Ima li šanse za novi rat?!

Ima li šanse za novi rat?!

Da
55
54%
Ne
37
37%
Ne želim se izjasniti!
2
2%
Ne znam
7
7%

Total votes: 101

Jastreb35

Post by Jastreb35 »

senada wrote:
Jastreb35 wrote:.....Ili, zamisli da zivis u Francuskoj. Probudis se, a Nijemci ti po gradu skupljaju Jevreje. Komsiju ti Solomona ubiju na kucnom pragu, a ocu ti kundakom odvale vilicu jer se usprotivio. Ti komad sira u dzep i pravac Svicarska ?

Slabo je to kolega, slabo.
.....ili zamisli oca koji je pozelio da se ljudski sretne i popije kafu sa snajperistom koji je ranio njegovu trogodisnju kcerkicu... dragi Jastrebe morao bi imati na umu da smo svi mi vrlo razliciti.... svaka individua je prica za sebe ..... :-) .....
Odnos prema velikosrpskom projektu se ogleda u suprotstavljanju istom ill u tolerisanju istog. Treceg nema. Ti mozes popiti kafu s nekim ko ti je ubio kcerku, ja bih mu amputirao noge do koljena i ruke do lakata. Ali tvoja i moja reakcija na individualni zlocin nema veze sa nasom obavezom da se suprotstavimo velikosrpstvu, kao bolesnoj ideji koja steti drustvu.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Jastreb35 wrote:Reforma policije ima politicku tezinu plana Z4, ponudjenog pobunjenim Srbima Hrvatske. Ako se Dodik nastavi ponasati kao vo, vjestacki izazvana nestabilnost koja bi kulminirala bosanskohercegovackom verzijom Oluje, je sasvim moguca opcija. A onda moze kao i pokojni Babic, "kod rođaka na periferiji Zemuna" uzgajati pilice. No nadajmo se da ce razum prevladati.
Pozdrav Jastrebe!
Mislim da pretjerujes u svojoj viziji...tim gore sto ne znam kako bi izgledala ta eventualna Oluja, kada mi nemamo ni vojske kako treba, a da ne spominjem strategije i ciljeve. Nema sanse za novi ratu u dogledno vrijeme, za koju deceniju mozda, a za sada ni pod tackom razno. A da se ne desi da se Srbi ne organizuju (isto kao i neki Bosnjaci koji ovdje iznose sulude planove) pa ne protjeraju Bosnjake (samo ne znam gdje) a Silajdzica posalju u Tursku (ekvivalent Babicu).
Dajte ljudi, imate li pametnijih tema i stvari u zivotu da radite?
senada

Post by senada »

Jastreb35 wrote:
senada wrote:
Jastreb35 wrote:.....Ili, zamisli da zivis u Francuskoj. Probudis se, a Nijemci ti po gradu skupljaju Jevreje. Komsiju ti Solomona ubiju na kucnom pragu, a ocu ti kundakom odvale vilicu jer se usprotivio. Ti komad sira u dzep i pravac Svicarska ?

Slabo je to kolega, slabo.
.....ili zamisli oca koji je pozelio da se ljudski sretne i popije kafu sa snajperistom koji je ranio njegovu trogodisnju kcerkicu... dragi Jastrebe morao bi imati na umu da smo svi mi vrlo razliciti.... svaka individua je prica za sebe ..... :-) .....
Odnos prema velikosrpskom projektu se ogleda u suprotstavljanju istom ill u tolerisanju istog. Treceg nema. Ti mozes popiti kafu s nekim ko ti je ubio kcerku, ja bih mu amputirao noge do koljena i ruke do lakata. Ali tvoja i moja reakcija na individualni zlocin nema veze sa nasom obavezom da se suprotstavimo velikosrpstvu, kao bolesnoj ideji koja steti drustvu.
Nije mi cilj da ti rusim moral ali moras uzeti u obzir da ovdasnja populacija i te kako prima k znanju i k srcu odlucujuci utjecaj dominantnog zapadnog spoljnjeg faktora... No druga stvar je ako racunas na istocne prijatelje koji su nas "zaduzili" vrlo "visokim rejtingom" u svijetu.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

