Najprije su odveli pušače

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Kwaheri

Post by Kwaheri »

Pearl wrote:sta ste se natakarili na ljude... oni puse samo radi svog scejfa.. ko je nepusacima kriv kad ne mogu dauzivaju u njihovom dimu.. evo kako ova beba fino izgleda.. Zdogovorila se s roditeljima da se navikava na dim od malih nogu.. dok jos ne moze da pusi, moze bar dim da udise ...
:zzzz:

Image

da se razumijemo... edukacija pocela na vrijeme... :D
danas

Post by danas »

Kurt_Kombajn wrote: dakle,
danas wrote:...ipak je u najmanju ruku neukusno reci da su jevreji danasnjice pusaci...
u nekim zemljama nije. jednostavno je stavljena zabrana pusenja u SVIM, ali apsolutno SVIM lokalima, bez izuzetka.

a to nije u redu, i to na isti nacin kao sto nije u redu i da uopste ne postoje lokali za nepusace.

hocu da kazem da se ne nastoji rijesiti stvarni problem pusenja, samo se ide u drugu krajnost.
jos da boris pise iz svedske a ne iz hrvatske (koja je ista pusaona kao i BH)... pa bih se slozila... ovako, malo je ipak nebulozno... a zasto je porediti jevreje ili crnce sa pusacima, kao i porediti lom kosti sa pusenjem idiotluk, vec sam objasnila... ako se vec povlace paralele, neka makar budu logicne...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

realna do boli wrote:Kafic za ne pusace trebaju otvoriti NE pusaci ..logicno ... :D
Ali stvarno ..opet ja malo o London ( ali stvarno me se to dojmilo)...zrak cist, ventilacija radi, u pepeljaram mirisni pijesa...pivnica..sank od 10 m sve cisto i blista.Ako sam pusac ne mora da znaci da moram biti smrdljiva (jer nisam) i da placem u pabu ili kaficu .
tacno... treba da se kafici pobrinu da iako duhanish...sad.. nisi stoka... malo da urede prostor :D da mirishi :oops: ciste pepeljare i tako to...
Pearl

Post by Pearl »

mene su starci trovali dimom od malih nogu... jesam li imala izbor?.. bas i nisam..
cim sam dobila svoju sobu, ona je dobila no-smoking facilities status...

sto se mene tice, nek postoje smoking kafici, nek se truju medjusobno.. sve pusace zaboli plaho sto meni dim smrdi, sto ne volim da ga udisem, sto mi smeta ocima, sto mrzim da smrdim na dim.. jer, boze moj, to je njegovo pravo ... a koje je moje pravo?
cinjenica je da se zakona koji postoji NIKO NE PRIDRZAVA... bar ne u bih.... ne znam cija su onda prava ugrozena..pusac je izabrao da pusi... pa je on sad jadan ugorzen... a nepusace ko hebe i ko ih sta pita...
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

E predla¾em da zovnemo ekipicu sa kuænih ljubimaca... Jo¹ ako se potrefi da je vlasnik i pu¹aè, nema kraja slobodama ugnjetavanja jadnih nepu¹aèa i ljudi koji ne vole ¾ivotinje :D :D

Predla¾em da u ustav uvedemo ista prava...

Image
Pearl

Post by Pearl »

zena wrote:
realna do boli wrote:Kafic za ne pusace trebaju otvoriti NE pusaci ..logicno ... :D
Ali stvarno ..opet ja malo o London ( ali stvarno me se to dojmilo)...zrak cist, ventilacija radi, u pepeljaram mirisni pijesa...pivnica..sank od 10 m sve cisto i blista.Ako sam pusac ne mora da znaci da moram biti smrdljiva (jer nisam) i da placem u pabu ili kaficu .
tacno... treba da se kafici pobrinu da iako duhanish...sad.. nisi stoka... malo da urede prostor :D da mirishi :oops: ciste pepeljare i tako to...
nije to bona isplativo.. znas ti koliko kosta da ugradis ventilaciju?? c c c c.... a i ne mogu konobari samo pepeljare mijenjati.. ko ce pica nositi.. nije ti ovo zapad... mi smi sirotinjska zemlja....

