U Sandžaku ženama obrezuju klitorise

bice_bice

Post by bice_bice »

toplo preporucujem film "Matchmaker" svima koji temu citaju.. uvjerite se i sami da svugdje ima grupacija koja pretjeruje.. u ovom slucaju zene trpe torturu citav zivot...... pa mi onda kapica pocne pametovat o zlostavljanju zena... :lol: :x

iako se treba reci da je somalija - gdje je ovaj cin obrezivanja prosiren medju ljudima - najnepismenija drzava svijeta.. ili bar jedna od najnepismenijih..

o cemu vi vremena imate razmisljat i diskutovat, da Bog dragi sacuva i sakloni.. mislim da bi nam/vam se covjek cistog ljudskog razuma i pri svijesti slatko nasmio citajuci temu..
_BosanaC

Post by _BosanaC »

bice_bice wrote:toplo preporucujem film "Matchmaker" svima koji temu citaju.. uvjerite se i sami da svugdje ima grupacija koja pretjeruje.. u ovom slucaju zene trpe torturu citav zivot...... pa mi onda kapica pocne pametovat o zlostavljanju zena... :lol: :x

iako se treba reci da je somalija - gdje je ovaj cin obrezivanja prosiren medju ljudima - najnepismenija drzava svijeta.. ili bar jedna od najnepismenijih..

o cemu vi vremena imate razmisljat i diskutovat, da Bog dragi sacuva i sakloni.. mislim da bi nam/vam se covjek cistog ljudskog razuma i pri svijesti slatko nasmio citajuci temu..
Pa otkud ti onda ovdje? :roll:
Goran_35

Post by Goran_35 »

_BosanaC wrote:
bice_bice wrote:toplo preporucujem film "Matchmaker" svima koji temu citaju.. uvjerite se i sami da svugdje ima grupacija koja pretjeruje.. u ovom slucaju zene trpe torturu citav zivot...... pa mi onda kapica pocne pametovat o zlostavljanju zena... :lol: :x

Pa otkud ti onda ovdje? :roll:
mozda ga je zaintrigiralo sta je rekla je'na zena :oops: na pijaci :oops: - jes' jes i ja sam cuo :lol: - ili kako to konkretno stoji,da citiram :oops:

"Srpskoj agenciji Fonet dvije su žene ispričale "

:lol: :lol: :lol:

Ja novinarstva i smijurije 8-)

ps

uzivajte :D
Vingo

Post by Vingo »

Banuj ovo bice....Reklo nam je da nismo covjek cistog ljudskog razuma i pri svijesti :D
bice_bice

Post by bice_bice »

iskreno, zar je stvarno tema vrijedna ovoliko stranica?
forUMASH

Post by forUMASH »

MIA: U Plavu i Gusinju zenama ugradjuju silikone!

Kako javlja MIA, nakon osamostaljenja CG, opstinski nacelnik je odlucio da ova dva gradica trebaju traziti svoju svijetliju buducnost u seoskom turizmu.
Iz tog razloga je, o trosku opstinskih vlasti, otvorena ordinacija estetske hirurgije. Nacelnik je pozvao sve patriotski opredjeljene zene da se dobrovoljno podvrgnu zahvatu uvecanja grudi jer je to jedini nacin kako ce Plav i Gusinje isplivati na svijetskim top listama turistickih atrakcija.
krkanko

Post by krkanko »

Izvor: srpska/srbijanska stampa, a sta znaci srpska stampa i propaganda vidjeli smo '92-'95, pa cak i danas.

