Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ako uzmemo istinske heroje odbrane Sarajeva i heroje odbrane drugih gradova, pa i cijele BiH, s jedne strane i s druge strane Delića, možemo reči da je Rasim Delić najveća sramota i nesreća Bosne i Herecegovine! Riječ je o jednom običnom SDA klimoglavcu koji je slijepo slušao Aliju i njegove poltrone! Čovjek koji nije tupavo vidio borbene linije i koji nije ni metra zemlje oslobodio! Čitav rat se samo šepurtio u luksuznim vozilima i gledao šta če gdje požderati i kako da sinovima iz inostranstva donese posljednje modele patika Nike itd.! Rasim Delić je jedan od glavnih kreatora največe pljačke i poniženja boraca Armije RBiH, kada je u dogovoru sa Alijom podijelio im bezvrijedne certifikate, koje su za siću pokupavali kriminalci uz blagoslov samog Alije! Rsimu Deliću ne treba dati nikakavu podršku, već mu treba suditi za kriminal korupciju i izdaju čestitih Boraca Armije RBiH, kao i izdaju ideje slobode u korist ličnih privatnih ratno-profiterskih interesa!
A Velika Srbija i nestanak Bosne... plan iz Karadjordzeva... To je samo od sebe propalo jeli... Alija nije tu nista uradio...
to je vec za neku drugu pricu....
Donacije za Srebrenicu !
novcana pomoc za Bosnu i Hercegovinu !!
koja je stizala skoro cjelog toka rata...........racunom su raspolagali 4-5 ljudi ( mozda vise-manje koji,nije bitno )
efendija ceric,
cengic,
izetbegovic,
silajdzic,
moguci korisnici su bili
ganic,
sacirbegovic,
itd.
a sto se tice karadjordzeva i svih ostali putova po Jugoslaviji - svi su podjednako krivi za raspad Jugoslavije..............
po staroj logici,
zasto da budem drugi u gradu,daj da budem PRVI u selu !
i od 6 ravnopravno drugih u gradu,postalo je 6 prvih u selu.
prije dolaska na vlast,
izetbebovic ( sda ) i karadzic ( sds) su se UDRUZILI u borbi protiv komunista ( a la tipa ejup ganic ???? ) - koliko je smjesno toliko je i zalosno
poslije toga dolazi vezivanje zastava sda i hdz ( ?? )
i jedna od klasicnih izjava :
ako treba udruzit cu se i sa crnim vragom da bi se srusio kominizam !
a usoatlom,
izetbegovic nikada i nije dobio izbore !!!!
ispred sda ih je dobio fikret abdic !!!!
izetbegovic je potpisao ono 1995 sto je moga i 1992 godine.
bolje je bilo da je poslusao i gadafija i vodju plo-a jasera arafata.
Donacije su morale da prolazile kroz milion ruku. I to treba da se ispita. Alija je zivjeo vrlo skromno!
Za raspad YU su krivi veliko srbi i veliko hrvati, muslimani se nisu pitali nizasta.
Vezivanje zastava je bio napor da se sprijeci rat. Alija nije imao artiljeru=iju da se busa u prsa. Moralo se sve da bi se kako rat izbjegao.
Nemoj da ti bude drago sto je Abdic dobio vise glasova od Alije.
Dejton nemozes porediti sa 92-gom. Bilo kakav plan sa Sribijom ne bi prosao. Tudjman se ne bi slozio zbog bih hrvata a i mo bi smo postali robovi Velike Srbije!
Nismo imali drugog izbora nego da se branimi ...ili kapituliramo. A zna se sta kapitulacija pod cetnickim nogama znaci...!
Jedno si u pravu, zahvaljujuci Aliji smo GOLORUKO odbranili... hahahahh
Za tvoj info mi smo pred nosom imali skladiste (Faletici) oruzja koje su cetnici uzeli u turistickom obilasku, nikome nije bilo u interesu da mi to uzmemo, jer su aktivisti SDA prodavali puske, a nije red da sjebu sebi biznis. Srbin mi je jeftinije prodavao nego oni. Da smo mi to uzeli znas li koliko bi mojih vrsnjaka sad bilo zivo, znas li koliko dugo bi blokada Sarajeva trajala?
Sto se tice zlocina bilo ih je i kontraproduktivno je govoriti da nije, te sve zlocine treba dokumentovati i procesuirati u suprotnom samo se daje povoda da se ti zlocini preuvelicavaju.