a jos kad se najedes.. pa zapalis... nema veceg meraka... za citavu kafanu :D:D:D:D:D:D ti su mi trenuci najmiliji ... : povrac:
nek zakon ne vrijedi za kafice (lijepo ljeto i otvoreni prostori), ali bar gdje se hrana sluzi, da ne moramo da "uzivamo" u dimu dok jedemo...

ma enjoy bosnia :D:D:D:D
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

ztluhcs wrote:E predlažem da zovnemo ekipicu sa kućnih ljubimaca... Još ako se potrefi da je vlasnik i pušač, nema kraja slobodama ugnjetavanja jadnih nepušača i ljudi koji ne vole životinje :D :D

Predlažem da u ustav uvedemo ista prava...

Image
Ti baš nemereš ........ da ne zakuhavaš :D
realna do boli

Post by realna do boli »

Bez obira sto smo sirotinjska zemlja ne moze zakon da vrijedi za jedne a za druge ne .
Mislim..ne moze da vrijedi samo za ne pusace ( kad tada ce se morati postovati taj zakon koji polako pocinje vrijediti svuda po svijetu)a da se u isto vrijeme ne izglasa paralelni zakon o prostorima dozvoljenim za pusenje u kojim moraju biti ispostovani odredjeni uslovi.
Mehana je mehana...ali u restoranu za pusace, MORA ili ce morati biti ispostovani odredjeni uslovi za njegovo otvaranje .
Utopij ili ne ..ali imam pravo takvo sto zahtjevati ..a kada ce biti i hoce li ikada biti ..o tom po tom.
Razumijem ja nepusace ,ali ako se stvore uslovi da se moze birati ..onda nece biti niti vrijedjanja i stvaranja bauka od nas pusaca..ispadosmo ko kuga...a stvar je samo kulture i zakona.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Pearl wrote:
zena wrote:
nije to bona isplativo.. znas ti koliko kosta da ugradis ventilaciju?? c c c c.... a i ne mogu konobari samo pepeljare mijenjati.. ko ce pica nositi.. nije ti ovo zapad... mi smi sirotinjska zemlja....

a jos kad se najedes.. pa zapalis... nema veceg meraka... za citavu kafanu :D:D:D:D:D:D ti su mi trenuci najmiliji ... : povrac:
nek zakon ne vrijedi za kafice (lijepo ljeto i otvoreni prostori), ali bar gdje se hrana sluzi, da ne moramo da "uzivamo" u dimu dok jedemo...

ma enjoy bosnia :D:D:D:D
pouka...
:D ne valja se hraniti u restoranima... vidi sta bi s pomodorinom... ccc

p.s.
duhan treba zabraniti. duhandzijama dati prostor koji ne bi ugrozavao druge...vrlo mali... ako imaju djecu uvesti i kucne kontrole. Ozbiljna sam.
Dezulovic je u ovom tekstu vjezbao. Tekst lezi na klimavim postavkama, iako je majstorski. Svrha je sam sebi. I duhandzijama...godi, iako znaju da... uglavnom nije u pravu.
danas

