Josip Broz TITO !

Post Reply
kekec

Post by kekec »

Mozda neke balavce ili "nacionalno osvijescene" mozes nasukati da se ibrete u duetu s tobom
ali nemoj pokusavati isto sa onima koji su taj period zivjeli otvorenih ociju i usiju!
I koji ni danas nisu slijepi i gluhi!
Zalosni ce biti zivoti novih mladih narastaja koji nikada nece zivjeti onako kako smo mi zivjeli,
koji nikada nece osjetiti slobodu od Vardara do Triglava, koji ce sebi prijatelje birati po imenu i prezimenu i imetku..
Image
Tito o nacionalnosti Bošnjaka:
"Neka taj čovjek bude Bosanac, Hercegovac. Vani vas i ne zovu drugačije nego imenom Bosanac, pa bio to Musliman, Srbin ili Hrvat. Svako može da bude ono što osjeća da jeste i niko nema pravo da mu natura neku nacionalnu pripadnost." (novembar, 1969.g.)
Tito o Bosni i Hercegovini:
"BiH je nekada bila sjeme razdora između hrvatskog i srpskog naroda. Gospoda u Zagrebu i Beogradu brinula su brigu o BiH – brigu o njenom bogatstvu i brigu o tome da bi je što više izrabljivali, a nisu vodili brigu o narodima BiH. Oni su, da bi lakše postigli ciljeve, huškali jedan narod protiv drugog, sijali su zlu krv." (J.B.Tito, Govori i članci, Naprijed, Zagreb, 1966.g.)

"U toku rata ovdje se vodila, ne samo oslobodilačka borba za novu Jugoslaviju, već i borba za Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu republiku. I kod nekih rukovodećih drugova nije bilo jasnog stava u tom pogledu (…). Ja se tu nikada nisam dvoumio. Govorio sam da BiH ne može pripadati ni ovome ni onome, već samo narodima koji je od davnina naseljavaju. Nemojte dozvoliti da vam bilo ko tu mešetari i da muti među narodima BiH."
(15.11.1979.g.)
A poslije Tita, oni koji su bili u prilici da idu dalje, da vode zemlju u bolje, podlegose
nacionalizmu i sovinizmu, cime unistise dobre temelje izgradjene za vrijeme Tita
i dovedose na prostore YU smrt, mrznju, siromastvo i bezperspektivnost.

Druze Tito, neka ti je vjecna slava!
Image
taxi_driver

Post by taxi_driver »

veca_sa wrote:hoce li svirati sirena oko 3 ?

svira nama vec od 92.ukopali smo se na mjestu,svi napreduju samo mi stojimo na istom mjestu.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jesam. Ust`o sam.

Ust`o sam zbog sjecanja.
Ust`o sam zbog uspomena.
Ust`o sam zbog prkosa.
Ust`o sam iz inata.
Ust`o sam.

Stajao sam mirno.
Stajao sam nijemo.
Sa sjetom u oku.
S osmjehom na licu.

Zbog godina gladnih i sretnog djetinjstva,
Trumanovih jaja i mlijeka u prahu,
tvrde mermelade i sutlije slatke,
namazane kriske i musava lica.
Zbog keranja lopte, kradenoga voca,
behara bagrema, kiselice trave.

Zbog klisa sam ust`o i kobile trule,
klikera i cize, cole, corabake.
Zbog ljubavi skolske, fatanja u parku,
spomenara prvih, zulufa i siski.
Mladosti mi moje. I zbog nje sam ust`o.

Keceva i dvica, luftanja sa casa.
I setnje bezbrizne bez cilja i kraja,
sjedenja u basti, do iznemoglosti.
I zbog nje sam ust`o, sto se zove majka,
zbog oceve ruke, sigurnosti moje.

Lokalnog iz Kaknja, Trice sa Ilidze,
sanera i hala, drotova, parkasa.
Ljeta na Darivi, snijega Trebevica,
zbog plise i gage, sapace i kljena,
kaskada Miljacke, usca Zeljeznice,
brzoga za Ploce, Makarske i Stona.