Zov_divljine wrote:I Kazani i Grabovica su nesto za sta neko treba da odgovara!
Medjutim, ti zlocini nisu vrseni planski a pogotove ne po nalogu Alije.
Isto tako, ma koliko se vi trudili da nadjete zlo tamo gdje ga nema, uvjek ce se znati ko je bio agresor a ko branilac/zrtva. I neki nasi jesu pravili zlocine, ali to ne mijenja cinjenicu ko je bio cetnik a ko bosanski ljiljan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...Nikada nisam vidjeo da su jedinice nase armije krenule da "ciste" Sarajevo...! A zasto? ...pa zar se nije pravila "Muslimanska drzava"(R.Karadzic)
nisam ni ja naredjivao !
caco je 2 godine radio sto je radio po sarajevu i niko nije znao ???
sto su ga ubili ?
ko je odgovarao za grabovicu,za kazane ??
koliko ja znam niko.
ko je doveo medzahedine ?
ko je placao po 100 dem za svako sunecenje djeteta u Sarajevu za vrijem rata ?
Nije Alija mogao znati sta radi svaki pojedinac!
Alija sigurno nije doveo arape, i sam je govorio da nama treba oruzije a ne ljudstvo!
A to za sunecenje, pa sta fali. To je muslimanski obicaj. Dobro bi bilo kad bi i sad berberi davali km za sunnet!
sjecam se jedne price iz rata 1948. izmedju Indije i Pakistana kada hindusi i muslimani sjede u jednom vlaku koji je zaustavila vojska, ali se ne zna koja. Sjede tako cijelu noc i cekaju koja ce vojska uci i znaju da ce prezivjeti jedino ako to bude "njihova" vojska
OnoA wrote: Jedno si u pravu, zahvaljujuci Aliji smo GOLORUKO odbranili... hahahahh
Nemojmo uvjek optuzivati a nikad ne pohvaliti.
Kao na primjer, zasto nikada ne odate AI priznanje sto je sa armijom odbranio drzavu od Velike Srbije? ili je to nebitno...!? Ili on nije igrao nikakvu ulogu u tome...!?
Nemojmo traziti zlo tamo gdje ga nema.
Nije ni Alija sve znao niti umjeo!
Agresor je bio jak, prejak a mi nismo imali nista, jedino sto smo imali je bio svjetski embargo na oruzije!
jeza u ledja wrote:Ako je odgovoran za zlocine on je ZLOCINAC I ZA MENE JE ISTI KAO I SVAKI DRUGI ZLOCINAC.
Prica da Hag donosi 'politicke odluke' je ista prica koju pricaju Srbi.
I jos nesto, Delic se nije borio za 'multienicku' BiH. On i ljudi koji su ga doveli, i koji su smjenili Sefera su se upravo borili protiv nje.
Cuj heroj.
Ne, nego su se borili za islamsku drzavu, bas za onu na koju je upozoravao Karadzic.
Ne, Alija i Delic se nisu borili za BiH, samo je Dudakovic onako setao do Banja Luke, sa zastavom Bosanskom.
Ne oni se nisu borili za BiH, vec za Dzumahiriju.
Da, ovdje je bio gradjanski rat!
jeze...jeze...
Nemuslimani NISU bili protjerivani, niti jednog momenta, sa podrucja pod kontrolom Armije i Alije, jeli i to upucuje na stvaranje Islamske drzave?
zovu evo ti jedna adresa pa udji ovdje i pogledaj kako su rolazili ljudi u sandzaku dok je bio rat u BiH a naravno nisu bili direktno umjesani u rart.Molim te procitaj Ti i svi oni koji zele pa mozda budes drugacije razmisljala ili razmisljao o svemu ovome sto su muslimani u BiH=u i Sandzaku prosli samo zato sto su muslimani i sto svi imaju pogresno misljenje o Islamu i muslimanima a niko se neosvrce na Crkvu koja je ubjala ili pak naredjivala i podrzavala ubujanje umova koji su bili protiv njenih nacionalistickih razmisljanaj i izjava za siru javnost.Naravno i nedokazanih i izvrnutih teza o religiji. http://www.geocities.com/famous_bosniak ... ndzak.html bujrum udjite i citajte sve je ispisano crno na bijelo a i taj haski sud je ucutao i zaboravio ove dosije da otvori zbog toga sto su ti ljudi Bosnjaci-Muslimani...