Standardna srpska posla....
addem

Post by addem »

Vlasko cetnicka stampa.
Arijanac 0

Post by Arijanac 0 »

Pogrijesno je misljenje da islam sputava strasti i ne dozvoljava ljudima slast i uzivanja sa osobama suprotnog pola. Naprotiv, islam je u tom pogledu sasvim prirodan i, na najbolji moguci nacin, dozvoljava razbuktavanje strasti i dopusta slobodno pristupanje osobama suprotnog spola jedno drugom s naglasenom upotrebom maste u tom cinu. Zar iko moze to tvrditi nakon Allahovih, dzelle sanuhu, rijeci upucenim ljudima, koje predstavljaju potpunu slobodu u medjusobnom prilasku supruznika i njihovoj mogucnosti da razviju njima najprivlacniju atmosferu, bez ikakvih ogranicenja: Zene vase su njive vase, i vi njivama svojim prilazite kako hocete! ( El-Bekare, 223. ).

Islam jedino zahtijeva da u tom intimnom cinu izbjegnemo svaki vid neprirodnog odnosa, perverznog cina i zivotinjskog nasilja.

U narednim recima pokusacemo osvijetlili kulturu ponasanja prije i prilikom samog intimnog akta, kako bismo utvrdili da islam ne osujecuje osjecanje bracnih parova i da im otvara brojne mogucnosti uzivanja i posebnog osjecaja zadovoljstva koje je Allah Milostivi ubrizgao u svaku osobu, ali pod jednim jedinim uvjetom, da ne prelaze granicu prirodnog, koju je Gospodar svjetova jasno uspostavio i zacrtao
Arijanac 0

Post by Arijanac 0 »

toliko o tome
niskoprofilni

Post by niskoprofilni »

Vingo wrote:Zanimljiv je i ovaj....Nekako svako tumaci kako mu je cejf

Molim Allaha da nas uputi da istinu vidimo istinom i da nam ukaze na zabludu i da nas sacuva od nje! Amin!

Nakon dugog razmisljanja sta da uradim, posto se rasprava i indirektno ismijavanje sa propisaom obrezivanja zena nastavlja, odlucio sam da zamolim nekoga od brace studenata da mi prevede par dokaza koji bi razuvjerili nase slabo poznavanje ove temematike.
Kao sto sam na samom pocetku rekao, ja nisam pokrenuo ovu temu niti sam ikada imao namjeru, ali posto ocigledno ima onih koji dali zbog slabog poznavanja ove teme ili nekog drugog razloga direktno ili indirektno zele da ovaj propis osude i uvrste medu paganske postupke. Nakon moga zahtijeva od jednog aktivnog studnta dobio sam naredni text:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
U ime Allaha Milostivog Samilosnog

Ko nepristrasno pogleda u fikhske knjige ucenjaka cetiri pravne skole primjetice da svi, bez iznimno, priznaju legitimitet obrezivanja zena. Hanefijski, malikijski, safijski i hanbelijski pravnici su slozni da je obrezivanje zena legitiman postupak, iako se spore oko samog propisa na tri misljenja, i to:
1. Da je obavezno,
2. Da je sunnet,
3. Da je to ukazivanje pocasti zeni.

Svaka skupina nastoji dokazati svoj stav. Mnogi koriste opce argumente koji se ticu muskaraca i zena. Ja cu navesti samo cetiri argumenta vezana striktno za obrezivanje zena koji ukazuju na legitimitet ovoga postupka.

Prvi dokaz:

Aisa r.a. kaze:?Rekao je Poslanik s.a.w.s.:?Kada krene jedan obrezani dio u drugi obrezani dio, treba se okupati.? ? Hadis prenosi Imam Tirmizi br. (109);

Imam Tirmizi ovaj hadis ocjenjuje kao vjerodostojan. Takodjer ispravnim ga smatraju : Ibn Hibban, Ibn Kattan, Derekutni, Nevevi i drugi.

Imam Kurtubi kaze: ?Slozili su se svi Tabi?ini da se radi po ovome hadisu.?
Vidjeti: El-dzamiu li ahkamil-Kur?an, 2/154.

U verziji kod imama Muslima br. (349) stoji: ?Kada se smjesti izmedju njena cetiri uda i kada dotakne jedan obrezani organ drugi obrezani organ, obavezno je kupanje.?