Post by danas »

realna do boli wrote:Bez obira sto smo sirotinjska zemlja ne moze zakon da vrijedi za jedne a za druge ne .
Mislim..ne moze da vrijedi samo za ne pusace ( kad tada ce se morati postovati taj zakon koji polako pocinje vrijediti svuda po svijetu)a da se u isto vrijeme ne izglasa paralelni zakon o prostorima dozvoljenim za pusenje u kojim moraju biti ispostovani odredjeni uslovi.
Mehana je mehana...ali u restoranu za pusace, MORA ili ce morati biti ispostovani odredjeni uslovi za njegovo otvaranje .
Utopij ili ne ..ali imam pravo takvo sto zahtjevati ..a kada ce biti i hoce li ikada biti ..o tom po tom.
Razumijem ja nepusace ,ali ako se stvore uslovi da se moze birati ..onda nece biti niti vrijedjanja i stvaranja bauka od nas pusaca..ispadosmo ko kuga...a stvar je samo kulure i zakona.
u principu se slazem sa tvojim postom... meni cigara zapravo ne smeta... ali kad sjednem sa prijateljem koji dimi, to je (i treba biti) moj licni izbor...

poenta je u poremecenom drustvenom odnosu i definicijama normi... jer se odredjene stvari namecu kao norma i default... tako ja imam pravo i duznost udisati neciji dim, ili biti zaskakana od strane necijeg pseta u parku. a ako se pobunim, dobijam odgovor -- tako ti je, razguli negdje drugo... jer je neciji porok ili cejf ono sto se uzima kao normativno -- da ne kazem 'normalno' -- stanje kojem se 'ostatak' automatski mora povinovati. a ako ne zelis da budes jeben, onda si odmah nacista sto trpa ljude u ausvic.
Last edited by danas on 06/08/2007 13:19, edited 1 time in total.
realna do boli

Post by realna do boli »

Da, samo se danas te norme okrecu na "drugu" stranu .Progonjeni je postao progonitelj.....i to krvolocniji od svog krvnika.Tako bar sada izgleda.
Sredine i mjere ..nigdje..iskljucivost sa obje strane.
danas

Post by danas »

na koji 'drugu' stranu? po stoti put kazem, sta neko radi sa sobom me ne zanima... a iskljuciva sam jer smatram da je neciji cejf necija privatna stvar koju ja nisam duzna da trpim, i da kad letim u tokio ne moram sjediti 16 sati u kabini u kojoj se duhanski dim moze sjeci nozem?
rashid

Post by rashid »

realna do boli wrote:Bez obira sto smo sirotinjska zemlja ne moze zakon da vrijedi za jedne a za druge ne .
Razumijem ja nepusace ,ali ako se stvore uslovi da se moze birati ..onda nece biti niti vrijedjanja i stvaranja bauka od nas pusaca..ispadosmo ko kuga...a stvar je samo kulture i zakona.
Sta sirotinjska? BiH? Nemoguce! Vidis da imamo pametnjakovica na exportiranje! Valja to sve roditi ....
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

danas wrote: u principu se slazem sa tvojim postom... meni cigara zapravo ne smeta... ali kad sjednem sa prijateljem koji dimi, to je (i treba biti) moj licni izbor...

poenta je u poremecenom drustvenom odnosu i definicijama normi... jer se odredjene stvari namecu kao norma i default... tako ja imam pravo i duznost udisati neciji dim, ili biti zaskakana od strane necijeg pseta u parku. a ako se pobunim, dobijam odgovor -- tako ti je, razguli negdje drugo... jer je neciji porok ili cejf ono sto se uzima kao normativno -- da ne kazem 'normalno' -- stanje...
1. ovdje, kako mogu vidjeti, i nema nekih uzasno oprecnih stavova. stvar je samo u tome da pricamo o razlicitim stvarima. ja samo tvrdim da je pristup problemu u sustini pogresan, da ne kazem licemjeran. lijepo se kaze "borite se protiv aids-a, a ne protiv ljudi koji imaju aids". isto je i sa pusenjem. ne suzbija se pusenje, kao nesto stetno i otrovno, nego ljudi koji puse, ljudi koji su bolesni, i koji ne mogu da prestanu (iako bi ogromna vecina voljela da prestane, i uopste ne uziva u tome da truje druge, biliv it or not). ako pusenje tretiramo kao bolest, a ne kao cejf, onda je stvar ista.