Not:Ja nisam nacionalista,asista niti fasista samo sam za slogu i bratstvo ako je moguce ako nije svakom svoje.ja nikog nediram niti mene zelim ko da dira dohvati li hmmm ......
Zato sto neki zele da zlocine okace Aliji vrat kako bi ga na taj nacin izjednacili sa Franjom i Slobom. A to najvise odgovara onima poput onog Slavuja iz RS-a koji ce to vjesto i lazljivo da iskoriste kao argument za Gradjanski Rat!
Svaki zlocin pred sud! Ali ne i cijela armija niti Alija!
I jos nesto...
Jeze, ja ne branim zlocine i ne zatvaram oci pre AI greskama. Ali ipak, ono najvaznije, BiH je opstala i bosnjaci su opstali. A to je ipak jednim veliki dijelom i AI zasluga! Ipak....!
Barem mu na tome odajmo pocast...
za aliju ,a i za nas bi bilo najbolje da se on nije mjesao u politiku.
bolje je bilo da je sjedio u kuci i igrao se s unucima.
kad je ve cdosao na vlast i kada je pricao o multietnickoj bosni - VJEROVALO MU SE !
- bar ja !
ali mjenjajuci vlastito rasplozenje, ideje ,igrajuci se sa tudjim zivotima,raznorazna kontradiktorna razmisljanja,te prijepodnevno vs poslijepodnevno odlucivanje i donosenje odluka....i na kraju islamizacija armije Bosne i Hercegovine.
ipak ovo je evropska zemlja,s evropskim manirima,
ja znam da sve ima svoju cjenu i da su donacije islamskih zemalja npr. u lijekovima - tokom rata,imale svoju cjenu.....
tako isto i izgradnja dzamija.....
slazem se narodu treba DUHOVNA hrana.........ali se je mogla i napraviti jedna fabrika - rentabilna.
OnoA wrote: Jedno si u pravu, zahvaljujuci Aliji smo GOLORUKO odbranili... hahahahh Za tvoj info mi smo pred nosom imali skladiste (Faletici) oruzja koje su cetnici uzeli u turistickom obilasku, nikome nije bilo u interesu da mi to uzmemo, jer su aktivisti SDA prodavali puske, a nije red da sjebu sebi biznis. Srbin mi je jeftinije prodavao nego oni. Da smo mi to uzeli znas li koliko bi mojih vrsnjaka sad bilo zivo, znas li koliko dugo bi blokada Sarajeva trajala?
Sto se tice zlocina bilo ih je i kontraproduktivno je govoriti da nije, te sve zlocine treba dokumentovati i procesuirati u suprotnom samo se daje povoda da se ti zlocini preuvelicavaju.
100% istina, zaboravio si i napisati da je u Faleticima bio i vodovod koji je mnoga zedna grla mogao napiti, no nikome nije bilo u interesu da se on zauzme.
OnoA wrote: Jedno si u pravu, zahvaljujuci Aliji smo GOLORUKO odbranili... hahahahh
Za tvoj info mi smo pred nosom imali skladiste (Faletici) oruzja koje su cetnici uzeli u turistickom obilasku, nikome nije bilo u interesu da mi to uzmemo, jer su aktivisti SDA prodavali puske, a nije red da sjebu sebi biznis. Srbin mi je jeftinije prodavao nego oni. Da smo mi to uzeli znas li koliko bi mojih vrsnjaka sad bilo zivo, znas li koliko dugo bi blokada Sarajeva trajala?
pa jeli Juka Prazina ''stisnuo'' i otisao po oruzije ??
Rasim Delic,
Veoma glup covjek koji jos u sredini aprila 92´ nije skontao da treba ici iz JNA, kojeg su Zelene Beretke zarobile i svezanog dovele u Stab TO-a.
Jedini razlog sto je postavljen je sto je vlastima trebao klimo-glavac i da uz to bude vojno lice, a ruku na srce Delic jeste bio najobrazovaniji oficir medju Bosnjacima.
Nista posebno nije uradio, jeo i rok´o janjetinu iz vojne kuhinje dok su borci i civili gladovali, okitio se medaljama i "priznanjima" a nije znao ni zapocet akciju za deblokadu Srebrenice, Zepe i Gorazda. Komandanta odbrane Zepe rahmetli Avdu Palica pred pad enklave proglasio "nestabilnim"... i to je samo jedan primjer...
