Pokolj delfina u Japanu

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

tempora

Post by tempora »

SE7EN wrote:
tempora wrote:
ztluhcs wrote:Jel ih još uvijek ubijaju pod onom šupljom "za naučne svrhe". Ako se ne varam tako su zaobilazili zakon o ubijanju kitova pa ih klali zbog "proučavanja".

Japanci su naopak narod pa nek priča ko šta hoće...
Ja sam prozivanjem "nase janjetine" reagovala na ovo.Ne mogu sada da se sjetim imena francuske glumice koja je i taj cin "izjedanja" i ubijanja smatrala barbarizmom i pokrenula kampanje protiv istoga.
Stoga, hjedoh samo reci, naopako je ono sto nije postavljeno kao norma u nekom od naroda.A ne znam nesto, da se i jedan narod moze pohvaliti da nema svojih izopacenosti-te stoga mi zasmeta da su Japanci ( a nemam rodbine medju njima!) nesto naopakiji od ostalih. :shock:
Zato mogu ja . Doticna " dama " se zove Brigite Bardo i rekla je sljedece:
Muslimanski obicaj klanja ovce za Kurban mi je odvratan i barbarski i ....."
Kako Francuzi kolju krave i ovce Brizitka nam nije objasnila ( vjeoravotno svilenim koncem ) Inace cuvena BB je veliki simpatizer Karadjica i Milosevica ." Posjeticu sve srpske zemlje " aludirajuci na Kosovo , rs , sao Krajinu u hrvtaskoj ......rekla je u jednom intervjuu vremesna glumica koja vazi za zastitnika zivotinja ali ne i za zastitinka ljudi koje gazi Slobina vojska .Toliko o Brizitki .A sto se tice tebe draga nasa Tempora , vrlo i neobicno cijenim tvoj doprinos na ovom forumu .Sa uzitkom citam ono sto pises .Ali ubacivanje kokosa i crva i muha ....i drugih skakvaca i gmizavaca koji takodje osjecaju bol , sa delfinima je zaista i stvarno van dometa mog razmisljanja .Porediti naseg seljaka koji nekliko hiljada godina okrece janje na raznju i kolje kokos na panju (" u Boziju dozvolu " ako se tako moze reci ) dakle to porediti sa onim japanskim monstrumima koji kao samuraji sabljma muce i kasape delfine , to je kao da poredis cetnike i djecu koja beru tresnje .Svkao ponekad trabunja .
Ocigledno da se ne razumijemo.Ja nisam poredila gliste, kokosi i slonove, vec se osvrnuh na normu koja odredjuje korektnost! I Kinezi jedu pse. I jedu koliko ja znam apsolutno sve, a i koliko malo znam, neke od tih "poslastica" ostatak su kako razumjeh iz vremena gladi i nestasice za hranom.
Encian je mislim djelomicno objasnila ovu surovu "tradiciju" Japanaca, ( koju nadasve vidim kao stravicnu) sto govori da postoje uzroci zasto i kako, ali naravno da oni nisu opravdanje! A takve tradicije imaju mnogi narodi i upravo zbog toga ne smatram ( i na to i samo to reagujem !!!!) da je neki narod naopakiji od drugoga.
Jesu li se ono nedavno Englezi bunili protiv prijedloga ukidanja lova? ( mozda sam pobrkala zemlje)Zbog svoje jel dugogodisnje tradicije? U koje svrhe?Sto ce reci da je neka pojava prestiz a opet neka druga barbarizam? Kao sto je halal ovca! :shock: I nije li ono holandska ministrica ekonomije nedavno izasla pred svjetinu sa "krasnom" kunom ( meni su sve zivotinjske ogrlice kune :zzzz: ) na ramenima. Pa rece, da je znala da ce to izazvati takve rekacije- ne bi ona? :? A milioni se ulazu u farme po zemlji u uzgoj zivotinja koje ce kasnije zavrsiti kao kragne i slicno.Normalno sasvim.Jer postoji velika elita koje jede kitove, oblaci lisice, nosi dijamante na rukama koju su dijeca Siera Leonea placala svojim zivotima.Dok se ne napravi film koji ce najednom osvjestiti pola covjecanstva ! :oops:
Sto ce reci, sve je stvar potrebe/potraznje i norme.A u toj naopakosti nema vanzemaljskih naroda! I ja se pobunih, tj osjetih se uvrijedjenom i zbog toga progovorih-a sto je ocigledno neshvaceno.
SE7EN

Post by SE7EN »

Izvini Tempora ako sam te pogresno shvatio .Svi znaju da je tvoje srce vece od kuce . :) :) :)
encian

