Pali se lampica klime, ali da li vrti kompresor?tempuser wrote:Ja u Fikusu kad "okrenem" na sajbu automatski se pali klima bez obzira na vanjsku temp, probano svaki od predhodnih dana u Sa.
zimska oprema
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
direstraits0078
#76 Re: zimska oprema
- amar1994
#77 Re: RE: Re: zimska oprema
Ja sam bas slusao neki dan i nije se cuo onaj karakteristican zvuk prilazenja kompresora na remen, a ni promjene u zvuku i radu motora nije bilodirestraits0078 wrote:Pali se lampica klime, ali da li vrti kompresor?tempuser wrote:Ja u Fikusu kad "okrenem" na sajbu automatski se pali klima bez obzira na vanjsku temp, probano svaki od predhodnih dana u Sa.
Isto gori AC lampica [emoji106]
Sent from my C6603 using Tapatalk
-
jefferson
#78 Re: zimska oprema
Mislim da u ovom slucaju (jer skoro svako moderno auto ima dugme koje usmjeri max. snagu ventelacije prema vjetrobranskom stalku) ce upaliti klima sistem i preusmjeriti zrak preko cijevi isparivaca cime se zrak hladi i smanjuje vlaga.direstraits0078 wrote:Pali se lampica klime, ali da li vrti kompresor?tempuser wrote:Ja u Fikusu kad "okrenem" na sajbu automatski se pali klima bez obzira na vanjsku temp, probano svaki od predhodnih dana u Sa.
To je moje razumjevanje kako ovo radi. Klima sistem definitivno igra ulogu u odmagljivanju stakala. Da li se komrpesor pali ili ne, nisam paznju obracao, ali imam dosta prilike to probati pa cemo vidjeti.
Medjutim, moja polazna teza stoji, da ce se staklo daleko prije odmagliti kada se upali klima nego kada se koristi standardna ventilacija. Kako se to postigne, stvarno nisam izucavao.
-
direstraits0078
#79 Re: RE: Re: zimska oprema
Ma klima uredjaje u autoindutriji ne pravi puno proizvodjaca, ima ih nekolicina, i svi prave manje vise isti sistem, razlike su u izvedbi kompresora, a ostalo je isto.amar1994 wrote:Ja sam bas slusao neki dan i nije se cuo onaj karakteristican zvuk prilazenja kompresora na remen, a ni promjene u zvuku i radu motora nije bilodirestraits0078 wrote:Pali se lampica klime, ali da li vrti kompresor?tempuser wrote:Ja u Fikusu kad "okrenem" na sajbu automatski se pali klima bez obzira na vanjsku temp, probano svaki od predhodnih dana u Sa., kako to obicno bude ljeti
Isto gori AC lampica [emoji106]
@đaferaga
Ajd javi kad pogledaš.
-
jefferson
#80 Re: RE: Re: zimska oprema
Javit cu, a i ako se ne pali, docemo do nacina na koji klima igra ulogu u odmagljivanju. Klima sistem igra neku ulogu tu, ulogu u kojoj se odstranjuje odredjeni procenat vlage iz zraka. Cinjenica da se sjetlo klima sistema pali prilikom paljenja funkcije odmagljivanja znaci da sistem igra odredjenu ulogu, sto ne mora znaciti da kompresor radi.Ma klima uredjaje u autoindutriji ne pravi puno proizvodjaca, ima ih nekolicina, i svi prave manje vise isti sistem, razlike su u izvedbi kompresora, a ostalo je isto.
@đaferaga
Ajd javi kad pogledaš.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#81 Re: zimska oprema
Evo i ja da javnem, sad probao, kompresor se ne cuje, bar ono klasicno škljoc [emoji3] kad se upali, al' zato sofersajbu, odmagli u trenu na -10 stepencica.
-
direstraits0078
#82 Re: zimska oprema
U principu, i prozor kad otvoris ili vrata kad odskrines, odstranjujes vlagu iz kabine.
Da ne govorim kad ukljucis odledjivanje sofersajbe i ventilator krene da radi na maksimumu ili blizu maksimuma (zavisno od stanja ostalih sistema u vozilu).
Auto ili rucna klima? Ukljucenjo odmrzavanje sofersajbe? Ventilator preko pola jacine?konektovan wrote:Evo i ja da javnem, sad probao, kompresor se ne cuje, bar ono klasicno škljoc [emoji3] kad se upali, al' zato sofersajbu, odmagli u trenu na -10 stepencica.
-
jefferson
#83 Re: zimska oprema
Dobar video koji objasnjava vlagu u zraku. Obo sto ja mislim je da ventilacione klapne preusmjeravaju zrak preko resetkastih namotaja na isparivacu i time odstranjuju odredjenu kolicinu vlage iz zraka.
https://www.youtube.com/watch?v=qCmgWiEEZwA
https://www.youtube.com/watch?v=qCmgWiEEZwA
-
jefferson
#84 Re: zimska oprema
Kada ukljucis funkciju odmrzavanja sofersajbe dobit ces indikaciju da je klima upaljena.direstraits0078 wrote:U principu, i prozor kad otvoris ili vrata kad odskrines, odstranjujes vlagu iz kabine.Da ne govorim kad ukljucis odledjivanje sofersajbe i ventilator krene da radi na maksimumu ili blizu maksimuma (zavisno od stanja ostalih sistema u vozilu).
