Ima li šanse za novi rat?!
-
Deb's
#1 Ima li šanse za novi rat?!
Slabo sam aktivan član foruma, ako i ikako-al volim čitati komentare s ovog foruma, i nerijetko ima jako dobrih i objektivnih komentara. Stoga otvaram ovu temu s cilem da vidim vaše stavove i mišljenja, uzimajući u obzir skorašanja dešavanja (presuda) koja se direktno može odrazit (i održava se) na situaciju u našoj zemlji, pa s tim i direktno na ovu temu!
Iako ovo nije prvi put da se spominje "drugo poluvrijeme", da li zaista može doći do ponovnog sukoba u BiH?1 Da li ova situacija miriše na 90-91-92, ili je tek početak? Šta se može desiti ako (ne daj Bože) opet dođe do rata u BiH?! Ko će nam (pod "nam" mislim na sve probosanske snage) pomoći?!
Iskren da budem, meni ova presuda ulijeva neizvjesnost, a činjenica da nam je vojska i naoružanje slabo - nesigurnost? Želim da čujem vaša mišljenja, imam li razloga za ovakav strah? ili da ga odagnam?
Hvala!
(ako je bilo kakvih grešaka - ne zamjerite)
Iako ovo nije prvi put da se spominje "drugo poluvrijeme", da li zaista može doći do ponovnog sukoba u BiH?1 Da li ova situacija miriše na 90-91-92, ili je tek početak? Šta se može desiti ako (ne daj Bože) opet dođe do rata u BiH?! Ko će nam (pod "nam" mislim na sve probosanske snage) pomoći?!
Iskren da budem, meni ova presuda ulijeva neizvjesnost, a činjenica da nam je vojska i naoružanje slabo - nesigurnost? Želim da čujem vaša mišljenja, imam li razloga za ovakav strah? ili da ga odagnam?
Hvala!
(ako je bilo kakvih grešaka - ne zamjerite)
-
noviprimitivac
ma ko bi sad ratovo???
rano je još uvijek,za nekih 20,30-ak godina neće prije(barem ne bi trebalo
)
rano je još uvijek,za nekih 20,30-ak godina neće prije(barem ne bi trebalo
-
miro777
Ovo sa ratom i drugim poluvremenom je čista glupost!
1. Nikom nije više do rata (samo huškačima koji su od BIH kilometrima daleko, pa iz topline USA i Germany domova pale raju),
2. Postavlja se pitanje ciljeva tog novog rata, što su konkretno ciljevi,
3. Za poraz politike RS Bosna sama nema snage (realno, računajući samo Bošnjake ako bi do toga došlo)
4. Ako bi već do drugog poluvremena došlo, postavlja se pitanje vojske, jer sadašnja vojska, na ovom stupnju opremljenosti, ne može uraditi pa skoro ništa
5. I kao najbitnije, postavlja se pitanje saveznika, jer hipotetički gledano (znam da se mnogi neće složiti sa mojom tvrdnjom), eventalna ratna pobjeda je moguća samo uz odlično opremljenu i uvježbanu vojsku, a najbitnije uz jaku logistiku, jer oružje samo po sebi ne predstavlja ništa ako za 20 dana nestane municije i hrane.
1. Nikom nije više do rata (samo huškačima koji su od BIH kilometrima daleko, pa iz topline USA i Germany domova pale raju),
2. Postavlja se pitanje ciljeva tog novog rata, što su konkretno ciljevi,
3. Za poraz politike RS Bosna sama nema snage (realno, računajući samo Bošnjake ako bi do toga došlo)
4. Ako bi već do drugog poluvremena došlo, postavlja se pitanje vojske, jer sadašnja vojska, na ovom stupnju opremljenosti, ne može uraditi pa skoro ništa
5. I kao najbitnije, postavlja se pitanje saveznika, jer hipotetički gledano (znam da se mnogi neće složiti sa mojom tvrdnjom), eventalna ratna pobjeda je moguća samo uz odlično opremljenu i uvježbanu vojsku, a najbitnije uz jaku logistiku, jer oružje samo po sebi ne predstavlja ništa ako za 20 dana nestane municije i hrane.
- Patron of Formello
Meni ova situacija više miriše na 36 godinu prošlog stoljeća,nego na 91 godinu proslog stoljeća,sa ovim silnim ministrima i silnom gospodom.
Imamo i žandare koji izbijaju zube zbog ukradenog prsluka.
