BMW vs Mercedes vs Audi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nineac
Ako si gledao prikaz koji je dio tjela opterećen frontalnim udarom (niti jedan nema crvenu oznaku) vidjet ćeš da je ustvari to do nesretne izvedbe table u unutrašnjosti, što je rezultat stješnenosti naspram E klase ili A6. Da je bila neka kontstrukcijska pogreška to bi se odrazilo na vozne osobine, a tu je BMW najbolji u klasi, torziona čvrstoća bi pala. Tamo piše za te preinake za koje ti govoriš "u području stopala" što znači da su vršene preinake u unutršnjosti (vjerovatno data veća sloboda nogama). BMW bi lako tu osvojio 5 zvjezdica da je uveo AIRBAG-ove za koljena koji postoje za američko tržište.
A to za konstrukcijsku pogrešku je glupost, neko je mislio na to uređenje unutrašnjosti, jer da ima konstrukcijsku pogrešku BMW bi povukao sve serije dok nerješi problem, ipak oni nisu VW i Audi (Audi: "to što može puknuti lafeta na točku ne utiče na sigurnost putnika" legendarna izjava šefa razvoja audija kada se otkrio problem na trapu na prvom A4).
A to za konstrukcijsku pogrešku je glupost, neko je mislio na to uređenje unutrašnjosti, jer da ima konstrukcijsku pogrešku BMW bi povukao sve serije dok nerješi problem, ipak oni nisu VW i Audi (Audi: "to što može puknuti lafeta na točku ne utiče na sigurnost putnika" legendarna izjava šefa razvoja audija kada se otkrio problem na trapu na prvom A4).
-
nineac
A kakva je razlika između toga što tuner izbaci 10ks više od drugog trunera??? Ja ti govorim o serijskim autima, i o tome da će te glava više zaboliti od PD sistema, koji bi trebao biti u prednosti što se tiče snage, ali nezna jeli? Eto neka je PD sistem u prednosti što se tiče sngae, isplatil se to te cijene motora, i veće mogućnosti kvara tokom eksploatacije (skupljeg kvara)? Sve ima svojih prednosti, pa i mana, međutim s obzirom da VW jedini (i to ne u potpunosti) koristi PD, mislim da je Common-Rail u dobroj prednosti!
-
nineac
Jest moja greška, ali nije ni redni nego V konfiguracije, ili 4 cil kod 2.0 tdi. Stvar je što je prednost takođe V konfiguracije bolja deformaciona zona jer ostavlja više mjesta, dok tu najbolje prolazi 4 cil diesel jer nudi više deformacionih zona (taj motor je i testiran na EURNCAP-u).
Konfiguracija i položaj motora u bilo kojem BMW nedozvoljavaju tolike deformacione zone kao u Audiju ili mercedesu. Pogledaj te koliko je R6 motor u bilo kojem BMW-u povučen unutra kabine!!! Neko zlo za neko dobro! Zato BMW ima najbolju upravljivost i raspored težine!
Konfiguracija i položaj motora u bilo kojem BMW nedozvoljavaju tolike deformacione zone kao u Audiju ili mercedesu. Pogledaj te koliko je R6 motor u bilo kojem BMW-u povučen unutra kabine!!! Neko zlo za neko dobro! Zato BMW ima najbolju upravljivost i raspored težine!
