Vingo wrote:Zanimljiv je i ovaj....Nekako svako tumaci kako mu je cejf
Molim Allaha da nas uputi da istinu vidimo istinom i da nam ukaze na zabludu i da nas sacuva od nje! Amin!
Nakon dugog razmisljanja sta da uradim, posto se rasprava i indirektno ismijavanje sa propisaom obrezivanja zena nastavlja, odlucio sam da zamolim nekoga od brace studenata da mi prevede par dokaza koji bi razuvjerili nase slabo poznavanje ove temematike.
Kao sto sam na samom pocetku rekao, ja nisam pokrenuo ovu temu niti sam ikada imao namjeru, ali posto ocigledno ima onih koji dali zbog slabog poznavanja ove teme ili nekog drugog razloga direktno ili indirektno zele da ovaj propis osude i uvrste medu paganske postupke. Nakon moga zahtijeva od jednog aktivnog studnta dobio sam naredni text:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
U ime Allaha Milostivog Samilosnog
Ko nepristrasno pogleda u fikhske knjige ucenjaka cetiri pravne skole primjetice da svi, bez iznimno, priznaju legitimitet obrezivanja zena. Hanefijski, malikijski, safijski i hanbelijski pravnici su slozni da je obrezivanje zena legitiman postupak, iako se spore oko samog propisa na tri misljenja, i to:
1. Da je obavezno,
2. Da je sunnet,
3. Da je to ukazivanje pocasti zeni.
Svaka skupina nastoji dokazati svoj stav. Mnogi koriste opce argumente koji se ticu muskaraca i zena. Ja cu navesti samo cetiri argumenta vezana striktno za obrezivanje zena koji ukazuju na legitimitet ovoga postupka.
Prvi dokaz:
Aisa r.a. kaze:?Rekao je Poslanik s.a.w.s.:?Kada krene jedan obrezani dio u drugi obrezani dio, treba se okupati.? ? Hadis prenosi Imam Tirmizi br. (109);
Imam Tirmizi ovaj hadis ocjenjuje kao vjerodostojan. Takodjer ispravnim ga smatraju : Ibn Hibban, Ibn Kattan, Derekutni, Nevevi i drugi.
Imam Kurtubi kaze: ?Slozili su se svi Tabi?ini da se radi po ovome hadisu.?
Vidjeti: El-dzamiu li ahkamil-Kur?an, 2/154.
U verziji kod imama Muslima br. (349) stoji: ?Kada se smjesti izmedju njena cetiri uda i kada dotakne jedan obrezani organ drugi obrezani organ, obavezno je kupanje.?
Citirani i bez sumnje autenticni hadis bezdvojbeno ukazuje na legitimnost obrezivanja zena i nije ga moguce metaforicki protumaciti. Ovo su rijeci Poslanika, s.a.w.s koji ne govori po svome nahodenju niti hiru. Ucenjaci koji su dali komentar na ovaj hadis svi spominju muski i zenski obrezani dio i jednoglasno potvrdjuju legitinmost obrezivanja zena.
Vidjeti npr., naredna djela:
1. En-Nevevi u Serhu Muslim 3/36,
2. Ibn-Hadzer u Fethul-Bari, 10/340,
3. Ez-Zerkavi u Serhul-Muvetta 1/138,
4. El-Mubarekfuri u Et-Tuhfe, 1/230,
5. El-Menavi u Fejdul-Kadir, 1/301,
6. Es-Sevkani, Nejlul-evtar 1/137,
7. Semsud-din Abadi u Avnul-mabud, 11/186 i 14/125,
8. Sujuti u Tenvinul-Havalik, 1/52,
i brojni drugi.
Drugi dokaz:
Umu Atije kaze da je Poslanik, s.a.w.s. rekao onoj zeni koja je sunnetila zene u Medini.?Ne otkidaj puno, jer je tako korisnije za zenu i draze muzu.? - Ebu Davud (5260) i drugi.
Islamski ucenjaci imaju razlicite stavove po pitanju ovoga hadisa vecina ga odbacuje, a neki su ga prihvatili.
Ibn-Hadzer je ukazao na pojacanje ovoga hadisa zbog druga dva puta kojim se navodi.
Vidjeti:
Fethul-Bari, 10/340.
Nasiruddin Albani je u potpunosti prihvatio ovaj hadis pojasanjavajuci da je u osnovi slab, ali da je zbog skupine puteva dostize stepen prihvatljivog hadisa.
Vidjeti: Es-Silsiletus-sahiha 2/244 ? 249.
Imam Hejsemi o ovom hadisu kaze:?Biljezi ga Taberani sa dobrim lancem prenosilaca:?Vidjeti: El-medzmea, 5/172.
Treci dokaz:
Umu ?Alkame kaze da su djevojcice Aisinog r.a. brata bile obrezane i osjecale su bol, pa su pitali Aisu da im dovedu nekoga da ih zabavlja. Odgovorila je potvrdno. Doveli su covjeka koji je uvtao svojom glavom i Bujnom kosom i pjevao. Kada je to vidjela Aisa kazala je:?Uh, sejtan istjerajte ga, pa su ga istjerali napolje.? Buhari u El-mufredu (1247).
Ibn-Redzeb kaze da je ova predaja ispravana. Vidjeti: Nuzhetul-esma, str. (55).
Cevrti dokaz:
Konsenzus (jednoglasni stav) islamskih ucenjaka po ovom pitanju.
Poznati hadiski i fikhski ekspert Ibn-Redzeb u svome slavnom djelu Fethul-Bari, 1/372 kaze:?Obrezivanje zena je legitimno (ar.mesrua) BEZ RAZILAZENJA medju islamskim ucenjacima.?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovim je nas cijenjeni brat i student zavrsio svoj text.
Zar nakon jednoglasnog stava imama cetiti mezheba i svih drugih islamskih ucenjaka opcenito raspravljati o ovom pitanju?!
Kojim pravom filozofirati nakon konsenzusa islamskih ucenjaka. Ko ima pravo smatrati zabranjenim ono sto su odobrili svi islamski ucenjaci kroz stoljeca (hiljade i hiljade njih)?!
Sa ovim bih zavrsio svoje javljanje na ovu temu jer stvarno nakon konsenzusa ucenjaka prvih i poslednjih generacija koji obrezivanje zena smataraju legitimnim ne zelim vise da gubim vrijeme u beskorisnim raspravama.
Cilj nam nije bio da nekoga podsticemo ili ubjedjujemo da to treba raditi u nasem podneblju pogotovo za to nema nikakvih potreba, medjutim treba znati sta je govorila nasa ulema vezano za temu obrezivanje zena.
Takodje ogradjujemo se od svih neispravnih nacina obrezivanja (mozemo slobodno kazati i masakriranja), koji nemaju utemeljenja u islamskoj tradiciji, poput nekih Africkih plemena u Sudanu, Somaliji itd.
Allahu dragi uputi nas na pravi put! Amin
Sve ovo na osnovu nevjerodostojnog hadisa, muskog sovinizma i novodnih Aisinih r.a. izreka i navodnih prenosenja hadisa i misljenja modernih vehabijskih ucenjaka.
Bez veze i odvratno i naivno za nekoga ko zna ista vise o Islamu.