SARAJEVSKI KOČIJAŠI

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tempora

Post by tempora »

Santos, ne znam gdje ti u Holandiji sjedas u taksi, ali situacija u velikim gradovima, nije onakva kakvom je ti predstavljas. Mogucnoscu slobodnog trzista, usluge taksija su se dobrano pokvarile, jedino sto je ostalo, su izuzetno dobra vozila i udobnost istih. A uposlenici taksija, nerijetko ne pricaju niti jedan jezik, ili pricaju vrlo sturo, a da ne govorimo o tome kakvo im je poznavanje ulica, te "suptilno" slepanje i pozivi na kafu! :oops:

Sto se tice taksija u Sarajevu, kao cest korisnik, imam koliko pozitivnih toliko i negativnih iskustava ( umanjenog intenziteta :D-zbog nekakvog izuzetno prisnog odnosa kod pojedinaca ), pa se takodjer slazem, da je besmisleno okarakterisati ove ljude kao "dno dna"
Moja negativna iskustva zasnivaju se uglavnom na odnosu, tipa: ulazim u taksi i covjek kaze " kuda lutko?"-rijec na koju se bukvalno osipam, ili "moze macko" "reci srce" " kako da ne oko" :oops: -
Onda ja sva razjarena fino pokusam objasniti, kako je lutka dovacki instrument i kao takva umanjuje zivotni vijek muzicara. :shock:
Takodjer me nervira opsjedanje taksista na autobuskoj stanici, gdje po par njih nalijece i pita "treba li taksi" sto mi nekako narusava intimnost i mogucnost izbora. :-?

Jednom prilikom, izvjestan gospodin Sa-taksija mi je rekao, da on nikada ne vozi po padinskim dijelovima a na taksiju je vec 25 godina! :? te da moram traziti drugi taksi kako bih stigla na Alifakovac. :lol:

No kada sam jednom prilikom bila bolesna,sve i jedan mi je pomogao da izadjem iz taksija i nerijetko se desilo da ljudi sacekaju dok se ne popnem uz stepenice! :)
Takodjer suprugu mi je vracen telefon, koji je zaboravio u Sa-taksiju.

Meni licno, nije bas sve tako strasno, kako vi to opisujete. 8-)
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

in33sa wrote:Meni su najsimpaticniji ovi sto ne mogu sakriti da ih pogadja tema, recimo celicna saka je garant taxista ili mu je tata taxista :D
Da, kod merkatora nam je stand, radimo u dvije smjene.
Santos

Post by Santos »

Ja nezivim u velikom gradu kao Roterdam.Ja se nevozim taxijem,ja pojma nemam ti sve znas.Konkuriso za Taxistu nekad davno moro poznavat strane jezike pored Holanskog.Dalje nemoj mi racunat jebeni Roterdam grad u kojem nebi da mi plate zivio.
tempora

Post by tempora »

Santos wrote:Ja nezivim u velikom gradu kao Roterdam.Ja se nevozim taxijem,ja pojma nemam ti sve znas.Konkuriso za Taxistu nekad davno moro poznavat strane jezike pored Holanskog.Dalje nemoj mi racunat jebeni Roterdam grad u kojem nebi da mi plate zivio.
A izvini, da sam znala da ces se tako opasno naljutiti, ne bih nista napisala. :) Nisam rekla da sve znam, niti to smatram, ali otidji pa se uvjeri. Samo R'dam taksi je taksi na nivou, sa odlicnom uslugom, ljubaznoscu i profesionalnim vozacima! Svi ostali tek trebaju da ispeku taj zanat,nauce jezik i ulice grada! :) Smanji sujetu, nisam ti napala licnost niti licnu imovinu. :-)
mr2

Post by mr2 »

[quote="tempora"]Santos, ne znam gdje ti u Holandiji sjedas u taksi, ali situacija u velikim gradovima, nije onakva kakvom je ti predstavljas. Mogucnoscu slobodnog trzista, usluge taksija su se dobrano pokvarile, jedino sto je ostalo, su izuzetno dobra vozila i udobnost istih. A uposlenici taksija, nerijetko ne pricaju niti jedan jezik, ili pricaju vrlo sturo, a da ne govorimo o tome kakvo im je poznavanje ulica, te "suptilno" slepanje i pozivi na kafu! :oops:
-)[/quote
http://www.taxiopleidingscentrum.nl/straattaxi.html
http://www.taxiopleidingscentrum.nl/objectenlijst.html
:lol: :lol: :lol: Prijatelj mi radi kao taksista..... stane inspekcije,od strane policije...radne inspekcije...tehnograf.....Obavezno posjedovanje,taksi diplome,od 1 januara.....strogi tehnicki pregled vozila svako 6 mjeseci...itd....
zena21

