Samojed

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

sofi wrote:
mIRCerka wrote::-)

Vase je da mu ukazete prednosti i mane, i da probate "udariti" na obraz ne bi li nasao svoju Mensuru.
Pa samo smo to i uradili. :D :-)

Ne znam ko reče, "to što su neki isfrustrirani brojem pasa lutalica... to je druga stvar" - Evo, ja sam prva na toj listi!!! Ne znam zašto se to uvijek mora spominjati u kontekstu "fanatikosi"??? :roll:
Nisam član SOS-a, ali mislim slično... I nije to "druga stvar", nego želja da si Kulon uzme i samojeda i psa s ulice. :D Time bi tema bila završena. Kulon bi imao samojeda, a i spasio bi nekog psića - što mu očito nije toliko bitno, koliko da se ulicom prošeta sa SSAAAMMMOJEDDOOOMM... mOŽEŠ MISLIT KOLIKO BI MU SE LJUDI DIVILO??? :roll:
iskreno, meni je samojed OBICNI pas....
pardon, nije obicni vec SREDNJI...
tako da ja nisam kompetentna o tome da pricam, jer pse dijelim na male, velike i srednje.
:D

I volim HIN sve...

a ovdje zaratiste opasno...
nemojte se svadjati i vrijedjati, dok kulon kupi stenca, zatvoricemo ovu temu...
kiseljak

Post by kiseljak »

Problem je u tome sto si pogresno shvatio svrhu posta :-?
Phia

Post by Phia »

Cober..ne znam možeš li dokučiti ali ako sam navela dva primjera ljudske izbirljivosti to ne znači da sam ta ista dva primjera izjednačila.Proširi malo vidike pls.
Ili ideš logikom:Papir je bijel..mačka je bijela.Mačka je papir? :-)
Ljudi se vežu za vuzuelno uzalud se ti tome protiviš.Onaj tamo što ima Mensuru..njemu je Mensura trobojka pa ti je džaba.Mircerki je Husnija van pa makar ga dest puta rodila perzijka.Onaj tamo traži rotvajlera u avlijaneru.Nema u tom ništa loše shvati..Ljudi žele da imaju nešto posebno.Što ne znači da će tu životinju tretirati lošije ili bolje..Pokušaj barem da pokažeš malo razumijevanja za drugu stranu.Znam ja da se ti lijepo osjećaš da prikezuješ drugu verziju onog što sam ja rekla.Ali ovdje ispadaš ekstremista vjerovao ili ne..Pokušaj da se zadržiš na činjenicama..
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Phia wrote:Cober..ne znam možeš li dokučiti ali ako sam navela dva primjera ljudske izbirljivosti to ne znači da sam ta ista dva primjera izjednačila.Proširi malo vidike pls.
Ljudi se vežu za vuzuelno uzalud se ti tome protiviš.Onaj tamo što ima Mensuru..njemu je Mensura trobojka pa ti je džaba.Mircerki je Husnija van pa makar ga dest puta rodila perzijka.Onaj tamo traži rotvajlera u avlijaneru.Nema u tom ništa loše shvati..Ljudi žele da imaju nešto posebno.Što ne znači da će tu životinju tretirati lošije ili bolje..Pokušaj barem da pokažeš malo razumijevanja za drugu stranu.Znam ja da se ti lijepo osjećaš da prikezuješ drugu verziju onog što sam ja rekla.Ali ovdje ispadaš ekstremista vjerovao ili ne..Pokušaj da se zadržiš na činjenicama..
Papir je bijel, macka je bijela, macka je Turski van, lijep ko Husnija.

Ja shvatam i jedne i druge, ali ne shvatam potrebu za iskljucivoscu.
Alica

Post by Alica »

kiseljak...prozvan si jer izgkeda da nisi bas mnogo upoznat sa rasom SAMOJED, pomazes covjeku da uzme psa koji uopste ne odgovara nasem podrucju, pomazes covjeku da uzme psa kojeg ce nakon par mjeseci ili godinu (ako izdrzi) zazaliti sto ga je uzeo jer covjek ocigledno ne zna nista o toj rasi (kao ni ti)..znaci, nisi pomogao vec si samo produzi agoniju predivne rase SAMOJED. Umjesto da si se prvo informisao o toj rasi, da vidis da ta rasa jednostavno fizicki ne moze izdrzati nasu klimu, ti podstices sve to..