chuchumbamayumbe wrote:
Jastreb35 wrote:Reforma policije ima politicku tezinu plana Z4, ponudjenog pobunjenim Srbima Hrvatske. Ako se Dodik nastavi ponasati kao vo, vjestacki izazvana nestabilnost koja bi kulminirala bosanskohercegovackom verzijom Oluje, je sasvim moguca opcija. A onda moze kao i pokojni Babic, "kod rođaka na periferiji Zemuna" uzgajati pilice. No nadajmo se da ce razum prevladati.
Pozdrav Jastrebe!
Mislim da pretjerujes u svojoj viziji...tim gore sto ne znam kako bi izgledala ta eventualna Oluja, kada mi nemamo ni vojske kako treba, a da ne spominjem strategije i ciljeve. Nema sanse za novi ratu u dogledno vrijeme, za koju deceniju mozda, a za sada ni pod tackom razno. A da se ne desi da se Srbi ne organizuju (isto kao i neki Bosnjaci koji ovdje iznose sulude planove) pa ne protjeraju Bosnjake (samo ne znam gdje) a Silajdzica posalju u Tursku (ekvivalent Babicu).
Nisam imao u vidu spontano samoorganizovanje drzavi lojalnih gradjana, nego reakciju na bahato suprotstavljanje eliminaciji genocidnog nasljedja.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

chuchumbamayumbe wrote:
Pozdrav Jastrebe!
Jedna varijanta rata traje i sada. U toj varijanti, koja se vodi politickim i propagandnim sredstvima, glavnu rijec ima Dodik (ostali politicari su iznenadjujuce nejasni, nekonkretni, nedosljedni,.... mlaki), koji ima za prvi (ne i jedini) cilj zadrzavanje Republike Srpske, koju je naslijedio od Radovana Karadzica.

Da li Dodik zeli "isporuciti" Karadzica Hagu? Ne vjerujem.
bonsai

Post by bonsai »

Evo, recimo da bude rat i da pobjedimo i sta onda? Opet bosanaca i hercegovaca nebi bilo ni na mapi,opet bi isti politicari(VLADARI) bili na vlasti a raja bi opet bila gladna.I sta onda?????
mileS

Post by mileS »

Pobjednik jos nije proglasen!
Dakle rat se nastavlja u roku 3 godine
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Evo, recimo da bude rat i da pobjedimo i sta onda?
Za ekonomsku ti je stabilnost potrebna politicka stabilnost. Onog trenutka kada se silom argumenta (ili argumentom sile) potpuno uvjeri separatisticki orjentisane elemente u drustvu da svojatanje dijelova BiH od pojedinih naroda nece biti prihvaceno, doci ce do renesanse drustva, a energija koju se sada trosi na ocuvanje (te neizbjezno i eliminaciju) rezultata genocida, ce biti usmjerena u ekonomiju, kulturu, nauku .....
bonsai

Post by bonsai »

I OPET TI OSTAJU ISTI POLITICARI ili mislis da ce ta tvoja renesansa i na njih uticati?
Šandor

Post by Šandor »

Orbini wrote:Nemoguc je totalni rat u kojoj jedna strana skroz pobijedi.
Ako uzmemo da je bosnjacka strana sad jaca, nemoguce je milion ipo ljudi protjerati na fazon Oluje. Cak da imaju americke autoputeve.

Bosnjacka strana moze samo zauzeti bitna strateska mjesta, pokoji manji grad, koji rudnik, industrijsku zonu, plodno polje,... i u novi Dejton uci sa boljim kartama. Gdje bi srpski dio imao neku slabasnu autonomiju i nemogucnost povezanosti svog teritorija infrastrukturom. Sto znaci, zivjeli bi i dalje tu, ali bi morali slusati i manje bi se kurcili.

Sa jedne strane:
Rat je skup, zahtjeva ogromna sredstva, onda zahtjeva dobru diplomatsku zaledjinu, i kakvu takvu snebdjevenst robnih rezervi u slucaju ekonomske izolacije. Nije to samo vise pusaka po glavi vojnika. Baj de vej - dobrovoljaca bi malo bilo koji bi ginuli na platou Manjace, Ozrena,...

Sa druge strane:
Preko Tuzbe nas svijet jos jednom uvjerava kako se agresivnost isplati. Nema pravde u politici, postenjacine su luzeri i to ti je. Srebrenica, Visegrad,.. su defakto srpski danas, i to mozes samo ratom promijeniti. Osim toga, bosnjacki dio je sveden na mali geto na dva fizicki odvojena djela. U startu smo zavisni od okruzenja, nema sanse da profunkcionisemo kao funkcionalna politicka jedinicana ovim procentima teritorije, i zivotni prostor je za sljedece generacije onemogucen, bioloska supstanca naroda pod znakom upitnika. Tako da bi se mozda isplatilo uci u par godina izolacije i politickih pritisaka, zarad osvajanja teritorija koje bi omogucile opstanak sljedecih generacija. Napr. naoruzati se tajno i cekati neki tezi incident kao povod, a toga ce biti posmatrajuci mrznju i agresivnost novih generacija u Srba.