Auto ili rucna klima? Ukljucenjo odmrzavanje sofersajbe? Ventilator preko pola jacine?konektovan wrote:Evo i ja da javnem, sad probao, kompresor se ne cuje, bar ono klasicno škljoc [emoji3] kad se upali, al' zato sofersajbu, odmagli u trenu na -10 stepencica.
Kada ovoris prozor to ce poboljsati odmagljivanje, ali ni blizu kao kada pritisnes dugme klime.
Na kraju, ja licno nikad ne palim grijanje odmah, ali odmaglim stakla vrlo brzo drzeci temperaturu na MIN i upaljenu klimu. Video koji sam postavio to dobro objasnjava. Ako ne upalim klimu mogu jedino malo odskrinuti prozore kada vozim (jer je hladno) ali to ni izbliza ne pomaze kao kada je klima ukljucena ili sistem ako hoces.
-
direstraits0078
#85 Re: zimska oprema
Ma simpatican video, ne sporim, samo mi slabo obucen ovaj na videu za zimske uslove o kojima mi govorimo. A govorimo o zimskim uslovima i neukljucivanju kompresora u tim uslovima, ako se ne varam?
Just saying...
Just saying...
-
jefferson
#86 Re: zimska oprema
Covjek je NASA inzinjer, a mislim da on govori problemu vlage i hladno i toplo.direstraits0078 wrote:Ma simpatican video, ne sporim, samo mi slabo obucen ovaj na videu za zimske uslove o kojima mi govorimo. A govorimo o zimskim uslovima i neukljucivanju kompresora u tim uslovima, ako se ne varam?
Just saying...
Ti govoris da se kompresor ne pali ispod 5 stepeni. Ja ti vjerujem, i uopste ne sporim da si upravu. Ali isto tako znam da kada pritisnem dugme klime, da cu odmagliti istu povrsinu stakla bar 5 puta brze nego ti koji koristis samo funkciju ventilacije i zagrijanog vanjskog zraka.
S druge strane, koju ulogu klima sistem igra tu je pitanje? Jedini odgovor na koji ja mogu nadoc je da ventilacija preusmjeri vanjski zrak preko cjevastih namotaja na isparivacu i time se odstrani dio vlage. Kada taj zrak dodje u kontakt sa vjetrobranskim staklom, preuzme visak vlage sa stakla koji se sada pojavljuje u obliku kapljica vode. To je ono sto sam ja zakljucio od svih ovih sema, tog videa, i svog iskustva.
-
direstraits0078
#87 Re: zimska oprema
Ne sporim ja da se zrak moze usmjeriti tamo gdje ti kazes, ali isparivac ne funkcionise ako kompresor ne radi. A ako kompresor radi u uslovima niske vanjske temperature, onda imas kompresor koji je prnuo u shishu.
Vec sam objasnio iz kojih razloga.
- amar1994
#88 Re: zimska oprema
sad i mene zanima kako izvlaci vlagu 
-
jefferson
#89 Re: zimska oprema
Mislim da je u piatnju CPU koji daje naredbu da li ce se kompresor upaliti ili ne. Bilo kakva greska bi rezultirala sa CEL na bilo kojem modernom autu.direstraits0078 wrote:Ne sporim ja da se zrak moze usmjeriti tamo gdje ti kazes, ali isparivac ne funkcionise ako kompresor ne radi. A ako kompresor radi u uslovima niske vanjske temperature, onda imas kompresor koji je prnuo u shishu.![]()
Opet kazem, slazem je ja s tobom, i provjerit cu, medjutim, isto tako probje upaliti klimu na -15 kada se zamagle stakla i vidi za koliko ce odmagliti. Onda probaj drugi dan bez klime.
Ono sto znam je da kada je hladno auto, nema toplog zraka, klima je rjesenje.
Jedino sto mogu skontati je da su cjevasti namotaji toliko hladni da odstrane visak vlage iz zraka smanjujuci njegovu temperaturu.
-
direstraits0078
#90 Re: zimska oprema
Da, ECU (jefferson wrote:Mislim da je u piatnju CPU koji daje naredbu da li ce se kompresor upaliti ili ne. Bilo kakva greska bi rezultirala sa CEL na bilo kojem modernom autu.direstraits0078 wrote:Ne sporim ja da se zrak moze usmjeriti tamo gdje ti kazes, ali isparivac ne funkcionise ako kompresor ne radi. A ako kompresor radi u uslovima niske vanjske temperature, onda imas kompresor koji je prnuo u shishu.![]()
Opet kazem, slazem je ja s tobom, i provjerit cu, medjutim, isto tako probje upaliti klimu na -15 kada se zamagle stakla i vidi za koliko ce odmagliti. Onda probaj drugi dan bez klime.