Što se tiče ponovnog rata kakav je bio ovaj od 92 do 95 neće ga biti jer smo prevelika bijeda i nema se šta opljačkati.Situacija će ostati ovakva kakva i jeste.Samo će se smjenjivati lopovi na foteljama.
Mirno spavajte rata neće biti.

Što se tiče ponovnog rata kakav je bio ovaj od 92 do 95 neće ga biti jer smo prevelika bijeda i nema se šta opljačkati.Situacija će ostati ovakva kakva i jeste.Samo će se smjenjivati lopovi na foteljama.
Mirno spavajte rata neće biti.
-
Panasonic
Za domovinu se treba boriti svim silama i mukama. I ako je Svijet nagradio one koji su pocinili genocid u BiH, to valjda znaci da je genocid dobra stvar? Da nije, onda bi ga Haag osudio?
Zbog toga cemo se i mi boriti "dobrim" nacinima.
Zbog toga cemo se i mi boriti "dobrim" nacinima.
-
miro777
Sve ovo što pišete, a i ja sam, po ovom forumu je lijepo, pošteno i idealno. Samo, ljudi moji, današnji svijet sa bazira na zakonu jačine i sile, po onoj staroj poslovici: Ko jači, taj kači!Panasonic wrote:Za domovinu se treba boriti svim silama i mukama. I ako je Svijet nagradio one koji su pocinili genocid u BiH, to valjda znaci da je genocid dobra stvar? Da nije, onda bi ga Haag osudio?![]()
Zbog toga cemo se mi boriti za "dobre" stvari.
-
AA CA
Nekako se svakih 50-ak godina na ovim prostorime desi rat...
Da se ja ne bih igrala kojekakvih prognoza "ma možda neće..." za svoju djecu biram novu domovinu koja bar u zadnjih 150-200 godina nije imala rat na svojoj teritoriji. Pa ako se rat desi neka ga prate preko CNN-a, piju kolu i komentarišu sa rajom. Dovoljno je što sam ja i puno generacija prije mene prošli kroz taj pakao, moja djeca ne moraju...
Eto toliko...
Da se ja ne bih igrala kojekakvih prognoza "ma možda neće..." za svoju djecu biram novu domovinu koja bar u zadnjih 150-200 godina nije imala rat na svojoj teritoriji. Pa ako se rat desi neka ga prate preko CNN-a, piju kolu i komentarišu sa rajom. Dovoljno je što sam ja i puno generacija prije mene prošli kroz taj pakao, moja djeca ne moraju...
Eto toliko...
-
zavrzlama
Mogucnost rata je velika ako stvari budu isle u korist BIH:
a) Ako srpski politicari u BIH vide da svijet ide na ponistenje etnickog ciscenja i entitetskog uredjenja,rat ce izazvati isti oni koji su izazvali i otpoceli prosli....
b)otvoreni i totalni rat ne odgovara separatistickim snagama....njima odgovara da rat pocne i da medjunarodna zajednica stane iza zaracenih strana i onda dolazi do definitivne podjele BIH "kosovski sistem"
Po meni sve je u rukama medjunarodne zajednice..znaju svi u BIH da ovakvo uredjenje nemoze ostati dugo...a kome smetaju promjene i demokratija i evropski ustav BIH znamo......mislim da ce se jos par godina voditi rovovska politicka borba i da ce na kraju BIH biti preuredjena u kantonalno uredjenje..
a) Ako srpski politicari u BIH vide da svijet ide na ponistenje etnickog ciscenja i entitetskog uredjenja,rat ce izazvati isti oni koji su izazvali i otpoceli prosli....
b)otvoreni i totalni rat ne odgovara separatistickim snagama....njima odgovara da rat pocne i da medjunarodna zajednica stane iza zaracenih strana i onda dolazi do definitivne podjele BIH "kosovski sistem"
Po meni sve je u rukama medjunarodne zajednice..znaju svi u BIH da ovakvo uredjenje nemoze ostati dugo...a kome smetaju promjene i demokratija i evropski ustav BIH znamo......mislim da ce se jos par godina voditi rovovska politicka borba i da ce na kraju BIH biti preuredjena u kantonalno uredjenje..
- uvjek dobar gost
.... često sebe uhvatim da razmišljam na ovaj način, mislim hoće li biti tog drugog poluvremena ili neće..... ili na način da li bi bilo bolje da je rat trajao još šest mjeseci, u ono vrijeme kada je ARBiH u koordinaciji sa VRH bila na putu da oslobodi Posavinu, Banja Luku...., a samim tim i dobar dio sadašnje RS.... ili je bolje da nas nisu pustili i da su nam zaprijetili bombardovanjem... sankcijama i čim sve ne....