BiH nije 100% opstala zahvaljujuci generalu Delicu, no opet je bio nas zapovjednik i presuda njemu bi zapravo vise ukaljala ABIH od njega samoga, zato bih htio da bude oslobodjen, ali opet kazem ako je kriv(u sta sumnjam, tj za zlocine) neka odgovora.
Off top,
Kada ce njegovo sudjenje poceti? Totalno sam neinformisan oko toga...
Zov_divljine wrote:
Znas li ko je Izet Nanic? Znas li kakav je to Heroj bio?
Znas li za sta i za koga se on Borio? On i svi poput njega kojih je bilo mnogo?
Jeli i za njih - ni u dzem ni iz dzepa-?
A sta da se oni nisu borili, ne da nebi imao svog dzepa, nebi omao ni svog zivota...
Ala smo nezahvalan narod!!
Lahko je sada palamuditi iz rahatluka...
Mozda zato sto je mnogima iz djepa - ali ne i u djep. Ako mislis da nije kriv i da je zavaljen, sjeti se kolko ljudi je zavaljeno po kojekakvim glupim akcijama nasih komandanata. Ima li podrske za njih... Odgovara li ko za to po "komandnoj odgovornosti"?
ne !
April,Maj 1992 svaka akcija se zavrsavala pogibijom bezbroj momaka.....
pa poslije
nedzarici,pa delminijum.....pa otes...........................koliko je zavala bilo........
uzas.....
Neznam da li ti je poznat al je tada jos bila JNA koja se naravno odmah krajem septembra zvanicno raspala ( jer vise nije bilo Hrvata,slovenaca i makedonaca u njoj )na prostorima BiH i da je vecinski sastav bio napravljen od specijalnih jedinica kao sto su bili bivsa Titova Garda,63 Padobranska iz Nisa ( Inace trenutno jedna od najjacih u evropi po obuci i naravno prvi na balkanu )pa jedinice iz crne gore,marticevci,seseljevci,arkanovci ma svi ba.Neznam da li ti je poznato da su ti momci( Mialim na vojsku BiH -a a kasnije Armiju ) bili fakticki nespremni zarat.Nisu znali koristiti naoruzanje niti znali koristiti naoruzanje.Nisu znali da koriste taktiku bezcujnog kretanja,Nisu znali sta je tiha likvidacija i kako se radi.kako se koristi kompas i karta,prezivljavanje u najgorim uslovima.
E vidis to nisu znali napocetku zato je u prve dvije godine toliko ljudi i izginulo a kasnije su malo naucili i dosli do oruzja zahvaljujuci neustrasljivoscu onih prvih koji su se bez icega borili za BiH i sve one koji su unjoj zivjeli ma ko da su i ma kome da pripadaju....
Na BiH je izvrsena brutalna agresija.
Armija BiH na celu sa Alijom je branila i odbranila drzavu.
Zrtava je bilo mnogo, jer agresor je bio svirep i krvavih ociju. ...Ali na kraju ipak gubitnicka snaga... Nasa armija je pobijedila, samo to neki ne kontaju!
Bosna je opstala zajedno sa svojim narodima.
Alije vise nema.
Sad nema granata niti snajpera, sada mozemo svi da pricamo/pametujemo do mile volje...
Na BiH je izvrsena brutalna agresija.
Armija BiH na celu sa Alijom je branila i odbranila drzavu.
Zrtava je bilo mnogo, jer agresor je bio svirep i krvavih ociju. ...Ali na kraju ipak gubitnicka snaga... Nasa armija je pobijedila, samo to neki ne kontaju!
Bosna je opstala zajedno sa svojim narodima.
Alije vise nema.
Sad nema granata niti snajpera, sada mozemo svi da pricamo/pametujemo do mile volje...
U svakom slucaju, daleko je vise onih kojima treba da se zahvalimo, za sve one godine pravedne borbe...
Odbrambeno oslobodilacki rat je izrodio mnoge heroje, junake i ljude pred kojima se mora skinuti kapa. Komandant svih tih jedinica i heroja je AI, kojem se takodje mora skinuti kapa. Jer je od goloruke armije, stvorio relevantnu vojsku, koja je smogla snage da brani i odbrani ono sto nam je najvrijednije. Nasu prelijepu be i ha!
Ono sto me zalosti, je to sto nasa djeca neznaju nista o tome ko je bio Komandant Bolo od Olova, Nanic, Talijan, Zajko... i drugi junaci. Junaci za kojima vrijedi plakati. Ali ipak, poginuli su za dobro i za pravdu. I zato se ponosim sto sam Bosanac i Hercegovac!!!!!!!!!!!!
