala da ih je Tito malo ubio i da je trebao i vise stvarno nema ni trunku i suosjecanja jer ima ljudi koji su pravi zdravi izgubili nekog clana familije (kao djeca ispod 10 god siguno nisu imala politicko opredeljenje) i zelim joj ipak sve najbolje u zivotu.
sesalmir

Post by sesalmir »

Iskreno premlad sam da bi mogao raspravljati kako je bilo, jer kad sam se rodio tita vec vise nije ni bilo, a ova juga od sredine 80-ih se i ne pika jer to vise nije bilo to, tako da o periodu II svjetskog i titove juge znam sto sam nacuo, procitao i sl. Medjutim mislim da je takva situacija i sa mnogim koji ovdje svim snagama pokusavaju odbraniti 'svoju' stranu.
NDH
Po svemu dosada sto se ovdje moglo procitati može se zaključiti sljedeće:
-Bosna je bila u sastavu NDH (koja je bila njemacki saveznik) i kao takva značajan broj stanovništva je bio svojevoljno ili primoran biti pripadnik te, mora se reći, fašističke armije
-Jedinu pobunu u cijeloj njemačkoj armiji su uzrokovali upravo Bosanski vojnici (u Francuskoj), što ukazuje na njihovo nezadovoljstvo u učešću u ratu
Tako da mislim da se ne možemo osuđivati sve naše pretke, zbog toga što su neki bili na toj strani
Partizani
-Najveći broj tj. skoro sve značajne borbe partizana su vođene upravo na području BiH što opet ukazuje na značajno učešće Bosanaca i u ovoj vojsci i pokazuje zašto je Bosni prktično vračen status republike u novoj državi.To je predstavljao jedan vid zahvalnosti iz razloga što su najveća razaranja upravo pogodila taj prostor.
-Komunizam je sistem u kome su uskraćene mnoge primarne ljudske slobode, i kao takav je neodrživ, što pokazuje današnja svjetska situacija, gdje ne postoji ni jedna velika svjetska sila sa ovakvim režimom ( kinu ne ubrajajte jer tu jedini segment komunizma je u tome što je ostao jednopartijski sistem, ni jedan drugi osnov više nije zadržan, kao npr. da je sve državno i sl., tako da je to danas jedan mix komunizma sa kapitalizmom), jedina mogućnost za održavanje takvog sistema je uklanjanje svih neistomišljenika, što su radili svi komunistički lideri pa tako i tito- tako da se definitivno i partizanska strana može smatrati, jednim značajnim djelom zločinačkom. Jer ako je meni zabranjeno reći da je sistem loš, da predsjednik ne valja, da ne želim biti ateista i ako će me zbog toga 'progutati mrak' kao mnoge u tom sistemu mislim da to dovoljno govori o titu i njegovoj vladavini. Jedan od pokazatelja ovakvih zločinačkih radnji su i trenutna iskopavanja u sloveniji i top lista najveći ubica gdje nam je tito u top10-jupi.
Mnogi će reći da je to propaganda, ali isto je tako 50 godina bila propaganda da je sve bajno i krasno u titovoj jugi i da su sva prava i slobode zagarantovane :lol:
-Lično mislim da je Tito jedan pametni diktator,( mislim da se u slučaju njegove vladavine radilo o klasičnoj diktaturi), kojem se poklopila idealna situacija stanja u Evropi i koji je balansirao između istoka i zapada gdje su se i jedni i drugi lomili da nas pridobiju na svoju stranu, ili ako ništa da nas druga strana ne pridobije, i iz te situacije izvlačio maksimum u ekonomskom pogledu, tako da je država dobro stajala, međutim čim je pala željezna zavjesa, tj. Berlinski zid sve je palo u vodu, tako da nas '92 ni tito ne bi spasio.
Tako da je moj zaključak da je kompletno stanovništvo BiH bilo na krivome putu, jer pred svima su se nalazila dva izbora ili fašista ili komunista, što su gledajući iz današnje perspektive dvije jako loše opcije, u kojoj svi pokušavaju sada naći nešta pozitivno u jednoj od nih i to braniti, iako se jako malo pozitivnoga u tome svemu može naći, jer prema mojim zaključcima taj izbor je bio zločinac ili opet zločinac koji je u zabludi i na sve načine (slanja u logore, zatvore, radne akcije, ubijanja i sl) brani svoj režim i svoga vrlog vođu.
Fair Life

