Mislim da pretjeruju ponekad,ali eto njihova država,njihov jezik i njihovi problemi. Mi imamo i svojih previše...
p.s haj'mo na politiku i religiju
uzimas primjer gradova, ja govorim o drugim stvarima.suncokret13 wrote:[
...ja,
pa nije london,
vec je
Londres,
pa su londonci.....:
Londoniens..
etcetera
e nek' si se ti konacno sa mnom slozio, sad mogu mirno spavatiErgot wrote:
Od Istre do juzne Srbije se govori jedan te isti jezik, odnosno idiomi tog jezika, koji nikad u svojoj historiji nije imao jedno ime prihvatljivo svima. Ovo sa "prevodjenjem" u javnim ustanovama jest van pameti, tu si u pravu. .
Pa tebe Zog ne bi uhvatio, skaces s teme na temu. Koji je to 'jezik koji se cita ili cuje u vrsti govora koji zahtijeva upotrebu knjizevne norme'? (Rogobatne li recenice, bogo mili!) Sta je to uopce knjizevna norma? Smijem li ja, recimo, napisati roman na dijalektu, i ako smijem da li bi taj roman spadao u knjizevnost, po tvojim mjerilima? Zasto je i kako standardni jezik, koji je vjestacka, ideoloska tvorevina, bolji i primjereniji za javnu i medijsku upotrebu od nekog dijalekta I na kraju, gdje se to koristi vise takozvanih tudjica nego u strucnim tekstovima?_sa_ wrote:kako ti u zargonu govoris je jedno a sasvim drugo je kad te mediji bombarduju glupostima i iz rukava izvlace sve moguce internacionalne rijeci.Ergot wrote:
Pa, mozes izaci i na Bühne, iliti binu ako ti je draze (pozornica je besmislena i beskorisna rijec). Ja sam u zivotu svirao u sto bendova (a ni u jednoj jedinoj grupi!), odsvirao milijardu koncerata na milijardu stejdzeva i nikad me niko nece natjerati da se popnem na pozornicu.
ne pricam o govornom jeziku vec pricam o jeziku koji se cita ili cuje u vrsti govora koji zahtjeva upotrebu knjizevne norme.
"stejdz" je bio banalan primjer, da pisem bilo koju vrstu strucnog teksta ne bih koristila jezik koji koristim u govoru ili na forumu vec bih upotrijebila normiranu knjizevnu varijantu.
kod nas se ta granica gubi a to ne valja
De ti meni lijepo odgovori, pa onda spavaj. Dobila si konkretna pitanja._sa_ wrote:oj majko....
da skacem s teme na temu i govorim o jeziku koji se koristi u MEDIJIMA, govorim o nepismenim voditeljima i novinarima.
roman i dijalekt - na to nisam ni mislila
a covjeka- evo redom!!!!Ergot wrote:
Pa tebe Zog ne bi uhvatio, skaces s teme na temu. Koji je to 'jezik koji se cita ili cuje u vrsti govora koji zahtijeva upotrebu knjizevne norme'? (Rogobatne li recenice, bogo mili!) Sta je to uopce knjizevna norma? Smijem li ja, recimo, napisati roman na dijalektu, i ako smijem da li bi taj roman spadao u knjizevnost, po tvojim mjerilima? Zasto je i kako standardni jezik, koji je vjestacka, ideoloska tvorevina, bolji i primjereniji za javnu i medijsku upotrebu od nekog dijalekta I na kraju, gdje se to koristi vise takozvanih tudjica nego u strucnim tekstovima?
ovdje se radi o sprovodjenju jezickog nasilja_sa_ wrote: trece - sve ove varijante treba objediniti u JEDAN jezik i ozvaniciti to na NIVOU DRZAVE.
tek onda mozemo pricati o 1 jeziku, trenutno imamo 3 idioma istog jezika koji se koriste pod razlicitim nazivima.
sad jasnije?
protuznojno, molim ljepo....Borej wrote:podpazusno antiznojno podmazalo......jel mogu ja s ovim konkurisat...
ne može ti ni biti poznat..kad vrli moderator laže..sidran je rekao da je jezik na ftv-u proustaški..kub lajkan wrote:Nije mi poznat taj detalj.Marco-x wrote:A. Sidran je kod mene "položio". Ubuduće, tko se poziva na njega, počinjem odmah posumnjati, u dobre i "tolerantne" namjere. Čovjek, koji kaže da se jedan jezik može nazvati "ustaškim" je prikriveni šovinist.kub lajkan wrote:
Pazi, nije uopste rijec o "stranama". Spikeri siluju jezik neovisno o tome kako se zovu...
To sam i ja primijetio prije nego sam cuo Sidranove opservacije...
Hebem ja to, ako ćemo u takvim tolerancijama živjeti.
Prvi znak da jedan jezik pocinje da izumire je ako se vec postojeca rijec zamijeni novom stranom rijeci iz nekog stranog jezika. Ako rijec nije ni postojala u tom jeziku, i potice iz recimo razvoja tehnologije, ili medicine (konpjuterErgot wrote:Ja bih rekao ovako: rijeci koje ne nastanu u govornom jeziku, ili u njega na spontan nacin ne udju iz drugog jezika, ne smiju opstati._sa_ wrote:rijeci koje ne zazive u govornom jeziku ne mogu opstati, uvijek je bilo nametanja a koliko je to nametanje uspjesno - e to je vec diskutabilno
o cemu ti bulaznis???????????????basta sljezove boje wrote:
tebi ako se govori ekavica i pise cirilica bujrum, ali nemas nikakvo pravo tjerati ljude da govore srpski ... nikad vise
ovo sto si napisala_sa_ wrote:o cemu ti bulaznis???????????????basta sljezove boje wrote:
tebi ako se govori ekavica i pise cirilica bujrum, ali nemas nikakvo pravo tjerati ljude da govore srpski ... nikad vise
preskoci me svega ti, javi se kad skontas sta sam htjela reci.
tj. nemoj ni tad
trebalo bi ti biti jasno da je BiH demokracija i da jedan narod nema pravo nametati drugome narodu koji ce jezik govoriti. Hvala na razumijevanju prava na naroda na samopredjeljenje i vlastiti jezik_sa_ wrote: trece - sve ove varijante treba objediniti u JEDAN jezik i ozvaniciti to na NIVOU DRZAVE.
tek onda mozemo pricati o 1 jeziku, trenutno imamo 3 idioma istog jezika koji se koriste pod razlicitim nazivima.
sad jasnije?
prleitihi wrote:ne može ti ni biti poznat..kad vrli moderator laže..sidran je rekao da je jezik na ftv-u proustaški..kub lajkan wrote: Nije mi poznat taj detalj.
stari..ja rek'o samo istinu..(k'o onomad u audiciji..problem je bio "ko su bile ustađe?"..pa šta si odgovorio?.."istinu!..pa šta?..dedo..dajdža..Stari wrote:prleitihi wrote:ne može ti ni biti poznat..kad vrli moderator laže..sidran je rekao da je jezik na ftv-u proustaški..kub lajkan wrote: Nije mi poznat taj detalj....Varaju li me to moje stare oci ...ili si ti to stvarno rekao moderatoru da laze....i to ovako javno u brk. ...
Eto ja se izvinjavam zbog ovog narusavanja teme ....ali prle & tihi mi je drag dopisnik i bilo bi mi zao da zbog ovoga bude prognan u Banovice.
Joj eDu....daj malo se uozbilji ....pa sta radis bolan? ....ako tebe bananishu onda stvarno vise necu imati sta i koga citati
PS. Lele dinje ranke