Tri nove riječi u hrvatskom jeziku

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
striker

Post by striker »

Kako komentarisati prevođenje srpskog filma "rane" na hrvatski kao "povrede" ?
Mislim da pretjeruju ponekad,ali eto njihova država,njihov jezik i njihovi problemi. Mi imamo i svojih previše...

p.s haj'mo na politiku i religiju :D
Borej

Post by Borej »

podpazusno antiznojno podmazalo...... :D jel mogu ja s ovim konkurisat... :D
_sa_

Post by _sa_ »

suncokret13 wrote:[

...ja,
pa nije london,
vec je
Londres,

pa su londonci.....:

Londoniens..

etcetera
uzimas primjer gradova, ja govorim o drugim stvarima.
zna se sta je francuska akademija i koliko dugo treba za bilo koju reformu u jeziku
usput zna se da je francuski imao ogroman uticaj na engleski od 11. stoljeca
engleski ne bi bio to sto je danas da nije bilo francuskog.
to sto su anglicizmi danas najizrazajniji svugdje treba zahvaliti politici i ekonomiji
_sa_

Post by _sa_ »

Ergot wrote:
Od Istre do juzne Srbije se govori jedan te isti jezik, odnosno idiomi tog jezika, koji nikad u svojoj historiji nije imao jedno ime prihvatljivo svima. Ovo sa "prevodjenjem" u javnim ustanovama jest van pameti, tu si u pravu. .
e nek' si se ti konacno sa mnom slozio, sad mogu mirno spavati :D
gud najt! :D :D :D
Ergot

Post by Ergot »

_sa_ wrote:
Ergot wrote:
Pa, mozes izaci i na Bühne, iliti binu ako ti je draze (pozornica je besmislena i beskorisna rijec). Ja sam u zivotu svirao u sto bendova (a ni u jednoj jedinoj grupi!), odsvirao milijardu koncerata na milijardu stejdzeva i nikad me niko nece natjerati da se popnem na pozornicu.
kako ti u zargonu govoris je jedno a sasvim drugo je kad te mediji bombarduju glupostima i iz rukava izvlace sve moguce internacionalne rijeci.
ne pricam o govornom jeziku vec pricam o jeziku koji se cita ili cuje u vrsti govora koji zahtjeva upotrebu knjizevne norme.
"stejdz" je bio banalan primjer, da pisem bilo koju vrstu strucnog teksta ne bih koristila jezik koji koristim u govoru ili na forumu vec bih upotrijebila normiranu knjizevnu varijantu.
kod nas se ta granica gubi a to ne valja
Pa tebe Zog ne bi uhvatio, skaces s teme na temu. Koji je to 'jezik koji se cita ili cuje u vrsti govora koji zahtijeva upotrebu knjizevne norme'? (Rogobatne li recenice, bogo mili!) Sta je to uopce knjizevna norma? Smijem li ja, recimo, napisati roman na dijalektu, i ako smijem da li bi taj roman spadao u knjizevnost, po tvojim mjerilima? Zasto je i kako standardni jezik, koji je vjestacka, ideoloska tvorevina, bolji i primjereniji za javnu i medijsku upotrebu od nekog dijalekta I na kraju, gdje se to koristi vise takozvanih tudjica nego u strucnim tekstovima?
Ergot

Post by Ergot »

Saian wrote:joj kako sam oplako kad je Schumacher jednom prilikom rek'o : "Ich werde eine Statement announcen." :lol: :lol: :lol: :lol:
bist deppat :lol: :lol: :lol: :lol:
_sa_

Post by _sa_ »

oj majko....
da skacem s teme na temu i govorim o jeziku koji se koristi u MEDIJIMA, govorim o nepismenim voditeljima i novinarima.
bar oni bi trebali imati odredjeni nivo pismenosti prilikom pisanja ili usmenog izrazavanja
roman i dijalekt - na to nisam ni mislila
Last edited by _sa_ on 18/06/2007 00:09, edited 1 time in total.
Ergot

Post by Ergot »

_sa_ wrote:oj majko....
da skacem s teme na temu i govorim o jeziku koji se koristi u MEDIJIMA, govorim o nepismenim voditeljima i novinarima.
roman i dijalekt - na to nisam ni mislila
De ti meni lijepo odgovori, pa onda spavaj. Dobila si konkretna pitanja. :evil: :evil: :evil:
_sa_

Post by _sa_ »

Ergot wrote:

