Mozda neke balavce ili "nacionalno osvijescene" mozes nasukati da se ibrete u duetu s tobom
ali nemoj pokusavati isto sa onima koji su taj period zivjeli otvorenih ociju i usiju!
I koji ni danas nisu slijepi i gluhi!
Zalosni ce biti zivoti novih mladih narastaja koji nikada nece zivjeti onako kako smo mi zivjeli,
koji nikada nece osjetiti slobodu od Vardara do Triglava, koji ce sebi prijatelje birati po imenu i prezimenu i imetku..

Tito o nacionalnosti Bošnjaka:
"Neka taj čovjek bude Bosanac, Hercegovac. Vani vas i ne zovu drugačije nego imenom Bosanac, pa bio to Musliman, Srbin ili Hrvat. Svako može da bude ono što osjeća da jeste i niko nema pravo da mu natura neku nacionalnu pripadnost." (novembar, 1969.g.)
A poslije Tita, oni koji su bili u prilici da idu dalje, da vode zemlju u bolje, podlegoseTito o Bosni i Hercegovini:
"BiH je nekada bila sjeme razdora između hrvatskog i srpskog naroda. Gospoda u Zagrebu i Beogradu brinula su brigu o BiH – brigu o njenom bogatstvu i brigu o tome da bi je što više izrabljivali, a nisu vodili brigu o narodima BiH. Oni su, da bi lakše postigli ciljeve, huškali jedan narod protiv drugog, sijali su zlu krv." (J.B.Tito, Govori i članci, Naprijed, Zagreb, 1966.g.)
Tito o Bosni i Hercegovini:
"U toku rata ovdje se vodila, ne samo oslobodilačka borba za novu Jugoslaviju, već i borba za Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu republiku. I kod nekih rukovodećih drugova nije bilo jasnog stava u tom pogledu (…). Ja se tu nikada nisam dvoumio. Govorio sam da BiH ne može pripadati ni ovome ni onome, već samo narodima koji je od davnina naseljavaju. Nemojte dozvoliti da vam bilo ko tu mešetari i da muti među narodima BiH."
(15.11.1979.g.)
nacionalizmu i sovinizmu, cime unistise dobre temelje izgradjene za vrijeme Tita
i dovedose na prostore YU smrt, mrznju, siromastvo i bezperspektivnost.
Druze Tito, neka ti je vjecna slava!