Last edited by Zov_divljine on 26/06/2007 23:15, edited 1 time in total.
Ne daj se Medo.
Uvijek treba biti na svojoj strani, i kad gubis i kad dobijes, i kad neznas da li ne vidiš krajnji smisao akcije i svoje žrtve. Ako tvoja komanda grijesi kod komandovanja, ti ne smiješ prilikom izvršavanja svojih zadataka. Boriš se za sebe na kraju krajeva, ako izdržiš karakter si, a ako ne...
Zov_divljine wrote:I Kazani i Grabovica su nesto za sta neko treba da odgovara!
Medjutim, ti zlocini nisu vrseni planski a pogotove ne po nalogu Alije.
Isto tako, ma koliko se vi trudili da nadjete zlo tamo gdje ga nema, uvjek ce se znati ko je bio agresor a ko branilac/zrtva. I neki nasi jesu pravili zlocine, ali to ne mijenja cinjenicu ko je bio cetnik a ko bosanski ljiljan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...Nikada nisam vidjeo da su jedinice nase armije krenule da "ciste" Sarajevo...! A zasto? ...pa zar se nije pravila "Muslimanska drzava"(R.Karadzic)
nisam ni ja naredjivao !
caco je 2 godine radio sto je radio po sarajevu i niko nije znao ???
sto su ga ubili ?
ko je odgovarao za grabovicu,za kazane ??
koliko ja znam niko.
ko je doveo medzahedine ?
ko je placao po 100 dem za svako sunecenje djeteta u Sarajevu za vrijem rata ?
Sunecenje nema nikakve ama bas nikakve veze sa vjerom.Ako imas muda (izvi na izrazu) idi u wc i pogledaj ispod te kozice koliko se prljavstinje i bakterija skuplja budu bjele boje ili ponekada zuckasta ili kafenkasta al najvise bjela.Da bi se sprjecilete infekcije kod muskaraca je jedini nacin da se osunet tj taj visak koxzice koji ama bas nista neznaci da seodsjece i sprijece infekcije i upale penisa i mokracnih kanala.
Inace jevreji isto sunete djecu kao i sada Englezi i ostali sto polako zapocinju.Neki od njih mrze islam iznutra al ipak rade ono sto muslimani vjekovima rade.Inace davanje para je tradicija kod muslimana kada se musko djete osuneti .Znaci da ima veze sa islamo nebi nikada to radili.
Sto se tice mudzahedina mislim da znas sta znaci ustvari mudzahedin.Prethodno te zelim upitati sa su zenke,HVO i Crnokosuljasi radili u BiH.Arkan,Seselj,Draskovic i njihove vojske?
Molim odgovori mi.
sarlo wrote:Ne daj se Medo.
Uvijek treba biti na svojoj strani, i kad gubis i kad dobijes, i kad neznas da li ne vidiš krajnji smisao akcije i svoje žrtve. Ako tvoja komanda grijesi kod komandovanja, ti ne smiješ prilikom izvršavanja svojih zadataka. Boriš se za sebe na kraju krajeva, ako izdržiš karakter si, a ako ne...
Sunecenje itekako ima veze sa vjerom. Barem sa Islamom. Islam to naredjuje jer je higijenski i jer je dobro.
Arkanovci i ostali su jedinice koje su legalno i uz blagoslov dolazile da pobiju omrazene Turke.
Mudzahedini su neorganizovani pojedinci koji idu gdje hoce i gdje misle da je Islam ugrozen(ma sta god to znacilo).
Alija nije pozivao mudzahedine!!
Naspram broja nasih vojnika, mudzahedini su bili malobrojni. manje od hiljade.Mada to neki zele da uvecaju na 10000 pa da tako naprave ravnotezu izmedju strana...
Zov_divljine wrote:Sunecenje itekako ima veze sa vjerom. Barem sa Islamom. Islam to naredjuje jer je higijenski i jer je dobro.
Arkanovci i ostali su jedinice koje su legalno i uz blagoslov dolazile da pobiju omrazene Turke.
Mudzahedini su neorganizovani pojedinci koji idu gdje hoce i gdje misle da je Islam ugrozen(ma sta god to znacilo).
Alija nije pozivao mudzahedine!!
Tacno, pozvala ih je christine amanpour....radi efektnijih habera u 8....