Naravno - najbolja opcija je da Bih polako udje u EU, sa svim sto uz to ide, da Bosnjaci polalko ostvare svoja prava na cijelom prostoru kroz demokratizaciju cjele biH.
Ukratko, treba se naoružat jer Srbi će jednom opet pokušat. Jedini put opstanka jeste da taj trenutak dočekamo spremni i da ih razvalimo (i Hrvate ako bude trebalo).

Teško je reći kad će doći novi rat. Ali siguran sam da će to biti u trenutku velikih promjena u cijelom svijetu. Dakle, to može biti i u ovoj deceniji. A možei nakon što svi pomremo. Mislim da ipak nećemo toliko čekat. :D

Srbi će (kao i uvijek) pokušat iskoristit pometnju. Mi moramo dočekat spremni taj trenutak inače smo gotovi.

Ako budemo nespremni presjeći će nam sve bitne tačke (kao i prošli put) i nema nam spasa.
Šandor

Post by Šandor »

U biti, opstanak ovisi od nas samih. Ako nas ova presuda ne osvijesti nećemo opstati.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

bonsai wrote:I OPET TI OSTAJU ISTI POLITICARI ili mislis da ce ta tvoja renesansa i na njih uticati?
Nakon par izbornih ciklusa, u vlasti bi se profilirao tehnokratski sloj politickog tijela.
R-A_V_E-N

Post by R-A_V_E-N »

CI VIS PACEM PARA BELLUM!!!

ili u slobodnom prevodu

Ako hoćeš da uživaš blagodati mira,bolje pripremaj svoje najdraže za težak i brutalan rat.

To je drevna mudrost koju je rekao neko najmanje 16 puta pametniji od svih koji postaju na ovoj temi zajedno!!!
homobalkanikus

Post by homobalkanikus »

nemojte se provaljivat (vi koji tvrdoite da nece doci do rata)...nece sada, al za 10-ak godina hoce sigurno....nesmjemo dozvoliti da udemo u rat bez vojske kao u ovom zadnjem ratu, trebamo se naoruzat jer srbi sigurno se spremaju za novi rat kao sto su 90ih kad se nije niko nadao da ce napast.. trebamo se naoruzat..."beter safe than sorry!"
R-A_V_E-N

Post by R-A_V_E-N »

homobalkanikus wrote:"beter safe than sorry!"
O tome ti govorim.

I tebi i ostalima i 16-im i 20-im.
ticking_away

Post by ticking_away »

ih, evo osnovano je i jos jedno lovacko drustvo koje je u stvari tenkovska brigada ali nikom ni rijeci ... psssssssssst :-) :-)
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Ovu temu nisam pratio i mislio sam da ce liberalno-demokratske snage biti mLogo jake i da ce svako iole "opravdavanje" ideje o novom ratu i njegovoj mogusnosti biti ignorisano i ismijano u startu. No evo sad uletih i iznenadjen sam razvojem situacije. Vidim Jastrebe i ti si "za" rat... interesantno, ti si mi nakon Memije prvi politički analitičar :D
(Analogno tome i Memija je za rat samo kad bi smio kazat javno :D )

Nego hajmo dalje, kako se naoruzat je koliko vidim sljedece pitanje :-)
Smartex

#93 Re: Teorija zavjere

Post by Smartex »

Bulbull wrote:
EVOX wrote:Citam vas evo nekoliko dana i fakat ne mogu vjerovati da ste toliko glupo ili mozda svi imate otprilike 15-16 godina, vi fakat mislite da ovaj rat ili bilo sta se desilo a da to nije planirano oda strane nekoga i nekih koji su puno hiljada km udaljeni i od Sarajeva i Banja luke i Beograda i Zagreba. Postoji nesto a o tome sada necu jer bih pisao satima sto je tzv. kontrolor svijeta i nije to sto bih neko rekao USA ili something like that, to je previse lako skontati. Postoje određene interesne sfere koje su tacno u 80-tim znale kako treba da izgleda podrucje Ex-yu ,podrucje BIH u druga neka jer su ipravo oni tako zelili i oni nisu zeljeli da armija BIH udje u BL zato jer oni nisu tako zeljeli....sve je planirano i NISTA AMA BAS nista ne zavisi od jenog MUJE niti MILORADA niti JOSIPA.......sve ce biti onako kako biti mora u prijevodu onako kako godi nekome i nekima a za njih vjerujte niste culi!
:x :x :x
Ja sega komentara. :lol: :lol: :lol: Tipicno Bosnjacki, drugi su krivi, drugi ce nam odrediti sudbinu, drugi ce nam donijeti posao, drugi ce nam donijeti suzivot, drugi ce nam otvoriti fabrike, drugi ce nam urediti Bosnu, drugi ce nam ... :lol: :lol: :lol: Da su Slovenci tako razmisljali i cekali druge, danas bi bili u rangu sa Albanijom i Moldavijom.
Jarane, prijatelju... niko ti nista nece dati, nego treba sam da uzmes stvari u svoje ruke. Da sam odredujes svoju sudbinu. Da se bunis, demonstriras, boris, protestujes, ratujes....
Postoji ona lijepa narodna poslovica, "uzdaj se u se i u svoje kljuse".

