SARAJEVSKI KOČIJAŠI
- The Nightwatchman
#1 SARAJEVSKI KOČIJAŠI
Od svih zanimanja, od danas mi se najviše gadi zanimanje taksiste. Danas se i meni, eto, desilo (prije ili kasnije desi se svima) da sam na tako gnusan, šanerski, uličarski, kočijaški, a opet toliko jadan i jeftin način prevaren u vozilu sarajevo taksija. Moderni kočijaši uzimaju sebi za pravo da uzdižu to svoje jadno i patetično zanimanje do te mjere da se prema strankama ponašaju kao da im čine privatnu uslugu jer su prihvatili da ih voze, kao da, molim lijepo, imaju direktorske guzice i magistarske mozgove, pa "ko si ti da meni pričaš kojim putem je najbliže" ili "vidi levata ubio se za zavrnut" retorikom postavljaju standarde odnosa. Svi znamo strukturu ljudi zaposlenih u pomenutoj kompaniji i to nije nimalo upitno (ja sam sa svojom školom , kad bi se sabrali svi razredi i stepeni koje sam završio, pokrivam sigurno 5-6 većih taksi štandova). Elem, pitam se kako je moguće da tako glupi ljudi rade u upravi ove kompanije i dopuštaju ovakve gafove. Jesu li oni ikada čuli za marketing, mouth-to-mouth promociju i slične stvari koje se spominju čak i u marketing for dummies knjigama, a koriste ih bolje opremljeni pijačarski štandovi? Evo ja ću prvi zabraniti čitavoj svojoj porodici da koristi njihove usluge, a nastojaću da sto vise ljudi u svom okruzenju sprijecim da isto čine. Želim dakle našim sarajevskim kočijašima što više konjske balege u nosnicama, kao što su to jedared njihovi kolege s konjima (koji su, siguran sam bili časniji ljudi) ćutili u svojim nosevima, a dotičnom "gospodinu" taksisti iz današnje epizode želim: dabogda ti svake noći do kraja života u san dolazio džinovski mirišljavi borić i tuk'o te po toj neotesanoj glavuši i dabogda ti tasimetar mjerio nadu da će od tebe jednom postat čo'ek!

-
Svemirski_Jebach
de reci sta je bilo...kako su te zalevatili?
- The Nightwatchman
toliko je lik bio jadan da sam mu duplo para ostavio. zanima me kako hoda to da ga prijavim i, da se ne lazemo, ima li fajde ili nema?
-
Svemirski_Jebach
reci sta je bilo...jebo ga mis.
- The Nightwatchman
usao sam u taksi i rekao gdje cu. nakon nekog vremena uvidjam da lik nije upalio taksimetar, pa mu kazem: "jeste to vi zaboravili upalit taksimetar?" on me blijedo gleda i kaze: "nisam, sto?" ja gledam u crni display taksimetra nigdje nista
pa onda u njega zbunjeno. i pazi sad ovo, ovo je najbolje, kaze lik- ma upaljen je ovdje kod mene na kontrolnoj tabli, nista ti ne brini (pokazuje mi na display gdje se pokazuje vanjska temperatura)
. cuj kod mene na kontrolnoj tabli hahahahh. i dobro, ja budala sutim. dolazimo mi na odrediste. kaze frajer 4.40 KM. ja ga pitam gdje ti je taj taksimetar da vidim, kad on mi pokazuje opet na kontrolnu tablu i kaze "evo ovdje, zar ne vidis?" sad, ja na trenutak fakat pomislim, jebo te mozda je to nesto novo jer frajer je prrravo uvjerljiv i ozbiljan. "dobro", kazem, "ali napisat ces mi racun"... tu on poludi (kao ljut on nešto) i govori, pazi sad ovo. "račun?! jel račun?! e evo ti sad račun"....vadi nota-račun i počinje pisat.... i kaze "al sad cu ti napisat 5 maraka jer kod nas čekanje nije uračunato"....ja sad stojim i ne znam sta da kazem, fakat... nemam rijeci... "kakvo cekanje?!" pitam...on suti i gleda me onom facom "jes to ti zajeban, jes to ti mangup"... ok, vadim cenera i dajem mu. on uzima, a ja mu kazem "u redu je" i izlazim iz vozila... uglavnom, auto mu smrdi na papanluk i šanerski čemer i čisto zato jer sam normalan čovjek neću mu reć broj vozila niti štand na kojem sam sjeo u taksi
-
Svemirski_Jebach
reci gdje si sjeo...da znaju ostali. papka izolovat.