-
vier_ringe
Tvoja je greska ninaec sto citas autoblic previse, i onda se krivo informises..greska je to da u passatu 2.0tdi ima 335nm, kad nema..320 nm ima u obje verzije i sa 136 i sa 140 ks!ja t tsalno govorim vozaj auta, poredi itd..BMw-ov motor ima 160 i nesto konja, a njihov 2.0 tdi nije navijen uopste..U maloj ibizi cupri 1.9 tdi razvija 160 ks i 360nm..dolazi 2.0tdi sa 160 i cak 180 ks..ovaj najjaci imace preko 400nm!A ti vidi kad nakon 300.000km odu ta dva motora, bmw i vw koji je lakse popravit..da mjenjas jednu sklopku iznad svakog cilindra ili kompletne vodove zajedno sa brizgaljkama pumpama itd...sta je jeftinije, sta ti mislis?Pd uopste nema zabiljezenih kvarova, osim pucanja remena-ali fino u knjizici pise zamjena na 90.000km...e ko je kriv kretenima sto se ne pridrzavaju!Audi kad pravi bilo koji dizel, najbitnija je snaga..a za A6 i A8 kao velike limuzine, naravno i kultiviranost i razvoj snage..tu bas pd nije sjajan jer je brutalan i malo glasniji nego motori koje audi upakuje sa zajednickim vodom.Qler, ko jos ima common rail motore sa piezo brizgaljkama od 1600 bara..ni mercedes ni bmw ni alfa ni peugeot...nemojte pricat gluposti!Uzmi malo historijat pa vidi od kad se proizvodi bmw i uporedi sa VW-om..PD i manje trosi, i daje vise snage..ali su ovi V6 u A6 3.0tdi izbalansirani poput benzinaca..od 1000 do 4500 vuce jednako, konstano bez otpora se vrti, i tiho..skoro necujno za dizel!Vozio sam znam sta pricam!vise ni benzin nije sto je bio..megane 1.6 sa 115 ks ide daleko slabije od ove astre sto ja sad vozam 1.7 dizel 100ks..uzbrdo astra u trecoj , a megane u prvu se vraca!jos trosi 17l kad ga ja uzmem pod svoje!Mi ovdje ne govorimo o starom A4 itd, iako je i stari bolji od tadasnje serije 3...Danasnji A6 po svemu , od vozne dinamike do motora je bolji od serije 5..ja znam da je tako,a vise raspravljajte..probaj 3.2fsi 255ks sto sam ja vozio na uporedbi importera u ljubljani..probo sam i 530i, on je solidan ali e320 je daleko ispod..jedino gdje bmw drzi korak je u usporedbi a6 4.2 i 540i..taj mi se motor svidio u 540 i iako po snazi nije uopste ispred, pogotovo u voznji iznmedju cunjeva na mokrom..ali zvuk mi se svidja, sestica ima puniji zvuk, a bmw meksi...
-
vier_ringe
Tvoja je greska ninaec sto citas autoblic previse, i onda se krivo informises..greska je to da u passatu 2.0tdi ima 335nm, kad nema..320 nm ima u obje verzije i sa 136 i sa 140 ks!ja t tsalno govorim vozaj auta, poredi itd..BMw-ov motor ima 160 i nesto konja, a njihov 2.0 tdi nije navijen uopste..U maloj ibizi cupri 1.9 tdi razvija 160 ks i 360nm..dolazi 2.0tdi sa 160 i cak 180 ks..ovaj najjaci imace preko 400nm!A ti vidi kad nakon 300.000km odu ta dva motora, bmw i vw koji je lakse popravit..da mjenjas jednu sklopku iznad svakog cilindra ili kompletne vodove zajedno sa brizgaljkama pumpama itd...sta je jeftinije, sta ti mislis?Pd uopste nema zabiljezenih kvarova, osim pucanja remena-ali fino u knjizici pise zamjena na 90.000km...e ko je kriv kretenima sto se ne pridrzavaju!Audi kad pravi bilo koji dizel, najbitnija je snaga..a za A6 i A8 kao velike limuzine, naravno i kultiviranost i razvoj snage..tu bas pd nije sjajan jer je brutalan i malo glasniji nego motori koje audi upakuje sa zajednickim vodom.Qler, ko jos ima common rail motore sa piezo brizgaljkama od 1600 bara..ni mercedes ni bmw ni alfa ni peugeot...nemojte pricat gluposti!Uzmi malo historijat pa vidi od kad se proizvodi bmw i uporedi sa VW-om..PD i manje trosi, i daje vise snage..ali su ovi V6 u A6 3.0tdi izbalansirani poput benzinaca..od 1000 do 4500 vuce jednako, konstano bez otpora se vrti, i tiho..skoro necujno za dizel!Vozio sam znam sta pricam!vise ni benzin nije sto je bio..megane 1.6 sa 115 ks ide daleko slabije od ove astre sto ja sad vozam 1.7 dizel 100ks..uzbrdo astra u trecoj , a megane u prvu se vraca!jos trosi 17l kad ga ja uzmem pod svoje!Mi ovdje ne govorimo o starom A4 itd, iako je i stari bolji od tadasnje serije 3...Danasnji A6 po svemu , od vozne dinamike do motora je bolji od serije 5..ja znam da je tako,a vise raspravljajte..probaj 3.2fsi 255ks sto sam ja vozio na uporedbi importera u ljubljani..probo sam i 530i, on je solidan ali e320 je daleko ispod..