Pa tebe Zog ne bi uhvatio, skaces s teme na temu. Koji je to 'jezik koji se cita ili cuje u vrsti govora koji zahtijeva upotrebu knjizevne norme'? (Rogobatne li recenice, bogo mili!) Sta je to uopce knjizevna norma? Smijem li ja, recimo, napisati roman na dijalektu, i ako smijem da li bi taj roman spadao u knjizevnost, po tvojim mjerilima? Zasto je i kako standardni jezik, koji je vjestacka, ideoloska tvorevina, bolji i primjereniji za javnu i medijsku upotrebu od nekog dijalekta I na kraju, gdje se to koristi vise takozvanih tudjica nego u strucnim tekstovima?
a covjeka- evo redom!!!! :x
prvo pitanje- odgovorih u prethodnom postu
knjizevna norma - zna se sta je i zna se ko je utvrdi!!!!!!
smijes napisati takav roman, kao afirmirani pisac taj luksuz sebi dozvoli!
znaci meni voditelj treba pricati kao sto prica na ulici??? malo zargona da nasmije gledaoce????
po stoti put ponavljam da se zna sta su posudjenice koje su PRIHVACENE u jeziku i za koje nemamo odgovarajuci izraz !
zasto bih ja koristila rijec adekvatan kad imam rijec odgovarajuci u SVOM jeziku
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

_sa_ wrote: trece - sve ove varijante treba objediniti u JEDAN jezik i ozvaniciti to na NIVOU DRZAVE.
tek onda mozemo pricati o 1 jeziku, trenutno imamo 3 idioma istog jezika koji se koriste pod razlicitim nazivima.
sad jasnije?
ovdje se radi o sprovodjenju jezickog nasilja

ne mogu se srpski i hrvatski vise objediniti, zaboravi novosadski dogovor, a mislim da u demokraciji jedna nacija nema pravo nametati ostalim dvjema kojim ce jezikom govoriti
Last edited by basta sljezove boje on 18/06/2007 08:23, edited 1 time in total.
SilentWhisper

Post by SilentWhisper »

Borej wrote:podpazusno antiznojno podmazalo...... :D jel mogu ja s ovim konkurisat... :D
protuznojno, molim ljepo.... :D
walkabout

Post by walkabout »

SilentWhisper wrote:
Borej wrote:podpazusno antiznojno podmazalo...... :D jel mogu ja s ovim konkurisat... :D
protuznojno, molim ljepo.... :D
A "ispodpazusno protuznojnicno rasprsivalo" :oops:
IMME

Post by IMME »

kazem ja - izgubi se hrtvatski jezik u obogacivanju :D
ni sami sebe nece moci razumjeti vise

pita se neko sto to nas boli ... nije nasa stvar- hrvatska je

Pa nije bas ni da nije - mnogi bosanci katolici ce te novitete nauciti i poceti primjenjivati prije no hrvati.

sto nam treba muka da bismo razumjeli prve komsije ... eto, po tom pitanju jel vidis da nas i JEST BRIGA
Jara

Post by Jara »

Btw, pitanje za "puriste": :D
Kako bi se jednom r(i)ječju na bosanskom i srpskom reklo "uglazbiti" ? :-)
prleitihi

Post by prleitihi »

kub lajkan wrote:
Marco-x wrote:
kub lajkan wrote:
Pazi, nije uopste rijec o "stranama". Spikeri siluju jezik neovisno o tome kako se zovu...
To sam i ja primijetio prije nego sam cuo Sidranove opservacije...
A. Sidran je kod mene "položio". Ubuduće, tko se poziva na njega, počinjem odmah posumnjati, u dobre i "tolerantne" namjere. Čovjek, koji kaže da se jedan jezik može nazvati "ustaškim" je prikriveni šovinist.
Hebem ja to, ako ćemo u takvim tolerancijama živjeti.
Nije mi poznat taj detalj.
ne može ti ni biti poznat..kad vrli moderator laže..sidran je rekao da je jezik na ftv-u proustaški.. :zzzz:
Bosanski_Amerikanac

Post by Bosanski_Amerikanac »

Ne bih da se ismijavam sa tudjom kulturom ali iskreno ove tri rijeci su meni smijesne. Nekada smo iz istih razloga se sprdali sa Slovencima. Ali ja u jednu ruku razumijem hrvate. Oni zele da se sto dalje distanciraju od bivse Jugoslavije i da izbace apsolutno sve sto ne pripada hrvatskoj kulturi.
uozo

Post by uozo »