Post by Fair Life »

sesalmir wrote:...
Tako da je moj zaključak da je kompletno stanovništvo BiH bilo na krivome putu, jer pred svima su se nalazila dva izbora ili fašista ili komunista, što su gledajući iz današnje perspektive dvije jako loše opcije, u kojoj svi pokušavaju sada naći nešta pozitivno u jednoj od nih i to braniti, iako se jako malo pozitivnoga u tome svemu može naći, jer prema mojim zaključcima taj izbor je bio zločinac ili opet zločinac koji je u zabludi i na sve načine (slanja u logore, zatvore, radne akcije, ubijanja i sl) brani svoj režim i svoga vrlog vođu.
Zlocinacka praksa radnih akcija odrzala se... do danasnjih dana.

Image

Image

Image

Image

http://www.ffos.hr/libros/lida06_radneakcije.htm
sesalmir

Post by sesalmir »

:lol: :lol: :lol: :lol: Napisah na početku da sam mlad i neupućen, mislio sam na neke prisilne radne akcije. A ove tvoje slike su dokaz da kod nas još nema demokratije :P :lol:
sesalmir

Post by sesalmir »

Imam jedno pitanje za učesnike u ovoj diskusiji, koje je vezano za temu, a da ne otvaram posebni topic, da vas pitam šta mislite kakva bi situacija nakon II svijetskog bila da se NDH kao takva državna tvorevina održala u svojim granicama?
Svi znamo šta se dešavalo pobijedom partizana od '45 na ovamo, ali šta da su npr. Britanci uletili, jer tako nešta je bilo neminovno zbog generalnih gubitaka njemaca na svim frontovima, pitanje je bilo ko bi prije ušao u NDH oni ili Rusi, i da su srušili fašističku vlast. Mislim da bi nam sa Rusima bilo kao i sa titom , samo što bi imali staljina, hruščova, gorbačova i ostale.I opet bi došlo do '92. S druge strane iako ne znam tačne podatke o kretanjima tadašnjih vojnih snaga, ali pri samoj pomisli da su englezi prošli kroz NDH, javlja mi se u glavi pomisao da smo mogli biti mala Italija koja bi već nekih 15godina bila sastavni dio EU, u kojoj ne bi bilo '92 i u kojoj ovakva rasprava ne bi ni postojala, jer bi tito bio jedan sitni poraženi komunistički pobunjenik iz II svjetskog rata. Tako da bi svi problemi koji su se javili '92 već tada bili riješeni. Mi u Bosni ne bi ni poomišljali na neka odcjepljenja, jer Bosne kao takve ne bi ni bilo, u NDH bi bošnjaci bili manjina, ali ako ništa živjeli bi u demokratskoj državi, podržanoj od strane cijele evrope, što, iako je to žalosno ali je činjenica, ni danas nemamo, jer dejtonska BiH je sve samo ne jedna stabilna demokratska zemlja. Srbija i crna gora bi imali svoju državnu zajednicu i to bi bilo to. :zzzz: ljiepi snovi.
patrius

Post by patrius »

sesalmir wrote:Imam jedno pitanje za učesnike u ovoj diskusiji, koje je vezano za temu, a da ne otvaram posebni topic, da vas pitam šta mislite kakva bi situacija nakon II svijetskog bila da se NDH kao takva državna tvorevina održala u svojim granicama?
Svi znamo šta se dešavalo pobijedom partizana od '45 na ovamo, ali šta da su npr. Britanci uletili, jer tako nešta je bilo neminovno zbog generalnih gubitaka njemaca na svim frontovima, pitanje je bilo ko bi prije ušao u NDH oni ili Rusi, i da su srušili fašističku vlast. Mislim da bi nam sa Rusima bilo kao i sa titom , samo što bi imali staljina, hruščova, gorbačova i ostale.I opet bi došlo do '92. S druge strane iako ne znam tačne podatke o kretanjima tadašnjih vojnih snaga, ali pri samoj pomisli da su englezi prošli kroz NDH, javlja mi se u glavi pomisao da smo mogli biti mala Italija koja bi već nekih 15godina bila sastavni dio EU, u kojoj ne bi bilo '92 i u kojoj ovakva rasprava ne bi ni postojala, jer bi tito bio jedan sitni poraženi komunistički pobunjenik iz II svjetskog rata. Tako da bi svi problemi koji su se javili '92 već tada bili riješeni. Mi u Bosni ne bi ni poomišljali na neka odcjepljenja, jer Bosne kao takve ne bi ni bilo, u NDH bi bošnjaci bili manjina, ali ako ništa živjeli bi u demokratskoj državi, podržanoj od strane cijele evrope, što, iako je to žalosno ali je činjenica, ni danas nemamo, jer dejtonska BiH je sve samo ne jedna stabilna demokratska zemlja. Srbija i crna gora bi imali svoju državnu zajednicu i to bi bilo to. :zzzz: ljiepi snovi.
Pa tako nesto je i bilo zamisljeno,budi siguran,medjutim,Joze je bio mnogo mudriji,a i hrabriji boga mi,no sto su mnogi predmnijevali...
kekec

