Samojed

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Kulon

#1 Samojed

Post by Kulon »

Zelio bih kupiti psa, pa me zanima cijena samojeda ako neko zna i gdje ga mogu kupiti. Bio bih zahvalan ako neko moze da mi odgovori. Hvala unaprijed. :)
encian

Post by encian »

izvini sto ti ne odgovaram na pitanje, ali osjecam se odgovornom da govorim u ime tih pasa. samojedi i haskiji su psi cije je prebivaliste sjever. na -60 stepeni im je malo pohladno, na malo manjim minusima, osjecaju se super. zamisli psa kojem je ok na -60 na +40! to je razlika od 100 stepeni! nemoj ga muciti nasom klimom. nemoj podrzati mucenje tih zivotinja u nasim uvjetima.

i ja sam htjela samojeda, ali odustala sam. bilo je tesko, ali izmedju sebicne zelje za najljepsim psom u gradu kojega cu razmaziti do besvijesti, odabrala sam boljitak tog psa.

ime su dobili po plemenu samojedi koje je ubijalo sve pse koji su pokazali bilo kakvu agresivnost prema ljudima ili drugim psima. tako su dobili izuzetno miroljubive i drustvene pse. takodjer i zahtjevne jer tipicni samojed vuce sanke vecinu svoga zivota, a ostatak provede slobodno trckarajuci po snijegu i ledu. na internetu ces naci price ljudi koji uzgajaju samojede. u nedostatku snijega danas, osmislili su vozilo na vucu pa svaki dan njihovi psi vuku to cudo po 2-4 sata. takodjer vecinu svog zivota provode sa svojim drugarima psima.

ako zelis bijelog psa ima i drugih sorti. ako pak hoces nesto klase samojeda a boja ti nije bitna, predlazem njemackog ovcara ili naseg tornjaka. mi imamo ovog prvog po prvi put u zivotu i prosto je savrsen. komsija ima tornjaka. osim sto je presladak, imam osjecaj da je od gume jer stalno skace :-D . jednostavno mu se ne moze odoliti.

izvini na offtopic.
Cober

Post by Cober »

PODRŽAVAM. Pas nije "golf 3 metalik sa rikaro sjedištima". Onaj ko "kupuje" psa iz tih razloga vjerovatno ima drugu percepciju "posjedovanja psa" u glavi, što se uglavnom pretvori u patnju za psa. Takav pas je zbog nerazumijevanja i takve percepcije vlasnika uvijek na povodcu, pušten da protrči 5-10 minuta a onda ružen jer je otrčao "predaleko" i zbog nestašluka mladog psa, radoznalog, željnog igre, sa psihičkom a i fizičkom potrebom trčanja i igranja satima, a to opet uglavnom ne odgovara vlasniku jer se pas za njega ne ponaša kako treba, umjesto da bude vaspitan i "gazdi za pokaz", što u biti znači mučen i kažnjavan zbog normalnog ponašanja, a u međuvremenu da ga se negdje skloni kada "smeta". Pas treba da živi normalno i prolazi faze djetinjstva, zrelosti, starosti i teške starosti. Osobe koje nisu spremne podijeliti prijateljstvo, ljubav i prihvatiti sve njegove potrebe nego biraju po boji i sličnom vremenom lagano postaju svakodnevni tlačitelji psa, jer im je sasvim normalno da "kupuju" psa, pa tako u skladu sa tim razmišljnjem i svoje potreba stavljaju kao prioritete a pas godinama postaje tužan, pa onda frustriran i nervozan, silom "prilagođen" životu u uslovima koji odgovaraju vlasniku. Ne nabavljaj psa na taj način.
alica.k

Post by alica.k »

prijateljica ima samojeda, dosta ga je platila, i lijep je i super je i pametan i sve to, ali iskreno, taj pas nije za nase klime. ja kad ga vidim dusa me zaboli, tacno se vidi da jadna zivotinja pati na ovoj vrucini.

mani se toga, i fino u SOS i uzmi sebi jednog iz "azila" :D.
debela

Post by debela »

i tornjak je pas kojem treba trcanje, prostor, puno aktivnosti. ma brate planinski pas. nije za njega ni dvoriste, a kamoli stan, gluho bilo :shock:
encian

Post by encian »

ma nas cukac zivi na 20 dunuma zemlje, a da ne bude zabune, nas 10 ga svojata. dakle nakon cjelodnevnog trcanja jos uvijek je savrseno sposoban da se zaleti i djecacki te obori na zemlju (ogroman je, ali bukvalno), a nakon toga donese ti loptu i igra se sa tobom dok TI ne padnes s nogu. nakon toga on ce vjerovatno pronaci novu zrtvu. taj se jednostavno nikad ne umori.

pas je stvarno ogromna odgovornost, ali i predobar drug. trudimo se da se neko sa njim igra barem 2 sata dnevno. mislilm da ne bi bio sretan drugacije. zato da, prije nego se kupi pas treba se dobro promisliti moze li se taj pas napraviti sretnim. ja bih ispustila dusu da moj reksonja izgleda kao oni jadni haskiji ljeti po ferhadiji :(
Kulon

Post by Kulon »