Post by encian »

update iz japana:

pitala sam svakog japanca koji govori engleski jedu li japanci delfine. svi su bili zgrozeni i svi osim jednom su rekli da ne jedu. taj jedan jedini je rekao da delfine jedu samo poneki ljudi, da je cuo, ali ne zna gdje su tacno (rijec je o obrazovanom profu, ne o nekom trecem). ako potrazite ne netu, nema bas rezultata za ovu potragu, cak se i medijski navodi o lovu na delfine svode na "....... said that.....".

danas sam smogla snage da pogledam i video do kraja. paketi hrane koju prikazuju na kraju nisu paketi delfinovog mesa (ja ga nikad nisam vidjela niti ga je vidio bilo ko drugi ko govori meni razumljive jezike), nego paketi kitovog mesa. prema tome, tu je makar jedna greska u videu.

kad malo porazmislih, mi smo prilicno okrutni prema svim morskim zivotinjama. pustamo ih najcesce da umru od neefikasnog poteza nozem, ugusuvsi se na vazduhu dok se batrgaju. moram priznati da mene posebno pogadjaju delfini. valjda zato sto su tako pametni mislim da osjecaju vise, pa valjda je i agonija koju prolaze veca. ali jeste li slusali kako "place" popularni lobster kad ga spremaju? znate li da ga kuhaju zivog?

za kraj: ne opravdam ni ubijanje delfina ni ubijanje kitova. stavise, pokusavam da i ove ovdje koje ponekad vole pojest kitovo meso i supu od ajkulinih peraja odgovorim. uglavnom se zgroze kad im ispricam sto imam. ali smeta mi i generalizacija i lupetanje tipa "japanaca ima puno, oni jedu sve".

eto mozda ce neko naci ovaj post informativan. iskreno se nadam da nisam zalud terorizirala posten svijet.
Mustafapasa

#79 Re: Pokolj delfina u Japanu

Post by Mustafapasa »

malo proletjeh po starim temam i nadjoh na ovu...sokantno, odavno nisam vidio nesto ovako...
nije mi zao sto ih je strefio cunami i sve ono...koja je ovo pogan od lovaca...a da ne govorim o ubijanju pasa i jedenju fetusa itd...
jadni delfini...kad se Boga ne boje...
vratnik

#80 Re: Pokolj delfina u Japanu

Post by vratnik »

Mustafapasa wrote:malo proletjeh po starim temam i nadjoh na ovu...sokantno, odavno nisam vidio nesto ovako...
nije mi zao sto ih je strefio cunami i sve ono...koja je ovo pogan od lovaca...a da ne govorim o ubijanju pasa i jedenju fetusa itd...

Ovaj forum jal je dotakao dno, jal mu je opasno blizu. Ne razumijem samo kako toliki broj ljudi koji ocito ne posjeduju ni e od empatijw uvijek na saxu zavrse. Zali boze zraka koji ambroziji kradete.
:-)
vratnik

#81 Re: Pokolj delfina u Japanu

Post by vratnik »

Sta mislis mustafapasa, mozda ih je bog kaznio sto su bosancima pomagali znanjem i novcem? I kakve fetuse spominjes?
Mozda mislis na afganistansku tradiciju da se raspori ovca i iz nje izvadi janje da bi se napravila kapa?
Stvarno me strah kad pomislim u kakav svijet saljem svoju djecu..
BIONA

#82 Re: Pokolj delfina u Japanu

Post by BIONA »

nedavno sam na hrt-u pogledala dokumentarac The Cove - zaljev, i odavno me nesto tako nije potreslo :( ne znam jeli neko vec spominjao ovdje tak dokumentarac, pa preporucujem da ga pogledate !
To je dno dna sta ljudi rade delfinima, i danima sam bila potresena .
Frooteky

#83 Re: Pokolj delfina u Japanu

Post by Frooteky »

Treba nešto jesti, neki naopaki insani više vole "ribu" neg teletinu meni nije jasno al ajde :lol: :lol: :lol:

I gled´o sam u South Parku, oni su to objasnili bacili im kit i delfin atomsku i sad ih ubijaju sve redom 8-) :mrgreen:
XXS

#84 Re: Pokolj delfina u Japanu

Post by XXS »

Mustafapasa wrote:malo proletjeh po starim temam i nadjoh na ovu...sokantno, odavno nisam vidio nesto ovako...
Image
Garant ti nije zao ni sto su nas strefili cetnici s obzirom kakva smo pogan prema kokoskama, ovcama, kravama......a kurbane i da ne spominjem.
Hiran

#85 Re: Pokolj delfina u Japanu

Post by Hiran »

Snimljen je i dokumentarni film o zalivu u kojem se ubijaju delfini :

The Cove (2009)

Image
BIONA

#86 Re: Pokolj delfina u Japanu

Post by BIONA »

Par postova iznad sam ga spomenula...ko pogleda nece ostati ravnodusan :(
Post Reply