Post by kekec »

Earl wrote:Šta ima meni Jure Galić,egzekutor, pamet soliti imam ja primjer u obitelji: dvoje nevino ubijenih muškaraca( sad će mostarac reći "ustaše", a nisu bili, već regularna vojska, a to je velika razlika), trudna supruga jednog od njih i da ne nabrajam dalje, a svi ubijeni od strane partizana(čitaj Četnika). Fujjjj
Jure Galic stoji iza onoga sto je radio, a i napisao. Druga je stvar sto tebi njegovo svjedocenje ne ide u prilog. A on lijepo kaze:
"...”Iz meni (ne samo meni) neobjashnjivih razloga, prilikom povlachenja iz Vrgorca partizani su strijeljali dosta velik broj gradjana, pricha se oko 35. Nisam uvjeren da je to uradjeno sa nekim opravdanjem jer kasnije se medju nama, borcima, naveliko prichalo da je tu, medju Vrgorchanima, bilo i medjusobnih, lichnih, porodichnih i svakih drugih obrachunavanja.”..."

Mnogi imaju neki primjer u obitelji. I jednog clana iz moje obitelji su ubili pripadnici, kako kazes, pripadnici "regularne vojske".
I ustase i cetnici su majstore bili neka regularna vojska. I u cemu je razlika. Zar su te "regularne vojske" bile naoruzane cvijecem i sarenim balonima. :roll:

I majstore, partizani nisu bili cetnici.
Onaj ko to izjavljuje je totalni analfabeta u oblasti nase blize istorije ili je zaslijepljen ogromnom mrznjom koja mu iskljucuje mozak i sposobnost zdravog rezonovanja. :-)
kekec

Post by kekec »

Earl wrote: Evo i tebi link pa čitaj s drugim dijelom priče samo što su ovo sirove činjenice :
http://www.safaric-safaric.si/svecenstv ... jevci.html
Evo, na to ti Jure Bilic odgovara:
U kleronacionalistichkoj euforiji (formiranju nacionalistichke i shovinistichke svijesti) hrvatstva, Hrvatske i krshc'anstva medju seljanima u regiji uveliko su doprinosili svec'enici. Tako, npr.:

”U odashiljanju u ustashku vojsku pojedini svec'enici toliko su se strastveno, zanesenjachki, politichki angazhirali, tako da bi i onog posljednjeg omladinca u selu, ako je po njihovim mjerilima prispio za vojsku, a u nju nije otishao, s oltara, javno, imenom i prezimenom prozivali, govorec'i da to moraju da uchine.”
”Svakako, u ovoj prvoj ustashkoj grupaciji koja je djelovala u shiroj chapljinskoj regiji, posebno istaknuto mjesto pripadalo je jednom dijelu katolichkog svec'enstva, kao shto su don Ilija Tomas, don Jure Vrdoljak i fra Tugomir Soldo, koji su odigrali uzhasnu, i za ovaj narod, katastrofalnu ulogu.”

Medjutim, bilo je svec'enika i na partizanskoj strani, fra Sarafin Dodig, doshao je u selo Gorica

”odmah je s oltara pred zhupljanima, otvoreno i javno kao antifashista, rekao zhupljanima da su Italijani okupatori nashe zemlje, a ustashe da su im sluge i da zlochine prave za rachun okupatora”.
A i fra Marko Orsolic rece:
Fashizam je u svojoj biti antireligijski (u nashem evropskom iskustvu antijudaistichki, antikrshc'anski, antimuslimanski) jer je rasistichki. Medjutim, i pored toga ex jugoslovenske krshc'ansko-islamske religijske vodje nisu hrabrili svoje vjernike za antifashistichku borbu, osim pojedinaca.