imao sam ja par incidenata, mamu im lopovsku.
imao sam ja par incidenata, mamu im lopovsku.
- Skyfox
Najgori su oni kod Mercatora, svojim ocima sam vidio kad je jedan istjerao zenu iz auta jer je trazila valda da je odbaci negdje po njegovim kriterijima blizu. Poceo se drecit na zenu koja je sokirana, kao sta ti mislis da se meni isplati palit auto za 4-5 ulica??? Svi okolo zijan... Jednom mi je jedan stariji taxista rekao da tu uopste nema standa, vec da njih par tu drze monopol, i biraju koga ce uzeti...
Al ima i njih i gospode i obrazovanih.
- Neelix
taksista je zesci papak, ja taksi usluge rijetko koristim, a u tim prilikama zovem crveni taxi
sa kojima imam samo pozitivna iskustva, i kad koristim njihove usluge, i kad ja vozim. mozda je samo do mene da nisam naletio na kakvog glupana, al mi se jos nije desilo da mi se crveni taksi uvali bez zmigavca, da presijece traku kako ne treba... cak me i iznenade cesto, kad se trebam ukljucit negdje puste me i sl...
za razliku od sa-taxi DIVLJAKA
covjece ja sjedoh u taxi stand kod NLB banke, kralja tomislava, i taxista se dogovara da na burek ode sa kolegom, i kolega mu kaze da pozuri...sav sam se sasro kako je majmun vozio...to je bio zadnji put da sam usao u sa taxi, necu vise makar pjeske isao 
za razliku od sa-taxi DIVLJAKA
-
prleitihi
Ne brini, sa Pitarima si uvijek siguran!Neelix wrote:za razliku od sa-taxi DIVLJAKAcovjece ja sjedoh u taxi stand kod NLB banke, kralja tomislava, i taxista se dogovara da na burek ode sa kolegom, i kolega mu kaze da pozuri...sav sam se sasro kako je majmun vozio...to je bio zadnji put da sam usao u sa taxi, necu vise makar pjeske isao
- The Nightwatchman
zato cu sad fino svaki put kad mi bude trebao taksi doci tamo na stand i nazvati crveni da mi dodje i to cu na glas narucit da dodje "na stand sarajevo-taksija" da svi vide, mamicu im klošarsku 
- zena21
Ovo si u pravu... Najgori su ovi kod Mercatora. imala sam par iskustava kada nije htio da me poveze jer je preblizuSkyfox wrote:Najgori su oni kod Mercatora, svojim ocima sam vidio kad je jedan istjerao zenu iz auta jer je trazila valda da je odbaci negdje po njegovim kriterijima blizu. Poceo se drecit na zenu koja je sokirana, kao sta ti mislis da se meni isplati palit auto za 4-5 ulica??? Svi okolo zijan... Jednom mi je jedan stariji taxista rekao da tu uopste nema standa, vec da njih par tu drze monopol, i biraju koga ce uzeti...
I da, to nije zvanicni stand
- Qler
geronimo to je bio zuti jel? jer oni obicno tako zavrcu
ne upale taximetar (valjda ga nekako pauziraju) i onda ti po broju predjenih km naplate (obicno je to isti iznos kao na taximetru, rijetko kad zeznu) i sebi ostavi te pare.. a da ide preko taximetra morao bi ih dati gazdi.. a zuti ih dere ko koze..