Ust`o sam zbog raje, moje s Marindvora,
i zbog moga Selje, Papeta i Svabe.
Mirisa jasmina, pjesme djevojacke.
Ust`o sam i stajo sezdeset sekundi.
Citav jedan zivot u jednoj minuti.
Hvala TI.TO da znas, ma gdje bio.
Ne znam ko ovo srochi, ali svaka mu cast!

I jesam, nostalgican sam, ako ko uspita... :oops:
kucuk

Post by kucuk »

Imamo mi sad boljih bravara, ali politicara nece biti jos dugo.
vryzas

Post by vryzas »

Vodenjak wrote:
Jesam. Ust`o sam.

Ust`o sam zbog sjecanja.
Ust`o sam zbog uspomena.
Ust`o sam zbog prkosa.
Ust`o sam iz inata.
Ust`o sam.

Stajao sam mirno.
Stajao sam nijemo.
Sa sjetom u oku.
S osmjehom na licu.

Zbog godina gladnih i sretnog djetinjstva,
Trumanovih jaja i mlijeka u prahu,
tvrde mermelade i sutlije slatke,
namazane kriske i musava lica.
Zbog keranja lopte, kradenoga voca,
behara bagrema, kiselice trave.

Zbog klisa sam ust`o i kobile trule,
klikera i cize, cole, corabake.
Zbog ljubavi skolske, fatanja u parku,
spomenara prvih, zulufa i siski.
Mladosti mi moje. I zbog nje sam ust`o.

Keceva i dvica, luftanja sa casa.
I setnje bezbrizne bez cilja i kraja,
sjedenja u basti, do iznemoglosti.
I zbog nje sam ust`o, sto se zove majka,
zbog oceve ruke, sigurnosti moje.

Lokalnog iz Kaknja, Trice sa Ilidze,
sanera i hala, drotova, parkasa.
Ljeta na Darivi, snijega Trebevica,
zbog plise i gage, sapace i kljena,
kaskada Miljacke, usca Zeljeznice,
brzoga za Ploce, Makarske i Stona.

Ust`o sam zbog raje, moje s Marindvora,
i zbog moga Selje, Papeta i Svabe.
Mirisa jasmina, pjesme djevojacke.
Ust`o sam i stajo sezdeset sekundi.
Citav jedan zivot u jednoj minuti.
Hvala TI.TO da znas, ma gdje bio.
Ne znam ko ovo srochi, ali svaka mu cast!

I jesam, nostalgican sam, ako ko uspita... :oops:

:thumbup: 8)
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

"..suze nisu bile lazne,nisu bile farsa
niko nije tjerao narod da place za njim,
bio je veliki ostace veliki,
dok je u nama zadnjeg daha..
svi smo mi djeca partizana,
svi smo mi ustali protiv fasizma
sta nam je sad?
sta nam je,moj narode?..."
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Dragi naš Joža!

Veliki dio onih od kojih si napravio ljude, pomogao im da ostatak svog života ne provedu na nekom proplanku čuvajući ovce, omogućio im da postanu inžinjeri, magistri pa čak i doktori nauka, dao im stan, posao, a oni su se udarali u prsa vrišteći „Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo“ ti je zabio nož u leđa i skrenuo sa tvog puta. Oni ne nude generacijama koje dolaze niti da postanu inžinjeri, doktori nauka, stan ni posao. Oni nude samo odvratnu nacionalnu mržnju i glavni kriterij - da čovjeka određuje njegovo porijeklo i ime, a ne njegove dobre ili loše osobine. Ti isti će sutra zabiti nož u leđa i svojim novim gospodarima..

Međutim, na ovim prostorima postoje obični ljudi, koji su za tvog „vakta“ živili skromno ali časno i dostojanstveno, pošteno i sretno. Oni će se potruditi da se priča o „Lijepim Titinim vremenima“ nikada ne zaboravi.