Pred njihovim ochima su fashisti i njihovi domac'i epigoni iskorjenjivali Jevreje i Rome (nearijevce), te Srbe i antifashiste. Vjerski autoriteti nisu se dovoljno tome suprotstavljali kad je to bilo aktualno, a nisu ni nakon shezdeset godina na pravi nachin pokajali za te svoje, po chovjechanstvo, pogubne propuste.”
A ako hoces vise, preporucujem ti da potrazis
"Magnum Crimen" od Viktora Novaka, II dopunjeno izdanje.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

sesalmir wrote:Iskreno premlad sam da bi mogao raspravljati kako je bilo, jer kad sam se rodio tita vec vise nije ni bilo, a ova juga od sredine 80-ih se i ne pika jer to vise nije bilo to, tako da o periodu II svjetskog i titove juge znam sto sam nacuo, procitao i sl. Medjutim mislim da je takva situacija i sa mnogim koji ovdje svim snagama pokusavaju odbraniti 'svoju' stranu.
NDH
Po svemu dosada sto se ovdje moglo procitati može se zaključiti sljedeće:
-Bosna je bila u sastavu NDH (koja je bila njemacki saveznik) i kao takva značajan broj stanovništva je bio svojevoljno ili primoran biti pripadnik te, mora se reći, fašističke armije
-Jedinu pobunu u cijeloj njemačkoj armiji su uzrokovali upravo Bosanski vojnici (u Francuskoj), što ukazuje na njihovo nezadovoljstvo u učešću u ratu
Tako da mislim da se ne možemo osuđivati sve naše pretke, zbog toga što su neki bili na toj strani
Partizani
-Najveći broj tj. skoro sve značajne borbe partizana su vođene upravo na području BiH što opet ukazuje na značajno učešće Bosanaca i u ovoj vojsci i pokazuje zašto je Bosni prktično vračen status republike u novoj državi.To je predstavljao jedan vid zahvalnosti iz razloga što su najveća razaranja upravo pogodila taj prostor.
-Komunizam je sistem u kome su uskraćene mnoge primarne ljudske slobode, i kao takav je neodrživ, što pokazuje današnja svjetska situacija, gdje ne postoji ni jedna velika svjetska sila sa ovakvim režimom ( kinu ne ubrajajte jer tu jedini segment komunizma je u tome što je ostao jednopartijski sistem, ni jedan drugi osnov više nije zadržan, kao npr. da je sve državno i sl., tako da je to danas jedan mix komunizma sa kapitalizmom), jedina mogućnost za održavanje takvog sistema je uklanjanje svih neistomišljenika, što su radili svi komunistički lideri pa tako i tito- tako da se definitivno i partizanska strana može smatrati, jednim značajnim djelom zločinačkom. Jer ako je meni zabranjeno reći da je sistem loš, da predsjednik ne valja, da ne želim biti ateista i ako će me zbog toga 'progutati mrak' kao mnoge u tom sistemu mislim da to dovoljno govori o titu i njegovoj vladavini. Jedan od pokazatelja ovakvih zločinačkih radnji su i trenutna iskopavanja u sloveniji i top lista najveći ubica gdje nam je tito u top10-jupi.
Mnogi će reći da je to propaganda, ali isto je tako 50 godina bila propaganda da je sve bajno i krasno u titovoj jugi i da su sva prava i slobode zagarantovane :lol:
-Lično mislim da je Tito jedan pametni diktator,( mislim da se u slučaju njegove vladavine radilo o klasičnoj diktaturi), kojem se poklopila idealna situacija stanja u Evropi i koji je balansirao između istoka i zapada gdje su se i jedni i drugi lomili da nas pridobiju na svoju stranu, ili ako ništa da nas druga strana ne pridobije, i iz te situacije izvlačio maksimum u ekonomskom pogledu, tako da je država dobro stajala, međutim čim je pala željezna zavjesa, tj. Berlinski zid sve je palo u vodu, tako da nas '92 ni tito ne bi spasio.
Mudro zboris momak. :thumbup:

Pusti ovog Ferpleja, on ti vazda vako nesto sa slikama provocira i ibreti se. :D
sesalmir

Post by sesalmir »

[quote="kekec"]
A i fra Marko Orsolic rece:
[quote]”Fashizam je u svojoj biti antireligijski (u nashem evropskom iskustvu antijudaistichki, antikrshc'anski, antimuslimanski) jer je rasistichki. Medjutim, i pored toga ex jugoslovenske krshc'ansko-islamske religijske vodje nisu hrabrili svoje vjernike za antifashistichku borbu, osim pojedinaca.