2. dezulovicev tekst. poredjenja nisu glupa, nego sasvim na mjestu. SVAKOME se moze naci nesto cime steti okolini, i ljudima oko sebe. posredno, ili neposredno, ali NIKO od toga nije postedjen. garantujem.
uzmimo debele ljude, vise oboljenja, vise posjeta doktoru, vise para. za koje i drugi ulazu. uzmimo automobile, i one koji iz CEJFA vozaju i truju okolinu. draga danas, tako ti je, i razguli. odvajanje smeca, plastika, papir, bio. veliku vecinu zaboli za to. tako ti je, i razguli. uzmimo one koji se tusiraju po dva sata troseci ogromne kolicine pitke vode. pita li mene neko, da li mi to smeta? pa one koji u kuci imaju desetine elektricnih uredjaja koji danonocno piche. tako ti je, i razguli. kupovina prekomjerne odjece i obuce, italijanske koze ( ( :D ), ubijanje zivotinja.
i ako se niste pronasli u nekom od ovih primjera, nikakav problem, mozemo ovako nabrajati do sutra. fakat je da, u principu, niko od nas ne jebe bliznjeg svog ni 2%. a stetne stvari vidimo samo kod drugih.

samo se nakacimo na pusenje kao nesto sto je najocitije.
to je barem lako.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

rashid wrote: Sta sirotinjska? BiH? Nemoguce! Vidis da imamo pametnjakovica na exportiranje! Valja to sve roditi ....
Nego rasho de ti nama reci kako je to u mrskoj Sloveniji u kojoj si odrastao?

Ovako nekako?

Slovenija zabranjuje pu¹enje na javnim mjestima

Kaznu od 125 eura morat æe platiti pu¹aèi koji budu uhvaæeni na djelu u prostorijama u kojima je pu¹enje zabranjeno.
Slovenija od nedjelje uvodi zabranu pu¹enje na javnim mjestima, kao i prodaju duhana mlaðima od 18 godina, prema zakonu koji je u lipnju izglasan u parlamentu.

Prema novim mjerama koje stupaju na snagu u subotu u ponoæ, pu¹enje æe biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, osim u onima u kojima su posebno ureðene prostorije za pu¹aèe - u hotelima, restoranima, psihijatrijskim bolnicama i zatvorima.

Kaznu od 125 eura morat æe platiti pu¹aèi koji budu uhvaæeni na djelu u prostorijama u kojima je pu¹enje zabranjeno.

No, zbog nedovoljno jasnih uputa o ureðenju pu¹aèkih zona na radnom mjestu i na nekim javnim mjestima, veæina pu¹aèa æe cigarete vjerojatno gasiti na ulici, upozorava dnevni list Delo.

Novi zakon zabranjuje od nedjelje i prodaju cigareta i drugih duhanskih proizvoda malodobnim osobama, dok je dosad donja granica bila 15 godina.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

danas wrote:.. a iskljuciva sam jer smatram da je neciji cejf necija privatna stvar koju ja nisam duzna da trpim, i da kad letim u tokio ne moram sjediti 16 sati u kabini u kojoj se duhanski dim moze sjeci nozem?
ah... 16osatni let :D

znas li ti koliko otrovnih tvari to proizvede bona :D

znam, znam...odgovor ce biti: tako ti je, i razguli :D
realna do boli

Post by realna do boli »

Hej..pocecu da ti zavidim..ja preletjela pola svijeta i nigdje u avionu niti autobusima mi niko nije dozvolio pusenje..11 sati leta u cugu.
Sletim na aerodrom pa me smjeste u neku prostoriju metar sa metar uz kantu punu cikova od prosle godine .Osjecam se ko stoka....s kojim pravom.A okolo sa plafona padaju vodopadi..ako to nije diskriminacija ja ne znam sta je .
Necu o tome vise ..mozda nekada neko negdje upita i neku DRUGU stranu ..u bilo cemu kada se donose novi zakoni ..mozda.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Kurt_Kombajn wrote:
danas wrote: u principu se slazem sa tvojim postom... meni cigara zapravo ne smeta... ali kad sjednem sa prijateljem koji dimi, to je (i treba biti) moj licni izbor...