Danas nakon 27 godina, ubleha, šuplje, nacionalne mržnje, lopovluka, lažnih obećanja o blagostanju sve više ljudi običnih ljudi postaju tvoji „fanovi“ i kako vrijeme bude prolezilo biće ih sve više. Uzrečica „Lijepi Tito“ će biti sve češća pojava u našoj sumornoj svakodnevnici. Ali na žalost, sretna vremena u kojima su se gradile ceste, pruge, škole, bolnice, fabrike, biblioteke će ipak za sve njih vjerovatno ostati samo lijepi, nedosanjani san.
Princess Fiona

Post by Princess Fiona »

valterbranisarajevo wrote:Dragi naš Joža!

Veliki dio onih od kojih si napravio ljude, pomogao im da ostatak svog života ne provedu na nekom proplanku čuvajući ovce, omogućio im da postanu inžinjeri, magistri pa čak i doktori nauka, dao im stan, posao, a oni su se udarali u prsa vrišteći „Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo“ ti je zabio nož u leđa i skrenuo sa tvog puta. Oni ne nude generacijama koje dolaze niti da postanu inžinjeri, doktori nauka, stan ni posao. Oni nude samo odvratnu nacionalnu mržnju i glavni kriterij - da čovjeka određuje njegovo porijeklo i ime, a ne njegove dobre ili loše osobine. Ti isti će sutra zabiti nož u leđa i svojim novim gospodarima..

Međutim, na ovim prostorima postoje obični ljudi, koji su za tvog „vakta“ živili skromno ali časno i dostojanstveno, pošteno i sretno. Oni će se potruditi da se priča o „Lijepim Titinim vremenima“ nikada ne zaboravi.

Danas nakon 27 godina, ubleha, šuplje, nacionalne mržnje, lopovluka, lažnih obećanja o blagostanju sve više ljudi običnih ljudi postaju tvoji „fanovi“ i kako vrijeme bude prolezilo biće ih sve više. Uzrečica „Lijepi Tito“ će biti sve češća pojava u našoj sumornoj svakodnevnici. Ali na žalost, sretna vremena u kojima su se gradile ceste, pruge, škole, bolnice, fabrike, biblioteke će ipak za sve njih vjerovatno ostati samo lijepi, nedosanjani san.
:thumbup:
dugmee

Post by dugmee »

Image

SARAJEVO/ BEOGRAD - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić posjetio je danas Kuću cvijeća u Beogradu, položio vijenac na grob Josipa Broza Tita i upisao se u „knjigu dojmova“.

-Time je Komšić odao počast drugu Titu koji je preminuo 4. svibnja 1980. godine, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Komšić je posjetio i Memorijalni kompleks „25. maj“ gdje je većina državničkih poklona koje je dobijao Josip Broz Tito.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u Beograd otputovao u privatnom aranžmanu i nije imao nikakvih kontakata sa srbijanskim dužnosnicima.

Komsic je legenda... :-D
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

dugmee wrote:Image

SARAJEVO/ BEOGRAD - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić posjetio je danas Kuću cvijeća u Beogradu, položio vijenac na grob Josipa Broza Tita i upisao se u „knjigu dojmova“.

-Time je Komšić odao počast drugu Titu koji je preminuo 4. svibnja 1980. godine, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Komšić je posjetio i Memorijalni kompleks „25. maj“ gdje je većina državničkih poklona koje je dobijao Josip Broz Tito.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u Beograd otputovao u privatnom aranžmanu i nije imao nikakvih kontakata sa srbijanskim dužnosnicima.

znam ja koga cu zaokruziti :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Sad ce se demokrate javiti i nalijepiti ga da je komunjara ili da je u najmanju ruku otisao tamo samo zato sto je Broz bio Hrvat! :-)

:D
TheWatcher

Post by TheWatcher »