Da li to znači da je komunizam 'religijski', definitivno nije i toga je svak imalo upućen u osnove komunističkog režima svjestan.
Naravno da vjerske vodje nisu hrabrile na antifašističku borbu, kada su znali da ce u fašističkoj vlast imati značajnu ulogu koja im je i u tom periodu davana, tako je npr. u zagrebu pavelic otvorio džamiju sa 3 minareta, kao dokaz dobrih odnosa sa muslimanima ( danas minareta nema, jer su ih komunisti srušili kao 'simbol 'fašističke NDH), a o znacaju katolickih svestenika u vlasti u kojoj je svastika ( na njemačkome Hakenkreuz tj zakrivljeni križ) osnovni simbol da i ne govorim.
Image
S druge strane dolaskom komunizma dolazi da totalne marginalizacije religija, gdje se promovira ateizam, darvinova teorija postanka, vrši oduzmanje zamljišta vjerskim zajednicama, jer je sada sve državno i čini se sve da osobe koje nešta znače u religijskim zajednicama nemaju ama baš nikakav značaj u ukupnome društvenome životu, što mnoge odvraća i od praktikovanja religijskih obreda i sl.
Naki će na ovaj pasus o rušenju minareta džamije od strane partizana, reći da je u komunističkom režimu izgrađena još veća džamija u zagrebu, što je tačno, ali ne zahvaljujuči državnoj incijativi i državnim parama, nego ambicioznošču nekoliko religioznih ljudi finansijski potpomognutih arapskim zemljama, o čemu možete pročitati i na stranici islamske zajednice hrvatske.
Ovdje se jasno vidi da su vjerske zajednice i tada baš kao što je to i danas slučaj bile željne samo što većeg udjela u vlasti, a o tome kakva se ideologija time zastupa se nije niti najmanje razmišljalo. Znači ista je situacija kao i danas, a to je parola, daj nam vlasti u ruke a narod neka crkne. :-x
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Pa nije komunizam susta suprotnost fasizmu i obratno.

A na ovo ranije, fasizam jeste u biti antireligijski (valjda?!) , ali u stvarnosti fasizam je itekako bio povezan sa crkvom, kako Papa i Musolini, tako i NDH sa hrvatskom crkvom. U tome je poprilicna razlika izmedju njih i njemackih nacista (tj. nacional-socijalista) koji nisu nesto pretjerano gotivili crkvu.
liberal

Post by liberal »

Neznam zasto sad neki potenciraju partizanske zlocine.
"Normalno" je da su partizani cinili zlocine tokom WWII. Zna se sta su cetnici i ustase radili sa partizanskim porodicama i mjestima pa kad su partizani imali prilike vracano je oko za oko.
Sa druge strane sam cuo dosta zastrasujucih prica o handjar diviziji i njihovoj ulozu u proganjanju prvenstveno srpskog stanovnistva pa me onda necudi sta se desilo sa pripadnicima te divizije. Sad pokusaji ovih nazovi demokrata da izjednace zlocine ustasa i cetnika sa partizanima je stvarno idiotizam.

Nesmijemo takodjer zaboravit sta su saveznici radili nad Njemackim stanovnistvom ( Amerikanci/Britanci na jednoj i Rusi na drugoj fronti).
Dokumentovani i obradjeni su slucajevi od masovnog bombardovanja "vojnih (civilnih)" ciljeva sto su radili Amerikanci i Britanci pa do masovnog , sistematskog silovanja Njemackih zena od prpadnika Ruske vojske kao osveta za Njemacke postupke prema Ruskim zenama.
Sad Njemci izjavljuju da je Tito bio ubica....nespominju Roosevelta, Churchila ili nekog drugog demokratu ;-)

Sad da malo dodam mimo teme ali ako mislite da bi bilo dobro da se otvori posebna tema recite.
Ovdje se cijelo vrijeme izjednacavaju cetnici i ustase. Moje misljenje je da ta dva pokreta-vojske nemogu da se svrstaju u istu ravan. Mogu u istu grupu ali ne ravan. Znamo sta su ustase radile (konkretno u mojoj familiji su dvojca ubijena od strane ustasa, dan danas mogu se njihova imena naci na vracama), sa druge strane cetnici su kao pokret izrasli na korijenima bivse kraljeve vojske.
Njihovo prelamanje sa jedne strane na drugu (sa podrske saveznicima pa do prebacivanja na njemacku stranu) je djelimicno bilo i zbog neslaganja sa partizanskom/komunistickom doktrinom. Nemojmo smetnut sa uma da i dan danas kad se spominje cetnicki pokret u mnogim zapadnjackim izvorima cetnici se navode kao borci za slobodu (!) pogotovo u britanskim i americkim izvorima. Nesmijemo zaboravit ni odlikovanje koje su cetnici kao pokret dobili od saveznika(Amerikanaca) za spasavanje njihovih pilota .Toga nema na ustaskoj strani.
Nemoj sad da ispadne da opravdavam cetnike i zlocine koje su cinili nad muslmanskim stanovnistvom u Bosni i prema srpskom u Srbiji samo diskutujem
liberal