-
vier_ringe
Tvoja je greska ninaec sto citas autoblic previse, i onda se krivo informises..greska je to da u passatu 2.0tdi ima 335nm, kad nema..320 nm ima u obje verzije i sa 136 i sa 140 ks!ja t tsalno govorim vozaj auta, poredi itd..BMw-ov motor ima 160 i nesto konja, a njihov 2.0 tdi nije navijen uopste..U maloj ibizi cupri 1.9 tdi razvija 160 ks i 360nm..dolazi 2.0tdi sa 160 i cak 180 ks..ovaj najjaci imace preko 400nm!A ti vidi kad nakon 300.000km odu ta dva motora, bmw i vw koji je lakse popravit..da mjenjas jednu sklopku iznad svakog cilindra ili kompletne vodove zajedno sa brizgaljkama pumpama itd...sta je jeftinije, sta ti mislis?Pd uopste nema zabiljezenih kvarova, osim pucanja remena-ali fino u knjizici pise zamjena na 90.000km...e ko je kriv kretenima sto se ne pridrzavaju!Audi kad pravi bilo koji dizel, najbitnija je snaga..a za A6 i A8 kao velike limuzine, naravno i kultiviranost i razvoj snage..tu bas pd nije sjajan jer je brutalan i malo glasniji nego motori koje audi upakuje sa zajednickim vodom.Qler, ko jos ima common rail motore sa piezo brizgaljkama od 1600 bara..ni mercedes ni bmw ni alfa ni peugeot...nemojte pricat gluposti!Uzmi malo historijat pa vidi od kad se proizvodi bmw i uporedi sa VW-om..PD i manje trosi, i daje vise snage..ali su ovi V6 u A6 3.0tdi izbalansirani poput benzinaca..od 1000 do 4500 vuce jednako, konstano bez otpora se vrti, i tiho..skoro necujno za dizel!Vozio sam znam sta pricam!vise ni benzin nije sto je bio..megane 1.6 sa 115 ks ide daleko slabije od ove astre sto ja sad vozam 1.7 dizel 100ks..uzbrdo astra u trecoj , a megane u prvu se vraca!jos trosi 17l kad ga ja uzmem pod svoje!Mi ovdje ne govorimo o starom A4 itd, iako je i stari bolji od tadasnje serije 3...Danasnji A6 po svemu , od vozne dinamike do motora je bolji od serije 5..ja znam da je tako,a vise raspravljajte..probaj 3.2fsi 255ks sto sam ja vozio na uporedbi koju je bmw organizovao u stokholmu..kad tako volis bmw, nazovi njihovog glavnog za tehniku, pa neka ti i on kaze sam kako je A6 neuhvatljiv za seriju 5!covjek to otvoreno govori
-
nineac
Taj passat ima 335 nm, i znam da to piše u a.blicu, ali to je zbog težine.
Ali eto, nazovi fino servis i pitaj koliko košta brizgaljka za tvoj audi, a koliko za BMW ili Opel CDTI!
Takođe to da je 3.2 fsi jači je čista glupost, kao i 3.0 tdi, pogledfaj novi BMW 3.0 (koji je najlakši šestocilindraš) i performanse nove serije 5 sa njim (doduše i sa starim od 231 ks čito je lekciju audiju) dok je potrošnja tog magičnog fsi-ja veća.
Nezna po čemu ti to misliš da je novi A6,A4 ili A8 bolji od BMW-a iste klase. Ja znam da kada vozim BMW sam najbrži, inače da me pretekne audi sa sličnom mašinom odmah bi bacio vozačku
Ali eto, nazovi fino servis i pitaj koliko košta brizgaljka za tvoj audi, a koliko za BMW ili Opel CDTI!