Ergot wrote:
_sa_ wrote:rijeci koje ne zazive u govornom jeziku ne mogu opstati, uvijek je bilo nametanja a koliko je to nametanje uspjesno - e to je vec diskutabilno
Ja bih rekao ovako: rijeci koje ne nastanu u govornom jeziku, ili u njega na spontan nacin ne udju iz drugog jezika, ne smiju opstati.
Prvi znak da jedan jezik pocinje da izumire je ako se vec postojeca rijec zamijeni novom stranom rijeci iz nekog stranog jezika. Ako rijec nije ni postojala u tom jeziku, i potice iz recimo razvoja tehnologije, ili medicine (konpjuter :D ili tomografija) i udje u jezik onda je to sasvim OK.
To medjutim uopste ne mora da znaci da se ta ista rijec, ako zvuci cudno, smijesno ili ne odgovara opisu predmeta koji oznacava, ne moze i ne smije zamijeniti nekom rijeci koja bi daleko bolje odgovarala opisu doticnog predmeta.
Ionako je veoma tesko namentnuti nekome neku rijec, jer ako je rijec sama po sebi nelogicna i ruzna, narod ce je veoma tesko prihvatiti.
_sa_

Post by _sa_ »

basta sljezove boje wrote:
tebi ako se govori ekavica i pise cirilica bujrum, ali nemas nikakvo pravo tjerati ljude da govore srpski ... nikad vise
o cemu ti bulaznis???????????????
preskoci me svega ti, javi se kad skontas sta sam htjela reci.
tj. nemoj ni tad
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

_sa_ wrote:
basta sljezove boje wrote:
tebi ako se govori ekavica i pise cirilica bujrum, ali nemas nikakvo pravo tjerati ljude da govore srpski ... nikad vise
o cemu ti bulaznis???????????????
preskoci me svega ti, javi se kad skontas sta sam htjela reci.
tj. nemoj ni tad
ovo sto si napisala
_sa_ wrote: trece - sve ove varijante treba objediniti u JEDAN jezik i ozvaniciti to na NIVOU DRZAVE.
tek onda mozemo pricati o 1 jeziku, trenutno imamo 3 idioma istog jezika koji se koriste pod razlicitim nazivima.
sad jasnije?
trebalo bi ti biti jasno da je BiH demokracija i da jedan narod nema pravo nametati drugome narodu koji ce jezik govoriti. Hvala na razumijevanju prava na naroda na samopredjeljenje i vlastiti jezik
_sa_

Post by _sa_ »

da, ali 1 drzava ne moze imati 3 sluzbena jezika koji su isti!
kapiras li ti o cemu ja uopce pricam, naziv tog jezika moze biti i "bosanski jezici", mi trenutno imamo 3 sluzbena jezika u drzavi i prevodioce za ta 3 jezika.
i to je tebi normalno????????
Stari

Post by Stari »

prleitihi wrote:
kub lajkan wrote: Nije mi poznat taj detalj.
ne može ti ni biti poznat..kad vrli moderator laže..sidran je rekao da je jezik na ftv-u proustaški.. :zzzz:
:shock: ...Varaju li me to moje stare oci ...ili si ti to stvarno rekao moderatoru da laze....i to ovako javno u brk. ...

Eto ja se izvinjavam zbog ovog narusavanja teme ....ali prle & tihi mi je drag dopisnik i bilo bi mi zao da zbog ovoga bude prognan u Banovice.

Joj eDu....daj malo se uozbilji ....pa sta radis bolan? ....ako tebe bananishu onda stvarno vise necu imati sta i koga citati

PS. Lele dinje ranke
Fair Life

Post by Fair Life »

patrius (citat):
U Croatiji su odskora odlucili da "hardware" zamijene sa "ocvrsje",al' ne znam sta su skovali za "software".
Software... ?

Mehkach ! Meni ne zvuci lose...
prleitihi

Post by prleitihi »

Stari wrote:
prleitihi wrote:
kub lajkan wrote: Nije mi poznat taj detalj.
:shock: ...Varaju li me to moje stare oci ...ili si ti to stvarno rekao moderatoru da laze....i to ovako javno u brk. ...

Eto ja se izvinjavam zbog ovog narusavanja teme ....ali prle & tihi mi je drag dopisnik i bilo bi mi zao da zbog ovoga bude prognan u Banovice.

Joj eDu....daj malo se uozbilji ....pa sta radis bolan? ....ako tebe bananishu onda stvarno vise necu imati sta i koga citati

PS. Lele dinje ranke
stari..ja rek'o samo istinu..(k'o onomad u audiciji..problem je bio "ko su bile ustađe?"..pa šta si odgovorio?.."istinu!..pa šta?..dedo..dajdža.. :D:D )

đes stari? :wink:
Stari

Post by Stari »

Ne znam otkud ...ali ovo Fairovo ...:D mehkach :D....mi praaavo poznato zvuci. Doduse ne u kontextu racunske tehnike ...nego u jendom sasvim drugom ...no svejedno. Htjedoh reci, slazem se sa Fairovim prijedlogom ....ako softwere nije isto sto i ....mehkach ....onda ja stvarno neznam :D
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

nemam nista protiv ovakvih pokusaja obogacivanja jezika sve dok se nekom legislativom ne primoravaju ljudi/mediji da koriste neku "drzavotvornu" inacicu jezika. vrijeme ce najbolje pokazati koliko su noviteti uspjesni i koliko su zazivili u svakodnevnoj komunikaciji. "ulična" provjera je najbolja provjera i nema te sile koja ce natjerati masu da prica ovako ili onako.