Post by liberal »

[quote="jeza u ledja"]Pa nije komunizam susta suprotnost fasizmu i obratno.

A na ovo ranije, fasizam jeste u biti antireligijski (valjda?!) , ali u stvarnosti fasizam je itekako bio povezan sa crkvom, kako Papa i Musolini, tako i NDH sa hrvatskom crkvom. U tome je poprilicna razlika izmedju njih i njemackih nacista (tj. nacional-socijalista) koji nisu nesto pretjerano gotivili crkvu.[/quote]

Tacno tako
Zna se da je Hitler imao na planu da "smiri" Vatikan kad zavrsi sa Rusijom
Shoba

Post by Shoba »

...da nije bilo partizana, Drina bi opet bila granica. Rusi do drine, ameri s druge strane...ili Rusi do Trsta.....jedna od te dvije opcije

U svakom slucaju ne bi bilo BiH...a ni Bosnjaka...
GandalfSivi

#94 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by GandalfSivi »

celavac27 wrote:Partizani su cinili velike zlocine u II SV. ratu i to malo ko danas pogotovo od strane neo komunista zeli priznati na drugim chat forumima sam pokusavao razgovarati o ovoj temi ali zacas te skinu ja imam puno podataka o tome tako da sam ispisao i skidao sa neta dosta stvari sto se tice ovog...

Moj djed je bio pripadnik 13. SS Handzar divizije i odlezao je svoje ali su partizani 45 godine pred sam kraj rata iz naseg mjesta pokupili sve muslimansko i hrvatsko sto je moglo hodati i pobili na jednom mjestu na kojem se na kraju odrzavala korida stradalo je preko 270 ljudi vecinom civilia koji su se nasli kod kuca zajednicke operacije sa cetnicima su zajedno izvodili pa eto ako postoji pravda i za to bi neko trebao odgovarati
I nije te sramota reci da ti je djed bio pripadnik SS Handzar divizije???
kijameta

Post by kijameta »

Prozor wrote:
supersonic wrote:
celavac27 wrote:
Bitno je prijatelju da se malo iznese istine na vidjelo da se dokaze da komunizam nije doni nista dobro prvenstveno Bosnjacima jest propao al zar nije glupost sad vidis unuku kako nosi majicu sa titovom slikom a i sti taj je njenog dida zatvorio tukao mlatio ili naj gore ubijen jer je branio mozda svoj toprak od najezde pljackaskih hordi koje su izvodili cetnici i partizani zajedno i kojeg su automatski prozvali ustasom i likvidirali ga po kratkom postupku.. Bitno je da se malo to velicanje ,, lika i dela druga tita,, smanji jer one je naj manje bio cvjecka ukrvavio je on ruke dobro.. Bitno je zbog ljudi npr. koji uce svoju djecu da je taj dobar sto im je didove zatvarao kamcio itd..
mora da se salis? mozda si zaboravio da je bosna sporazumom cvetkovic-macek, podijeljena izmedju hrvatske i srbije na banovine. sta mislis ko je nakon nekoliko stoljeca vratio drzavnost Bosni i Hercegovini? znas li odakle je izreka:"Jebo drzavu koja bosne nema?"
ja koliko znam, vise je muslimana(bosnjaka) bilo u vojsci NDH, nego li u partizanima(vecinom srbi i hrvati) koji su se borili za jugoslaviju,i izmedju ostalih BiH, koje li ironije!
e sad ti svojoj unuci objasni, da je vecina bosnjaka htjela i podupirala veliku hrvatsku, a da je tito zlocinac, zato sto to nije htio dopustiti!
Laz.
Istina.
kijameta