Poslije toga na pameti imam sve nepravedno ubijene, mučene, zaklane..... sve uplakane majke... i svu djecu koja su ostala bez roditelja....
To govorim a mislim na svu besmislenost tih žrtava jer ovo u čemu mi danas životarimo nije vrijedno niti jedne te žrtve..... iz tog aspekta.... sumnju gajim u svrsishodnost nekog novog rata...., a sa druge strane kao da svi čekamo neko novo poluvrijeme....
Pored svega ovoga želim reći još samo da ovo životarenje u nama ubija sve više ljudskih osobina... i samim tim sve manje smo ljudi....
Poslije toga na pameti imam sve nepravedno ubijene, mučene, zaklane..... sve uplakane majke... i svu djecu koja su ostala bez roditelja....
To govorim a mislim na svu besmislenost tih žrtava jer ovo u čemu mi danas životarimo nije vrijedno niti jedne te žrtve..... iz tog aspekta.... sumnju gajim u svrsishodnost nekog novog rata...., a sa druge strane kao da svi čekamo neko novo poluvrijeme....
Pored svega ovoga želim reći još samo da ovo životarenje u nama ubija sve više ljudskih osobina... i samim tim sve manje smo ljudi....
-
Jastreb35
Reforma policije ima politicku tezinu plana Z4, ponudjenog pobunjenim Srbima Hrvatske. Ako se Dodik nastavi ponasati kao vo, vjestacki izazvana nestabilnost koja bi kulminirala bosanskohercegovackom verzijom Oluje, je sasvim moguca opcija. A onda moze kao i pokojni Babic, "kod rođaka na periferiji Zemuna" uzgajati pilice. No nadajmo se da ce razum prevladati.
-
rashid
Rata ce biti, jer skoro svi poznati rati su vazda bili u pitanju bosne. Kraj drugog svjetskog rata, su sve nijemce, koji su generacijama zivljeli u ceskoj,poljskoj,franciji,etc ... u roku 24 izseli i pravac njemacka.Jos to su svi politicari svjeta tada odobrili, jednostavno da bude nijemacka etnicko cista a naravno i njene komsinice. To se hoce i sa bosnom da uradi, a po mom misljenju, je najbole! Svakom svoj dio ... jer nema tu jednog kolektivnog naroda (jer koliko ja mislim BOSANCI nestaju)! Imaju neke manjine na svakoj strani, svi pice pametni i potpuno je logicno da se to razdvoji i jednostavno MIR!
"Hrvati" nek se ljepo pripoje hrvatskoj, "Srbi" njihovoj srbiji ... a "Bosnjaci" neka imaju svoju fildzan drzavu. A mi BOSANCI, mi cemo biti gosti u svijetu.
"Hrvati" nek se ljepo pripoje hrvatskoj, "Srbi" njihovoj srbiji ... a "Bosnjaci" neka imaju svoju fildzan drzavu. A mi BOSANCI, mi cemo biti gosti u svijetu.
-
Jastreb35
Dominacija jednog naroda nije magicni recept za stabilnost drustva. Na stranu to sto se prihvatanjem te teze relativizira ljudskost i plemenitost suzivota ravnopravnih kao fundamentalno zdrave ideje.Svakom svoj dio ... jer nema tu jednog kolektivnog naroda (jer koliko ja mislim BOSANCI nestaju)!
-
rashid
Jeste. TO JE JEDINI RECEPT, da su svi za jednu drzavu!Jastreb35 wrote:Dominacija jednog naroda nije magicni recept za stabilnost drustva. Na stranu to sto se prihvatanjem te teze relativizira ljudskost i plemenitost suzivota ravnopravnih kao fundamentalno zdrave ideje.Svakom svoj dio ... jer nema tu jednog kolektivnog naroda (jer koliko ja mislim BOSANCI nestaju)!
- sinus
U ratu sam izgubio dva člana porodice (radi čega??), ako kojim slučajem ne dao Bog bude drugo poluvrijeme se igralo na našim prostorima, ja ću se svim silama truditi da dobijem crveni karton i da ne budem učesnik te tekme. Za koga da se borim?? Mogu ja biti patriota gledajuči CNN i komentarišući što neko navede gore. Političari su se rukovali i ispijali boce i boce vina i pojeli mali milion večera u ratu dok im je narod i sa jede i sa druge strane ginuo i gladovao. Svoju djecu su sklonili po svijetu a djecu, sinove malog običnog svijeta su poslali u rovove u patikama i trenerkama da ginu (ponovo pitam za koji cilj??) Neću sad da ulazim ko se na kojoj strani borio i radi čega ali očigledno je da smo svi kolektivno POPUŠILI...