iz hrvatskog su (iz medija jer medju ljudima nisu nikada ni zazivili) "ispali" oni hard core tudjmanizmi sa pocetka 90tih koji su ili bili pokusaji vracanja arhaicnih oblika i nisu funkcionisali u ovom vremenu ili su jednostavno bili presmijesni za upotrebu (vicevi su se pricali o zrakomlatima, krugovalnim postajama i dalekovidnicama). ne vidim nista lose da se u rjecniku hrvatskog jezika pored vec udomacenih anglizama, germanizama, turcizama nadju i ove "domace kovanice". zasto ne. a onda je po volji svakog pojedinca sta ce koristiti.

isto tako, neke rijeci su prosle taj "narodni" filter i cak je i meni draze koristiti npr. "sučelje" od "interfejsa" ili "inačicu" umjesto "verzije"...

ista stvar je i sa bosanskim jezikom.

pokusaj "reforme" bosanskog jezika u naletu bosnjackog patriotizma i pokusaj sto veceg razdvajanja od hrvatskog i srpskog, cije su lingvisticke elite bile usko povezane sa tamosnjim velikodrzavnim nacionalistickim projektima pa je valjda analogno tome i bosnjacki nacionalizam trebao jednu takvu reformu, zakrzljao je negdje na pocetku i niko ne zna da li ce i na koji nacin da se zavrsi... kod nas su jezikoslovci bili manje mastoviti pa se sve svelo na pokusaj vracanja arhaizama "tj. govora nasih nana" u savremenu komunikaciju. i da nije tolikog busanja u prsa bosnjastvom (kao uostalom i hrvatstvom i srpstvom) odredjene stvari bi u svakodnevnoj upotrebi zazivjele jos manje nego sto to jesu. ne cujem previse ljudi na ulici da kazu "cetverica, peterica" pa cak ni ono gotovo prirodno "mehko" ili "lahko"... to je najbolji filter.

druga je stvar lingvisticki teror u skolama i samo mogu zamisliti kako sada izgleda nastava jezika u npr. osnovnoj skoli... (jel' ima neki roditelj na forumu koji ima iskustva iz prve ruke?)

mi smo u skolama ucili srpsko-hrvatski jezik koji je osim nesretnog imena bio jedan sasvim ok jezik i po meni je super poznavati obje verzije (i "istocnu" i "zapadnu") kao i sve domace ili udomacene rijeci koje smo ucili kroz lektire... i cirilica i latinica su mi jednako prirodne i u citanju i u pisanju i mislim da je to ok.

meni kao pripadniku plemena "ostalih" je sasvim prirodno mijesati istocne i zapadne varijanete i pricam kako mi je ceif i kako mi "legne" u odredjenom trenutku. tako cu npr. jednom reci "vijece sigurnosti", a drugi put "savjet bezbjednosti". znam da ce se nekom jezickom puristu dici kosa na glavi kada u jednoj recenici cuje neku kombinaciju bosansko-srpsko-hrvatskog ali me zivo zaboli milokliz.

i meni je potpuno suludo da imamo tri jezika u institucijama sve skupa sa prevodiocima za iste koji uredno primaju svoje plate radeci potpuno besmislenu stvar. mnoge medjunarodne institucije, koje imaju nesrecu da rade sa lokalnim vlastima, u zadnje vrijeme prestaju sa praksom da svoje publikacije rade u 4 varijante (engleska, hrvatska, bosanska i srpska) vec rade samo 2 tako sto ove domace satave u jednu "genericku" verziju koja ima neke od odlika "S-H".

ako cemo iskreno: ovaj jezik koji cujem na medijima iz RS-a zvuci najneusiljenije dočim (!? :D) jezik na FTV-u pocesto zazvuci bizarno i komicno u silnim pokusajim hrvaćenja i bošnjačenja jezika (valjda da bi se opravdale plate tim silnim voditeljima i urednicima iz oba konstitutivna naroda). u ruznijem entitetu su imali onaj prestrasni pokusaj uvodjenja ekavice pa su srecom odustali od toga. s tim sto oni pate od "bolesti cirilice" pa se nesretnom strancu koji zaluta u RS lose pise ako nema GPS navigaciju jer tesko da ce se snadje sa cirilicnim tablama... oni jednostavno pricaju srpski (da ih RS varijanti "cIJeli svijet razumije") i nema potrebe za mijenjanjem. pretpostavljam da su tu oni bolje prosli.
Post Reply