Citirani i bez sumnje autenticni hadis bezdvojbeno ukazuje na legitimnost obrezivanja zena i nije ga moguce metaforicki protumaciti. Ovo su rijeci Poslanika, s.a.w.s koji ne govori po svome nahodenju niti hiru. Ucenjaci koji su dali komentar na ovaj hadis svi spominju muski i zenski obrezani dio i jednoglasno potvrdjuju legitinmost obrezivanja zena.

Vidjeti npr., naredna djela:

1. En-Nevevi u Serhu Muslim 3/36,
2. Ibn-Hadzer u Fethul-Bari, 10/340,
3. Ez-Zerkavi u Serhul-Muvetta 1/138,
4. El-Mubarekfuri u Et-Tuhfe, 1/230,
5. El-Menavi u Fejdul-Kadir, 1/301,
6. Es-Sevkani, Nejlul-evtar 1/137,
7. Semsud-din Abadi u Avnul-mabud, 11/186 i 14/125,
8. Sujuti u Tenvinul-Havalik, 1/52,

i brojni drugi.

Drugi dokaz:

Umu Atije kaze da je Poslanik, s.a.w.s. rekao onoj zeni koja je sunnetila zene u Medini.?Ne otkidaj puno, jer je tako korisnije za zenu i draze muzu.? - Ebu Davud (5260) i drugi.

Islamski ucenjaci imaju razlicite stavove po pitanju ovoga hadisa vecina ga odbacuje, a neki su ga prihvatili.
Ibn-Hadzer je ukazao na pojacanje ovoga hadisa zbog druga dva puta kojim se navodi.
Vidjeti:
Fethul-Bari, 10/340.

Nasiruddin Albani je u potpunosti prihvatio ovaj hadis pojasanjavajuci da je u osnovi slab, ali da je zbog skupine puteva dostize stepen prihvatljivog hadisa.
Vidjeti: Es-Silsiletus-sahiha 2/244 ? 249.

Imam Hejsemi o ovom hadisu kaze:?Biljezi ga Taberani sa dobrim lancem prenosilaca:?Vidjeti: El-medzmea, 5/172.

Treci dokaz:

Umu ?Alkame kaze da su djevojcice Aisinog r.a. brata bile obrezane i osjecale su bol, pa su pitali Aisu da im dovedu nekoga da ih zabavlja. Odgovorila je potvrdno. Doveli su covjeka koji je uvtao svojom glavom i Bujnom kosom i pjevao. Kada je to vidjela Aisa kazala je:?Uh, sejtan istjerajte ga, pa su ga istjerali napolje.? Buhari u El-mufredu (1247).

Ibn-Redzeb kaze da je ova predaja ispravana. Vidjeti: Nuzhetul-esma, str. (55).

Cevrti dokaz:
Konsenzus (jednoglasni stav) islamskih ucenjaka po ovom pitanju.

Poznati hadiski i fikhski ekspert Ibn-Redzeb u svome slavnom djelu Fethul-Bari, 1/372 kaze:?Obrezivanje zena je legitimno (ar.mesrua) BEZ RAZILAZENJA medju islamskim ucenjacima.?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovim je nas cijenjeni brat i student zavrsio svoj text.

Zar nakon jednoglasnog stava imama cetiti mezheba i svih drugih islamskih ucenjaka opcenito raspravljati o ovom pitanju?!
Kojim pravom filozofirati nakon konsenzusa islamskih ucenjaka. Ko ima pravo smatrati zabranjenim ono sto su odobrili svi islamski ucenjaci kroz stoljeca (hiljade i hiljade njih)?!

Sa ovim bih zavrsio svoje javljanje na ovu temu jer stvarno nakon konsenzusa ucenjaka prvih i poslednjih generacija koji obrezivanje zena smataraju legitimnim ne zelim vise da gubim vrijeme u beskorisnim raspravama.
Cilj nam nije bio da nekoga podsticemo ili ubjedjujemo da to treba raditi u nasem podneblju pogotovo za to nema nikakvih potreba, medjutim treba znati sta je govorila nasa ulema vezano za temu obrezivanje zena.
Takodje ogradjujemo se od svih neispravnih nacina obrezivanja (mozemo slobodno kazati i masakriranja), koji nemaju utemeljenja u islamskoj tradiciji, poput nekih Africkih plemena u Sudanu, Somaliji itd.