Prije svega hvala svima na savjetima i vremenu koje ste odvojili da mi pomognete. Puno sam citao i slusao o samojedima i nakon svega sto sam prije znao ipak sam zelio da kupim jednog ali sada poslije vasih komentara i savjeta ipak odustajem jer ne zelim da mucim psa. Ne bi mu nedostajalo paznje ali slazem se da ova nasa klima ipak nije za njega i da bi se ovdje samo patio. Sada moram da razmislim o nekoj novoj rasi i vjerovatno ce to biti labrador ili zlatni retriver jos moram da razmislim :) Hvala vam :)
Saian

Post by Saian »

evo prijedlog ;-)

Image
Sogan

Post by Sogan »

Najbolje cuke su dzepnog formata :D kao ovaj maji yorkshire terrier, nece biti plaho veci ni kad naraste :-) :-)

Image
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

:lol: ajte :D i nosis ga pod misicom :D :D
danas

Post by danas »

kad je beba... :-) Image
i kad je veliki... :-) Image
Lace

Post by Lace »

Sogan wrote:Najbolje cuke su dzepnog formata :D kao ovaj maji yorkshire terrier, nece biti plaho veci ni kad naraste :-) :-)

Image
mislim da bi ti i ovaj fino stajao sajo :D
Saian

Post by Saian »

Lace wrote:

imam osjecaj da ti mene drzhis za nekog misha :P :P :P :D :oops:
Saian

Post by Saian »

Belgijski kratkodlaki ovchar - Malinois

mali
Image

Image

veliki :D

Image

Image
Saian

Post by Saian »

Image
lady midnight

Post by lady midnight »

Saian wrote:Image

bash fin neki paskovich :oops: :oops: :D:D
Sogan

Post by Sogan »

Saian wrote:
Lace wrote:

Prostak!!! :oops: Lace, ja ovo nebi toleris'o :roll:

:D:D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

Sogan wrote:
Saian wrote:
Lace wrote:

:lol:
Lace

Post by Lace »

a meni naslov ove teme shega...da izvinu cuke samojedi :-?

sajo voji ja tebe...al znam da ti ne voji djakavo i zubato :D :D
Saian

Post by Saian »

Sogan wrote:
Saian wrote:
Lace wrote:

aj hebote jedno 5 minuta sam konto koja je baza ovdje i jedva jedvice nadodjoh :D :D :D :-) :-) :-) :-) , kako zmija odmah ove baze hvata :D :D :D
Saian

Post by Saian »

Lace wrote:a meni naslov ove teme shega...da izvinu cuke samojedi :-?

sajo voji ja tebe...al znam da ti ne voji djakavo i zubato :D :D
:D :D :D ma eto u dvoristu i veliko ovako mislim da bih i pregrmio :D

joj ustvari ne znam bas :oops: :oops: :oops: :D
encian

Post by encian »

ma ti mali dzukci su frustrirani. lakse se dogovorit s velikim :oops:

znam zenu koja ima malog nekog rasnog i vucijaka. kad treba veterinaru na bocu, sa malim se uvijek bakcu najmanje po sat, a veliki se jos smijesi dok mu daju bocu :-D .

@kulon: pokazao si da volis zivotinje. :faraon1:
Cober

Post by Cober »

Kulon pokazuješ da voliš životinje. Takvi prijatelji se biraju srcem ili oni biraju nas :-) Šta misliš da umjesto da daješ 300 KM prodavaču za psa da prošetaš do SOS-a i vidiš ima li kakav cukonja gdje koji bi se na prvi pogled zaljubio u tebe? Tako SPASIŠ JEDAN ŽIVOT. Nesebičnost ljubav i prijateljstvo se pokazuje pomoganjem tim napuštenim jadnicima, postoje ljudi koji od šintora i surove smrti spašavaju naše uličare i napuštene pse, skupljaju novac i voze ih 1.200 kilometara u Njemačku kod dobrih ljudi spremnih da im pruže ljubav i dom. Tužan je paradox da naši ljudi daju stotine maraka dilerima za boju i izgled psa, dok bogati nijemci koji posjeduju kuću od milion eura, znači mogu si bez problema priuštiti hiljade eura za kupovinu psa, usvajaju psa spašenog od šintora u Sarajevu, voženog danima preko pet zemalja i 1.200 kilometara da bi našao ljubav prijateljstvo i dom. Razmisli da li želiš prijatelja i kako ga biraš, a oni se u životu nikada ne biraju po boji.

Molim te Kulon, i svi koji savjetujete trgovinu, pogledajte još jednom temu Transport pasa u Haidelberg - Germany.
sofi

Post by sofi »

Kulon, odi u SOS!!!!
A ako se ni tamo ne zaljubiš u nekog psa, imam ja jednog da ti poklonim!:)
Nije rasan pas, ali to nije ni bitno (barem meni)...Važna je činjenica da bi svom budućem prijatelju spasio život...
Neelix

Post by Neelix »

dobro ti kazu :-)

moja sestra je trebala dobit haskija dzaba, i cekala neko vrijeme, lik od kojeg je trebala dobit nije pario svoj....i dosadilo joj cekat i nasla na ulici Mensuru (vidi temu na ovom podforumu), sad kaze ne bi je dala za 10 haskija... :)
Post Reply