Prozvan si zato sto bio sa SOSom, vidio si kako radimo, vidio si koliko stenaca, pasa ima bez doma, ranjenih, nezbrinutih...udomili smo i tvoje stence...prozvan si jer nije ti mozda palo na pamet da covjeka uputis na te pse, nije ti palo na pamet da bi mozda bilo lijepo, humano da umjesto da covjek unisti jednog predivnog psa, napravio mu pakao od zivota - udomi jednog naseg, domaceg, srcanog psa a ne da SOS mora nalaziti nacine da te iste predivne nase pse saljemo u druge zemlje jer ih stranci zele.

Da li ti je sada jasno zasto si prozvan?

Da brines se ti o psima, dao si ti pare, vodio veterinarima - sve je to meni jasno, ali nisi jedini koji to rade. Mnogo je takvih ljudi kao ti koji to rade, brinu se i bore se - ali oni isto tako trude se da te iste pse udome, pomognu da nadju ljubav i brigu... Niko od tebe ovdje nije trazio da se ti hvalis svojim djelima, da pricas/pises sta si ti uradio. Ti kao pojedinac/jedinka u masi nas koji volimo i pomazemo zivotinjama, to je tvoje licno hoces li ti pomoci ili neces. Stvar je u tome da sve sto si uradio za te zivotinje, sto si ih mozda par i udomio, nahranio...sve je to izgubilo smisao ovim ovdje sto pises...pricas jedno a radis drugo.

Niko ovog momka ovdje nije napao zato sto zeli kupiti rasnog psa. Neka ga kupi, i neka si ti pokusao pomoci covjeku..ali ako vec zelio da mu pomognes u odabiru dobrog rasnog psa - trebao si malo vise saznati o ovoj rasi i ti koji udomljavas stence, sto mu nisi ponudi tu soluciju?

Uglavnom, necu da ti pametujem. Ti sam mozes skontati neke stvari. KAD DAJES INFORMACIJU - DAJ ONU PRAVU, TACNU INFORMACIJU!!! To je bit svega
Last edited by Alica on 12/07/2007 16:20, edited 2 times in total.
Phia

Post by Phia »

sofi wrote:
mIRCerka wrote::-)

Vase je da mu ukazete prednosti i mane, i da probate "udariti" na obraz ne bi li nasao svoju Mensuru.
Pa samo smo to i uradili. :D :-)

Ne znam ko reče, "to što su neki isfrustrirani brojem pasa lutalica... to je druga stvar" - Evo, ja sam prva na toj listi!!! Ne znam zašto se to uvijek mora spominjati u kontekstu "fanatikosi"??? :roll:
Nisam član SOS-a, ali mislim slično... I nije to "druga stvar", nego želja da si Kulon uzme i samojeda i psa s ulice. :D Time bi tema bila završena. Kulon bi imao samojeda, a i spasio bi nekog psića - što mu očito nije toliko bitno, koliko da se ulicom prošeta sa SSAAAMMMOJEDDOOOMM... mOŽEŠ MISLIT KOLIKO BI MU SE LJUDI DIVILO??? :roll:
1.Fanatizam jeste pridikovati stalno i stalno nekome da ima pasa koje niko ne želi na ulici kad svako normalan vidi te pse i ja lično sam dosad vidjela 50-tak napuštenih maca i cuka.Brate ko hoće psa s ulice pa nije mu teško naći SOS.Čemu toliko razglabanje.
2.Onaj što hoće samojeda..otkud vama pravo da tvrdite da ga on želi samo da mu se ljudi dive?Žao mi je što moram reći ali to je još jedan oblik nerazumijevanja.
Cober

Post by Cober »

Greška - dupli post molim moderatora da ovaj obriše.
Last edited by Cober on 12/07/2007 16:28, edited 1 time in total.
Cober

Post by Cober »

Phia wrote:Cober..ne znam možeš li dokučiti ali ako sam navela dva primjera ljudske izbirljivosti to ne znači da sam ta ista dva primjera izjednačila.Proširi malo vidike pls.
E sad ti meni do daske izvrčeš i podmečeš takva razmišljanja. Ali nisam ja bitan kao ni ti ovdje. Bitni su psi, samim tim i ljudi koji smatraju za normalno da ih "posjeduju" a mislim da smo o tome već sve napisali. Možda ti neko pametniji od mene odgovori na ovu temu. Ovo se pretvorilio u odbranu sujete svih koji su se našli u tome, a za to ima drugi podforum. Bitno je kako im pomoći, a sa "proširenjem vidika" svako može spoznati, a pogotovu aktivisti SOS-a kakve su i koliko brojne svakodnevne posljedice takvih postupaka. Stravične onomo ko hoće da ih vidi. Možda ti Velja napiše o tome on je puno kompetentniji od mene.
kiseljak

Post by kiseljak »

1.Dobro sam upoznat sa rasom SAMOJED jer mi kumovi imaju tog psa vec 3 godine,a i sam imam polarnog psa i da sam imao nesto lose reci o životu SAMOJEDA u našim krajevima rekao bih.