kekec wrote:
Mozda neke balavce ili "nacionalno osvijescene" mozes nasukati da se ibrete u duetu s tobom
ali nemoj pokusavati isto sa onima koji su taj period zivjeli otvorenih ociju i usiju!
I koji ni danas nisu slijepi i gluhi!
Zalosni ce biti zivoti novih mladih narastaja koji nikada nece zivjeti onako kako smo mi zivjeli,
koji nikada nece osjetiti slobodu od Vardara do Triglava, koji ce sebi prijatelje birati po imenu i prezimenu i imetku..
Image
Tito o nacionalnosti Bošnjaka:
"Neka taj čovjek bude Bosanac, Hercegovac. Vani vas i ne zovu drugačije nego imenom Bosanac, pa bio to Musliman, Srbin ili Hrvat. Svako može da bude ono što osjeća da jeste i niko nema pravo da mu natura neku nacionalnu pripadnost." (novembar, 1969.g.)
"BiH je nekada bila sjeme razdora između hrvatskog i srpskog naroda. Gospoda u Zagrebu i Beogradu brinula su brigu o BiH – brigu o njenom bogatstvu i brigu o tome da bi je što više izrabljivali, a nisu vodili brigu o narodima BiH. Oni su, da bi lakše postigli ciljeve, huškali jedan narod protiv drugog, sijali su zlu krv." (J.B.Tito, Govori i članci, Naprijed, Zagreb, 1966.g.)

"U toku rata ovdje se vodila, ne samo oslobodilačka borba za novu Jugoslaviju, već i borba za Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu republiku. I kod nekih rukovodećih drugova nije bilo jasnog stava u tom pogledu (…). Ja se tu nikada nisam dvoumio. Govorio sam da BiH ne može pripadati ni ovome ni onome, već samo narodima koji je od davnina naseljavaju. Nemojte dozvoliti da vam bilo ko tu mešetari i da muti među narodima BiH."
(15.11.1979.g.)
A poslije Tita, oni koji su bili u prilici da idu dalje, da vode zemlju u bolje, podlegose
nacionalizmu i sovinizmu, cime unistise dobre temelje izgradjene za vrijeme Tita
i dovedose na prostore YU smrt, mrznju, siromastvo i bezperspektivnost.

Druze Tito, neka ti je vjecna slava!
Image
bravo kekec slazem se sa tobom jedan i jedini je bio Josip Broz :faraon1:
vjecna mu slava i hvala mu za sve :( za one koji ne znaju sta je uradio za bivsu Yugu neka se malo zarove u literaturu i nek citaju :x
dobro je rekao Rambo Amadeus u onoj pjesmi "cobane vrati se , ovce tvoje ne mogu bez tebe" :roll: zna se ko je coban a ko ovce zar ne :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Vodenjak wrote:

Sad ce se demokrate javiti i nalijepiti ga da je komunjara ili da je u najmanju ruku otisao tamo samo zato sto je Broz bio Hrvat! :-)

:D
Ne izazivaj :lol: :lol: :lol:
karanana

Post by karanana »

Super je sto je otisao. Samo jeli uzeo godisnji odmor ili mu i ovaj "radni" dan placaju porezni obveznici?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

karanana wrote:Super je sto je otisao. Samo jeli uzeo godisnji odmor ili mu i ovaj "radni" dan placaju porezni obveznici?

Znao sam... :-) :-) :-)

Vidis da nije do mene @_Bosanac...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jebo ti nas, znam ja nas.... :-) :oops:
twat

Post by twat »

TiTo Cedevito 8)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Vodenjak wrote:
karanana wrote:Super je sto je otisao. Samo jeli uzeo godisnji odmor ili mu i ovaj "radni" dan placaju porezni obveznici?

Znao sam... :-) :-) :-)

Vidis da nije do mene @_Bosanac...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jebo ti nas, znam ja nas.... :-) :oops:
Mislim da bi trebalo provjeriti i kojim je autom isao :oops: i jel i Sabinu vodio :oops: te ko je racune za gorivo snosio :oops:

Jest' da pise da je u privatnom aranzmanu, ali ipak je red sve to provjeriti :oops: Ovako, fasovace vitalni nacionalni interesi :oops:
kekec

Post by kekec »

Ovaj radni dan mu je placen od para poreskih obveznika koji zele, ali
nisu mogli otici i poloziti cvijece na Titov grob. Neces vjerovati,
ima nas i takvih.
Halal mu trosak za ovaj gest. :thumbup:

A ti se upitaj za pare poreskih obveznika koji se trose na plate onih koji "prodaju maglu"
narodu 365 dana u godini, godinama. ;-)
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