poenta je u poremecenom drustvenom odnosu i definicijama normi... jer se odredjene stvari namecu kao norma i default... tako ja imam pravo i duznost udisati neciji dim, ili biti zaskakana od strane necijeg pseta u parku. a ako se pobunim, dobijam odgovor -- tako ti je, razguli negdje drugo... jer je neciji porok ili cejf ono sto se uzima kao normativno -- da ne kazem 'normalno' -- stanje...
1. ovdje, kako mogu vidjeti, i nema nekih uzasno oprecnih stavova. stvar je samo u tome da pricamo o razlicitim stvarima. ja samo tvrdim da je pristup problemu u sustini pogresan, da ne kazem licemjeran. lijepo se kaze "borite se protiv aids-a, a ne protiv ljudi koji imaju aids". isto je i sa pusenjem. ne suzbija se pusenje, kao nesto stetno i otrovno, nego ljudi koji puse, ljudi koji su bolesni, i koji ne mogu da prestanu (iako bi ogromna vecina voljela da prestane, i uopste ne uziva u tome da truje druge, biliv it or not). ako pusenje tretiramo kao bolest, a ne kao cejf, onda je stvar ista.

2. dezulovicev tekst. poredjenja nisu glupa, nego sasvim na mjestu. SVAKOME se moze naci nesto cime steti okolini, i ljudima oko sebe. posredno, ili neposredno, ali NIKO od toga nije postedjen. garantujem.
uzmimo debele ljude, vise oboljenja, vise posjeta doktoru, vise para. za koje i drugi ulazu. uzmimo automobile, i one koji iz CEJFA vozaju i truju okolinu. draga danas, tako ti je, i razguli. odvajanje smeca, plastika, papir, bio. veliku vecinu zaboli za to. tako ti je, i razguli. uzmimo one koji se tusiraju po dva sata troseci ogromne kolicine pitke vode. pita li mene neko, da li mi to smeta? pa one koji u kuci imaju desetine elektricnih uredjaja koji danonocno piche. tako ti je, i razguli. kupovina prekomjerne odjece i obuce, italijanske koze ( ( :D ), ubijanje zivotinja.
i ako se niste pronasli u nekom od ovih primjera, nikakav problem, mozemo ovako nabrajati do sutra. fakat je da, u principu, niko od nas ne jebe bliznjeg svog ni 2%. a stetne stvari vidimo samo kod drugih.

to je barem lako.
mi. oboljeli od duhana...pishemo testament :D
danas

Post by danas »

Kurt_Kombajn wrote:

1. ovdje, kako mogu vidjeti, i nema nekih uzasno oprecnih stavova. stvar je samo u tome da pricamo o razlicitim stvarima. ja samo tvrdim da je pristup problemu u sustini pogresan, da ne kazem licemjeran. lijepo se kaze "borite se protiv aids-a, a ne protiv ljudi koji imaju aids". isto je i sa pusenjem. ne suzbija se pusenje, kao nesto stetno i otrovno, nego ljudi koji puse, ljudi koji su bolesni, i koji ne mogu da prestanu (iako bi ogromna vecina voljela da prestane, i uopste ne uziva u tome da truje druge, biliv it or not). ako pusenje tretiramo kao bolest, a ne kao cejf, onda je stvar ista..

to je barem lako.

ne slazem se. vec sam napisala da se ne regulise identitet, vec ponasanje. pusac kao pusac moze uci u avion, ali ne moze pusiti tu. stoga je poredjenje sa razismom ili tretmanom jevreja u njemackoj idiotluk i ne stoji.