Allahu dragi uputi nas na pravi put! Amin
Sve ovo na osnovu nevjerodostojnog hadisa, muskog sovinizma i novodnih Aisinih r.a. izreka i navodnih prenosenja hadisa i misljenja modernih vehabijskih ucenjaka.

Bez veze i odvratno i naivno za nekoga ko zna ista vise o Islamu.
Arijanac 0

Post by Arijanac 0 »

Obrezivanje žena' kakvo prakticiraju neki ljudi u Somaliji, Egiptu i nekim drugim afričkim zemljama je sakaćenje koje islam zabranjuje
biscanka84

Post by biscanka84 »

Arijanac 0 wrote:Obrezivanje žena' kakvo prakticiraju neki ljudi u Somaliji, Egiptu i nekim drugim afričkim zemljama je sakaćenje koje islam zabranjuje
pa kad kazes ti onda mora da je tako
¨

salu na stranu

¨znas koliko mi se gade ovi somalci i afrikanci..na stranu ta njihova bolesna tradicija,sto to pripisuju islamu? nisu bili muslimani ni 100 godina a sad da nesto trube nama koji smo muslimani preko 500 godina,a kamo li arapima koji su prvi muslimani(ovo samo navodim jer ovdje gdje zivim obicno afrikanci cija su plemena primila islam prije 80-90 godina tvrde kako mi nismo muslimani jer eto mi ne sakatimo zene)
Last edited by biscanka84 on 24/01/2007 19:05, edited 1 time in total.
njonjica

Post by njonjica »

Arijanac 0 wrote:Obrezivanje žena' kakvo prakticiraju neki ljudi u Somaliji, Egiptu i nekim drugim afričkim zemljama je sakaćenje koje islam zabranjuje
Potpuno se slazem sa tvojom konstatacijom ali mi nije jasan IZVOR na osnovu kojeg se prakticira ovako okrutno ponasanje prema zenama?
Arijanac 0

Post by Arijanac 0 »

pozdrav biscanki,biscu
biscanka84

Post by biscanka84 »

njonjica wrote:
Potpuno se slazem sa tvojom konstatacijom ali mi nije jasan IZVOR na osnovu kojeg se prakticira ovako okrutno ponasanje prema zenama?
kao sto sam navela gore-radi se o jos zivoj tradiciji jer je u Africi islam jos mlada religija,gdje nerijetko jos znas za pradedu koji je primio prvi islam
Arijanac 0

Post by Arijanac 0 »

Dr.Kardavi: Sunnećenje muškaraca obavezno je i to treba praktikovati. Međutim, za žene to nije obavezno, niti je sunnet. Oni koji zagovraju obrezivanje žena kažu da je to počast za ženu. Ljekari tvrde da obrezivanjem dolazi do mnogo komplikacija i problema koji mogu imati veoma teške posljedice, kako za ženu, tako i za porodicu, pa čak i za cijelo društvo. U većini muslimanskih zemalja to se ne praktikuje. Ta pojava je najviše raširena u Sudanu i Egiptu. Mislim da je to običaj koji je praktikovan u vrijeme Faraona
Razmjeran

Post by Razmjeran »

Za osudu naravno,ali posto se sad i u neislamskom svijetu,svugdje sunete muski,vidim sad postala praksa i sa zenama :D
Arijanac 0

Post by Arijanac 0 »