Takođe to da je 3.2 fsi jači je čista glupost, kao i 3.0 tdi, pogledfaj novi BMW 3.0 (koji je najlakši šestocilindraš) i performanse nove serije 5 sa njim (doduše i sa starim od 231 ks čito je lekciju audiju) dok je potrošnja tog magičnog fsi-ja veća.
Nezna po čemu ti to misliš da je novi A6,A4 ili A8 bolji od BMW-a iste klase. Ja znam da kada vozim BMW sam najbrži, inače da me pretekne audi sa sličnom mašinom odmah bi bacio vozačku
- VR6
Vozac BMW-a 5 u frontalnom sudaru...nineac: "Ako si gledao prikaz koji je dio tjela opterećen frontalnim udarom (niti jedan nema crvenu oznaku)"

Mogu reci da se on meni puno ovdje crveni, ustvari narandjast je previse. Da je tamno crvena ovdje na ovom "ciki", taj nebi vjerovatno uopste prezivio udar pri toj brzini. Znaci ovo je vrlo lose...
- VR6
nineac PD sistem se prakticno i ne kvari jer se i nema sta pokvariti. Ako se pokvari pokvarit ce se zbog tvornicke greske, a posto je to bitan dio motora na to se pazi pa se to i ne desava. Ako cemo govoriti o netuniranim automobilima, onda sto je vier_ringe spomenuo, tu je Seat Ibiza Cupra TDI sa 1.9 i 160 KS. Jos taj 1.9 motor ima samo 4 cilindra i nema 16V tehniku. VW je najavio da ce jaci 2.0 TDI doci mozda sljedece godine, pa ces onda vidjeti koji ce biti motor jaci. Najbolji common rail trenutno razvija pritisak od 1600 bara, a VW PD od samog dolaska ide sa pritiskom od 2050 bara (a moze ici i preko 3000 po potrebi). Pa je kod snage a i potrosnje mnogo bolji od CR-a, bar za sada...
-
vier_ringe
I zaboravih da navedem kako je novi SDI motor sa PD tehnikom..ako je ona tako osjetljiva i sklona kvarovima, teska za odrzavanje itd, zasto su je ukomponovali u motor koji treba da radi pouzdano cijeli radni vijek i jos plus da vuce teret i radi od punim opterecenjem(primjer caddya), pored vec dokazano pouzdanog kultnog i trajnog 1.9 klasicnog dizela..
-
pips
Pogledaj kako ih audi razvaljujenineac wrote: Nezna po čemu ti to misliš da je novi A6,A4 ili A8 bolji od BMW-a iste klase. Ja znam da kada vozim BMW sam najbrži, inače da me pretekne audi sa sličnom mašinom odmah bi bacio vozačku
http://www.autobild.de/test/neuwagen/ar ... el_id=6285
http://www.autobild.de/test/neuwagen/ar ... el_id=6048
-
pips
-
nineac
Ja i??? Ja kada vozim i s nekim se "zakačim" na cesti neprisjećam se testova, nego gledam šta mi auto nudi!
Inače u onom testu BMW-a 520 A6 2.4, i E240 BMW kasni za A6 0.4 sec(slabiji 7 ks i 20 nm, teži 100kg) ali je dosta tiši, koči dosta bolje i manje troši! S tim da dolazi novi 2.2 ltr šestak koji će imati oznaku 520i (ovo je motor iz prošle serije 5).
Inače BMW 530 (231 ks 300 nm) kasni sekund za A6 sa RUČNIM mjenjačem, 255ks i 330 nm! Baš interesantno! kako li im je to uspjelo da mi je znati! Oni u Audiju su pravi čarobnjaci! Da auto sa 24ks,30nm,200ccm više,direktnim ubrizgavanjem, i RUČNIM MJENJAČEM ima bolje ubrzanje i krajnju brzinu od 530 I sa a.mjenjačem, i sve ono samo u minusu??? Ma svaka im čast, stvarno su genijalci!