i ja tretiram duhansku adikciju kao bolest (vec rekoh, vezana sam profesijom za to). i bas zato smatram da se zaraza ne treba siriti dalje. lom kosti ili tusiranje od dva sata nisu zarazni u smislu da ce ostetiti zdravlje neke druge osobe. jer ne radi se ovdje o necemu sto meni smeta iz ovih ili onih razloga vec o necemu sto ima konkretne posljedice na MOJE zdravlje. i tu je razlika izmedju pijanca za volanom, sarafcinine cigare u cekaonici, tusiranja od dva sata, talijanskih cipela i pedera (jer sa ovim potonjim stvarima se neko ne mora ideoloski slagati, ali mu zdravlje i zivot nisu direktno ugrozeni).
danas

Post by danas »

realna do boli wrote:Hej..pocecu da ti zavidim..ja preletjela pola svijeta i nigdje u avionu niti autobusima mi niko nije dozvolio pusenje..11 sati leta u cugu.
Sletim na aerodrom pa me smjeste u neku prostoriju metar sa metar uz kantu punu cikova od prosle godine .Osjecam se ko stoka....s kojim pravom.A okolo sa plafona padaju vodopadi..ako to nije diskriminacija ja ne znam sta je .
Necu o tome vise ..mozda nekada neko negdje upita i neku DRUGU stranu ..u bilo cemu kada se donose novi zakoni ..mozda.
you miss my point -- ne toliko davno je pusenje u avionu bilo dozvoljeno. da li je zabrana pusenja u avionu ili autobusu teror nepusaca nad pusacima, ili nesto sto bi se trebalo uzeti kao normalno stanje? zasto bi 'pusenje' bilo default?

a ako ti se ne dopada ta pusacka prostorija na aerodromu, nek ti sarafcina otvori ljepsu -- ko mu brani :D :P
Last edited by danas on 06/08/2007 13:51, edited 2 times in total.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

danas wrote: ali mu zdravlje i zivot nisu direktno ugrozeni).
kako nisu????

vozikaju se avionima tamo-vamo i truju mi djecu kerozinom??

sram vas bilo :D
danas

Post by danas »

Kurt_Kombajn wrote:
kako nisu????

sue me :D :P
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Kurt_Kombajn wrote:
kako nisu????

reci potomcima da ako hoæe kod familije u USA neka krenu 15 godina ranije pa mo¾da i doveslaju... Ni sluèajno koristiti neke motore, gorivo i sl... Ni sluèajno ni¹ta ¹to je tehnika izrodila zadnjih par stotina godina... :D

Analogije 0 bodova...
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

ma jah, ba...tehnicka dostignuca su tehnicka dostignuca. u to se ne smije barcat. kao atomska npr.

ili, hajmo vako: nista ideologija, nista supljiranje, nista filozofija.

ja tvrdim da jedan pusac za cijelog svog zivota, e sve da samo jednu cigaru na drugu stikla, ne moze proizvesti toliko opipljive stete za zdravlje kao jedan jedini sesnaestosatni let za tokio.

uzmemo papir i izracunamo.

po paklo cigara :D

a kad uzmemo u obzir da se veliki dio letova odvija iz cistog CEJFA, kao i to da je ogroman dio poslovnih letova potpuno nepotreban, dobijamo temu
"o licemjerstvu i upranju prstom na drugoga".
realna do boli

Post by realna do boli »

Bilo kakva ironija niti iskljucivost a ni svadje nece rijesti ovaj problem..koji po meni jeste problem.
I slazem se sa pokretacem ove teme..danas mi pusaci..sutra ko zna ko i zasto.
Zato ponovno podvlacim ono za sta se ja kao pojedinac zalazem..ne mozes nekom drugom oduzeti pravo na bilo sta zato sto se to tebi ne dopada ako nisi saslusao drugu stranu i pronasao kompromisno rjesenje.
Ponekada znam da nisam realna 8) .
Post Reply