2.Do sada sam sve ljubitelje pasa koje poznajem(kojih je jako malo) rekao da ukoliko budu tražili psa mogu se obratiti vašem udruženju.

3.Ja se nicim nisam hvalio a momku sam samo rekao sto mislim i on vec da je htio uzeti psa iz udruzenja ili inace mjesanca bilo odakle to bi sam rekao...

Alice ovaj tvoj post me iznenadio iskreno u jednu ruku a u drugu i nije,jer kad sam bio na udomljavanju štenaca kod velike fontane pojedinci iz udruženja su se jako ružno odnosili prema meni koliko god da sam htio biti fin,ponavljam nije vecina ali neki jesu...
Alica

Post by Alica »

Saian wrote:Image
Jednostavno PREDIVAN PAS
Alica

Post by Alica »

kiseljak wrote:
Alice ovaj tvoj post me iznenadio iskreno u jednu ruku a u drugu i nije,jer kad sam bio na udomljavanju štenaca kod velike fontane pojedinci iz udruženja su se jako ružno odnosili prema meni koliko god da sam htio biti fin,ponavljam nije vecina ali neki jesu...
Ne znam ko se to prema tebi ruzno ponasao...zatso nisi to rekao..i zasto bi neko imao razloga da se prema tebi ruzno ponasa?

ali nismo ovdje da se prozivamo...rijec je o Samojedu...
Phia

Post by Phia »

Alica wrote:kiseljak...prozvan si jer izgkeda da nisi bas mnogo upoznat sa rasom SAMOJED, pomazes covjeku da uzme psa koji uopste ne odgovara nasem podrucju, pomazes covjeku da uzme psa kojeg ce nakon par mjeseci ili godinu (ako izdrzi) zazaliti sto ga je uzeo jer covjek ocigledno ne zna nista o toj rasi (kao ni ti)..znaci, nisi pomogao vec si samo produzi agoniju predivne rase SAMOJED. Umjesto da si se prvo informisao o toj rasi, da vidis da ta rasa jednostavno fizicki ne moze izdrzati nasu klimu, ti podstices sve to..

Prozvan si zato sto bio sa SOSom, vidio si kako radimo, vidio si koliko stenaca, pasa ima bez doma, ranjenih, nezbrinutih...udomili smo i tvoje stence...prozvan si jer nije ti mozda palo na pamet da covjeka uputis na te pse, nije ti palo na pamet da bi mozda bilo lijepo, humano da umjesto da covjek unisti jednog predivnog psa, napravio mu pakao od zivota - udomi jednog naseg, domaceg, srcanog psa a ne da SOS mora nalaziti nacine da te iste predivne nase pse saljemo u druge zemlje jer ih stranci zele.

Da li ti je sada jasno zasto si prozvan?

Da brines se ti o psima, dao si ti pare, vodio veterinarima - sve je to meni jasno, ali nisi jedini koji to rade. Mnogo je takvih ljudi kao ti koji to rade, brinu se i bore se - ali oni isto tako trude se da te iste pse udome, pomognu da nadju ljubav i brigu... Niko od tebe ovdje nije trazio da se ti hvalis svojim djelima, da pricas/pises sta si ti uradio. Ti kao pojedinac/jedinka u masi nas koji volimo i pomazemo zivotinjama, to je tvoje licno hoces li ti pomoci ili neces. Stvar je u tome da sve sto si uradio za te zivotinje, sto si ih mozda par i udomio, nahranio...sve je to izgubilo smisao ovim ovdje sto pises...pricas jedno a radis drugo.

Niko ovog momka ovdje nije napao zato sto zeli kupiti rasnog psa. Neka ga kupi, i neka si ti pokusao pomoci covjeku..ali ako vec zelio da mu pomognes u odabiru dobrog rasnog psa - trebao si malo vise saznati o ovoj rasi i ti koji udomljavas stence, sto mu nisi ponudi tu soluciju?