-
jefferson
#91 Re: zimska oprema
Da, ali isti taj CPU daje odredjenu funkciju klima uredjaju kada pokusas odmrznuti vjetrobransko staklo koristeci funkciju odmrzavanja. Znaci da klima sistem igra neku ulogu tu. Upali odmrzavanje vjetrobranskog stakla na -20 ili -40, CPU ce dati indikaciju da klima sistem radi.direstraits0078 wrote:Da, ECU, je taj koji daje naredbu. A da bi dao naredbu potrebno je da je temperatura iznad odredjenog donjeg limita. Inace imas unisten sistem AC. Otuda presostat i senzori temperature u sistemu.jefferson wrote:Mislim da je u piatnju CPU koji daje naredbu da li ce se kompresor upaliti ili ne. Bilo kakva greska bi rezultirala sa CEL na bilo kojem modernom autu.direstraits0078 wrote:Ne sporim ja da se zrak moze usmjeriti tamo gdje ti kazes, ali isparivac ne funkcionise ako kompresor ne radi. A ako kompresor radi u uslovima niske vanjske temperature, onda imas kompresor koji je prnuo u shishu.![]()
-
jefferson
#92 Re: zimska oprema
CPU, ECU, jebg, isti tuki 
- konektovan
#93 Re: RE: Re: zimska oprema
Rucna klima, ukljuceno odmrzavanje i jacina na pola, k'o od sale, eh sad iskreno, ne znam sta se dogadja u sistemu, al' je efikasno.direstraits0078 wrote:U principu, i prozor kad otvoris ili vrata kad odskrines, odstranjujes vlagu iz kabine.Da ne govorim kad ukljucis odledjivanje sofersajbe i ventilator krene da radi na maksimumu ili blizu maksimuma (zavisno od stanja ostalih sistema u vozilu).
- amar1994
#94 Re: zimska oprema
a ovo
Dryer/fen

Dryer/fen
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#95 Re: zimska oprema
Nosi li ko vrecu soli i sklopivu lopatu 
- konektovan
#96 Re: zimska oprema
Nosim malu lopatu, bekto precisa, soli nema ni za lijeka._BataZiv_0809 wrote:Nosi li ko vrecu soli i sklopivu lopatu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#97 Re: zimska oprema
Đesi kupio?konektovan wrote:Nosim malu lopatu, bekto precisa, soli nema ni za lijeka._BataZiv_0809 wrote:Nosi li ko vrecu soli i sklopivu lopatuLopata mi dobro dodje ovih dana zbog zimske sluzbe, koja me redovno zatrpa sa snijegom.
- konektovan
#98 Re: zimska oprema
Penny plus velesici, jos prosle godine. Maia, lagana, plastika nelomljiva, bar tako kazu u reklami._BataZiv_0809 wrote:Đesi kupio?konektovan wrote:Nosim malu lopatu, bekto precisa, soli nema ni za lijeka._BataZiv_0809 wrote:Nosi li ko vrecu soli i sklopivu lopatuLopata mi dobro dodje ovih dana zbog zimske sluzbe, koja me redovno zatrpa sa snijegom.
Fakat je nevjerovatno zilava za plastiku, ne stedim je.
-
tempuser
#99 Re: zimska oprema
Ne obratih paznju da ne ubijes!direstraits0078 wrote:Pali se lampica klime, ali da li vrti kompresor?tempuser wrote:Ja u Fikusu kad "okrenem" na sajbu automatski se pali klima bez obzira na vanjsku temp, probano svaki od predhodnih dana u Sa.
-
direstraits0078
#100 Re: zimska oprema
Razlika je drrrrrrrrrrrrrrasticna.jefferson wrote:CPU, ECU, jebg, isti tuki
The UCH requests the injection (ECU) to switch on the compressor via the multiplex network, depending on the external temperature, the passenger compartment blower activation signal and whether the engine is in operation. The following statuses and parameters can be displayed:
– ET030 Air conditioning request 2.
– ET169 Engine.
– ET015 Passenger compartment fan.
– PR002 External temperature.
The main signals used by the climate control computer are:
– + 12 V side lights feed,
– 0 V rheostat controlled,
– exterior temperature,
– engine coolant temperature,
– engine operating status,
– engine speed,
– electrical power consumed,
– request to set the blown air temperature
– compressor engagement authorisation
– engine coolant temperature signal
– refrigerant fluid pressure signal
– number of passenger compartment heating resistors authorised by injection
– compressor engagement request
– switch on engine cooling fan assembly request
Da ti ne prevodim, znas se snaci.
Uglavnom, ispod odredjene temperature vanjskog zraka ne salje se signal kompresoru da se ukljuci. Kako se vlaga izvuce iz auta, to je misterija, s obzirom da kompresor ne radi.