Post by kijameta »

registrovan wrote:
mostarac wrote:
Fasizam je agresivan,netolerantan.Protiv fasizma se ne moze boriti rijecima,dogovorima,tolerancijom,ne moze se suzbiti nikakvim civilizacijskim mjerama.Koliko god neko bio napredan i bio u startu protiv nasilja i ubijanja svake vrste.Mora se biti svjestan da se protiv fasizma mora boriti,doslovno sa puskom.To je borba na zivot i smrt i tu nema mjesta za neopredeljene,tu se mora izabrati strana na kojoj ces biti.I poslije tu nema milosti,ni oni prema tebi ni ti prema njima.
Ako neko kaze da treba pobiti sto vise fasista(cetnika,ustasa) automatski je napredan,jer se bori protiv najveceg zla koje postoji. A ako neko zagovara toleranciju u odnosu na fasizam,on je automatski nazadan i sam je odmah napola fasista.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

liberal wrote: Sad da malo dodam mimo teme ali ako mislite da bi bilo dobro da se otvori posebna tema recite.
Ovdje se cijelo vrijeme izjednacavaju cetnici i ustase. Moje misljenje je da ta dva pokreta-vojske nemogu da se svrstaju u istu ravan. Mogu u istu grupu ali ne ravan. Znamo sta su ustase radile (konkretno u mojoj familiji su dvojca ubijena od strane ustasa, dan danas mogu se njihova imena naci na vracama), sa druge strane cetnici su kao pokret izrasli na korijenima bivse kraljeve vojske.
Njihovo prelamanje sa jedne strane na drugu (sa podrske saveznicima pa do prebacivanja na njemacku stranu) je djelimicno bilo i zbog neslaganja sa partizanskom/komunistickom doktrinom. Nemojmo smetnut sa uma da i dan danas kad se spominje cetnicki pokret u mnogim zapadnjackim izvorima cetnici se navode kao borci za slobodu (!) pogotovo u britanskim i americkim izvorima. Nesmijemo zaboravit ni odlikovanje koje su cetnici kao pokret dobili od saveznika(Amerikanaca) za spasavanje njihovih pilota .Toga nema na ustaskoj strani.
Nemoj sad da ispadne da opravdavam cetnike i zlocine koje su cinili nad muslmanskim stanovnistvom u Bosni i prema srpskom u Srbiji samo diskutujem
Formalno se ne mogu staviti u istu ravan, ali de facto bili su isti kurac.

I jednima i drugima je bio cilj uspostavljanje 'velike' Hrvatske, odnosno Srbije, te etnicko ciscenje drugih naroda sa tog teritorija. Obje grupe su stoga imale fasisticki karakter, mada se cetnici nisu tako okarakterizivali. (crne zastave i lobanje - meni dosta :roll: ). Interesantno da su na kraju i jedni i drugi (i treci i cetvrti, Njemci i Italijani) na kraju se borili samo protiv partizana. Svima su najveci trn u oku ocigledno bili partizani. Ne znam za neke vece sukobe (ili bilo kakve) izmedju ustasa i cetnika, pa i cetnika i Svaba. Dok su s Italijanima cetnici bili raja sve u 16. Koliko sam ja shvatio postojala je i bitna razlika izmedju srbijanskih i cetnika s ove strane Drine, koji su mahom regrutovani iz straha od ustasa, Srbi su regrutovani i u partizane i u cetnike i prelazili iz jednih u druge kako vjetar puse.
Za mene je i dalje jedina razlika u tome sto su ustase imale iza sebe njemacku masineriju i nacisticke metode sistematskog unistavanja drugih naroda. Cetnici nisu imali direktnu podrsku Njemaca niti drzavu iza sebe, to je jedini razlog zasto oni nemaju svoj 'Jasenovac', vec im se 'ratovanje' zasnivalo na zapucaj, zapali i pobij sta stignes i hajmo dalje.
Partizani su imali ideologiju, propagandu, sistem, saso mange. Zato su i pobjedili.
A da nije bilo njih....ko zna...najvjerovatnije bi se patili pod Staljinom.
jefferson

#98 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by jefferson »

celavac27 wrote:Partizani su cinili velike zlocine u II SV. ratu i to malo ko danas pogotovo od strane neo komunista zeli priznati na drugim chat forumima sam pokusavao razgovarati o ovoj temi ali zacas te skinu ja imam puno podataka o tome tako da sam ispisao i skidao sa neta dosta stvari sto se tice ovog...

