danas wrote:
u principu se slazem sa tvojim postom... meni cigara zapravo ne smeta... ali kad sjednem sa prijateljem koji dimi, to je (i treba biti) moj licni izbor...
poenta je u poremecenom drustvenom odnosu i definicijama normi... jer se odredjene stvari namecu kao norma i default... tako ja imam pravo i duznost udisati neciji dim, ili biti zaskakana od strane necijeg pseta u parku. a ako se pobunim, dobijam odgovor -- tako ti je, razguli negdje drugo... jer je neciji porok ili cejf ono sto se uzima kao normativno -- da ne kazem 'normalno' -- stanje...
1. ovdje, kako mogu vidjeti, i nema nekih uzasno oprecnih stavova. stvar je samo u tome da pricamo o razlicitim stvarima. ja samo tvrdim da je pristup problemu u sustini pogresan, da ne kazem licemjeran. lijepo se kaze "borite se protiv aids-a, a ne protiv ljudi koji imaju aids". isto je i sa pusenjem. ne suzbija se pusenje, kao nesto stetno i otrovno, nego ljudi koji puse, ljudi koji su bolesni, i koji ne mogu da prestanu (iako bi ogromna vecina voljela da prestane, i uopste ne uziva u tome da truje druge, biliv it or not). ako pusenje tretiramo kao bolest, a ne kao cejf, onda je stvar ista.
2. dezulovicev tekst. poredjenja nisu glupa, nego sasvim na mjestu. SVAKOME se moze naci nesto cime steti okolini, i ljudima oko sebe. posredno, ili neposredno, ali NIKO od toga nije postedjen. garantujem.
uzmimo debele ljude, vise oboljenja, vise posjeta doktoru, vise para. za koje i drugi ulazu. uzmimo automobile, i one koji iz CEJFA vozaju i truju okolinu. draga danas, tako ti je, i razguli. odvajanje smeca, plastika, papir, bio. veliku vecinu zaboli za to. tako ti je, i razguli. uzmimo one koji se tusiraju po dva sata troseci ogromne kolicine pitke vode. pita li mene neko, da li mi to smeta? pa one koji u kuci imaju desetine elektricnih uredjaja koji danonocno piche. tako ti je, i razguli. kupovina prekomjerne odjece i obuce, italijanske koze ( (

), ubijanje zivotinja.
i ako se niste pronasli u nekom od ovih primjera, nikakav problem, mozemo ovako nabrajati do sutra. fakat je da, u principu, niko od nas ne jebe bliznjeg svog ni 2%. a stetne stvari vidimo samo kod drugih.
samo se nakacimo na pusenje kao nesto sto je najocitije.
to je barem lako.