Post by zena21 »

Abu FEED el-Castro wrote:Za taxiste (i automehaničare) treba skontati novu potkategoriju (ne)ljudi :-x :oops:
Svi ih mrze, sreca pa se nikad ne vozim taxijem, ali iz nabrekle količine odvratnosti i mrznje prema tim gadovima (ima izuzetaka, malo) obavezno im pravim pakosti, eto koliko je u mogucnosti obicnog gradjanina: niposto nedajem prednost u voznji, ubacujem im se kad god stignem i moguce je, usporavam im red, ako se vidi musterija na stanici pohvalno je stati malo prije i ostaviti ga da crkava i trubi iza tebe... eto tako, koliko ko moze... :D :D

Geronimo jesam li te makar malkice osvetio? :D
Hihihi... I ja radim isto kad god mi se pruzi prilika :P :P
tempora

Post by tempora »

mr2 wrote:
tempora wrote:Santos, ne znam gdje ti u Holandiji sjedas u taksi, ali situacija u velikim gradovima, nije onakva kakvom je ti predstavljas. Mogucnoscu slobodnog trzista, usluge taksija su se dobrano pokvarile, jedino sto je ostalo, su izuzetno dobra vozila i udobnost istih. A uposlenici taksija, nerijetko ne pricaju niti jedan jezik, ili pricaju vrlo sturo, a da ne govorimo o tome kakvo im je poznavanje ulica, te "suptilno" slepanje i pozivi na kafu! :oops:
-)[/quote
http://www.taxiopleidingscentrum.nl/straattaxi.html
http://www.taxiopleidingscentrum.nl/objectenlijst.html
:lol: :lol: :lol: Prijatelj mi radi kao taksista..... stane inspekcije,od strane policije...radne inspekcije...tehnograf.....Obavezno posjedovanje,taksi diplome,od 1 januara.....strogi tehnicki pregled vozila svako 6 mjeseci...itd....
Da ne miniram temu o Sarajevo taksiju, ovo sto si napisao je pusta teorija! I ako je to uopste mjerodavno, poznajem bar 10 ljudi na taksiju, a to ne znaci i kvalitetu? Ljudi mogu i sa privremenom dozvolom raditi taj posao znaci bez diplome, dok je ne steknu a kriteriji kao vozacka, dokaz o ne kaznjavanju, sistematski pregled i dokaz o polaganju ispita, koji se vise puta mogu ponavljati ne znace da su svi oni koje zateknes u taksiju profesionalci. On to tek treba da postanu! Na kraju krajeva, ovi kriteriji nisu i garancija da je profil osobe koja se bavi ovim poslom apsolutno odgovarajuci!
Situacija se ne moze mjeriti sa onom u Sarajevu, ali ipak sve treba sagledati u kontekstu u kojem se odvija situacija! :?
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

NY Yellow Cab - vrlo jeftin, brz, vozila dobra, uvijek sa klimom, nikad ne zavaljuju, ima ih puno, odvojen si fizicki od taksiste (za njegovu sigurnost doduse) i cesto su vrlo fini. Ponekad se bas fino ispricamo, ima ih i studenata...

inace, ovdje je 99% taksista ili iz indija/pakistan regiona ili iz afrike...
taxi_driver

Post by taxi_driver »

tempora wrote:Santos, ne znam gdje ti u Holandiji sjedas u taksi, ali situacija u velikim gradovima, nije onakva kakvom je ti predstavljas. Mogucnoscu slobodnog trzista, usluge taksija su se dobrano pokvarile, jedino sto je ostalo, su izuzetno dobra vozila i udobnost istih. A uposlenici taksija, nerijetko ne pricaju niti jedan jezik, ili pricaju vrlo sturo, a da ne govorimo o tome kakvo im je poznavanje ulica, te "suptilno" slepanje i pozivi na kafu! :oops:

Sto se tice taksija u Sarajevu, kao cest korisnik, imam koliko pozitivnih toliko i negativnih iskustava ( umanjenog intenziteta :D-zbog nekakvog izuzetno prisnog odnosa kod pojedinaca ), pa se takodjer slazem, da je besmisleno okarakterisati ove ljude kao "dno dna"
Moja negativna iskustva zasnivaju se uglavnom na odnosu, tipa: ulazim u taksi i covjek kaze " kuda lutko?"-rijec na koju se bukvalno osipam, ili "moze macko" "reci srce" " kako da ne oko" :oops: -
Onda ja sva razjarena fino pokusam objasniti, kako je lutka dovacki instrument i kao takva umanjuje zivotni vijek muzicara. :shock:
Takodjer me nervira opsjedanje taksista na autobuskoj stanici, gdje po par njih nalijece i pita "treba li taksi" sto mi nekako narusava intimnost i mogucnost izbora. :-?