Uglavnom, necu da ti pametujem. Ti sam mozes skontati neke stvari. KAD DAJES INFORMACIJU - DAJ ONU PRAVU, TACNU INFORMACIJU!!! To je bit svega
Alice draga..da si se ti malo bolje informisala našla bi da psi rase Samojed pripadaju grupi pasa koji se najbolje prilagođavaju svim klimatskim uslovima pa tako i vrućinama.Ovdje još samo mogu poručiti ovom momku koji želi samojeda: AKO ŽELIŠ SAMOJEDA I IMAŠ NOVAC UZMI GA.PAS NEĆE NI U KOM SMISLU PATITI ZBOG KLIME.A isto tako poručujem ovima što kao zastupaju SOS: ne budite poput oni Vehabija (izvinjavam se što miješam politiku) jer ćete odbiti ljude umjesto da ih pridobijete blagošću.
Ovdje link o pravoj istini o samojedima i klimi.
http://www.samoyed.org/heat.html
danas

Post by danas »

how cute... :-) :-) :-)

Image
downtoearth

Post by downtoearth »

ne bih ulazila u polemiku na forumu koja je otišla predaleko ali poruka za kulona: Samojed DA
Imam samojeda 4 godine, podnosi ljeto bolje od većine drugih pasa jer ga njegova gusta, DUPLA dlaka štiti bolje nego kratkodlake njihova. Ali pod uslovom da imaš druge uvjete za držanje samojeda. I da si spreman da se žrtvuješ za psa malo više nego za većinu drugih rasa pasa jer ovaj je zahtjevniji u smislu da samojed ide i radi uz gazdu a ne za njega. on nije pas čuvar, neće da bude sam u boksu ili na lancu, čak ni napolju. on hoće da je s tobom u kući, u autu... i imaš nekoliko legla u BiH: Tuzla, Banja LUka, možda i Sarajevo, na Vracama u Alipašinoj ulici. Prvi samojed je u Sarajevo došao (kako sam saznala) 1990. god, živio 14 godina bez velikih problema
sve najbolje sa samojedovskim pogledom
mIRCerka

Post by mIRCerka »

SAMOJED WANNABE
Image

eto rijesena dilema...
danas

Post by danas »

mIRCerka wrote:SAMOJED WANNABE
Image

eto rijesena dilema...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

PS je nemrem kritikovat cojeka, given my inclination for such white fluffy cute thingies :D :D
VeljaPas

Post by VeljaPas »

da sam znao za tvoju zelju mogao si usvojiti jednoga (da ne kupujes), koji je bio udaren na cesti u blizini garaze GRASa.
djevojka na cengic vili cuvala je do skoro, na mejtasu, pronadjenog haskija. ima ih vise koji trenutno lutaju gradom.
vec 4 godine cuvamo pekinezera ostavljenog na vratniku. bio je udaren autom. gluh je, ima samo nekoliko zuba i iako vec poluslijep, dura, uz asistenciju jedne mace slicne sudbine.
danas su javili da je pronadjen jedan pekinezer. svi gore nabrojani primjeri su primjeri, od covjeka na raznorazne nacine odbacene zivotinje

tvoja zelja da imas kucu otvorila je diskusiju koja moze pomoci mnogima da shvate sustinu problema zivotinja koje lutaju. najmanje svojom voljom, i da je covjek taj koji mora biti odgovoran za njihovu sudbinu.
kadli tadli i ovdje ce ljudi shvatiti da su nezbrinute zivotinje akutan problem lokalne zajednice i da se mora rijesiti primjenom humanih i civiliziranih metoda.

posebnu odgovornost imaju ljudi kojima je zivotinja roba i koji umjesto da toj
zivotinji iskazuju zahvalnost, cesto budu izuzetno okrutni.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Velja wrote:da sam znao za tvoju zelju mogao si usvojiti jednoga (da ne kupujes), koji je bio udaren na cesti u blizini garaze GRASa.
djevojka na cengic vili cuvala je do skoro, na mejtasu, pronadjenog haskija. ima ih vise koji trenutno lutaju gradom.
vec 4 godine cuvamo pekinezera ostavljenog na vratniku. bio je udaren autom. gluh je, ima samo nekoliko zuba i iako vec poluslijep, dura, uz asistenciju jedne mace slicne sudbine.
danas su javili da je pronadjen jedan pekinezer. svi gore nabrojani primjeri su primjeri, od covjeka na raznorazne nacine odbacene zivotinje

tvoja zelja da imas kucu otvorila je diskusiju koja moze pomoci mnogima da shvate sustinu problema zivotinja koje lutaju. najmanje svojom voljom, i da je covjek taj koji mora biti odgovoran za njihovu sudbinu.
kadli tadli i ovdje ce ljudi shvatiti da su nezbrinute zivotinje akutan problem lokalne zajednice i da se mora rijesiti primjenom humanih i civiliziranih metoda.