Ne želim da budem ja taj koji če ponovo da POPUŠI, tako dakle nek ratuju ali bez mene....
Ne želim da budem ja taj koji če ponovo da POPUŠI, tako dakle nek ratuju ali bez mene....
-
Jastreb35
Ja sam rekao da dominacija jednog naroda nije taj recept. A drzavi lojalne gradjane mozes naci medju svim njenim narodima.rashid wrote:Jeste. TO JE JEDINI RECEPT, da su svi za jednu drzavu!Jastreb35 wrote:Dominacija jednog naroda nije magicni recept za stabilnost drustva. Na stranu to sto se prihvatanjem te teze relativizira ljudskost i plemenitost suzivota ravnopravnih kao fundamentalno zdrave ideje.Svakom svoj dio ... jer nema tu jednog kolektivnog naroda (jer koliko ja mislim BOSANCI nestaju)!
Za suzivot ravnopravnih, a protiv nasilja jednih nad drugim. Broz je uvijek nadohvat ruke imao kubu, trebu i limuzinu, ali to ne utjece na vrijednost napora onih koji su mu to (usput) obezbjedili boreci se protiv nacizma, protiv cetnika i ustasa. Partijski funkcioneri koji zavrse na Balkani sa studentkinjama, vile po Neumu, nista od tog ne utjece na srz borbe protiv zla, olicenog u Jasenovcu, kao sto cinjenica da je i ovaj rat nekom bio brat, ne utjece na cinjenicu da si se suprotstavio sili zla koja je osmislila Manjacu, Keraterm i Srebrenicu. Ti i u policiji imas korumpiranih sluzbenika, ali to ne znaci da je policija = mafija.Za koga da se borim??
Doduse, mozda ti vidis vrijednost u bjezanju i uvjerenju da ti je zivot vrijedan samo ako ce ga skoncati holesterol i visok krvni pritisak. Nismo svi isti.
- Murat Sabanovic
dovoljan je jedan veci incident s jedne strane da se zarati.
- sinus
Možeš nazvati to bježanje, sklanjanje ili kako god hočeš. Ali dvije dženaze prouzrokovane neprirodnim putem (metkom i granatom) su mi dosta, a vjerujem i mnogima drugima. Evo daj mi reci šta smo dobili iz ovog rata?? Daj mi jednu dobru stvar samo jednu. Da nije možda 200.000 poginulih?? pet puta više raseljenih i prognanih?? Da nije možda to što je porušeno više od pola BiH?? Aaaa znam šta je dobro: penzije su na vrijeme, prema borcima se odnosi sa poštovanjem i imaju sva prava, nezaposlenost nam je 2 % a ne 40, obrazovni sistem nam je sarvšen i političari se trude da tako i ostane, plate su prosječne oko 800 KM u cijeloj BiH.....itd
Ako smo se za ovo borili i ako ovo neki smatraju dobrom stvari, pa šta bi tek bilo da da nam je loše??
Ako smo se za ovo borili i ako ovo neki smatraju dobrom stvari, pa šta bi tek bilo da da nam je loše??
-
Jastreb35
Nije ni cudo da dolazis do pogresnog zakljucka kada polazis od pogresne premise. Godina je 1991 i na sceni imas dvojicu siledzija, jedan iz Beograda hoce Veliku Srbiju, a drugi iz Zagreba Veliku Hrvatsku. Ti kao pametniji popustas, selis se kod tetke u Ljubljanu, a mitomanima prepustas svoju otadzbinu na upravljanje. Ili, suprotstavljas im se, ukljucujes se u kakanjsku manevarsku i trudis se das svoj doprinos kako bi se onemogucilo njihov plan dominacije jednih nad drugim ?Evo daj mi reci šta smo dobili iz ovog rata??
Zaboravi to, zamisli da zivis u Kini. Upadaju Japanci, komsiji ti sestru ostricom maca siluju, a mater mu i oca zive zapale. Ti ruksak i kokos na bicikl pa pravac Indija ?
Ili, zamisli da zivis u Francuskoj. Probudis se, a Nijemci ti po gradu skupljaju Jevreje. Komsiju ti Solomona ubiju na kucnom pragu, a ocu ti kundakom odvale vilicu jer se usprotivio. Ti komad sira u dzep i pravac Svicarska ?