Jednom prilikom, izvjestan gospodin Sa-taksija mi je rekao, da on nikada ne vozi po padinskim dijelovima a na taksiju je vec 25 godina! :? te da moram traziti drugi taksi kako bih stigla na Alifakovac. :lol:

No kada sam jednom prilikom bila bolesna,sve i jedan mi je pomogao da izadjem iz taksija i nerijetko se desilo da ljudi sacekaju dok se ne popnem uz stepenice! :)

ok sad znamo da dobro izgledas. :D :D :D :D
tempora

Post by tempora »

taxi_driver wrote:

ok sad znamo da dobro izgledas. :D :D :D :D
Grijesis, problem je u nacinu ophodjenja prema klijenteli! Ne imponuje mi takav odnos, jer mi oduzima intimu na odredjen nacin. A ovakvih primjera je kod nas mnogo, na zalost! Komunikacija uposlenih u svih sverama, je apsolutno ravna nuli! :(
prleitihi

Post by prleitihi »

ok..ako griješi onda si grob.. :oops: :D :D :D
three sisters

Post by three sisters »

ne znam kako se to vama dešava da vam ne upale taksimetar, ja se pravo često vozim i uvijek ga upale, isto tako sam čula priču od meni poznatih ljudi da s autobuske stanice ne upali taksimetar, a ja se nekoliko dana kasnije vozim i upali. sad jel ja ne izgledam naivno ili :-)
provjereno ne voziti se sarajevo taksijem..ja se uvijek vozim žutim, oni su toliko ljubazni da te i za muziku pitaju..
meni se jednom desio incident sa sarajevo taksijem ..ušla jer mi je bilo pravo loše, hitno sam trebala stić, a nisam imala kredita da nazovem žuti..krenuo hajvan dužim putem, hej ove relacije u centru pa do pofalića, ja to znam napamet, i on uzeo zaobilaznicama da vozi, i ja mu kažem kao gdje ste krenuli..a on molim..a gdje bi vi, ja kažem taj i taj put..on je kreten na svakom skretištu zakočio svom snagom i pitao jel sad lijevo il desno, ja sam bila u polusvijesnom stanju, mogla sam povratit i trebala sam na njega :x
nisam ni zapamtila tablice, al da netko može biti toliki kreten..
i da jednom me nije htio voziti ispred holidej ina..a to su papci svoje fele, oni ko uvijek čekaju neku delegaciju :-)
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Istina je da ih ima svakakvih, ali generalno govoreci meni su sarajevski taxisti medju najboljim koji su me vozili (a vozio sam se u poprilicno gradova, na jedno tri kontinenta). U poredjenju sa taxistima u DC-u, Sarajevo taxi ti dodje kao da te neko od familije vozi. Ovi ovdje su stoka nevidjena. Taximetar ne postoji a za istu relaciju mozes platiti od 7,50 do 19,50 dolara, zavisno kako mu se svidis. I nemoj se zajebati da se zalis, to im se bas i ne svidja.
Santos

Post by Santos »

No ljut no sikiriki no fight.No problemos.Oki doki Temporoki.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

GandalfSivi wrote:Istina je da ih ima svakakvih, ali generalno govoreci meni su sarajevski taxisti medju najboljim koji su me vozili (a vozio sam se u poprilicno gradova, na jedno tri kontinenta). U poredjenju sa taxistima u DC-u, Sarajevo taxi ti dodje kao da te neko od familije vozi. Ovi ovdje su stoka nevidjena. Taximetar ne postoji a za istu relaciju mozes platiti od 7,50 do 19,50 dolara, zavisno kako mu se svidis. I nemoj se zajebati da se zalis, to im se bas i ne svidja.
joj sjecam se par takista u DC-u :lol: :lol: ovi moji su bili super..zajebancija s njima. Jesu poskupi al sa taksimetrom, al unparijed se dogovoris koliko, ja sam se i cijenkao :D :D
taxi_driver

