Ocigledno da se ne razumijemo.Ja nisam poredila gliste, kokosi i slonove, vec se osvrnuh na normu koja odredjuje korektnost! I Kinezi jedu pse. I jedu koliko ja znam apsolutno sve, a i koliko malo znam, neke od tih "poslastica" ostatak su kako razumjeh iz vremena gladi i nestasice za hranom.SE7EN wrote:Zato mogu ja . Doticna " dama " se zove Brigite Bardo i rekla je sljedece:tempora wrote:Ja sam prozivanjem "nase janjetine" reagovala na ovo.Ne mogu sada da se sjetim imena francuske glumice koja je i taj cin "izjedanja" i ubijanja smatrala barbarizmom i pokrenula kampanje protiv istoga.ztluhcs wrote:Jel ih još uvijek ubijaju pod onom šupljom "za naučne svrhe". Ako se ne varam tako su zaobilazili zakon o ubijanju kitova pa ih klali zbog "proučavanja".
Japanci su naopak narod pa nek priča ko šta hoće...
Stoga, hjedoh samo reci, naopako je ono sto nije postavljeno kao norma u nekom od naroda.A ne znam nesto, da se i jedan narod moze pohvaliti da nema svojih izopacenosti-te stoga mi zasmeta da su Japanci ( a nemam rodbine medju njima!) nesto naopakiji od ostalih.
Muslimanski obicaj klanja ovce za Kurban mi je odvratan i barbarski i ....."
Kako Francuzi kolju krave i ovce Brizitka nam nije objasnila ( vjeoravotno svilenim koncem ) Inace cuvena BB je veliki simpatizer Karadjica i Milosevica ." Posjeticu sve srpske zemlje " aludirajuci na Kosovo , rs , sao Krajinu u hrvtaskoj ......rekla je u jednom intervjuu vremesna glumica koja vazi za zastitnika zivotinja ali ne i za zastitinka ljudi koje gazi Slobina vojska .Toliko o Brizitki .A sto se tice tebe draga nasa Tempora , vrlo i neobicno cijenim tvoj doprinos na ovom forumu .Sa uzitkom citam ono sto pises .Ali ubacivanje kokosa i crva i muha ....i drugih skakvaca i gmizavaca koji takodje osjecaju bol , sa delfinima je zaista i stvarno van dometa mog razmisljanja .Porediti naseg seljaka koji nekliko hiljada godina okrece janje na raznju i kolje kokos na panju (" u Boziju dozvolu " ako se tako moze reci ) dakle to porediti sa onim japanskim monstrumima koji kao samuraji sabljma muce i kasape delfine , to je kao da poredis cetnike i djecu koja beru tresnje .Svkao ponekad trabunja .
Encian je mislim djelomicno objasnila ovu surovu "tradiciju" Japanaca, ( koju nadasve vidim kao stravicnu) sto govori da postoje uzroci zasto i kako, ali naravno da oni nisu opravdanje! A takve tradicije imaju mnogi narodi i upravo zbog toga ne smatram ( i na to i samo to reagujem !!!!) da je neki narod naopakiji od drugoga.
Jesu li se ono nedavno Englezi bunili protiv prijedloga ukidanja lova? ( mozda sam pobrkala zemlje)Zbog svoje jel dugogodisnje tradicije? U koje svrhe?Sto ce reci da je neka pojava prestiz a opet neka druga barbarizam? Kao sto je halal ovca!
Sto ce reci, sve je stvar potrebe/potraznje i norme.A u toj naopakosti nema vanzemaljskih naroda! I ja se pobunih, tj osjetih se uvrijedjenom i zbog toga progovorih-a sto je ocigledno neshvaceno.