- BHG
ima onih ilegalnih...meni je od zeljeznicke do socijalnog izaslo 9,20KM a nije ni pola puta preso...pitam ga ja sto mu to taximetar neradi...kaze on ma sjebo se nesto pa daj sta das...reko cuj to, a dje ti je naljepnica....kaze on meni tu je u kaseti...ja opet cuj to...i trazim mu da mi stane tik uz taxi stand iza sibice...kaze on eo ovdje cu ja malo nize ako nije problem da nezaustavlja saobracaj....hahaha...kakav klosar...i dam mu ja marku i kazem mu ako nije dovoljno nek me prijavi kolegama sa standa...kaze on ma ne ne...uredu je...
al barem je bio poslusan ko maca...lijepi strah.... 
-
Dendrlix
To ce im biti najgora kazna. Provjereno!geronimove mudrolije wrote:zato cu sad fino svaki put kad mi bude trebao taksi doci tamo na stand i nazvati crveni da mi dodje i to cu na glas narucit da dodje "na stand sarajevo-taksija" da svi vide, mamicu im klošarsku
Jednom sam na standu na CH.Wili sjeo u drugo vozilo po redu (prvo je bilo nekakav razdrndani golf sa 2 vrata) merc dobar pravo. Glavonja mi rece da moram sjesti u prvo vozilo na standu. "hocu ja da se vozim u mercu za svoje pare" "Zao mi je morate u prvo vozilo, takvo je pravilo" Fino ja izadjem i nazovem Crveni taxi. Da im vidite faca kad sam sjeo u taxi i slegnuo ramenima.
Od tada redovno sjedam u najbolje auto na standu. I nikada se ne pobune. Ne mogu da skontam to sa prvim vozilom. Isto ko da dodjes u granap i trazis salamu, a prodavacica kaze "zao mi je, morate uzeti sudzuku, takvo je pravilo. Dok se sudzuka ne proda, ne mozete kupiti salamu"
- Dirty Harry
Sarajevotaxi - odron, i sam sam imao dosta negativnih iskustava (negdje sam ranije i pisao na forumu o tome)
Najbolji mi je Crveni taxi. Nikad prigovor zbog "kratkih relacija", ništa.
Najbolji mi je Crveni taxi. Nikad prigovor zbog "kratkih relacija", ništa.
- shuriken
neopisivo odvratna bagra
kad ih prijavis udruzenju taksista onda ti kazu da ce ih kaznit
ali lazu ko psi
nekad je bio neki ciko koji ih je kaznjavao
ali njega su otjerali
bila je vec jednom toplista najodvratnijih standova
mislim da su bili u vrhu aerodrom, holidej, ciglane, stand kod strossmajerove,
ali mercator bi mogao komotno u top 5
sto ne rece stand i auto?
kad ih prijavis udruzenju taksista onda ti kazu da ce ih kaznit
ali lazu ko psi
nekad je bio neki ciko koji ih je kaznjavao
ali njega su otjerali
bila je vec jednom toplista najodvratnijih standova
-
Santos
Ima puno istine jer se radi o neprofesionalnosti,hrkljusu i losim autima.Broj jedan ako hoces biti Taxista je dobro auto i ne samo dobro nego sredjeno cisto,dalje ljubazni sofer koji je tu da te usluzi.E kako to sastavit u autu starom 20 godina sa oznojenim polupripitim hrkljusom.Tesko.Da sve nije crno upozno sam prosle godine taxistu dingospo pravi.Prica lagana klima u autu vjerovali ili ne imo 50 km i 5 sitno a bilo negdje racun oko 6,50 kaze ma daj mi tu 5 bice drugi put da sad ne sitnim.Dakle ima i uljudnih taxista sve zavisi ko je sta je odakle je i kako je odgojen bio nekad.
-
Sejla
Evo kada se spomenuo štand na ciglanama malo upozorenje:shuriken wrote:bila je vec jednom toplista najodvratnijih standova
Mercedes (bordo), broj 434 ima taximetar koji kuca više nego normalno. Naplati oko 20% više nego što treba.