posebnu odgovornost imaju ljudi kojima je zivotinja roba i koji umjesto da toj
zivotinji iskazuju zahvalnost, cesto budu izuzetno okrutni.
cika velja, danima je u avazu bio oglas da je nestao pekinezer BOBICA, zena stanuje negdje u aleji lipa...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

danas wrote:
mIRCerka wrote:SAMOJED WANNABE
Image

eto rijesena dilema...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

PS je nemrem kritikovat cojeka, given my inclination for such white fluffy cute thingies :D :D
Ma Huso je postao samojeB, sve sam odradi i miran.... :D
VeljaPas

Post by VeljaPas »

pas je trenutno kod gospodje emine treci dan na broju 033 526 195. ako se vlasnik ne javi mora ga udomiti
VeljaPas

Post by VeljaPas »

Samojedi

Samojedi su vrlo zdrava pasmina. U mnogo čemu je samojed vrlo sličan osnovnom tipu psa: oblik i veličina glave je skladna s tijelom, noge su u normalnom odnosu prema veličini tijela, uši se ne kopiraju kao ni rep, dlaka se ne šiša niti ne trima, kuje imaju dovoljno brojna legla i u pravilu okota nema nikakvih problema. Također ova pasmina nema problema sa srcem ili živcima. Vrlo su aktivni psi sa puno energije, te su vrlo prijazni prema ljudima, a u pravilu nisu niti agresivni niti plašljivi. Osnov za takve značajke pasmine je u velikoj mjeri u tome da samojedi nisu bili stvoreni kao pasmina za križanje sa drugim pasminama, nego je išlo za postepeno oblikovanje idealnog tipa iz jedinstvene pasminske osnove. Ne treba vjerovati onim čudnim pričama da se radi o vrlo osjetljivoj pasmini, da samojedi stalno laju, da ne podnose vrućinu i sl. Kao i mnoge druge "priče" o drugim pasminama tako i ove nemaju ništa zajedničko sa stvarnošću. Jedinstvenost samojeda čini cjelokupan lik koji izražava sigurnost, izdržljivost i samopouzdanje koje se odražava u skladnom tijelu i neponovljivom gibanju. Samopouzdano i prijazno ponašanje gdje samojedi uvijek traže ponajprije društvo ljudi ali i ostalih životinja. Meki oblik bogato odlakavljenih ušiju sa prijaznim pogledom toplih smeđih očiju i širokim osmjehom. Čudesna dlaka, koja mora biti dlaka radnog psa u neprijaznim uvjetima sjevera, gusta po nogama i šapama sa bogato odlakavljenim dugim repom.

STANDARD: FCI - No 212 \ 17.11.1977.
Samoyed (Samoiedskaia Sabaka)
zemlja porijekla: Sjeverna Rusija i Sibir
patronaža: Nordijske zemlje

Samojed pripada V FCI grupi špiceva i pratipskih pasa te također spada u podskupinu Nordijskih vučnih pasa

veličina mužjak 57 cm. sa tolerancijom (+ - 3 cm.)
ženka 53 cm. sa tolerancijom (+ - 3 cm.)

Glava je klinastog oblika lubanjski dio je širi, među ušima sa izraženim stupom ali ne previše dubokim, njuška je kraća od lubanjskog dijela zaobljena ispod očiju. Donja čeljust je snažna, a ugris je škarast. Usne su tamno pigmentirane, čvrste i pune i u kutovima zategnute, tako da je linija usana zakrivljena u osmjeh, kada pas ima njušku otvorenu i manje više također kod zatvorene njuške što samojeda razlikuje od ostalih pasmina. Oči su široko usađene lagano kose, smeđe do tamno smeđe boje; uši su nasađene visoko, nošene šire, srednje velike, debele, gusto obrasle sa mekom kratkom dlakom. Vrat je srednje dug a gornja linija vrata je zaobljena. Trup je kraći ali ne kvadratičan, leđa su ravna, dok je prsni koš dubok i relativno širok. Prednje noge su snažnih kostiju, ravne; udaljenost od ramenog zgloba do zemlje predstavlja 55 % visine psa. Šape su zaobljene, prsti skopljeni sa kompaktnim jagodicama; zadnje noge su mišićave sa dobrim kutevima, a šape su manje nego naprijed. Rep je dug te seže do skočnog zgloba, bogato odlakavljen i nošen savijen nad leđnom linijom u niskom luku, tako da kraj repa leži na boku. Dlaka je dvostruka - mekana vrlo gusta poddlaka, koju prerasta duga, ravna, srebrnasto blistava krovna dlaka koja ne smije biti zaležana nego mora stršiti. Mužjaci imaju dužu dlaku nego ženke. Boja je bijela u svim nijasama, od snježno bijele do krem bijele, te bijela u kombinaciji sa bojom biskvita. Gibanje psa je izuzetno značajno za pasminu, a ovisi o razvijenosti i dužini trupa te dužini i položaju nogu. Samojed se giba u kasu sa dobrim iskorakom naprijed i snažnim odguravanjem otraga.
danas