Inače bmw 530 i sa 231 ks i 300 nm, ručnim mjenjačem, oko 100kg viška ubrzava do 100 km/h za 6.9 sec do 100 km/h! E to se zove tehnika i očitavanje lekcije!
Stoga kada ste mi naveli te linkove,mogli ste one brojke malo bolje pogledati!
Inače u onom testu BMW-a 520 A6 2.4, i E240 BMW kasni za A6 0.4 sec(slabiji 7 ks i 20 nm, teži 100kg) ali je dosta tiši, koči dosta bolje i manje troši! S tim da dolazi novi 2.2 ltr šestak koji će imati oznaku 520i (ovo je motor iz prošle serije 5).
Inače BMW 530 (231 ks 300 nm) kasni sekund za A6 sa RUČNIM mjenjačem, 255ks i 330 nm! Baš interesantno! kako li im je to uspjelo da mi je znati! Oni u Audiju su pravi čarobnjaci! Da auto sa 24ks,30nm,200ccm više,direktnim ubrizgavanjem, i RUČNIM MJENJAČEM ima bolje ubrzanje i krajnju brzinu od 530 I sa a.mjenjačem, i sve ono samo u minusu??? Ma svaka im čast, stvarno su genijalci!
Inače bmw 530 i sa 231 ks i 300 nm, ručnim mjenjačem, oko 100kg viška ubrzava do 100 km/h za 6.9 sec do 100 km/h! E to se zove tehnika i očitavanje lekcije!
Stoga kada ste mi naveli te linkove,mogli ste one brojke malo bolje pogledati!
-
JD
Nemojte me pogresno shvatiti ali ja mislim da malo pretjerujete s tim poredjenjem auta. Znate i sami da nijedan auto nije savrsen, tako da je pravo glupo reci da je npr Audi A6 kompletno bolje auto od serije 5. Ne lupetajte! Po cemu je to bolji? Nije svakome toliko bitno i presudno ako je auto sporiji za 0.4 sekunde od konkurencije, jer onda ispade da npr niko na svijetu ne bi trebao voziti seriju 5 jer je eto taj Audi A6 bolji. Mislim smijesno stvarno...
Evo ja npr nisam vozio ni A6 ni peticu novu samo sam gledao slike i citao o njima, i koliko god ljudi hvalili A6 meni se petica jednostavno vise svidja i tacka, i taman da je 10 puta losija a nije ni slucajno, ja bih je opet vozio prije A6. To je jednostavno tako i nisam jedini kojem je petica bolja. Ne kazem da su ti testovi nepotrebni, ali ti testovi ne padaju s neba, i njih rade obicni ljudi, te i tu ima jedna doza subjektivnosti.
Evo npr Golf 5 vs BMW 1. Vozio sam oba i ja ne mogu da shvatim kako nekome moze pasti na pamet da kaze da je Golf bolji. Mada ima dosta ljudi kojima je Golf bolji, ali to je njihov ukus i to je poenta svega. Meni je serija 1 odlicno auto i nema tih testova, poredjenja i ostalog koji mene mogu ubijediti da je Golf bolji makar on i bio. E tako isto za svako drugo auto...
Evo ja npr nisam vozio ni A6 ni peticu novu samo sam gledao slike i citao o njima, i koliko god ljudi hvalili A6 meni se petica jednostavno vise svidja i tacka, i taman da je 10 puta losija a nije ni slucajno, ja bih je opet vozio prije A6. To je jednostavno tako i nisam jedini kojem je petica bolja. Ne kazem da su ti testovi nepotrebni, ali ti testovi ne padaju s neba, i njih rade obicni ljudi, te i tu ima jedna doza subjektivnosti.
Evo npr Golf 5 vs BMW 1. Vozio sam oba i ja ne mogu da shvatim kako nekome moze pasti na pamet da kaze da je Golf bolji. Mada ima dosta ljudi kojima je Golf bolji, ali to je njihov ukus i to je poenta svega. Meni je serija 1 odlicno auto i nema tih testova, poredjenja i ostalog koji mene mogu ubijediti da je Golf bolji makar on i bio. E tako isto za svako drugo auto...