Zasto je ovo tipicno Bosnjacki, zar kada su nas zadrzali kod BL nisu nam DRUGI odredili sudbinu ili smo mi sami po svojoj volji stali... Jarane u tome i jest problem sto ovde za sva tri naroda neko drugi kroji gadje.
Ovde neko Spominje Oluju i ko zale sto su nas zaustavili, pa isto i srbi mobu reci da nam nisu zabranili avijaciju na pocetku rata, da nisu odmah dosle UN moglo je biti drugacije... no na kraju je bilo kako je prije mnogo, mnogo godina negdje ko zna gdje odluceno da bude. Nazalost tako je kada si mala zemlja bez uticaja.
R-A_V_E-N

Post by R-A_V_E-N »

Da li to treba značiti da je potrebno da odustanemo od časnih stremljenja?Naravno da ne.

Ako ne živiš za nešto onda ćeš umrijeti za ništa.
Abu FEED el-Castro

Necu reci da se ne slazem sa vecim dijelom vasih komentara i promisljanja na ovu temu, no mislim, dakle ja mislim, da je razmisljanje o ikakvom ratu jako jako nerealno. Jednostavno jer je narodu preko glave i ovakvog mira, a kamoli da ratuju. I ne iz ubjedjenja da to mozda ne bi bilo ispravno, ako cemo sad idealizirati. A s druge strane nije da ne bi jedva dočekali rat - jašta bi itekako samo da se ispale u dijasporu svi ovi koji to dosad nisu uspjeli, i bosanci i srbi (kazem srbi nasuprot bosanaca valjda je jasno svima zasto, da me sad ko ne hvata za riječ :-? )...

Jednostavno ne mozemo mimo onoga sto nas historija uči, a to je da je za novi sukob (ja patetike majko al dzaba) na ovim prostorima jednostavno treba jedan vremenski vakuum za praznjenje i zatim punjenje baterija. I naravno shodno historiji rat je ovdje neminovan, i tu činjenicu moze negirati samo budala ili tupan, čisto jer je to - tako :sad: Eh sad gdje se mozemo razici to je ovo o čemu i raspravljamo, da li je rat moguc u skorije neko i izvjesnije doba...

A iskreno i ja, bez obzira rat ili ne, kao i vecina naroda smo svjesni da ovim ratom su se stvari samo zgombale i ispremetale nista nisčim tako da se ovako ili onako nesta, ali radikalno mora desiti da se to koliko toliko vrati na nekakvo mjesto, pa kako god, ali ovako brate nit (barem meni izgleda) moze nit ima izgleda da ce se samim faktorom vremena izbalansirat stvari...
Mozda malkice ima ova sansa sa EU pa da ce to oni poravnat, ali opet sama činjenica da je vec formirana (tj. oteta) Srpska, da egzistira i da je ucrtana na kartama, teritoriji i sto je najgore u svim nasim (i "njihovim") srcima je nesto preko čega se ne moze tako preci.

Opet ako gledamo, Francuzi i Švabe su se kavgali kroz historiju i mrzili koliko i "mi" i četnici, no ekonomija i stabilnost su (barem na izgled) sve to potisnuli u drugi ili treci plan. Pitanje je da li ce sad ekonomski prosperitet u okviru EU to isto moci uraditi i kod nas :?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

[quote="Abu FEED el-Castro"]Necu reci da se ne slazem sa vecim dijelom vasih komentara i promisljanja na ovu temu, no mislim, dakle ja mislim, da je razmisljanje o ikakvom ratu jako jako nerealno. Jednostavno jer je narodu preko glave i ovakvog mira, a kamoli da ratuju. I ne iz ubjedjenja da to mozda ne bi bilo ispravno, ako cemo sad idealizirati. A s druge strane nije da ne bi jedva dočekali rat - jašta bi itekako samo da se ispale u dijasporu svi ovi koji to dosad nisu uspjeli, i bosanci i srbi (kazem srbi nasuprot bosanaca valjda je jasno svima zasto, da me sad ko ne hvata za riječ :-? )...