Post by danas »

samo da dodam -- samojedi su fizicki jako slicni americkom eskimo psu... koji dolazi u tri velicine (patuljasti, mini, i standard)... eskimos su takodje mnogo laksi za trening i dobre su pazikuce, za razliku od samojeda...

Image
Skyfox

Post by Skyfox »

debela wrote:nevezano za samojeda ali komentari sos aktivista mi se ne svidjaju. djelujete kao grupa radikalnih fanatika. nije u redu da na ovakav nacin tretirate covjeka koji je trazio neke informacije, koliko god to nije u skladu sa vasim misljenjem i ciljevima.
haj malo spustite loptu.
I meni je sa 13g bila zelja imati haskia ili samojeda, sreca dobio sam 2 hrcka.

Prijatelji koji imaju pse stvarno se zrtvuju za njih i setnje i timarenje i da pas ne ostane sam cjeli dan i gdje s njim kad ides na more. Uz sve to ako pas ne podnosi klimu otezava sve jos vise. Dakle puno odricanja ali i puno ljubavi...

PS mace su zakon... :)
Neelix

Post by Neelix »

ja nisam ONAJ TAMO, i nisam rekao da je "trobojka pa dzaba", nego da izgleda tako, a sve i da nije, ne bih je dao za 10 samojeda niti haskija :x

i da, mirci, drago mi je sto citas prave novine :thumbup: :D :P :D
Kulon

Post by Kulon »

Prije svega vidim da mene mnogi nisu razumjeli i samo izvrcu nase rijeci. Kazem nase jer vidim da se bez ikakvog razloga napadaju kiseljak, Phia i jos puno nas.
Za Cobera: Da li se mi znamo licno pa ti mozes govoriti o meni kao osobi i tome koliko ja volim zivotinje i kako se ponasam prema njima?

A sada da razjasnim jednom kako treba.

Svima sam zahvalan na vasim savjetima i komentarima ali bas svima pa cak i onima koji me napadaju i protive se mojoj zelji. Svako ima svoje misljenje i to ce uvijek biti tako. Ja nemam nista protiv lutalica i cak sam mislio da uzmem jednog na pocetku pisanja ovog post-a jer su me neki bili odgovorili od samojeda, a evo i razlog zasto sam ponovo promijenio misljenje i zasto ponovo zelim uzeti samojeda. Jednostavno mi se ta rasa svidja vise od ostalih i svojim izgledom i njihovim karakteristikama a psa necu kupiti negdje gdje je temperatura ispod 0 nego cu kupiti psa koji je vec tu u BiH. A koliko sam upoznat u Tuzli ili Zenici ili bilo gdje drugo u BiH nije nista hladnije nego ovdje u Sarajevu. Razumijem ja zelju vecine da se uzme napusten pas i uzeo bih i ja jednog ako bi kojim slucajem ovom samojedu unistio zivot svojom kupovinom. Meni je jasno da su to zahtjevni psi i spreman sam na rad sa njima. I prije pocetka ove teme bio sam dosta dobro upoznat sa samojedima citajuci puno toga o njima i samo sam trazio ako neko zna da mi kaze cijenu i gdje ga mogu kupiti a ovo se pretvorilo u to ko koliko voli zivotinje. Nisam ja majka Tereza ali nisam ni Cruella de Vill. Da ne pametujem puno kupujem samojeda kad budem nasao jednog.

downtoearth hvala na informacijama i vidim da ti je ovo prvi post pa posebno zahvaljujem na tome :) Ako mozes da mi kazes koliko ja cijena samojeda kod nas. Hvala svima
Post Reply