Muz se treba truditi da izgradi lijep odnos prema svojoj supruzi, jer je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, u vise predaja to isticao. Tako u predaji Ebu Hurejre, radijallahu ´anh, Poslanik islama, alejhisselam, potcrtava: Najpotpuniji vjernik je onaj koji ima lijepo ponasanje, a najbolji medju vama su oni koji se najljepse ponasanju prema svojim suprugama! ( Tirmizi i Ahmed ).
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Da postoje hadisi o obrezivanju zena, medjutim niko ne navede da postoje 3 vrste obrezivanja zena;
1.faraonsko-citav se klitoris odreze, posljedice su trajene upale, nemoguc seksualni odnos te neplodnost! zbog poslejdica koje ostavlja zove se faraonsko!
buduci da islam zabranjuje nanosenje stete ljudima, ovakavo sto je zabranjeno!
2.djelimicno odrezivanje klitorisa, za razliku od faraonskog obrezivanja, ostaje dio genitalija, medjtuim praceno je jako velikim bolom u pocetku, te sa infekcijama i upalama kasnije, takodje je moguca i neplodnost kao poslejdica!
Islam takodje zabranjuje ovakav cin!
3. Obrezivanje kozice, u klitoris se ne dira, odsijeca se samo majni dio kozice, medjutim sve mora bit obavljeno u jako dobrim higijenskim uslovima i pod anestezijom, naravno od strucne osobe!
Takvo sto moguce je izvrsiti jedino dok je zena mlada!
S obzirom da ne postoje 100% vjerodostojni hadisi o obrezivanju zena, islam takvo sto uopste ne preporucuje, cak stavise zabranjuje prije svega prva dva slucaja, dok 3. slucaj moze da se tolerise.
Na ovom forumu okarakterisan kao zagorjeli vehabija, terorista, al-kaida, Bin ladenov klon, i sta vec sve, mr. Safet Kuduzovic na postavljeno pitanje na kewser.net odgovara da je sunecenje nepozeljno i ne prihvatljivo za ove prostore, jer prije svega 3. slucaj ako je prihvatljiv u islamu to je moguce izvest jedino u toplijim krajevima, sam licno zastupa misljenje da je to haram.
senada

Post by senada »

ima li kakav hadis koji stimulise zene na odrezivanje organa za razmisljanje?

zene,
vrijeme je da sjeca krene!
Gray

Post by Gray »

Pa ako treba da se ženama odreže klitoris što im ih je Bog uopšte dao?

Idiotizam, djelo bolesnika. Bilo je prije nekoliko godina ovo pitanje i na Oprah i nekoliko žena iz Afrike je bilo u Studiju opisivalo šta i kako su im radili, i to mogu samo bolesni ljudi.
Bulbull

Post by Bulbull »

Ja populistickog nakaradnog naslova. To se kao odnosi na sve zene. Na sve vehabije... Dugo cemo mi jos boljeti od komunistickih pljuskavica.
lindjo

Post by lindjo »

senada wrote:ima li kakav hadis koji stimulise zene na odrezivanje organa za razmisljanje?

zene,
vrijeme je da sjeca krene!
:shock:

babaa...opet te jamilo :oops:

tema je tendeciozna :zzzz:
gradjani svijeta

Post by gradjani svijeta »

[quote="amrino"]Meni se opet cini da otkako je Bush dosao na vlast za sve probleme na svijetu su krive tamo nekakve "vehabije" i tamo nekakvi "Arapi"...ali to je naravno samo moje misljenje... :oops:[/quote]

Ako bi saznala da iko, sem vehabija i nekih Arapa, jos uvijek nasilno obrezuje zene u svijetu, mozda se slozim s tobom. Ali, koliko znam niko. Sto se tice muskaraca, sunecenje, ili cirkumcizija je jos vrsena kod djecaka u engleskim plemickim familijama (ne znam da li jos to rade), naravno kod Jevreja. A i u Americi pri rodjenju odmah pitaju roditelje, bez obzira na vjeroispovijest da li zele da se uradi cirkumcizija na civiliziran nacin, u bolnici, sa anestezijom novorodjencetu. A ovo nasilno sakacenje djevojcica koje su usle u pubertet i ponekad zena, pri kojem mnoge umiru u najgorim mukama od sepse, to samo rade vehabije, i to nema veze ni sa Bushom, ni sa propagandom, ni sa Amerikom.
Post Reply