Moj djed je bio pripadnik 13. SS Handzar divizije i odlezao je svoje ali su partizani 45 godine pred sam kraj rata iz naseg mjesta pokupili sve muslimansko i hrvatsko sto je moglo hodati i pobili na jednom mjestu na kojem se na kraju odrzavala korida stradalo je preko 270 ljudi vecinom civilia koji su se nasli kod kuca zajednicke operacije sa cetnicima su zajedno izvodili pa eto ako postoji pravda i za to bi neko trebao odgovarati
Sta ti hoces ozbiljno da kazes?
62 godine nakon toga ti potezes to pitanje u zemlji u kojoj ratni zlocinci slobodno hodoaju, i u kojoj na vlasti sjede ljudi koji ce se sjetiti toga da bi ocrnili nekog ko im eventualno predstavlja prijetnju, iako taj neko nema ama bas nikakve veze s tim!
I de mi reci ko su "neokomunisti" i zasto?
rashid

Post by rashid »

registrovan wrote:
mostarac wrote:
Razlika da su oni se tek pojavili nakon tih ekstremista ... znaci, prvo su bili extremisti pa tek "oni" :)

Da ne odletimo od tebe ... nastao Hitler i kao kontra odgovor nastao Tito :)
kijameta

Post by kijameta »

sesalmir wrote:Imam jedno pitanje za učesnike u ovoj diskusiji, koje je vezano za temu, a da ne otvaram posebni topic, da vas pitam šta mislite kakva bi situacija nakon II svijetskog bila da se NDH kao takva državna tvorevina održala u svojim granicama?
Nemas ti pojma,fakat.Cherchill je htio izvesti iskrcavanje na Balkan,sa tom varijantom da NDH ,promijeni stranu i pomogne englezima,postavsi tako saveznicka vojska,pomocu engleskih spijuna se je sa jednim dijelom NDH visokih oficira sve dogovorilo.Ali je Pavelic sve saznao na vrijeme i posto je na svoj nacin bio castan covjek sve izdajnike je streljao.Zbog toga a jos vise zbog drugih razloga Cherchil je odustao od te ideje.Najveci problem mu je bio Tito,jer je bio sposoban politicar i imao je vojsku koja je nesto znacila.Imao je masovnu podrsku u Hrvatskoj(jer je bio jasanpo pitanju Dalmacije i Istre i Sloveniji,jer su slovenski partizani bili jaki A slovenacki narod je zbog genocida od strane Njemaca i Talijana bio odlucan u ujedinjenju sa juznom bracom.A tu je i tamni vilajet Bosna,koja zasluzuje poseban osvrt.Naravno da se tu Chechil nije imao muda uplesti.
Pavelic je bio mrva od politicara u odnosu na Tita.Da bi dosao na vlast ustupio je Dalmaciju,dio hrvatskog primorja talijanima i usto zaboravio i Istru,tu ga je Tito odmah tukao u popularnosti kod Hrvata.Recimo Franjo Tudzman je bio zestoki partizan,jedan od onih sa prave strane puske u Bleiburgu,zasto,zato jer je Tito Hrvatima,davao vise od Pavelica.
Druga Paveliceva a i tvoja glupost je Bosna,ako je iko u Bosni u manjini,to su Hrvati.Od 27 juna dana ustanka u Bosni,nikad NDH nije kontrolirala vise od 30 % Bosne,bez njemacke italijanske pomoci bi ih partizani i cetnici istjerali van do 42 najkasnije.
Kod tebe vidim sindrom da najbrojniji i historijski najvazniji bosanski narod jednostavno ne racunas kao faktor.Sto se takvima kao i Pavelicu odmah obije o glavu.Bosnjaci su 41 prihvatili NDH jer su znali da tada iza nje stoji Njemacka u usponu.Mada od samog pocetka imamo protivljenja bosnjackih intelektualaca NDH.Cim je Njemacka pocela opadati Bosnjaci su pristupili partizanima,zasto-jer je i njima Tito ispunjavao nacionalnu teznju,davao im je cjelovitu drzavu Bosnu.Drzava Bosna je krajnji cilj bosnjackog naroda i bas me zanima da je kojim slucajem opstala NDH kao drzava poslije drugog svjetskog rata,kako bi uspjeli sprijeciti,nezavisnost bosanske drzave.Oruzano nisu mogli ni u ratu uz pomoc Njemaca i Talijana a demokratski posto smo do Une,Bosnjaci vecina jos manje.
Tako da je tvoja fantazija o velikoj Hvatskoj,samo djecji san.Ja sam mislio da je poslije poraza paravojnih snaga bosanskih Hrvata,protiv vladine vojske u ljeto 93 to svima jasno ali vidim da ipak nije.
Post Reply