Vodenjak wrote:
DiplomataSaSela wrote: Bolan gdje ces porediti Ronalda i jozeka...mala je doduse razlika...prvi je bio milioner kad je posto predsjednik a ovaj drugi kokuz(valjda mu se zato nije ispustala vlast do kraja...cak je nije nikome ni ostavio)...a tvoj i moj babo jesu gradili onu zemlju...valjda da bi josip mogo krstariti mediteranom,ili da bi isli u madjarsku po sir i puter...malo glupo al je ovako...ostale"ljepote"komunizma davno smo prebrali...a zemlju je rascerecila njegova vojska i njegova partija
Velim ti, gubis se...
Ronalda i Jozu se ne moze porediti i tu se slazem...
Ronald je imao kaskadera koliko je zelio i kad god mu je zatrebalo...
Broz je bio jedan. I u shumi sa svojim partizanima i u krevetu sa svojim ljubavnicama i u fabrikama sa svojim radnicima i u silnim svojim vilama.
Sve sto je imao, DAO mu je narod i on je u tome znao uzivati. Za to vrijeme je SAMO dizao ugled tom narodu sirom svijeta a kad je umro, nista nije ponio sa sobom ali ni svojim sinovima ostavio...
Ostavio je tom istom narodu koji se poasio i nad hljebom pogace trazio!
Tvrdnja da je Brozova vojska uradila ono sto su cetnici pod vodjstvom Milosevica & comp uradili je samo jedna od Tudjmanovih i Izetbegovicevih floskula kojom su pokusali (i uspjeli - ti si najbolji primjer!) uvaliti narodu zvaku o tome da je za sve sto nam se desilo kriv - Broz. :-) :-)

To da ti i ja, a vidim i mnogi drugi ovdje, raspravljamo o covjeku koga vec 27 godina nema i sto ogromna vecina onih koji su zaista gradjanski orijentisani i zele slobodnu i nepodijeljenu BiH tog istog Broza cijeni i postuje dok se vi drugi zavlacite u misije rupe ne bi li sta negativno o njemu iskopali, najbolji je dokaz koliko je taj drzavnik vrijedio za one koji su ZNALI zivjeti u njegovo vrijeme!
:faraon1: :faraon1:

,
StLouis

Post by StLouis »

Image

Zar je vec proslo toliko vremena od njegove smrti....? :roll: bio sam sestogodisnjak kad je preminuo, ljudina, najveci sin Balkana. Pocivao u miru.
Ivy

Post by Ivy »

U stavu MIRNO! 03:05!
Komso, naklon do poda!
:kravata:
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Njemu nije lose bilo Fidel mu slao gareci, karo Elizabetu i Sofiju, cugo sa Naserom i Nehruom i tako , nesumnjivo jak lik i njegovi savremenici su prozivjeli finog vremena na osnovu njegove karizme. Inace, cijeli je sistem pocivao na toj karizimi i urusio se kao kula od karata, sto je u sustini i bio, tako da u cjelini mi glodjemo koske sa tog derneka zvanog SFRJ.
StLouis

Post by StLouis »

Celicna_saka wrote:Njemu nije lose bilo Fidel mu slao gareci, karo Elizabetu i Sofiju, cugo sa Naserom i Nehruom i tako , nesumnjivo jak lik i njegovi savremenici su prozivjeli finog vremena na osnovu njegove karizme. Inace, cijeli je sistem pocivao na toj karizimi i urusio se kao kula od karata, sto je u sustini i bio, tako da u cjelini mi glodjemo koske sa tog derneka zvanog SFRJ.
ma jasta, poslije njega je raj na zemlji...u tome i jest poenta; on je imao karizmu, i narod mu je vjerovao i bio je pravedan prema svim narodima...nadji mi nekog slicnog danas, nema ga ni pod lupom
karanana

Post by karanana »

Ja mislim da je on znao da ce se ovo poslije njega sve srusiti i da cemo se jednog dana poslije njegove smrti svi dobro poklati.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Tito je bio taj koji je pokazao da se moze i kako se moze.

Ovi poslije njega pogazase da je i u stvarima koje su se tada doimale kao greske bio u potpunosti u pravu.
Post Reply