Vidis, problem sa naftom u Iraku je slijedeci:osa wrote:Čitao sam nema dugo tekst jednog vojnog analitičara u kome s isti dotakao divljanja cijena nafte nakon napada sad na irak. u tekstu je komparirao divljanje cijena sada i za vrijeme rata u vijetnamu. njegov zaključak je, a čini mi se realan , da nema nikakve potrebe za ovakvim cijenama bez obzira na rat s irako, već da s obzirom da kontrolu nad crpljenjem, transportom i preradom nafte nemaju zemlje u kojima su izvori već velike multinacionalne kompanije koje uglavnom kontroliraju amerikanci, cijeli svijet uključujući i nas plaća rat u iraku kao što je plaćao i vijetnamsku avanturu.
Neposredno prije napada na Irak, Irak je izvozio oko 2 miliona barela sirove nafte dnevno, sto nije ni cetvrtina njihovih mogucnosti. Vecinom je to vezno za staru infrastrukturu, nedostatak rezervnih djelova, kao i ogranicenje u izvozu.
nakon napada amerikanaca, danas Irak izvozi oko 1.5 do 2.0 miliona barela nafte dnevno. Glavni razlozi su infrastruktura, nepostojanje zakona o nafti, kao i nemogucnost dogovora o raspodjeli sredstava od nafte.
Da se razumijemo, amerikance neinteresuje zarada od nafte, nego stabilnost izvoza i cijena.
berza je reagovala kada se desio napad na irak, ali nakon nekoliko dana OPEC je povecao proizvodnju, bezre su uvidjele da ce se rat brzo zavrsiti, i vratilo se na "normalu." Normala znaci izmedju 55-78$ po barelu, a glavni fakttor u odredjivanu cijena su uragani, jer u meksickom zaljevu se nalazi 110 platformi za crpljenje nafte.
E sad, Iran je skroz drugi par rukava. Za razliku od sadamovog Iraka, Iran proizvodi preradjevine d nafte, izvozi sirovu naftu, te je poslije saudijske arabije najveca rezerva nafte na svijetu. Kina je prakticno pokretana tom naftom, tako da bilo kakav napad ce izazvati ogromne oscilacije na berzi nafte.
Zato sam vec rekao, sta ce BiH uraditi ako do toga dodje?
USA, kao i sve ozbiljne zemlje na svijetu ima tromjesecne zalihe nafte, a bosna nista. Za tri mejseca bi zracni napadi uveliko stali, Iran bi uveliko prodavao naftu jer im je to jedino sredstvo prihoda (ostali dio ekonomije je zanemarljiv).
Znaci sta cemo mi uraditi?
Nista, veliko nista, i opet ce nasi "zastitinici" svega i svacega ispast nevini, a neko drugi kriv!