- Pooll
PametnicaJD wrote:Nemojte me pogresno shvatiti ali ja mislim da malo pretjerujete s tim poredjenjem auta. Znate i sami da nijedan auto nije savrsen, tako da je pravo glupo reci da je npr Audi A6 kompletno bolje auto od serije 5. Ne lupetajte! Po cemu je to bolji? Nije svakome toliko bitno i presudno ako je auto sporiji za 0.4 sekunde od konkurencije, jer onda ispade da npr niko na svijetu ne bi trebao voziti seriju 5 jer je eto taj Audi A6 bolji. Mislim smijesno stvarno...
-
Panasonic
Da cujem vase pjesmice!Panasonic wrote:Dragi moj BMW druže.
Tebe je majka pod dugom rodila
i poklonila Njemackoj raznih boja,
a onda te je Njemacka, na krilima mehkim,
proizvodila nekim putevima dalekim,
i rekla:
Neka ovo auto sretno bude,
i neka kao avion brzo leti,
jer kad BMW svijetom kruži,
on će znati iz auspuha da puši,
na pozdrav prijatelju (Mercedesu!)
ZIVIO BMW!![]()
- Qler
1. Mercedes SLK
.
.
3. BMW 3
.
.
.
.
.
.
10. Audi TT ili A3
Mercedes SLK je po meni najljepse, najbolje auto u citavoj autoindustriji
Reko sam sebi imat cu ga kad tad, pa makar kad budem dedo od 60 godina kupim sebi jednog za par hiljda ojra i smiiinka, skinem krov i kupim trebe
:D:D:D:D:D
.
.
3. BMW 3
.
.
.
.
.
.
10. Audi TT ili A3
Mercedes SLK je po meni najljepse, najbolje auto u citavoj autoindustriji
Reko sam sebi imat cu ga kad tad, pa makar kad budem dedo od 60 godina kupim sebi jednog za par hiljda ojra i smiiinka, skinem krov i kupim trebe
-
wanderer
Nekako mi shega kada poredite KUCE (Audi, BMW, Merc) a ne MODELE, mada su neki na cetvrtoj stranici dosli tobe i skontali koliko je sati.
Iako sam vozac BMW-a, ne bih mogao reci da je svaki BMW bolji od Merca ili Audija u svim klasama automobila, posebno kada su razlicite osobine manje ili vise vazne svakom od nas. Ali jeste merak 0-100 za sest sekundi i 231 nefriziranih, rasnih "konja" pod nogom, to mogu potvrditi...
Iako sam vozac BMW-a, ne bih mogao reci da je svaki BMW bolji od Merca ili Audija u svim klasama automobila, posebno kada su razlicite osobine manje ili vise vazne svakom od nas. Ali jeste merak 0-100 za sest sekundi i 231 nefriziranih, rasnih "konja" pod nogom, to mogu potvrditi...
-
soprani
u zivotu sam dosta vozio sve tri marke, skoro sve novije modele itd..Citav zivot sam bio lud za BMW-om, ali na kraju sam shvatio da je u zadnjim godinama Audi ipak onaj koji ima toliku masineriju da uvijek moze da diktira(molim vas nemojte se odma paliti, ja samo iznosim svoje misljenje).Ima tu audi nekoliko stvari koje ovi ostali nemogu da prate.Prvo, tu je Quattro, neko spomenu da on donosi dodatnu tezinu.jeste, ali zato Audi ima ASF(audi space frame), potpuno aluminijumsku karoseriju, koja je dosta laksa i znatno cvrsca.Eto, uporedite tezinu A8 sa ostalim autima u klasi, iako je osmica krcata svim, od teskih motora, pogona itd..Neko je spomenuo Multitronic, koji navodno prestane funnkcionisati nakon 80 000 km...Mozda je greska u prvim serijama, a tamo uglavnom pise da on ne podnosi preko 310 nm obrtnog momenta, a svi dizeli(vecina auta s multitronicom su dizeli), vec imaju u startu 310nm.onda budale cipuju te motore i naravno da mjenjac pati..nije namjenjen da podnosi 350-400nm koliko se dobije tuningom..a ne tuniraju se samo dizeli, vjerujte, u "civiliziranom" svijetu.