Slabo je to kolega, slabo.
- sinus
Izvini molim te ja sam bio i ostao ovdje tako da......Jastreb35 wrote:Nije ni cudo da dolazis do pogresnog zakljucka kada polazis od pogresne premise. Godina je 1991 i na sceni imas dvojicu siledzija, jedan iz Beograda hoce Veliku Srbiju, a drugi iz Zagreba Veliku Hrvatsku. Ti kao pametniji popustas, selis se kod tetke u Ljubljanu, a mitomanima prepustas svoju otadzbinu na upravljanje. Ili, suprotstavljas im se, ukljucujes se u kakanjsku manevarsku i trudis se das svoj doprinos kako bi se onemogucilo njihov plan dominacije jednih nad drugim ?Evo daj mi reci šta smo dobili iz ovog rata??
Zaboravi to, zamisli da zivis u Kini. Upadaju Japanci, komsiji ti sestru ostricom maca siluju, a mater mu i oca zive zapale. Ti ruksak i kokos na bicikl pa pravac Indija ?
Ili, zamisli da zivis u Francuskoj. Probudis se, a Nijemci ti po gradu skupljaju Jevreje. Komsiju ti Solomona ubiju na kucnom pragu, a ocu ti kundakom odvale vilicu jer se usprotivio. Ti komad sira u dzep i pravac Svicarska ?
Normalno kad se desi nešto iznenada i kad zaglaviš nema druge nego da se suprotstaviš. I nisi mi odgovorio šta smo to dobili?? Ali kad pogledaš šta imamo od našeg patriotizma ona možeš biti samo slijep pa reći da smo "pobijedili" i da nam je dobro.
Sjećam se u ratu obećanja, kako će svi jesti zlatnim kašikama nakon rata. To je tačno i jede narod zlatnim kašikama. Samo što je nekome kašika upala u med,a nekome u gov*a.
Kažu da pametan živi gdje mu je bolje, a budala gdje se rodio.
- Vodenjak
Ne radis nista od navedenog nego lizes guzu jednom od navedenih siledzija!Jastreb35 wrote:Nije ni cudo da dolazis do pogresnog zakljucka kada polazis od pogresne premise. Godina je 1991 i na sceni imas dvojicu siledzija, jedan iz Beograda hoce Veliku Srbiju, a drugi iz Zagreba Veliku Hrvatsku. Ti kao pametniji popustas, selis se kod tetke u Ljubljanu, a mitomanima prepustas svoju otadzbinu na upravljanje. Ili, suprotstavljas im se, ukljucujes se u kakanjsku manevarsku i trudis se das svoj doprinos kako bi se onemogucilo njihov plan dominacije jednih nad drugim ?Evo daj mi reci šta smo dobili iz ovog rata??
Dalje sve znamo!
-
Romanopisac
nema sanse Senada za rat, mirno spavaj jer za rat je potrebno dvoje! 
-
harka
Nisam ni ja za rat,ne ponovilo se.senada wrote:Ovi gladimudani iz dijaspore ne odustaju od novog rata protiv bih............ nego trebali bi se svi koji su za rat izjasniti prvo odakle huskaju i navijaju.....
Gdje ti zivis,u RS ili Federaciji?
Zivot za nas iz RS koji se osjecamo bosanci i hercegovci
i koja je nama jedina drzava je nemoguc.
U Federaciji smo nepozeljni,seljaci,papci,primitivci
i vis' ne znam sta sam i kakvim nas nazivima ne prozivaju.
Sta cu,gdje cu? Gdje bi ti da si na mom mjestu?
Pozdrav!!!!
-
senada
da se onda zamijenimo - ti vamo u sa a ja tamo u usa pa ratuj i miruj do mile volje..... mozeharka wrote:Nisam ni ja za rat,ne ponovilo se.senada wrote:Ovi gladimudani iz dijaspore ne odustaju od novog rata protiv bih............ nego trebali bi se svi koji su za rat izjasniti prvo odakle huskaju i navijaju.....
Gdje ti zivis,u RS ili Federaciji?
Zivot za nas iz RS koji se osjecamo bosanci i hercegovci
i koja je nama jedina drzava je nemoguc.
U Federaciji smo nepozeljni,seljaci,papci,primitivci
i vis' ne znam sta sam i kakvim nas nazivima ne prozivaju.
Sta cu,gdje cu? Gdje bi ti da si na mom mjestu?
Pozdrav!!!!