Jednostavno ne mozemo mimo onoga sto nas historija uči, a to je da je za novi sukob (ja patetike majko al dzaba) na ovim prostorima jednostavno treba jedan vremenski vakuum za praznjenje i zatim punjenje baterija. I naravno shodno historiji rat je ovdje neminovan, i tu činjenicu moze negirati samo budala ili tupan, čisto jer je to - tako :sad: Eh sad gdje se mozemo razici to je ovo o čemu i raspravljamo, da li je rat moguc u skorije neko i izvjesnije doba...

A iskreno i ja, bez obzira rat ili ne, kao i vecina naroda smo svjesni da ovim ratom su se stvari samo zgombale i ispremetale nista nisčim tako da se ovako ili onako nesta, ali radikalno mora desiti da se to koliko toliko vrati na nekakvo mjesto, pa kako god, ali ovako brate nit (barem meni izgleda) moze nit ima izgleda da ce se samim faktorom vremena izbalansirat stvari...
Mozda malkice ima ova sansa sa EU pa da ce to oni poravnat, ali opet sama činjenica da je vec formirana (tj. oteta) Srpska, da egzistira i da je ucrtana na kartama, teritoriji i sto je najgore u svim nasim (i "njihovim") srcima je nesto preko čega se ne moze tako preci.

Opet ako gledamo, Francuzi i Švabe su se kavgali kroz historiju i mrzili koliko i "mi" i četnici, no ekonomija i stabilnost su (barem na izgled) sve to potisnuli u drugi ili treci plan. Pitanje je da li ce sad ekonomski prosperitet u okviru EU to isto moci uraditi i kod nas :?[/quote]

Ali, oni su u svojim udžbenicima povijesti, svoje Kosovske bitke,i svoje 1389, smjestili u realne povijesne okvire, bez mitomanije i teorija zavjera i do Sudnjeg dana, ugroženosti.
forUMASH

Post by forUMASH »

.....za rat uvijek ima sanse....

.....imal' sanse za mir..... :?
Abu FEED el-Castro

Ali, oni su u svojim udžbenicima povijesti, svoje Kosovske bitke,i svoje 1389, smjestili u realne povijesne okvire, bez mitomanije i teorija zavjera i do Sudnjeg dana, ugroženosti.
Da, ali eto upravo se dakle i radi o metodologiji, a još prije metodologije radi se o volji i želji, odnosno o svijesti da je takvo nesto potrebno, i da je nesto od čega svi trebamo da profitiramo. Barem kod nas, jos nikad takvo sto nije se pokazalo u realnom zivotu, dakle ta svijest, volja i zelja... :-? :roll:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Ova je tema zanimljiva iz jednog razloga.... :)

Zato sto ovakve teme pojedinim forumasima razotkriju namjeru i dosljednost u zastupanju vlastitih stavova i pogleda na politicku situaciju u BIH...

Mnogi kritikuju sto se 90-tih nije bolje organizovala odbrana BIH i kao trebalo je ukjljuciti sve raspolozive resurse i koristiti sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva da se sprijeci agresija i genocid koji je sproveden u BIH u proslom ratu...e sad ti isti kad neko spomene mogucnost rata i da se treba poceti organizovati i pripremiti za nedaj boze novi rat....oni govore kakav rat mani suplje... :-) ...pa ce opet posle nedaj boze novog rata pricati kako se nije pripremila odbrana i previse se vjerovalo ovim ili onim...U BIH je dovoljno Bosanaca i Hercegovaca da pamecu i demokratijom izgrade BIH zemlju za sve narode...ali je u BIH dovoljno i onih koji bi sutra i ponovo stali u odbranu BIH ako zatreba.....

U BIH su dvije vrste ljudi...oni koji su za BIH ...i oni koji su protiv BIH...treceg nema....ako postoje neki treci to su oni presvuceni u hiljade maski i sluze za uspavljivanje Bosanaca i Hercegovaca odanih BIH..
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Abu FEED el-Castro wrote:
Da, ali eto upravo se dakle i radi o metodologiji, a još prije metodologije radi se o volji i želji, odnosno o svijesti da je takvo nesto potrebno, i da je nesto od čega svi trebamo da profitiramo. Barem kod nas, jos nikad takvo sto nije se pokazalo u realnom zivotu, dakle ta svijest, volja i zelja... :-? :roll:
Stoljeća indoktriniranja, upravu to potrebnu volju i želju, pa ond ai metodologiju, guraju u pedeseti plan.Generacije i generacije se rađaju, odrastaju i umiru bez svijesti o potrebnosti novih metoda...I plašim se da se to negdje nije urezalo u ovu balkansku DNK....
Post Reply