-
nineac
Eh nemogu da prate Audi??? A de mi reci po čemu. Mercedes ima svoj 4-matic, BMW X, i niko do sada nije ocjenjivao koji je bolji, ali Audijev jeste rasprostranjeniji jer npr. A8 nemože prenjeti snagu svog V8 na samo prednje točkove.
E sad ASF se primjenjuje samo na A8, dok ostali imaju klasičnu karoseriju, a kod ovjesa BMW je pionir primjene aluminija i to prije 30 godina.
A evo ti performanse audija mercedesa i BMW7 u testu:
A8 1910 kg
BMW7 2010 kg
S klasa 2000 kg
Motori:
A8: V8 4172 ccm 246kw (335ks) proi 6.500 o/min 430 nm pri 3.500 o/min
7: V8 4398 ccm 245kw (333ks) pri 6.100 o/min 450 nm pri 3.600 o/min
S: V8 4.966 ccm 225kw(306ks) pri 5.600 o/min 460 nm pri 2.700 o/min
Ubrzanje 0-100
A8: 6.9 sec
7: 6.5 sec
S: 6.9 sec
Ubrzanje 0-200
A8: 25.6 sec
7: 25 sec
S: 27.3 sec
Najveća brzina svi 250 km/h e.ograničeno.
Potrošnja:
A8: 14.1 ltr
7: 13.3 ltr
S: 14.2 ltr
Kočenje 100-0
A8: 37.9
7: 35.7
S: 37.2
E sad ti meni reci kako veći i teži BMW ima bolje performanse od A8, a uz to manje troši a ima bolje kočnice??? Očito tu ima neke veze sa prednosti u tehnici, kao i dugogodišnjim iskustvom u pravljennju sportskih limuzina. Da se razumijemo A8 mi se više sviđa, ali gledajući tehničku stranu, BMW je daleko ispred. Inače seriji 7 osim dizajna na koji su se svi navikli, jedino osporavaju I-drive, što su u pravu. Kod ostalih stvari nema zamjerki, jer to auto ima bolje kočnice od svih Audijevih tkz. sportskih modela, pa i od RS 6!!!
E sad ASF se primjenjuje samo na A8, dok ostali imaju klasičnu karoseriju, a kod ovjesa BMW je pionir primjene aluminija i to prije 30 godina.
A evo ti performanse audija mercedesa i BMW7 u testu:
A8 1910 kg
BMW7 2010 kg
S klasa 2000 kg
Motori:
A8: V8 4172 ccm 246kw (335ks) proi 6.500 o/min 430 nm pri 3.500 o/min
7: V8 4398 ccm 245kw (333ks) pri 6.100 o/min 450 nm pri 3.600 o/min
S: V8 4.966 ccm 225kw(306ks) pri 5.600 o/min 460 nm pri 2.700 o/min
Ubrzanje 0-100
A8: 6.9 sec
7: 6.5 sec
S: 6.9 sec
Ubrzanje 0-200
A8: 25.6 sec
7: 25 sec
S: 27.3 sec
Najveća brzina svi 250 km/h e.ograničeno.
Potrošnja:
A8: 14.1 ltr
7: 13.3 ltr
S: 14.2 ltr
Kočenje 100-0
A8: 37.9
7: 35.7
S: 37.2
E sad ti meni reci kako veći i teži BMW ima bolje performanse od A8, a uz to manje troši a ima bolje kočnice??? Očito tu ima neke veze sa prednosti u tehnici, kao i dugogodišnjim iskustvom u pravljennju sportskih limuzina. Da se razumijemo A8 mi se više sviđa, ali gledajući tehničku stranu, BMW je daleko ispred. Inače seriji 7 osim dizajna na koji su se svi navikli, jedino osporavaju I-drive, što su u pravu. Kod ostalih stvari nema zamjerki, jer to auto ima bolje kočnice od svih Audijevih tkz. sportskih modela, pa i od RS 6!!!