Post by taxi_driver »

prleitihi wrote:ok..ako griješi onda si grob.. :oops: :D :D :D

najvjerovatnije!!! :D :D :D :D
Neelix

Post by Neelix »

taxi_driver wrote:

sta te bolan ovo vrijedjaju :oops: :D
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Neelix wrote:
taxi_driver wrote:

ne vrijedjamo, nego nam je izmedju redova sama stavila do znanja :D :D
debela

Post by debela »

sta bolan pricate? kakvo je ovo ophodjenje? nekulturni ste i neotesani. treba vam zacepiti te pogane labrnje. balavci nedorasli. ostavite zenu na miru :x
prleitihi

Post by prleitihi »

nisam ja.. :oops: :D ..ovaj taxista.. :oops: ..garant tako kaze za svaku koja mu sjedne u auto.. :oops: :D :D :D
Neelix

Post by Neelix »

taxi_driver wrote:
Neelix wrote:
taxi_driver wrote:
ne vrijedjamo, nego nam je izmedju redova sama stavila do znanja :D :D
nije to bolan :lol: :D govorim o vrijedjanju taxista, imajuci u vidu tvoj nick :D
denis_82

Post by denis_82 »

Rad na Sarajevo-taxija postoje milioni primjedbi. Ja cu iz svog licnog iskustva izvuci mnogo brojne, jer do do poskupljenja taxia njihove usloge koristio svaki dan. Za taxiste koji rade na aerodromu mogu tvrditi da su sramota ovog Grada, lopovi, lopovi i to samo lopovi koji na tako krajnje bezobrazan nacin kradu LJUDE koji koriste njihove usluge. Jer prije svega ne pale taximetar, za voznju uzimaju najmanje 10 EURO ne gledajuci na relaciju ako se radi negdje unutar grada. A bio sam svjedok i sam ucesnik kada pokusaju da naplate po 10-15 euro po OSOBI bez obzira koliko nas bilo u autu do grada. I onda naravno nastaju svadje i problemi izmedju musterija i vozaca, bla, bla ...
O cistoci njihovih auta, suvisno je komentarisati a takodjer o njima samim je suvisno. ( cast izuzecima kojih ima nekih 15 % ) Jednom prilikom sam zaustavio taxi i sjeo u taxi, da bi ga nakon par minuta presreo kolega i taxita i bukvalno pretukao znaci vozaca koji je mene vozio iz razloga sto je on njemu uzeo voznju tj. mene koji sam ga slucajno zaustavio, a ovaj kao krenuo na voznju, za ne povjerovati ... Slucaj sam prijavio, i nravno nikad nista se nije desilo ... Postoje jos hiljade i hiljade primjedbi, kojih se sjetim ali nemam snage da vise pisem o njima ... Zato ako mozete, nemojte koristiti taxi ...
ins

Post by ins »

The Nightwatchman wrote:usao sam u taksi i rekao gdje cu. nakon nekog vremena uvidjam da lik nije upalio taksimetar, pa mu kazem: "jeste to vi zaboravili upalit taksimetar?" on me blijedo gleda i kaze: "nisam, sto?" ja gledam u crni display taksimetra nigdje nista :? :? pa onda u njega zbunjeno. i pazi sad ovo, ovo je najbolje, kaze lik- ma upaljen je ovdje kod mene na kontrolnoj tabli, nista ti ne brini (pokazuje mi na display gdje se pokazuje vanjska temperatura) :-) :-) . cuj kod mene na kontrolnoj tabli hahahahh. i dobro, ja budala sutim. dolazimo mi na odrediste. kaze frajer 4.40 KM. ja ga pitam gdje ti je taj taksimetar da vidim, kad on mi pokazuje opet na kontrolnu tablu i kaze "evo ovdje, zar ne vidis?" sad, ja na trenutak fakat pomislim, jebo te mozda je to nesto novo jer frajer je prrravo uvjerljiv i ozbiljan. "dobro", kazem, "ali napisat ces mi racun"... tu on poludi (kao ljut on nešto) i govori, pazi sad ovo. "račun?! jel račun?! e evo ti sad račun"....vadi nota-račun i počinje pisat.... i kaze "al sad cu ti napisat 5 maraka jer kod nas čekanje nije uračunato"....ja sad stojim i ne znam sta da kazem, fakat... nemam rijeci... "kakvo cekanje?!" pitam...on suti i gleda me onom facom "jes to ti zajeban, jes to ti mangup"... ok, vadim cenera i dajem mu. on uzima, a ja mu kazem "u redu je" i izlazim iz vozila... uglavnom, auto mu smrdi na papanluk i šanerski čemer i čisto zato jer sam normalan čovjek neću mu reć broj vozila niti štand na kojem sam sjeo u taksi
Iskreno receno: neka ti je uzeo pare! Kada dopustis da ti primitivci naprave ovako nesto... :?
Post Reply